Lucas 15 v 8-10: "Welke vrouw, die tien schellingen heeft en er éen verliest, steekt niet een lamp aan en veegt het huis en zoekt zorgvuldig, totdat zij hem vindt. En als zij hem gevonden heeft, roept zij haar vriendinnen en buren bijeen en zegt; 'Verblijdt u met mij, want ik heb de schelling gevonden, die ik verloren had'.
Alzo is er, zeg Ik u, blijdschap bij de engelen Gods , over éen zondaar, die zich bekeert".
Ik denk wel, dat dit geldstuk voor de vrouw een grote emotionele waarde had. In die tijd kwam het gebruik wel voor, dat de vrouw als bruidsgeschenk van haar man een snoer kreeg , met daaraan gehecht een aantal munten. Wel; ik kan mij voorstellen, dat je, zo'n bruidsgeschenk tendele verliezende, dat verlies smartelijker voelt dan de geldswaarde alleén aangeeft. Het is donker in Oosterse huizen. Vooral bij armen is het enige licht, dat binnevalt, dikwijls door de deur. Daarom: een lamp aangedaan en zoeken in het vuil, dat op de grond ligt. En eindelijk: de emotioneel zoveel waard zijnde munt gevonden. En dan: feest; buren en vrienden roepen. En samen blij zijn. Dat doe je niet voor 'zomaar een muntje'. Dan moet er echt iets meer bij komen.
En dan dat verrassende slot. Maar daarvoor moet ik eerst iets verder over het gebeuren vertellen, dat wil zeggen: over de 'betekende zaak'.
God draagt zijn gelovigen als het ware ook als een kleinood bij zich. Reken maar, dat Hij het gewaar wordt, wanneer een van zijn kinderen heel tersluiks zijn hand uit de hand van God laat glijden en 'kwijtraakt'. En reken maar dat de Heer God het licht van zijn Heilige Geest laat schijnen om de verloren gegane 'munt' te zoeken....en uiteindelijk, als alles goed gaat, ook te vinden. Want het is natuurlijk mogelijk, dat zo'n zoekgeraakte het best wel leuk vindt om kwijt te zijn en dat zo iemand steeds verder in het vuil van de wereld wegzinkt om maar niet gevonden te worden.
Maar wanneer een 'verloren munt' eigenlijk wel terguggevonden zou willen worden, dan zwiept de bezem van Gods ijverige zoeken hem of haar soms heel hardhandig uit de verste hoeken en gaten.
En dan: die vreugde van God. Hij heeft zijn verloren munt terug. En de engelen voor Gods aangezicht zien de vreugde op het gezicht van God en breken in juichen uit. Een verloren zondaar is terecht.
Lieve lezende; ik neem aan, dat jullie als kostbare munten aan de ketting van God hangen, zijn beminden, verworven door de dood van zijn Zoon.
Maar ....in jullie omgeving zijn zoveel verdwaalden, die zich tot God zouden moeten bekeren, uit hun hoekje komen. Willen jullie Gods bezem zijn en de munt uit het stof opwoelen, die munt schoonvegen met jullie levenbrengende woorden-van-Godswege.
En....het blijft mogelijk, dat dit gelezen wordt door iemand, die zelf zo'n verloren munt is. Roep dan na die lezing tot God: "O Heer...hier ben ik...vínd mij dan toch".
En dan zal de Heer zeker zijn lamp op je laten schijnen. En weer zullen de engelen juichen.
Hierbij een wat strenge tekst uit Math 11 v 20 :Toen begon Jezus de steden , waarin de meeste krachten door Hem verricht waren, te verwijten, dat zij zich niet bekeerd hadden: 'Wee u Chorázin en wee u Bethsáïda! Want indien in Tyrus en Sidon die krachten waren geschied, welke in u geschied zijn, reeds lang zouden zij zich in zak en as bekeerd hebben.... Doch Ik zeg u: het zal voor Tyrys en Sidon verdraaglijker zijn in de dag des oordeels dan voor u'".
Deze tekst heeft voor de huidige tijd dít belang: in de twintig eeuwen, die sinds Jezus' 'zijn' hier op aarde verstreken zijn, is steeds helderder gebleken, hoe allesovertreffend belangrijk zijn 'zijn' hier onder ons voor heel de verdere toekomst is geweest. Zijn majesteitelijk woord:"VOLBRACHT", opende de weg tot de uitstorting van de Heilige Geest met al zijn gaven en vrucht. En dank zij die gaven en vrucht, wordt er nu een volk toebereid, dat in staat is, overwinnend te strijden tegen de antichrist in de spannende dagen, die gaan komen.
Jullie, geloofsvrienden, heb je allang bekeerd, maar jullie dragen de goede boodschap door aan weer anderen.
En heel dikwijls zal het jullie daarbij overkomen, dat de mensen er maar lauwtjes bij staan, wanneer jullie de heerlijkheden van nu en van de toekomst ontvouwen. Met van die gezichten van: "'t Zal wel zo zijn of anders".
Maar het is goed, dat jullie dan in je achterhoofd dít hebben: "Ik breng een koninklijke boodschap. Deze mensen hoeven niet te denken: 'Wat willen ze mij er graag bij hebben. Nou; ze zullen heel wat moeten veranderen, eer ik 'ja' zeg'. Nee; het is goed, dat ze leren denken: 'O....wat wil ik graag daarbij horen'".
Want in deze tijden gebeuren grote wonderen in naam van en ten dienste van Jezus. En zijn oproep is nu: "Bekeer je, in deze tijd, nu zo duidelijk wordt, hoe heerlijk de boodschap is. Want als je op de grote zaligheden , die aanstaande zijn, geen acht geeft, dan wacht je een hard lot".
Aan jullie de opgave, op de achtergrond van jullie denken steeds te weten: "Het aanbod, dat ik doe, is prachtig. En het is voor de hoorders goed, om er positief op in te gaan. Want bij 'wegwuiven van dit aanbod', hangt er toch als een dreiging dat oude 'wee u'.
Matth 3 v 8 : "Brengt vrucht voort, die aan de bekering beantwoordt".
Johannes de Doper predikt de bekering aan de oever van de Jordaan. En velen uit Israel gaan naar die Jordaan toe, tot in het diepst van hun wezen ontroerd. Dit is nu net, wat ze tekort komen. Dit is, wat ze altijd als een manco aanvoelden in hun religie. Altijd werd hun geleerd: "Wij Joden hebben de perfecte godsdienst. Volg die stipt na, dan ben je een uitverkorene onder de hele wereldbevolking". Maar altijd waren ze blijven hunkeren: "Wij willen dit niet úiterlijk beleven. Wij willen alle zekerheden en blijheden van bínnen!"
En nu is daar een gelegenheid voor een nieuwe symboliek. Je laten onderdompelen in de Jordaan en daarmee getuigen: dit is het, wat ik nodig heb; omkeer van binnen.
O, daar werd naar gehunkerd. Maar in Jeruzalem zeiden velen onder de geestelijke elite, de Farizeeën en de Sadduceeën: "Wat die Johannes de Doper daar allemaal vertelt aan de Jordaan....daar zitten bekende klanken in; de komst van het koninkrijk. O , wat verlangen wij daar ook naar: het Joodse volk, dat de ketenen verbreekt van de Romeinse overheersing. Het werkelijke leidersvolk, dat zijn leiderspositie terugkrijgt.
En dan ook nog dat meesterlijke: dat nieuwe louteringsritueel, om daarmee aan te geven, dat ons volk eerst een louteringsproces moet doorlopen, alvorens het zich kan bevrijden in verband met het komende koninkrijk der hemelen. Wat goed gevonden zeg!
Daar moeten we zijn".
Maar wanneer ze zich aanmelden voor de doop, zegt Johannes de Doper: "Wat jullie....jullie die de wezenlijke betekenis van mijn oproep tot bekering ondergraven. Kinderen van de duivel zijn jullie, slangengebroed! Weet je, wat jullie missen...ten enenmale missen: werkelijke berouw over jullie zonden. Jullie zien die doop in water als een 'opstapje' naar jullie idealen. maar dat zijn geen vrúchten! Ik wil vrucht, die aan de bekering beantwoordt: een veranderd hart!"
En verslagen druipen zij af.
Deze woorden van Johannes de Doper zijn nog steeds geldig. De mens, die zich in de richting van God keert, die zich afwendt met zijn blik van de wereld....die zich afwendt van zijn hebbelijkheden en onhebbelijkheden en zonden....zo iemand moet als vrucht voortbrengen een veranderde innerlijke gesteldheid.
Je kunt niet doorgaan met je gedachtengangen, zoals die waren. De buitenwereld moet zíen, dat die verandering van binnen gaande is. - geen hatelijke opmerkingen meer, zodat de mensen kunnen denken: "Wat is het toch een gifkikker". Nee....iets van liefde moet doorbreken, ook in de gesprekken - geen voortdurend gesomber meer, geen gemiep en gezeur over van alles. De kenschetsing van ons volk in het volgende liedje van Toon Hermans: "Weinig loven, heel veel laken, Steeds maar weer problemen maken Nooit goed weten, wat wij willen Altijd om verand'ring gillen Da's niet Engels, da's niet Frans Dat is zuiver Nederlands", is steeds minder geprononceerd in een hart , dat naar blijdschap onderweg is. - en al die onvrede, die trauma's...; "Als kind kreeg ik eens een keer geen ijsje...vandaar..."(Dutroux), al die dingen lossen zich op in een steeds voortgaande vreugde. - en die oncollegialiteit van vroeger; er kondigt zich iets nieuws aan: vriendelijkheid.
Kortom: de vrucht van de Geest. Die wilde Johannes de Doper zien. En die moet nóg te voorschijn komen.
Wanneer je Jezus wel wilt volgen, uit welke reden ook; ook al staat het in deze snel veranderende tijden wel chique om enig innerlijk geestelijk leven te hebben...toon de vrucht.
Nu wat teksten over 'bekering' uit het Nieuwe testament.
Wij beginnen met Mattheüs 3 v 2: "Johannes de Doper predikte, zeggende: 'Bekeert u, want het koninkrijk der hemelen is nabij'".
Dat was bekende taal. De meeste Joden kenden wel Micha 4 v 7 en Zacharia 14 v 9. Daar werd gezegd, dat God zich eenmaal weer als Israels koning zou openbaren en dat zijn koningschap zich over de hele wereld zou uitbreiden.
Het Koninkrijk....: het koninkrijk der hemelen: met zijn afkomst uit de hemel, het koninkrijk, dat niet uit de aarde opkomt, maar uit de hemel neerdaalt...helemaal afhankelijk van goddelijk ingrijpen...wie verlangde er niet naar. En nu was dit het schokkende van de woorden van Johannes de Doper; dat koninkrijk, waarvan de mensen droomden, was vlakbij. Het stond voor de deur.
Goed; het was iets heerlijks. Maar anderszins sprak het van zware gerichten. En klemmend was het beroep, dat op hen werd gedaan: "Bekeer je....je moet er klaar voor zijn; voor de heerlijkheden, die gaan komen. Maar je kunt er alleen maar deel aan hebben, wanneer je bekeerd bent".
Dat was een boodschap, die actueel en begrijpelijk was. En velen gingen op de uitnodiging van de boeteprediker in.
Maar wat betekent dit allemaal voor nú. Wij weten, nu, dat het koninkrijk ís gekomen in de Persoon van Onze Heer Jezus Christus. Wij weten, dat Hij het startschot voor dat koninkrijk heeft gelost, toen Hij die verrukkelijke woorden sprak: "Het is volbracht".
Maar nu- in onze dagen- is dat koninkrijk, de Godsregering veel dichter bij dan toen. De dagen, dat de bazuinen zullen klinken, dat de aartsengel zal roepen en al de geweldige dingen zullen gebeuren, zijn in zekere zin 'vlakbij'.
En de tijd van de benauwing door de antichrist is nog veel dichter bij. De geweldige verleidingen van de eindtijd zijn spoedig te verwachten.
Nu is dit woord van Johannes de Doper actueler dan ooit.
Denk er om, dat ik altijd spreek over 'voortgaande bekering'. Het kan best zijn, dat je al wedergeboren bent, dat je de gaven en de vrucht van de Heilige Geest al ervaart in je leven. Maar bekering blijft een voortgaande zaak. Je bent wellicht in de goede omstandigheid om alle dingen tegemoet te treden, die gaan komen. Maar waakt, dat je in de goede conditie blijft, (Markus 13 v 37).
Ger
O ja: - doe als Muse; hij las met aandacht, bedankte - doe niet als Muse; hij bedankte hier, hij reageerde hier. Maar willen jullie eventueel reageren in serie 10. G
Wij houden het nog even op Amos. In 4 v 9 schrijft hij: "Ik heb u geslagen met brandkoren en met honigdauw ; uw vijgebomen en olijfbomen vrat de sprinkhaan op. Toch hebt gij u niet tot Mij bekeerd, luidt het woord des HEREN".
De Heer wilde zo graag zijn volk bij zich hebben. Maar toen zij bij Hem wegdwaalden en buiten zijn veilige omheining kwamen, kon Hij ze niet meer beschermen tegen de valkuilen daarbuiten. Maar God wilde de tegenslagen, die hen daar door eigen onvoorzichtigheid overkwamen, gebruiken om hen tot inkeer te brengen, zodat zij weer zijn kant uit zouden kijken, zich tot Hem bekeren. Maar zij deden het niet.
Naar de tegenwoordige tijd overgebracht, kan dit als volgt geduid worden: Honigdauw, brandkoren en sprinkhanen zeggen ons op zichzelf niets. Maar wij begrijpen, dat er voor een agrarische natie zoals de Israelieten van die tijd levensgevaar in was gelegen, wanneer het voornaamste volksvoedsel een prooi werd van: - door de hete woestijnwind veroorzaakte verbrandingen - door bladluizen-excrementen veroorzaakte ziekten - de vernietigende vraatzucht van sprinkhanen.
Zo is het ook tegenwoordig wel met Christenen. Zij dwalen weg bij Gods veiligheden en komen in de onveilige plekken van de duivel terecht. Gods bedoeling is het, dat zij door hun tegenheden tot nadenken worden gestemd en zijn veiligheid weer zoeken door hun gezicht in zijn richting te wenden.
Maar velen zeggen; "Wat heb ik toch tegenwoordig een pech", zonder zich iets af te vragen.
Ik heb het zelf meegemaakt, in 1983, ik vergeet dat jaartal nooit meer, dat ik op een gegeven ogenblik, tijdens vacantie, toen ik wat tijd had om mij te bezinnen, mezelf afvroeg: "Waar komt toch al die pech vandaan".
Ik kende toen deze tekst al wel oppervlakkig, maar zag die toen opeens veel duidelijker. En ik bespeurde, wáar ik fout was gegaan en herstelde dat.
En mijn 'brandkoren, honigdauw en sprinkhanen' waren opeens veel minder hinderlijk, bliezen de aftocht.
Zo kan het ook met jullie, mijn lezers, wel eens gaan. Doe dan net als ik. Herstel de dingen, die fout gingen, voor zover dat nog mogelijk is, vraag vergeving aan God. En zoek de omtuining van God door berouw en bekering weer op.
En laat het ook in gesprek met je vrienden en vriendinnen zo zijn, dat je heel opmerkzaam wordt, wanneer ze zoiets zeggen als: "Ik weet niet, waar het allemaal vandaan komt, maar mijn proefwerken mislukken, met allerlei kennissen heb ik misverstanden en nu heb ik nog een koortslip ook".
Het hoeft er niet aan te liggen, dat zij zijn weggedwaald bij God. Er is een verwarrende omstandigheid. De duivel loopt ook door het hele stuk met zijn volstrekte wetteloosheid, om zijn boze dingen te doen, waar hij die maar kan plaatsen.
Maar neem de tijd om de zaak goed uit te spreken. Laat je leiden door de gaven van kennis, wijsheid en onderscheiden van geesten, waarvan ik toch aanneem, dat jullie die als Geestvervulde Christenen geregeld oefenen.
En begeleid die relaties van jullie naar de veilige plekken van God.
Bekering: we lezen nog even verder in Amos; ( 4 v 7)
"En Ik, Ik heb u de regen onthouden, toen het nog drie maanden voor de oogst was; en Ik liet het regenen op de ene stad, maar op de andere stad liet Ik Ik het niet regenen, de ene akker werd beregend, en de andere, waarop geen regen viel, droogde uit. En twee, drie steden, wankelden naar éen stad om water te drinken, maar zij werden niet verzadigd. ..... Toch hebt gij u niet tot Mij bekeerd, luidt het woord des HEREN".
De gang van zaken, zoals hier geschetst, was als volgt: er is hongersnood, die is een gevolg van droogte en regengebrek op het beslissende tijdstip voor de oogst. De oogst begon eind april en deze is mislukt door het uitblijven van de late regen, (einde maart-begin april). De droogte is niet algemeen geweest; ze was plaatselijk. De HERE toonde, dat Hij wel regen kon geven, maar hield deze toch over het algemeen in. De droogte bracht niet alleen honger, maar ook dorst, zodat de bewoners van díe steden, die het ergste onder de droogte geleden hadden, met wankele schreden, (vanwege de dorst), heengingen naar een meer bevoorrechte stad, om drinkwater te halen, maar hun zoeken naar water bleef vruchteloos, er was niet genoeg voor allen.
En dan steeds weer dat refrein: "Toch hebt gij u niet bekeerd".
Wat kúnnen jullie hier nu mee?
In komende jaren zullen jullie gaan meemaken, dat je om je heen mensen ziet, die omkomen van geestelijke honger en dorst. Ze zullen dit best weten te verbergen onder zure opmerkingen of schijnbaar diepe gezegden. maar jullie, door de genade van God met zijn Heilige Geest vervulden, zullen door jullie gaven van kennis, wijsheid en onderscheiden van geesten haarscherp zien, dat achter oeverloos gekanker en gezwollen, diepzinnige woorden, zich in feite niets verbergt. Om in het beeld te blijven, wat ze zeggen, staat eigenlijk gelijk met wolken, die geen water dragen en met 'knetterende dorens onder een pot', (Pred 7 v 6).
Mogelijk vinden jullie dan woorden om zoiets uit te drukken als: .............. Zou je nu wel verder gaan met zoeken op deze manier. Je hebt toch ook werkelijk van alles gedaan...je Boeddhabeeld heb je de hoogste plaats in je huiskamer gegeven, zodat het altijd boven alles en allen staat. En je hebt alle boeken over reikie gelezen, die er maar waren. En je huis stond vol klankschalen. En toen gooide je het over een heel andere boeg: veel noten eten, omdat de bewoners van de een of andere vallei van gelukzaligen dat ook deden en met gemak 140 jaar werden. En toen waren er weer mensen, die tegen je zeiden: "Er is een nieuwe voedingstheorie met diepzinnige achtergronden....en je wankelde maar meer achter die anderen aan....en nu heb je nóg geestelijke honger en geestelijke dorst. .......... En het zou kunnen zijn, dat de Heer net op die levensakker aan het werk is geweest : - de platgetreden paden heeft Hij- op welke manier dan ook- omgewoeld, zodat het daar gestrooide zaad niet meer open en bloot voor de vogels ligt - nu mag jij mischien wat dorens uittrekken, zodat het zaad, door een ander gestrooid, een nieuwe kans krijgt - of je mag wat grond aanbrengen, zodat het allemaal niet meer zo'n hopeloss dun laagje is over de keien van misverstand heen.
Er kunnen akkers zijn, die jaren daar gelegen hebben, hopeloss verknoeid, maar via anderen of hoe dan ook, is de Heer bezig geweest om van alles beter te maken.
Je hoorders hebben- ik weet niet wat allemaal- onbewogen over zich heen laten gaan, maar nu is het zo, dat er goede grond is, waarin jullie zaad valt en eindelijk is daar: Bekering. (Matth 13).
Een keer was het zo, dat jezelf door Jezus, de grote Koning, bekoord werd. Je verlangde toen als het ware: "O....trek mij met U mee, Koning van de gerechtigheid en de blijdschap en de vreugde en de vrede...laten wij ons spoeden naar alle goede dingen, die U te geven hebt", (Hooglied 1 v 4).
Wat is het een vreugde om -soms volkomen onverwacht- anderen te ontmoeten, die uitroepen: "Ja...ik wil met je mee..."
Het overkwam een van mijn lieve geloofsvriendinnen. Zij viste in de vijver, waar het goed vissen is. Met vele andere jonge moeders stond ze voor de lagere school om haar tedere panden op te halen. En onder al die jonge moeders waren er velen, die naar haar wijze, aangepaste woorden, waarin de kennis en het onderscheiden van geesten terdege een rol speelden, wilden luisteren.
En toch was er die haaat radeloze, perplexe vreugd, toen een van die lieve, jonge mevrouwen zei: "Ik wíl dit...o...eindelijk iets, dat echt ETEN en DRINKEN is..."
Jullie bezoeken al regelmatig: - geloofsaangelegenheden - Bijbelstudie - Jan en Joke - Mijn boeken.
Nu kan ik de geboorte aankondigen van mijn vijfde blog: - Mijn leven.
Daarin ga ik in vele afleveringen vertellen van momenten in mijn leven, waarop ik -achteraf- duidelijk de invloed van God en- helaas helaas- ook wel van de duivel ervaarde.
Aanstaande zaterdag komt mijn eerste vertelling en zo wekelijks.
In Amos , hoofdstuk 4, schetst de Heer, dat Hij herhaalde malen gewaarschwd heeft, dat het de hoogste tijd was om zich te bekeren. Bekeren is namelijk niet iets dat je wel of niet kunt doen. Je kunt er ook de gek niet mee steken door een plakstrook op je voordeur te doen: "Dank u...wij hebben alles....en bekeerd zijn we ook al". Nee: bekering is levensnoodzaak.
En op welke situatie doelt Amos nu?: " Op eengegeven ogenblik merkte je,dat er niets meer te eten was in huis. Maar hoewel dat een duidelijk teken was, dat bekering tot Mij nodig was...je volstond met op te merken: "Wat zit alles tegen hè" en ging gewoon met je leven verder, zonder je naar Mij om te keren".
Hoe vertalen wij dat nu eens naar de moderne tijd. Jullie en ik; wij ademen altijd in dit welstandsklimaat. Het is voor jullie en voor mij ondenkbaar, dat de provisiekast níet gevuld zou zijn. Maar...probeer dit nu eens geestelijk 'in te kleuren'. Geestelijk kan het zo zijn, dat er niets meer te eten is. Ik bevond mij eens in een gezelschap, waar opeens een vrouw uitriep, midden in een gedachtenwisseling over 'van alles': "O, wat verlang ik ernaar, dat er nu eens iemand hier was, in deze treincoupé, die eindelijk met iets kwam, dat werkelijk voedde"
Nu kan je zeggen: "Nou Ger; dat was dan toch wel 'de kat op het spek binden'.Je bent zeker losgebrand".
Nee lui; ik was nog maar 25 en had nog geen enkele geestelijke inhoud van betekenis. De dame ging zelfs zo ver, dat zij op mijn lectuur wees en uitriep: "O....de klassikale kerkbode voor Warffum. Wat een heerlijk brave leesstof" Maar ik bleef verlegen zwijgen. Tot de huidige dag zit dat mij wel een beetje dwars. Maar dan zend ik maar een gebed op om die gemiste kans voor open doel achteraf nog bij de Heer te brengen.
Maar snappen jullie, wat ik bedoel. Het kan in een mensenleven zo worden, dat je merkt: "Het lijkt wel, of alle meningen op de hele wereld zijn vergiftigd. Altijd brand ik mijn mond maar weer aan harde, zure opinies". Onbewust neem je dan waar,dat woord uit Openbaring 8 v 10 en 11: "En de derde engel blies de bazuin, en er viel een grote ster, brandend als een fakkel, uit de hemel en zij viel op het derdedeel der rivieren en op de bronnen der wateren. En de naam der ster wasgenoemdAlsem. En het derde deel der wateren werd alsem en velen van de mensen stierven van het water, omdat het bitter geworden was".
Even kijken, of wij niet te ver zijn weggeraakt. Het kan nog, maar nu ijlings terug. Wanneer je merkt, dat sommigen zullen afvallen van het geloof, doordat zij dwaalgeesten en leringen van boze geesten volgen, door de huichelarij van leugensprekers, (1 Timotheüs 4 v 1), wend je dan door bekering van dat besmette 'derde deel van de wereldopinie' af en keer je naar die andere ster, die geen 'Alsem', (bitterheid) heet, maar waarvan 2 Petrus 1 v 19 spreekt: "En wij achten het profetisch woord daarom des te vaster en gij doet wel, er acht op te geven als op een lamp (fakkel) , die schijnt in een duistere plaats, totdat de dag aanbreekt en de morgenster opgaat in uw harten".
Bekeringis pure noodzaak. Jullie staan allemaal in de tijden, dat de ster Alsem valt en meningen vergiftigt. Let erop, dat in je naaste omgeving de vriendelijkheid geen plaats maakt voor respectloosheid en grofheid; ook dat kenmerkt de ster Alsem.
Ik weet, dat er vrij veel lezenden zijn. Daaronderzijn er , die zich nog niet bekeerd hebben of die geen ernst maken met de dagelijkse bekering. Merk je iets van bitterheid of onwellevendheid of iets anders, dat vreugde rooft, zoek je toevlucht totdat 'tweederde deel der wateren'dat volgens de zojuist genoemde tekst heilzaam is.
Bekeren; teksten uit het Oude Testament: Joël 2 v 12: "Maar ook nu nog luidt het woord des HEREN: 'Bekeert u tot Mij met uw ganse hart, en met vasten en geween en met rouwklacht. Scheur uw hart en niet uw klederen en bekeert u tot de HERE uw God".
Als je dit nu leest en je denkt: "Goeiemorgen....ik ben zestien en ik wil bij Jezus horen. Is die tekst niet veel te zwaar voor mij", dan heb ik voor jullie althans deze gerustistelling: wij gaan hem een beetje masseren. Iemand zou kunnen zeggen: "Je mag een tekst uit de bijbel niet kneden tot hij een beetje handzaam is geworden".Maar zulk masseren bedoel ik ook niet. Herinner je, wat ik een vorig maal gezegd heb: er is ook sprake van voortgaande bekering, die tijdens wedergeboorte en doop in de Heilige Geest toch nog doorgaat.
Wanneer je heel eenvoudig begint met: "Ja ...'k wil U dienen Heer", dan zal zeker de tijd komen, dat je merkt, dat bekering tot de Heer een proces is, waarbij op de duur je hele hart is betrokken. In het begin van je bekering zal het wel eens zo zijn, dat je nog helemaal niet 'vast' van je slechte gewoonten, die ongetwijfeld in je gedrag zijn binnengeslopen. Je zult niet direct ophouden om kwaadsprekerig of onrein van lippen of....noem maar op...te zijn. Maar gaandeweg zul je al die zonden van je weg leren doen, zodat je hele hart rein is voor de Heer. Daarbij komt de doop in de Heilige Geest mij voor als iets, dat helemaal onmisbaar is.
Je zult op de duur ook wel eens huilen over de gaten, die je met spijkers van ruwheid hier en daar in andere mensenlevens geslagen hebt. maar je zult die daden aan de Heer belijden onder -wellicht innerlijke- tranen en je zult wel vaak met schaamte terugdenken aan de dingen, die je ooit verkeerd deed, maar toch met opluchting, omdat je met de Heer op de goede weg bent. Natuurlijk zal je altijd proberen, schade, teweeggebracht in het verleden, te herstellen. Uiterlijk zal er heus niet zoveel te merken zijn van al die innerlijke roerselen, maar ze zijn daarom in het oog van de Heer niet minder evident.
Zo is het proces van de bekering een steeds voortgaande, heilzame karakterverandering.
Mijn vierde blog: 'Mijn boeken' is operationeel! Ger
Dag allemaal,
Daar is dan het vierde van de vijf door mij geplande blogs.
In dit blog geef ik een steeds maar voortschrijdende verklaring van bijbelteksten . Ik heb daarbij de bedoeling om u stap voor stap in te leiden in mijn gedachtewereld met betrekking tot 'de goede wereld van God'.
Achtereenvolgens zal ik met u behandelen: - bekering - wedergeboorte - ...en alle verdere belangrijke zaken, het koninkrijk Gods betreffende.
U zou kunnen zeggen: "Ja...maar we hebben 'bijbelstudie' toch al.
Dat is waar. Maar dit is meer uitgebreid en meer eenvoudig. Ach; u ziet wel.
Aanstaande zaterdag begin ik met het ingeven van het eerste artikel.
Gods huis i is niet van hout of steen maar is in je en overal om je heen!!! Gods liefde werkt door mensen heen ,als we het maar willen zien!!! groetjes Manna(blog manna )
Dag Manna,
Je zegt dat nu wel allemaal zo lief. maar bedenk dat ik een wat stijve Nederlander ben, beetje zwaar op de hand zoals veel Nederlanders. En dan zeg ik: "Jawel Manna....allemaal tot je dienst. maar de nare dingen van de duivel zijn óok allemaal om ons heen"
En....Manna. Inderdaad: de liefde van God werkt door mensen heen en ik ben er eerlijk van overtuigd dat die liefde ook door míj heen werkt. Na een werkzaam leven in dienst van de Heer ben ik als 79 - jarige vier jaar geleden een werk gestart onder jongeren in Nederland, 15-25, En in dat liefdevolle werk wil ik ze verder wijzen naar de Heer God en naar de Here Jezus en naar de Heilige Geest..
Manna...ik ben zo blij om in Vlaanderen nu ook eens te kunnen spreken tot 50-plussers. Srtel maar gerust je vragen. Ik ben er blij mee.
Gods huis i is niet van hot of steen maar is in je en overal om je heen!!! Gods liefde werkt door mensen heen ,als we het maar willen zien!!! groetjes Manna(blog manna
Bekering: Jeremia 35 v 15 en 16 , gedeeltelijk: "Gij nu had u heden bekeerd en gedaan wat recht was in mijn ogen...maar gij zijt weder omgekeerd..."
Bij bekering is het goed om de eerste inmpuls te laten volgen door gestaag 'vasthouden'. Er zijn er altijd velen, die 'naar voren gaan', wanneer tijdens de jeugdrally de spreker zo mooi gesproken heeft. Dat is goed en lieflijk, maar het is in zekere zin een aanraking op het emotionele vlak. Het woord van de Heer dringt diep in onze ziel. Maar tussen onze ziel en onze geest, ons diepste innerlijk, zit een taai vlies. En nu is dit een goede zaak om in de dagen , volgende op die eerste aanraking, een gebed tot de Heer op te zenden:
"Heer; wilt U mij helpen om dit heerlijke vast te houden. Ik was zo gelukkig Heer, toen wij met z'n allen in dat busje terugkwamen van die meeting en toen we de hele tijd hebben zitten zingen van : "'k Ben zo blij....Jezus redde mij..".
Maar nu lijkt het allemaal een mooie droom. Zo stom...ik leerde mijn Franse woordjes niet en kreeg een drie bij het tentamen. En die vreugd van toen ging weg na die tegenslag-door-eigen-schuld.
Heer...help..."
En bij een voortdurend spreken met de Heer, bij het begin van 'relatie-opbouw' met Hém, kom je door dat taaie vlies heen en wordt het een 'hartezaak', een zaak van je diepste innerlijk.
Dit blog heet Jan en Joke en beschrijft de lotgevallen van een groep personen.
Ik ben van plan er elke week een aflevering aan toe te voegen en daarnaast ook vragen te beantwoorden, die naar aanleiding van dit blog gesteld worden.
Ja; 't is niet anders: ik ben een 83-jarige 'Ollander. Mogelijk zijn wij wat zwaar op de hand. Nou ja; híer getuigt men van mij, dat ik een goedmoedige kerel ben. Maar dat is dan natuurlijk ook weer volgens Hollandse normen.
Jammer dat je niets zag in mijn geschrijf. Maar ik ga er toch maar mee door. "Elk schot is geen eendvogel", waarmee ik natuurlijk niet wil zeggen, dat jij een eendvogel bent. 't Is meer een wijze van zeggen in ons land.... misschien bestaat die uitdrukking ook wel bij jullie .....om aan te geven dat de aanpak niet altijd raak is.
Maar ...wie weet....wellicht zijn er bij jullie toch mensen die zeggen: "Ik zit niet helemaal lekker in mijn vel". En mogelijk zien die wel wat in mijn ontboezemingen. Ja....misschien is het ooit met jou ook nog wel eens zo, dat je zegt: " 'k Heb nu alle lol van de hele wereld gehad....en nog heb ik het idee, dat er ergens een lek zit, waardoor al die leut weglekt. ............ Even een verhaaltje tussendoor: Mijn dochter zit wel eens aan de kassa van een zaak, waar ze als oppeppertje voor de verkoopcijfers 'hi-ha-zegeltjes' verstrekken. Laatst vroeg ze aan een dame: "Wilt u ook hi-ha-zegeltjes". En die vrouw zei zo onbetáalbaar: "Nee dank je....ik heb thuis alle hi-ha, die een mens bij mogelijkheid maar bedenken kan". ................. Brabbes; misschien zeg jij ook wel eens ooit in een van die leutige reacties van jou: "Ik kom nou nóg eens kijken, hoe die hi-ha van jou er nou éigenlijk uitziet. Die hi-ha van mezelf ...dat weet ik nu wel".
En tegen alle medelezenden zeg ik: "Je ziet nu hoe enthousiast Brabbes mij maakte voor een antwoord. Reageer ook eens. Júllie reacties zijn 'het zout in míjn pap'. En kom ook eens op 'Geloofsaangelegenheden' ...met reacties ook.En er komen nóg drie blogs aan.
Daag Ger
O ja...en dat hij opeens 'vet' drukte; dat was een kunstje van hém. G
De Gerrit, Ik heb eventjes stilgestaan bij Uw artikeltjes over bekering. Bepaald vrolijk word ik niet als ik uw teksten lees. Zijn wij te bourgondisch? Wordt er tijdens jullie bekeringsproces nooit eens gelachen? 't Is me allemaal zo zwaar op de hand. Ik dacht dat geloven iets fijns was, iets waar een mens blij om mag zijn. Juist die blijheid, die lach, die grap en een grol die mis ik bij jullie. Ik ga me voorlopig dus niet bekeren en ook met bijbelstudie ga ik me ook niet bezighouden. Ik ga met de mensen spelen, een pint drinken en met een kwinkslag een goeie dag zeggen tegen onze pastoor. Die komt ook uit het diepe Nederland maar die hebben we al kunnen bekeren: Die kerel lacht de hele dag, net zoals zijn parochianen. Toch nog veel succes gewenst.
De vorige keer hadden wij het erover, welke dingen eigenlijk nodig zijn , wil je tot bekering komen. Maar laat niemand nu denken: "O....ik heb mij tot de Heer bekeerd, maar al die diepe dingen, die Ger hiervoor opnoemde, voel ik niet zo in mijn hart. Zou dit wel een goede bekering zijn geweest?"
Houd dit- ook voor de toekomst- vast: er is ook sprake van een voortgaande bekering. Hebr 6 noemt als een van de fundamenten: bekering van dode werken. Bekering, wedergeboorte en doop in de Heilige Geest zijn geen strikt afgescheiden begrippen. Ook na je wedergeboorte en je vervulling met de Heilige Geest blijft God je wijzen op tekortkomingen, waarvan je je ook mag bekeren. Denk over de heerlijke genadelijn van God niet al te schematisch.
We waren bezig met teksten over bekering in het Oude Testament. Ik kies er uit de veelheid maar weer éen uit: Jesaja 59 v 20: "God komt als Verlosser voor hen, die zich van overtredingen bekeren".
Ik verbind daar deze gedachte aan: Bekeren houdt in, dat men het vaste voornemen heeft om zich van de overtredingen, die tijdens het bekeringsproces blijken, (dat 'zich bekeren' gaat dus het hele leven door), af te keren. Zodra men zegt: "Dit of dat wil ik niet laten", dan stokt het bekeringsproces. Zo heb ik eens iemand gekend, die zich heel vurig tot de Heer keerde. Zijn hele omgeving was echt wel onder de indruk van deze krachtdadige omkeer. Maar de persoon in kwestie had een zekere faam opgebouwd als verteller van pikante grappen. En deze 'grafdoek uit het verleden' wilde hij niet afleggen. En toen stokte het bekeringsproces.
Jeremia 31 v 18 "Bekeer mij, dan zal ik mij bekeren". Gevolgtrekking: ieder, die zich naar de Heer keert, zal vol dankbaarheid behoren te zijn voor de hem of haar bewezen genade. Zou men zich gaan verheffen op 'het in ruimte gezet worden'....zou de buitenwereld fluisteren: "Hij is een 'gekende'...hij is 'in ruimte gezet'...hij heeft 'licht gekregen'...en zouden de aldus geschatten zich op die eerbied , hen bewezen, gaan verheffen, dan is de bekering al weer gestokt ook.
Hierbij dan het tweede artikel in mijn nieuwe, onbepaald lange reeks bijbelstudies. Wij begonnen over het onderwerp 'Bekering' en ik wil nu aan een aantal teksten uit het Oude Testament wat gedachten verbinden. Kómen ze:
Deuteronomium 4 v 30 "Wanneer het u bang zal zijn en in de toekomst al deze dingen u zullen overkomen, dan zult gij u bekeren tot de HERE, uw God en naar Hem luisteren".
Uit deze tekst is de volgende conclusie te trekken. Zonder de Heer in je leven als vaste metgezel, zullen je zeker nare dingen gaan overkomen. Nare dingen overkomen gelovigen ook wel, maar gelovigen zien die altijd in een geloofsperspectief, krijgen er verlichtende gedachten van God bij. Maar mensen-zonder-God-en-zonder-hoop hebben zulk een toevlucht niet. Het wordt hun bang om het hart. Maar de Heer zal altijd zorgen, dat er op de een of andere manier een mogelijkheid is om naar Hem te vluchten en te leren luisteren naar Hem.
Dus; bekeren wordt dikwijls voorafgegaan door een nood, die je ertoe brengt, op zoek te gaan naar God, van Wie wij in Nederland altijd wel eens gehoord hebben. Een belangrijke factor in 'bekering' is verder: naar God luisteren.
1 Samuel 7 v 3 "Samuel zei: 'Indien gij u met uw gehele hart tot de HERE bekeert, doet dan de vreemde goden uit uw midden weg en richt uw hart op de HERE en dient Hem alleen, dan zal Hij u redden uit de macht van uw vijanden'".
Conclusie: bekering is niet iets, wat we zo'n beetje doen, maar wij bekeren ons ook van vuile praat, om nu maar eens iets te noemen. En wij vragen de Heer , om ons ook te helpen bij de reiniging van onze gedachten van verkeerde ideeën. Pas dan komt er opluchting in onze angsten voor 'nachtspoken' of wat er wat meer moge zijn aan angsten en fobieën.
Hier wilde ik het maar even bij laten. Wij hebben de tijd.
Zo leuk; een eerste Vlaamse reactie, al kwam die dan ook uit Bergen op Zoom in Nederland. ................... Bijbelstudie...: moeilijk onderwerp.... Je kan zeggen, hoe je het zélf ziet, maar het is voor ieder mens eigen hoe hij het boek leest en ervaart. ...................... Mijn antwoord: Ieder die mij nog kent van 'Geloofsaangelegenheden', topic destijds op 'overige disccussies' in Seniorennet, weet dat ik ook niets opdring, alleen blij getuig van mijn geloof in de Heere Jezus, dat mij gelukkig maakt.
De blog-onderwerpen 'Geloofsaangelegenheden' en 'Bijbelstudie', die ik zojuist heb opgestart zullen van deze zelfde vreedzame en hulpvaardige gezindheid blijk gaan geven.
O...ik popel naar jullie vragen. Tot nu toe gebruik ik vragen op HQ (mijn home-website) uit Holland. Maar het zal mij een genoegen zijn, wanneer ik alleen op Vlaamse vragen ga drijven.