- 1 tl rietsuiker - 60 g bloem, extra, voor het kneden
- 1 kg bloem - 1 eierdooier, voor het glazuren
- 1 tl zout - 1 el room
- 2 el rietsuiker, extra
Werkwijze
- Vet 6 kleine briocheblikjes (of gebruik een siliconenvel met briochevormen) en een broodblik van 21 x 11 cm in met gesmolten boter of olie.
- Los gist op in warme melk, roer suiker erdoor; afdekken met plastic en 5 minuten op een warme plaats laten staan tot het mengsel schuimt.
- Zeef in een grote kom bloem, zout en extra suiker; maak een kuiltje in het midden. Giet geklopte eieren en het gistmengsel erin. Klop met een houten lepel tot alles goed gemengd is en een ruwe bal ontstaat.
- Leg deze op een met bloem bestoven werkblad en kneed 5 minuten tot het deeg glad en stevig is. Voeg geleidelijk kleine hoeveelheden van de zachte boter aan het deeg toe. Trek het deeg uit elkaar met een spatel tot alle boter is toegevoegd. Dit duurt ca 10 minuten en het deeg wordt zeer plakkerig.
- Kneed het deeg 10 minuten tot het glad en elastisch is. Doe het in een grote, ingevette kom, smeer de bovenkant in met olie.
- Afdekken met plastic en 1½ à 2 u laten staan op een warme plaats tot het deeg goed is gerezen.
- Sla het deeg door en verdeel het in twee porties. Dek een portie af met doek en plastic folie.
- Verdeel de andere in 6 gelijke stukken. Haal van ieder deel een kwart af. Maak de grotere stukken mooi rond en leg ze in de 6 vormpjes (of in de vormen van het siliconenvel). Smeer ze in met glazuur gemaakt van eierdooier en room. Maak ook de kleine stukjes mooi rond en leg ze bovenop de broodjes. Duw een met bloem bestoven spies door het midden van het broodje; haal de spies eruit. Weer insmeren, afdekken en 45 minuten laten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 210°C en bak de brioche 10 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.
- Haal ze direct uit hun vorm en laat ze op een rooster afkoelen.
- Doe ondertussen de andere helft van het deeg in het blik en smeer er glazuur op. Afdekken en 1 u laten staan tot het deeg goed is gerezen.
- 15 minuten afbakken op 210°C. Oven op 180°C zetten en 15 minuten verder bakken tot het brood gaar is.
- Direct uit het blik halen en op een rooster laten afkoelen.