Ik ben Everaert Albert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Awbeir (Eeklo's voor Albert).
Ik ben een man en woon in Eeklo (België) en mijn beroep is ...bloggen.
Ik ben geboren op 11/02/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: mijn blog, foto's, computer, fietsen...
Zitmeubelen Willems-De Vreese/I.M. Willems Home Interiors
In 1958 opende Michel Willems met zijn vrouw, Antoinette De Vreese, een meubelwinkel in de Boelare 78, later 32, en specialiseerde zich in het herstofferen van oude meubelen.
12 juni 1944: Een groep Amerikaanse soldaten staat in het dorp Sainte-Marie-du-Mont, dat werd bevrijd door parachutisten van de 501st en 506th Regiments van de 101st Airborne Division. 7 mei 2014: Zicht op de oude dorpsfontein vandaag. Foto's door Galerie Bilderwelt/Getty en Peter Macdiarmid/Getty
Een betekenisvol berichtje van een vriend enkele dagen geleden: vier Eeklose verenigingen hebben hun lidmaatschap van de Cultuurraad beëindigd, omdat zij ophouden te bestaan … Het is een verhaal dat wij de laatste jaren steeds vaker horen: bestuur en leden worden ouder, en jongeren voelen er nauwelijks nog voor om “zich te binden”.
Voor ons Stadsarchief is zo’n opheffing altijd een seintje om de berokkenen te gaan opzoeken. Een vereniging die naam waardig beschikt immers logischerwijze over een archief, waarin stukken over haar belangrijke/glorierijke prestaties en organisaties bewaard worden. Ledenlijsten, vergaderingsverslagen en foto’s verschaffen verdere informatie. Het Stadsarchief biedt daarom Eeklose verenigingen de mogelijkheid hun documenten in een eigen fonds in bewaring te geven.
Aanwinsten in de laatste maanden van 2021 zijn de verenigingsarchieven van de twee grote koren ‘De Welgezinden’ en ‘Oakland’, die al jaren te kampen hadden met een achteruitgaand ledenaantal, en ook door de coronavoorschriften ingrijpend in hun activiteiten en mogelijkheden beperkt waren.
Vanzelfsprekend neemt het archief niet alles aan. Zo vallen tekstbundels en partituren in principe uit de boot, omdat die onder de auteursrechten van derden vallen en dus ook geen unieke, onvervangbare stukken zijn. De grootste aandacht gaat uiteraard naar optredens en andere activiteiten. Programmaboekjes en affiches maken de grootste kans om later nog geraadpleegd en gebruikt te worden.
Ook beeld- en geluidsopnamen zijn welkom, al blijft daar de belangrijke vraag hoelang de oude dragers nog te bekijken en te beluisteren zullen zijn. De archiefdienst kan oude cassettes en spoelbanden voorlopig nog op cd of dvd overzetten, maar de modernste pc’s beschikken al niet meer over de nodige afspeelmogelijkheden. Volgens de nieuwste trend moet alles nu op USB-sticks, maar die zijn op enkele jaren al aan een derde generatie toe… Tot nader order houdt ons archief het daarom bij de intussen twee meter lange rij cd’s, waarbij je de inhoud snel van de rug kunt aflezen.
En voor de verenigingen die ook het einde van hun activiteiten in zicht zien komen: er is nog (een beetje) plaats in ons Stadsarchief …
Het Oeverpark zal een specialleken worden heb ik al gezien. We gaan nog een beetje wachten tot de werken nog wat verder opgeschoten zijn maar het zal mooi worden.
Het is niet alleen een beetje gras zaaien en wat bloemekes zetten maar het zal heel wat meer zijn.
Op den Dullaert zijn alle bomen weg die daar stonden ter hoogte van de parking aan Ten Doorn.
Het Leiken wordt terug opengewerkt en krijgen de parkeervakken een nieuwe indeling. Dit sluit aan bij de rioleringswerken van de Kaaistraat maar de werken zullen pas van start kunnen gaan als de werken aan rijkswachtkazerne afgerond zijn.
De werken worden uitgevoerd in opdracht van Aquafin.
Restauratie 13de eeuws poortgebouw Huysmanhoeve zo goed als klaar
Na bijna een jaar van restauratiewerken is het historische poortgebouw van het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve in Eeklo zo goed als klaar. Het dateert uit de 13de eeuw en is het oudste gebouw van Eeklo, vermoedelijk zelfs het oudste gebouw van het hele Meetjesland. Het poortgebouw bevond zich in erg slechte staat. In 2018 waren al hoogdringende stabiliteitswerken uitgevoerd. Opvallend: het gebouw zit opnieuw in het wit en daar zijn goede redenen voor.
“De restauratie van het poortgebouw zorgt er alvast voor dat het beschermde monument ook voor de komende generaties erfgoedliefhebbers gered is. We zijn fier dat we dit met de Provincie Oost-Vlaanderen hebben kunnen verwezenlijken”
gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Patrimonium
De fundamenten van het gebouw werden verstevigd, het slechte metselwerk vervangen, het dak vernieuwd en er werden nieuwe ramen en poorten geplaatst naar het oorspronkelijke model. Binnenin is het rotte houtwerk vervangen en zijn de vloeren gereconstrueerd. De oude latrines die dicht gemetst waren, zijn open gemaakt. Zoals vroeger zijn die nu terug zichtbaar in het interieur.
Zware vorstschade
Daar bleef het niet bij. Op oude foto’s bleek dat het 13de eeuwse poortgebouw vroeger wit was. Die witte laag is geen gewone verf: het is een zeer dunne pleisterlaag. Oude gebouwen en hoeves werden vroeger opgetrokken in stenen die niet vorstbestendig waren. Via de techniek van 'kaleien', kregen ze een beschermlaag van pleister tegen vorstschade.
Foto’s uit 1940 tonen al duidelijke slijtagesporen in de pleisterlaag. Dit betekent dat het gebouw voor de jaren ‘40 wellicht een laatste keer werd gekaleid. Dat het metselwerk decennialang blootgesteld bleef aan de weersomstandigheden heeft het gebouw geen goed gedaan.
In totaal werd 50 m² metselwerk vervangen. Er waren heel wat gebarsten stenen, maar ook hele scheuren in de muren. Op sommige plaatsen werden inox staven in de muren aangebracht om het metselwerksamen te houden. De stukken die er te erg aan toe waren, werden vervangen door nieuwe stenen die zoveel mogelijk lijken op het oorspronkelijke materiaal. Het was een heel karwei om zoveel mogelijk historisch materiaal te bewaren.
Witte beschermlaag
Om nieuwe schade binnen enkele jaren te vermijden, moest het gebouw opnieuw goed worden beschermd. Dat kon alleen door het hele gebouw opnieuw te kaleien. De nieuwe kaleilaag werd overschilderd met een duurzame verf. Daarvoor werd gekozen voor een staal dat nog altijd de grilligheid van de steen en de verschillende bouwfases door de eeuwen heen laat zien. Het overschilderen zal om de zoveel jaar opnieuw moeten gebeuren.
Beperkt toegankelijk
Het poortgebouw zal af en toe opengesteld worden voor publiek maar slechts zeer beperkt. Vzw Plattelandscentrum Meetjesland baat de Huysmanhoeve uit in opdracht van de Provincie.
Op 25 maart wordt het nieuwe programma voorgesteld van het nieuwe seizoen. Het publiek krijgt een eerste kans om het Poortgebouw onder begeleiding te bezoeken op zondag 7 april wanneer de Huysmanhoeve een groot openingsfeest organiseert.
DOE SAMEN MET HORECA EN PERSONEEL LOKAAL BESTUUR EEKLO MEE AAN TOURNÉE MINÉRALE!
In februari is het tijd voor de achtste Tournée Minérale! De campagne van De Druglijn roept iedereen op om in februari, voor het eerst of opnieuw, een maand geen alcohol te drinken. Ook lokaal bestuur Eeklo neemt deel.
Doe mee en voel je (alcohol)vrij
Tournée Minérale helpt je om je vrijheid te heroveren op het vlak van alcohol. Je bent vrij van een kater met een verloren dag tot gevolg, vrij van sociale druk om te drinken en vrij om tijdens de rest van het jaar op een doordachte manier zelf te bepalen wanneer je wel of niet een glas drinkt.
Deze editie trekt Cath Luyten de straat op en vraagt mensen naar de effecten van alcohol op hun gezondheid, slaap, seksleven en welbevinden. Kloppen hun beweringen met de werkelijkheid? Schrijf je in op de nieuwsbrief, of volg Tournée Minérale op Facebook of Instagram, en je komt het te weten.
Personeelsactie
Ook dit jaar wil het stadsbestuur haar eigen personeelsleden bewust maken. 74 personeelsleden schreven zich persoonlijk of met het hele team in voor de personeelsactie, goed voor 20% meer deelnemers dan vorig jaar! Ze engageren zich daarbij om gedurende de maand februari meer water en minder alcohol en gesuikerde dranken te drinken. Alle deelnemers ontvangen een unieke waterfles en kunnen na de werkuren deelnemen aan een alcoholvrije bierdegustatie.
Doe mee aan Tournée Minérale en proef onze Eeklose mocktail
Stad Eeklo roept alle inwoners op om in februari extra aandacht te hebben voor deze actie.
Opwww.tourneeminerale.be vind je heel wat tips en recepten voor alcoholvrije alternatieven.
Ga dus de uitdaging aan en drink in februari geen alcohol, want ook zonder kan je je perfect amuseren! Op vrijdag 2 februari om 14.00 uur is er een lezing in het LDC Zonneheem, Daniël brengt zijn getuigenis zijn rond alcoholisme. Deelname kost 2,5 euro en met 0,62 euro met kansentarief UiTPAS. Meer info www.eeklo.be/zonneheem
Burgemeester Luc Vandevelde: “Het is echt de moeite om deel te nemen, je bent verbaasd van de vele lekkere alcoholvrije alternatieven en dit jaar lanceert Eeklo er zelf ook één. Durf dus zeker eens de Eeklose mocktail te proeven!”
Proef in februari zeker ook onze unieke Eeklose Mocktail ‘Johanna Goes Juicy Banana’, in de acht deelnemende Eeklose horecazaken: Bateau bleu, Het Burgerhuis, Cultuurcafé Herbakker, Markt 28, Ramblas, Sportscafé, TammyZ café, Torenhof. De naam is een speelse verwijzing naar gravin Johanna van Constantinopel die in 1240 de stadsrechten aan Eeklo toekende.
Vroeger werd er bij het maken van meubels veel snijwerk gebruikt. Dit werd allemaal met de hand gedaan.
Geschiedenis van de Eeklose meubelindustrie (10)
Bruggeman & Goethals
Door de buitenlandse concurrentie deed het bedrijf de boeken toe in 1985. Dit grotendeels braakliggend terrein is nog een rest van dit roemrijk stukje meubelhistorie.
Een deel van het archiefteam is – in het kader van het woningen-project – de 19de-eeuwse tellingen aan het digitaliseren. De bedoeling is uiteindelijk de verschillende jaarregisters aan elkaar te koppelen, om zo een beeld te krijgen van de bewoning.
Een van de handicaps daarbij is de voortdurend wisselende vorm van sommige familie- en voornamen. In deze laatste groep is er niet alleen het door elkaar gebruiken van Nederlandse, Franse en Latijnse vormen (Pieter, Pierre, Petrus) voor dezelfde persoon, maar ook het verwarrende afwisselen van eerste en tweede voornaam, zeker als er zoals meestal maar één vermeld staat.
Het spreekt vanzelf dat de familienamen voor de meeste problemen zorgen. Voor het uiteindelijke opstellen van het alfabetisch register is de grootste hindernis het willekeurig (niet-) aaneenschrijven van de namen met ‘Van’ en ‘De’. Het Stadsarchief gebruikt de zogenaamde Nederlandse volgorde, waarbij geklasseerd wordt op het hoofdwoord, en de voorvoegsels achteraan komen te staan. ‘Vandamme’ komt dus onder de V, ‘Van Damme’ onder de D. De Eeklose ambtenaren van toen waren echter specialisten in het creëren van twijfelgevallen, en deinsden er ook niet voor terug om binnen één gezin de twee vormen op te schrijven.
Grotere moeilijkheden veroorzaken echter de soms erg variërende spellingen. ‘Van Avermaete’ en ‘Van Havermate’ kunnen tot hetzelfde gezin behoren, net als ‘Van Poecke’ en ‘Van Poucque’, ‘Cocquyt’ en ‘Kockuyt’. Ook het feit dat een principiële ambtenaar later zowat overal puntjes op de ‘y’ heeft gezet, maakt de zaak er niet eenvoudiger op.
Voor de stadhuismedewerkers uit die vroege 19de eeuw is er wel een stevig excuus. De burgerlijke stand is bij ons een creatie van de Franse bezetter geweest. Die raakte echter dikwijls niet wijs uit die Vlaamse klanken, zodat de meeste Eeklonaars hun naam pas omstreeks 1815 voor het eerst in geschreven vorm te zien kregen. Als ze tenminste konden lezen …
1944: Een Franse pantsercolonne die Sainte-Mère-Église passeert, krijgt een warm welkom van haar inwoners. 7 mei 2014: Een blik op de winkelstraat vandaag. Foto's door Popperfoto/Getty en Peter Macdiarmid/Getty.
Het eerste huisje ligt plat op Blommekens. Men is bezig aan de bomen die men ziet achter die muur. Waarschijnlijk hebben ze die laten staan om niet te zien wat men aan het doen is.
6 juni 1944: Troepen van de 3e Canadese Infanteriedivisie landen op D-day op Juno Beach aan de rand van Bernières-sur-Mer. 5 mei 2014: Zicht op de kust en het strand in Normandië vandaag. 340 Canadese soldaten verloren het leven in de strijd om het bruggenhoofd. Foto's door Galerie Bilderwelt/Getty en Peter Macdiarmid/Getty