Voor 4 personen: 500 g bloemige aardappelen 8 bladeren kool (spitskool, savooiekool, wittekool) 150 g gerookt spek, 2 uien, 1,5 dl warme melk 40 g boter, zout, peper van de molen, nootmuskaat
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en kook gaar in gezouten water. Blancheer de koolbladeren 3 min. in zout water, verwijder, verfris en laat uitlekken. Snij het spek in blokjes en bak ze uit in een droge koekenpan. Laat de spekjes op keukenpapier uitlekken.
Maak de uien schoon, snij in plakjes en laat even kleuren in spekvet. Giet aardappelen af, voeg boter en melk toe en stamp. Doe de uien en het spek bij de gestampte aardappelen. Kruid met peper, nootmuskaat en weinig zout (het spek is al zout) en roer om. Leg in ieder bord twee koolbladeren en verdeel de puree. Sluit de bladeren rond de puree en bind vast met een lintje (bv. een reepje geblancheerd groen van prei).
Fastfoodketen McDonalds gaat zijn assortiment uitbreiden met de Belgo Burger, een hamburger met een typisch Belgische touch.
Het nieuwe broodje is deze keer een echte pistolet met rundsvlees, stukjes bacon, verse salade, gegrilde ajuin, en een plakje Maredsous-kaas, afgewerkt met een cocktailsaus.
Voor de creatie van de Belgo-burger gingen maandenlang smaaktesten in het hele land vooraf. De hamburger moest vooral een product voor en door Belgen worden. Wie de proef op de som wil nemen, moet maar even langs de grote gele M. Enkel in Belgische vestigingen uiteraard.
Echt heerlijk deze lasagne, weer eens wat anders en bijzonder smaakvol.
Voor 4-5 personen: 2 courgettes, ca. 12 lasagnebladen (4 lagen) 100 gram harde geitenkaas in plakken of geraspt
- Tomatensaus; Olijfolie, 1 teentje knoflook, 800 gr gezeefde tomaten 5 sjalotjes, versgemalen peper en zout, bosje basilicumblaadjes 3 bosuitjes, 1 rode of gele paprika, 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder paar takjes verse tijm
- Bechamelsaus; 500 ml melk, 40 gram boter, 40 gram bloem, nootmuskaat Bereiden: 1. Bereid de tomatensaus en de bechamelsaus. Schaaf de courgette in dunne plakken, dit gaat gemakkelijk met een kaasschaaf. 2. Snijdt de bosui in dunne ringetjes en rasp de paprika grof, roer samen met het gerookte paprikapoeder en de tijmblaadjes door de tomatensaus. 3. Vet de ovenschaal in met wat olie en verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek de bodem met een dun laagje tomatensaus en leg hierop de eerste 3 lasagne bladen. 4. Bedek de lasagne bladen met 1/3 van de overgebleven saus en verdeel hierover weer 1/3 van de dunne plakjes courgette. Bedek de courgette met 1/3 van de bechamelsaus en 1/3 van de geitenkaas en eindig met de lasagne bladen. 5. Herhaal dit nog 2 keer (eindig uiteraard nu niet met lasagne bladen) maar bestrooi de bovenkant van de lasagne met wat verse tijmblaadjes.
Tips: Geen zin om zelf tomatensaus te maken? Je zou ook voor een pastasaus uit de supermarkt kunnen gaan (uiteraard wel minder lekker!) Restjes in de koelkast? De tomatensaus is erg geschikt om restjes groente en kruiden in te verwerken. Ook erg lekker met geraspte bleekselderij en kleine stukjes aubergine
Voor 12 stuks: 50 g pure chocolade, 300 g bloem, 2 tl cacaopoeder, 3 tl bakpoeder 1 ei, 1 eigeel, 125 g suiker, 1 pakje vanillesuiker 125 g zachte boter, 275 g zure room
Decoratie: 100 g mascarpone, 100 ml room, 1 el suiker cacaopoeder om te strooien
Bereidingswijze;
Meng bloem, cacaopoeder en bakpoeder. Voeg het ei en eigeel, de suiker, vanillesuiker, boter en zure room toe. Smelt de chocolade en roer die door het deeg.
Plaats papieren bakvormen in een muffinbakblik. Verdeel het deeg en plaats in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 25-30 min. Laat afkoelen.
Decoratie: roer de suiker en de mascarpone tot een glad mengsel, roer er de opgeklopte room door en vul een spuitzak met gladde tuit. Spuit het mengsel op de cupcakes en bestrooi met cacaopoeder.
150 g Rodenbachkaas geraspt, 5 eieren, 15 g suiker
1el honing, 40 g droge gist, 1l halfvolle melk, 500 g bloem,
120 g Boter dixmuda of Nazareth, snuifje zout.
Bereiding:
De eierdooiers scheiden van het eiwit en afzonderlijk loskloppen. Los de gist op in de lauwe melk en meng hierin de eierdooiers. Zeef de bloem en voeg toe aan de melk met een garde als en je gladde massa hebt mag je het eiwit, honing, suiker, kaas en een snuifje zout toevoegen. Zet een uurtje opzij tot je een verdubbeling van het deeg krijgt. Bak de wafels met een wafelijzer en werk af met jam, suiker of boter.
Bereiding: ca. 20 min. Snijd de gewassen courgette in blokjes. Blancheer ze 1 minuut in 2 liter water met een beetje zout. Giet ze af en bewaar het kookvocht.
Pel de sjalotjes, snipper ze en fruit ze met de geperste teentjes knoflook in de olijfolie. Schep de risottorijst erdoor en roerbak 3 minuten.
Voeg gedurende 15 minuten al omscheppend in delen de visfond, de witte wijn en 8 dl van het courgettevocht toe. Voeg pas meer vocht toe als de laatste toevoeging door de rijst is opgenomen. Schep daarna de courgetteblokjes, garnalen en basilicum erdoor. Bestrooi het gerecht met geraspte parmezaanse kaas en presenteer er een tomatensalade bij.
Hak de uitjes grof. Meng de kwark met de dille, de grofgehakte uitjes en voeg zout en peper naar smaak toe. Snijd de broodjes overlangs open. Besmeer de broodjes met de dillekwark en leg op elk 2 blaadjes sla een stukje van de palingfilets.
Het is een aanlokkelijk idee: een dieet dat je niet alleen enkele kilo's lichter maakt, maar ook enkele jaren van je gezicht wegneemt. Slanker en jonger dus, willen we dat niet allemaal? Actrice Eva Mendes zweert bij het dieet dat is opgesteld door de Amerikaanse dermatoloog Nicholas Perricone en al na drie dagen resultaten moet tonen. Maar werkt het ook? Dat testte Alice Hart-Davis.
Het recept klinkt alvast bekend: schrap suiker, zout, alcohol en koffie omdat het de huid helpt verouderen. Voeding rijk aan omega-3 en antioxidanten doet de huidcellen verjongen omdat het water vasthoudt. Ook moet er veel water gedronken worden, zowel goed voor de gezondheid als de vertering.
Het driedagendieet bestaat vooral uit zalm, groene groenten, bessen en noten. Ook tarwe en wijn zijn verboden.
Een ontbijt bestaat bijvoorbeeld uit een omelet met zalm, havermout en bessen. Voor de lunch is er een salade met zalm en bessen, voor het avondmaal zalm met groentjes en (alweer) bessen. Tussendoor is er meloen en walnoot.
Honger "Ik kreeg de omelet niet op, dus ik heb de rest voor later bewaard. Ik kijk niet erg uit naar de maaltijden, en op de derde dag krijg ik honger. Zalm vult wel, maar er worden maar weinig koolhydraten gegeten dus het hongergevoel komt snel terug", getuigt Alice die moet bekennen de afwezigheid van koffie, thee en alcohol moeilijk te vinden.
"Niet echt jonger" Maar het resultaat is er wel: na drie dagen weegt ze 4,5 kilo minder. En ziet ze ook een verschil? "Mijn huid is minder vlekkerig en de puistjes zijn verdwenen. Doordat ik geen koffie meer drink, ziet mijn huid er ook niet opgezwollen uit. Vooral rond de ogen is er verschil. Ik zie er misschien niet echt jonger uit, maar ik zie er anders uit en voel me beter."
"Kan niet" Experts blijven sceptisch. Collega-dermatoloog Sam Bunting: "Het duurt zes weken voor er een verschil in de huid te zien is, dus na drie dagen kan je nooit een grote verandering zien." Hij geeft wel toe dat zout schrappen kan helpen om er minder opgeblazen uit te zien. Zout houdt immers water vast en dat zie je. Conclusie? Om snel kilo's te verliezen voor de feestdagen is dit misschien wel een manier, maar niet om er blijvend jong en fris uit te zien.
Witloofbladeren met krabsalade Voor 4 personen: 12 grote witloofbladeren, 200 g krabvlees, 1 sjalot, 2 el mayonaise, 1 el room, 20 ml cognac, 50 g grofgehakte pistachenoten, 2 pruimen, cayennepeper.
Bereidingswijze;
Was de witloofbladeren en dep droog. Pel de sjalot en hak zeer fijn. Meng de sjalot, het krabvlees, de mayonaise, de room en de cognac. Voeg zout en een snuifje cayennepeper toe.
Verdeel deze bereiding over de witloofbladeren en bestrooi met pistachenoten. Was de pruimen, ontpit ze en snij in fijne plakjes. Verdeel over de krabsalade en dien op.
Voor 4 personen: 2 voorgekookte kreeften, 1 el pimentolie, 2 citroenen
Bereidingswijze:
Verwijder de kop, de staart en de poten van de kreeften. Halveer de staarten in de lengte met een scherp mes. Verwijder het darmkanaal en laat het vlees in het pantser. Haal het vlees uit de poten en scharen en hou opzij voor een ander recept.
Halveer de citroenen. Bestrijk de kreeftenstaarten met pimentolie. Laat ze 2 à 3 minuten mooi goudbruin roosteren samen met de citroenen. Bestrooi met een weinig zout. Serveer onmiddellijk met salade en vers brood. bron; weekend.knack.be
Je favoriete fruit ook tijdens de winter, maar dan anders!
Je favoriete fruit ook tijdens de winter, maar dan anders!
Je hebt ongetwijfeld al ontelbaar vaak gehoord dat je best seizoensgebonden fruit koopt. Dat wil echter niet zeggen dat je je favoriete fruit moet laten tijdens de winter... Het komt er gewoon op aan te kiezen voor de gezondste en meest smakelijke versie. Hier volgen alvast enkele tips om de juiste keuze te maken.
Het is een feit dat in de winter diepgevroren of gedroogde varianten de verse fruitsoorten overtreffen als het aankomt op smaak en voedzaamheid. In andere seizoenen is vers natuurlijk nog altijd de beste keuze!
Bosbes Koop ze diepgevroren want vers betaal je je blauw tijdens de winter en door het lange transport kunnen ze veel sneller schimmelen. Bovendien stellen wetenschappers dat de diepvriesvariant in dit winterse seizoen zelfs meer goede antioxidanten bevat dan de verse tegenhangers. Dit telt uiteraard ook voor andere lekkere bessen!
Appel Ook in de winter: vers, vers en nog eens vers. Ze zijn een topbron van quercetine, een sterke antioxidant die risico's op kanker zou verminderen. Zelfs wanneer appels maanden geleden geplukt werden en opgeslagen in koelruimtes, blijven de levels van quercetine hoog.
Bijna alle antioxidanten en vezels zitten in de schil, die je niet zal verkrijgen bij gedroogde varianten. Vergeet wel de wasbeurt niet om pesticiden geen kans te geven.
Perzik Net als bij de bosbesjes koop je deze sappige fruitsoort tijdens de winter best diepgevroren. Gekweekte varianten kunnen voor geen meter tippen aan de zomerse perzik. Ze verliezen namelijk een berg voedingsstoffen tijdens het verschepen.
Diegevroren perziken worden meteen na de oogst in volle rijpheid snel bevroren om vitaminen, antioxidanten en uiteraard ook de smaak goed in te sluiten.
Aardbei Hier geldt dan weer dat je ze doorheen het hele jaar beter vers koopt. Aardbeien zijn zowel vers als diepgevroren een rijke bron van vitamine C, maar laat ons eerlijk zijn: de textuur van een ontdooide aardbei is niet bepaald smakelijk, tenzij je een lekkere smoothie wil maken natuurlijk!
Bovendien blijft de prijs van de verse variant in tegenstelling tot bijvoorbeeld frambozen en bosbessen nog redelijk. Aangezien aardbeien behoren tot het lijstje van fruitsoorten waarbij niet spaarzaam wordt omgesprongen met pesticiden, is het belangrijk ze altijd goed te wassen.
Pruim Hier is de gedroogde variant dan weer de beste keuze want tegen dat winterpruimen hun weg vinden naar Europese winkelschappen hebben ze vaak onsmakelijke weke plekken en schimmel ligt eveneens al snel op de loer.
Gedroogde pruimen bevatten in tegenstelling tot de verse wintervariant ook meer vezels en vitamine K, beter bekend als de bloedstollingsvitamine. Het eten van pruimen zou verder ook goed zijn voor de kracht van je botten en uiteraard ook voor je darmwerking.
(lf) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:pruimen, aardbei, perzik, appel, bosbes,
10-12-2011
Kipfilet op grootmoeders wijze
Kipfilet op grootmoeders wijze
Voor 4 personen; 4 kipfilets, 1 bakje champignons, 125 g zilveruitjes, 125 g spekreepjes, 1 dl bruin bier, 2 dl kalfsfond, peper en zout, boter.
Bereiding
Bak de kipfilets in de boter, breng op smaak met peper en zout. Neem ze uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
Snijd de champignons in vieren en laat ze samen met de uitjes en de spekreepjes in het bakvet glijden. Bak lichtjes gaar.
Blus de pan met het bier en de fond en laat de saus inkoken tot een lichtgebonden saus ontstaat.
Klop er op het laatste moment een klontje boter door.
Peter Goossens verrast Vlaanderen met slagroomweetje
Peter Goossens verrast Vlaanderen met slagroomweetje
Bij een dame blanche hoort een fikse toef stevig opgeklopte slagroom? Vergeet het. Volgens sterrenchef Peter Goossens moet slagroom op die lekkernij lopend zijn. Dat leerde hij tv-kijkend Vlaanderen dinsdagavond in 'Mijn restaurant'. 'Stijve slagroom? Dat is voor op taarten.'
Goossens at 'zijn lievelingsdessert' in Alaise in Ekeren. Bij het ijs kreeg hij ook een potje met iets wat op tv op dikke wittechocoladesaus leek. Veel kijkers trokken echter grote ogen toen het zowaar slagroom bleek te zijn die in een dikke geut over het ijs gleed.
'Nu zal hij beginnen te zuchten dat kok Amber niet lang genoeg heeft staan kloppen', wreven de meeste kijkers zich in hun sofa al met enig leedvermaak in de handen. 'Slappe slagroom, oei...' Maar niets van! De Vlaamse opperkok prees zowaar Ambers kunsten. Tot tweemaal toe. 'Zo moet hij zijn, die slagroom, prachtig', luidde het eerst. En daarna: 'Amber denkt na, ze geeft geen slagroom die veel te dik is.'
Traag uit een potje
Straf! Want als je de woorden dame blanche uitspreekt, denken veel mensen aan drie bollen vanille met een potje chocoladesaus en daarbij een mooi en stevig opgeklopt wit roosje. En dan nog het liefst een groot.
'Dat komt omdat slagroom in veel restaurants uit een spuitbus komt, mensen zijn dat zo gewoon geraakt', reageert Goossens. 'Maar voor mij is dat niet juist. Maak je dat dessert zoals het echt moet, dan is dat met room die opgeklopt is tot hij net zo dik is dat hij zeer traag uit een potje loopt. Zo is hij voor mij perfect. Dus geen extra zwier van die klopper. Waarom? Bij de textuur van ijs past die stevige slagroom niet. Je hebt het lichte nodig - dat je creëert door even te kloppen - maar ook het lopende. Zo kan de slagroom perfect met het ijs versmelten. Heerlijk. Geloof het nu maar. En ik zeg niet dat stijve slagroom niet goed is, hé. Maar dat is voor patisserie, op taarten.'
Geen keiharde wetten
In hotelschool Ter Duinen in Koksijde onderschrijven ze wat Goossens zegt. 'Wij leren het onze leerlingen hier ook zo aan', weet Koen Hardeman. 'Voor drievierde opkloppen, tot die slagroom mooi dik maar nog steeds wat lopend is. Maar blijkbaar wordt die regel toch niet door elke kok gevolgd, waardoor veel mensen de verbasterde versie kennen.'
En dat is omdat smaken nu eenmaal verschillen. Want in bakkerijschool Ter Groene Poorte in Brugge vinden we een fan van opgeklopte slagroom. 'Voor mij komen de structuur en textuur net iets beter tot hun recht als de slagroom stevig is', zegt ijsspecialist Christophe Declercq. 'Elk zijn zin hé. En over zulke dingen bestaan nu eenmaal geen keiharde wetten.'
'Tenzij het gaat over het echte recept van de dame blanche', besluit Hardeman. 'Maar nog veel minder mensen - om niet te zeggen geen - volgen dat recept nog, hoor. De oorspronkelijke coupe dame blanche bestond uit amandelmelkijs, een in vanillesiroop gepocheerde perzik, witte aalbessen en citroensorbet. Uitvinder? De grote Franse kok Auguste Escoffier (1846-1935). Niemand die echt weet hoe zijn creatie ooit veranderd is in vanille-ijs met chocolade, slagroom en een koekje.'
bron; nieuwsblad.be Auteur: ChrisSnick
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:dame blanche, slagroom,
Rode poon met groene stoemp
Rode poon met groene stoemp
Voor 4 personen; 8 filets van rode poon, 300 g jonge spinazie, 600 g aardappelen (type bintje), 1 bussel waterkers, 1 eetlepel kervel, 2 eetlepels room (of melk), boter,olijfolie, peper en zeezout.
Bereiding; Breng een grote pot met gezouten water aan de kook. Doe er de waterkers in, waarvan enkel de houterige stelen onderaan verwijderd zijn. Laat zonder deksel opnieuw aan de kook komen. Laat een minuut koken. Giet af en spoel onmiddellijk met koud water of leg in een kom met water en ijs. Laat volledig afkoelen.
Doe hetzelfde met de spinazie.
Pers met de handen het water uit de groenten. Doe ze in de blender. Voeg een scheutje olijfolie toe en mix tot een glad papje. Houd apart.
Schil de aardappelen, snijd in stukken en kook ze gaar in gezouten water. Giet af. Voeg de room, boter en gemixte groenten toe aan de aardappelen. Stamp ze tot een mooie puree. Peper en zout. Houd even warm.
Trek met een pincet de fijne graatjes uit de filets van poon. Peper en zout.
Strijk een ovenplaat met lage rand in met olijfolie. Leg er de visfilets op, naast elkaar en met de velkant naar boven. Bestrijk de vis met olijfolie. Plaats de vis in de voorverwarmde oven op 220°C. Laat 4 minuten braden.
Verdeel de stoemp over de warme borden. Leg er de poonfilets op, werk af met kervelpluksels en serveer.
Tip: Het is belangrijk de bereiding na te kijken op graatjes.
Bak het vlees aan in boter en leg het in een rookkastje (improviseer dit eventueel door in een wokpan met deksel een taartrooster te leggen, onderaan in de wok kan dan het smeulende zaagsel liggen).
Rook het vlees gedurende 10 minuten en kruid met peper, zout en foelie. Was de salade.
Snij de deegvelletjes in 4 en leg telkens twee stukjes in vuurvaste potjes.
Zet er een kleiner potje in en bak ze mooi bruin in een oven van 180 °C zodat er kleine korfjes ontstaan.
Maak het sausje door in de blender van de keukenrobot de mosterd met de siroop te mengen.
Voeg er tijdens het malen de oliesoorten, de azijn, het appelsap, peper en zout bij.
Meng de salade met enkele eetlepels van de saus en vul er de korfjes mee op.
Verdeel er de stukjes gebakken peer, de boontjes, het in schijfjes gesneden warme vlees, de hamreepjes, de pijnpitjes, de witlofjes en de gehakte peterselie bij.
Giet de saus bij het gerecht en dien op.
Tip: Gebruik in plaats van everzwijn gerookte kipfilet of eendeborstfilet.
Weinig tijd deze week en ik dacht zal ik deze week eens snel en gemakkelijk koken? Bertolli's Kipfilet alla Toscana, op tv door een smakelijk jongmens bereid, leek me wel wat. De ingrediëntenlijst, langer dan menig verlanglijstje, had me moeten waarschuwen. Plus het feit dat het blok 'tomatensaus' maar 10 procent tomaat bevatte en de balsamicodressing een poedertje was, dat ik met water moest mengen. Godallemachtig, wat was dit vies! Daar konden blijekipfilet en sperziebonen uit eigen tuin niks aan veranderen. Alles was slijmerig: pasta, kip, sla. Mijn keuken dampte van de synthetische, ranzige maggistank en de bremzoute karton-nasmaak plakte uren later nog aan mijn tanden. Onderstaand recept is binnen een half uur klaar en bevat geen zuurteregelaar, gistextract, kleurstoffen, maltodextrine, suikerstroop, erwtenzetmeel, voedingszuur, gerstemoutextract, melksuiker, fructose, aroma, rodewijnextract, biet of gemodificeerd aardappelzetmeel.
Voor 2-3 personen: 175 g penne, 200 g diepvries-sperziebonen 300 g biologische kip(dij)filet, in reepjes,7 eetl. olijfolie 1 kleine ui, gesnipperd, 1 teentje knoflook, gepeld 1 blik tomaatblokjes (400 g), 3 theelepels Italiaanse kruiden 1 theelepels suiker, 1 eetlepel balsamico-azijn, 1 theelepel mosterd 150 g Chinese kool, in dunne reepjes
Bereiding; Breng in twee pannen ruim water met een snuf zout aan de kook. Kook in de ene pan water de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking beetgaar en in de andere de sperziebonen, in ongeveer 5 minuten. Bestrooi de kipreepjes gul met zout. Verhit twee eetlepels olijfolie in een braadpan en roerbak de kipstukjes in ongeveer 4 minuten iets bruin. Schep ze uit de pan.
Voeg nog twee eetlepels olie toe aan het bakvet en bak ui en uitgeperste knoflook 3 minuten op laag vuur. Voeg tomaatblokjes, kruiden en suiker toe en laat 5 minuten met deksel erop sudderen. Voeg kip en uitgelekte sperziebonen toe en laat nog even pruttelen.
Klop intussen drie eetlepels olie, balsamico, mosterd, zout en peper tot een dressing. Maak de tomaten-kipsaus pittig op smaak af met zout en peper en meng met de afgegoten pasta. Meng kool en balsamicodressing. Eet direct.
Tip; Neem (biologische) kipdijfilet in plaats van die smakeloze borstfilets en bak de stukjes 2 minuutjes langer. Doen ze in Toscane ook.
Loethe Olthuis
bron; volkskrant.be
Categorie:STREEKGERECHTEN Tags:Penne, sperziebonen, kip, tomaat, chinese kool,
Vlamingen missen vooral frietjes in buitenland
Vlamingen missen vooral frietjes in buitenland
Vlamingen die een tijdje in het buitenland verblijven missen vooral de lekkernijen van thuis. Dat blijkt uit een onderzoek van de satellietzender BVN bij 1.700 Vlamingen en 4.100 Nederlanders.
Wat mis je het meest als je een tijdje in het buitenland verblijft? Bij de Vlamingen is dat antwoord simpel: frietjes. Daarna volgt allerlei lekkers van bij de bakker en, opvallend genoeg, garnalen. Familie en vrienden? Die mogen pas de 8ste plaats bekleden.
Bij de Nederlanders is het overigens niet anders. Ook bij hen komen 'streekproducten' op de eerste plaats, voor familie en vrienden. Zij blijken vooral haring te missen.
Beeld: Photo News bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:Frietjes, Garnalen, Haring,
07-12-2011
Gebakken zwezerik met witlof, jus met porto en knolselder gratin
Gebakken zwezerik met witlof, jus met porto en knolselder gratin
Voor 4 personen; 800 g kalfszwezeriken, 120 g boter, 8 stronkjes witlof 250 g geschilde, bloemig kokende aardappelen 250 g geschilde knolselder, sap van een halve citroen 1 eetlepel gehakte peterselie, 1 dl melk, 1 koffielepel bruine suiker 20 g gemalen kaas (naar keuze: Oud Brugge, Brugge Goud of Nazareth) 1 dl Porto, 2 dl kalfsbouillon, peper en zout.
Bereiding; Laat de zwezeriken een nachtje pekelen in ruim gezouten water en spoel ze schoon. Blancheer de zwezeriken in ruim water gedurende een 20-tal minuten en spoel ze nadien tot ze afgekoeld zijn.
Verwijder met een scherp mesje de vliezen en onzuiverheden rond het vlees en laat ze, bij voorkeur onder een gewicht rusten in de koelkast (het gewicht zal het overtollige water uit het vlees persen en het compacter maken).
Maak de witloofstronkjes schoon en stoof ze beetgaar in 30 g boter, het citroensap, zout en peper. Voeg op het einde van de stooftijd de peterselie toe.
Maak puree van de aardappelen en de knolselder, samen met 50 g boter en de melk. Kruid met zout en peper. Doe de puree in een ovenschaal en strooi er de kaas over. Gratineer de puree in een oven van 180° gedurende 20 minuten.
Verdeel intussen de zwezerik in gelijke stukken en bak deze in de resterende boter. Kruid met peper en spaarzaam met zout. Kook intussen de Porto in tot 1/3 en voeg de kalfsbouillon toe. Laat inkoken tot een lichtgebonden saus, breng op smaak met de bruine suiker, zout en peper.
Schik de zwezerik op warme borden, leg er de witlofstronkjes langs en lepel de saus er rond. Serveer de gegratineerde puree afzonderlijk.
600 g Certus mignonettes, 400 g aardperen,1,1 l melk 5 dl room, 500 g aardappelen, peper en zout, nootmuskaat 2 eierdooiers, geraspte schil van een halve onbespoten limoen 3 klontjes boter,1 middelgrote ui, fijngesnipperd 1 takje selder, fijngesneden, 1 middelgrote wortel, fijngesneden 1 blaadje laurier,1 klein teentje look, graanmosterd scheutje olijfolie, peper en zout, primeurgroentjes naar keuze.
Bereiding; Schil de aardperen en kook ze gaar in water met 1 l melk en zout. Giet ze af en mix ze met de staafmixer tot een gladde massa. Voeg de room erbij en breng op smaak met peper en zout. Roer de massa door een zeef.
Maak puree van de aardappelen. Werk deze af met de rest van de melk, peper, zout, nootmuskaat, eidooiers, de geraspte limoenschil en een klontje boter.
Bak het vlees 3 minuten langs elke kant in een klontje boter en olijfolie. Laat rusten op een warm bord onder aluminiumfolie.
In de pan waarin de mignonettes werden gebakken, de vleesjus aanstoven met ui, selder en wortel, laurier, look, en een klontje boter. Voeg op het einde de graanmosterd naar smaak toe.
Dresseer alles mooi op warme borden en serveer met primeurgroentjes naar keuze.
Recept van restaurant Alaise in Ekeren. bron; kwaliteitsvlees.be