ARosa Luna doorklieft Frankrijk
Vanuit onze luxueuze suite met zogenaamd Frans balkon zien we de historische oeverlandschappen van de statige Rhône voorbij glijden. Een lekker zonnetje straalt door de opengeschoven ramen naar binnen. Het tempo is vredig. Fluitende vogeltjes volgen ons een poosje om daarna weer het eigen nest op te zoeken.
We bevinden ons voor een week aan boord van de ARosa Luna, een luxueus passagiersschip dat cruist op de Rhône. De eerste kennismaking laat een bijzondere indruk na. Je krijgt de tijd om alles in je op te nemen: het landschap, de geschiedenis, de bezienswaardigheden, de mensen, datgene wat het land voortbrengt aan eten en drinken, aan kunst en cultuur.
Plaats van vertrek is de kade in hartje Lyon, de indrukwekkend knap gerenoveerde stad aan de Rhône en de poort naar het zuiden.
Hier komen gasten vanuit alle windstreken toe. Velen met het vliegtuig, anderen met een autobus of met de eigen wagen. Wij arriveerden met de TGV, heel ontspannend en verrassend snel (in minder dan 4 uur) vanuit Brussel.
Een riviercruise had ik zelf nog nooit meegemaakt. Eigenlijk is het een droomtrip voor hij of zij die houdt van een luilekker leventje.
Alles aan boord wordt voor je geregeld. Je eet wanneer en zo veel als je wil, maakt je keuze uit zwembad op het zonnedek, gratis sauna, zonnebank, professionele spa met alle mogelijke kuren en massages, kapper, geschenkenboetiek, muziek aan tafel, dansen s avonds, minibioscoop, georganiseerde uitstapjes wanneer het varende hotel aanlegt, enz.
Zwembad op het zonnedek
Vrijwel altijd vaar je s nachts zodat je overdag maximaal de tijd hebt om leuke plekken langs de Rhône te bezoeken. Let wel, elke uitstap kost extra en is niet echt goedkoop. Daar staat tegenover dat alles tot in de puntjes is geregeld.
Zaterdag: Lyon
Wanneer we inschepen, ontvangen we uit handen van de bemanning een mooie, dieprode roos. Welkom aan boord van de ARosa Luna met haar 86 luxueuze buitencabines, telkens voor twee personen!
Het schip meet 126 bij 11 meter en is aangepast aan de smalste sluis op de Rhône.
De kennismaking met onze kajuit betekent een meevaller: smaakvol ingericht en tot in de kleinste details afgewerkt. Met tweepersoonsbed, douche, lavabo, toilet, tv, schuiframen, Frans balkon, een zeteltje, een stoel, een tafel, overal kastjes, airco. Hier is ingenieus met ruimte gewoekerd.
Omstreeks 17 uur verlaten we de haven en stomen zachtjes stroomopwaarts naar het noorden. Vanop het zonnedek dat zich uitstrekt over de hele lengte van het schip, inclusief het uitnodigende zwembad, kijken we hoe Lyon achter ons verdwijnt.
Na het welkomstdrankje is het tijd om een eerste keer aan te schuiven aan het buffet. De komende dagen zullen we telkens opnieuw door de chef-kok en zijn ploeg worden verwend: diverse voorgerechten, soepen, vis, vlees, gevogelte, verschillende groenten, warme en koude pastas, nagerechten, steeds een uitgebreide kaasschotel
Buffet
De bemanning is van oorsprong Duits (voertaal), net zoals de meerderheid van de gasten. Dat merk je ook aan de hoeveelheden die in de keuken worden klaargemaakt. Met een Franse toets, een geslaagde combinatie. Wij zullen de hele week in vol pension aan boord verblijven. Slecht voor de lijn, al kan je de kilos er zo weer af trimmen in de gymzaal.
s Avonds in de bar wordt er live muziek gespeeld. Vanaf 22 uur ruimt die plaats voor disco en dans. De gemiddelde leeftijd van de opvarenden zit een eindje boven de zestig. Laat op de avond zien we dan ook alleen nog enkele meegereisde jongeren op de dansvloer staan.
Persoonlijk geniet ik s avonds minstens zo hard van een rustig plekje op het dek om naar de sterren te kijken.
Zondag: Châlon-sur-Saône
s Ochtends worden we wakker in Châlon-sur-Saône, een flink stuk noordelijker, midden in de Bourgogne. Na een uitgebreid ontbijtbuffet zijn we klaar voor een van de uitstappen: met de bus naar Beaune of Dijon, of met de jeep door de Bourgogne.
De bussen en de jeeps lopen snel vol met dames en heren die maximaal van Frankrijk willen genieten. Wij besluiten thuis te blijven en bezoeken het wereldberoemde fotomuseum van Châlon, opgericht ter ere van inwoner Joseph Niepce die in 1816 de fotografie uitvond.
In de namiddag vaart onze Luna gezapig naar Tournus.
Maandag: Mâcon
Elke ochtend ligt bij het onthaal een verse krant voor ons klaar, aan boord gedrukt, met de belangrijkste nieuwtjes uit de wereld (én uit Duitsland), samen met het weerbericht. Het programma van de dag met wat uitleg over de bezienswaardigheden vonden we de avond voordien al in onze kajuit.
Kwestie van ons te kunnen voorbereiden en kiezen uit het werkelijk ruime aanbod van mogelijke uitstappen.
Vanaf vrijwel elke aanlegplaats kan ook een fietstocht worden gemaakt. Blinkende ARosa-fietsen staan je op te wachten, met een helm op maat en een drinkbus die je mag houden als souvenir.
Na een stevig ontbijt stappen we in de bus voor een rit door de streek van de Beaujolais, met als hoogtepunt een bezoek aan het multimediale wijnmuseum van Georges Duboeuf, de belangrijkste wijnbouwer van de regio.
Een andere groep is het wereldberoemde klooster van Cluny gaan bezoeken waar in de Middeleeuwen 10.000 monniken woonden.
Dinsdag: Viviers
Zon 10 km ten zuiden van Montélimar ligt Viviers, een klein middeleeuws stadje (3.000 inwoners) aan de oevers van de Rhône, met een dominante kathedraal.
Dinsdag is er marktdag. Altijd leuk in Frankrijk.
We besluiten om vandaag een uitstap te maken naar de zuidelijke Ardêche. Daar bezoeken we een lavendel- en honingkweker.
De bus rijdt langs enkele adembenemende gorges van de beroemde vakantierivier. De sportiefsten onder ons duiken in een kajak.
Als we weer aan boord gaan, staat het vieruurtje al klaar. Vandaag zijn dat pannenkoekjes met slagroom, geserveerd op het dek. De lekkernij is nog niet verteerd of het is alweer tijd voor het diner.
Woensdag: Arles
De volgende ochtend worden we wakker in Arles, de stad van Vincent van Gogh. Dit is Zuid-Frankrijk, hier is kleur, hier is zon. De Côte dAzur staat voor genieten.
Wij stappen op de fiets voor een tochtje door de Camargue. Dat had ook per jeep gekund.
Anderen kiezen voor een bustocht naar Les Beaux de Provence. Een flinke landwind - net geen Mistral - maakt de fietstocht zwaar voor de niet-geoefende trappers.
Maar onderweg krijgen we wel een prachtige beloning: enkele min of meer wilde paarden en echte flamingos!
Flamingo's in de Camargue
Jammer dat we vandaag zo weinig tijd hebben voor Arles zelf. Omstreeks 13 uur al gooit de ARosa Luna de trossen los om noordwaarts te stomen, naar Avignon. Om 16.30 uur meren we aan in de stad van de pausen. Hier zullen we anderhalve dag blijven en dat is fijn.
Die avond wacht ons aan boord een wijnproeverij met vijfgangenmenu. De maître geeft bij elke wijn deskundige uitleg. Luxe en genot bereiken in de schaduw van het Paleis van de Pausen de grenzen van de decadentie.
Palais des Papes
Donderdag: Avignon
Voor dag en dauw worden we gewekt om al fietsend de zonsopgang boven Avignon te zien.
We maken eerst een tocht door de slapende stad. De paardenmolen staat stil, de terrasjes zijn leeg en het paleis is nog gesloten. Personeel van de reinigingsdienst en postbodes kondigen de dag aan.
Onze gids loodst ons langs de oevers van de Rhône, over het eilandje tussen het nieuwe Avignon en de oude stadskern. We houden halt voor het eerste ochtendgloren. De nacht was kort, maar onze inspanningen lonen. Avignon wordt wakker onder een enthousiaste ochtendzon.
Vandaag ontbijten we op het dek. We kunnen kiezen tussen uitstappen naar Nîmes of de Pont du Gard en Uzès. Wij passen omdat we nog even willen shoppen in Avignon.
Pont Du Gard
Rond de middag verlaat ons schip de pauselijke stad en tuft stroomopwaarts. We kijken uit op de schilderachtige landschappen van de Provence. Af en toe is het ook minder mooi: chemie, industrie of zelfs een dreigende kerncentrale zoals Tricastin nabij Pierrelatte.
De liefhebbers van waterbeheersing en bouwtechnieken kunnen hun hart ophalen aan de opeenvolgende sluizencomplexen. De reusachtige sluis van Bollène op de Rhône, gebouwd kort na de Tweede Wereldoorlog, is 195 meter lang en twaalf meter breed. Ze overbrugt 26 meter hoogteverschil en hield lange tijd het wereldrecord.
Vrijdag: Lyon
Vandaag komen we aan op onze eindbestemming: Lyon.
De opvarenden kunnen kiezen tussen een bezoek aan Les Halles, de zuidelijke Beaujolais of Pérouges. Als afsluiter biedt de organisatie s avonds een rondrit per bus aan, langs 200 verlichte plekjes en monumenten van de stad.
Vieux Lyon
Lyon werd de jongste jaren mooi gerenoveerd. De stoffige en lawaaierige stad van destijds is een hippe, trendy bestemming geworden, met veel jeugd, veel groen en veel faciliteiten voor voetgangers en fietsers.
Zaterdag: Brussel
Na het afscheidsdiner, de laatste nacht aan boord en een ultiem ontbijt zit de cruise erop. Ons gezelschap heeft uiteenlopende bestemmingen. Afhankelijk van het vertrekuur van de bus, het vliegtuig of de TGV verlaten de gasten de ARosa Luna.
Rond het middaguur is iedereen weg. Inmiddels is de bemanning druk doende met het schip op te poetsen, de voorraden aan te vullen en alles in gereedheid te brengen voor een nieuwe groep passagiers, die over een week wellicht even enthousiast en met een goed gevoel naar huis keert.
Tekst: Ivo Vandekerckhove
Fotos: IV, Concentra
bron; gva;be