Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
25-10-2011
Cremeux van rood fruit
Cremeux van rood fruit
Voor vier personen: 300 g bosvruchten (mag diepvries zijn), 60 g suiker 11/2 blaadje gelatine (weken in koud water) 2 grote dooiers, 2 grote eieren,55 g boter op kamertemperatuur
Wim Daneels bereiding: 1. Mix de halfbevroren bosvruchten. 2. Weeg daarvan 220 g fruitpuree af, meng met 60 g suiker, 2 dooiers, 2 eieren en roer au bain marie tot het mooi bindt. 3. Voeg de geweekte en uitgeknepen gelatine toe aan de lauwe, gebonden puree. 4. Zeef en laat afkoelen tot 30°C. Roer de boter eronder. Weeg 250 g af van deze crèmeux en verdeel die over 4 glazen. 6. Laat de rest van deze crèmeux afkoelen en vermengen er 200 g half opgeklopte slagroom onder. Spuit dit met behulp van een spuitzak op de opgesteven crèmeux.
Eddy Van Den Langenbergh Auteur: André Peeters bron; nieuwsblad.be
Voor vier personen: 300 g cantharellen, 2 soeplepels bloem 4 soeplepels geklaarde boter, 800 g ganzenlever, zout en peper ½ sinaasappel, 4 sneden getoaste brioche
Bereidingswijze;
Was de cantharellen en snij indien gewenst in twee. Bestrooi ze met bloem. Verwarm 2 soeplepels geklaarde boter en bak de paddenstoelen. Snij de ganzenlever in schijven, kruid met zout en peper, en bestrooi met de rest van de bloem.
Bak de schijven lever kort aan beide zijden in de rest van de geklaarde boter. Pers een halve sinaasappel uit. Haal de lever uit de pan en kook de braadsappen met het sinaasappelsap los. Laat het vocht inkoken.
Verdeel de lever en de paddenstoelen over toast, voeg een weinig bakjus toe en serveer onmiddellijk.
Een uitstekend idee voor herfstige salade van gekookte bietjes en kastanje met wat uitgebakken spekjes of worst. Gekookte kastanjes zijn bij de natuurvoedingswinkel te koop, zelf rapen en koken kan natuurlijk ook.
Voor 2 personen: 400 g rode bieten, gekookt en in stukjes, 200 g wortel, 150 g spek of worstjes, 150 g gekookte kastanjes, in blokjes, 1 kleine appel, 3 flinke eetlepels mayonaise, 1 à 2 theelepels mosterd, sap van 1/2 citroen, likje appelstroop, zout, beetje bieslook
Bereiding; Was en schrap de wortel (of knolselderij) en kook die een kleine vijf minuten. Spoel af en snijd in blokjes. Bak het spek of de stukje worst, haal ze uit het vet en bak er de stukjes kastanje in. Rasp de appel. Maak een dressing van mayonaise, mosterd, citroensap, appelstroop, zout en peper.
Roer de ingrediënten en de dressing door elkaar en laat de salade afkoelen. Strooi voor het opdienen wat fijngehakte bieslook of ander groen erover.
Voor 4 personen; 1 hele kip, 1 kg aardappelen, 1 wortel, 1 groene selder, 1 prei, 1 ui, roux, 2 eetlepels room, 1 laurierblaadje, gehakte peterselie, tijm, nootmuskaat, peper en zout.
Bereidingswijze
Maak de wortel, prei en selder schoon en snijd de mooiste delen in stukken van tien centimeter.
Vul een hoge pot met koud water. Doe er de kip, de resterende stukken van de groenten, de ui, laurier, tijm, nootmuskaat, peper en zout bij. Laat gedurende 1,5 uur zachtjes sudderen.
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
Versnijd de mooie stukken van de groenten in reepjes, kook ze in gezouten water beetgaar en spoel ze daarna direct met koud water.
Neem de kip uit de bouillon, haal het vlees eraf en versnijd het in niet al te grote stukken.
Zeef de bouillon, laat weer goed doorkoken en bind lichtjes met de roux.
Voeg het kippenvlees en de groentjes bij de bouillon, laat nog even opkoken, werk af met room en peterselie en serveer met de gekookte aardappelen.
Dagelijks een glas alcohol vermindert risico op dementie
"Dagelijks een glas alcohol vermindert risico op dementie"
Af en toe een glas alcohol vermindert het risico op dementie. Zowel bier, wijn als sterke drank zijn heilzaam, met lichte voorkeur voor wijn. Vrouwen mogen echter niet meer dan één glas per dag drinken en mannen twee, want anders verhoogt het risico. Dat schrijft Bodytalk.Het gezondheidsmagazine baseert zich op recent onderzoek waarin 143 studies over de invloed van matige alcoholconsumptie op het cognitief functioneren geanalyseerd werden.
Volgens de onderzoekers remt lichte tot matige alcoholconsumptie het verminderen van de cognitieve functies bij ouderen af, waardoor dementie ietwat wordt uitgesteld. Bij mannen en vrouwen werd dezelfde impact vastgesteld, terwijl vrouwen toch andere drinkgewoonten hebben. Ze drinken doorgaans minder en verkiezen wijn boven bier. Bij jonge mensen die af en een glaasje drinken heeft alcohol nog geen invloed op de hersenwerking.
Bodytalk wijst er echter op dat het gunstige effect van matig alcoholgebruik relatief beperkt is en vergelijkbaar met de gunstige invloed van andere factoren waaronder een mediterraan eetpatroon (veel groenten, fruit, granen, vis, olijfolie), een hoge opleiding, een actieve, sportieve levensstijl en zelfs tuinieren.
"Dat matige drinkers een iets kleiner risico lopen op dementie dan geheelonthouders mag voor die laatsten dus geen reden zijn om te gaan drinken", aldus Bodytalk. Matige alcoholconsumptie heeft overigens ook een vergelijkbare gunstige invloed op hart en bloedvaten zodat het risico op hartinfarct licht daalt.
(belga/kve) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:alcohol, bier, wijn,
Bakken is helemaal terug van weggeweest, vooral jonge vrouwen vinden er plezier in. Eerst waren er cupcakes, de leuke minicakes in vrolijke kleuren, nu kondigen whoopie pies zich aan. Deze lekkernijen bestaan uit twee koekjes, die, met een vulling ertussen, als een sandwich op elkaar worden gelegd.
Whoopies zijn eenvoudig te maken, ze passen in de tijdgeest en behoren tot het huiselijke plezier. De baksels zijn meestal rond of ovaal, vaster dan een cake of makaron en zachter dan een koekje.
De geschiedenis van de whoopie pie gaat zon honderd jaar terug. De bewoners van New England beweren dat zij deze baksels op de wereld hebben gezet, andere bronnen vermelden de Amish in Pennsylvania als origine van het dessert. De benaming zou komen van de Whoopie!-reactie bij Amishkinderen bij het zien van de lekkernij.
Hoe dan ook, de chocoladeversie met marshmallowvulling en de pompoenversie met room en botervulling groeiden in the States uit tot klassiekers. Maar net als met cupcakes kun je met whoopie pies eindeloos variëren in smaak en kleur. Elke bakprinses kan zich uitleven in de samenstelling van het beslag en de vulling: walnoot-whoopies, amandel-whoopies, speculaas-whoopies, limoen-whoopies, praliné-whoopies Het repertoire is onuitputtelijk!
bron; weekend.knack.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:whoopie,
Chocolade-whoopies gevuld met kwarkcrème
Chocolade-whoopies gevuld met kwarkcrème
Voor 14 stuks: Voor het beslag: 120 g boter, 100 g suiker, 2 eieren, 250 g bloem 1 kl chemische gist, 150 ml melk, 70 g bittere chocolade
Voor de crème: 150 g kwark/verse kaas (bv. Saint-Môret), 2 el vanillesiroop, 1 el glaceersuiker, 75 ml vloeibare room, stukjes chocolade
Bereidingswijze
Klop boter en suiker tot een wit uitslaande massa. Voeg de eieren toe. Bestrooi met gezeefde bloem en gist. Voeg de melk toe en klop glad.
Breek de chocolade en laat smelten in een warmwaterbad. Laat de gesmolten chocolade wat afkoelen en roer door het beslag. Breng met twee eetlepels hoopjes beslag aan op een ovenplaat met bakpapier. Bak 10 minuten en laat afkoelen.
Meng de verse kaas met de suiker en de vanillesiroop. Klop de room op en spatel door de crème. Doe de crème in een spuitzak met mondstuk en verdeel over de helft van de koekjes. Dek af met een tweede koekje. Versier met stukjes chocolade.
Voor 14 stuks: Voor het beslag: 120 g boter, 100 g suiker, 2 eieren, merg uit ½ vanillestok 250 g bloem, 1 kl chemische gist, 150 ml melk 1 kl rode voedingskleurstof (of sap van rode biet) 1 el cacaopoeder
Voor de crème: 40 g boter, 3 el suiker 150 g marshmallowcrème, 150 g stukjes chocolade
Bereidingswijze
Verwarm de oven op 180°C.
Klop boter en suiker tot een wit uitslaande massa. Voeg de eieren en het vanillemerg toe. Bestrooi met gezeefde bloem en gist. Klop glad met melk, kleurstof en cacao.
Vul een spuitzak met mondstuk met het beslag. Spuit hoopjes op een met bakpapier beklede ovenplaat. Bak 10 minuten en laat afkoelen in de opening van de oven.
Klop de boter met de suiker tot een luchtige massa. Voeg marshmallowcrème toe en vul de spuitzak met stervormig mondje met de crème. Spuit de crème op de helft van de koekjes en dek af met een tweede koekje. Breng de chocoladestukjes aan.
Franse wijn en Spaanse cava zijn populairste drankjes
Franse wijn en Spaanse cava zijn populairste drankjes
Belgen drinken het liefst een Franse wijn of een Spaanse cava. Dat blijkt uit cijfers van de wijnbeurs Megavino en het marktonderzoeksbureau AC Nielsen.
77.407.000 liter wijn, zoveel hebben de Belgen tussen augustus 2010 en juli 2011 gedronken. Dat is een lichte stijging van 1,07%. Wat we het liefst drinken? Witte, rode en roséwijn, zolang hij maar van Frankrijk komt is het allemaal goed. Bij de mousserende wijnen doet de Spaanse cava het bijzonder goed. Volgens de onderzoekers kunnen we zelfs spreken van een blijver op het mousserende wijnvlak.
Megavino vindt plaats in Brussels Expo van 21 tot en met 24 oktober.
Beeld: Photonews bron; gva.be
Categorie:WIJN & WIJNWEETJES Tags:Wijn, Cava,
21-10-2011
Brusselse specialiteit bloedpens
Brusselse specialiteit; Bloedpens
De bloedpens of bloempanch, zoals de echte « Brusseleers » zeggen, is geen gewone zwarte pens. Door ernaar te kijken, ziet u het meteen. Wat opvalt, is de omvang van de bloedpens. Hij is veel dikker dan de zwarte pens. Bovendien is de bloedpens niet helemaal zwart en wordt hij doordrongen van witte stukjes. Dit alles vraagt om meer uitleg.
Zoals eerder vermeld, is de bloedpens een Brusselse specialiteit waarvan de oorsprong tot een ver verleden teruggaat. Hij heeft een heleboel leuke namen gekregen, gaande van « biefstuk met ruitjes » en « bufsteik mè roeite » tot « ham uit Congo ».
De basisingrediënten voor alle soorten pensen zijn varkensbloed en darmen om het geheel vorm te geven. Voor de bloedpens worden geen varkens-, maar runderdarmen gebruikt. Vandaar de indrukwekkende omvang en de gelijkenis met een biefstuk als de pens doormidden wordt gesneden. De witte stukjes in de pens zijn afkomstig van een varkenskop : kraakbeen, stukjes oor en snuit. In de bloedpens worden ook spekreepjes en zwoerd verwerkt. Kortom, alleen lichte en gezonde dingen ! Om al deze ingrediënten te binden, wordt gezworen bij het gebruik van boekweitbloem. Enkele specirijen, zoals kaneel, nootmuskaat en andere kruiden geven het geheel meer smaak.
De bloedpens wordt koud gegeten in plakjes, of lauw warm geprakt met een vork. In en Brussels cafeetje met een fris pintje uiteraard.
bron; skynet.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:bloedpens,
Pompoenpannenkoek
Pompoenpannenkoek
Ingrediënten:
300 gr pompoen, een handvol rozijnen, 1 ei 125 gr volkoren meel, 2 1/2 dl melk, boter of zonnebloemolie
Kook de pompoen tot ook de schil zacht is. Meng ondertussen meel, melk en ei, en voeg de pompoen toe als ze gaar is. Doe er eventueel wat rozijnen bij. Maak hiervan kleine dikke pannenkoeken en strooi er wat kaneel over.
Vivienne Westwood heeft de fles van Chivas Regal in een nieuw jasje gestoken. De modeontwerpster viert daarmee de 210de verjaardag van het whiskey-merk.
Een warm bontje met de Union Jack-print erop, zo ziet de verjaardagseditie van Vivienne Westwood voor Chivas Regal eruit. De Britse vlag moet de roots van Westwood onderstrepen en is meteen een verwijzing naar buurland Schotland, waar Chivas Regal afkomstig van is.
Eerder werkte het merk al samen met topontwerpers als Christian Lacroix en Alexander McQueen.
Het is misschien niet de favoriete drank van heel wat dames, maar 1 pintje bier per dag kan wonderen doen voor de botkwaliteit op latere leeftijd. Volgens een Amerikaanse studie helpt bier osteoporose tegen te gaan.
De studie van de universiteit van Cambridge toont aan dat gehopt bier de ideale bron van het chemische element silicum is. Deze chemische stof is cruciaal in de vorming van nieuwe botstructuur.
Een pintje bier bevat ongeveer 8 milligram silicum, wat een derde van onze dagelijkse aanbevolen opname is, vertelt professor Jonathan Powell, van de universiteit van Cambridge.
Bovendien zit er in bier nog een goed voedingselement: ethanol, de chemische stof die botverlies helpt te voorkomen. Voor vrouwen die nog niet in de menopauze zitten, kan een half pintje al wonderen doen. Diegenen die deze vervelende periode voorbij zijn, drinken best 1 biertje per dag.
Leeftijd
Het zijn vooral de oudere dames die belang hebben bij een dagelijkse inname van de stof. Het hormonenniveau daalt bij oudere vrouwen. Daardoor wordt silicum vanzelf al moeilijker gebonden aan het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Een verhoogde opname van de stof is daarom cruciaal om de gezondheid van de botten te garanderen, legt professor Powell uit. Bovendien halen we alsmaar minder silicum uit onze dagelijkse voeding. We halen steeds minder silicum uit koren en graan omdat ons voedsel steeds meer bewerkt en minder gezuiverd wordt, besluit Powell.
Foto: Photonews bron; gva.be
Categorie:BIEREN & BIERWEETJES, Tags:Bier,
20-10-2011
Mode aan de ontbijttafel
Mode aan de ontbijttafel
Tricia Clarke-Stone - de vrouw achter de culinaire blog Sip, Chat, Chow - vindt de gewone cornflakedozen er maar wat saai bijstaan op de ontbijttafel. Ze ontwierp daarom de serie Cereal Couture voor elke modebewuste vrouw die van cornflakes houdt.
Zo kreeg Tony de Frostiesleeuw, een Burberrysjaalte rond zijn nek en staat op de Chaneldoos te lezen 'Flavored with Real Coco'. Voorlopig blijft het bij dit leuke Photoshopwerk, maar aangezien de modehuizen altijd op zoek zijn naar leuke uitbreidingsmogelijkheden, moeten ze volgens Clarke-Stone eens de markt van de onbijtgranen overwegen.
boter, verse bieslook of peterselie, 1 citroen, peper en zout
Bereidingswijze
Maak de champignons schoon met een vel keukenpapier en snijd de steeltjes af.
Toast de boterhammen en snijd ze bij.
Verwarm een flinke klont boter tot hazelnootkleur.
Kleur de champignons op de kant van de hoedjes snel goudbruin. Kruid met peper en zout.
Draai de champignons om en zet het vuur wat lager. Kruid opnieuw met peper en zout. Laat de champignons niet te lang bakken, ze moeten binnenin lekker sappig blijven en bij voorkeur hun grootte behouden.
Sprenkel er enkele druppels citroensap overheen om de smaak te peppen.
Voor 4-6 personen: 150 g boter, op kamertemperatuur, 150 g bruine suiker 1 ei, 1 eierdooier, 150 g bloem, gezeefd 1 tl bakpoeder, 1 el oploskoffie, 1 tl heet water, 4 el melk
Voor de karamelnoten: 200 g suiker, 25 g boter, 1,25 dl dunne room 100 g noten (amandelen, walnoten en pecannoten)
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een bakvorm van 18 cm diameter in en bekleed met bakpapier. Roer de boter en suiker 8 à 10 min. onder elkaar tot een bleke, romige massa ontstaat. Voeg het ei en de eierdooier toe en meng goed. Spatel er de bloem en het bakpoeder onder. Meng de oploskoffie met het water. Roer onder het beslag, samen met de melk. Schep het beslag in de bakvorm en bak 1 u. tot de cake gaar is.
Maak nadien de karamelnoten: doe de suiker in een pannetje met een scheut water. Laat 8 à 10 min. inkoken tot een donkere karamel ontstaat. Haal van het vuur en roer er voorzichtig de boter en room onder. Voeg ook de noten toe en wentel ze in de karamel. Schep over de cake en serveer meteen.
Tip: gebruik een nat deegborsteltje om bij het maken van de karamel de suikerkorrels van de randen van de pan in de siroop te duwen. Dit voorkomt dat de suiker kristalliseert en de karamel hard wordt.