Ging Hooverphonic met 'Release Me' Engelbert Humperdinck achterna? Niets was minder waar want dit gelijknamig lied werd door de VRT gekozen om België te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival van 2020, zonder Eurosong te organiseren! Al vlug gingen er stemmen op dat wij met dit lied het festival niet zouden winnen. Ondertussen is gebleken dat de liedjeskermis niet doorgaat vanwege het coronavirus. Eerste nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 22 februari 2020. De melodie heeft iets van een James Bond-song...
De Jonas Brothers is een Amerikaanse poprockband uit Wyckoff, New Jersey. De band bestaat uit de drie broers Kevin, Joe en Nick Jonas. 'What A Man Gotta Do' heeft een leuke videoclip die de sfeer van 'American Graffiti', 'Happy Days', en 'Grease' uitademt. Tweede nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 22 februari 2020.
En toen kwam 'No Time To Die', een echte James Bond-song, terecht in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 22 februari 2020. Billie Eilish stond zelfs nog altijd op 2 genoteerd met 'Everything I Wanted'! Straffe prestatie van deze Amerikaanse zangeres, die nog altijd maar 18 jaar oud is!
Alan Walker & Ava Max waren al vrij snel in de ban van het coronavirus watn in de clip van 'Alone Pt. II' zijn opvallend veel mondmaskers te bespeuren. Toen was er in België nog geen sprake van quarantaine! Hoogste nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 22 februari 2020.
De Top-3 in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 22 februari 2020 zag er anders uit want wij kregen een nieuwe nummer één voorgeschoteld.
1. Lewis Capaldi steeg van 3 naar 1 met 'Before You Go', na 7 weken. 2. Billie Eilish zakte van 1 naar 2 met 'Everything I Wanted', na 14 weken. Geen nood want de opvolging was verzekerd dankzij 007. 3. Snelle steeg met 'Smoorverliefd' van 4 naar 3 en deze noorderbuur verbleef al 5 weken in onze hitparade.
In het voorjaar van 2020 werd België vaak geteisterd door stormen, bij voorkeur tijdens het weekend! Ibe Wuyts zal daar waarschijnlijk inspiratie gevonden hebben voor zijn nieuwe single, die ik veel liever hoor dan zijn voorgaande. Ik vind dat hij daarmee te veel leek op zijn idool Lewis Capaldi. 'Perfect Storm' was de eerste en enige nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 29 februari 2020. Toch wel een bijzondere prestatie van onze landgenoot!
Tot zover alle nieuwkomers uit de Radio 2 Top 30 van 22 en 29 februari 2020. Want het is inderdaad een schrikkeljaar en twee weken later zelfs een jaar om van te schrikken!
Op zaterdag 1 februari 2020 kwam de Britse soulzangeres met de hemelse voornaam Celeste nieuw binnen in de Radio 2 Top 30 met haar single 'Stop This Flame'. Ik zag haar zelfs op een avond naast Danira Boukhriss Terkessidis zitten in het tv-programma 'Vandaag' op de VRT. Ze kan makkelijk een hoofdtelefoon onder haar Afrokapsel verstoppen...
Selena Gomez, de ex van Justin Bieber en The Weeknd, is nog zo'n rare niet. Haar vader komt uit Mexico en haar moeder is van Italiaanse afkomst. Op zaterdag 1 februari 2020 was haar single 'Rare' de hoogste nieuwkomer in de Radio 2 Top 30.
De Kosovaars-Britse zangeres van Albanese afkomst, Dua Lipa, wordt almaar bekender. Op zaterdag 8 februari 2020 kwam ze meteen als hoogste en enige nieuwkomer terecht op nummer 17 met 'Physical'. Op nummer 7 stond ze ook genoteerd met haar vorige single 'Don't Start Now', die al 14 weken genoteerd stond in onze hitlijsten!
Ik weet niet of het jullie opgevallen is maar Raymond van het Groenewoud is op 14 februari 2020 (Valentijnsdag) 70 jaar geworden! Toevallig of niet kwam zijn nieuwste single 'Bitter en bot' 's anderendaags als eerste nieuwkomer binnen in de Radio 2 Top 30. In dit lied zingt hij over zijn moeilijke relatie met zijn vader, Nico Gomez.
Ashley Nicolette Frangipane is een Amerikaanse zangeres met het pseudoniem Halsey (een anagram van haar voornaam). In het najaar van 2018 bezocht ze de Ancienne Belgique in Brussel en op zaterdag 15 februari 2020 kwam zij als tweede nieuwkomer terecht in de Radio 2 Top 30 met haar single 'You Should Be Sad'.
Sia Kate Isobelle Furler (Adelaide, 18 december 1975) is een Australische popzangeres. Afgaande op de hoes van haar album is zij een zotte doos. Hoe dan ook, zij was met 'Unstoppable' de derde nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 15 februari 2020.
Raymond van het Groenewoud was dus op zaterdag 15 februari 2020 in goed gezelschap want naast Halsey en Sia was Alicia Keys ook van de partij. Deze Amerikaanse R&B- en soulzangeres was toen met 'Underdog' de hoogste nieuwkomer in de Radio 2 Top 30.
Tot zover alle nieuwkomers uit de Radio 2 Top 30 van 1, 8, en 15 februari 2020. Iets gemist? Geen nood want alles is nog altijd te herlezen of opnieuw te beluisteren op deze muzikale blog. Altijd welkom en tot later!
- 2 februari: In een winkelstraat in de Londense wijk Streatham steekt een man twee mensen neer met een machete en wordt dan doodgeschoten door de politie. De zaak wordt gezien als terrorisme.
- 6 februari: De afzettingsprocedure tegen Donald Trump eindigt met vrijspraak voor de president. Een meerderheid binnen de Amerikaanse Senaat verwerpt de beide aanklachten die tegen Trump waren ingediend, namelijk machtsmisbruik en tegenwerking van het onderzoek door het Congres.
- 6 februari: De Belgische eerste minister Sophie Wilmès en enkele ministers van haar regering brengen een officieel bezoek aan de Democratische Republiek Congo, een voormalige Belgische kolonie. Ze ontmoeten er president Félix Tshisekedi, die op zijn beurt koning Filip van België uitnodigt voor de viering van de 60-jarige Congolese onafhankelijkheid.
- 8 februari: Bij een schietpartij in een winkelcentrum in de Thaise stad Nakhon Ratchasima vallen 29 doden en 57 gewonden. De dader, een militair, wordt na een urenlang vuurgevecht zelf doodgeschoten.
- 9 februari: Storm Ciara raast over grote delen van Noord-Europa.
- 15 februari: Vanwege het offensief door het Syrische regeringsleger in Idblib zijn sinds december ca. 800.000 mensen op de vlucht geslagen. Hulporganisaties als Save the Children spreken van een humanitaire catastrofe.
- 15 februari: In het Bichat-ziekenhuis van Parijs overlijdt een 80-jarige Chinese toerist aan het coronavirus SARS-CoV-2. Het is de eerste dode in Europa en buiten Azië door het nieuwe virus.
- 21 februari: In Zuid-Korea wordt vanwege het coronavirus SARS-CoV-2 de noodtoestand afgekondigd.
- 24 februari: In de Duitse stad Volkmarsen vallen meer dan 60 gewonden als een auto opzettelijk inrijdt op een carnavalsoptocht.
- 26 februari: Bij demonstraties in New Delhi vallen tientallen doden. De demonstraties zijn gericht tegen een nieuwe immigratiewet waardoor moslims worden achtergesteld.
- 28 februari: In de strijd tegen het coronavirus stelt de Bondsraad in Zwitserland een verbod in op evenementen waarbij meer dan 1.000 mensen aanwezig zijn. Hierdoor worden onder meer het Autosalon van Genève en het carnaval van Bazel afgelast.
- 29 februari: Aangezien 2020 een schrikkeljaar is telt de maand februari een dag meer. Er valt op die extra dag evenwel geen nieuws te rapen…
De Amerikaanse rapper Arizona Zervas geraakte in de hitlijsten dankzij zijn video's op YouTube en op TikTok, de nieuwste rage bij de jeugd. 'Roxanne' was zijn nieuwste single en die kwam dan ook heel vlotjes terecht in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 4 januari 2020.
De volgende nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 4 januari 2020 was de Brit Harry Styles (voorheen bij One Direction) die met zijn solosingle 'Adore You' in menige hitparade vlotjes scoorde.
De derde en laatste nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 4 januari 2020 werd letterlijk grijsgedraaid op de meeste radiozenders. 'Blinding Lights' is dan ook een uitnodigend dansnummer. The Weeknd is een Canadese ranger van Ethiopische afkomst.
De Belgische zanger Senne Guns kwam op het goede idee 'Promises' van Eric Clapton te coveren en met zijn versie kwam hij nieuw binnen in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 11 januari 2020. En ongetwijfeld ook in de Vlaamse hitlijst. En het origineel uit 1978 klinkt zo (rechts):
De Schotse singer-songwriter Lewis Capaldi is volgens mij het idool van Ibe, want zij zijn moeilijk uit mekaar te houden. De hartverscheurende song 'Before You Go' was de tweede nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 11 januari 2020.
Wie op zaterdag 11 januari 2020 ongetwijfeld ook hoog stond genoteerd in de Vlaamse hitparade is Niels Destadsbader. Zijn nieuwste single was 'Wat zou ik zonder jou' en die kwam ook vlotjes binnen in de Radio 2 Top 30, als hoogste nieuwkomer dan nog. Het lied werd ook gespeeld tijdens de aftiteling van 'Viva Boma', de nieuwste film van F.C. De Kampioenen.
De eerste nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 18 januari 2020 was de Engelse zangeres Freya Ridings die met 'Castles' een dikke hit scoorde op het vasteland, ondanks de brexit!
De Gentse zangeres Isabelle A kwam op de proppen met een heel leuk liedje over zichzelf en over chocolade dat ze prompt omdoopte tot 'Sjokola', een nieuwe spelling die populair was begin jaren 1970. Hoogste nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 18 januari 2020. En oh ja, de grappige tekst hebben wij te danken aan Raymond van het Groenewoud!
Iemand heeft de paaseitjes gejat en verstopt!
De Canadese zanger Justin Bieber heeft zowel voor- als tegenstanders. Maar één ding moet je hem nageven: hij scoort hits bij de vleet. Zoals 'Yummy', zijn nieuwste single die op zaterdag 25 januari 2020 als eerste nieuwkomer terechtkwam in de Radio 2 Top 30.
Iets hoger dan Justin Bieber stond Snelle genoteerd in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 25 januari 2020 met 'Smoorverliefd'. Snelle is de schuilnaam van Lars Bos, een Nederlandse rapper. Snel en rap zijn synoniemen voor vlug...
Maar de hoogste nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 25 januari 2020 was de single 'Deze is voor mij', een liedje van het Nederlands duo (tevens echtpaar) Suzan & Freek. Afwachten of dit liedje ook op de eerste plaats zou terechtkomen zoals 'Als het avond is' en 'Blauwe dag'...
Tot zover de 11 nieuwkomers uit de Radio 2 Top 30 van de maand januari 2020. Toen zongen wij nog onbezorgd mee met de nieuwste hits en wisten wij nog niet wat er boven ons hoofd hing...
In de loop van de maand januari waren er twee nieuwe nummer 1-hits te bespeuren die al wekenlang aanwezig waren in de Radio 2 Top 30:
Op 4/1 steeg Tones And I met 'Dance Monkey' van 3 naar 1 na 17 weken! Op 2 stond Billie Eilish die met 'Everything I Wanted' van 1 naar 2 zakte, na 7 weken. En op 3 stond Angèle met 'Oui ou non'. Zij kwam van 4 en had daar 8 weken voor nodig!
Op 18/1 steeg Billie Eilish opnieuw van 2 naar 1 met 'Everything I Wanted'. Die schijf verbleef al 9 weken in onze hitparade! Op 2 stond Dua Lipa met 'Don't Start Now'. Zij kwam van 5 en stond al 11 weken genoteerd! En op 3 zong Tones And I over 'Dance Monkey'. Zij was haar eerste plaats kwijt want zij was toch al 19 weken te horen in onze wekelijkse hitlijst!
- 1 januari: In Vlaanderen wordt de woonbonus afgeschaft. De registratierechten worden verlaagd van zeven naar zes procent. Tevens zijn rookmelders, dakisolatie en dubbel glas verplicht in elke woning. Tabaksproducten zoals sigaretten en rol- en waterpijptabak, en aanverwante producten moeten in België voortaan verkocht worden in een neutrale verpakking, zonder logo's of promotieteksten.
- 1 januari: In Arnhem komen een vader en zoon om het leven door vuurwerk dat twee kinderen in een flatportiek hadden gegooid.
- 2 januari: In Australië wordt toeristen en inwoners aangeraden om bepaalde gebieden in de kustregio ten zuiden van Sydney te verlaten vanwege de oprukkende bosbranden.
- 3 januari: Bij een Amerikaanse raketaanval op een konvooi van de sjiitische groepering al-Hashd al-Shaabi nabij de Internationale Luchthaven van Baghdad (Irak) worden onder meer de Iraanse generaal Qassem Soleimani en commandant Abu Mahdi al-Muhandis gedood.
- 3 januari: In het Franse Villejuif steekt een man drie voorbijgangers neer, van wie er één overlijdt. De dader wordt hierna zelf doodgeschoten. De politie gaat uit van een terroristische daad en zegt dat de man was geradicaliseerd.
- 8 januari: In de buurt van de Iraanse hoofdstad Teheran stort Ukraine International Airlines-vlucht 752 kort na het opstijgen neer. Alle 176 inzittenden komen om het leven.
Vanuit Iran worden vijftien raketten afgevuurd op twee Amerikaanse luchtmachtbases in Al-Anbar en Erbil. Berichten over slachtoffers lopen uiteen.
- 11 januari: Iran geeft toe dat de Boeing 737-800 die op 8 januari neerstortte per ongeluk is neergeschoten. Door een menselijke fout was het onjuist geïdentificeerd als een vijandelijke aanval.
- 18 januari: Na de natuurbranden worden delen van Australië getroffen door overstromingen als gevolg van extreme regenval, met name Victoria, New South Wales en Queensland.
- 20 januari: Medische autoriteiten in China bevestigen dat het nieuwe coronavirus 2019-nCoV overdraagbaar is van mens op mens. Het virus heeft zich inmiddels vanuit China al verspreid naar verschillende andere landen. - 24 januari: In Frankrijk blijken drie mensen het nieuwe coronavirus 2019-nCoV te hebben opgelopen. De uitbraak begon eind 2019 in het Chinese Wuhan.
- 25 januari: Bij een aardbeving met de kracht van 6,8 op de schaal van Richter in het zuidoosten van Turkije vallen meer dan 40 doden en 1400 gewonden.
- 29 januari: Een grote meerderheid binnen het Europees Parlement van 621 parlementariërs stemt voor het brexit-akkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Hiermee kan de Britse uittreding uit de EU op 31 januari definitief doorgaan.
- 30 januari: De Wereldgezondheidsorganisatie verklaart de uitbraak van het nieuwe coronavirus 2019-nCoV alsnog tot een internationale noodsituatie, terwijl ze deze maatregel een week eerder nog niet noodzakelijk achtte.
- 31 januari: Het Verenigd Koninkrijk treedt om 23:00 UTC formeel uit de Europese Unie, na 47 jaar lidmaatschap.
- 31 januari: In Duitsland blijken in totaal vijf mensen besmet te zijn met 2019-nCoV. Vier van hen werkten bij het auto-onderdelenbedrijf Webasto.
Ik heb nog ongeveer 75 liedjes teruggevonden in mijn Persoonlijke Top 4000 Aller Tijden die in de loop van het jaar 1971 niet in de hitlijsten stonden (misschien wel in 1972, een ander jaar of anders zijn het elpeetracks). Ik post ze nu zonder al te veel bijkomende uitleg. Geniet gewoon van de muziek!
1. ‘We Got To Live Together Part 1 & 2’ – Buddy Miles
4. ‘Concerto For Right Foot’ – Georges Hayes Philharpopic Orchestra 5. ‘Tell Me Why’ – Cindy Crissha – Philharpopic Orchestra (Penny Els/Sylveer Vanholme)
6. ‘Indiana Wants Me’ – R. Dean Taylor 7. ‘Everyday I Have To Cry Some’ – Mardi Gras (Compositie van Arthur Alexander)
8. ‘Wasted Days And Wasted Nights’ – Sir Douglas Quintet (Oorspronkelijk van Freddy Fender) 9. ‘Tiny Dancer’ – Elton John
10. ‘Echoes And Rainbows’ – Black Swan 11. ‘I Feel The Earth Move’ – Carole King
12. ‘Please Mrs. Henry’ – Manfred Mann (Compositie van Bob Dylan) 13. ‘Colorado’ – Flying Burrito Brothers
14. ‘The WASP (Texas Radio And The Big Beat)’ – The Doors 15. ‘Jealous Guy’ – John Lennon/Plastic Ono Band with The Flux Fiddlers (LP ‘Imagine’)
16. ‘Rock Steady’ – Aretha Franklin 17. ‘Funkier Than A Mosquito’s Tweeter’ – Ike & Tina Turner
18. ‘L.A. Woman’ – The Doors 19. ‘Inner City Blues (Make Me Wanna Holler)’ – Marvin Gaye
20. ‘Devil’s Answer’ – Atomic Rooster 21. ‘Mercy Mercy Me (The Ecology)’ - Marvin Gaye
24. ‘Ooh Poo Pah Doo’ – Ike & Tina Turner 25. ‘Living Without You’ – Manfred Mann (Compositie van Randy Newman)
Tot zover de muzikale herinneringen uit mijn eerste twintig levensjaren (1951-1971).
Ik hoop dat jullie ervan genoten hebben. Met dank aan mijn geheugen, mijn notities en het dagboek van Chantal, met wie ik ondertussen 45 jaar gelukkig getrouwd ben!
Onze langverwachte zoon Jeroen werd geboren in 1983.
Op 17 december 2019 werd onze kleinzoon Felix geboren en werd ons geluk compleet!
Ik heb nog ongeveer 75 liedjes teruggevonden in mijn Persoonlijke Top 4000 Aller Tijden die in de loop van het jaar 1971 niet in de hitlijsten stonden (misschien wel in 1972, een ander jaar of anders zijn het elpeetracks). Ik post ze vanaf nu zonder al te veel bijkomende uitleg. Geniet gewoon van de muziek!
1. ‘Chi Mai’ – Ennio Morricone (Veelvuldig gebruikt bij reclamespots en bij films)
2. ‘Burundi Black’ – Burundi Steïphenson Black 3. ‘Music For Gong Gong’ – Osibisa
4. ‘Funky Nassau (Part 1 & 2) – The Beginning Of The End 5. ‘Ball Of Confusion (That’s What The World Is Today)’ – Undisputed Truth
6. ‘Wild Horses’ – The Rolling Stones (Auteursversie – origineel van Flying Burrito Brothers) 7. ‘Mijn vriend Benjamin’ – Louis Neefs
Ik heb nog ongeveer 75 liedjes teruggevonden in mijn Persoonlijke Top 4000 Aller Tijden die in de loop van het jaar 1971 niet in de hitlijsten stonden (misschien wel in 1972, een ander jaar of anders zijn het elpeetracks). Ik post ze vanaf nu zonder al te veel bijkomende uitleg. Geniet gewoon van de muziek!
3. ‘Liar’ – Three Dog Night 4. ‘I Ain’t Superstitious’ – Howlin’ Wolf (LP The London Howlin’ Wolf Sessions met Eric Clapton, Steve Winwood, Bill Wyman, en Charlie Watts)
5. ‘Theme From A Clockwork Orange’ – Wendy (Walter) Carlos 6. ‘Just My Imagination (Running Away With Me)’ – The Temptations
7. ‘Dolly Dagger’ – Jimi Hendrix (Postuum uitgebracht) 8. ‘Ernie (The Fastest Milkman In The West’) – Benny Hill
9. ‘Dirty Harry Theme’ – Lalo Schifrin 10. ‘Let Your Love Go’ – Bread
11. ’Steeple Chase’ – Georges Hayes Philharpopic Orchestra 12. ‘One Of These Days’ – Pink Floyd
13. ‘Grandma’s Hands’ - Bill Withers 14. ‘Bell Bottom Blues’ – Derek & The Dominos
15. ‘Stairway To Heaven’ – Led Zeppelin 16. ‘I Don’t Know How To Love Him’ – Yvonne Elliman (Uit de Rockopera Jesus Christ Superstar)
17. ‘Harlem’ – Bill Withers 18. ‘Found A Child’ – Ballin’ Jack
19. ‘(I Know) I’m Losing You’ – The Faces ft. Rod Stewart 20. ‘Life On Mars?’ – David Bowie (Met Rick Wakeman op piano – LP 1971 – op single pas in 1973)
21. ‘Have You Ever Seen The Rain’ – CCR 22. ‘An Old Fashioned Love Song’ – Three Dog Night
23. ‘Go Down Gamblin’’ – Blood, Sweat & Tears 24. ‘Walking’ – C.C.S. (Compositie van Donovan!)
In de maand december 1971 waren er 11 nieuwkomers te bespeuren in de BRT Top 30 en eveneens 11 in de Veronica Top 40. In beide hitlijsten waren er zelfs geen kerstsingles genoteerd, wat eerder zeldzaam was.
De mode van de hotpants vierde nog altijd hoogtij!
De maand december 1971 was ook heel belangrijk voor mij op persoonlijk vlak!
- 10 december 1971: 1ste Herfstbal van de Vrije Gemengde School De Bloeiende Kerselaar, georganiseerd in het Hooghuis van Bosvoorde. Natuurlijk waren Chantal en ik weer van de partij. - 26 december 1971: die avond maak ik kennis met de ouders van Chantal. Nadien gaan wij naar de bioscoop in Brussel-centrum om naar de nieuwste Bondfilm te kijken: ‘Diamonds Are Forever’. - 31 december 1971: Oudejaarsavond brachten Chantal en ik deels door in Klub 16 (ex-Brussel 16), een jeugdclub in Oudergem (op zaterdag 15 april 1972 evolueerde die club naar Jeugdhuis Alleman). De muziek stond er veel te luid en wij besloten om naar de Reinaert in Brussel te gaan. In de vroege uurtjes keerden wij moe maar tevreden huiswaarts met de allereerste autobus. Het was inmiddels 1 januari 1972 geworden!
Maar nog even terug naar de nieuwkomers uit de BRT Top 30 van de maand december 1971:
- ‘Jessica’ – Rocco Granata (Samen met De Bosuiltjes, een kinderkoor uit Deurne – Hiermee scoorde onze landgenoot zowel in België als in Nederland!);
- ‘Theme From Shaft’ – Isaac Hayes (De film was goed maar de muziek was nog beter!);
- ‘Till’ – Tom Jones (Muziek van Charles Danvers en Engelse tekst van Carl Sigman, uitgebracht in januari 1957 door Percy Faith. Gebaseerd op het Frans lied ‘Prière sans espoir’, uitgebracht in 1956 door Lucien Lupi); - ‘(Is This The Way To) Amarillo’ – Tony Christie (7de single voor deze Brit want hij is bezig sinds 1967);
- ‘Moving’ – John Woolley & Just Born (Derde single voor deze Aalsterse rockband); - ‘Gypsies, Tramps And Thieves’ – Cher (Eerste nr. 1 in de VS voor haar – Gedurfde tekst in het puriteinse Amerika: racisme, jeugdige zwangerschap, en prostitutie!);
- ‘Sympathie is geen liefde’ – Willy Sommers (Opvolger van ‘7 Anjers, 7 Rozen’); - ‘Alle wegen leiden naar Rome’ – Will Tura (Muziek van Arthur Blanckaert en tekst van Nelly Byl);
- ‘Coz I Luv You’ – Slade (Tweede single van deze Britse glamrockers en hij sloeg in als een bom!);
- ‘Shangri-La’ – J. Vincent Edwards (Opvolger van ‘Long Live Love’); - ‘Brandy’ – Scott English (Barry Manilow zou het nummer coveren in 1974 onder de naam ‘Mandy’).
De Top-3 van zaterdag 25 december 1971 zag er toen zo uit: 1. Tony Christie (‘Amarillo’) – 2. Redbone (‘The Witch Queen Of New Orleans’) – 3. Isaac Hayes (‘Theme From Shaft’).
Hierna volgen de nieuwkomers uit de Veronica Top 40 van de maand december 1971:
- ‘Fireball’ – Deep Purple (Een nieuwe hit voor deze Britse hardrockers); - ‘Jeepster’ – T. Rex (Glamrock begon stilaan vorm te nemen);
- ‘Student Demonstration Time’ – Beach Boys (Protestlied -gebaseerd op ‘Riot in Cell Block Number 9’ geschreven door Jerry Leiber & Mike Stoller in 1954- n.a.v. vier studenten die tijdens een betoging door de National Guard in Ohio werden neergeschoten. CSN&Y schreven er ook een lied over: ‘Ohio’); - ‘Johnny Reggae’ – The Piglets (Britse meidenband en een van de pseudoniemen van Jonathan King);
- ‘Des chansons pop’ – Poppys (Tweede single van de Franse jongens en hun eerste stond toen nog op nr. 1); - ‘Let’s See Action’ – The Who (Opvolger van ‘Baba O’Riley’);
- ‘No Matter How I Try’ – Gilbert O’Sullivan (Opvolger van ‘We Will’); - ‘Maxi-gold – Twee in één single’ – Spencer Davis Group (‘Keep On Running’ – ‘I’m A Man’ – ‘Gimme Some Lovin’’ – ‘When I Come Home’);
- ‘Tightrope Ride’ – The Doors [De eerste single als trio, zonder Jim Morrison dus - De zang werd overgenomen door Ray Manzarek (toetsenist) & Robby Krieger (gitarist)]; - ‘Family Affair’ – Sly & The Family Stone (Langverwachte opvolger van ‘Everyday People’);
- ‘Lovin’ And Hurtin’’ – Jojo (Schuilnaam voor George Kooymans van Golden Earring).
De Top-3 van zaterdag 25 december 1971 zag er toen zo uit: 1. Mouth & MacNeal (‘How Do You Do’) – 2. Poppys (‘Non, non rien n’a changé’) – 3. Herman van Keeken (‘Pappie loop toch niet zo snel’).
Dat de maand november 1971 mijn leven op persoonlijk vlak danig dooreen zou schudden hoeft niemand te verbazen. Wie mijn notitie van gisteren gelezen heeft zal dat zeker en vast beamen...
Daarin schreef ik ook over de nieuwkomers uit de BRT Top 30 en vandaag is het de beurt aan de nieuwe singles uit de Veronica Top 40.
- ‘Goodbye Forever’ – Paul Brett’s Sage (Zoals ik gisteren schreef is dit hetzelfde nummer als dat van Soundation – Geschreven door John Hutcheson/Fabrizio);
- ‘Pappie loop toch niet zo snel’ – Herman van Keeken (Peter Koelewijn vertaalde ‘Daddy Don't You Walk So Fast’ van Daniel Boone); - ‘Kom van dat dak af’ – Peter en zijn Rockets (Nieuwe versie van Peter Koelewijn met een volledig nieuwe band – Zijn origineel werd al in 1959 opgenomen!);
- ‘I’m Still Waiting’ – Diana Ross (Opnieuw een hit voor Tamla Motown); - ‘Life Is A Carnival’ – The Band (Mijn motto is: “Het leven is een soep en wij zijn de balletjes!”);
- ‘Mama Oh Mama’ – George Baker Selection (Johannes Bouwens en zijn selectie met een nieuwe hit); - ‘Wild Night’ – Van Morrison (Track uit de langspeelplaat ‘Tupelo Honey’);
- ‘We Are Goin’ Down Jordan’ – Les Humphries Singers (Nog altijd op de religieuze toer); - ‘Empty Words’ – Monica & The Voices Of Freedom (Monica Verschoor is een Nederlandse popzangeres en pianiste, die begin jaren ‘70 enkele top 40-hits had);
- ‘How Do You Do’ – Mouth & MacNeal (Deze single sloeg in als een bom en het Nederlands duo geraakte zelfs tot op de vierde plaats in de Billboard Hot 100); - ‘I Will Return’ – Springwater (Weemoedige instrumentale hit van de Brit Phil Cordell die in 1974 zou terugkeren onder een nieuw pseudoniem: Dan The Banjo Man. Hij scoorde dus twee eendagsvliegen!);
- ‘Don’t Wanna Live Inside Myself’ – Bee Gees (Alweer een minder bekende hit van de drie broers);
- ‘Out Of Sight, Out Of Mind’ – Shocking Blue (Nieuwe hitsingle voor de Haagse band); - ‘A Sunny Day In Greece’ – Tee-Set (Ook een nieuwe hit voor deze Nederbietband uit Delft).
De maand november 1971 was heel belangrijk voor mij want toen vonden enkele evenementen plaats die mijn leven heel fel zouden veranderen!
- 12 november 1971: Jongerengemeenschap De Bezem organiseerde het Bal van de 19de eeuw (kledij uit die periode gewenst!). Ik leende voor de gelegenheid de smoking van mijn vader (jeweetwel met een heuse zwaluwstaart). Daar werden Chantal en ik een koppel. Mijn goede vriend Geert was daar toen getuige van.
- 13 november 1971: Chantal en ik hadden afgesproken in het Cultureel Centrum van Oudergem waar John Terra met zijn orkest een geslaagd optreden gaf. Wij hebben die avond heel veel gedanst en bij voorkeur op slechts één tegel!
- 27 november 1971: Die dag vierde ik mijn 20ste verjaardag!
Naast muziek ben ik ook heel fel geïnteresseerd in films. De belangrijkste prenten (volgens mijn bescheiden mening) uit 1971 som ik hieronder op en 98% daarvan heb ik ook effectief gezien (toen in de bioscoop of later op televisie). In willekeurige volgorde:
1. A Clockwork Orange – Stanley Kubrick 2. The French Connection – William Friedkin 3. Dirty Harry – Don Siegel 4. The Last Picture Show – Peter Bogdanovich 5. Klute – Alan J. Pakula 6. Death in Venice – Luchino Visconti 7. Fiddler On The Roof – Norman Jewison 8. Diamonds Are Forever – Guy Hamilton 9. A Fistful Of Dynamite – Sergio Leone 10. Shaft – Gordon Parks 11. Bedknobs And Broomsticks – Robert Stevenson 12. Duel – Steven Spielberg 13. Escape From The Planet Of The Apes – Don Taylor 14. Summer Of ’42 – Robert Mulligan 15. Sunday Bloody Sunday – John Schlesinger 16. Trafic – Jacques Tati 17. Le Mans – Lee H. Katzin 18. Mira – Fons Rademaekers 19. Blue Movie – Wim Verstappen 20. And Now For Something Completely Different – Ian MacNaughton
Er waren twaalf nieuwkomers in de BRT Top 30 waartussen er toch een achttal mijn goedkeuring wegdroegen en die dan ook heel vlug in mijn verzameling zouden belanden (op 45 of op 33 toeren).
- ‘Misaluba’ – Cyan (Een van mijn favoriete singles toentertijd!); - ‘Everybody’s Everything’ – Santana (Track uit de elpee ‘Santana III’);
- ‘Let Summer Come Again’ – The Midgets (Belgische groep met o.m. Freddy Van Den Broeck en Gregoire Cibos) - Geen klank gevonden, enkel dit hoesje. De single werd in 1976 opnieuw uitgebracht (Tweede hoesje).
- ‘Ieder mens’ – Paul Severs (Haast religieus lied, speciaal geschreven voor Eigentijdse Jeugd n.a.v. de opening van het centrum);
- ‘De Peulschil’ – Lamp, Lazerus & Kris (Vlaamse popgroep, bestaande uit Guido Van Hellemont, Wim Bulens en Kris De Bruyne – De b-kant was ‘De onverbiddelijke zoener’, ook bijzonder populair!);
- ‘A Natural Man’ – Lou Rawls (Ook deze single belandde heel snel in mijn platenkast!);
- ‘Alexander Graham Bell’ – The Sweet (Minder succesrijke single van deze Britten); - ‘Goodbye Forever’ – Soundation (Hetzelfde lied werd ook uitgebracht door Paul Brett’s Sage en die versie scoorde in Nederland);
- ‘Akropolis Adieu’ – Mireille Mathieu (Woppa en laat de bouzouki’s maar weerklinken!);
- ‘Imagine’ – John Lennon/Plastic Ono Band with The Flux Fiddlers (Wereldhit en de tekst is nog altijd van toepassing!);
- ‘Ain’t No Sunshine’ – Bill Withers (De Amerikaanse soulzanger met de langste adem overleed helaas op 30 maart 2020); - ‘Simple Game’ – Four Tops (Geschreven door Mike Pinder van de Moody Blues!).
Oktober 1971 was een mooie herfstmaand waarin ik naast studeren ook veel tijd besteedde aan mijn hobby’s: fietsen, muziek beluisteren en verzamelen, en toneelspelen (als amateur weliswaar). Er was ook iemand die ik maar niet uit mijn hoofd kon zetten. Maar daarover later meer…
Gisteren becommentarieerde ik de 13 nieuwkomers uit de BRT Top 30 van die maand met nog 3 uit de hitparade van Radio Veronica. Vandaag komen de 16 overige nieuwkomers uit die Top 40 aan de beurt.
- ‘Freedom Come, Freedom Go’ – The Fortunes (Ditmaal zongen ze niet over het regenachtig gevoel maar over vrijheid); - ‘When The Swallows Fly’ – Bee Gees (Minder bekend nummer van de Gibb-broers);
- ‘Ave Maria’ – Ekseption (Deze Nederlandse klassiek geschoolde muzikanten bleven maar grasduinen in de klassieke muziek); - ‘Reason To Believe’ – Rod Stewart (In België werd de oorpronkelijke b-kant ‘Maggie May’ een groot succes terwijl de Nederlandse dj’s blijkbaar de voorkeur gaven aan de a-kant! Uitstekende cover van deze parel van Tim Hardin);
- ‘Girl, You’ll Be A Woman Soon’ – Neil Diamond (De vorige platenmaatschappij van de Amerikaanse singer/songwriter bleef maar singles uitbrengen van zijn composities uit de jaren 1960 – Dit lied was toen al gecoverd door Cliff Richard; het zou veel later nog eens opduiken dankzij een cultfilm!); - ‘Superstar’ – Carpenters (Prachtige ballade geschreven door Bonnie Bramlett en Leon Russell);
- ‘Hey Girl Don’t Bother Me’ – The Tams (Door de Northern Soul beweging in het Verenigd Koninkrijk werd dit nummer uit 1964 opnieuw uitgebracht in 1971. Het duurde jaren voor ik het op een verzamelelpee kon terugvinden); - ‘I’ve Been Loving You Too Long’ – Ike & Tina Turner (Fantastisch nummer van Otis Redding uit 1965 – In 1969 opgenomen door het echtpaar Turner en opnieuw uitgebracht in 1971);
- ‘Mira’ – Cock van der Palm (Jack de Nijs schreef dit liedje; hij werd enkele jaren later bekend als Jack Jersey); - ‘Waiting For The Sun’ – Doors (Oorspronkelijk uit 1968 en in 1970 opnieuw opgenomen. Na de dood van Jim Morrison brachten de drie overgebleven Amerikaanse muzikanten het lied uit op single, enkel in Nederland en België, zij het met matig succes);
- ‘Back Street Luv’ – Curved Air (Britse progressieve rockband met zangeres Sonja Kristina – Vooral het geluid van de synthesizer intrigeerde mij – De naam van de groep is gebaseerd op ‘A Rainbow in Curved Air’ uit 1967 van de Amerikaanse componist Terry Riley);
- ‘Baba O’Riley’ – The Who (Pete Townshend liet zich inspireren door Meher Baba, een Indiase geestelijke van Iraanse afkomst die tegen zijn volgelingen zei dat hij de avatara, een incarnatie van God zou zijn. Ook hier is Terry Riley een inspiratiebron geweest: de combinatie van de synthesizer en hardrock);
Terry Riley (links) is de gemeenschappelijke deler tussen Curved Air en The Who en Meher Baba (rechts) was de inspiratiebron voor Pete Townshend. Onderaan de foto voor de single èn voor de elpee: tegenwoordig krijg je voor zo'n gedrag een GAS-boete!
- ‘Without A Worry In The World’ – Rod McKuen (Het duurde een tijdje eer ik hierin ‘Le Métèque’ van Georges Moustaki herkende); - ‘Father And Son’ – Cat Stevens (Prachtig lied over de relatie tussen een vader en zijn zoon);
In de loop van het jaar 1971 maakte ik een pentekening van Cat Stevens (rechts).
- ‘Cousin Norman’ – Marmalade (Een van de laatste hitjes van deze Schotse popgroep); - ‘California Calling’ – Fickle Pickle (Tweede single van deze Londense rockband nadat ‘Maybe I’m Amazed’ van Paul McCartney onder handen was genomen).
Studeren ging in oktober 1971 nog altijd heel vlot en sinds september had ik mijn hobby terug opgenomen en dat was toneelspelen.
Dankzij onze leraar Pol Stabel, regisseur bij de BRT, mochten mijn goede vriend Geert en ik figureren in een televisiespel genaamd ‘Reisroute Brussel-Luxemburg’. Wij kregen in het decor van een baancafé een bord voorgeschoteld met koude puree en worst met zuurkool.
Het stuk hebben Geert en ik nooit gezien maar achteraf naar huis kregen wij op de tram wel de slappe lach want wij waren niet ontschminkt en onze medereizigers keken ons maar raar aan…
Leuke foto van mijn toenmalige medestudenten met achteraan (v.l.n.r.) Johan Claes, N.N., Gertjan Hofs, ikzelf, Helen Emerson en Rita Muyldermans. Onderaan zit Marc Van Dyck.
De hele maand zat ik toch met een lief meisje in mijn hoofd dat ik op 13 september had ontmoet. Zou ik haar nog weerzien? Gelukkig had ik haar telefoonnummer en was het wachten tot zij nog eens mocht uitgaan naar een of ander bal.
En welke nieuwe hits stonden er toen genoteerd in de BRT Top 30? Het waren er 13 en ik voeg er nog 3 bij uit de Veronica Top 40 want daar stonden er niet minder dan 19 in! Samengeteld 32 schijfjes die ik netjes verdeel over twee dagen: tweemaal 16.
- ‘Elke dag een beetje meer’ – Marva (Een cover van ‘Fin de semana’ van Los Diablos); - ‘On laisse toujours quelqu’un derrière soi’ – Hervé Vilard (In die tijd slaagden Franse zangers er nog in te scoren in onze hitparade);
- ‘Saah-Saah-Kumba-Kumba’ – Soulful Dynamics (Minder bekende opvolger van ‘Mademoiselle Ninette’); - ‘The Story In Your Eyes’ – Moody Blues (Deze groep heeft zoveel meer uitgebracht dan ‘Nights In White Satin’!);
- ‘Windekind’ – Ann Christy (Cover van ‘One Way Wind’ van The Cats. Vele jaren gecoverd door Dana Winner als ‘Westenwind’);
- ‘Maggie May’ – Rod Stewart (Oorspronkelijk de b-kant van ‘Reason To Believe’ tot dj’s hem vaker begonnen te draaien. Wereldwijde doorbraak van deze Brit die ik nog kende van zijn samenwerkingen met Long John Baldry, The Jeff Beck Group en The Faces. Maar ook van zijn eerste hit ‘Handbags & Gladrags’ uit 1969 die een diepe indruk op mij had achtergelaten!);
- ‘Hang On Sloopy’ – David Porter (Deze Amerikaanse songwriter die in de jaren 1960 samenwerkte met Isaac Hayes ging solo met deze prachtige cover van een wereldhit gezongen door The McCoys in 1965); - ‘Spanish Harlem’ – Aretha Franklin (Een hit voor Ben E. King in 1960);
- ‘Viva Zapata’ – Locos (Ik vermoed een Mexicaanse hardrockgroep); - ‘Tap Turns On The Water’ – CCS (CCS of Collective Consciousness Society was een in 1970 door Alexis Korner opgerichte Britse studio-bigband. Deze productie van Mickie Most had mij al verrast met een instrumentale versie van ‘Whole Lotta Love’ van Led Zeppelin. Soms ook aangeduid als C.C.S.);
- ‘A Song For Everybody’ – New Inspiration (De Gentse popgroep zonder Danny Sinclair wist af en toe nog eens te scoren); - ‘The Night They Drove Old Dixie Down’ – Joan Baez (Het origineel is van The Band, geschreven door Robbie Robertson);
- ‘The Witch Queen Of New Orleans’ – Redbone (Definitieve doorbraak van de broers Pat & Lolly Vegas in West-Europa. Hun eerste single ‘Maggie’ zou nadien opnieuw worden uitgebracht, met nog meer succes!);
En dan nog drie nieuwkomers uit de hitlijst van boven de Moerdijk:
- ‘She Flies On Strange Wings’ – Golden Earring (Wat hadden die kerels gerookt, zeg?);
- ‘Mamy Blue’ – Daydé (Ik heb het enkele dagen geleden al vermeld toen The Pop Tops hiermee in België scoorden: er waren vele uitvoerders van dit liedje. Ook o.a. Roger Whittaker, Nicoletta, Dalida, en Ricky Shayne brachten hun eigen versie uit! In de Angelsaksische wereld werd de titel als ‘Mammy Blue’ gespeld); - ‘Pittsburgh In The Rain’ – Leon De Graaff (Deze eendagsvlieg werd geproducet door Boudewijn de Groot en het arrangement werd verzorgd door Bert Paige).
De 10 nieuwkomers uit de BRT Top 30 van de maand september 1971 hebben we al gehad. In de Veronica Top 40 stonden er die maand 15 die ik de moeite waard vond. Hier volgen ze:
- ‘Voy, voy’ – Peret y su Rumba Gitana (Hij stond toen op nummer één met ‘Borriquito’!); - ‘Non, non, rien n’a changé’ – Les Poppys (Franse jongensgroep, de solozanger was Bruno Polius of Bruno Polius-Victoire);
- ‘Anna’ – Martin Wulms & His Orchestra (Opvolger van ‘Rumba Tamba’); - ‘Marianne’ – Stephen Stills (Opvolger van ‘Change Partners’);
- ‘Storm And Thunder’ – Earth and Fire (Heel knappe single van Jerney Kaagman, de tweelingbroers Koerts en Co); - ‘Walk The World Away’ – Teddy Brown (Amerikaanse soulzanger met zijn eendagsvlieg);
- ‘Hallo koning onbenul’ – Jules De Corte (Blinde Nederlandse liedschrijver, componist, pianist en zanger);
- ‘I Just Want To Celebrate’ – The Rare Earth (Soms werd het lidwoord “the” nog gebruikt); - ‘Such A Funny Night’ – Aphrodite’s Child (De Griekse groep was toen al gesplit want Demis Roussos was solo gegaan. Enkel Vangelis werkte in zijn eentje verder aan de elpee ‘666’ die pas in 1972 verschijnen! – Ik had die song al 9 maanden want hij stond op de single ‘Let Me Love, Let Me Live’, een dubbelzijdige hitsingle);
- ‘Me queda la palabra’ – Aguaviva (Opvolger van ‘Poetas Andaluces’); - ‘Sombras’/’Anna’ – Combo Wil De Bras (Pseudoniem van Erich Richard Binkhuysen);
- ‘Nine By Nine’ – John Dummer’s Famous Music Band (Britse bluesband bekend om het verlenen van muzikale steun aan Howlin' Wolf en John Lee Hooker tijdens hun Britse tournees); - ‘Only Lies’ – Greenfield & Cook (De eerste grote hit van dit Nederlands duo);
- ‘Military Madness’ – Graham Nash (Opvolger van ‘Chicago’); - ‘Let Your Yeah Be Yeah’ – The Pioneers (Opnieuw reggae in de hitlijsten!).
Mijn favorieten uit de maand september 1971:
En welke singles (in alfabetische volgorde) kwamen er in de loop van 1971 nog in mijn platenbak terecht?
1. Charles Aznavour – ‘Désormais’ 2. Babylon – ‘Into The Promised Land’ 3. Bar-Kays – ‘Son Of Shaft’ 4. Ray Barretto – ‘Right On’/’Power’ 5. Bee Gees – ‘Lonely Days’ 6. Bee Gees – ‘How Can You Mend A Broken Heart?’ 7. Titanic – ‘Sultana’ 8. Ike & Tina Turner – ‘Proud Mary’ 9. Two Man Sound – ‘Copacabana’ 10. Herman van Veen – ‘Suzanne’/’Fiets’ 11. Tony Joe White – ‘They Caught The Devil And Put Him In Jail In Eudora, Arkansas’ (één van de langste titels ooit!) 12. Bill Withers – ‘Ain’t No Sunshine’/’Harlem’ 13. John Woolley & Just Born – ‘Ruby Baby’ 14. Yamasuki’s – ‘Yamasuki’/’A.I.E. AOA’ 15. Zanini – ‘Rallebol’/’Wananene Wana Wana (Y’en a plus)’
Twee maanden lang geen plaatjes op 45 toeren kunnen kopen was een hele beproeving. Ik werkte namelijk onafgebroken (op één weekend na) twee maanden aan de Belgische kust. Vanuit ons hoofdkwartier in Bredene reden wij elke dag naar een andere badplaats. Onze werkgever was een organisatie t.b.v. gehandicapten, in het leven geroepen door Koningin Fabiola.
In september 1971 vatte ik dan ook opnieuw mijn hogere studies aan. In onze klas hadden wij een toffe groep die bestond uit o.m. Gertjan, Johan, Marc, Roos, Helen, Michèle, Els, Jan, en mezelf natuurlijk.
Welke singles kwamen er in de loop van dat jaar -in alfabetische volgorde- in mijn verzameling terecht?
1. Joan Baez – ‘The Night They Drove Old Dixie Down’; 2. Wilson Pickett – ‘You Keep Me Hanging On’; 3. Wilson Pickett – ‘Don’t Knock My Love Part 1 & 2’; 4. Redbone – ‘Maggie’; 5. Redbone – ‘The Witch Queen Of New Orleans’; 6. Johnny Rivers – ‘Sea Cruise’; 7. Roestvrij – ‘Für Elise’/’I Do Believe’ (Heel knappe Belgische single, met dank aan Beethoven!); 8. Rolling Stones – ‘Brown Sugar’; 9. Rotation – ‘Tru-La-La’; 10. Sakkarin – ‘Sugar Sugar’; 11. Sakkarin – ‘Hang On Sloopy’; 12. Sandra & Andres – ‘Que je t’aime’; 13. Sandy Coast – ‘True Love That’s A Wonder’; 14. Billy Sha-Rae – ‘Do It’; 15. Ramses Shaffy – ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’; 16. Ringo Starr – ‘It Don’t Come Easy’; 17. Strange Brothers Show – ‘Right On’; 18. The Sweet – ‘Co-Co’; 19. Three Dog Night – ‘Joy To The World’; 20. Three Dog Night – ‘Never Been To Spain’.
Maar wat stond er toen in de BRT Top 30 nieuw genoteerd?
- ‘Here’s To You’ – Joan Baez & Ennio Morricone and his Orchestra (Ontroerende ballade over Sacco & Vanzetti); - ‘7 anjers, 7 rozen’ – Willy Sommers (Allereerste single en meteen een schot in de roos!);
- ‘(For God’s Sake) Give More Power To The People’ – The Chi-Lites (Machtige soulplaat met een geweldige synthesizerklank); - ‘Schön ist es auf der Welt zu sein’ – Roy Black & Anita (Leuke meezinger uit West-Duitsland);
- ‘Help (Get Me Some Help)’ – Tony Ronald [Artiestennaam van Siegfried André Den Boer Kramer, een Nederlands zanger die vooral populair was in Spanje. Met het nummer ‘Help, ayúdame’ had Ronald in 1971 internationaal succes, en hij vertegenwoordigde Nederland hiermee op het Festival del Atlantico op Tenerife in 1971. Hij won het festival en kreeg ook de prijs van de kritiek. 'Help' (muziek: Daniel Vangarde, tekst: Nelly Byl, productie: Jean Klüger) werd een hit in verscheidene Europese landen, waaronder zijn geboorteland Nederland en België – Will Tura zou het later coveren als ‘Mooi, ’t leven is mooi’]; - ‘Soley Soley’ – Middle of the Road (Zonnige opvolger van ‘Tweedle Dee Tweedle Dum’);
- ‘Meisje van mijn leven’ – Jimmy Frey (Hoe kon hij het weten? Op 13 september 1971 zou ik ze namelijk ontmoeten!); - ‘Klappen, stampen, fluiten’ – Bobby Ranger (Meezinger en meestamper van deze Vlaamse zanger);
- ‘Just A Friend’ – Sandy Coast (Nederlandse groep met o.a. Hans Vermeulen en zijn broer Jan); - ‘Mamy Blue’ – Pop Tops (Er werden toen vele covers van dat liedje uitgebracht, maar deze versie vond ik de beste!).
De maand september zou mijn verdere leven grondig dooreen schudden want dit gebeurde op…
- 13 september 1971: Die avond ontmoette ik een zekere Chantal in het Hooghuis van Watermaal-Bosvoorde. Een lief meisje dat tot mijn grote verbazing net als ik ook in Watermaal woonde, maar aan de andere kant van de spoorweg. Het klikte meteen tussen ons en de komende maanden zouden wij regelmatig ’s woendags in de namiddag afspreken voor een babbel en vooral om nader kennis te maken.
- 24 september 1971: In het Antwerps Sportpaleis woonde ik het optreden bij van Tony Joe White, als voorprogramma van Creedence Clearwater Revival. Later vernam ik dat Paul Verbrugghe, toenmalig dj van de BRT Top 30, daar ook aanwezig was! Het was een hele belevenis om naar Antwerpen te gaan. Ik had in het centrum van Brussel afgesproken met twee klasgenoten die in Meise woonden. Gertjan had een VW Kever en samen met Johan reden wij noordwaarts, richting Sportpaleis. Na afloop van die twee geweldige optredens was het al na middernacht en toch bracht Gertjan mij terug tot in Watermaal want er reden geen bussen meer. Gelukkig vond hij zijn weg terug naar huis, want in die tijd bestond de GPS nog niet.
Na een lange maand juli 1971 van hard werken hadden mijn zus en ik, samen met een twintigtal andere jongeren, een weekend vrij gekregen van onze vakantiejob-werkgever De Koningin Fabiola Dorpen die zich inzetten voor de gehandicapten. De maand augustus kondigde zich aan en met volle moed zetten wij ons voor de volle 100% in. Het weer was iets minder goed dan de vorige maand zodat wij af en toe met natte kleren moesten blijven werken en soms moesten schuilen voor de regen. De naam van de Franstalige presentator schiet mij opeens te binnen: zou het Michel Moulini kunnen zijn? Hij was de tegenhanger van Louis Baret voor de Nederlandstaligen. In de tweede helft van de jaren 1970 zou Jan Theys zijn rol overnemen.
Mijn zus en ik op het strand tijdens een uurtje middagpauze en rechts een krantenartikel van mijn zus want zij was toen hostess, fotomodel en mannequin.
Gelukkig was er onze deejay André om het minder goede weer te doen vergeten. Hij kon ons namelijk opvrolijken met goede muziek die toen op vele radiozenders te horen was.
Zoals onder andere deze 9 nieuwkomers in de BRT Top 30 van de maand augustus 1971:
- ‘The Fool’ – Gilbert Montagné (De blinde Franse zanger met de negroïde stem scoorde hiermee een grote hit!); - ‘We Shall Dance’ – Demis Roussos (Ik had nooit gedacht dat deze ex-zanger van Aphrodite’s Child solo zou gaan en het commerciële pad zou bewandelen!);
- ‘Jesus’ – Jeremy Faith & The St. Mathews Choir & Orchestra (Groot was mijn verbazing toen ik jaren later vernam dat dit de schuilnaam was van Michel Berger, de latere echtgenoot van France Gall!); - ‘Eat At Home’ – Paul & Linda McCartney (Waardige opvolger van ‘Another Day’, ditmaal met zijn echtgenote, die niet altijd ten volle werd gewaardeerd door sommige critici);
- ‘Aan mijn darling’ – Will Tura (Geweldige hit deels in het Nederlands en deels in het Engels gezongen – Sylveer Vanholme verzorgde de backing vocals!); - ‘High Time We Went’ – Joe Cocker (Ditmaal koos de Brit niet voor een cover en dat vond ik een geweldige keuze!);
- ‘Il sogni del mare’ – Mario Molino & His Magic Guitars (Toepasselijk liedje uit 1968 want wij verbleven die zomer twee maanden aan de zee om er te werken! – Waarschijnlijk onder invloed van een piratenzender);
- ‘Get It On’ – T. Rex (Dit is de song die in de VS van naam moest veranderen in ‘Bang A Gong’ om niet te concurreren met de gelijknamige hit van de groep Chase!);
- ‘Black And White’ – Greyhound (Reggae scoorde alweer in de hitlijsten!).
En in de Veronica Top 40 waren er maar liefst 15 nieuwkomers te bespeuren!
- ‘Scoobidad’ – Ginger Ale (Voortzetting van Roek's Family zonder Roek Williams); - ‘We Will’ – Gilbert O’Sullivan (Schitterend lied van deze Britse singer/songwriter met de rare kleren. De titel komt slechts na meer dan één minuut ter ore, zodat deze single in een muziekquiz vaak moeilijk thuis te brengen is…);
- ‘Que je t’aime’ – Sandra & Andres (Het Nederlands duo werd in 1966 samengebracht door producer Hans van Hemert!); - ‘Mr. Astronout’ (sic) – Oscar Harris & The Twinkle Stars (Het moet natuurlijk “astronaut” zijn maar dat vergeven we hem. De zetduivel had waarschijnlijk weer toegeslagen);
- ‘Monika’ – Ulli Martin (Toen scoorden Duitse schlagerzangers nog in onze hitlijsten);
- ‘Hot Pants Part 1’ – James Brown (Hèt modieus fenomeen van 1971 werd al vrij snel op vinyl geperst door “The hardest working man in showbusiness”!); - ‘Blossom Lady’ – Shocking Blue (Goede single van deze Nederlandse band en hij belandde niet lang daarna in mijn platenkast);
- ‘Veronica’ – Veronica (Promotiesingle van de piratenzender die toen in een hevige concurrentiestrijd was gewikkeld met Radio Noordzee Internationaal en zelfs het schip Mebo II liet zinken door er een brandbom te laten ontploffen. Enkele bekende deejays verlieten zelfs Veronica en gingen bij de concurrentie werken of bij een televisiezender! – Een bekende melodie en ik meen de stem van Egbert Douwe te herkennen); - ‘Tell The World’ – Clover Leaf (Nederlandse band die tussen 1968 en 1972 actief was en enkele top 40-noteringen wist te behalen);
- ‘Bangla Desh’ – George Harrison (De ex-Beatle met het groot hart zette zich alweer in voor het goede doel); - ‘Because I Love’ – Majority One (Britse psychedelische band die enkel in de Benelux een eendagsvlieg scoorden en daarna splitten);
- ‘Hey, You Love’ – Mouth & MacNeal (Deze debuutsingle van het Nederlands duo ging vrij onopgemerkt voorbij in onze hitparades, de opvolger daarentegen…): - ‘You’ve Got A Friend’ – James Taylor (Zijn samenwerking met Carole King liep van een leien dak);
- ‘Soldiers Who Want To Be Heroes’ – Rod McKuen (De Amerikaanse singer/songwriter en hevige aanghanger van Jacques Brel coverde hier een oud liedje van Gateway Trio uit 1963. Ook Les Compagnons de la Chanson coverden het in 1971 als ‘Des milliers de soldats’. Gebaseerd op een tekst in een latrine tijdens de Koreaanse oorlog in 1954: "Soldiers who want to be heroes number damn near zero, but there are god damned millions who want to be civilians". Schrijver Norman Mailer herinnnert zich een gelijkaardig opschrift tijdens WO II); - ‘Don’t Let It Die’ – Hurricane Smith (pseudoniem voor Norman Smith was een Engelse geluidstechnicus en muziekproducent. Hij is vooral bekend van zijn werk met The Beatles en Pink Floyd. John Lennon gaf hem de bijnaam “Normal”).
In de loop van de maand juli 1971 werkte ik dus voor de Koningin Fabioladorpen aan de Belgische Kust. Eind juli kregen wij een weekend vrij om daarna met volle moed terug een maand te werken ten bate van gehandicapten. Het was zwaar werken want vanaf zes uur ’s ochtends moesten wij paraat staan: eerst ontbijten en vervolgens twee vrachtwagens laden om dan naar een badplaats te rijden vanuit ons hoofdkwartier in Bredene. De hele dag moesten wij folders en gadgets van onze sponsors uitdelen. Vervolgens spelletjes organiseren voor de jeugd en ’s avonds was er dan spektakel van 19 tot 22 uur. ’s Avonds moesten wij het podium afbreken, de vrachtwagens laden en vaak lagen wij dan pas omstreeks middernacht in ons bed.
Het goede weer aan de Belgische kust maakte veel goed want het was een prachtige zomer!
Welke liedjes waren heel vaak op de verschillende radiozenders te horen en welke singles bereikten toen de Veronica Top 40? Gisteren besprak ik er al zeven en vandaag komen er nog negentien aan de beurt want er waren tijdens die zomermaand niet minder dan zesentwintig nieuwkomers in die hitparade!
- ‘Downtown’ – Crazy Horse (Geschreven door Danny Whitten en Neil Young); - ‘Wild Time’ – Corporation (Progressieve rockband uit Nederland);
- ‘Tonight’ – The Move (Roy Wood was nog altijd de baas maar het zou niet lang meer duren of Jeff Lynne zou de teugels van hem overnemen!); - ‘Tonight’ – George Baker Selection (Gelijknamige song maar verder geen gelijkenis met die van The Move want dit was Johannes Bouwens en zijn band);
- ‘Won’t Get Fooled Again’ – The Who (Pete Townhend predikte niet de revolutie maar schreef hiermee een lied tegen de oorlog, vooral die nutteloze in Vietnam; prominent aanwezig is het orgelgeluid verbonden met een synthesizer; ongewoon voor de band is de lengte van het lied!);
- ‘When You Are A King’ – White Plains (Mooie meezinger met alom aanwezige zanger Tony Burrows); - ‘Little Lady’ – Tee-Set (Opvolger van ‘In Your Eyes’);
- ‘Don’t Pull Your Love’ – Hamilton, Joe Frank & Reynolds (Amerikaanse pop- en softrockband); - ‘Blame It On The Summer Sun’ – Ruby Nash (pseudoniem van Jack de Nijs alias Jack Jersey!);
- ‘Watching The River Flow’ – Bob Dylan (His Bawbness ging onverstoorbaar verder parels uit zijn mouw te schudden); - ‘I’m A Believer’ – Neil Diamond (Auteursversie uitgebracht in 1967 en door The Monkees op 31 december 1966 – Opnieuw uitgebracht in 1971 want de singer/songwriter was sinds 1970 wereldwijd doorgebroken, zij het op een ander platenlabel);
- ‘Get It On’ – Chase (Amerikaanse band – Een tijdje later kwam T. Rex op de proppen met een gelijknamige single. Marc Bolan & Co moesten hierdoor in de VS hun single herdopen tot ‘Bang A Gong’! – De laatste seconden werden gebruikt als jingle in de BRT Top 30);
- ‘One Way Wind’ – The Cats (Prachtig lied dat later werd gecoverd als ‘Windekind’ en ‘Westenwind’); - ‘Borriquito’ – Peret (Waanzinnig vaak gedraaide plaat tijdens die zomer!);
- ‘Riders On The Storm’ – Doors (Ongeveer tegelijkertijd bereikte ons het droevig nieuws dat Jim Morrison schielijk in Parijs was overleden. Later zou blijken dat hij ook op de leeftijd van 27 was gestorven net als Brian Jones, Jimi Hendrix, en Janis Joplin!);
- ‘De clown’ – Ben Cramer (De Amsterdamse zanger coverde ‘Allez, viens on danse’ van Pascal Danel uit 1968 met een Nederlandse tekst van Pierre Kartner, alias Vader Abraham);
- ‘Sweet Hitch-Hiker’ – CCR (Toen wist ik nog niet dat ik John Fogerty, Doug Clifford en Stu Cook zou zien optreden in het Antwerps Sportpaleis op 24 september 1971. Tom Fogerty had de band al verlaten! Tony Joe White speelde in het voorprogramma);
- ‘Eine kleine Nachtmusik’ – Waldo de los Rios (De Argentijnse pianist, componist, en orkestleider coverde alweer een compositie van Wolfgang Amadeus Mozart); - ‘Santa Fe’ – Titanic (Wij zongen steevast “stamcafé”, maar dit geheel terzijde!).
In de loop van de maand juli 1971 werkte ik samen met mijn zus dagelijks in dienst van de Koningin Fabioladorpen. Elke dag waren wij in een andere badstad. Ons hoofdkwartier lag in Bredene en van daaruit gingen wij naar rechts (richting Blankenberge - zie foto) of naar links (richting De Panne). Na enkele weken kende ik de landkaart van de Belgische Kust al uit mijn hoofd! Ons podium en alle spelletjes waren netjes opgeborgen in een grote vrachtwagen en wij reisden met zo’n twintigtal jongeren mee met een dubbeldekker waarin tevens een discobar was opgesteld. Overdag werden geschenkjes van onze sponsors uitgedeeld op de dijk (Bauknecht, Lipton Ice Tea, e.v.a.) en ’s avonds was er altijd groot spektakel voor jong en oud. Omstreeks 10 uur was het afgelopen maar dan moesten wij het podium nog afbreken en naar ons hoofdkwartier in Bredene rijden. ’s Anderendaags moesten wij om 6 uur al present zijn!
Links ons podium en rechts Louis Baret (1914-2003)
Dankzij onze deejay André bleven wij op de hoogte van de nieuwste hits, zoals deze nieuwkomers uit de BRT Top 30 van de maand juli 1971:
- ‘Bestseller’ – The Lilac Street Band (Tweede single van deze Belgische band met een jonge Ignace Baert); - ‘Puppet Man’ – Tom Jones (Geschreven door Howard Greenfield en Neil Sedaka);
- ‘Yamasuki’ – Yamasuki’s (Het geesteskind van Jean Kluger en Daniel Vangarde met behulp van een Japans schoolkoor en een zwarte gordel in het judo om de bekende kreten uit te stoten - zie foto); - ‘Allo Georgina’ – Michel Polnareff (Ze kwam uit Mykonos maar of ze geantwoord heeft weet ik niet);
- ‘How Can You Mend A Broken Heart’ – Bee Gees (De drie Gibb broers wisten “luddevedu” perfect te verwoorden); - ‘Listening To Mozart’ – Walter Scott (Deze Vlaamse zanger was het lief van een klasgenote – Toffe eendagsvlieg in het spoor van Waldo de los Rios en Miguel Rios – Een tijdje nadien werd hij in het leger opgeroepen en heb ik niets meer van hem vernomen!);
- ‘Never Ending Song Of Love’ – Delaney and Bonnie & Friends (Het echtpaar Bramlett liet zich omringen door muzikanten als Duane Allman, George Harrison en Dave Mason); - ‘Lady Rose’ – Mungo Jerry (De singles van deze Britse groep volgden elkaar in sneltempo op!);
- ‘Hello Buddy’ – The Tremeloes (Ook deze oude rotten brachten vele songs uit op 45-toeren); - ‘Let’s Go To The Beach’ – Dizzy Man’s Band (Zeer toepasselijke single want wij waren dagelijks heel dicht bij het strand!);
- ‘Vaarwel en tot weerziens’ – Paul Severs [De Vlaamse zanger had blijkbaar ook last van “luddevedu” (liefdesverdriet)].
Slechts 11 nieuwkomers in de BRT Top 30 zodat ik er vandaag nog 7 uit de Nederlandse hitparade bijvoeg!
- ‘Zou het erg zijn lieve opa’ – Wilma met Vader Abraham (Nu ik sinds 17 december 2019 zelf opa ben geworden begrijp ik dat lied beter – Toen vond ik het nogal flauw en erg sentimenteel); - ‘Manuela’ – Jacques Herb (Hij werd ontdekt door Pierre Kartner alias Vader Abraham die het liedje bewerkte met een nummer één als gevolg);
- ‘Virgin’ – Brainbox (Jan Akkerman en Pierre Van der Linden waren toen al vertrokken om samen met Thijs van Leer de band Focus te gaan vormen); - ‘Railroadsong’ – April Shower (duo bestaande uit zangeres Heddy Affolter en gitarist en voormalige Schipholmedewerker Gert Balke, in 1969 op een talentenjacht ontdekt door Herman van Veen);
- ‘Concerto d’Aranjuez’ – Los Mayas (pseudoniem voor Jo Van Wetter, Belgisch gitarist en songwriter – in het kielzog van het succes van ‘El Condor Pasa’);
- ‘Hocus Pocus’ – Focus (Die song kende ik al want ik had die Nederlandse formatie zien optreden in Vorst-Nationaal als voorprogramma van Ten Years After in het voorjaar van 1971); - ‘Get Down And Get With It’ – Slade (Ik zal nooit die keer vergeten toen ik dit nummer voor het eerst hoorde. De deuren van een discotheek stonden open en de voorbijgangers werden bijna letterlijk omvergeblazen door het formidabel stemgeluid van Noddy Holder!).
Er waren maar liefst 26 nieuwkomers in de loop van de maand juli 1971 in de Veronica Top 40. De overige 19 post ik morgen, met tekst en uitleg! (wordt vervolgd) – Tot dan!
Zoals ik gisteren beloofde post ik vandaag 15 nieuwkomers uit de Veronica Top 40 van juni 1971:
- ‘I Wish I Could Cry’ – Gilbert O’Sullivan (De raar geklede singer/songwriter bleef maar liedjes uit zijn korte mouwen schudden); - ‘The Banner Man’ – Blue Mink (Opvolger van ‘Melting Pot’);
- ‘Rumba Tamba’ – Martin Wulms and his Orchestra (Instrumentaal hitje, enkel in Nederland); - ‘Mona Lisa’ – Kraaijeveld [De broers Arti (gitaar) en Frank Kraaijeveld (basgitaar) hadden de Bintangs in 1970 verlaten – Uitstekende cover van een hit voor Carl Mann in 1959];
- ‘Somebody Stole My Wife’ – Mungo Jerry (Opvolger van ‘Baby Jump’); - ‘My Darling Helena’ – The Walkers (Opvolger van ‘There’s No More Corn On The Brazos’);
- ‘I Trust (Everything Is Gonna Work Out Alright)’ – The Byrds (Deze single scoorde niet in België); - ‘Chicago’ – Graham Nash (Geweldige solosingle zonder zijn makkers Crosby, Stills en Young);
- ‘Black Lisa’ – Livin’ Blues (Opvolger van ‘Wang Dang Doodle’); - ‘Jakaranda’ – Lally Stott (Deze Britse songschrijver opereerde vanuit Italië en schreef o.a. ‘Chirpy Chirpy Cheep Cheep’ en ‘Tweedle Dee Tweedle Dum’);
- ‘Goodbye Yesterday’ – Jimmy Cliff (Deze reggaesingle had evenmin succes in België); - ‘Past, Present And Future’ – The Shangri-Las (Oorspronkelijk uitgebracht in 1966 en opnieuw in 1971 met ‘Leader Of The Pack’ als b-kant!);
- ‘Change Partners’ – Stephen Stills (Geweldige solosingle zonder zijn makkers Crosby, Nash & Young);
- ‘Lowdown’ – Chicago (Ook deze single van de Amerikaanse band scoorde niet in België); - ‘Can You Get It’ – Ashton, Gardner, Dyke & Co (Knotsgekke opvolger van ‘The Resurrection Shuffle’).
Eind juni kreeg ik mijn studieresultaten en tot mijn grote tevredenheid was ik met glans geslaagd, zelfs met hoge onderscheiding (87%). Ik kon nu met een gerust hart vertrekken naar de Belgische Kust voor een vakantiejob georganiseerd door de Koningin Fabioladorpen (Capsa) ten bate van gehandicapte kinderen (Festival van de Kust/Festival du Littoral). Elke dag zouden wij in een andere badstad overdag spelletjes organiseren voor de jeugd en ’s avonds optredens verzorgen (zang, dans en spektakel). Animator was de Antwerpenaar Louis Baret en er was ook een Franstalige presentator van wie ik de naam vergeten ben. Hij beweerde enkele woorden Nederlands te kennen maar hij sprak “mijnheer” steevast uit als “menhir”. Het festival werd gesponsord door o.a. Rizla en Kleber. Mijn goede vriend Geert is mij zelfs op een dag komen bezoeken in Koksijde! De zware job zou twee maanden duren met slechts enkele dagen rust tussen juli en augustus!
Op naar mijn herinneringen uit de maand juli 1971 – Tot later!
In de maand juni 1971 studeerde ik hard om mij voor te bereiden op de komende examens. Toch vond ik af en toe nog de tijd om naar muziek te luisteren en mijn pas opgestarte platenverzameling aan te vullen. Als afwisseling nam ik regelmatig de fiets om in het heuvelachtig Brussel rond te koersen en mijn hoofd leeg te maken.
Hieronder sta ik op de achterste rij, uiterst rechts, als supporter van een sportclub uit Vorst.
Volgende plaatjes op 45 toeren kwamen in de loop van 1971 terecht in mijn platenkast (in alfabetische volgorde):
1. Smokey Robinson & The Miracles – ‘The Tears Of A Clown’; 2. Mob – ‘Give It To Me’/’I Dig Everything About You’; 3. Gerry Monroe – ‘Sally’; 4. Gilbert Montagné – ‘The Fool’; 5. Mouth & Mac Neal – ‘How Do You Do?’; 6. Graham Nash – ‘Chicago’; 7. Don Nix – ‘Olena’/’Going Back To Iuka’; 8. Gilbert O’Sullivan – ‘Underneath The Blanket Go’; 9. Gilbert O’Sullivan – ‘We Will’; 10. Ocean – ‘Put Your Hand In The Hand’; 11. Orange Peel – ‘I Got No Time’; 12. Osibisa – ‘Music For Gong-Gong’/’Wo Ya Ya’; 13. Pacific, Gas & Electric – ‘The Time Has Come (To Make Your Peace)’; 14. The Peddlers – ‘Birth’; 15. People – ‘I Am The Preacher’.
Maar wat stond er in de BRT Top 30 van juni 1971 zoal nieuw genoteerd?
- ‘Down At Kiki’ – The Pebbles (Steengoede single van deze Antwerpse groep die ik eind juni zou zien optreden in het Woluwe Shopping Center - zie foto);
- ‘Ein Mädchen für immer’ – Peter Orloff (Deze meezinger, waarop je ook goed kon dansen, kwam uit West-Duitsland);- ‘Pour un flirt’ – Michel Delpech (Deze Fransman zou hiermee de zomerhit van 1971 scoren!);
- ‘Catch My Soul’ – Gene Latter (Deze Welshman was de voormalige frontzanger van The Shake Spears, een groep uit Noord-Rhodesië die vanuit België opereerde en een contract had met het Ronnex platenlabel) en ‘Tweedle Dee Tweedle Dum’ – Middle of The Road (Zoals ik eerder al meldde was Sheila de Schotse groep te vlug af om deze compositie van Lally Stott te coveren als ‘Les Rois Mages’);
- ‘Hey Willie’ – The Hollies (Geweldig onderschatte single van deze Britten - vaak ook gespeld als 'Hey Willy');
- ‘De allereerste keer’ – Rita Deneve (Ook deze Vlaamse zangeres ging hiervoor inspiratie opdoen in Italië); - ‘I Did What I Did For Maria’ – Tony Christie (Deze Britse zanger zou even later een grote hit scoren);
- ‘It’s A Beautiful Day’ – Pendulum (Deze Belgische band bracht deze parel uit in 1970 maar het nummer kwam pas na 6 maanden terecht in de hitlijsten); - ‘Co-Co’ – The Sweet (Het schrijversduo Chinn & Chapman had een geschikte opvolger gevonden voor ‘Funny Funny’);
- ‘Sea Cruise’ – Johnny Rivers (Geweldige rocker – Het origineel was een hit voor Frankie Ford in 1959); - ‘Melting Pot’ – Booker T. & The M.G.’s (Het platenlabel Stax had weer een geweldige hit te pakken!). Morgen komen er nog 15 nieuwkomers uit de Veronica Top 40 van de maand juni 1971 aan de beurt.