Bereiding; Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in de bloem en brokkel hier de gist in. Meng deze aan met een gedeelte van de lauwe melk. Voeg dan de rest van de bloem uit de kom, het ei, de basterdsuiker, de melk, de gesmolten boter, de kardemom- en kruidnagelpoeder, de gemalen amandelen en het zout toe. Kneedt het deeg met beide handen flink door totdat het van de handen loslaat (ongeveer 20 minuten). Laat het nu 3 kwartier op een lauwwarme plaats rijzen.
Leg het deeg op een bebloemd aanrecht en kneed er bij gedeelten de krenten, de rozijnen, de sukade en de citroenrasp door. Vorm het deeg tot een dikke ronde plak, rol deze eivormig uit. Bestrijk de helft van het deeg met water, sla de smalle kant naar de brede kant toe, zodat deze iets uitsteekt. Beboter een bakblik. Leg het brood hierop en laat het op een lauwe plaats, afgedekt met een vochtige tot de dubbele hoogte rijzen.
Verwarm de oven voor op 175 °C en bak het kerstbrood in circa 40 minuten gaar en goudgeel. Bestrijk het iets afgekoelde brood met gesmolten boter en bestuif het dik met poedersuiker.
Wat gaat het jaar snel - de kerst komt er alweer aan. Laat je inspireren door dit kerstmenu's. Feestelijk lekker, om je vingers bij af te likken!
AMUSE Komkommerrondjes met avocado en kalkoen
Voor 30 stuks: 3 kleine komkommers ~ 100 g gerookte kalkoen, in plakjes ~ ½ avocado, geprakt ~ 1 teentje knoflook, geperst ~ 2 el cranberrysaus ~ 2 el zure room ~ extra cranberrysaus en alfalfa of mosterdkers om te garneren
BEREIDING 20 minuten Snij de komkommers in 30 stukjes van 1,5 cm. Snij vervolgens 30 rondjes uit de plakjes kalkoen met een steekvormpje van 3 cm doorsnee. Roer de geprakte avocado door de knoflook, cranberrysaus en zure room. Schep 1 theelepel op elk stuk komkommer en leg er een plakje kalkoen op. Schep er wat cranberrysaus op en garneer met alfalfa.
VOORGERECHT Kreeft met mosselen in hun schelp
Voor 6 personen: 2 verse kreeften ~ 20-28 mosselen ~ 1 stengel bleekselderij met blad ~ 1 grote ui ~ 10 cm prei ~ miso chilisaus*
Bereiding; Was mosselen onder stromend water. Snij selderijstengel en ui in dunne plakjes. Halveer prei, snij de helften horizontaal door en haal de laagjes los. Snij elke kreeft in de lengte door. Verwijder de groene levers en bak ze op matige temperatuur. Keer één keer na ± 2 minuten of als onderkant goudbruin is. Grill kreeften met schaal naar beneden in laagje olie op hoge temperatuur. Veeg na ± 30 seconden overtollige olie weg, draai om en besprenkel schalen met wat olie. Dek af met cloche en sprenkel er een beetje water onder om te stomen: ± 3 minuten. Snij het vlees in stukjes en leg terug in de staarten, net als de levers. Leg 6-7 mosselen met schelp op elke halve kreeft en bedek met wat prei, ui en selderij. Herhaal stoomproces: ± 2 minuten of tot mosselen openstaan. Leg kreeft in ondiepe schaal en serveer met miso-chilisaus*
* Breng 200 g rode miso, 50 g witte miso, 100 g tomatenpuree, 150 ml mirin en 180 ml water in pan aan de kook. Laat saus afkoelen. Roer er 75 ml sesamolie en 4 g sambal door.
HOOFDGERECHT
Gekruide rollade met broccoli
Voor 4 personen: 1 kg rib (scharrelrund) met been ~ 400 g paarse broccoli ~ 300 g basmati- en wilde rijst ~ 4 el zwartebonensaus ~ 4 el olijfolie ~ 2 tl 5-kruidenpoeder ~ zeezout
Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng 1 el met het 5-kruidenpoeder en wrijf het vlees ermee in. Dek toe met plasticfolie en laat 4 uur marineren. Schroei het vlees in 30 seconden rondom dicht, leg het in een braadslee en braad het 35 minuten in de oven. Bedruip het na 15 minuten. Neem het vlees uit de oven, dek toe met aluminiumfolie en laat 15 minuten staan. Kook de rijst, giet af en spoel de korrels af met kokend water. Doe de rijst weer in de pan. Dek de pan toe met een dubbele laag keukenpapier en daarop het deksel. Roerbak de broccoli in 3 minuten gaar. Bak de zwartebonensaus 1 minuut mee. Snijd het vlees aan. Verdeel de rijst over de borden, leg er plakjes vlees en broccoli op.
NAGERECHT Taartje van specerijen en kruidige peertjes, granite van peer, roomijs van gember en een getikt eitje met advocaatschuim
Voor 6 personen: 8 kleine stoofpeertjes ~ 250 ml witte wijn ~ 300 ml water ~ 2 blaadjes laurier ~ 30 korianderkorrels ~ 10 zwarte peperkorrels ~ 60 g suiker ~ schil en sap van 1 citroen ~ 50 g amandelpoeder ~ 75 g poedersuiker ~ 75 g eiwit ~ 30 g bloem ~ 25 g boter, gesmolten ~ 1 tl speculaaskruiden ~ mespuntje bakpoeder ~ 6 scharreleitjes ~ 100 g suiker ~ 130 ml slagroom ~ 200 ml melk ~ 50 g verse gember, geraspt ~ 200 g advocaat ~ 80 ml slagroom ~ 2 blaadjes gelatine ~ ijsmachine ~ slagroomspuit met koolzuurpatroon ~6 bakvormpjes (doorsnee?)
Bereiding; Schil peren, laat steel zitten. Snij onderkant recht af en verwijder klokhuis met meloenboor. Zet peren op met wijn, water, laurier, peper, koriander, citroenschil, citroensap en suiker. Laat 30 minuten zachtjes koken. Laat 6 heel en snij er 2 in blokjes. Zeef peervocht in platte ijzeren schaal en zet in vriezer. Roer deze granite om de 25 minuten door. Laat room, melk, suiker en gember op laag vuur 20 minuten trekken. Onthoofd eitjes met een eiertikker, bewaar dooiers. Spoel de eierschalen onder hete kraan. Roer dooiers los met wat koude melk, voeg roommengsel toe, doe massa terug in de pan en laat al roerende 82 °C worden. Laat mengsel afkoelen en doe dan in ijsmachine. Meng amandelpoeder, poedersuiker, bloem, speculaaskruiden en bakpoeder. Klop eiwit met garde erdoor, klop op het laatst snel de gesmolten boter erdoor. Spuit een bodem beslag in 6 ingevette vormpjes en druk er een drooggedept peertje in. Bak 14 minuten in oven op 175 °C. Haal ze uit vormpjes en laat afkoelen. Week 2 blaadjes gelatine in koud water. Verwarm 80 ml slagroom en los ze hierin op. Haal pan van vuur en roer er 200 g advocaat door. Doe mengsel in slagroomspuit. Draai er een koolzuurpatroon op en leg koud weg. Zet taartje op bord, trek er strepen advocaat omheen. Serveer met blokjes peer gevuld eitje en spuit deze vol met advocaatschuim. Schep mooie quenelle of bol gemberijs erbij en wat granite op het taartje. Serveer direct.
Geroosterde zoete aardappel Voor 6 tot 8 personen:BIJGERECHT 800 g zoete aardappelen ~ zout ~ 120 ml olijfolie ~ 4 el honing ~ 3-4 takjes verse tijm
BEREIDING 15-30 minuten + 45 minuten in de oven
Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de zoete aardappelen en snij in grove stukken. Leg ze in een ovenschaal en bestrooi met zout. Meng de olijfolie met de honing en sprenkel ongeveer de helft van dit mengsel royaal over de aardappelen. Leg de takjes tijm (eventueel in kleinere stukjes) tussen de zoete aardappelen in de ovenschaal. Rooster de zoete aardappelen in ca. 45 minuten in de oven. Draai de stukken aardappel halverwege met een vork en sprenkel de rest van de honing-oliemarinade erover.
Schroei de eend dicht op een hoog vuur. Begin met de velkant en draai om na ongeveer 3minuten. Zet het vuur lager en kruid met peper en zout. Bak de eend rosé.
Haal de eend uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.
Blus de pan met porto, bouillon en room. Laat inkoken tot je een gladde saus verkrijgt.
Gaar ondertussen de aardappelen in de microgolfoven gedurende 8minuten.
Plet de aardappelen met een vork.
Hak de dragon en meng die samen met de boter onder de aardappelen.
Voor 4 personen; 500 g varkensgebraad uit de rug, gelardeerd (met gerookt spek of buikspek) 100 g wortelen,100 g ui, 2 laurierblaadjes, 2 takjes tijm, peper en zout, geklaarde boter, witloof, pijnboompitten.
Bereiding; Kruid het gebraad met peper en zout.
Verhit de geklaarde boter in een pan en kleur het gebraad aan alle zijden.
Bak de groenten in dezelfde pan met de tijm en de laurier.
Leg de groenten en het gebraad in een ovenschaal, laat 30minuten bakken in een voorverwarmde oven (180°C) en overgiet regelmatig met het braadvocht uit de ovenschaal.
Haal het gebraad uit de oven, laat even rusten, snijd en serveer met gebakken witloof en geroosterde pijnboompitten.
150 g bloem, 3 eieren, 4 dl melk, 40 g boter, Fijne witte suiker, vers geperst citroensap.
Bereiding
Giet de bloem in een grote kom, maak een kuiltje en breek er de eieren in.
Roer beetje bij beetje de bloem onder de eieren en voeg geleidelijk de melk toe. Magere en halfvolle melk verdienen hierbij zeker de voorkeur. Ze bevatten evenveel calcium als volle melk, maar bevatten minder calorieën en zijn dus gezonder.
Smelt de boter in de microgolfoven en roer onder het beslag.
Bak twaalf flensjes en dien op met vers geperst citroensap en fijne witte suiker. Smakelijk!
Tip: Maak het recept feestelijker met een bolletje citroenijs of vanille-ijs!
Wie kan je meer plezier doen met taart? juist! kinderen en kleinkinderen.
Voor 1 taart; 1 kg biscuitmix (Biscovit), 10 eieren, 10 eetlepels water 800 ml slagroom, 500 g mascarpone, 200 g suiker 100 g vanillesuiker, 300 ml frambozencoulis 100 ml suikersiroop met abrikozenlikeur, 500 g rolfondant 1 koffielepel rode kleurstof (cacaoboter), glazuursuiker kerstversieringen van suiker
Bereidingswijze;
Klop biscuitmix met eieren en water gedurende 10 minuten op. Doe dit deeg in twee ingevette taartvormen, met een verschillende diameter. Bak de biscuit gedurende 30 minuten op 180°C.
Klop de slagroom op samen met de vanillesuiker. Klop mascarponekaas, suiker en frambozencoulis onder de room. Kneed de rolfondant soepel en meng met rode kleurstof. Rol de fondant open met een deegrol.
Snijdt de afgekoelde biscuits 2 maal door, bestrijk met suikersiroop en smeer er een dikke laag frambozenroom tussen. Herhaal dit voor de twee taarten. Bedek elke taart met een dun laagje gekleurde rolfondant en plaats ze op elkaar. Versier de taart met kerstversiering en een strik. bron; weekend.knack.be
Voor 4 personen: 500 g bloemige aardappelen 8 bladeren kool (spitskool, savooiekool, wittekool) 150 g gerookt spek, 2 uien, 1,5 dl warme melk 40 g boter, zout, peper van de molen, nootmuskaat
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en kook gaar in gezouten water. Blancheer de koolbladeren 3 min. in zout water, verwijder, verfris en laat uitlekken. Snij het spek in blokjes en bak ze uit in een droge koekenpan. Laat de spekjes op keukenpapier uitlekken.
Maak de uien schoon, snij in plakjes en laat even kleuren in spekvet. Giet aardappelen af, voeg boter en melk toe en stamp. Doe de uien en het spek bij de gestampte aardappelen. Kruid met peper, nootmuskaat en weinig zout (het spek is al zout) en roer om. Leg in ieder bord twee koolbladeren en verdeel de puree. Sluit de bladeren rond de puree en bind vast met een lintje (bv. een reepje geblancheerd groen van prei).
Fastfoodketen McDonalds gaat zijn assortiment uitbreiden met de Belgo Burger, een hamburger met een typisch Belgische touch.
Het nieuwe broodje is deze keer een echte pistolet met rundsvlees, stukjes bacon, verse salade, gegrilde ajuin, en een plakje Maredsous-kaas, afgewerkt met een cocktailsaus.
Voor de creatie van de Belgo-burger gingen maandenlang smaaktesten in het hele land vooraf. De hamburger moest vooral een product voor en door Belgen worden. Wie de proef op de som wil nemen, moet maar even langs de grote gele M. Enkel in Belgische vestigingen uiteraard.
Echt heerlijk deze lasagne, weer eens wat anders en bijzonder smaakvol.
Voor 4-5 personen: 2 courgettes, ca. 12 lasagnebladen (4 lagen) 100 gram harde geitenkaas in plakken of geraspt
- Tomatensaus; Olijfolie, 1 teentje knoflook, 800 gr gezeefde tomaten 5 sjalotjes, versgemalen peper en zout, bosje basilicumblaadjes 3 bosuitjes, 1 rode of gele paprika, 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder paar takjes verse tijm
- Bechamelsaus; 500 ml melk, 40 gram boter, 40 gram bloem, nootmuskaat Bereiden: 1. Bereid de tomatensaus en de bechamelsaus. Schaaf de courgette in dunne plakken, dit gaat gemakkelijk met een kaasschaaf. 2. Snijdt de bosui in dunne ringetjes en rasp de paprika grof, roer samen met het gerookte paprikapoeder en de tijmblaadjes door de tomatensaus. 3. Vet de ovenschaal in met wat olie en verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek de bodem met een dun laagje tomatensaus en leg hierop de eerste 3 lasagne bladen. 4. Bedek de lasagne bladen met 1/3 van de overgebleven saus en verdeel hierover weer 1/3 van de dunne plakjes courgette. Bedek de courgette met 1/3 van de bechamelsaus en 1/3 van de geitenkaas en eindig met de lasagne bladen. 5. Herhaal dit nog 2 keer (eindig uiteraard nu niet met lasagne bladen) maar bestrooi de bovenkant van de lasagne met wat verse tijmblaadjes.
Tips: Geen zin om zelf tomatensaus te maken? Je zou ook voor een pastasaus uit de supermarkt kunnen gaan (uiteraard wel minder lekker!) Restjes in de koelkast? De tomatensaus is erg geschikt om restjes groente en kruiden in te verwerken. Ook erg lekker met geraspte bleekselderij en kleine stukjes aubergine
Voor 12 stuks: 50 g pure chocolade, 300 g bloem, 2 tl cacaopoeder, 3 tl bakpoeder 1 ei, 1 eigeel, 125 g suiker, 1 pakje vanillesuiker 125 g zachte boter, 275 g zure room
Decoratie: 100 g mascarpone, 100 ml room, 1 el suiker cacaopoeder om te strooien
Bereidingswijze;
Meng bloem, cacaopoeder en bakpoeder. Voeg het ei en eigeel, de suiker, vanillesuiker, boter en zure room toe. Smelt de chocolade en roer die door het deeg.
Plaats papieren bakvormen in een muffinbakblik. Verdeel het deeg en plaats in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 25-30 min. Laat afkoelen.
Decoratie: roer de suiker en de mascarpone tot een glad mengsel, roer er de opgeklopte room door en vul een spuitzak met gladde tuit. Spuit het mengsel op de cupcakes en bestrooi met cacaopoeder.
150 g Rodenbachkaas geraspt, 5 eieren, 15 g suiker
1el honing, 40 g droge gist, 1l halfvolle melk, 500 g bloem,
120 g Boter dixmuda of Nazareth, snuifje zout.
Bereiding:
De eierdooiers scheiden van het eiwit en afzonderlijk loskloppen. Los de gist op in de lauwe melk en meng hierin de eierdooiers. Zeef de bloem en voeg toe aan de melk met een garde als en je gladde massa hebt mag je het eiwit, honing, suiker, kaas en een snuifje zout toevoegen. Zet een uurtje opzij tot je een verdubbeling van het deeg krijgt. Bak de wafels met een wafelijzer en werk af met jam, suiker of boter.
Bereiding: ca. 20 min. Snijd de gewassen courgette in blokjes. Blancheer ze 1 minuut in 2 liter water met een beetje zout. Giet ze af en bewaar het kookvocht.
Pel de sjalotjes, snipper ze en fruit ze met de geperste teentjes knoflook in de olijfolie. Schep de risottorijst erdoor en roerbak 3 minuten.
Voeg gedurende 15 minuten al omscheppend in delen de visfond, de witte wijn en 8 dl van het courgettevocht toe. Voeg pas meer vocht toe als de laatste toevoeging door de rijst is opgenomen. Schep daarna de courgetteblokjes, garnalen en basilicum erdoor. Bestrooi het gerecht met geraspte parmezaanse kaas en presenteer er een tomatensalade bij.
Hak de uitjes grof. Meng de kwark met de dille, de grofgehakte uitjes en voeg zout en peper naar smaak toe. Snijd de broodjes overlangs open. Besmeer de broodjes met de dillekwark en leg op elk 2 blaadjes sla een stukje van de palingfilets.
Het is een aanlokkelijk idee: een dieet dat je niet alleen enkele kilo's lichter maakt, maar ook enkele jaren van je gezicht wegneemt. Slanker en jonger dus, willen we dat niet allemaal? Actrice Eva Mendes zweert bij het dieet dat is opgesteld door de Amerikaanse dermatoloog Nicholas Perricone en al na drie dagen resultaten moet tonen. Maar werkt het ook? Dat testte Alice Hart-Davis.
Het recept klinkt alvast bekend: schrap suiker, zout, alcohol en koffie omdat het de huid helpt verouderen. Voeding rijk aan omega-3 en antioxidanten doet de huidcellen verjongen omdat het water vasthoudt. Ook moet er veel water gedronken worden, zowel goed voor de gezondheid als de vertering.
Het driedagendieet bestaat vooral uit zalm, groene groenten, bessen en noten. Ook tarwe en wijn zijn verboden.
Een ontbijt bestaat bijvoorbeeld uit een omelet met zalm, havermout en bessen. Voor de lunch is er een salade met zalm en bessen, voor het avondmaal zalm met groentjes en (alweer) bessen. Tussendoor is er meloen en walnoot.
Honger "Ik kreeg de omelet niet op, dus ik heb de rest voor later bewaard. Ik kijk niet erg uit naar de maaltijden, en op de derde dag krijg ik honger. Zalm vult wel, maar er worden maar weinig koolhydraten gegeten dus het hongergevoel komt snel terug", getuigt Alice die moet bekennen de afwezigheid van koffie, thee en alcohol moeilijk te vinden.
"Niet echt jonger" Maar het resultaat is er wel: na drie dagen weegt ze 4,5 kilo minder. En ziet ze ook een verschil? "Mijn huid is minder vlekkerig en de puistjes zijn verdwenen. Doordat ik geen koffie meer drink, ziet mijn huid er ook niet opgezwollen uit. Vooral rond de ogen is er verschil. Ik zie er misschien niet echt jonger uit, maar ik zie er anders uit en voel me beter."
"Kan niet" Experts blijven sceptisch. Collega-dermatoloog Sam Bunting: "Het duurt zes weken voor er een verschil in de huid te zien is, dus na drie dagen kan je nooit een grote verandering zien." Hij geeft wel toe dat zout schrappen kan helpen om er minder opgeblazen uit te zien. Zout houdt immers water vast en dat zie je. Conclusie? Om snel kilo's te verliezen voor de feestdagen is dit misschien wel een manier, maar niet om er blijvend jong en fris uit te zien.
Witloofbladeren met krabsalade Voor 4 personen: 12 grote witloofbladeren, 200 g krabvlees, 1 sjalot, 2 el mayonaise, 1 el room, 20 ml cognac, 50 g grofgehakte pistachenoten, 2 pruimen, cayennepeper.
Bereidingswijze;
Was de witloofbladeren en dep droog. Pel de sjalot en hak zeer fijn. Meng de sjalot, het krabvlees, de mayonaise, de room en de cognac. Voeg zout en een snuifje cayennepeper toe.
Verdeel deze bereiding over de witloofbladeren en bestrooi met pistachenoten. Was de pruimen, ontpit ze en snij in fijne plakjes. Verdeel over de krabsalade en dien op.
Voor 4 personen: 2 voorgekookte kreeften, 1 el pimentolie, 2 citroenen
Bereidingswijze:
Verwijder de kop, de staart en de poten van de kreeften. Halveer de staarten in de lengte met een scherp mes. Verwijder het darmkanaal en laat het vlees in het pantser. Haal het vlees uit de poten en scharen en hou opzij voor een ander recept.
Halveer de citroenen. Bestrijk de kreeftenstaarten met pimentolie. Laat ze 2 à 3 minuten mooi goudbruin roosteren samen met de citroenen. Bestrooi met een weinig zout. Serveer onmiddellijk met salade en vers brood. bron; weekend.knack.be
Je favoriete fruit ook tijdens de winter, maar dan anders!
Je favoriete fruit ook tijdens de winter, maar dan anders!
Je hebt ongetwijfeld al ontelbaar vaak gehoord dat je best seizoensgebonden fruit koopt. Dat wil echter niet zeggen dat je je favoriete fruit moet laten tijdens de winter... Het komt er gewoon op aan te kiezen voor de gezondste en meest smakelijke versie. Hier volgen alvast enkele tips om de juiste keuze te maken.
Het is een feit dat in de winter diepgevroren of gedroogde varianten de verse fruitsoorten overtreffen als het aankomt op smaak en voedzaamheid. In andere seizoenen is vers natuurlijk nog altijd de beste keuze!
Bosbes Koop ze diepgevroren want vers betaal je je blauw tijdens de winter en door het lange transport kunnen ze veel sneller schimmelen. Bovendien stellen wetenschappers dat de diepvriesvariant in dit winterse seizoen zelfs meer goede antioxidanten bevat dan de verse tegenhangers. Dit telt uiteraard ook voor andere lekkere bessen!
Appel Ook in de winter: vers, vers en nog eens vers. Ze zijn een topbron van quercetine, een sterke antioxidant die risico's op kanker zou verminderen. Zelfs wanneer appels maanden geleden geplukt werden en opgeslagen in koelruimtes, blijven de levels van quercetine hoog.
Bijna alle antioxidanten en vezels zitten in de schil, die je niet zal verkrijgen bij gedroogde varianten. Vergeet wel de wasbeurt niet om pesticiden geen kans te geven.
Perzik Net als bij de bosbesjes koop je deze sappige fruitsoort tijdens de winter best diepgevroren. Gekweekte varianten kunnen voor geen meter tippen aan de zomerse perzik. Ze verliezen namelijk een berg voedingsstoffen tijdens het verschepen.
Diegevroren perziken worden meteen na de oogst in volle rijpheid snel bevroren om vitaminen, antioxidanten en uiteraard ook de smaak goed in te sluiten.
Aardbei Hier geldt dan weer dat je ze doorheen het hele jaar beter vers koopt. Aardbeien zijn zowel vers als diepgevroren een rijke bron van vitamine C, maar laat ons eerlijk zijn: de textuur van een ontdooide aardbei is niet bepaald smakelijk, tenzij je een lekkere smoothie wil maken natuurlijk!
Bovendien blijft de prijs van de verse variant in tegenstelling tot bijvoorbeeld frambozen en bosbessen nog redelijk. Aangezien aardbeien behoren tot het lijstje van fruitsoorten waarbij niet spaarzaam wordt omgesprongen met pesticiden, is het belangrijk ze altijd goed te wassen.
Pruim Hier is de gedroogde variant dan weer de beste keuze want tegen dat winterpruimen hun weg vinden naar Europese winkelschappen hebben ze vaak onsmakelijke weke plekken en schimmel ligt eveneens al snel op de loer.
Gedroogde pruimen bevatten in tegenstelling tot de verse wintervariant ook meer vezels en vitamine K, beter bekend als de bloedstollingsvitamine. Het eten van pruimen zou verder ook goed zijn voor de kracht van je botten en uiteraard ook voor je darmwerking.
(lf) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:pruimen, aardbei, perzik, appel, bosbes,
10-12-2011
Kipfilet op grootmoeders wijze
Kipfilet op grootmoeders wijze
Voor 4 personen; 4 kipfilets, 1 bakje champignons, 125 g zilveruitjes, 125 g spekreepjes, 1 dl bruin bier, 2 dl kalfsfond, peper en zout, boter.
Bereiding
Bak de kipfilets in de boter, breng op smaak met peper en zout. Neem ze uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
Snijd de champignons in vieren en laat ze samen met de uitjes en de spekreepjes in het bakvet glijden. Bak lichtjes gaar.
Blus de pan met het bier en de fond en laat de saus inkoken tot een lichtgebonden saus ontstaat.
Klop er op het laatste moment een klontje boter door.
Peter Goossens verrast Vlaanderen met slagroomweetje
Peter Goossens verrast Vlaanderen met slagroomweetje
Bij een dame blanche hoort een fikse toef stevig opgeklopte slagroom? Vergeet het. Volgens sterrenchef Peter Goossens moet slagroom op die lekkernij lopend zijn. Dat leerde hij tv-kijkend Vlaanderen dinsdagavond in 'Mijn restaurant'. 'Stijve slagroom? Dat is voor op taarten.'
Goossens at 'zijn lievelingsdessert' in Alaise in Ekeren. Bij het ijs kreeg hij ook een potje met iets wat op tv op dikke wittechocoladesaus leek. Veel kijkers trokken echter grote ogen toen het zowaar slagroom bleek te zijn die in een dikke geut over het ijs gleed.
'Nu zal hij beginnen te zuchten dat kok Amber niet lang genoeg heeft staan kloppen', wreven de meeste kijkers zich in hun sofa al met enig leedvermaak in de handen. 'Slappe slagroom, oei...' Maar niets van! De Vlaamse opperkok prees zowaar Ambers kunsten. Tot tweemaal toe. 'Zo moet hij zijn, die slagroom, prachtig', luidde het eerst. En daarna: 'Amber denkt na, ze geeft geen slagroom die veel te dik is.'
Traag uit een potje
Straf! Want als je de woorden dame blanche uitspreekt, denken veel mensen aan drie bollen vanille met een potje chocoladesaus en daarbij een mooi en stevig opgeklopt wit roosje. En dan nog het liefst een groot.
'Dat komt omdat slagroom in veel restaurants uit een spuitbus komt, mensen zijn dat zo gewoon geraakt', reageert Goossens. 'Maar voor mij is dat niet juist. Maak je dat dessert zoals het echt moet, dan is dat met room die opgeklopt is tot hij net zo dik is dat hij zeer traag uit een potje loopt. Zo is hij voor mij perfect. Dus geen extra zwier van die klopper. Waarom? Bij de textuur van ijs past die stevige slagroom niet. Je hebt het lichte nodig - dat je creëert door even te kloppen - maar ook het lopende. Zo kan de slagroom perfect met het ijs versmelten. Heerlijk. Geloof het nu maar. En ik zeg niet dat stijve slagroom niet goed is, hé. Maar dat is voor patisserie, op taarten.'
Geen keiharde wetten
In hotelschool Ter Duinen in Koksijde onderschrijven ze wat Goossens zegt. 'Wij leren het onze leerlingen hier ook zo aan', weet Koen Hardeman. 'Voor drievierde opkloppen, tot die slagroom mooi dik maar nog steeds wat lopend is. Maar blijkbaar wordt die regel toch niet door elke kok gevolgd, waardoor veel mensen de verbasterde versie kennen.'
En dat is omdat smaken nu eenmaal verschillen. Want in bakkerijschool Ter Groene Poorte in Brugge vinden we een fan van opgeklopte slagroom. 'Voor mij komen de structuur en textuur net iets beter tot hun recht als de slagroom stevig is', zegt ijsspecialist Christophe Declercq. 'Elk zijn zin hé. En over zulke dingen bestaan nu eenmaal geen keiharde wetten.'
'Tenzij het gaat over het echte recept van de dame blanche', besluit Hardeman. 'Maar nog veel minder mensen - om niet te zeggen geen - volgen dat recept nog, hoor. De oorspronkelijke coupe dame blanche bestond uit amandelmelkijs, een in vanillesiroop gepocheerde perzik, witte aalbessen en citroensorbet. Uitvinder? De grote Franse kok Auguste Escoffier (1846-1935). Niemand die echt weet hoe zijn creatie ooit veranderd is in vanille-ijs met chocolade, slagroom en een koekje.'
bron; nieuwsblad.be Auteur: ChrisSnick
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:dame blanche, slagroom,