Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
30-05-2009
Mes & vork: Oud Sluis
Mes & vork: Oud Sluis
"Amazing, incroyable", horen we aan diverse tafels. We zitten na een verbijsterende lunch om half vijf voor de koffie op het terras. Oud Sluis heeft net zijn gasten gelost. Als duiven zitten ze te koeren op de Beestenmarkt. Bij afsluitende zoete en vooral rinse impressies die als een rode draad doorheen Sergio Hermans smaakverhaal lopen. Lekkerbekken uit Frankrijk, Engeland en ons land. Ze kunnen hun culinair geluk niet op bij een afsluitende zacht lopende ijsbonbon van passievrucht. Eén van de laatste salvo's die Herman loslaat op een uitgelaten publiek.
Vlaanderen maakte onlangs intiem kennis met de bekendste inwoner van Sluis. De driesterren-Zeeuw draaide loepzuiver en zonder veel omwegen gehakt van een aantal Mijn Restaurant!-deelnemers. Sergio Herman was met 'K.U.T.' als samenvattend commentaar in een milde bui. Nee, hij is geen arrogante bullebak. Deze zachte, bescheiden man had overschot van gelijk. Een bezoek van de deelnemers aan Oud Sluis had waarschijnlijk meer nut gehad.
Fijnst proevende chefs van generatie Sergio Herman staat met 19,5 op 20 bij GaultMillau genoteerd. Meer nog. Hij behoort tot de fijnst proevende én scherpst uitvoerende chefs van zijn generatie. Niet op één staan in Nederland, dát zou pas nieuws zijn. Herman volgen we sinds het begin van de naughties als creatief talent. Sinds een paar jaar overtuigt hij als absolute wereldtop. Hij maakte zich als één van de eerste chefs in de Lage Landen de nieuwste keukentechnieken volledig meester.
In den beginne leidde dat in een lange menu soms tot te veel repetities. Maar al snel maakte hij innovaties ondergeschikt aan zijn uiteindelijk doel: fris, licht en maximaal intens smaakplezier op basis van excellente 'spulletjes'. Bij voorkeur uit Zeeland. Vandaar de overvloed aan vis, schaalen schelpdieren in zijn oeuvre. Zeeuws lam is lekker maar net niet constant genoeg van kwaliteit voor Herman. Zijn voorkeur gaat naar Lozère-lam. Samen met dat uit de Pyreneeën constant van smaak. Aan de gebakken koteletjes laat hij met veel gevoel nog een heerlijk smaakvol randje vet zitten. Ze zijn niet kaal gesneden zoals in zoveel andere restaurants. Herman serveert ze als hoofdgerecht met een verzameling tomaatjes, variëteiten aan courgettes, fruitige vinaigrette, burratakaas, gefrituurde focaccia, polenta, een eigen interpretatie van ketchup en kruidige lamsjus.
Intens smaakgedreven composities Vooraf hebben we een spervuur van hapjes geproefd dat opende met een emulsie van jonge slahartjes en barbecuesaus. Met chips van aardpeer, zoete aardappel en rode biet lepelen we de frisse dip uit. Daarna volgen een cocktail van fijne Zeeuwse asperges met krab en olijfolie; cake van olijfstructuren met basilicum en pijnboompitten; scheermes met codium (zeewier) en gelei van scheermes; salade van oester met groene papaja; macaron van Bernardus-witbier met tartaar van kreeft en tot slot gerookte paling met chibouste van appel en selder.
Net zoals al deze miniatuurtjes zijn ook de voorgerechten toonbeelden van intens smaakgedreven en visueel serene composities. Herman houdt het kwaliteitsniveau permanent extreem hoog. Hij lijkt wel als de dood om tijdens zo'n maaltijd de aandacht van de proever te verliezen.
Grenzen opzoeken We zagen Sergio Herman ook al diverse keren in het buitenland aan het werk. Weinig chefs smijten zich zo tijdens een dienst. Zoeken steeds opnieuw de grenzen van het maakbare op. Frisse verteringsactiverende zuren in al hun rijke schakeringen vormen de leidraad. Zelfs na vier uur tafelen wip je vederlicht van je stoel. Slechte karakters spreken van een hongergevoel onderweg naar huis. We kwamen de avond thuis makkelijk door. Met één knapperig fris pilsje en een handvol pittige radijsjes. Om al mijmerend zoveel artistieke schoonheid en pure smaakimpressies passend plaats te geven. In het culinaire memoiresboek met goud op snee. T.O.P. (Willem Asaert)
Oud Sluis Beestenmarkt 2, 4524 EA Sluis 0031-117/46.12.69 www.oudsluis.nl maandag, dinsdag en zaterdagmiddag gesloten lunchmenu op weekdagen met drie gerechten: 65 euro bron; demorgen.be
De kippenfilets opensnijden en plat kloppen met een houten plankje.De filets kleuren in boter en bestrooien met peper en zout. Uit de pan halen en de kippenbouillon erin gieten.De scampi pellen en aanbakken in een weinig boter. De gesnipperde knoflook toevoegen en bestrooien met peper en zout. De room toevoegen en even laten inkoken.De scampisaus door een zeef bij de gevogeltejus gieten.De saus binden met maïszetmeel dat losgeklopt werd in een beetje water.Een kippenlapje op een bord schikken. Er enkele scampi bij leggen en bedekken met de saus. Bestrooien met fijngehakte peterselie.Enkele groene boontjes errond schikken die in water werden gaargekookt.Serveren met hertoginnenaardappelen die in de oven gekleurd werden. bron; skynet.be
Kook de pasta beetgaar. Bak de kip in de Solo aan. Hak de tomaten grof en voeg ze aan het vlees toe. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper, zout en suiker. Laat alles 3 minuten op een zacht vuur stoven. Meng met de pasta en werk af met de tuinkruiden. bron; solo.be
Kook de aardappelen gaar. Giet het kookvocht af en stamp de aardappelen met een stamper of vork fijn. Verwarm de melk en voeg Solo toe. Roer dit mengsel door de gepureerde aardappelen en blijf dit even luchtig kloppen. De puree op smaak brengen met zout, peper en paprikapoeder. Snij de paprika's in kleine blokjes en schep deze samen met de gesneden bosuitjes door de puree. bron; solo.be
Proefkonijn: Lijsterbes
Proefkonijn: Lijsterbes
Als je in een chic restaurant medailles of diploma's ziet hangen, zijn ze meestal het resultaat van wedstrijden als de Bocuse d'Or, Prosper Montagné of Beste Sommelier van België. In De Lijsterbes in Berlare liggen andere trofeeën; chef Geert Van Der Bruggen is immers een straffe triatleet. Goed vier jaar geleden voelde hij dat zijn conditie te wensen overliet, en begon hij voorzichtig te trainen. Nu is hij niet meer te houden, enkele medailles van de Ironman 2008 getuigen daarvan. Ook in zijn keuken geeft hij het beste van zichzelf, en dan vindt hij tussendoor nog tijd voor zijn televisie-optredens op Vitaya en op Eén.
Berlare ligt aan het Donkmeer, en op een weekdag buiten de grote vakantie maakt de oever maar een droeve indruk.De toeristische infrastructuur ziet er vervallen uit, de sfeer is die van een Noord-Franse badplaats in de winter, bij les Ch'tis. Maar dat verandert in De Lijsterbes. De gevel is onopvallend, en je komt eerst voorbij de keuken, alvorens langs de tuin en het terras in de bar en het daarachter liggend restaurant te belanden.
Het is middag en de chef is net bezig wat verse kruiden te plukken in de tuin. Omdat de hemel blauw is, en het groen weelderig, blijven we op het terras om het aperitief te gebruiken. We kunnen kiezen uit verschillende champagnes, maar we houden het bescheiden met een uitstekende, frisse crémant d'Alsace (9 euro). Er komen krokante knabbelrepen en een dipsaus bij. Kort daarop volgen drie mooie hapjes waarvan ik vooral het vierkantje kabeljauw op bloemkool, met gelei van pickles heb onthouden, en een succulent schijfje eendenlever, in een crumble gewenteld.
Beperkte à la carte-keuze Lijsterbessen, lezen we op de spijskaart, nog voor we aan de gerechten beginnen, werden door de Romeinen gebruikt als lokaas. En volgens een oude Ierse legende zou de vrouw zijn ontstaan uit de vrucht van een lijsterbes. Kijk eens aan, we zitten hier op een goede plek om verlokt te worden. Er is een beperkte à la carte-keuze, waarin ons beider oog direct valt op aan 't spit gegaard duifje met artisjok, pancetta en beukenzwam of krokante kalfszwezerik met morieljes en witte asperges, beide 35 euro. Maar er is bijna evenveel keuze in 'de verlokkingen van de natuur' ofte menuformules. Met vier gerechten kost het meimenu 60 euro, met zes gerechten 90 euro. In beide gevallen kun je de rekening doen variëren met een aangepaste wijnselectie.
Vier gerechten zijn meer dan genoeg voor een lunch, en dus missen we de kreeftenstaart met korenaarasperges, en de hoevekazen. Maar er blijft nog meer dan genoeg lekkers over.Om het educatief te houden - de Duiker verdiept zich de laatste tijd meer in zijn potten en glazen dan in diepe wateren en koraalriffen - nemen we elk een verschillende wijnselectie.
Door de attente maître aan tafel genood, lopen we door de loungebar die hedendaags en origineel is ingericht. Ik was hier vroeger nooit geweest, maar het interieur is recent helemaal vernieuwd en straalt tegelijk rust en hedendaagsheid uit. Als tafeldecoratie staat op het gesteven wit linnen een schaaltje verse aardbeien. Hoe simpel kan het zijn.
Verschillende wijnen Als eerste voorgerecht zijn er Belgische witte asperges, flink grote stukken, in broodkruim gewenteld en gebakken, zodat ze een krokant korstje hebben, kruisgewijs op gerookte makreel geschikt, met een scharreleitje als smeuïg bindmiddel. In de glazen komen twee zeer verschillende wijnen, een bloemige moscato Giallo secco uit Zuid-Tirol, en een beendroge cozinheiros Maria Gomes-Bical (2004) uit Portugal. Interessant om te proeven hoe ze zich beide met de asperges verenigen, de ene in contrast, de andere als versterker.
Als tweede voorgerecht hebben we risotto met doperwten, met een streepje gevriesdroogde munt en een lapje gelei van een andere soort munt, calamintha grandiflora, plus een (voor mij overbodig) stukje geroosterde zeebarbeel. Ik had er liever een morielje bij gehad. In de glazen komen respectievelijk een witte bourgogne, Trapet père & fils, 2007 en een riesling Porphyr 2007, Wagner Stempel, uit Rheinhessen.
Bij het hoofdgerecht, een succulent kalfsribstuk uit de Limousin met marjolein, zware pesto maar zeer fijne polenta met tuinkruiden, komt er voor beiden een Italiaan. Vigna del Guasto 2003, Lamoretti en Chianti Classico Riserva 'Il Margone', pure sangiovese. Dit leerrijke en smakelijke maal ronden we af met aardbeien, gemarineerd in wodka, met huisgemaakt ricotta-honingijs.
Michelinster Van GaultMillau kreeg Van Der Bruggen vorig jaar twee punten bij, wat hem een 16 op 20 opleverde, voor Michelin is hij al vele jaren een ster waard. Met het nieuwe interieur en de feilloze bediening (al moest de jonge dienster zich niet telkenmale excuseren als ze iets neerzette of wegnam) is dat meer dan verdiend. (Agnes Goyvaerts)
Dit is een primeur voor de brouwerij: een kerstbier niet meegerekend is de Tongerlo Prior Tripel het eerste bier met hergisting. Het goudblonde abdijbier, 'het bier der Norbertijnen', toont fijn parelend schuim en een opvallend mooie aanmaak van belletjes. De geur is heel fruitig, met rijpe banaan, ananas, perzik en een beetje vanille. De smaak is volmondig. De zoete aanzet gaat over in een aromatische bitterheid. In de nasmaak komt het fruit terug, zelfs met een gekonfijte indruk. Als bijsturing van de vorige tripel is deze Tongerlo Prior Tripel zeker geslaagd.
Alcoholvolume: 9 procent.
Schenktemperatuur: vanaf 7 graden tot keldertemperatuur (10 tot 12 graden).
Lekker bij: gevogelte, desserts, kaas.
Bewaren: twee jaar. bron; nieuwsblad.be
29-05-2009
Grijze dorade in bouillon van tonijn
Grijze dorade in bouillon van tonijn
Markt: 2 grijze dorades van 400 g stuk, gefileerd en ontschubd door uw vishandelaar, 4 wortelen, 4 stronken prei, 1 pakje groene aspergepunten, 4 raapjes, 200 g knolselder, 200 g spinazie, 200 g tonijn in eigen nat, 1 teentje look, 1 stukje gember van 1 cm, zout peper, sojasaus naar smaak, de zeste van 1 citroen.
Kook de tonijn 10 minuten in 1/2 liter water, samen met gesnipperd teentje look en de gember. Zeef de bouillon en breng op smaak met sojasaus. Snijd de groenten in hapklare stukken en kook ze beetgaar in de bouillon. Pocheert de vis samen met de groenten gedurende 3 minuten. Versier met de zestes en dien warm op met rijst. bron;foodstyling.be
28-05-2009
Pinkstersalade met postelein
Pinkstersalade met postelein
Simpel, gemakkelijk en verbazend lekker. Postelein met wat gemengde sla, rucola, radijs, kabeljauw en paling. Vooral de radijs en de paling gaan prachtig samen. Een gerecht om lekker mee te experimenteren. Je kan de radijs er zo bij geven, of van tevoren raspen en zo over de paling en de vis doen. Probeer wel echte peperige radijs te krijgen.
Foto: Frank de Ruiter
Nodig voor voor 4 personen
400 gr kabeljauwfilet en 200 gr gerookte paling.
Voor de salade: gemengde sla, rucola en natuurlijk de postelein.
Voor de dressing wat hojiblanca olijfolie, Japanse rijstazijn (twee delen op een deel), en rasp van de schil van een biologische limoen. Beetje fijne witte peper en een snufje zeezout.
Maak de salade vlak voor het opdienen aan met de dressing. Smeer de kabeljauw met wat olijfolie in en stoom heel even, drie minuten is genoeg. Paling in reepjes snijden en over de warme kabeljauw leggen. Serveren met nieuwe aardappeltjes en een sausje van gesmolten boerenboter. Felix Wilbrink bron; .telegraaf.nl
Broodje hamsalade
Broodje hamsalade
Menugang: lunchgerecht Soort Recept : vlees Type gerecht : brood Bereidingstijd: 15 minuten
Tegenwoordig kun je vrijwel alles kant en klaar in een bakje kopen. Makkelijk, maar niet altijd even vers en smakelijk. Vandaag bereiden we onze eigen hamsalade. Laat je niet afschrikken, want dat gaat echt in een handomdraai. Mocht er iets overblijven wat ik betwijfel dan smaakt de salade morgen ook prima bij de lunch.
Verwarm de oven op 160 graden. Kook de eieren. Rooster de pijnboompitten in een droge pan. Snijd de ham en augurken in stukjes. Meng ze met de fijngehakte rucola, pijnboompitten, mayonaise en crème fraîche. Breng de hamsalade op smaak met zout en peper. Verwarm het brood in de oven en snijd het in drie ronde plakken. Besmeer de onderste en middelste laag met de hamsalade. Bedek de hamsalade met sla en stapel de lagen brood op elkaar.
Serveer het in stukken gesneden met een in kwart gesneden ei erop.
4 hardgekookte eieren
4 eetlepels pijnboompitten
200 gr gerookte ham
200 gr gekookte ham
4 kleine augurkjes
75 gr rucola
½ dl mayonaise
1½ dl crème fraîche
1 Turks brood
1 krop Romaanse sla
bron;telegraaf.nl
Griet met shiitake
Griet met Shitake
Griet is een zeer magere vis. Er kan dus zonder problemen een wat krachtiger saus bij. Een hele griet kan prachtig afgebakken worden in de oven. Griet levert gastronomische topkwaliteit.
Thema :
Vis, lekker eenvoudig
Benodigdheden : - voor 4 personen -
1 mooie griet met vel 1 dl visfumet (van een pakje) of nog beter: 1 dl mosselsap (kookvocht van mosselen) 1 dl droge witte wijn 3 sjalotten 200 g shiitakepaddenstoelen 3 eetlepels fijngehakte platte peterselie een stevige klont boter peper en zeezout
Bereidingswijze :
Hak de sjalotten fijn. Snijd de steeltjes van de paddenstoelen en versnijd de shiitakes in fijne plakjes.
Boter een grote platte ovenschotel in waarin de vis ruim past. Bestrooi de bodem rijkelijk met fijngehakte sjalot.
Schraap de schubben van de vis met de achterzijde van een mes. Was daarna de griet. Leg de vis op zijn geheel in de schotel, met het donkere vel naar boven. Peper en zout de vis.
Overgiet de vis met visfumet of mosselsap en witte wijn. Strooi de paddenstoelen kriskras op en naast de vis. Beleg de vis met klontjes boter.
Laat de schotel bovenop het fornuis zo vlug mogelijk aan de kook komen. Schuif de griet dan onmiddellijk in de oven die staat afgesteld op 240°C. Laat 20 minuten garen.
Haal de vis uit de oven en bestrooi met fijngehakte peterselie. Serveer. bron; visinfo.be
De roodbaarsfilets spoelen, droogdeppen, op graatjes controleren en in grote dobbelstenen snijden. De kerrie mengen met het gemberpoeder en hiermee de stukken roodbaars bestrooien.De ui pellen en fijnsnijden, de knoflook persen en beide even aanstoven in boter. Daarna bestrooien met bloem en de visfumet samen met de room toevoegen. Aan de kook brengen en wat laten inkoken op een zacht vuurtje.De lente-uitjes schoonmaken en fijnsnijden, alsook de rode paprika. Beide ingrediënten aan de saus toevoegen en alles nog 5 minuutjes laten doorkoken.Op het einde van de bereiding de stukken vis toevoegen, de saus goed omroeren en nog 4 minuten verder laten sudderen op 'n zacht vuurtje. Op smaak brengen met peper, zout en eventueel kerrie. Op voorverwarmde borden serveren en garneren met steeltjes bieslook. bron; skynet.be/
De tomaten in partjes verdelen en ontpitten. De ui pellen en in schijfjes snijden.De tomaatpartjes op een groot bord schikken en er de gevouwen reepjes gerookte zalm en de schijfjes ui opleggen. Versieren met blaadjes veldsla, takjes dille en luzernescheutjes.In het midden van het bord een roosje leggen dat gevormd werd met een lange, vrij dik gesneden tomaatschil.De zure room lichtjes opkloppen met citroensap, peper en zout. Op elk hapje een scheutje saus gieten. bron; skynet.be
Mosterd
Mosterd
Wie mosterd zegt, denkt niet per se aan Dijon. Het geel maakt niet voor niets deel uit van onze driekleur. De gele gloed overs onze velden op het einde van de lente i sonder meer te danken aan de mosterdplanten. De zaden van deze planten worden versameld. Voor 1 pot mosterd zijn er heel veel zaadjes nodig, olie of wijnazijn, kruiden en natuurluik een mosterdfabrikant. Gelukkig zuijn er zaadjes in overvloed, want het plantje is vrijgevig en houdt van ons gematigd klimaat. Oef, dat treft goed. De mosterdplant is waarschijnlijk zo oud als de aarde, maar het is pas in de Romeinse tijd dat de koks interesse kregen voor dit plantje. De naam «mosterd» is afgeleid van het Latijnse «mustus ardens», leeterlijk «brandende most». De mosterd van de Romeinen, aangelengd met druivenmost, was zo pittig dat het een door twee uitgehongerde wilde dieren gevelde gladiator weer tot leven bracht. In de loop van de jaren, doorheen de verschillende tijdperken, vervolgde de mosterd doodleuk zijn weg, koers varend naar Engeland en galloperend naar de rest van Europa. Naast de gastronomische kwaliteiten kreeg de mosterd geneeskrachtige deugden toegeschreven. In talloze culturen maakte de mosterd deel uit van deugddoende middeltjes die werden opgesnoven om de koorts te verjagen. En zoals vaker het geval met pittige ingrediënten werd hij beschouwd alse en afrodisiacum. Maar bij gebrek aan tijd hebben wetenschappers dit onderzoek nooit aangevat. In België, in de mooie stad Gent, meer bepaald in een bocht van een schilderachtig steegje vlak bij de Groenten markt, bevindt zich een ietwat ouderwets winkeltje. De gevel is bekleed met donkerblauwe, houten panelen en een oud uithangbord. Achter de dubbele centrale poort van het gebouw, die voor de helft uit glas bestaat, staan talloze mosterdpotten uitgestald. Vergis u niet, want dit is geen doorsneekruidenierswinkeltje. Hier wordt een van de beste mosterd geproduceerd, op ambachtelijke wijze. De zaadjes worden in de kelder van de winkel fijngestampt en alle soorten mosterd worden bereid volgens een authentiek recept. Volgens de legende heeft een soldaat van Napoleon afkomstig uit Dijon het geheime recept onthuld aan een Vlaamse schone. De Tierenteyn extra-sterk en alle andere bereidingen maken het de moeite waard een ommetje te maken in dit Gentse steegje. bron; skynet.be
Griet met asperges
Griet met asperges
Griet is familie van de tarbot. Even goed maar wel wat goedkoper. Het smeuïge, smaakvol verfijnde witte visvlees vindt zijn gelijke niet. Lekker met gebakken bananen, asperges, voorjaarsgroenten.
Benodigdheden :
- voor 4 personen -
4 grietfilets
1 bundel Mechelse asperges
15 cl room
muskaatnoot
een klontje boter
peper en zout
Bereidingswijze : (20 + 15 minuten)
1. Snijd de kopjes (5 cm) van de geschilde aspergestengels en houd apart.
2. Versnijd de asperges in kleine blokjes of schijfjes.
3. Giet de room in een pot en voeg de aspergestukken toe.
4. Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen onder deksel.
5. Verwijder het deksel en laat inkoken tot 1/3 van het volume verdampt is.
6. Stoom de grietfilets samen met de aspergekoppen gedurende een 10-tal minuten in de stoompot of -oven.
7. Schep de griet op de borden.
8. Laat een klontje boter smelten in de saus.
9. Overgiet de vis met de saus, leg er de aspergepunten bij en serveer. bron;visinfo.be
Kookboeken; De Vlaamse Keuken: 700 gerechten van eigen bodem
Kookboek
De Vlaamse Keuken: 700 gerechten van eigen bodem
Uitgegeven door:Standaard Uitgeverij
ISBN:90-389-0796-6
Een elektronisch kookboek met 700 recepten en meer dan honderd beschrijvingen van producten van eigen bodem. Van het Belgisch witloof tot de grijze Noordzee-garnaal. Zoekt u een visbereiding die geen kokschoolervaring vereist ? Of wenst u een feestelijke vleesbereiding op tafel te toveren ? En muisklik en u krijgt alle beschikbare gerechten. De recepten zijn printbaar en u maakt automatisch een boodschappenlijstje voor alle geselecteerde gerechten. Ook eigen recepten toevoegen, is mogelijk bron; xquis.com
26-05-2009
Nieuwe wellnesshotels in de Elzas
Nieuwe wellnesshotels in de Elzas
La Source des Sens
Les Violettes
Le Chambard
De Elzas staat vooral bekend om zijn wijnroute, maar daar komt verandering in. Steeds meer hotels storten zich op het wellnessgebeuren.
Nieuw in La Source des Sens in Morsbronn-les-Bains is een massage met warme stenen. Vanaf 160 euro per nacht met zesgangendiner, behandeling en toegang tot de wellness.
Les Violettes in Jungholtz, tussen Mulhouse en Colmar, biedt het hele jaar door arrangementen aan met telkens drie behandelingen die afhankelijk zijn van het seizoen. Vanaf 129 euro voor zo'n arrangement.
Le Chambard in Kaysersberg heeft een compleet nieuw wellnesscentrum: tussen de wijngaarden kan je niet alleen genieten van binnenzwembad, jacuzzi, hamam en sauna, er is ook een maquillage-instituut en behandelingen met oosterse inslag. Prijs 516 euro voor twee voor een nacht met diner, een bad met bloemen, massage en toegang tot de wellness.
Mediterraan eten vermindert niet alleen slecht cholesterol in het bloed, uit onderzoek blijkt nu ook dat dit voedsel zorgt voor meer goed cholesterol.
Foto: Akke van Eck
Mensen die mediterraan eten, hebben meer goed cholesterol in hun bloed dan mensen die westers eten. Dat voedsel uit het gebied rond de Middellandse Zee voor minder LDL-cholesterol - ook wel bekend als slecht cholesterol - in het bloed zorgt, was al bekend, maar het was nog niet aangetoond dat zulk voedsel het gehalte HDL-cholesterol (goed cholesterol) verhoogt. Dat heeft de Wageningen Universiteit gemeld.
Het positieve effect van mediterraan eten blijkt uit promotieonderzoek van onderzoekster Marieke Bos. De Nederlandse Hartstichting financierde het onderzoek. Mediterrane voeding kenmerkt zich door veelvuldig gebruik van olijfolie, veel groente en fruit, graanproducten, peulvruchten, noten en vis. Een glaasje rode wijn per dag maakt het dieet compleet.
Cholesterol is een belangrijke bouwstof, maar teveel cholesterol is schadelijk. Overtollig cholesterol kan worden opgeslagen in bloedvaten, die daardoor vernauwd raken. Een hoog gehalte HDL-cholesterol en combinatie met een laag LDL-cholesterolgehalte, vermindert de kans op hart- en vaatziekten.
(ANP) bron; .telegraaf.nl
Aan de oceaan in Lanzarote
Aan de oceaan in Lanzarote
Via het internet ontdekten we een appartement/loft in Lanzarote, nabij Guatiza, knap ingericht en gerenoveerd door een Vlaams koppel. Ze ontvingen ons hartelijk met een fles cava, die op het terras met uitzicht op de oceaan veel beter smaakte dan bij ons in België.
We waren meteen weg van de ligging: totale rust, de oceaan op grijpafstand, prachtig terras, geen lichtvervuiling, aangename luxe. Top of the bill is de jacuzzi op het dakterras waar je oneindig kunt genieten van de sterrenhemel.
Carine is kinesitherapeute en zorgt voor een heerlijke massage, terwijl Filip je laat genieten van heerlijke gerechten. Hun discrete gastvrijheid zorgt voor een echte meerwaarde. Wie in de buurt op uitstap wil, kan naar het huis van kunstenaar César Manrique, naar de wijnregio of de stranden in het noorden. (Bart Vanschoebeke en Leen Desmet)
Gamba's met couscous, gebakken asperges en peultjes
Gambas met couscous, gebakken asperges en peultjes
Ramon Beuk
In Noord-Afrika bestaat er maar één geaccepteerde bereidingswijze voor couscous en dat is stomen.
Maar wellen is sneller en makkelijker Er zijn wel een paar kleine dingen waar je op moet letten. Meng bijvoorbeeld eerst wat olie door de nog droge korrels. Hiermee voorkom je dat de couscous gaat klonteren.
Nodig voor 4 personen:
150 gr couscous
2,5 dl kippenbouillon
250 gr asperges
250 gr peultjes
500 gr gambas
1 teentje knoflook
1 eetlepel tomatenpuree
1 ui
Bereiding: Meng een scheutje olijfolie door de couscous en roer de kokende bouillon er door. Plaats een deksel op de pan en laat de couscous ongeveer tien minuten garen. Roer de korrels halverwege nog eens los. Schil de asperges en snijd ze in stukken. Verhit een pan met een beetje olie en fruit de gesnipperde ui. Voeg de asperges en in stukken gesneden peultjes toe en bak ze op laag vuur tot de asperges zacht worden. Verhit een pan met een beetje olie en bak de gambas samen met de fijngehakte knoflook tot de gambas verkleuren. Voeg de tomatenpuree toe, roer door en blus af met twee eetlepels water. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Serveren: Verdeel het aspergemengsel over de borden. Schep de couscous er naast en verdeel de gambas over de groenten. bron; telegraaf.nl