Ik ben Everaert Albert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Awbeir (Eeklo's voor Albert).
Ik ben een man en woon in Eeklo (Belgiƫ) en mijn beroep is ...bloggen.
Ik ben geboren op 11/02/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: mijn blog, foto's, computer, fietsen...
We gaan terug een stapke verder in de geschiedenis van de Eeklose voetbalclub KFC Eeklo.
Stilaan verdwijnt de 'oude garde' en komen er nieuwe jongens in de plaats.
Staand: Voorzitter Daniël Willems, Alain Deschamps, Valère Raemdonck, Aimé Antheunis, William van Cappel, Roland Dhooge, Patrick De Moor, Rudy Bobelijn, trainer Firmin De Coster.
Onder: René Vloeberghs, J. Leemans, Walter Van Poecke, Julien van Puyenbroeck,
Jef Dupont, Etienne Van Dierendonck.
Tijdens het seizoen '78-'79 in de wedstrijd Latem - Eeklo. Links zien we De Baets.
Er werd in deze rubriek al vroeger gesignaleerd dat de Vlaamse overheid de Nederlandse privacy-normen heeft overgenomen: 100 jaar voor geboorten, 75 voor huwelijken, 50 voor overlijdens. Een bijkomende bepaling waar niet veel aandacht aan werd besteed: recentere stukken kunnen alleen ingezien worden van familieleden in rechte lijn.
Precies deze beperking zorgt voor heel wat ongenoegen. Niet alleen maakt zij het fervente stamboomzoekers onmogelijk grootooms en -tantes op te sporen, zij sluit ook opzoekingen voor anderen uit – een niet te verwaarlozen detail als men weet hoeveel fysiek gehandicapten aan hun stamboom werken en zelf de verplaatsingen niet kunnen maken.
Een andere categorie getroffenen zijn de doorgewinterde zoekers die – al of niet tegen betaling – hele stambomen samenstellen: nu de toelating van de rechtbank van eerste aanleg vervangen is door de verwantschapseis, wordt hun werkterrein aanzienlijk ingeperkt.
Dat het koninklijk besluit en de praktische voorschriften van de nieuwe regeling nog altijd op zich laten wachten, opent de weg voor gezeur en discussies. En wat verwacht kon worden: de eerste klachten tegen strikt optredende diensten Burgerzaken worden al ingediend …
Afgezien van de geringe kansen op succes, getuigt zo’n rechtszaak niet van intelligentie. De wet verplicht de ambtenaren namelijk alleen de documenten toegankelijk te maken. Nergens staat dat zij behulpzaam moeten zijn bij het interpreteren en fouten moeten rechtzetten. Meer nog, zij zijn evenmin verplicht kopieën op te sturen.
Zelfs wie onverhoopt voor de rechtbank zijn gelijk zou halen, zou dus door verongelijkte ambtenaren genoodzaakt kunnen worden, zijn documenten overal ter plaatse te gaan inzien. Heel wat nuttige informatie zit ook verstopt in andere registers dan de drie klassieke reeksen. Doorgaans weet alleen het lokale personeel van hun bestaan af, en of zij die dan op tafel zullen leggen …
In de Zuidmoerstraat, waar Taptoe nog is geweest, was het een tijdje geleden dat ik nog eens gestopt was en er zijn heel wat veranderingen gekomen ondertussen.
Klein berichtje in de krant: akten van Burgerzaken worden binnenkort niet meer op papier gezet, maar zullen alleen digitaal worden opgemaakt en bewaard, alleen voorzien van de digitale handtekening van een ambenaar. Een vooruitgang allicht, en vooral een besparing: minder werk, minder opslagproblemen.
De mensen uit de papieren wereld van de archieven bekijken dit met gemengde gevoelens. Natuurlijk wordt er in ons Stadsarchief intensief gedigitaliseerd, maar met dit verschil dat de originele documenten even zorgzaam bewaard blijven. Terecht natuurlijk, want hoe lang blijft een digitale versie leesbaar? Onze Eeklose Bibliotheek startte in 1995 met de eerste bandjes van de stadsrekeningen uit de Tachtigjarige Oorlog. Minder dan 25 jaar geleden dus, maar zonder een uitgebreide en tijdrovende conversie tien jaar geleden waren de digitale 3600 pagina's al lang niet meer te lezen geweest: niet meer converteerbaar voor de nieuwste tekstverwerkingsprogramma's ...
Doordat in de voorbije jaren wellicht miljarden essentiële pagina's zijn ingetikt, zullen ingrijpende vernieuwingen wel niet meer zo snel ingevoerd worden, maar een standaard die een halve eeuw of langer meegaat is wel een utopie.
Tweede grote bezwaar is de beveiliging. Terwijl er in de archiefwereld naar gestreefd wordt de documenten in zoveel mogelijk aparte ruimtes onder te brengen, en dus het risico op calamiteiten te spreiden, hebben de informatici de administratie zover gekregen dat alles gecentraliseerd wordt in een cloud. Alweer goedkoper, maar wat als een hacker erin slaagt in zo'n cloud zijn kunstjes te vertonen ?
En ten slotte: in een digitaal document een niet traceerbare wijziging aanbrengen is voor een specialist een fluitje van een cent. Om dit te bemoeilijken zullen ongetwijfeld weer codes ingevoerd worden. Hoe groot zullen de toekomstige hersens moeten worden om die allemaal uit elkaar te houden?