Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
04-06-2009
Spies van zeewolf met curry
Zeewolf
Spies van zeewolf met curry
Tip :
Zeewolf beschikt over vast vlees met een eigen fijne smaak. Dat maakt hem tot een groot liefhebber van de BBQ.
Thema :
Vis & barbecue, een gastronomisch belevenis
Benodigdheden : - voor 4 personen -
600 g zeewolffilet 3 appelen (golden) ½ citroen 3 eetlepels zacht currypoeder 4 eetlepels olijfolie peper en zeezout
Bereidingswijze :
Snijd het visvlees in blokjes van 4 cm.
Was de appelen, verwijder het klokhuis en snijd in halve maantjes. Bedruip met wat citroensap. Houd apart.
Draai de vis in het currypoeder en overgiet met olijfolie. Laat een kwartier marineren in de koelkast.
Steek de visblokjes, afgewisseld met schijfjes appel op 4 spiezen.
Grill de vis in de oven of op de barbecue. Laat 7 minuten langs elke kant bakken op niet al te hoog vuur.
bron; visinfo.be
03-06-2009
Lamsbout met gepofte paprikasaus
Lamsbout met gepofte paprikasaus
Saus maken van rauwe paprika gaat natuurlijk sneller dan wat wij nu doen.
Maar het is juist dat langzame poffen in de oven dat de paprika zon mild zoete smaak geeft. Het mooie aan poffen is dat het weliswaar even duurt, maar dat de oven het eigenlijke werk doet. Door de paprikas na het poffen door te snijden, kun je zo het vruchtvlees van de schil schrapen.
Nodig voor 4 personen:
50 gr rozijnen
2 rode paprikas
2 plakjes bladerdeeg
500 gr lamsbout
1 dl runderfond
3 eetlepels sojasaus
1 eetlepel zoete sushi azijn
2 eetlepels verse groene kruiden
0,5 dl roomx
Wel de rozijnen in warm water. Verwarm de oven op 200 graden en pof de paprikas 30 minuten. Verdeel het bladerdeeg over een andere ovenplaat en zet er iets zwaars op zodat het niet rijst. Bak het deeg krokant. Breng het vlees hoog op smaak met zout en peper. Braad het aan alle zijden aan in een mengsel van olie en boter en pak het in aluminiumfolie tot het moment van serveren. Schraap het vruchtvlees van de paprikaschil. Breng de rozijnen met de fond, sojasaus en sushi azijn aan de kook. Draai het vuur laag en laat het mengsel 5 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de paprika toe.
Schep de saus op de borden. Leg er in plakken gesneden lamsbout en repen bladerdeeg op. Druppel een beetje room over het gerecht. Garneer met verse groene kruiden. Ramon Beuk bron; telegraaf.nl
Konijnenfilets met jonge raapjes spinaziepuree
Konijnenfilets met jonge raapjes spinaziepuree
Snel klaar
4 personen Gemakkelijk 4 konijnenfilets 4 kleine rapen met loof 2 grote puree-aardappelen 100 g fetakaas 300 g jonge spinazie 1 dl room Peper van de molen, zeezout en nootmuskaat 100 g ruccola 2 eetl goede olijfolie
1 Boen de raapjes goed schoon onder stromend water, schil ze zonder het loof te beschadigen. Breng een pan gezouten water aan de kook en blancheer de raapjes in 7 à 8 minuten, verfris ze in ijskoud water. 2 Snijd de raapjes vervolgens in partjes en zorg dat de steeltjes eraan blijven. 3 Verkruimel de fetakaas. 4 Was de spinazie grondig, zwier droog en snijd de spinazie fijn. 5 Schil de aardappelen en snijd ze in grote, gelijke stukken. Kook de aardappelen gaar, giet ze af en laat ze nog even uitstomen. Breng ondertussen de melk aan de kook met een snuifje zout, peper en wat nootmuskaat. Mix de fijngesneden spinazie door de melk. 6 Plet de aardappelen fijn en roer met een garde de hete melk door de aardappelpuree. Meng de helft van de fetakaas door de spinaziepuree en kruid bij indien nodig. 7 Bak de konijnenfilets in een weinig olie of boter tot ze mooi aangekleurd zijn, bak ze ongeveer 3 minuten aan elke zijde en zet dan het vuur op een heel laag pitje om ze rustig te laten verder garen. Kruid met peper en zout. 8 Warm de raapjes lichtjes op in een weinig olijfolie en kruid ze met peper, zout en wat witte-wijnazijn. 9 Verdeel de warme spinazie-fetapuree over de borden en maak telkens een kuiltje in het midden, schik hierin de raapjes met de rest van de verkruimelde fetakaas en de ruccola. Snijd de konijnenfilets in plakjes en schik ze bij de groenten. bron;skynet.be
02-06-2009
Vette vis is goed voor gehoor van ouderen
Vette vis is goed voor gehoor van ouderen
Ouderen die regelmatig vette vis eten, horen beter dan hun leeftijdgenoten die dat niet doen. In vette vis zitten omega-3-vetzuren en die blijken gunstig te zijn voor het behoud van bepaalde hersenfuncties, zoals het gehoor.
Dat heeft voedingswetenschapper Carla Dullemijer van de Wageningen Universiteit vastgesteld. Dat vette vis goed zou zijn voor de hersenen, werd al langer aangenomen.
Varkens Jonge varkens, zoals bekend nogal slimme beesten, gebruiken een omega-3-vetzuur om de ontwikkeling van hun hersenen op gang te brengen. Dullemeijer veronderstelde daarom dat deze vetzuren wellicht ook de ouder wordende hersenen van de mens langer in goede conditie zouden houden.
Zij testte een groep ouderen die weinig visolie gebruikte en vergeleek hun cognitieve prestaties met die van een groep mensen die juist veel vette vis at. Visvetzuren in het bloed leverden een duidelijk betere prestatie op.
Dullemeijer onderzocht daarna het binnenoor, dat zeer goed doorbloed is. Ouderen die veel visolie binnenkregen, hadden een betere bloedcirculatie en dat zorgt voor een beter gehoor, vooral voor de lage tonen.
Zalm, makreel en paling horen onder meer tot de vette vissoorten. Visolie is ook te koop in capsules. (anp/mvl) bron; hln.be
De Tiende Hemel in Antwerpen
De Tiende Hemel in Antwerpen
Twee lichte en ruime kamers.
Dit herenhuis herbergt B&B De Tiende Hemel.
Wellness Corpo Sano: genieten in een 'huiskamerspa'.
De Tiende Hemel is een nieuw wellnessadresje in hartje Antwerpen, op wandelafstand van de Grote Markt en de winkelstraten. De schitterende bed and breakfast annex wellnesscenter heeft zijn naam niet gestolen. Hemels is immers een omschrijving die aardig in de buurt komt.
Het schitterende herenhuis verbergt achter een fraaie gevel een klein aards paradijs. De Tiende Hemel heeft slechts twee kamers, of twee suites om precies te zijn. Dit kleine aantal past helemaal in het privékarakter van de B&B. Hier ben je geen gast, hier ben je thuis. Al meteen bij het binnenkomen overviel ons een gevoel van rust, alsof we op ons eigen privé-eilandje waren aangekomen.
De suites zijn bijzonder licht en zeer ruim met een groot salon met veel sfeerverlichting, een extra grote slaapkamer met boxspringbed, en een ruime badkamer met bad én douche. De inrichting is klassiek en degelijk met indrukwekkende antieke meubels, veel organza en andere weelderige stoffen, behang met motiefjes en mooie schilderijen in barokke gouden kaders. Tijdloos en elegant, zoals het een karakterhotel betaamt.
Op de gelijkvloerse verdieping hebben we zicht op de gezellige tuin. We ontbijten in een charmante eetkamer, maar bij mooi weer worden de deuren opengegooid en ontbijten de gasten buiten op het terras, waar het verrassend stil is en je nauwelijks merkt dat je je middenin de drukte van de stad bevindt.
Ayurveda In dit prachtige interieur is ook Wellness Corpo Sano ondergebracht. Roberto Menichetti, de sympathieke eigenaar van het hotel, ontfermt zich over de wellnessbehandelingen en bezorgt zijn gasten onvergetelijke verwenmomenten. Hij is specialist in ayurvedische massages, een eeuwenoude Indiase massagetechniek waarbij door middel van warme kruidenoliën lichaam en geest weer in balans worden gebracht en hierdoor heel wat extra energie vrijkomt. Bijzonder heilzaam voor wie geregeld af te rekenen krijgt met stress of een onregelmatig leven leidt.
Corpo Sano kan je het best omschrijven als een huiskamerspa. Voor een groot haardvuur, in een mooie kamer met houten vloeren en schilderijen aan de muur genieten we van een weldoende massage. Kruidenaroma's vullen de kamer en ondertussen maken we een zintuiglijke reis.
Roberto biedt in zijn wellness nog een heel gamma andere behandelingen aan zoals sportmassage ter versoepeling van de spieren en 'hopitherapie' waarbij hoofd en gezicht worden gemasseerd.
Per overnachting 175 euro met ontbijt tijdens weekdagen en 200 euro met ontbijt tijdens weekends en feestdagen.
Al twee jaar hebben we op doorreis naar Spanje overnacht in 'Les deux f'. Die prachtige chambre d'hôtes wordt opengehouden door Greet en Fien, twee Vlaamse vrouwen die van verwennen hun beroep hebben gemaakt. Hun kamers zijn ingericht naar films. Zo kun je wegdromen in 'Le fabuleux destin d'Amélie Poulain' of kun je in de suite 'Les vacances de monsieur Hulot' lekker relaxen. De chambre d'hôtes is gelegen in een klein dorpje vlak bij Mirepox. Fien en Greet serveren een uitgebreid ontbijt en 's avonds streekgerechten op eigen wijze. Van de aperitiefhapjes tot het dessert is het genieten geblazen. Onze kinderen genoten ook: van het zwembadje, de schapen in de aangrenzende weide en zeker van de poezen. Ze leerden ook de omgeving goed kennen door de wandelingen die Fien met hen maakte terwijl wij rustig wakker werden.
In de omgeving kun je Mirepox gaan bezoeken, dat een zeer pittoresk en middeleeuws marktplein heeft. Sla er zeker de markt niet over! In de buurt is er ook een prehistorisch park/museum waar je makkelijk een dag in kunt doorbrengen: kinderen leren er vuur maken en mogen zich uitleven in rotsschilderingen. Carcassone ligt ook niet veraf. Les deux f is een aanrader. Als God in Frankrijk woont, dan weet ik zeker waar zijn domicilie is. (Marnix De Wit) bron; demorgen.be
01-06-2009
Kersensap verstevigt spieren en gaat pijn tegen na sporten
Kersensap verstevigt spieren en gaat pijn tegen na sporten
Kersensap helpt tegen spierpijn. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek.
De studie werd uitgevoerd op zes gezonde volwassenen tussen 18 en 50 jaar oud. De helft van hen moest twee keer per dag kersensap drinken. De andere helft dronk ander sap of sportdrank. Daarna liepen de zes een marathon.
Degenen die dagelijks kersensap dronken, hadden minder spierpijn dan de anderen. Volgens onderzoekers versterkt het fruit de spieren waardoor deze minder pijnlijk worden.
De resultaten van deze studie kunnen niet alleen tot een nieuwe sportdrank leiden, maar kunnen volgens onderzoekers ervoor zorgen dat er minder medicatie genomen wordt tegen spierpijn. bron; gva.be
duifje
duifje
De duif komt zowel in het wild als tam voor. De tamme duiven zijn echter iets kleiner dan hun wilde soortgenoten. Meestal worden de duiven gepluimd en uitgehaald verkocht. Er zijn duiven die speciaal gekweekt worden voor consumptie. De Fransen waren de eersten die vleesduiven speciaal voor hun culinaire hoogstandjes begonnen te fokken.
Aankopen
Duif wordt zowel heel als in delen verkocht. Bovendien kan u van het ontvleesd karkas, net zoals bij kip, een bouillon trekken. Men rekent 1 duif per persoon.
Bewaren
Duif moet altijd koel bewaard worden, maar het is aangeraden de duif zo snel mogelijk na de aankoop te bereiden.
Bereiding
Bij een verse ongepluimde duif kan men als volgt te werk gaan: leg de duif een aantal uren in de koelkast, dat vergemakkelijkt het pluimen. Begin bij de grote vleugelveren, ga door met de staartkant en pluk ze vandaar af naar de kop toe. Flambeer de duif vervolgens om ze van overtollige haarveertjes te ontdoen en haal ze leeg. Het vlees van een wilde duif is compacter dan van een tamme, maar beide kunnen op dezelfde manier klaargemaakt worden. Jonge duiven hebben zacht, wit vlees zoals bij een kip. Ze zijn uitstekend geschikt om te braden. De oudere duiven hebben droger en donkerder vlees en worden meestal gestoofd of verwerkt in ragout. Oudere duiven worden in tegenstelling tot de jongere altijd gebardeerd. Het is goed te weten dat de duivenlever nooit verwijderd wordt.
Gezondheid
Het vlees van een duif is mager.
Voedingswaarde per 100 g
Energie
142 kcal
Cholesterol
90 mg
Vetten
8 g
Eiwitten
18 g
bron; skynet.be
Gratin van courgette, grijze garnalen en tomatensaus
Gratin van courgette, grijze garnalen en tomatensaus
Ingredienten
(voor 4 personen)
200 g grijze garnalen 2 middelgrote courgettes 2 eetlepels olijfolie enkele tijmtakjes fleur de sel 2 eetlepels Parmezaanse kaas 100 g tomatensaus 10-tal kappertjes 10-tal basilicumblaadjes.
Bereiding
( 20 à 35 min. )
Snij de courgettes in plakjes van ongeveer een halve centimeter en blancheer ze in ruim gezouten water.
Leg ze dakpansgewijs op een ovenplaat, bestrijk ze royaal met olijfolie, tijmtakjes en fleur de sel en strooi er de gemalen kaas over.
Stoof intussen de tomatensaus met de kappertjes, voeg basilicum toe en ga er losjes met de staafmixer door.
Verwarm de courgette onder een warme grill, deponeer de plakjes op warme borden, strooi er de garnalen over en serveer de tomatensaus erlangs.
bron; grijzegarnaal.be
Gestoomde grijze garnalen en tong op een bedje van gestoofd witloof met wittewijnemulsie en aardappel in citroenpeperroom
Gestoomde grijze garnalen en tong op een bedje van gestoofd witloof met wittewijnemulsie en aardappel in citroenpeperroom
Ingredienten
(voor 4 personen)
400 g krieltjes 12 tongfilets 200 g gepelde grijze garnalen 75 g roomboter 1 geperste citroen 2 eetlepels olijfolie 1 gepelde en versnipperde ui 4 stronken grof versneden witloof peper en zout zachte curry 2 dl groentebouillon 2 dl en 2 eetlepels witte wijn 2 dl room paprikapoeder 1 eetlepel gehakte peterselie
Bereiding
( meer dan 35 min. )
Laat de krieltjes garen in water, giet ze af. Voeg er de roomboter, peper en het citroensap aan toe. Dek af en hou warm. Doe de olijfolie warmen en stoof er eerst de ui en dan het witloof in aan. Breng op smaak met peper, zout en de curry. Dek af en laat verder garen gedurende 4 minuten. Hou dan op zacht vuur warm. Rol de tongfilets op met de velkant naar binnen. Schik ze in een stoommandje en stoom ze 3 minuten in de bouillon. Voeg er dan de garnalen bij en laat alles samen nog 30 seconden afgedekt verder stomen. Haal van het vuur af en hou warm. Laat ondertussen de 2 dl wijn met de room in een pannetje samen reduceren tot de helft. Breng op smaak met peper, peterselie en paprikapoeder. Haal van het vuur en voeg dan de 2 eetlepels wijn toe. Klop van het vuur op tot een schuimige emulsie. Schik op voorverwarmde borden eerst een bedje witloof. Leg daarop de tongrolletjes met de garnalen. Werk ze af met de saus en de aardappeltjes en een takje groen.
Recept
Studio De Meyer Fotografie Studio De Meyer Tips:1 gepelde ontpitte tomaat in blokjes snijden. 1 koffielepel balsamicoazijn bijvoegen, omroeren. De borden hiermee afwerken bron; grijzegarnaal.be
Opgevist en uitgesorteerd
Opgevist en uitgesorteerd
Garnalenkotters zijn boten die speciaal uitgerust zijn om garnalen te vangen. Je herkent ze meteen aan hun sleepnetten aan twee zijden. Aan de onderzijde van de sleepnetten zit een klossenpees, een rij van rubberen 'wielen' die over de zeebodem rijdt. Door het gedaver op de bodem schrikken de garnalen op en verlaat ze hun schuilplaats in het zand... om dan recht in de netten te komen.
Eens aan boord worden de garnalen gezeefd en gecontroleerd. Ondermaatse garnalen gaan terug het water in, de rest wordt gespoeld en vliegt meteen in een enorme kookpot met schoon zeewater. Na vijf minuutjes pruttelen worden de garnalen ondertussen met een bruin jasje - gekoeld opgeslagen. Eens aan wal worden de garnalen naar pelstations gevoerd en vakkundig met de hand gepeld. Tegenwoordig wordt ook een deel in Nederland met de pelmachine gepeld.
Pel, bewaar en kokkerel
Daar komt nog een staartje aan.
Over 't algemeen eten we enkel de staart van de garnaal op. Na het pellen hou je dus veel afval over: 2/3 van het gewicht ongeveer. Daar kan je een heerlijke visbouillon van trekken.
Zelf garnalen pellen is niet zo moeilijk. Het vraagt enkel wat tijd en geduld. En niet te vergeten: een koele omgeving!
Stap 1 Pak met de linkerhand de garnaal met de rug naar je toe aan de staart vast.
Stap 2 Druk de nagel van je rechterduim in het midden tussen de schaaldelen en buig de rug door tot hij licht knakt.
Stap 3 Trek al knijpend het staartgedeelte er van achter naar voren af.
Stap 4 Pak met je linkerhand de garnaal in het midden vast en trek met je rechterhand het kopgedeelte eraf.
Klaar! Nu de overige 298 nog...
bron; grijzegarnaal.be
Poëzie in de Vlaamse Ardennen
Poëzie in de Vlaamse Ardennen
Wil je rust tot in de toppen van je tenen? Trek dan naar de Vlaamse Ardennen. Wij kwamen er terecht omdat we een slaapplaats zochten na een trouwfeest: ons adres voor de nacht was b&b 'le paysage poetique'. Onze gastvrouw en -heer zorgden ervoor dat we ons direct thuis voelden. De kamers zijn luxueus, heel warm en persoonlijk: geen twee kamers werden hetzelfde ingericht. Kleine dingen maken dat het soms lijkt alsof je gewoon in iemands kamer bent: een rekje met cd's, boeken en dvd's bijvoorbeeld. En buiten wacht een weids uitgestrekt landschap dat uitnodigt om te gaan wandelen of fietsen. (Anne-Marie Ottenburgs)
Coke Zero is nog maar twee jaar op de Belgische markt en is ondertussen uitgegroeid tot één van de populairste frisdranken. Daarom viert Coke Zero zijn succes met de introductie van een opvallend horecaglas. Het design van het nieuwe glas, geïnspireerd door het originele Coca-Cola contourglas, is door zijn zwarte kleur en rode opdruk innovatief, stijlvol en trendy. Het is bovendien de eerste maal dat in de Belgische horeca een gekleurd, 'rokerig' glas zal worden gebruikt om een drank in te schenken. Het glas wordt in mei gelanceerd in wereldprimeur in België.
Voor de eerste maal sinds zijn internationale lancering in 2005, wordt een speciaal horecaglas gelanceerd voor Coke Zero. Het zwarte glas met rode opdruk is geheel in lijn met het imago van het merk. Het is stoer, opvallend, stijlvol en trendy.
Vanaf mei zal het Coke Zero glas op grote schaal worden geïntroduceerd. Hierdoor ondersteunt Coca-Cola het succes van Coke Zero verder in de horeca waar Coke Zero ondertussen onmisbaar is geworden in het drankenaanbod. bron; gva.be
Perfect bereide cocktails dankzij je mobiele minibar
Perfect bereide cocktails dankzij je mobiele minibar
Wie deze zomer klaar is voor een feestje snelt best even naar de winkel om zijn exclusieve Absolut Minibar te halen.
De minibar is een uitgave van Absolut Vodka en staat bekend om zijn iconische flessen op uitzonderlijke manier te verpakken. Deze zomer pakt het Zweedse vodkamerk uit met een vernieuwend wit, architecturaal omhulsel. Wanneer je het openmaakt, onthult het zijn ware gelaat: een stijlvolle minibar! In het midden staat de ABSOLUT VODKA fles, aan de zijkanten is plaats voor ijsblokjes en fruit. Zo kan je genieten van een heerlijke cocktail als je daar zin in hebt.
De Absolut Minibar is vanaf 1 juli 2009 exclusief verkrijgbaar bij Clinic in Antwerpen en bij Mr. Ego in Brussel (zolang de voorraad strekt).Aanbevolen verkoopprijs: 14 euro. bron; gva;be
De eieren en de dooiers met de suiker mooi wit en schuimig kloppen. Het amandelpoeder en de licht opgeklopte room toevoegen.De gewassen en kleingesneden aardbeien over vuurvaste schaaltjes verdelen en overgieten met de romige amandelsaus. Bestrooien met amandelschilfers en laten kleuren onder de ovengrill.Garneren met een hele aardbei en een muntblaadje.
Dat de combinatie van tomaat en kaas super is, hoef ik niemand meer uit te leggen. Maar dat je er ook simpel een lekker hapje van kunt maken, is iets wat je misschien zou vergeten. Onverwachte gasten? In vijf minuten zet je een hapje op tafel waar je iedereen blij mee maakt.
Foto: Serge Ligtenberg
Foto: Serge Ligtenberg
Foto: Serge Ligtenberg
Nodig voor 4 personen:
1 doosjes cherrytomaatjes
100 gr geraspte oude kaas
10 blaadjes basilicum
1. Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de tomaatjes doormidden. Leg twee helften in een klein schaaltje en bestrooi de tomaatjes met een dikke laag geraspte kaas.
2. Verdeel de schaaltjes over een ovenplaat en plaats het geheel 3 minuten in de oven.
3. Zet de schaaltjes op een mooi dienblad en garneer elk hapje met een blaadje basilicum. bron; .telegraaf.nl
Mes & vork: Oud Sluis
Mes & vork: Oud Sluis
"Amazing, incroyable", horen we aan diverse tafels. We zitten na een verbijsterende lunch om half vijf voor de koffie op het terras. Oud Sluis heeft net zijn gasten gelost. Als duiven zitten ze te koeren op de Beestenmarkt. Bij afsluitende zoete en vooral rinse impressies die als een rode draad doorheen Sergio Hermans smaakverhaal lopen. Lekkerbekken uit Frankrijk, Engeland en ons land. Ze kunnen hun culinair geluk niet op bij een afsluitende zacht lopende ijsbonbon van passievrucht. Eén van de laatste salvo's die Herman loslaat op een uitgelaten publiek.
Vlaanderen maakte onlangs intiem kennis met de bekendste inwoner van Sluis. De driesterren-Zeeuw draaide loepzuiver en zonder veel omwegen gehakt van een aantal Mijn Restaurant!-deelnemers. Sergio Herman was met 'K.U.T.' als samenvattend commentaar in een milde bui. Nee, hij is geen arrogante bullebak. Deze zachte, bescheiden man had overschot van gelijk. Een bezoek van de deelnemers aan Oud Sluis had waarschijnlijk meer nut gehad.
Fijnst proevende chefs van generatie Sergio Herman staat met 19,5 op 20 bij GaultMillau genoteerd. Meer nog. Hij behoort tot de fijnst proevende én scherpst uitvoerende chefs van zijn generatie. Niet op één staan in Nederland, dát zou pas nieuws zijn. Herman volgen we sinds het begin van de naughties als creatief talent. Sinds een paar jaar overtuigt hij als absolute wereldtop. Hij maakte zich als één van de eerste chefs in de Lage Landen de nieuwste keukentechnieken volledig meester.
In den beginne leidde dat in een lange menu soms tot te veel repetities. Maar al snel maakte hij innovaties ondergeschikt aan zijn uiteindelijk doel: fris, licht en maximaal intens smaakplezier op basis van excellente 'spulletjes'. Bij voorkeur uit Zeeland. Vandaar de overvloed aan vis, schaalen schelpdieren in zijn oeuvre. Zeeuws lam is lekker maar net niet constant genoeg van kwaliteit voor Herman. Zijn voorkeur gaat naar Lozère-lam. Samen met dat uit de Pyreneeën constant van smaak. Aan de gebakken koteletjes laat hij met veel gevoel nog een heerlijk smaakvol randje vet zitten. Ze zijn niet kaal gesneden zoals in zoveel andere restaurants. Herman serveert ze als hoofdgerecht met een verzameling tomaatjes, variëteiten aan courgettes, fruitige vinaigrette, burratakaas, gefrituurde focaccia, polenta, een eigen interpretatie van ketchup en kruidige lamsjus.
Intens smaakgedreven composities Vooraf hebben we een spervuur van hapjes geproefd dat opende met een emulsie van jonge slahartjes en barbecuesaus. Met chips van aardpeer, zoete aardappel en rode biet lepelen we de frisse dip uit. Daarna volgen een cocktail van fijne Zeeuwse asperges met krab en olijfolie; cake van olijfstructuren met basilicum en pijnboompitten; scheermes met codium (zeewier) en gelei van scheermes; salade van oester met groene papaja; macaron van Bernardus-witbier met tartaar van kreeft en tot slot gerookte paling met chibouste van appel en selder.
Net zoals al deze miniatuurtjes zijn ook de voorgerechten toonbeelden van intens smaakgedreven en visueel serene composities. Herman houdt het kwaliteitsniveau permanent extreem hoog. Hij lijkt wel als de dood om tijdens zo'n maaltijd de aandacht van de proever te verliezen.
Grenzen opzoeken We zagen Sergio Herman ook al diverse keren in het buitenland aan het werk. Weinig chefs smijten zich zo tijdens een dienst. Zoeken steeds opnieuw de grenzen van het maakbare op. Frisse verteringsactiverende zuren in al hun rijke schakeringen vormen de leidraad. Zelfs na vier uur tafelen wip je vederlicht van je stoel. Slechte karakters spreken van een hongergevoel onderweg naar huis. We kwamen de avond thuis makkelijk door. Met één knapperig fris pilsje en een handvol pittige radijsjes. Om al mijmerend zoveel artistieke schoonheid en pure smaakimpressies passend plaats te geven. In het culinaire memoiresboek met goud op snee. T.O.P. (Willem Asaert)
Oud Sluis Beestenmarkt 2, 4524 EA Sluis 0031-117/46.12.69 www.oudsluis.nl maandag, dinsdag en zaterdagmiddag gesloten lunchmenu op weekdagen met drie gerechten: 65 euro bron; demorgen.be
De kippenfilets opensnijden en plat kloppen met een houten plankje.De filets kleuren in boter en bestrooien met peper en zout. Uit de pan halen en de kippenbouillon erin gieten.De scampi pellen en aanbakken in een weinig boter. De gesnipperde knoflook toevoegen en bestrooien met peper en zout. De room toevoegen en even laten inkoken.De scampisaus door een zeef bij de gevogeltejus gieten.De saus binden met maïszetmeel dat losgeklopt werd in een beetje water.Een kippenlapje op een bord schikken. Er enkele scampi bij leggen en bedekken met de saus. Bestrooien met fijngehakte peterselie.Enkele groene boontjes errond schikken die in water werden gaargekookt.Serveren met hertoginnenaardappelen die in de oven gekleurd werden. bron; skynet.be
Kook de pasta beetgaar. Bak de kip in de Solo aan. Hak de tomaten grof en voeg ze aan het vlees toe. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper, zout en suiker. Laat alles 3 minuten op een zacht vuur stoven. Meng met de pasta en werk af met de tuinkruiden. bron; solo.be
Kook de aardappelen gaar. Giet het kookvocht af en stamp de aardappelen met een stamper of vork fijn. Verwarm de melk en voeg Solo toe. Roer dit mengsel door de gepureerde aardappelen en blijf dit even luchtig kloppen. De puree op smaak brengen met zout, peper en paprikapoeder. Snij de paprika's in kleine blokjes en schep deze samen met de gesneden bosuitjes door de puree. bron; solo.be