bloguez.com












Klik op het hoofdje
voor  blog El Symphatico
te bekijken

Bizare toestanden en
nog veel meer



Je vind mij ook op
nr.020 bij de
Vrolijke Bloggers




Inhoud blog
  • Onze Aarde wordt elk jaar 50.000 ton lichter
  • Dolly-wetenschappers maken hersenweefsel van huidcellen
  • Sony maakt kerstkaart die stroom haalt uit papier
  • Blauwe planeet ontdekt waar leven mogelijk is
  • Revolutionair systeem ruikt bommen vanop afstand








































    .













    .





















































































    Zoeken in blog
































    .



    .



    .



    .



    .







    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .

    El Sympathico
    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U




    .





    .








    .







    .

    22-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stress van ouders kan genen kinderen beïnvloeden

    Stress van ouders kan genen kinderen beïnvloeden

    Ouderlijke stress kan de verpakking van het DNA in cellen wijzigen.

    De evidentie groeit dat stress die ouders of zelfs grootouders ervaren, een effect kan hebben op hun kinderen en kleinkinderen. Obesitas of chronische angst kunnen mogelijke gevolgen zijn.

    Het effect manifesteert zich als een verandering van de aard en de hoeveelheid van chemische stoffen die op het DNA hangen. ‘Epigenetica’ heet dat in het wetenschappelijke jargon: het genetisch patroon wordt mee bepaald door moleculen op het DNA, in plaats van uitsluitend door de informatie die er ín zit. De moleculen hebben een invloed op de activiteit van genen.

    Het vakblad Cell heeft experimenten met fruitvliegen beschreven, die een mechanisme blootleggen waarmee stresseffecten kunnen worden doorgegeven. Bij diertjes onder zware stress verdwijnt er een eiwit uit het dichte pakket waarin het DNA opgeplooid zit. Dat eiwit houdt de DNA-structuur héél compact. Als het verdwijnt, wordt het allemaal wat losser, waardoor ook genen die in principe onbereikbaar zijn om in eiwitten te worden overgeschreven, toch beschikbaar komen.

    Als het eiwit uit een ei- of zaadcel verdwijnt, kan dat alle cellen die hieruit voortspruiten beïnvloeden – dat kan dus een volledig nieuw vliegje zijn. De stress werd geïnduceerd door eitjes voor bevruchting op te warmen of in een zoutoplossing te leggen. (DD)

    22-09-2011 om 14:12 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (0)
    08-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Magneet hindert vermogen tot liegen

    Magneet hindert vermogen tot liegen

    magneet hindert vermogen tot liegen

    Het is mogelijk om het menselijk vermogen tot liegen te hinderen door het brein bloot te stellen aan magnetisme. Dat hebben wetenschappers uit Estland aangetoond.

    De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door proefpersonen tijdens een experiment de kleur van een afbeelding op de computer te laten beschrijven ten overstaan van een interviewer.

    De deelnemers aan het experiment mochten zelf besluiten om de waarheid te vertellen of te liegen. Bij sommige proefpersonen werd een deel van de hersenen gestimuleerd met magneten, zodat de hersenactiviteit in dit gebied afnam. Bij de overige deelnemers stelden de wetenschappers andere hersengebieden bloot aan magnetisme.

    Uit de studie bleek dat mensen er veel minder vaak voor kozen om een leugen te vertellen als hun prefrontale cortex werd gestimuleerd. Stimulatie van andere hersendelen had geen invloed op het aantal leugens dat ze vertelden.

    De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioural Brain Research.

    08-09-2011 om 14:12 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (6)
    02-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lasers maken regen

    Lasers maken regen


    Het zogenaamde Laser-assisted water condensation.

    Wetenschappers van de Universiteit van Genève zijn erin geslaagd met een laser waterpartikels te laten samenklitten in de atmosfeer. De technologie kan op termijn regen op bestelling mogelijk maken.

    De techniek heet voluit Laser-assisted water condensation: intense laserstralen vormen in de atmosfeer partikeltjes die als lijm fungeren, watermoleculen aan elkaar laten kleven en vermijden dat ze weer verdampen. Tijdens testen aan het meer van Genève lieten onderzoekers bij diverse temperaturen, verschillende luchtvochtigheden en uiteenlopende omstandigheden laserstralen los in de atmosfeer. Ze ontdekten dat de stralen de vorming van stabiele, maar voorlopig nog erg kleine druppels stimuleren. De onderzoekers publiceerden hun studie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

    Regens milder maken
    De druppels zijn nog te klein om als regen uit de lucht te vallen, maar de resultaten zijn interessant genoeg om de techniek verder te ontwikkelen, stellen de wetenschappers. Om echt regen te creëren, moeten de druppels nog ongeveer honderd keer zo groot worden. Maar de onderzoekers denken ook aan het omgekeerde: stortregens en dus overstromingen vermijden. "Misschien kan deze technologie op een dag moessonregens milder maken of overstromingen in bepaalde gebieden verminderen", zegt hoofdonderzoeker Jérôme Kasparian, Fysicus aan de Universiteit van Genève in de Britse krant The Guardian.

    China
    Het is niet de eerste keer dat wetenschappers erin slagen het weer te sturen. China heeft er zelfs een departement voor opgericht. Dat slaagde er naar eigen zeggen in 2009 in om het te doen sneeuwen in de hoofdstad Beijing.

    De Chinese methode maakt geen gebruik van lasers, maar van chemicaliën die via raketten en vliegtuigen in de atmosfeer verspreid worden. Volgens Kasparian heeft de laser meer voordelen: de techniek kan continu gebruikt worden en is beter te richten. "Bovendien kan de laser naar believen aan- en uitgezet worden, zodat het makkelijker te controleren is wat het effect precies is. Als je zilverjodide in de lucht verspreidt, is het erg moeilijk uit te maken of het niet sowieso geregend zou hebben", zegt hij. (ips/odbs)

    02-09-2011 om 15:51 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oorlog verandert hersenen tijdelijk

    Oorlog verandert hersenen tijdelijk

    oorlog verandert hersenen tijdelijk

    De hersenen van soldaten in oorlogsgebieden veranderen tijdelijk door het geweld om hen heen. Dat blijkt uit een onderzoek van Nederlandse wetenschappers.

    Als militairen terugkeren uit een oorlogsgebied is er op hersenscans een constant verhoogde activiteit waarneembaar in hun amygdala, een hersendeel dat nauw betrokken is bij de vorming van emoties.Pas na ongeveer een jaar is de normale toestand in het brein teruggekeerd. Dat melden onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

    "De activiteit van het alarmcentrum van het brein herstelt volledig, wat suggereert dat de verhoogde alarmeringsfunctie van de amygdala na afloop van de oorlogsomstandigheden weer normaliseert", verklaart hoofdonderzoeker Guido van Wingen.

    Een jaar na de eerste hersenscan bleken de amygdala's van de soldaten met gevechtservaring ook weer tot rust gekomen.Geen van de militairen ontwikkelde dan ook posttraumatische stress. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Molecular Psychiatry.

    De wetenschappers sluiten echter niet uit dat de amygdala op de lange termijn toch enige hinder blijft ondervinden van oorlogservaringen.

    02-09-2011 om 15:49 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    27-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe stap richting kwantumcomputer

    Nieuwe stap richting kwantumcomputer

    Kwantumbits. Er kan gerekend worden met de draairichting van elektronen

    Kwantumbits. Er kan gerekend worden met de draairichting van elektronen

    Fysicus Lieven Vandersypen en zijn medewerkers van de Technische Universiteit Delft hebben een stapje gezet in de richting van het realiseren van een kwantumcomputer. Dat is een computer waarbij de draairichting (spin) van een in een ‘doosje’ opgesloten elektron gebruikt wordt als kwantumbit (de 0 of 1 uit de klassieke computers).

    De onderzoekers melden in Science dat ze erin geslaagd zijn de kwantumbit van twee elektronen tegelijk af te lezen. Dat gebeurde door een elektron al dan niet uit zijn doosje te laten wegspringen, op basis van zijn draairichting. Het was ook mogelijk om de spin van twee elektronen in een verstrengelde toestand te brengen. Daarbij namen ze altijd tegengestelde draairichtingen aan, zoals voorspeld in de kwantumtheorie.

    Voorts is er voor het eerst vastgesteld dat er met kwantumbits gerekend kan worden. Dat gebeurt door twee elektronen eventjes dichter bij elkaar te duwen, zodat ze elkaars invloed kunnen voelen.

    De metingen hebben een betrouwbaarheid van 86 procent, maar dat zal nog opgedreven worden. Zo komt de droom van een functionerende kwantumcomputer weer wat dichterbij. (DD)

    27-08-2011 om 14:04 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Astronomen vinden diamanten planeet

    Astronomen vinden diamanten planeet


    Een multinationaal team van planeetjagers stootte in Australië op het hemellichaam, zo staat in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De wetenschappers stelden vast dat het niet alleen om de dichtste planeet ooit gevonden ging, maar ook dat ze bestaat uit koolstof en gekristalliseerde zuurstof.

    Een van de meest dichte verschijningsvormen van koolstof is diamant, dat door enorme samenpersing wordt gevormd. De vorsers concludeerden dat de planeet, die nog geen naam heeft, grotendeels uit diamant bestaat.

    De planeet draait rond een pas ontdekte pulsar op 4.000 lichtjaren in de constellatie Slang. Pulsars zijn kleine ronddraaiende sterren die daarbij korte pulsjes van radiostraling uitstralen. Vandaar de naam pulsar. De planeet wentelt in nauwelijks twee uur 10 minuten rond de pulsar, op een afstand van nauwelijks 600.000 kilometer. Dat is minder dan twee keer de afstand Aarde-Maan.

    De wetenschappers menen dat de planeet een overblijfsel is van een veel grotere ster die ooit vernietigd werd. (Belga/TE)

    27-08-2011 om 14:00 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    24-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aarde telt 8,7 miljoen levende soorten

    Aarde telt 8,7 miljoen levende soorten

    Onze planeet telt ongeveer 8,7 miljoen soorten planten, dieren en andere organismen. Dat blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke magazine PLoS Biology. Volgens de auteurs van de studie, wetenschappers van 'Census of Marine Life', gaat het om de meeste precieze berekening ooit.

    Van de 8,7 miljoen soorten zouden slechts 1,23 miljoen (14,1 procent van het totaal) gecatalogiseerd zijn. Voorts zouden 6,5 miljoen soorten op aarde leven terwijl 2,2 miljoen in het water leven.
     
    Er zouden 7,77 miljoen diersoorten zijn, waarvan er net geen miljoen beschreven zijn. Van de 298.000 plantensoorten zijn er 215.644 gecatalogiseerd.
     
    De nieuwe berekening, het resultaat van analyses gebaseerd op de allerlaatste technieken in taxonomie, laat toe de cijfers uit het verleden bij te stellen. Die varieerden van drie tot honderd miljoen soorten. "De vraag hoeveel soorten er op onze planeet leven fascineert de wetenschap al eeuwen en deze resultaten, gekoppeld aan andere onderzoekingen over de verdeling en de rijkdom aan soorten, is zeer belangrijk aangezien de menselijke activiteit en de impact ervan verantwoordelijk zijn voor het uitsterven van steeds meer soorten", zegt Camilo Mora, de belangrijkste auteur van de studie. Volgens hem riskeren talloze soorten te verdwijnen zonder dat we ze ooit gekend zullen hebben. (belga/vsv)

    24-08-2011 om 14:04 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (1)
    14-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Microgolf doodt malaria

    Microgolf doodt malaria

    microgolf doodt malaria

    Nu de malariaparasiet steeds resistenter wordt tegen verschillende geneesmiddelen, zoeken wetenschappers het in een heel andere hoek. Een lage dosis microgolven zou volstaan om de parasiet te doden in het menselijk lichaam.

    Wereldwijd sterven jaarlijks bijna een miljoen mensen aan malaria, vooral kinderen jonger dan vijf jaar. De weinige geneesmiddelen die tegen de ziekte helpen, beginnen aan kracht te verliezen nu in Afrika, Zuid-Amerika en Azië varianten van de ziekte opduiken die resistent zijn tegen verschillende van de geneesmiddelen.

    Met de hulp van de Bill and Melinda Gates Foundation onderzoeken wetenschappers van de Universiteit van Penn State daarom het gebruik van microgolven om de parasiet in het bloed te doden.

    "Een eerste fase van het onderzoek toonde duidelijk aan hoe microgolven de malariaparasiet doodt zonder de normale bloedcellen te beschadigen", zegt Dinesh Agrawal, professor Materiaalkunde en hoofdonderzoeker . "De parasiet bevat meer ijzer, waardoor de opname van microgolven verhoogd wordt. Zo wordt de het eerste opgewarmd en blijven normale bloedcellen onaangetast."

    Op basis van die eerste resultaten kreeg het team vorige maand een beurs van 1 miljoen dollar (700.000 euro) van de Gates Foundation. Ze zullen de resultaten in het labo nu testen op muizen. Als die test succesvol zijn, komt het erop aan een systeem te ontwikkelen voor gebruik op mensen. "Dat kan revolutionair zijn", zegt Agrawal. "Het apparaat zou lijken op de scanners in een vliegveld."

    14-08-2011 om 13:57 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (5)
    08-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diëten doet je hersencellen afsterven

    Diëten doet je hersencellen afsterven

    Van diëten word je niet bepaald verstandig, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Wie op dieet gaat, zorgt er immers voor dat de hersencellen, wegens een gebrek aan voeding, zichzelf opeten. Dat maakt het hongergevoel nog sterker.

    Zoals andere delen van het lichaam, beginnen ook hersencellen zichzelf op te eten in een ultieme poging een bron van energie te vinden en zo uithongering tegen te gaan, zo besluit een nieuwe studie die wordt aangehaald in The Telegraph.

    Nog meer zin in eten
    Het lichaam reageert dan met het aanmaken van vetzuren, wat het signaal van honger in ons brein versterkt en onze impuls om te eten verhoogt. Volgens onderzoekers van het Albert Einstein College of Medicine aan de Yeshiva Universiteit in New York kunnen deze bevindingen leiden tot nieuwe wetenschappelijk onderbouwde behandelingen voor overgewicht.

    Tests op muizen
    Tests op muizen toonden aan dat wanneer je hersencellen verhindert zichzelf op te eten, de zogenaamde autofagie, je ook de stijging van hongerprikkels tegengaat. Door de chemische verandering in hun hersenen werden de muizen lichter en slanker na een vastenperiode, zo rapporteren de onderzoekers in het vakblad Cell Metabolism. (lb)

    08-08-2011 om 14:50 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (3)
    04-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Bijen aarden beter in de stad"

    "Bijen aarden beter in de stad"

    Stadsbijen zouden het gemakkelijker hebben dan bijen die leven op het platteland. Dat is een van de conclusies van een Britse en een Franse studie, aldus de Nederlandse Volkskrant. Diversere voeding en een langere bloei- en groeitijd in de stad zijn daar onder meer verantwoordelijk voor.

    Het onderzoek in Frankrijk bracht aan het licht dat bijen in de stad productiever zijn dan hun soortgenoten op het platteland, die vaker ten prooi vallen aan ziektes. Stadsbijen brengen meer honing op en zouden ook langer leven.

    Kantoren, parken en woningen
    Wetenschappers van de Universiteit van Bristol schrijven dat toe aan een diverser dieet van stuifmeel en nectar in stedelijke gebieden. In kantoorgebouwen, stadsparken en woningen is immers telkens een andere soort beplanting te vinden. Op het platteland is de begroeiing veelal eentoniger.

    De bloei- en groeitijd duurt in de stad ook veel langer. "Daar wordt niet geoogst, op het platteland wel", aldus Professor Jane Memmott. "Er is in de stad dus langere tijd meer voedsel te vinden." Dat stedelingen ook geneigd zijn om op hun balkon uitgebloeide bloemen sneller te vervangen, is ook positief voor de bijen.

    Niet overdrijven
    Het is nu geweten dat bijen beter aarden in de stad. Hoeveel diertjes een stad precies aankan, moet echter nog onderzocht worden. John Chapple, voorzitter van de London Beekeepers' Association, waarschuwt alvast dat niet zomaar 50.000 bijen in een stad kunnen worden losgelaten. "De druk op de voedselbronnen wordt dan hoogstwaarschijnlijk te groot."

    In Groot-Brittannië is het aantal bijen de laatste twintig jaar met de helft gedaald. Ook andere insecten, zoals vlinders, doen het daar slecht. Zo'n 75 procent van de 59 verschillende soorten is bedreigd. (adha)

    04-08-2011 om 14:05 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (4)
    25-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eicellen 'lezen' het DNA van sperma

    Eicellen 'lezen' het DNA van sperma

    Eicellen 'lezen' het DNA van sperma

    Wetenschappers hebben een bijzonder mechanisme tussen mannelijk sperma en vrouwelijke eicellen ontdekt. Het eitje van een vrouw test het sperma namelijk op de kwaliteit van het DNA en kan het eventueel weigeren. Het eitje 'leest' dus als het ware of het sperma goed DNA bevat.

    De ontdekking kan mogelijk verklaren waarom koppels die op het eerste gezicht geen vruchtbaarheidsproblemen lijken te hebben, toch geen kinderen kunnen krijgen, zelfs niet met behulp van een vruchtbaarheidsbehandeling, zo meldt de Britse krant The Independent.

    Scheidingen

    De wetenschappers willen nu een test ontwikkelen om het mogelijk DNA-defect in sperma op te sporen en zo heel wat mislukte ivf-behandelingen voorkomen. Ivf kost niet alleen veel geld, het brengt ook enorm veel stress met zich mee die soms kan leiden tot depressies en zelfs scheidingen bij de betrokken koppels.

    Uit het onderzoek blijkt bovendien dat het sperma een grotere rol speelt bij de ontwikkeling van het embryo dan eerst gedacht. Aanvankelijk werd aangenomen dat het sperma enkel het mannelijke DNA leverde en het eitje al de rest deed.

    25-07-2011 om 14:00 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (6)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Superoceaan van 140 biljoen keer alle water op aarde

    Superoceaan van 140 biljoen keer alle water op aarde

    superoceaan van 140 biljoen keer alle water op aarde

    Een internationaal team van astronomen heeft in een quasar - dat is de kern van een sterrenstelsel - een onvoorstelbare massa water ontdekt. Het gaat om 140 biljoen keer (of 140.000 miljard keer) alle water op aarde. Het is de grootste en tot dusver ook verst verwijderde watermassa die ooit in de ruimte is ontdekt.

    Quasar APM08279+5255 is 12 miljard lichtjaar van ons verwijderd. Het beeld dat met de telescopen is gemaakt, komt dus uit het jonge, zich nog volop ontwikkelende heelal. Het is in theorie zelfs niet uitgesloten dat een beetje van dat water hier - de aarde telt maar 4,6 miljard jaar - is terechtgekomen.

    De quasar straalt evenveel energie uit als 1.000 biljoen zonnen. Het water is aanwezig in de vorm van waterdamp en weegt 34 miljard keer zoveel als de aarde.

    De eer voor deze vondst gaat naar astronomen van de Universiteit van Californië en van het California Institute of Technology. Zij gebruikten een 10-meter-telescoop op Hawai en een speciale radiotelescoop.

    Eerder is al aangetoond dat er water in de ruimte aanwezig is. In 2004 zijn sporen van water op Mars gevonden en twee jaar geleden toonden NASA-experts aan dat er water is op de maan.

    De volgende stap is aantonen dat het buitenaards water elementen van leven, zoals bacteriën, bevat.

    25-07-2011 om 13:52 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    13-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Binnen afzienbare tijd zal alle communicatie via licht kunnen verlopen

    Binnen afzienbare tijd zal alle communicatie via licht kunnen verlopen

    Grafeen is een stof waarvoor grote interesse bestaat, omdat ze unieke elektrische en lichtoverdragende eigenschappen heeft.

    Grafeen heeft unieke elektrische en lichtoverdragende eigenschappen.

    Grafeen is een uiterst dunne laag van koolstofmoleculen die gerangschikt zijn in een zeshoekig patroon. Het is een stof waarvoor grote interesse bestaat, omdat ze unieke elektrische en lichtoverdragende eigenschappen heeft – haar ontdekkers kregen vorig jaar de Nobelprijs voor Natuurkunde.

    Nu heeft de ploeg rond fysicus Han Zhang van de vakgroep Fotonica aan de Université Libre Bruxelles in het vakblad Nature Photonics een nieuwe eigenschap aan het al indrukwekkende gamma van grafeen toegevoegd: de stof is in staat licht te polariseren. De onderzoekers claimen dat hun ontdekking het mogelijk moet maken dat binnen afzienbare tijd alle communicatie via licht kan verlopen, en aangezien er in de natuur niets is wat sneller beweegt dan licht, moet het de overdracht van informatie beduidend kunnen versnellen in vergelijking met wat er vandaag op de markt is. De kostprijs voor het maken van deze structuren zou ook fors lager zijn dan wat vandaag de norm is.

    Het lichtpolariserend effect zou een gevolg zijn van de interactie van grafeen met elektromagnetische golven, waarbij verschillende polarisatiefasen verschillend beïnvloed worden. (DD)

    13-07-2011 om 12:25 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (5)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Student ontwikkelt gsm waarmee doven beter kunnen communiceren

    Door een aanpassing van het besturingssysteem Android op smartphones, kunnen tekst en geluid omgezet worden in beelden voor doven en slechthorenden. Masterstudent Industriële Wetenschappen Laurens Van Acker (HoGent) ontwikkelde de technologie in het kader van zijn afstudeerwerk.

    "Dove en slechthorende kinderen vangen de gesproken communicatie onvoldoende op door hun beperking. Ze beschikken meestal over een beperkte taal- en woordenschat om wat ze horen te begrijpen", aldus Van Acker. "Het complexe taalaanbod uit de omgeving wordt vaak niet begrepen."
     
    Uit onderzoek bleek dat doven nieuwe technologie willen gebruiken om de communicatie met horende personen te verbeteren. "Tot nu toe waren er nog geen volwaardige communicatiehulpmiddelen om die problemen te reduceren", klinkt het.
     
    Android
    De student ontwikkelde in opdracht van de UGent-onderzoeksgroep Wireless & Cable (INTEC) een communicatiehulp op het besturingssysteem Android, dat draait op meer dan de helft van de momenteel verkochte smartphones.
     
    Via spraakherkenning en tekstherkenning kunnen geluid en tekst worden ingegeven op de gsm of geselecteerd uit internetpagina's, e-mail of sms-berichten. Daarna wordt de tekst en het geluid omgezet naar relevante plaatjes en filmbestanden, onder meer afkomstig van internetdiensten Flickr, YouTube, Google Image Search en Vimeo. Op verschillende manieren wordt de context uit een zin gehaald, zodat het juiste verduidelijkende materiaal kan worden gevonden. Hints bij de afbeeldingen verduidelijken woorden die niet direct visueel uitgelegd kunnen worden."
     
    Volgens Van Acker kunnen smartphones in de toekomst ook een hulp betekenen voor mensen met een taalachterstand. Meer informatie over over het project staat op deze website. (belga/sps)

    13-07-2011 om 12:07 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    11-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niet-rokers krijgen vaker agressieve vorm van longkanker

    Niet-rokers krijgen vaker agressieve vorm van longkanker

    niet rokers krijgen vaker agressieve vorm van longkanker

    Longkanker is agressiever bij niet-rokers dan bij rokers. Dat blijkt uit onderzoek van het Canadese BC Cancer Agency Research Centre.

    In de tumoren bij niet-rokers werden veel meer afwijkingen aangetroffen dan in die van rokers. Volgens onderzoekers ontstaat en ontwikkelt longkanker zich anders bij niet-rokers. Zij pleiten dan ook voor andere behandelingen.

    In 25 procent van de gevallen van longkanker gaat het om mensen die nooit hebben gerookt. Vooral vrouwen en Aziaten vallen ten prooi aan de ziekte. Zij krijgen vooral te maken met een agressieve vorm van longkanker.

    11-07-2011 om 14:08 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (1)
    28-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlandse wetenschappers kweken proefbuishamburger in strijd tegen voedseltekort

    Nederlandse wetenschappers kweken proefbuishamburger in strijd tegen voedseltekort

    Wie wil de eerste proefbuishamburger achter de kiezen steken? Daar zijn Nederlandse wetenschappers naar op zoek. Zij werken aan zo'n burger met rundsgehakt gemaakt uit stamcellen.

    Over nog geen jaar zal deze burger een feit zijn, beweren professor Mark Post van de Universiteit van Maastricht en zijn team. "Ik zie geen enkele manier om de komende decennia voort te bouwen op de ouderwetse veestapel", zegt Post. "Proefbuisvlees zal onze enige resterende keuze zijn."

    Niet genoeg vee voor stijgende wereldbevolking
    Zo moet de mens geen dieren meer slachten om aan vlees te geraken. De wereldpopulatie groeit zo snel dat er ook niet genoeg vee zal overblijven om iedereen van vlees te voorzien. De oplossing ligt volgens de Nederlandse wetenschappers dan ook in het kweken van runds-, kippen- en lamsvlees in een laboratorium.

    Ze werken ook aan een hamburger, die zal ontwikkeld worden uit 10.000 stamcellen afkomstig van vee. De stamcellen worden in het lab vermenigvuldigd met een factor van meer dan een miljard om zo spierweefsel te kweken dat op rundsvlees gelijkt. Naam van het nieuwe product: in vitro-vlees.

    Ook al gelijkaardige varkensreepjes en visfilets

    "We proberen daar een consumptie-artikel van te maken en we zoeken een proefpersoon die het als eerste wil testen", aldus professor Post. "Als we geen kandidaten vinden, dan doe ik het zelf."

    In 2009 produceerden wetenschappers van de Universiteit van Maastricht ook al varkensreepjes via dezelfde methode, maar ze moesten toegeven dat het er allemaal niet zo appetijtelijk uitzag. De reepjes waren grijs en hadden de textuur van calamares. En in New Yorkse labo's werden visfilets ontwikkeld uit stamcellen van spierweefsel van goudvissen. Ook al smaken al die pogingen niet zoals het echte vlees dat we gewoon zijn, toch denken wetenschappers dat we snel zullen wennen aan de nieuwe smaak.

    Verwacht wordt dat de vleesconsumptie tegen 2050 zal verdubbelen. De proefbuisburger zou weleens de eerste stap naar een voedselrevolutie kunnen zijn, zo menen de wetenschappers, om de toenemende vraag naar vlees te kunnen bijhouden. (hlnsydney/jv)

    28-06-2011 om 15:13 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (11)
    27-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Europa en Japan denken na over 'vuilniswagen' in ruimte

    Europa en Japan denken na over 'vuilniswagen' in ruimte

    Pogingen om de ruimte rond de aarde op te ruimen zijn nauwelijks van de grond gekomen


    Rond de aarde zweeft heel wat ruimteafval rond. Het gaat om oude satellieten, onderdelen van raketten en brokstukken. Miljoenen kilo's in totaal en de hoeveelheid groeit met elke lancering. Ongeveer 600.000 objecten zijn groter dan een centimeter, is de voorzichtige schatting van 'ruimteafvalanalist' Holger Krag. Hij werkt voor de Space Debris Office, een afdeling van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA die zich bezighoudt met afval in de ruimte.
     
    Het Amerikaanse radarnetwerk, een overblijfsel uit de Koude Oorlog, is extreem sterk. Het kan elk brokstuk van 10 centimeter zien tot op 2.000 kilometer afstand. Met andere woorden: een blikje cola op een terras in Portugal is vanuit België zichtbaar.  

    Gevaar voor mensen op aarde heeft het afval niet, wel voor satellieten, hoe klein de fragmenten ook zijn. "Het afval heeft een snelheid van ongeveer 50.000 kilometer per uur. Bij een aanvaring kunnen ze een satelliet uitschakelen", aldus Krag.

    Vier keer kwam het tot een frontale afvalbotsing in de ruimte: in 1991, 1996, 2005 en 2009. Hoe meer afval er in een baan rond de aarde komt, hoe groter de kans op nieuwe ongelukken. "Als je lang genoeg wacht, ruimen satellieten zichzelf uit de weg. Dat proces gaat langzaam en het duurt lang, maar het kan niet worden tegengehouden", stelt Krag.

    Verbranden in dampkring
    Pogingen om de ruimte rond de aarde op te ruimen zijn nauwelijks van de grond gekomen. Krag: "We hebben voorgesteld dat satellieten hun laatste restje brandstof gebruiken om uit hun baan rond de aarde te zakken. Uiteindelijk verbranden ze zo in de dampkring. Dat wil men niet. De brandstof kan je dan namelijk niet gebruiken om de satelliet nog ietsje langer in leven te houden."

    Een tweede, duurdere mogelijkheid is een speciale onbemande missie naar boven te sturen om het afval op te halen. Europa en Japan denken na over zo'n 'vuilniswagen in de ruimte', maar volgens Krag duurt dat nog zeker tien jaar.

    Uitwijkmanoeuvres
    Tot die tijd is er maar een mogelijkheid: vanaf de aarde het afval in de ruimte in de gaten houden. De Amerikanen volgen ongeveer 16.000 voorwerpen en delen alle gegevens daarover met Europa. Wanneer een actieve satelliet dreigt te worden geraakt, komt er een halve week van tevoren een waarschuwing. Dat gebeurde vorig jaar 1.886 keer, wat leidde tot 126 uitwijkmanoeuvres, aldus het Joint Space Operations Center van het Amerikaanse leger. Dat onderdeel houdt zich 24 uur per dag bezig met het heelal.

    Het Amerikaanse radarnetwerk, een overblijfsel uit de Koude Oorlog, is extreem sterk. Het kan elk brokstuk van 10 centimeter zien tot op 2.000 kilometer afstand. Met andere woorden: een blikje cola op een terras in Portugal is vanuit België zichtbaar. Een voorwerp van een meter groot is zelfs op 36.000 kilometer nog te zien. De Europese landen werken aan een vergelijkbaar radarsysteem. Dat moet rond 2020 klaar zijn. (anp/sps)

    27-06-2011 om 16:57 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Dieet kan je verlossen van diabetes type 2"

    "Dieet kan je verlossen van diabetes type 2"

    dieet kan je verlossen van diabetes type 2


    dieet kan je verlossen van diabetes type 2

    Wanneer je nog maar net de diagnose van diabetes type 2 hebt gekregen, kan je er nog van verlost geraken door een streng dieet te volgen. Dat is de voorlopige conclusie van enkele onderzoekers van de Newcastle University.

    Mensen die binnen de 4 jaar na diagnose van diabetes type 2 aan een streng dieet beginnen hebben in 7 op de 11 gevallen kans om verlost te geraken van deze ziekte. Tijdens het dieet van 8 weken mochten de proefpersonen alleen lightdrankjes drinken, groenten zonder zetmeel eten en moesten ze de algemene calorieopname zoveel mogelijk beperken. Daardoor werd de hoeveelheid vet in de alvleesklier en de lever verminderd, waardoor de productie van insuline weer naar een normaal niveau steeg.

    27-06-2011 om 12:21 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    23-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pluto heeft een staart

    Pluto heeft een staart

    Pluto met maan

    Pluto met maan 

    Het is niet uitgesloten dat de kleine planeet een staart heeft.

    Pluto heeft veel van zijn pluimen verloren, want het kleinste belangrijke lichaam in ons zonnestelsel heeft een tijdje geleden zijn status van planeet moeten opgeven. De meeste astronomen beschouwen het momenteel als niet meer dan een planetoïde – te klein om een volwaardige planeet te zijn.

    Maar dat belet niet dat er nog altijd grondig naar onze verre buur gekeken wordt. In de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society poneren wetenschappers de stelling dat Pluto een staart heeft – de planetoïde wel te verstaan, niet de gelijknamige hond uit de tekenfilms. Ze pikten signalen op van koolmonoxide, tot op ongeveer 3400 kilometer van de planeet. Het gas zou als een nevel achter de planetoïde hangen, onzichtbaar voor het menselijk oog. Het zou nog andere eigenschappen hebben die het doen lijken op de staart achter een komeet. Wat aansluit bij de flauwe status die Pluto ondertussen gekregen heeft.

    Een vergelijking met eerdere metingen suggereert dat de gasconcentratie in het zog van Pluto nu hoger is dan elf jaar geleden. Maar het is wachten op nieuwe ruimtetelescopen om dit ondubbelzinnig vast te kunnen stellen. (DD)

    23-06-2011 om 14:00 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (2)
    21-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sneltests malaria vaak verwarrend en onleesbaar

    Sneltests malaria vaak verwarrend en onleesbaar

    Hoewel sneltests een grote hulp kunnen zijn om gevallen van de tropische ziekte malaria te herkennen, gaan er in de praktijk heel wat problemen mee gepaard die een correcte diagnose in de weg staan. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen en de Universiteit Maastricht.

    Onderzoeker Philippe Gillet kwam tot de conclusie dat de gekleurde lijntjes op de strip waarop een druppel bloed moet worden aangebracht, vaak erg moeilijk zichtbaar zijn. Onervaren gebruikers lezen dat dan af als "geen malaria". Bovendien lijden heel wat mensen in de tropen, waar de ziekte welig tiert, al op vroege leeftijd aan ouderdomsverziendheid.

    Geen onderscheid
    De bestaande tests zijn ook niet geschikt om een onderscheid te maken tussen de verschillende (gevaarlijke en minder gevaarlijke) varianten van malaria. Sterker nog: bij erg hoge concentraties van ziekteverwekkers in het bloed bekomt men vaak paradoxaal genoeg een negatief testresultaat of een erg zwak gekleurd lijntje. Eens de behandeling gestart, blijken de tests eveneens weinig behulpzaam. Zelfs wanneer weken nadien de besmetting al lang onder controle is, blijven sommige tests positief kleuren.
     
    Ingewikkelde bijsluiters
    Naast de werking van de sneltests kan ook de vormgeving en verpakking volgens de studie veel beter. Te ingewikkelde bijsluiters, onduidelijke afleesschalen en onhandige pipetten: heel wat praktische problemen die eenvoudig kunnen worden opgelost. Zo pleit Gillet ervoor dat de Europese Unie en de Wereldgezondheidsorganisatie hun regels voor erkenning van tests strenger maken. (belga/svm)

    21-06-2011 om 11:40 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (3)























    WERKMAN OF
    BANKIER IEDEREEN
    IS WELKOM HIER



















    Lidmaatschapslogo van

    El Sympathico

    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U


    Gastenboek


  • zuinig zonnige zoete zwoele groetjes vanwege F
  • Fijne nieuwe week
  • Hartelijke groetjes
  • Lieve donderdag groetjes
  • Lieve zaterdaggroetjes vanuit Bredene ...

    Klik op inktpot met pen om een berichtje achter te laten.


    Archief per week
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 05/12-11/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010





    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.




















    Klik op de vrouw voor
    blog Artist_Creation te
    bekijken,doen



















































































    <















































    .






    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!