Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
27-05-2009
Mosterd
Mosterd
Wie mosterd zegt, denkt niet per se aan Dijon. Het geel maakt niet voor niets deel uit van onze driekleur. De gele gloed overs onze velden op het einde van de lente i sonder meer te danken aan de mosterdplanten. De zaden van deze planten worden versameld. Voor 1 pot mosterd zijn er heel veel zaadjes nodig, olie of wijnazijn, kruiden en natuurluik een mosterdfabrikant. Gelukkig zuijn er zaadjes in overvloed, want het plantje is vrijgevig en houdt van ons gematigd klimaat. Oef, dat treft goed. De mosterdplant is waarschijnlijk zo oud als de aarde, maar het is pas in de Romeinse tijd dat de koks interesse kregen voor dit plantje. De naam «mosterd» is afgeleid van het Latijnse «mustus ardens», leeterlijk «brandende most». De mosterd van de Romeinen, aangelengd met druivenmost, was zo pittig dat het een door twee uitgehongerde wilde dieren gevelde gladiator weer tot leven bracht. In de loop van de jaren, doorheen de verschillende tijdperken, vervolgde de mosterd doodleuk zijn weg, koers varend naar Engeland en galloperend naar de rest van Europa. Naast de gastronomische kwaliteiten kreeg de mosterd geneeskrachtige deugden toegeschreven. In talloze culturen maakte de mosterd deel uit van deugddoende middeltjes die werden opgesnoven om de koorts te verjagen. En zoals vaker het geval met pittige ingrediënten werd hij beschouwd alse en afrodisiacum. Maar bij gebrek aan tijd hebben wetenschappers dit onderzoek nooit aangevat. In België, in de mooie stad Gent, meer bepaald in een bocht van een schilderachtig steegje vlak bij de Groenten markt, bevindt zich een ietwat ouderwets winkeltje. De gevel is bekleed met donkerblauwe, houten panelen en een oud uithangbord. Achter de dubbele centrale poort van het gebouw, die voor de helft uit glas bestaat, staan talloze mosterdpotten uitgestald. Vergis u niet, want dit is geen doorsneekruidenierswinkeltje. Hier wordt een van de beste mosterd geproduceerd, op ambachtelijke wijze. De zaadjes worden in de kelder van de winkel fijngestampt en alle soorten mosterd worden bereid volgens een authentiek recept. Volgens de legende heeft een soldaat van Napoleon afkomstig uit Dijon het geheime recept onthuld aan een Vlaamse schone. De Tierenteyn extra-sterk en alle andere bereidingen maken het de moeite waard een ommetje te maken in dit Gentse steegje. bron; skynet.be
Griet met asperges
Griet met asperges
Griet is familie van de tarbot. Even goed maar wel wat goedkoper. Het smeuïge, smaakvol verfijnde witte visvlees vindt zijn gelijke niet. Lekker met gebakken bananen, asperges, voorjaarsgroenten.
Benodigdheden :
- voor 4 personen -
4 grietfilets
1 bundel Mechelse asperges
15 cl room
muskaatnoot
een klontje boter
peper en zout
Bereidingswijze : (20 + 15 minuten)
1. Snijd de kopjes (5 cm) van de geschilde aspergestengels en houd apart.
2. Versnijd de asperges in kleine blokjes of schijfjes.
3. Giet de room in een pot en voeg de aspergestukken toe.
4. Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen onder deksel.
5. Verwijder het deksel en laat inkoken tot 1/3 van het volume verdampt is.
6. Stoom de grietfilets samen met de aspergekoppen gedurende een 10-tal minuten in de stoompot of -oven.
7. Schep de griet op de borden.
8. Laat een klontje boter smelten in de saus.
9. Overgiet de vis met de saus, leg er de aspergepunten bij en serveer. bron;visinfo.be
Kookboeken; De Vlaamse Keuken: 700 gerechten van eigen bodem
Kookboek
De Vlaamse Keuken: 700 gerechten van eigen bodem
Uitgegeven door:Standaard Uitgeverij
ISBN:90-389-0796-6
Een elektronisch kookboek met 700 recepten en meer dan honderd beschrijvingen van producten van eigen bodem. Van het Belgisch witloof tot de grijze Noordzee-garnaal. Zoekt u een visbereiding die geen kokschoolervaring vereist ? Of wenst u een feestelijke vleesbereiding op tafel te toveren ? En muisklik en u krijgt alle beschikbare gerechten. De recepten zijn printbaar en u maakt automatisch een boodschappenlijstje voor alle geselecteerde gerechten. Ook eigen recepten toevoegen, is mogelijk bron; xquis.com
26-05-2009
Nieuwe wellnesshotels in de Elzas
Nieuwe wellnesshotels in de Elzas
La Source des Sens
Les Violettes
Le Chambard
De Elzas staat vooral bekend om zijn wijnroute, maar daar komt verandering in. Steeds meer hotels storten zich op het wellnessgebeuren.
Nieuw in La Source des Sens in Morsbronn-les-Bains is een massage met warme stenen. Vanaf 160 euro per nacht met zesgangendiner, behandeling en toegang tot de wellness.
Les Violettes in Jungholtz, tussen Mulhouse en Colmar, biedt het hele jaar door arrangementen aan met telkens drie behandelingen die afhankelijk zijn van het seizoen. Vanaf 129 euro voor zo'n arrangement.
Le Chambard in Kaysersberg heeft een compleet nieuw wellnesscentrum: tussen de wijngaarden kan je niet alleen genieten van binnenzwembad, jacuzzi, hamam en sauna, er is ook een maquillage-instituut en behandelingen met oosterse inslag. Prijs 516 euro voor twee voor een nacht met diner, een bad met bloemen, massage en toegang tot de wellness.
Mediterraan eten vermindert niet alleen slecht cholesterol in het bloed, uit onderzoek blijkt nu ook dat dit voedsel zorgt voor meer goed cholesterol.
Foto: Akke van Eck
Mensen die mediterraan eten, hebben meer goed cholesterol in hun bloed dan mensen die westers eten. Dat voedsel uit het gebied rond de Middellandse Zee voor minder LDL-cholesterol - ook wel bekend als slecht cholesterol - in het bloed zorgt, was al bekend, maar het was nog niet aangetoond dat zulk voedsel het gehalte HDL-cholesterol (goed cholesterol) verhoogt. Dat heeft de Wageningen Universiteit gemeld.
Het positieve effect van mediterraan eten blijkt uit promotieonderzoek van onderzoekster Marieke Bos. De Nederlandse Hartstichting financierde het onderzoek. Mediterrane voeding kenmerkt zich door veelvuldig gebruik van olijfolie, veel groente en fruit, graanproducten, peulvruchten, noten en vis. Een glaasje rode wijn per dag maakt het dieet compleet.
Cholesterol is een belangrijke bouwstof, maar teveel cholesterol is schadelijk. Overtollig cholesterol kan worden opgeslagen in bloedvaten, die daardoor vernauwd raken. Een hoog gehalte HDL-cholesterol en combinatie met een laag LDL-cholesterolgehalte, vermindert de kans op hart- en vaatziekten.
(ANP) bron; .telegraaf.nl
Aan de oceaan in Lanzarote
Aan de oceaan in Lanzarote
Via het internet ontdekten we een appartement/loft in Lanzarote, nabij Guatiza, knap ingericht en gerenoveerd door een Vlaams koppel. Ze ontvingen ons hartelijk met een fles cava, die op het terras met uitzicht op de oceaan veel beter smaakte dan bij ons in België.
We waren meteen weg van de ligging: totale rust, de oceaan op grijpafstand, prachtig terras, geen lichtvervuiling, aangename luxe. Top of the bill is de jacuzzi op het dakterras waar je oneindig kunt genieten van de sterrenhemel.
Carine is kinesitherapeute en zorgt voor een heerlijke massage, terwijl Filip je laat genieten van heerlijke gerechten. Hun discrete gastvrijheid zorgt voor een echte meerwaarde. Wie in de buurt op uitstap wil, kan naar het huis van kunstenaar César Manrique, naar de wijnregio of de stranden in het noorden. (Bart Vanschoebeke en Leen Desmet)
Gamba's met couscous, gebakken asperges en peultjes
Gambas met couscous, gebakken asperges en peultjes
Ramon Beuk
In Noord-Afrika bestaat er maar één geaccepteerde bereidingswijze voor couscous en dat is stomen.
Maar wellen is sneller en makkelijker Er zijn wel een paar kleine dingen waar je op moet letten. Meng bijvoorbeeld eerst wat olie door de nog droge korrels. Hiermee voorkom je dat de couscous gaat klonteren.
Nodig voor 4 personen:
150 gr couscous
2,5 dl kippenbouillon
250 gr asperges
250 gr peultjes
500 gr gambas
1 teentje knoflook
1 eetlepel tomatenpuree
1 ui
Bereiding: Meng een scheutje olijfolie door de couscous en roer de kokende bouillon er door. Plaats een deksel op de pan en laat de couscous ongeveer tien minuten garen. Roer de korrels halverwege nog eens los. Schil de asperges en snijd ze in stukken. Verhit een pan met een beetje olie en fruit de gesnipperde ui. Voeg de asperges en in stukken gesneden peultjes toe en bak ze op laag vuur tot de asperges zacht worden. Verhit een pan met een beetje olie en bak de gambas samen met de fijngehakte knoflook tot de gambas verkleuren. Voeg de tomatenpuree toe, roer door en blus af met twee eetlepels water. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Serveren: Verdeel het aspergemengsel over de borden. Schep de couscous er naast en verdeel de gambas over de groenten. bron; telegraaf.nl
Creatief met gezonde gerechten
Creatief met gezonde gerechten
Foto's van foodfotograaf Marc Wouters.
Je eetgewoonten aanpassen doe je niet op één dag. Wie kampt met hoge bloeddruk, te veel cholesterol of overgewicht, kan niet anders en moet creatief wezen om elke dag lekker en gezond te diëten. www.gezondweb.be biedt een aantal lekkere en alternatieve recepten aan, waardoor het ganse gezin kan meegenieten.
Een webdiëtiste vermeldt bij meer dan 200 recepten voor welke diëten ze geschikt zijn. Mensen die een diabetes-, vermageringsdieet of zoutarm dieet volgen, vinden er nieuwe inspiratie om hun menu uit te breiden. Ook wie zijn cholesterol moet verlagen of vezelrijker wil eten, vindt er de geschikte gerechten.
Was de selder, schil de wortelen en de ui en snijd alles in stukken. Doe ze in een kookpan en voeg er 1 liter water bij. Laat 20 minuten koken. Doe deze bouillon door een zeef, giet hem opnieuw in de kookpan en doe de in blokjes gesneden courgettes erbij. Laat 10 minuten koken. Was de kervel, doe hem bij de soep en mix. Bind met de magere kruidenkaas en de light room, voeg wat peper toe en laat nog 2 minuten doorkoken. Verdeel over de soepborden.
Past in: vermageringsdieet, diabetesdieet, cholesterolbeperkend- en zoutarm dieet.
Leg de tomaten even in heet water en ontvel ze. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Hak de gember fijn. Knip de korianderblaadjes fijn. Meng de tomatenstukjes met de gember, de koriander, het citroensap en peper. Laat dit een uurtje in de koelkast trekken. Warm de grill voor. Dep de tonijn droog en bestrijk aan beide zijden met wat olie. Grill de vis in ongeveer 6 minuten aan beide zijden bruin. Geef er de tomatenstukjes met gember en koriander bij. Tip: Lekker met broccoli en volkorenrijst.
Past in: vermagerings-, diabetes-, cholesterolbeperkend en zoutarm dieet.
3. Fruitsla met eiwitschuim
4 personen: -500g fruit (afhankelijk van het seizoen; bvb appel, peer, sinaasappel, druiven, aardbeien, bessen, kiwi, meloen, bramen,...) -2 dl vers geperst sinaasappelsap -2 eiwitten -Zoetstof of suiker
Maak het fruit schoon en snijd het in stukjes. Verdeel het over vier dessertschaaltjes en overgiet met het sinaasappelsap. Klop het eiwit tot schuim met de zoetstof of de suiker. Zet de grill aan. Verdeel het eiwit over de vier schaaltjes en laat dit onder de grill iets bruinen.
Past in: cholesterolverlagende voeding, vermageringsdieet (als je zoetstof gebruikt) diabetesdieet (als je zoetstof gebruikt) en zoutarme voeding.
Info Gezondweb.be is de gezondheidswebsite van het socialistisch ziekenfonds. Naast recepten vind je op er voedingsdossiers voor mensen met diabetes, overgewicht, te veel cholesterol en hoge bloeddruk. De webdiëtiste beantwoordde al honderden vragen, waarvan er meer dan tweehonderd anoniem gepubliceerd staan op gezondweb. Je kan ook zelf gratis een vraag stellen. (lvl) bron; hln.be
De 50 ultieme tips voor een geslaagde BBQ
De 50 ultieme tips voor een geslaagde BBQ Zo kan je barbecue nooit mislukken
De eerste zon hebben we gehad. De eerste worstjes en ribbetjes zijn geroosterd. Maar het échte barbecueseizoen komt nu pas op gang, met de zomervakantie in zicht. Ex-wereldkampioen Peter De Clercq, dé barbecueautoriteit in ons land, heeft net een boek uit: Basic BBQ, een handleiding waarmee je feestje niet kan mislukken. 'Basic BBQ. Alles wat je moet weten voor een geslaagde barbecue', Peter De Clercq, Uitgeverij Lannoo, 17,95euro
Vinaigrette kunt u al eens oppeppen met mosterd maar ook met blauwgeaderde schimmelkaas. Dragon, look en grove peper zijn welkome smaakmakers. Sesam- en notenolieolie zijn te sterk van smaak, vermeng deze met maïs- of zonnebloemolie.
Thema :
Vis met groenten of fruit: de slankkeuken op haar lekkerst!
Benodigdheden :
- voor 4 personen -
400 g verse zalmfilet 16 witte Belgische asperges 2 hardgekookte eieren 2 eetlepels mayonaise 1 eetlepel kervelplulsels veldsla koud water olie, azijn peper en zout
Bereidingswijze :
Schil de asperges met een dunschiller. Begin dun aan de kop en schil dikker naar beneden toe. Breek het harde uiteinde af. Bind in een bussel en kook 10 minuten in gezouten water. Laat afkoelen in het kookvocht.
Verdeel de zalm in fijne plakjes en schik in een beboterde ovenvaste schotel. Kruid met peper en zout.
Laat de asperges uitlekken op een handdoek.
Doe 2 eetlepels mayonaise, een scheutje water en een handgreep kervelpluksels in de mixer. Laat even draaien. Voeg azijn en olie bij, kruid met peper en zout. Laat nog even draaien tot een licht gebonden massa. Proef en kruid eventueel bij.
Snijd de eieren in twee en kruid met peper en zout.
Schik de asperges, een half eitje, blaadjes veldsla en een bodempje vinaigrette op een bord.
Zet de zalm gedurende 1½ minuut in een voorverwarmde oven van 180°C. De zalm moet roze blijven.
Haal de vis uit de oven, leg twee plakjes per bord op de vinaigrette. Dien onmiddellijk op met gekookte aardappeltjes. bron; vis@vlam.be
19-05-2009
Bier: Liefmans fruitbier
Bier: Liefmans fruitbier
Liefmans is een naam als een klok in het Belgische bierwereldje. De naam staat voor kwaliteit, excentriciteit en traditie. Sedert 1679. Denk maar aan Liefmans Goudenband, een mythisch merk. Hoe kon dit bedrijf, misschien wel één van de sterkste biermerken, ooit failliet gaan?
En toch is het gebeurd, einde 2007. Twee jonge ondernemers hadden het zieltogende bedrijf overgenomen van de vorige eigenaar, Yvan De Splenter van de Riva-brouwerij. Ze hadden echter niet alleen de merken, maar ook het sociaal en fiscaal passief overgenomen. Dat heeft hen na vijf jaar uiteindelijk de das omgedaan, ondanks forse maar wat late inspanningen van Fortis. Vandaag is de museumbrouwerij in Oudenaarde, thuisbasis van de Liefmans-bieren, in handen van het succesvolle Duvel-Moortgat.
We vernamen tijdens een persconferentie hoe Michel Moortgat dit deel van ons Belgisch bierpatrimonium in stand wist te houden. Hij verdient een pluim, net zoals Jan Toye van Palm die Rodenbach van de ondergang heeft gered. Michel Moortgat heeft het afgelopen jaar goed gebruikt om het Liefmans-merk flink af te stoffen, en de pareltjes (Liefmans Oud Bruin, Goudenband en Kriek) te bewaren. Over Fruitesse echter geen woord, Abdis abdijbier moest het afleggen tegen Maredsous, en Lucifer en Straffe Hendrik werden verkocht.
Fruitbier Maar het meest opvallende is dat hij niet meer van een Kriek wil horen. Liefmans staat nu voor een fruitbier, tout court. Dit is een blend van verzuurd bleek bier, gerijpt op verse krieken, dat versneden wordt met 25 procent natuurlijke fruitsappen van aardbei, framboos, krieken, vlierbessen en bosbessen. Dit nieuwe bier wordt gepresenteerd in een mooi wijnglas op hoge voet. De biercodes worden totaal verlaten, het is een regelrechte aanval op de witte wijntjes die de dames zo graag tot zich nemen op zonnige terrasjes. Toch slim van Moortgat om zo zijn eigen terrein af te bakenen, en niet de zoveelste rosé te maken, waar het bier toch sterk doet aan denken. Rosé is trouwens het enige fruitbier dat momenteel lekker draait. Het zorgt er zelfs voor dat de cijfers bij Hoegaarden weer in orde zijn, en ook bij Wittekerke, het merk dat het eerst met een roséversie kwam, haalt men zijn targets dankzij het rosébier op basis van witbier met een tikkeltje zuur foederbier.
Misbruikte naam Wat gebeurt er dan met de aloude Liefmans Kriek? Aan dit bier verandert niets, het wordt enkel omgedoopt tot Liefmans Cuvée Brut. Waarom die naamsverandering? Eigenlijk heeft een Liefmans Kriek biertechnisch beschouwd niets te maken met een geuze-kriek. Het brouwproces vertrekt van een totaal ander basisbier. Bij Liefmans is dat verzuurd bier, dat overigens opnieuw zoals vroeger gist in de open gistkuipen van de in ere herstelde brouwerij. De basis bij kriek-lambiek daarentegen is lambiek, een brouwsel van tarwe en mout dat spontaan vergist is en in eiken tonnen zit waaraan men krieken toevoegt. Bij Liefmans rijpen de krieken op het verzuurde bier (dat van gemengde gisting is) in cuves, dus niet op eik. Vandaar ook de naam Cuvée, terwijl Brut staat voor de getemperde zoetheid van het bier. Door komaf te maken met 'Kriek' als benaming, maakt Moortgat duidelijk dat kriek-lambiek niet de basis is. 'Kriek' werd al te vaak misbruikt als naam, vele commerciële fruitbieren hebben immers helemaal geen lambiek meer als basis maar vaak gewoon witbier.
De Liefmans Goudenband ten slotte is een prachtig versnijbier en het neusje van de zalm: het kan onbeperkt ouder worden. Het kreeg enkel een nieuwe verpakking. Een verstandige keuze, want het is een van onze meest emblematische bieren en het staat in de top vijf van elke echte bierliefhebber.
Al bij al hebben de mensen van Duvel-Moortgat in korte tijd een moderne invulling gegeven aan het Liefmans-gamma. Dat haalde nooit een hoge omzet, maar het is een heel belangrijk deel van ons bierpatrimonium. De prachtige site in de Aalststraat aan de Schelde ligt er weer fris bij, en ook voor de dorstige toerist is er goed nieuws. In de zomer zullen er terrasjes staan aan de Schelde en kunnen wandelaars en fietsers het nieuwe fruitbier bij Liefmans proeven. En een goede cateraar zal voor feesten zorgen. De bedoeling? Een commercieel trekpaard creëren, zonder afbreuk te doen aan de gevestigde waarden.
Liefmans fruitbier
Alcoholgehalte: 4,2 vol. % alc Uitzicht: Mooie lichtrode kleur, de zachte moussering doet denken aan een kir royal. Smaak en afdronk: Verfrissend zoet, de vruchten zijn vrij goed herkenbaar (kriek, bosbessen, aardbeien, frambozen) en ze drogen langzaam op in de mond. Foodpairing: Dit is een fruitige doordrinker, ideaal als aperitief maar beslist ook heerlijk in een sabayon
bron ; demorgen.be
Uniek hotel in voormalig Mechelse kerk
Uniek hotel in voormalig Mechelse kerk
De hotelketen Martin's Hotels heeft vandaag in Mechelen een uniek hotel geopend. Het werd gebouwd in de voormalige kerk en in een deel van het klooster van de Minderbroeders. De kerksfeer werd maximaal behouden. "Enig in de wereld" De kerk werd in 1999 samen met het aanpalende klooster verkocht door de Minderbroeders. Het klooster werd door de Mechelse bouwfirma IBO reeds verbouwd tot woonerf en burelen, de tuin werd een stadsparkje. In de kerk zouden aanvankelijk kantoren komen, tot het hotel tot de mogelijkheden ging behoren.
Volgens Martin's Hotels is 'Martin's Patershof' enig in de wereld. "Dit project is in alle opzichten uniek. Nergens ter wereld vindt u een hotel dat op zo'n absolute manier geïntegreerd is in een historische kerk. Nergens ter wereld vindt u 56 hotelkamers verdeeld over vijf verdiepingen van een kerk", zei Huguette Martin in haar openingsspeech. De 24 resterende kamers werden ondergebracht in een deel van het voormalige klooster.
Het altaar en het koor zijn op een kunstzinnige maar tegelijk discrete manier geïntegreerd in de restaurantruimte, van waaruit je ook tot drie verdiepingen hoog de pilaren kunt zien. Het idee van de orgelpijpen werd op subtiele manier verwerkt in onder andere de banken in het restaurant, die de vorm van gotische spitsbogen kregen. De zuilen lopen door tot in de kamers. Licht valt binnen door glas-in-loodramen. 80 kamers Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld), die het lint kwam doorknippen, was in zijn nopjes. "Ik ben heel blij dat de groep beslist heeft om in Mechelen, en dan nog in een niet zo gemakkelijke buurt als de Heihoek, te investeren", zei hij.
Het viersterrenhotel telt naast de 80 kamers ook drie seminariezalen, een bar, een lounge en een restaurant. 18 mensen worden er tewerkgesteld. Tot 31 augustus kunnen gasten genieten van een speciale ontdekkingsaanbieding. (belga/mvdbbron; hln.be
16-05-2009
stoofvlees
stoofvlees
Stoofvlees wordt meestal uit het voorkwartier van het rund gehaald. Het vlees is wat taaier en heeft een langere bereidingstijd nodig.
Aankopen
Runderstoofvlees ligt meestal voorgesneden in de winkel. Het is hoofdzakelijk afkomstig van veel gebruikte spieren zoals poot, nek of schouder.
Bewaren
In de koelkast is rundvlees 2 tot 3 dagen houdbaar. In de diepvries bewaart u het best niet langer dan 3 maanden.
Bereiding
Het iets taaiere vlees wordt volmaakt zacht door het stoven. Doordat de gelatine uit het vlees ontsnapt, geeft stoofvlees een heerlijk ingedikt stoofvocht. Stoofschotels smaken pas echt lekker als er groenten aan toegevoegd worden. Ook de gebruikte vloeistof (bouillon, wijn of bier) doet wonderen. Gebruik voor het stoven liefst een gietijzeren pan met een dikke bodem en zwaar deksel. Vaak is een snelkookpan een snellere oplossing. De stooftijd van 2,5 uur wordt dan teruggebracht op 15 tot 20 minuten. De dikke bil biedt een malser alternatief voor een stoofpot. Het wordt aangeraden bij het bereiden van Vlaamse karbonaden en Hongaarse goulash.
Gezondheid
Rundsvlees bevat essentiële eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen.
Voedingswaarde per 100 g
Energie
834 kJ
197 kcal
Eiwitten
20 g
Vetstof
20 g
bron; .skynet.be
tomaat
tomaat
De tomaat is een vruchtgroente en komt in vele variaties voor. De bekendste soort is wellicht de vleestomaat die nog eens onderverdeeld kan worden in een grove en een fijne variante. Daarnaast heeft men nog de smaakvolle trostomaten, de zuiderse eiertomaten (Roma) en de kerstomaatjes. Er bestaan zelfs gele varianten die iets zoeter smaken. Er bestaat een speciaal keurmerk voor groenten en fruit van topkwaliteit: Flandria. Tot de Flandria-korf behoren inmiddels: de tomaten (losse en trostomaten), witloof, komkommer, aubergine, paprika, courgette, snijbonen, bloemkool, broccoli, prei, serresla, appel en peer. Het Flandria-kwaliteitslabel wordt enkel toegekend aan groenten en fruit die aan een hele reeks uitwendige en inwendige criteria beantwoorden. Enkele van die voorwaarden zijn: lange houdbaarheid; onberispelijke vorm, stevigheid en smaak. Daarnaast gelden er bijzondere milieu-eisen. Flandria-producten zijn milieuvriendelijk, geïntegreerd geteeld. Dit houdt in dat chemische gewasbescherming tot een minimum beperkt wordt en dat natuurlijke vijanden (insecten e.d.) worden ingezet om ziektes en plagen te voorkomen of in te dijken. Alle voorwaarden zijn vastgelegd in een lastenboek, dat de tuinder strict moet volgen. Een externe onafhankelijke controle waarborgt dat Flandria-producten wel degelijk aan de hoge kwaliteits- en milieueisen voldoen.
Aankopen
Tomaten zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Zorg er bij de aankoop voor dat de tomaten steeds stevig zijn en geen zachte plekken vertonen. De glanzend rode kleur en het frisgroene steeltje zijn bijkomende indicaties voor de versheid van de tomaat.
Bewaren
Bewaar de tomaten in het groentevak van de koelkast. Daar zijn ze een tiental dagen houdbaar.
Bereiding
Spoel de tomaten voor gebruik onder stromend water. Laat ze niet minutenlang weken in water want dan kunnen ze hun smaak verliezen. Tomaten kunnen in plakjes of stukjes versneden worden. Vergeet echter niet het steeltje en het geelgroene hartje te verwijderen. Als u de schil wil verwijderen, snij de tomaat dan onderaan kruiselings in en dompel ze een 15-tal seconden onder in kokend water. Laat ze even schrikken onder een koude waterstraal en stroop de schil af. Tomaten bestaan tot 94 % uit water. Dat leidt al eens tot overtollig vocht bij gevulde tomaten. Strooi daarom wat zout in de leeggehaalde tomaten en plaats ze een aantal minuten omgekeerd op een stuk keukenpapier. Voor koude vullingen laat men de tomaten best een halfuurtje rusten. Als de tomaten van een warme vulling voorzien worden, plaats ze dan nog 5 minuten in een oven die voorverwarmd werd op 240°C. Daarna kunnen ze gevuld worden en opnieuw in de oven geplaatst worden. U zult merken dat de tomaat weinig overtollig vocht zal verliezen.
Gezondheid
Tomaten bestrijden oververmoeidheid, ze gaan vroegtijdige veroudering tegen en ze hebben een ontzurende werking. Tomaten zijn rijk aan vitamine B, B1 en C. Ze bevatten ook mineralen zoals kalium, fosfor en kalk. Ze hebben een gunstige werking bij maag- en darmontstekingen.
De paling verdelen in moten van ongeveer 5 centimeter lengte. De mootjes in met peper en zout gekruide bloem wentelen en ze even kort afbakken in olijfolie.Driekwart van het Trappistenbier en de bruine fond bijvoegen alsook het kruidentuiltje.Dit geheel op smaak brengen met nootmuskaat en geperste look en 20 minuten laten sudderen op een zacht vuurtje.Daarna de moten paling eruit halen en warm houden. Het kookvocht binden met een roux van gesmolten boter en evenveel bloem. Even laten inkoken.De saus nog even door een puntzeef gieten, zodat eventuele klontjes van de roux kunnen worden verwijderd.De eidooiers loskloppen met het resterende bier en dit eveneens bij de saus voegen. De saus nog even opwarmen, maar niet meer laten koken.Op een warm bord een vijftal moten paling per persoon scheppen, napperen met de saus en serveren met frietjes.Biertip: 'enkel', 'dubbel' en 'trippel' verwijst naar het stijgend alcoholgehalte in het brouwsel van de Paters Trappisten in Westmalle. De Westmalle 'dubbel' is donkerder en iets zoeter dan de 'trippel'. bron; skynet.be