Ik ben Everaert Albert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Awbeir (Eeklo's voor Albert).
Ik ben een man en woon in Eeklo (Belgiƫ) en mijn beroep is ...bloggen.
Ik ben geboren op 11/02/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: mijn blog, foto's, computer, fietsen...
Vandaag toch nog eens gaan kijken naar het aangepaste fietspad aan Het Leen. Het ziet er toch veiliger uit en mensen die van het fietspad langs het spoor komen kunnen beter de fietsers kruisen de verder op de N9 moeten rijden.
We zijn nog even in de nieuwsdienst studio en we zien aan de rechtse kant een stukje van de camera's.
In die camera's zit ook de autocue verwerkt. De autocue is dus de tekst die de nieuwslezer kan aflezen waarvoor wel een speciale techniek nodig is want men mag in de huiskamer niet zien dat hij de tekst aan het aflezen is. Het rode lichtje boven de camera toont naar welke camera hij moet kijken.
Er zijn dus twee zulke cameras om het nieuws in de huiskamers te brengen. Men moet het gezien hebben om te geloven wat daar allemaal komt bij kijken. De techniek staat niet stil...
Het oncologisch revalidatieprogramma "FitHerleven" omvat een groepstherapie bestaande uit een training in circuitvorm in combinatie met krachttraining van alle spiergroepen. Bijkomend wisselen matoefeningen en relaxatietherapie elkaar af. Buiten revalideren zou deze patiëntengroep ten goede komen. Er is een bos op het domein van het ziekenhuis. Daarom werd hiervoor een project opgestart.
“Het project streeft er naar om de oncologische patiënten te doen bewegen en de positieve effecten van natuur te laten beleven”, vertelt projectcoördinator en clusterverantwoordelijke Sara Van Den Spiegel. “Natuur biedt immers gezondheidsbevorderende factoren zowel op fysiek als mentaal vlak. We willen ook de sociale contacten van de gebruikers verruimen. Bewegen in het groen stimuleert de mentalegezondheid. Nu kan er enkel binnen gerevalideerd worden in het revalidatiecentrum. De oefeningen gebeuren steeds onder leiding van onze therapeuten.”
“Met de medewerking van de Stichting tegen Kanker-Levensloop Eeklo werd in het bos een functionele oefenplaats voor de oncologische revalidatie voorzien”, vervolgt projectleider en operationeel manager zorg Eva Steen. “Er werden acht verhoogde platformen (200 x 75 cm) aangelegd en verankerd en er werden comfortabele oefenmatjes aangeschaft. Op de verhoogde platformen kunnen revalidatieoefeningen, yoga, mindfullness, en andere aangeboden worden tijdens de oncorevalidatie. Het project kost 11.839 euro, waarvan 9.903 euro werd betoelaagd door de Stichting tegen Kanker-Levensloop Eeklo. Ook de Stad Eeklo is hierin een partner, zij staan in voor de onderhoud van het bos.”
“Onco-revalidatie krijgt prioriteit bij het gebruik van de acht platformen”, zegt dokter Els Luypaert, arts-diensthoofd van de revalidatieafdeling. “Maar dat sluit niet uit dat ook voor andere toepassingen naar het bos zal worden getrokken: de ergocoaches bijvoorbeeld, of de rug/nekrevalidatie, maar ook neuropatiënten en patiënten van de PAAZ kunnen hier de voordelen van ervaren. De oefenplatformen kunnen worden bereikt na een korte wandeling op ons domein en in het bos.”
Hier zijn we in de studio waar het nieuws wordt opgenomen. Een wirwar van camera's, kabels, lichten en
achtergronden waar men duizelig van wordt. De camera's staan op rails en kunnen dus heel gemakkelijk een opname maken op een andere plaats. Tijdens het nieuws kan men dat zien dat men altijd de gepaste persoon in beeld heeft. Ook kan er met de kleuren "gespeeld" worden al is dit niet altijd even gemakkelijk.
Hier doet de regisseur dan zijn werk en moet hij maken dat het juiste beeld op de gepaste moment in onze huiskamer komt.
Vandaag werden de Cultuursmakers voor hun honderd jaar bestaan ontvangen door het Eeklose stadsbestuur. Voorzitter Luc Fiers kreeg ook de stadsmedaille en werd mevrouw
Toen we bij de VRT aankwamen moesten we een beetje wachten achter de gids wat onze groep toe liet al een beetje rond te snuffelen in de mooie inkomhal.
Woensdag hebben we dan met de Cultuursmakers Eeklo de trip naar de VRT en het Afrika museum in Tervuren gedaan.
Het eerste wat we te horen kregen in de VRT was dat het huidge gebouw zal afgebroken worden. Dit zal gebeuren als het nieuwe gebouw af is, niet zo ver van het bestaand gebouw. De uitzendtoren, die nu al niet meer gebruikt wordt, zal blijven staan.
Op het kruispunt van de Tieltesteenweg en de Moeie lijkt er een probleem te zijn aan deze waterputten. Het is moeilijk te zeggen wat er op het moment scheelt.
Sensibiliseren waterverbruik Dagelijks hebben we water nodig, om te wassen, om te koken, om te drinken, … water is essentieel in ons bestaan. De klimaatverandering zorgt ervoor dat we bewuster omgaan met essentiële grondstoffen. Het blijft wel belangrijk om te blijven sensibiliseren. Een Vlaming verbruikt gemiddeld 114 liter water per dag. Dat zijn maar liefst 76 flessen water van 1,5 liter. Dat is zowel direct water zoals kraantjes- en regenwater. Alsook indirect water, water dat verborgen zit in alle producten en diensten die je gebruikt. Het is voor iedereen van belang dat we inzetten op het besparen van het waterverbruik. Dat is net waarop het waterproject Eekl’eau zich volledig op focust. Het gaat over extra bewustmaking van het gebruik van water als grondstof. Vanaf dinsdag 22 augustus tot en met 11 oktober zijn er tal van gratis activiteiten over duurzaam waterverbruik, met de steun van Provincie Oost-Vlaanderen. Alle activiteiten worden verzorgd met een natje en een droogje van de Oxfam Wereldwinkel uit Eeklo. Iedere keer dat je deelneemt aan een activiteit, maak je bovendien kans op een duurzaam pakket ter waarde van 40 euro. Alle informatie en inschrijven viawww.eeklo.be
Waar komt het drinkwater vandaan? Hoe wordt het drinkwater geproduceerd? Is het drinkwater veilig? Ontdek welke rol het waterproductiecentrum speelt in de watervoorziening.
Bezoek watertoren Eeklo
Dinsdag 29 augustus
13.30-16.30 uur In samenwerking met De Watergroep
Is kraantjeswater echt wel ok om te drinken? Hoe zit het met lood? PFAS?
Met Marjolein Vanoppen, schrijfster van het boek “Weg van water”, duiken we met jullie onder in de Belgische waterwereld.
Hoe gaan we in ons land om met de droogte?
Waar komt ons water vandaan en hoe lang zal het nog uit de kraan blijven stromen? Moeten we ons zorgen maken?
We beloven je: je kijkt nooit meer op dezelfde manier naar dat glas water.
Je zal er van gaan houden, je zal er van gaan walgen en het zal je van je stoel blazen. Want water is dan misschien overal, het stroomt door een wel heel speciale wereld.
Marjolein Vanoppen, is een bio-ingenieur met een missie en al 10 jaar wateronderzoeker aan de Universiteit Gent.
Quote schepen Filip Smet:
“Water. We weten het allemaal hoe levensnoodzakelijk het is. Zeker in drogere perioden hebben we daar meer aandacht voor, maar dat zou altijd zo moeten zijn. De stad Eeklo wil volop inzetten op bewuster omgaan met water. Op 22 maart 2023 ondertekenden we als eerste stad in Oost-Vlaanderen het kraanwatercharter. En nu de komende maanden zetten we volop in op bewustmaking via tal van activiteiten zodat iedereen eens zijn of haar watergebruik onder de loep neemt en zelf actie kan ondernemen.”
- Miljaar Achiel, daddis ôok wew een tijken geleen hé?
- Joat Lowie, ik zijn goan overwinteren in Majorka! Joamoar, ‘k zoet gelôov’n ôok, want ge ziet er goed uit. Zô bruine of een hespe! Is Marjetjen ôok overaw schôone bruine?
Dit zijn dan de laatste twee krantenknipsels en is deze reeks ten einde. Voor de mensen die dicht bij het schooltje hebben gestaan heb ik hier misschien toch wel enkele mooie momenten kunnen ophalen.
Ook mijn dank aan onze Eeklose gids Jan Martens die dit allemaal voor mij heeft opgezocht.
Freinetschool De Kleine Helden naar oude kerk op het Oostveld?
Vandaag werd de laatste eucharistiviering gehouden in de kerk op het Oostveld.
Er was al een tijdje het gerucht dat de Freinetschool uit de Boelare daar zijn onderkomen zou vinden.
Na de allerlaatste misviering in de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk van Eeklo zal het gebouw ontwijd worden. Tijdens het slotwoord lichtte Johan Van Vooren van de kerkfabriek de toekomstplannen toe. De kerkraad schreef een intentieverklaring uit om de verhuis naar deze site mogelijk te maken. Zo kan deze school groeien.
Coördinator Sara Spanhove schreef deze quote:
"Als kind heb ik jarenlang meegezongen met het kerkkoor De Edelweisjes. Ik heb mooie herinneringen aan die periode. Deze kerk is altijd een plek geweest voor ontmoeting en verbinding. Met Freinetschool De kleine helden willen we dit ook kunnen betekenen voor onze leerlingen, ouders en de buurt."
Nu gaan we toch vlug naar het einde van deze reeks. Er zijn geen echte foto's meer, alleen nog krantenknipsels, maar er is een nieuwe reeks op komst maar wanneer juist weet ik nog niet.
Aan de renovatie van het Eeklose stadhuis wordt goed verder gewerkt alleen zijn de veranderingen (nog) niet te zien. Alhoewel er misschien toch al mensen zijn die gezien hebben dat het kleine torentje, tussen de stellingen heen, langzaam terug te voorschijn komt.
Het moet in 1969 geweest zijn dat ik mijn eerste auto kocht. Een occasie Fiat 850 zoals hij hier op de foto staat, in het licht blauw. Na mijn legerdienst ging ik in de Fiat garage werken van Marcel Permentier langs de grote baan in Waarschoot. Marcel was een van de tofste mensen die ik ooit gekend heb. Waar het eigenlijk ook een beetje om gaat is de technische veranderingen aan de auto's. Deze Fiat was uitgerust met een 4 cilinder motor van 843 cc met 40 PK aan boord en had een topsnelheid van 125 km/u. Om van 0 tot 100 km/u te komen had men 21.5 seconden nodig.
Van deze Aston Martin Valkyrie werd eind vorig jaar een straatversie goedgekeurd. Hij moet het met een V 12 motor van 6,5 liter die 1.155 PK afgeeft doen. Er zijn tegenwoordig merken die nog meer PK's hebben maar ik koos de Valkyrie om zijn toch wel speciaal model.
Hij heeft een sequentiele 7 traps versnellingsbak en gaat van 0 naar 100 km/u in 3 seconden. Zijn topsnelheid komt uit op 354 km/u. Ik denk dat de verschillen duidelijk zijn. 🏁
De Valkyrieis het geesteskind van de bekende Formule 1 ontwerper Adrian Newey. Deze bekende en succesvolle ingenieur is vooral de man van de aerodynamica, wat men ook kan zien aan de Valkyrie. Hij vierde dit seizoen al zijn 200ste overwinning in de F1 wat nog geen enkele ontwerper hem ooit heeft voorgedaan. Toen Aston Martin zich ook in de Formule 1 begaf stopte hij zijn medewerking aan de Valkyrie. Sedert 2006 is hij aan het hoofd van het Red Bull Racing Team van Max Verstappen. Ook een opmerkelijk detail is toch dat hij zijn ontwerpen nog altijd tekent met potlood en papier en heeft hij geen computer nodig.