Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    27-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatenhapjes met gerookte zalm en zure room


    Tomatenhapjes met gerookte zalm en zure room

     

    Ingrdiënten


    - 4tomaat
    - 4plakjezalm (gerookt)
    - 1ui
    - 20gveldsla
    - 4takjedille
    - 0luzernescheutjes
    - 2dlzure room
    - 0peper
    - 0zout
    - 4eetlepelcitroensap

    Bereiding



    De tomaten in partjes verdelen en ontpitten. De ui pellen en in schijfjes snijden.De tomaatpartjes op een groot bord schikken en er de gevouwen reepjes gerookte zalm en de schijfjes ui opleggen. Versieren met blaadjes veldsla, takjes dille en luzernescheutjes.In het midden van het bord een roosje leggen dat gevormd werd met een lange, vrij dik gesneden tomaatschil.De zure room lichtjes opkloppen met citroensap, peper en zout. Op elk hapje een scheutje saus gieten.
    bron; skynet.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosterd


    Mosterd

                                    Mosterd 

    Wie mosterd zegt, denkt niet per se aan Dijon. Het geel maakt niet voor niets deel uit van onze driekleur. De gele gloed overs onze velden op het einde van de lente i sonder meer te danken aan de mosterdplanten. De zaden van deze planten worden versameld. Voor 1 pot mosterd zijn er heel veel zaadjes nodig, olie of wijnazijn, kruiden en natuurluik een mosterdfabrikant. Gelukkig zuijn er zaadjes in overvloed, want het plantje is vrijgevig en houdt van ons gematigd klimaat. Oef, dat treft goed.
    De mosterdplant is waarschijnlijk zo oud als de aarde, maar het is pas in de Romeinse tijd dat de koks interesse kregen voor dit plantje. De naam «mosterd» is afgeleid van het Latijnse «mustus ardens», leeterlijk «brandende most». De mosterd van de Romeinen, aangelengd met druivenmost, was zo pittig dat het een door twee uitgehongerde wilde dieren gevelde gladiator weer tot leven bracht.
    In de loop van de jaren, doorheen de verschillende tijdperken, vervolgde de mosterd doodleuk zijn weg, koers varend naar Engeland en galloperend naar de rest van Europa. Naast de gastronomische kwaliteiten kreeg de mosterd geneeskrachtige deugden toegeschreven. In talloze culturen maakte de mosterd deel uit van deugddoende middeltjes die werden opgesnoven om de koorts te verjagen. En zoals vaker het geval met pittige ingrediënten werd hij beschouwd alse en afrodisiacum. Maar bij gebrek aan tijd hebben wetenschappers dit onderzoek nooit aangevat.
    In België, in de mooie stad Gent, meer bepaald in een bocht van een schilderachtig steegje vlak bij de Groenten markt, bevindt zich een ietwat ouderwets winkeltje. De gevel is bekleed met donkerblauwe, houten panelen en een oud uithangbord. Achter de dubbele centrale poort van het gebouw, die voor de helft uit glas bestaat, staan talloze mosterdpotten uitgestald. Vergis u niet, want dit is geen doorsneekruidenierswinkeltje. Hier wordt een van de beste mosterd geproduceerd, op ambachtelijke wijze. De zaadjes worden in de kelder van de winkel fijngestampt en alle soorten mosterd worden bereid volgens een authentiek recept. Volgens de legende heeft een soldaat van Napoleon afkomstig uit Dijon het geheime recept onthuld aan een Vlaamse schone.
    De Tierenteyn extra-sterk en alle andere bereidingen maken het de moeite waard een ommetje te maken in dit Gentse steegje. bron; skynet.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griet met asperges


    Griet met asperges

    image

    Griet is familie van de tarbot. Even goed maar wel wat goedkoper. Het smeuïge, smaakvol verfijnde witte visvlees vindt zijn gelijke niet. Lekker met gebakken bananen, asperges, voorjaarsgroenten.



    Benodigdheden :

    - voor 4 personen -

    4 grietfilets

    1 bundel Mechelse asperges

    15 cl room

    muskaatnoot

    een klontje boter

    peper en zout


    Bereidingswijze : (20 + 15 minuten)

    1. Snijd de kopjes (5 cm) van de geschilde aspergestengels en houd apart.

    2. Versnijd de asperges in kleine blokjes of schijfjes.

    3. Giet de room in een pot en voeg de aspergestukken toe.

    4. Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen onder deksel.

    5. Verwijder het deksel en laat inkoken tot 1/3 van het volume verdampt is.

    6. Stoom de grietfilets samen met de aspergekoppen gedurende een 10-tal minuten in de stoompot of -oven.

    7. Schep de griet op de borden.

    8. Laat een klontje boter smelten in de saus.

    9. Overgiet de vis met de saus, leg er de aspergepunten bij en serveer. bron;visinfo.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kookboeken; De Vlaamse Keuken: 700 gerechten van eigen bodem


    Kookboek

    De Vlaamse Keuken: 700 gerechten van eigen bodem

    Uitgegeven door:Standaard Uitgeverij

    ISBN:90-389-0796-6

    Een elektronisch kookboek met 700 recepten en meer dan honderd beschrijvingen van producten van eigen bodem. Van het Belgisch witloof tot de grijze Noordzee-garnaal.
    Zoekt u een visbereiding die geen kokschoolervaring vereist ? Of wenst u een feestelijke vleesbereiding op tafel te toveren ? En muisklik en u krijgt alle beschikbare gerechten. De recepten zijn printbaar en u maakt automatisch een boodschappenlijstje voor alle geselecteerde gerechten. Ook eigen recepten toevoegen, is mogelijk
    bron; xquis.com


    26-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe wellnesshotels in de Elzas


    Nieuwe wellnesshotels in de Elzas

    La Source des Sens
    Les Violettes
    Les Violettes
    Le Chambard
    Le Chambard

    De Elzas staat vooral bekend om zijn wijnroute, maar daar komt verandering in. Steeds meer hotels storten zich op het wellnessgebeuren.

    Nieuw in La Source des Sens in Morsbronn-les-Bains is een massage met warme stenen. Vanaf 160 euro per nacht met zesgangendiner, behandeling en toegang tot de wellness.

    Les Violettes in Jungholtz, tussen Mulhouse en Colmar, biedt het hele jaar door arrangementen aan met telkens drie behandelingen die afhankelijk zijn van het seizoen. Vanaf 129 euro voor zo'n arrangement.

    Le Chambard in Kaysersberg heeft een compleet nieuw wellnesscentrum: tussen de wijngaarden kan je niet alleen genieten van binnenzwembad, jacuzzi, hamam en sauna, er is ook een maquillage-instituut en behandelingen met oosterse inslag. Prijs 516 euro voor twee voor een nacht met diner, een bad met bloemen, massage en toegang tot de wellness.

    Meer info:
    http://www.lasourcedessens.fr, http://www.lesviolettes.com, http://www.lechambard.fr/ 
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer 'goed' cholesterol met mediterraan eten


    Meer 'goed' cholesterol met mediterraan eten


    Mediterraan eten vermindert niet alleen slecht cholesterol in het bloed, uit onderzoek blijkt nu ook dat dit voedsel zorgt voor meer goed cholesterol.
     
    Foto: Akke van Eck

    Mensen die mediterraan eten, hebben meer ’goed’ cholesterol in hun bloed dan mensen die westers eten. Dat voedsel uit het gebied rond de Middellandse Zee voor minder LDL-cholesterol - ook wel bekend als slecht cholesterol - in het bloed zorgt, was al bekend, maar het was nog niet aangetoond dat zulk voedsel het gehalte HDL-cholesterol (goed cholesterol) verhoogt. Dat heeft de Wageningen Universiteit gemeld.

    Het positieve effect van mediterraan eten blijkt uit promotieonderzoek van onderzoekster Marieke Bos. De Nederlandse Hartstichting financierde het onderzoek. Mediterrane voeding kenmerkt zich door veelvuldig gebruik van olijfolie, veel groente en fruit, graanproducten, peulvruchten, noten en vis. Een glaasje rode wijn per dag maakt het dieet compleet.

    Cholesterol is een belangrijke bouwstof, maar teveel cholesterol is schadelijk. Overtollig cholesterol kan worden opgeslagen in bloedvaten, die daardoor vernauwd raken. Een hoog gehalte HDL-cholesterol en combinatie met een laag LDL-cholesterolgehalte, vermindert de kans op hart- en vaatziekten.

    (ANP) bron; .telegraaf.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aan de oceaan in Lanzarote


    Aan de oceaan in Lanzarote

     

    Via het internet ontdekten we een appartement/loft in Lanzarote, nabij Guatiza, knap ingericht en gerenoveerd door een Vlaams koppel. Ze ontvingen ons hartelijk met een fles cava, die op het terras met uitzicht op de oceaan veel beter smaakte dan bij ons in België.

    We waren meteen weg van de ligging: totale rust, de oceaan op grijpafstand, prachtig terras, geen lichtvervuiling, aangename luxe. Top of the bill is de jacuzzi op het dakterras waar je oneindig kunt genieten van de sterrenhemel.

    Carine is kinesitherapeute en zorgt voor een heerlijke massage, terwijl Filip je laat genieten van heerlijke gerechten. Hun discrete gastvrijheid zorgt voor een echte meerwaarde. Wie in de buurt op uitstap wil, kan naar het huis van kunstenaar César Manrique, naar de wijnregio of de stranden in het noorden. (Bart Vanschoebeke en Leen Desmet)

    www.carinefilip.com
    bron; demorgen.be

    25-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gamba's met couscous, gebakken asperges en peultjes


    Gamba’s met couscous, gebakken asperges en peultjes

    Ramon Beuk
    In Noord-Afrika bestaat er maar één geaccepteerde bereidingswijze voor couscous en dat is stomen.

     

    Maar wellen is sneller en makkelijker Er zijn wel een paar kleine dingen waar je op moet letten. Meng bijvoorbeeld eerst wat olie door de nog droge korrels. Hiermee voorkom je dat de couscous gaat klonteren.

    Nodig voor 4 personen:

    150 gr couscous

    2,5 dl kippenbouillon

    250 gr asperges

    250 gr peultjes

    500 gr gamba’s

    1 teentje knoflook

    1 eetlepel tomatenpuree

    1 ui

    Bereiding: Meng een scheutje olijfolie door de couscous en roer de kokende bouillon er door. Plaats een deksel op de pan en laat de couscous ongeveer tien minuten garen. Roer de korrels halverwege nog eens los. Schil de asperges en snijd ze in stukken. Verhit een pan met een beetje olie en fruit de gesnipperde ui. Voeg de asperges en in stukken gesneden peultjes toe en bak ze op laag vuur tot de asperges zacht worden. Verhit een pan met een beetje olie en bak de gamba’s samen met de fijngehakte knoflook tot de gamba’s verkleuren. Voeg de tomatenpuree toe, roer door en blus af met twee eetlepels water. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.

    Serveren: Verdeel het aspergemengsel over de borden. Schep de couscous er naast en verdeel de gamba’s over de groenten.  bron; telegraaf.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Creatief met gezonde gerechten

    Creatief met gezonde gerechten

    Foto's van foodfotograaf Marc Wouters.
    Je eetgewoonten aanpassen doe je niet op één dag. Wie kampt met hoge bloeddruk, te veel cholesterol of overgewicht, kan niet anders en moet creatief wezen om elke dag lekker en gezond te diëten. www.gezondweb.be biedt een aantal lekkere en alternatieve recepten aan, waardoor het ganse gezin kan meegenieten.

    Een webdiëtiste vermeldt bij meer dan 200 recepten voor welke diëten ze geschikt zijn. Mensen die een diabetes-, vermageringsdieet of zoutarm dieet volgen, vinden er nieuwe inspiratie om hun menu uit te breiden. Ook wie zijn cholesterol moet verlagen of vezelrijker wil eten, vindt er de geschikte gerechten.


    1. Courgettesoep met kruidenkaas


    Ingrediënten (4 personen):
    - 500g courgettes
    - 100g magere kruidenkaas
    - 10cl light room
    - 2 wortels
    - 1 takje selder
    - 1 ui
    - 40g kervel

    Was de selder, schil de wortelen en de ui en snijd alles in stukken. Doe ze in een kookpan en voeg er 1 liter water bij. Laat 20 minuten koken. Doe deze bouillon door een zeef, giet hem opnieuw in de kookpan en doe de in blokjes gesneden courgettes erbij. Laat 10 minuten koken. Was de kervel, doe hem bij de soep en mix. Bind met de magere kruidenkaas en de light room, voeg wat peper toe en laat nog 2 minuten doorkoken. Verdeel over de soepborden.

    Past in: vermageringsdieet, diabetesdieet, cholesterolbeperkend- en zoutarm dieet.


    2. Tonijn met gember en koriander


    Ingrediënten (4 personen):
    - 4 tonijnsteaks van ongeveer 100g
    - 4 tomaten
    -een stukje gember
    -8 takjes koriander
    -1 eetlepel citroensap
    -peper
    -olie

    Leg de tomaten even in heet water en ontvel ze. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Hak de gember fijn. Knip de korianderblaadjes fijn. Meng de tomatenstukjes met de gember, de koriander, het citroensap en peper. Laat dit een uurtje in de koelkast trekken. Warm de grill voor. Dep de tonijn droog en bestrijk aan beide zijden met wat olie. Grill de vis in ongeveer 6 minuten aan beide zijden bruin. Geef er de tomatenstukjes met gember en koriander bij.
    Tip: Lekker met broccoli en volkorenrijst.

    Past in: vermagerings-, diabetes-, cholesterolbeperkend en zoutarm dieet.

    3. Fruitsla met eiwitschuim

    4 personen:
    -500g fruit (afhankelijk van het seizoen; bvb appel, peer, sinaasappel, druiven, aardbeien, bessen, kiwi, meloen, bramen,...)
    -2 dl vers geperst sinaasappelsap
    -2 eiwitten
    -Zoetstof of suiker

    Maak het fruit schoon en snijd het in stukjes. Verdeel het over vier dessertschaaltjes en overgiet met het sinaasappelsap. Klop het eiwit tot schuim met de zoetstof of de suiker. Zet de grill aan. Verdeel het eiwit over de vier schaaltjes en laat dit onder de grill iets bruinen.

    Past in: cholesterolverlagende voeding, vermageringsdieet (als je zoetstof gebruikt) diabetesdieet (als je zoetstof gebruikt) en zoutarme voeding.


    Info
    Gezondweb.be is de gezondheidswebsite van het socialistisch ziekenfonds. Naast recepten vind je op er voedingsdossiers voor mensen met diabetes, overgewicht, te veel cholesterol en hoge bloeddruk. De webdiëtiste beantwoordde al honderden vragen, waarvan er meer dan tweehonderd anoniem gepubliceerd staan op gezondweb. Je kan ook zelf gratis een vraag stellen. (lvl) bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De 50 ultieme tips voor een geslaagde BBQ


    De 50 ultieme tips voor een geslaagde BBQ
    Zo kan je barbecue nooit mislukken





    De eerste zon hebben we gehad. De eerste worstjes en ribbetjes zijn geroosterd. Maar het échte barbecueseizoen komt nu pas op gang, met de zomervakantie in zicht. Ex-wereldkampioen Peter De Clercq, dé barbecueautoriteit in ons land, heeft net een boek uit: Basic BBQ, een handleiding waarmee je feestje niet kan mislukken.
     'Basic BBQ. Alles wat je moet weten voor een geslaagde barbecue',
    Peter De Clercq, Uitgeverij Lannoo, 17,95euro

     Jan Claeys bron; nieuwsblad.be

     


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rose van zalm met vinaigrette en asperges

    image 
    Rose van zalm met vinaigrette en asperges

    Tip :

    Vinaigrette kunt u al eens oppeppen met mosterd maar ook met blauwgeaderde schimmelkaas. Dragon, look en grove peper zijn welkome smaakmakers. Sesam- en notenolieolie zijn te sterk van smaak, vermeng deze met maïs- of zonnebloemolie.

    Thema :

    Vis met groenten of fruit: de slankkeuken op haar lekkerst!

    Benodigdheden :

    - voor 4 personen -

    400 g verse zalmfilet
    16 witte Belgische asperges
    2 hardgekookte eieren
    2 eetlepels mayonaise
    1 eetlepel kervelplulsels
    veldsla
    koud water
    olie, azijn
    peper en zout
     


    Bereidingswijze :

    1. Schil de asperges met een dunschiller. Begin dun aan de kop en schil dikker naar beneden toe. Breek het harde uiteinde af.  Bind in een bussel en kook 10 minuten in gezouten water. Laat afkoelen in het kookvocht.
    2. Verdeel de zalm in fijne plakjes en schik in een beboterde ovenvaste schotel. Kruid met peper en zout.
    3. Laat de asperges uitlekken op een handdoek.
    4. Doe 2 eetlepels mayonaise, een scheutje water en een handgreep kervelpluksels in de mixer. Laat even draaien. Voeg azijn en olie bij, kruid met peper en zout. Laat nog even draaien tot een licht gebonden massa. Proef en kruid eventueel bij.
    5. Snijd de eieren in twee en kruid met peper en zout.
    6. Schik de asperges, een half eitje, blaadjes veldsla en een bodempje vinaigrette op een bord.
    7. Zet de zalm gedurende 1½ minuut in een voorverwarmde oven van 180°C. De zalm moet roze blijven.
    8. Haal de vis uit de oven, leg twee plakjes per bord op de vinaigrette. Dien onmiddellijk op met gekookte aardappeltjes.
      bron; vis@vlam.be

    19-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bier: Liefmans fruitbier


    Bier: Liefmans fruitbier



     

    Liefmans is een naam als een klok in het Belgische bierwereldje. De naam staat voor kwaliteit, excentriciteit en traditie. Sedert 1679. Denk maar aan Liefmans Goudenband, een mythisch merk. Hoe kon dit bedrijf, misschien wel één van de sterkste biermerken, ooit failliet gaan?

    En toch is het gebeurd, einde 2007. Twee jonge ondernemers hadden het zieltogende bedrijf overgenomen van de vorige eigenaar, Yvan De Splenter van de Riva-brouwerij. Ze hadden echter niet alleen de merken, maar ook het sociaal en fiscaal passief overgenomen. Dat heeft hen na vijf jaar uiteindelijk de das omgedaan, ondanks forse maar wat late inspanningen van Fortis. Vandaag is de museumbrouwerij in Oudenaarde, thuisbasis van de Liefmans-bieren, in handen van het succesvolle Duvel-Moortgat.

    We vernamen tijdens een persconferentie hoe Michel Moortgat dit deel van ons Belgisch bierpatrimonium in stand wist te houden. Hij verdient een pluim, net zoals Jan Toye van Palm die Rodenbach van de ondergang heeft gered. Michel Moortgat heeft het afgelopen jaar goed gebruikt om het Liefmans-merk flink af te stoffen, en de pareltjes (Liefmans Oud Bruin, Goudenband en Kriek) te bewaren. Over Fruitesse echter geen woord, Abdis abdijbier moest het afleggen tegen Maredsous, en Lucifer en Straffe Hendrik werden verkocht.

    Fruitbier
    Maar het meest opvallende is dat hij niet meer van een Kriek wil horen. Liefmans staat nu voor een fruitbier, tout court. Dit is een blend van verzuurd bleek bier, gerijpt op verse krieken, dat versneden wordt met 25 procent natuurlijke fruitsappen van aardbei, framboos, krieken, vlierbessen en bosbessen. Dit nieuwe bier wordt gepresenteerd in een mooi wijnglas op hoge voet. De biercodes worden totaal verlaten, het is een regelrechte aanval op de witte wijntjes die de dames zo graag tot zich nemen op zonnige terrasjes. Toch slim van Moortgat om zo zijn eigen terrein af te bakenen, en niet de zoveelste rosé te maken, waar het bier toch sterk doet aan denken. Rosé is trouwens het enige fruitbier dat momenteel lekker draait. Het zorgt er zelfs voor dat de cijfers bij Hoegaarden weer in orde zijn, en ook bij Wittekerke, het merk dat het eerst met een roséversie kwam, haalt men zijn targets dankzij het rosébier op basis van witbier met een tikkeltje zuur foederbier.

    Misbruikte naam
    Wat gebeurt er dan met de aloude Liefmans Kriek? Aan dit bier verandert niets, het wordt enkel omgedoopt tot Liefmans Cuvée Brut. Waarom die naamsverandering? Eigenlijk heeft een Liefmans Kriek biertechnisch beschouwd niets te maken met een geuze-kriek. Het brouwproces vertrekt van een totaal ander basisbier. Bij Liefmans is dat verzuurd bier, dat overigens opnieuw zoals vroeger gist in de open gistkuipen van de in ere herstelde brouwerij. De basis bij kriek-lambiek daarentegen is lambiek, een brouwsel van tarwe en mout dat spontaan vergist is en in eiken tonnen zit waaraan men krieken toevoegt. Bij Liefmans rijpen de krieken op het verzuurde bier (dat van gemengde gisting is) in cuves, dus niet op eik. Vandaar ook de naam Cuvée, terwijl Brut staat voor de getemperde zoetheid van het bier. Door komaf te maken met 'Kriek' als benaming, maakt Moortgat duidelijk dat kriek-lambiek niet de basis is. 'Kriek' werd al te vaak misbruikt als naam, vele commerciële fruitbieren hebben immers helemaal geen lambiek meer als basis maar vaak gewoon witbier.

    De Liefmans Goudenband ten slotte is een prachtig versnijbier en het neusje van de zalm: het kan onbeperkt ouder worden. Het kreeg enkel een nieuwe verpakking. Een verstandige keuze, want het is een van onze meest emblematische bieren en het staat in de top vijf van elke echte bierliefhebber.

    Al bij al hebben de mensen van Duvel-Moortgat in korte tijd een moderne invulling gegeven aan het Liefmans-gamma. Dat haalde nooit een hoge omzet, maar het is een heel belangrijk deel van ons bierpatrimonium. De prachtige site in de Aalststraat aan de Schelde ligt er weer fris bij, en ook voor de dorstige toerist is er goed nieuws. In de zomer zullen er terrasjes staan aan de Schelde en kunnen wandelaars en fietsers het nieuwe fruitbier bij Liefmans proeven. En een goede cateraar zal voor feesten zorgen. De bedoeling? Een commercieel trekpaard creëren, zonder afbreuk te doen aan de gevestigde waarden.

    Liefmans fruitbier

    Alcoholgehalte: 4,2 vol. % alc
    Uitzicht: Mooie lichtrode kleur, de zachte moussering doet denken aan een kir royal.
    Smaak en afdronk: Verfrissend zoet, de vruchten zijn vrij goed herkenbaar (kriek, bosbessen, aardbeien, frambozen) en ze drogen langzaam op in de mond.
    Foodpairing: Dit is een fruitige doordrinker, ideaal als aperitief maar beslist ook heerlijk in een sabayon

    bron ; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uniek hotel in voormalig Mechelse kerk


    Uniek hotel in voormalig Mechelse kerk

     

    De hotelketen Martin's Hotels heeft vandaag in Mechelen een uniek hotel geopend. Het werd gebouwd in de voormalige kerk en in een deel van het klooster van de Minderbroeders. De kerksfeer werd maximaal behouden.

    "Enig in de wereld"

    De kerk werd in 1999 samen met het aanpalende klooster verkocht door de Minderbroeders. Het klooster werd door de Mechelse bouwfirma IBO reeds verbouwd tot woonerf en burelen, de tuin werd een stadsparkje. In de kerk zouden aanvankelijk kantoren komen, tot het hotel tot de mogelijkheden ging behoren.

    Volgens Martin's Hotels is 'Martin's Patershof' enig in de wereld. "Dit project is in alle opzichten uniek. Nergens ter wereld vindt u een hotel dat op zo'n absolute manier geïntegreerd is in een historische kerk. Nergens ter wereld vindt u 56 hotelkamers verdeeld over vijf verdiepingen van een kerk", zei Huguette Martin in haar openingsspeech. De 24 resterende kamers werden ondergebracht in een deel van het voormalige klooster.

    Het altaar en het koor zijn op een kunstzinnige maar tegelijk discrete manier geïntegreerd in de restaurantruimte, van waaruit je ook tot drie verdiepingen hoog de pilaren kunt zien. Het idee van de orgelpijpen werd op subtiele manier verwerkt in onder andere de banken in het restaurant, die de vorm van gotische spitsbogen kregen. De zuilen lopen door tot in de kamers. Licht valt binnen door glas-in-loodramen.

    80 kamers

    Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld), die het lint kwam doorknippen, was in zijn nopjes. "Ik ben heel blij dat de groep beslist heeft om in Mechelen, en dan nog in een niet zo gemakkelijke buurt als de Heihoek, te investeren", zei hij.

    Het viersterrenhotel telt naast de 80 kamers ook drie seminariezalen, een bar, een lounge en een restaurant. 18 mensen worden er tewerkgesteld. Tot 31 augustus kunnen gasten genieten van een speciale ontdekkingsaanbieding. (belga/mvdbbron; hln.be

    16-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.stoofvlees


    stoofvlees


    Stoofvlees wordt meestal uit het voorkwartier van het rund gehaald. Het vlees is wat taaier en heeft een langere bereidingstijd nodig.


    Aankopen

    Runderstoofvlees ligt meestal voorgesneden in de winkel. Het is hoofdzakelijk afkomstig van veel gebruikte spieren zoals poot, nek of schouder.


    Bewaren

    In de koelkast is rundvlees 2 tot 3 dagen houdbaar. In de diepvries bewaart u het best niet langer dan 3 maanden.


    Bereiding

    Het iets taaiere vlees wordt volmaakt zacht door het stoven. Doordat de gelatine uit het vlees ontsnapt, geeft stoofvlees een heerlijk ingedikt stoofvocht. Stoofschotels smaken pas echt lekker als er groenten aan toegevoegd worden. Ook de gebruikte vloeistof (bouillon, wijn of bier) doet wonderen. Gebruik voor het stoven liefst een gietijzeren pan met een dikke bodem en zwaar deksel. Vaak is een snelkookpan een snellere oplossing. De stooftijd van 2,5 uur wordt dan teruggebracht op 15 tot 20 minuten. De dikke bil biedt een malser alternatief voor een stoofpot. Het wordt aangeraden bij het bereiden van Vlaamse karbonaden en Hongaarse goulash.

    Gezondheid

    Rundsvlees bevat essentiële eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen.

     Voedingswaarde per 100 g
     Energie  834 kJ
     197 kcal
     Eiwitten  20 g
     Vetstof  20 g
     bron; .skynet.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tomaat


    tomaat


    De tomaat is een vruchtgroente en komt in vele variaties voor. De bekendste soort is wellicht de vleestomaat die nog eens onderverdeeld kan worden in een grove en een fijne variante. Daarnaast heeft men nog de smaakvolle trostomaten, de zuiderse eiertomaten (Roma) en de kerstomaatjes. Er bestaan zelfs gele varianten die iets zoeter smaken.
    Er bestaat een speciaal keurmerk voor groenten en fruit van topkwaliteit: Flandria. Tot de Flandria-korf behoren inmiddels: de tomaten (losse en trostomaten), witloof, komkommer, aubergine, paprika, courgette, snijbonen, bloemkool, broccoli, prei, serresla, appel en peer.
    Het Flandria-kwaliteitslabel wordt enkel toegekend aan groenten en fruit die aan een hele reeks uitwendige en inwendige criteria beantwoorden. Enkele van die voorwaarden zijn: lange houdbaarheid; onberispelijke vorm, stevigheid en smaak. Daarnaast gelden er bijzondere milieu-eisen. Flandria-producten zijn milieuvriendelijk, geïntegreerd geteeld. Dit houdt in dat chemische gewasbescherming tot een minimum beperkt wordt en dat natuurlijke vijanden (insecten e.d.) worden ingezet om ziektes en plagen te voorkomen of in te dijken.
    Alle voorwaarden zijn vastgelegd in een lastenboek, dat de tuinder strict moet volgen. Een externe onafhankelijke controle waarborgt dat Flandria-producten wel degelijk aan de hoge kwaliteits- en milieueisen voldoen.


    Aankopen

    Tomaten zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Zorg er bij de aankoop voor dat de tomaten steeds stevig zijn en geen zachte plekken vertonen. De glanzend rode kleur en het frisgroene steeltje zijn bijkomende indicaties voor de versheid van de tomaat.


    Bewaren

    Bewaar de tomaten in het groentevak van de koelkast. Daar zijn ze een tiental dagen houdbaar.


    Bereiding

    Spoel de tomaten voor gebruik onder stromend water. Laat ze niet minutenlang weken in water want dan kunnen ze hun smaak verliezen. Tomaten kunnen in plakjes of stukjes versneden worden. Vergeet echter niet het steeltje en het geelgroene hartje te verwijderen. Als u de schil wil verwijderen, snij de tomaat dan onderaan kruiselings in en dompel ze een 15-tal seconden onder in kokend water. Laat ze even schrikken onder een koude waterstraal en stroop de schil af. Tomaten bestaan tot 94 % uit water. Dat leidt al eens tot overtollig vocht bij gevulde tomaten. Strooi daarom wat zout in de leeggehaalde tomaten en plaats ze een aantal minuten omgekeerd op een stuk keukenpapier. Voor koude vullingen laat men de tomaten best een halfuurtje rusten. Als de tomaten van een warme vulling voorzien worden, plaats ze dan nog 5 minuten in een oven die voorverwarmd werd op 240°C. Daarna kunnen ze gevuld worden en opnieuw in de oven geplaatst worden. U zult merken dat de tomaat weinig overtollig vocht zal verliezen.

    Gezondheid

    Tomaten bestrijden oververmoeidheid, ze gaan vroegtijdige veroudering tegen en ze hebben een ontzurende werking. Tomaten zijn rijk aan vitamine B, B1 en C. Ze bevatten ook mineralen zoals kalium, fosfor en kalk. Ze hebben een gunstige werking bij maag- en darmontstekingen.

    Voedingswaarde per 100 g
    Energie 68 kJ
    16 kcal
    Voedingsvezels 1,4 g
    Koolhydraten 3 mg
    Eiwit 1 g
    Vitamine C 15 mg
     bron;skynet.be

    14-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paling 'Westmalle'


    Paling 'Westmalle'



     

    Ingrdiënten

    - 1kgrivierpaling
    - 50gbloem (tarwebloem)
    - 10clolijfolie (extra vierge)
    - 33clTrappist Westmalle (dubbel)
    - 3takjetijm
    - 3blaadjelaurier
    - 0.5bosjepeterselie
    - 0snufjenootmuskaat
    - 1teentjeknoflook
    - 2sneetjehoevebrood
    - 25gboter (bakboter)
    - 25gbloem (tarwebloem)
    - 1eierdooier
    - 0peper
    - 0zout

    Bereiding

    De paling verdelen in moten van ongeveer 5 centimeter lengte. De mootjes in met peper en zout gekruide bloem wentelen en ze even kort afbakken in olijfolie.Driekwart van het Trappistenbier en de bruine fond bijvoegen alsook het kruidentuiltje.Dit geheel op smaak brengen met nootmuskaat en geperste look en 20 minuten laten sudderen op een zacht vuurtje.Daarna de moten paling eruit halen en warm houden. Het kookvocht binden met een roux van gesmolten boter en evenveel bloem. Even laten inkoken.De saus nog even door een puntzeef gieten, zodat eventuele klontjes van de roux kunnen worden verwijderd.De eidooiers loskloppen met het resterende bier en dit eveneens bij de saus voegen. De saus nog even opwarmen, maar niet meer laten koken.Op een warm bord een vijftal moten paling per persoon scheppen, napperen met de saus en serveren met frietjes.Biertip: 'enkel', 'dubbel' en 'trippel' verwijst naar het stijgend alcoholgehalte in het brouwsel van de Paters Trappisten in Westmalle. De Westmalle 'dubbel' is donkerder en iets zoeter dan de 'trippel'.
    bron; skynet.be



    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!