smelt het klontje boter en stoof het fijn gesneden sjalotje glazig, voeg de hammetjes toe en strooi er de bloem over,voeg de witte wijn, 1/2 rundblokje, mosterd, tijm en rozemarijn toe, schep goed om en laat afgedekt 20 minuten sudderen op een klein vuurtje, stoof de in schijfjes gesneden champignons een 5 tal minuten in een klontje boter, giet de champignons bij de hammetjes, voeg er de room bij, kruid met peper en zout, laat even doorkoken, indien nodig binden met maïzena tot een lichtgebonden saus.
1 ciabatta brood in sneden van 2 cm dik - olijfolie - 1 teentje geperste knoflook - 1 rolletje geitenkaas chavroux - 1 rode ui in dunne ringen
bereiding:
meng wat olijfolie met de geperste knoflook en smeer hier èèn kant van het brood mee in, rooster het brood in de oven tot het aan beide kanten lichtbruin is, stoof de uiringen gaar in een beetje olijfolie, snij de geitenkaas in dunne plakjes en verdeel over het brood, leg de ui op de kaas en bak de bruchetta kort in de oven tot de kaas begint te smelten.
doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en breek hierin 2 eieren, voeg wat melk toe en mix, giet geleidelijk de rest van de melk erbij en mix tot een glad deeg, roer de gesmolten boter en de suiker door het deeg, laat een half uurtje rusten en bak in een antikleefpan die goed warm is.
1 savooikool - 3/4 kg ajuin - 1 kg spruiten -1 kg wortelen - 4 preien - 1/2 knolselder of groene selder - 2 bundeltjes rapen - 2 kg aardappelen of meer - tijm - 4 laurierblaadjes - peper en zout - 4 rundsblokje
bereiding:
alle groenten schoon maken en grof snijden, verdeel de savooi in 2 grote kookpoten dan ajuin, wortels, prei, selder, laurierblaadjes, tijm en rundsblokjes, doe in iedere kookpot èèn glas water en laat een kwartier zachtjes koken, voeg dan spruiten, aardappelen en het laatste kwartier de raapjes erbij, laat in totaal een groot uur zachtjes koken, vlees naar wens apart braden of koken en onder de hutsepot mengen.
kook de broccoliroosjes 5 minuten in gezouten water, giet af en leg in een beboterde vuurvaste schaal, meng 100 gram kaas onder de witte saus en giet over de brocolli, strooi de rest van de kaas erover en laat 15 minuten gratineren in de oven.
kook de diepvries erwtjes 10 minuten in kokend water, giet af en spoel onder koud water, laat het klontje boter smelten en bak de kipblokjes bruin, haal het vlees uit de pan, bak de fijngesneden ajuin en spekblokjes in het vet van de kipblokjes, verkruimel het groenteblokje erover en overgiet met de room, laat de saus wat inkoken, voeg er de kipblokjes en de erwtjes bij, laat nog eens goed doorwarmen, geef er gebakken aardappelen bij.
voor 20 hapjes: 100 gram groene olijven - olijfolie - 300 gram champignons naar keuze - 1 teentje look - peper en zout - 1 stokbrood
bereiding:
mix de olijven met 1 koffielepel olijfolie, snij het brood in sneetjes, bestrijk ze met een beetje olijfolie en rooster in de oven, borstel de champignons en snij in kleine stukjes, bak in een beetje olie met het fijngesneden knoflook teentje, voeg peper en zout toe, besmeer het brood met de puree van olijven en verdeel er de champignons over
5 bio citroenen - 5 dl alcohol puur(90°) - 1 liter plat water - 500 gram kristalsuiker
bereiding:
schil de citroenen heel dun (zonder het witte gedeelte) laat deze schillen 10 à 14 dagen trekken in de alcohol, het water laten koken met de suiker tot een siroop (een paar minuten), laten afkoelen, meng alles en zeef
tip: ijskoud serveren, eventueel een paar uren voor het serveren in de diepvries steken
voor 2 personen:200 gram pasta naar keuze - 300 gram zalm vers of diepvries - 250 gram champignons - 125 ml light room - 1/2 groenteblokje - 1 klontje boter - peper en zout - 1 koffielepel dragon vers of gedroogd
bereiding:
kook de pasta gaar, breng water aan de kook en pocheer de zalm 5 minuten, laat de zalm uitlekken, smelt een klontje boter en stoof er de champignons in, giet de room bij de champignons en kruid met een half groenteblokje en wat dragon, verwarm de saus op een klein vuurtje, verdeel de zalm in stukjes en schep door de warme pasta, vermeng de roomsaus voorzichtig door de pasta met zalm, indien nodig peper en zout toevoegen.
snij de groenten in reepjes en laat stoven met laurier en tijm in een weinig olijfolie , kruid met peper en zout, kruid ook het vlees en wentel in de bloem, laat goudbruin bakken in de olijfolie, voeg het vlees bij de groenten met de tomatenpuree en de witte wijn, laat een uurtje zachtjes stoven indien nodig een beetje wijn bijgieten, als het te zuur smaakt een klontje suiker bijdoen, leg het vlees op een bord overgiet met de saus, werk af met peterselie dien op met rijst of pasta, bestrooi met parmezaan kaas.
wrijf het brood aan beide zijden in met olijfolie, wrijf één kant in met een half look teentje, rooster de broodjes lichtjes in de oven, snij een knoflookteentje fijn en meng met 1 eetlepel olijfolie en de azijn, kruid met peper, zout en de basilicum, meng met de blokjes tomaat, leg het tomatenmengsel net voor het opdienen op het brood, werk af met de ansjovis en fijngehakte ui.
1 fles jenever 30 graden - sap van 6 citroenen - 24 klontjes suiker
bereiding:
eerst citroensap en suiker mengen, dan pas jenever toevoegen, in steriliseerbokalen gieten en sluiten, als de suiker gesmolten is overgieten in een fles
snij alle groenten en stoof in het klontje boter, giet de kippenbouillon erbij en laat 45 minuten zachtjes koken, mix en breng op smaak met peper zout en wat room, voeg de blokjes rookworst toe
160 gram pasta naar keuze - 1 kleine bloemkool - 100 gram gruyèrekaas - witte saus van 2 eetlepels bloem een klont boter en een 1/2 liter melk - peper - zout - muskaatnoot
bereiding:
kook de bloemkoolroosjes en pasta apart beetgaar, maak een witte saus kruid met peper, zout en muskaatnoot en voeg van het vuur de helft van de kaas erbij, strijk een vuurvaste schaal in met wat boter, vul met bloemkool en pasta en giet er de kaassaus over, strooi de rest van de kaas erover en zet 15 minuten in de oven op 180 graden voor een krokant korstje, dit is voor 2 personen, dien op met zacht gekookte eitjes.
1 rode paprika - 1 kleine ui fijn gesneden - 2 koffielepels tomatenpuree - 300 gram gehakt naar keuze - lookpoeder - 1 koffielepel gedroogde Provençaalse kruiden - 1 ei - paneermeel - 1/4 van een groenteblokje - olijfolie - 1 dl water
bereiding:
voor 2 personen: snij de paprika middendoor, verwijder de zaadjes en zaadlijsten, meng het gehakt met ei paneermeel en Provençaalse kruiden, vul de paprika helften met gehakt, verwarm de oven op 180 à 200 graden, verwarm een paar lepels olijfolie in een vuurvaste schaal en laat de fijn gesneden ui een paar minuten stoven in de olie, voeg er 2 koffielepels tomatenpuree, een snuifje lookpoeder, 1/4 van een groenteblokje en 1 dl water bij, roer goed om en schik hier in de gevulde paprika helften, plaats 30 minuten in de oven op 180 à 200 graden, dien op met rijst.
vanillebloem oplossen in een beetje melk, brood en peperkoek in stukjes in een grote pot of kom doen (korsten mogen aan het brood blijven), alle ingrediënten erbij voegen overgieten met warme melk 1 liter min of meer, naar gelang de hoeveelheid brood alles moet smeuïg zijn, in een ingevette springvorm gieten, oven voor verwarmen op 160 graden en ongeveer 1 uur laten bakken.
1 pistolet - 1 snee breidelspek - ijsbergsla - honingmosterd dressing of een andere dressing naar smaak - 1 klein klontje boter
bereiding:
snij de pistolet open, bestrijk met dressing en leg er wat ijsbergsla op, snij het breidelspek in blokjes en bak bruin in het klontje boter, leg het warme breidelspek tussen het broodje.
6 grote aardappelen - 1 bloemkool - 1 klontje boter - 500 gram rund of varkensgehakt - 1 ajuintje - 200 gram gemalen kaas - 50 gram boter - 50 gram bloem - melk - muskaatnoot, peper en zout
bereiding:
maak een aardappelpuree, doe de puree in een ovenschotel, bak het gehakt los samen met de fijngesneden ajuin, kruid met peper en zout, giet het gehakt over de puree, kook de bloemkoolroosjes en giet af als ze zacht zijn, verdeel op het gehakt in de schotel, maak een witte saus van de boter, bloem en melk, kruid met muskaatnoot, peper en zout en laat er de helft van de kaas in smelten, giet de saus over de bloemkool en strooi er de rest van de kaas over, zet 20 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden.
de bloemkool in roosjes verdelen en 15 minuten laten koken in de groentebouillon, de soep mixen, room toevoegen, kaas erin laten smelten volgens smaak, beginnen met een klein stukje, indien nodig peper en zout.
Ik ben Carine
Ik ben een vrouw en woon in Deinze (belgië) en mijn beroep is huisvrouw.
Ik ben geboren op 09/07/1954 en ben nu dus 70 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: eenvoudige gerechten bereiden - fietsen.