Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
06-06-2009
Handgepelde grijze garnaal met marjolein, geparfumeerde aardappelsla, platte kaas en mierikswortel
Handgepelde grijze garnaal met marjolein, geparfumeerde aardappelsla, platte kaas en mierikswortel
Tip :
Door onze kustvissers 's nachts gevangen, direct gekookt aan boord en zonder toevoeging van bewaarmiddelen 's morgens op de markt (ongepeld) verkocht. Deze culinaire parel is uniek ter wereld, niet alleen in kleur, maar vooral in smaak: de grijze garnaal.
Benodigdheden :
- voor 4 personen -
300 g handgepelde grijze garnaal
200 g nieuwe aardappelen
volle zachte kaas
radijs
zongedroogde tomaat
sap van 1 limoen
peterseliewortel
marjolein (oregano)
venkelbloempjes
grissini (soepstengels)
mierikswortelpasta
olijfolie
Bereidingswijze :
1. Laat de nieuwe aardappelen in de pel een beetgaar koken.Pel de aardappelen en vermeng met de zongedroogde tomaat (zonder vel), sap van een limoen, fijngesneden radijs, venkelbloempjesen peterseliewortel.
2. Vermeng de zachte kaas met mierikswortelpasta en de fijngesneden marjolein.
3. Schik de zachte kaas in een glas, daarbovenop de aardappelsalade en overgiet met olijfolie. Werk af met de handgepelde garnaal, marjolein en grissini. bron; visinfo.be/
Gentse waterzooi
Gentse waterzooi
Tip :
Vroeger zaten de Gentse binnenwateren vol van de zoetwatervissen. In tegenstelling tot de bekende waterzooi van vandaag, bereid met kip, werd deze vroeger bereid met zoetwatervissen.
Benodigdheden : - voor 4 personen -
4 stukken zalm van 40 g 4 stukken snoekbaars van 40 g 200 g paling in moten gesneden 4 stukken victoriabaars van 40 g 4 stukken tilapia van 40 g 2 eetlepel olijfolie 250 ml witte wijn 1,5 l visfumet peper en zout
groenten en kruiden: 2 ajuin 1 wortel 1 preistengel ½ bleekselder 2 g tijm 2 g laurier 2 teentjes look
Bereidingswijze :
Reinig en was de groenten en snijd in reepjes.
Verwarm wat olijfolie in een kookpot. Stoof de groenten, kruiden en fijngesneden look in de olijfolie. Voeg de visfumet en de witte wijn toe en laat opkoken. Verminder het vuur en laat 5 minuten trekken.
Was alle stukken vis. Leg de vis in de soep volgens de dikte van het stuk (dikkere stukken eerst en op het einde pas de filets - deze hebben minder tijd nodig om gaar te worden).
Pocheer de vis tot deze gaar is en serveer onmiddellijk.
Zo snel bereikt Azië je bord. Heerlijk aromatisch door de kerriepasta, het teentje knoflook en de bamboescheuten.
Voor dit recept heb je nodig:
60 gm Gamba´s, gepeld, (gekookt)
1 teentje(s) Knoflook
1 koffielepel(s) Olijfolie
2 hele Sjalot, in ringen gesneden
100 gm Doperwten, gekookt
100 gm Bamboescheuten
50 ml Bouillon, groente
1/4 koffielepel(s) Currypasta, groene, of gele
1 hoeveelheid (naar smaak) Kerriepoeder
1 hoeveelheid (naar smaak) Zout
6 eetlepel(s) Rijst, witte, gekookt
Bereidingswijze:
Bak de gambas en het uitgeperste knoflookteentje ca. 4 minuten in 1 koffielepel olie. Neem uit de pan en houd warm. Snijd de sjalotten in ringen en stoof ze in het braadvocht.
Voeg de doperwten en bamboescheuten (uit blik) toe en laat ca. 5 minuten sudderen. Bevochtig met de groentebouillon, dompel de gebakken garnalen erin en kruid met de currypasta, kerriepoeder en zout.
Serveer met 6 eetlepels gekookte natuurrijst. Voeg eventueel naar smaak 100g taugé toe
Ierse culinaire ervaringen..eerder waren Dublin, Cork, Dubai, London, Sydney en Johannesburg aan de beurt.
Ierse culinaire ervaringen...
Al eerder waren Dublin, Cork, Dubai, London, Sydney en Johannesburg aan de beurt. En nu mag onze hoofdstad de Ierse culinaire wereld ontdekken tijdens het Taste of Amsterdam-festival.
Foto: FOTOï¿?S: FOTOSTUDIO MERJENBURGH
Het smaakmakende evemenent vindt van donderdag 25 t/m zondag 28 juni plaats in het Amstelpark. Ierland kent een ambachtelijke eettraditie en staat bekend om haar lokaal geproduceerde ingrediënten. Een eerlijke keuken beïnvloed door het landschap, het klimaat en geschiedenis van het land.
Wie vergeten is hoe pas gevangen zalm of forel smaakt, zonder verhullende sausen, kan terecht in de talloze restaurants in de grote steden en in de guesthouses op het platteland van Ierland. Tijdens Taste of Amsterdam kan iedereen bij Good Food Ireland tijdens de kookdemonstraties zulke producten proeven. Cormac Kelly, Kelly's Butchers, Newport, Co Mayo geven uitleg over het typisch Ierse vlees gerecht: Black en White pudding.
Bij de stand van Ierland Toerisme is een Irish Farm nagebootst waar de hele dag allerlei lekkernijen geproefd kunnen worden op de klanken van Ierse muziek!
Zie ook www.ierland.nl bron; telegraaf.nl
Gevulde scholfilet Jeroen Granneman, chef-kok van restaurant Chapeau!,
Gevulde scholfilet
Jeroen Granneman, chef-kok van restaurant Chapeau!, weet wel raad met Hollandse vis. Hij maakte gevulde scholfilet voor het boek Vis & Seizoen, uitgegeven door vishandel Jan van As.
(voor 4 personen)
4 stevige scholfilets
4 plakjes eendenlever
4 grote gambas
100 gr oesterzwam
100 gr morieljes
150 gr rode biet
150 gr bospeen
400 gr spinazie
1 zomertruffel
16 geroosterde aardappelplakjes
1,5 dl visjus
roomboter, olijfolie
Gril scholfilets kort in een grilpan, rol de schol losjes op en zet vast met een prikker. Maak paddenstoelen schoon, bak ze in roomboter goudbruin en hak fijn. Vul de scholrolletjes met de paddenstoelen en zet even weg. Maak nu rode biet en bospeen schoon, snij ze grof en zet afzonderlijk op met wat zout en kook ze gaar. Draai biet en bospeen ook afzonderlijk door de blender en wrijf door een zeef. Opkloppen met wat boter. Blancheer de spinazie, laat goed uitlekken. Bak nu de gambas in wat olijfolie, haal de plakjes eendenlever door wat bloem en bak in een vrijwel droge pan krokant. Verwarm de schol 5 minuten in de oven op 170 graden. Trek strepen op het bord van de groentepurees. Maak een bedje van de geblancheerde spinazie en leg hier de eendenlever op. Leg de gamba op de scholrolletjes en giet daar een beetje van de warme visjus over. Schaaf de truffel en serveer om en om met de aardappelplakjes. bron; telegraaf.nl
Koken & Kitsch Wereldse gerechten met bijbehorende prullaria
Koken & Kitsch
Wereldse gerechten met bijbehorende prullaria
Een echt meisjeskookboek, zo is Koken & Kitsch het best te omschrijven. Heel handig ook, met recepten uit verschillende landen in één boek. En een echt hebbeding door de kleurrijke en uitbundige uitvoering.
Iedereen kent het wel en sommigen hebben er meer last van dan anderen, het bewaren van spulletjes waar je eigenlijk niets mee kan. Freelance journaliste en grafisch ontwerper Eva Maria Nitsche en haar vriendinnen, die uit alle delen van de wereld komen, hebben deze gewoonte ook. Toevallig houden ze ook allemaal van koken en reizen, dus bracht Nitsche deze elementen samen in Koken & Kitsch. Op kleurrijke paginas met vrolijke tekeningen van vrouwen met verschillende etnische achtergronden, staan de lievelingsrecepten van de vriendinnen, geïllustreerd met fotos van de prullaria waar ze geen afstand van konden doen. Het resultaat is een mix recepten vanuit alle delen van de wereld; van Coq au Vin uit Frankrijk, naar Zweeds knäckebröd tot een Marokkaanse Zaalouk (auberginesalade). Ook China, Afrika, Japan, Rusland, Italië en Turkije komen aan bod.
De uitbundige opmaak van het boek is weliswaar om vrolijk van te worden maar op sommige paginas, die elk van elkaar verschillen, wordt het lezen bemoeilijkt door het lettertype, de achtergrond of een combinatie daarvan. Desalniettemin is Koken & Kitsch leuk voor iedereen die zich niet in één specifieke keuken wil verdiepen maar gewoon wat nieuwe dingen wil uitproberen. Bovendien is het een hebbeding dat niet, zoals prullaria, nutteloos in je kast hoeft te staan.
Koken & Kitsch is begin juni verkrijgbaar in de boekhandels.
Titel: Koken & Kitsch Auteur: Eva Maria Nitsche ISBN: 9789044723410 Prijs: 24,95 Uitgeverij: Deltas bron; telegraaf.nl
Salade met zachtgekookt ei, geitenkaas en frisse appelsaus
Salade met zachtgekookt ei, geitenkaas en frisse appelsaus
Menugang: hoofdgerecht Type gerecht : salade Bereidingstijd: 20 minuten
De basis is een salade met geitenkaas, maar het is de dressing die deze salade anders maakt dan normaal. We koken appelsap in tot er een dikke siroop overblijft.
Nodig voor 4 personen:
2 zachte witte bolletjes
4 eieren
2 dl appelsap
2 eetlepels yoghurt
2 eetlepels mayonaise
150 gr veldsla
15 sprieten bieslook
2 takjes kervel
300 gr verse geitenkaas
Bereiding: Verwarm de oven op 180 graden. Bak de bolletjes in de oven krokant en snijd ze in dunne plakjes. Kook ondertussen de eieren half hard. Spoel ze koud en pel ze. Kook de appelsap in tot een dikke siroop. Meng de siroop met de yoghurt, mayonaise en een snufje zout. Meng de veldsla, doormidden gesneden sprieten bieslook en kervel met een scheutje olie.
Serveren: Verdeel de salade, stukken geitenkaas en plakjes brood over de borden. Leg op de salade een in kwarten gesneden ei en druppel de saus over het geheel. bron; telegraaf.nl
Warme aardbeien met citroenmelisse
Warme aardbeien met citroenmelisse
500 g aardbeien ~ 1 citroen ~ 0,5 liter water ~ 250 g suiker ~ 1 vanillestokje ~ 12 blaadjes citroenmelisse of munt ~ 4 vuurvaste schaaltjes met passend deksel of weckpotjes
Pers de citroen uit. Doe het sap met water, suiker en vanillestokje in een pan en breng aan de kook. Laat alles 10 minuten zacht doorkoken tot een lichte suikerstroop. Haal de pan dan van het vuur en laat de siroop afkoelen. Voeg nog wat citroensap toe als hij te zoet is. Verwarm de oven voor op 200 ?C. Maak de aardbeien schoon en halveer de grootste. Verdeel ze over de vuurvaste schaaltjes, giet er een paar lepeltjes van de siroop over en druk er de blaadjes citroenmelisse of munt tussen. Sluit de schaaltjes af en zet ze 10-15 minuten in de oven. De aardbeien zijn goed als ze warm, maar niet heet zijn.
BEREIDING 40-45 minuten bron; telegraaf.nl
Jonge tuinboontjes met pecorino
Jonge tuinboontjes met pecorino
8 el jonge, verse tuinboontjes, gedopt en rauw (1½ kilo in de dop) ~ 10 tot 12 sneden stevig witbrood, bij voorkeur zuurdesem ~ stukje oude pecorino, Parmezaan of oude boerenkaas ~ 2 el van de beste groene olijfolie ~ versgemalen zwarte peper
Verhit de grill. Druppel wat olijfolie over de sneetjes brood en rooster ze krokant. Meng in een kom een lepel olijfolie door de boontjes. Verdeel ze over de crostini, schaaf er royaal kaas overheen, besprenkel met nog een lepel olijfolie en versgemalen zwarte peper. De zoetheid en het bittertje van de bonen, de goede olijfolie en de scherpe kaas maken deze eenvoudige snack lekkerder dan kaviaar. Eet hem als op zichzelf staand hapje of als onderdeel van een serie voorgerechten. bron; telegraaf.nl/
Man erft worsten
Man erft worsten
Een Brit is door een overleden man beloond voor zijn vriendschap met een voorraad worsten, genoeg voor zeven jaar. Peter Fountain (58) erfde niet letterlijk de worsten, maar wel duizend pond van een vriend die hem elke week trakteerde op een broodje worst bij de lunch. In zijn testament stond: "Koop voortaan je eigen broodjes worst!"
Fountain is opgetogen met het lunchgeld. "Nu heb ik genoeg geld om jarenlang elke week een broodje te kopen. Ik ben er dol op."
Samen lunchen Vriend Pat Vaughan stierf op 57-jarige leeftijd aan kanker. De vrienden gingen een keer in de week samen lunchen. Vaughan betaalde altijd het broodje worst van Fountain. In zijn testament benadrukte Vaughan dat hij wil dat zijn vriend de traditie in stand houdt.
"Het is typisch iets voor hem", prijst Fountain zijn overleden vriend. "Het is een zeer gul gebaar." (eb) bron; hln.be
Koken voor één
Koken voor één
Met een paar praktische kookideeën maak je van recepten gemakkelijk een eenpersoonsmaaltijd.
Foto: (c) David Sacks
Woon je alleen?
Met een paar praktische kookideeën maak je van recepten in een handomdraai gemakkelijke eenpersoonsmaaltijden!
Maaltijden voor één persoon
Het kan een hele opgave lijken om voor jezelf te koken. Het is veel voorbereidend werk, je moet zowel koken als afwassen en hoe halveer je een recept waarvoor je een heel ei nodig hebt?
Gelukkig zijn er genoeg trucjes te verzinnen om ook het koken van een eenpersoonsmaaltijd tot een plezierig tijdverdrijf te maken.
Tips voor éénpersoonsmaaltijden
Stop met het halveren van de recepten, ga gewoon met het origineel aan de slag en vries in wat je over hebt. Stoofpotjes, lasagne, chili en soep kun je uitstekend invriezen.
Gebruik recepten op meerdere manieren. Braad een kleine kip in de oven en serveer er een gepofte zoete aardappel en gestoomde asperges bij. Snijd wat je over hebt van de kip in plakjes en voeg het vlees toe aan een salade, aan een pannenkoek met gegrilde groeten, of later in de week als topping van een eigengemaakte pizza.
Maak uit één maaltijd diverse maaltijden voor andere dagen. Geniet van je fajita's met rundvlees als avondeten en neem de volgende dag een portie als lunch mee naar je werk. Gebruik de overgebleven fajita-vulling om er de volgende avond een quesadilla van te maken door het met wat geraspte kaas en extra salsa tussen twee tortilla's in een koekenpan op te bakken.
Koop voorverpakt voedsel om de voorbereidingstijd tot een minimum terug te brengen. Koop verpakte bevroren roerbakgroenten en voeg wat toe aan gemarineerde kipfilet. Koop kleine hoeveelheden verse groenten bij een groentezaak om een salade te maken met een blikje tonijn en je favoriete vetarme slasaus.
Zorg dat je niet ten prooi valt aan bedorven voedsel, wat wel eens voorkomt bij mensen die alleen wonen. Als je slechts een kwart van een hele broccoli in een roerbakgerecht gebruikt, zorg er dan voor dat de overgebleven porties op de juiste manier worden bewaard, zodat het niet verspild wordt.
Houd een aantal snelle maaltijdideeën bij de hand.
Maak afspraken met vrienden. Als je bijvoorbeeld iedere maandagavond voor hen kookt, willen zij misschien weer op een andere avond van de week voor jou koken! bron;telegraaf.nl
04-06-2009
A'Rosa Luna doorklieft Frankrijk
ARosa Luna doorklieft Frankrijk
Vanuit onze luxueuze suite met zogenaamd Frans balkon zien we de historische oeverlandschappen van de statige Rhône voorbij glijden. Een lekker zonnetje straalt door de opengeschoven ramen naar binnen. Het tempo is vredig. Fluitende vogeltjes volgen ons een poosje om daarna weer het eigen nest op te zoeken.
We bevinden ons voor een week aan boord van de ARosa Luna, een luxueus passagiersschip dat cruist op de Rhône. De eerste kennismaking laat een bijzondere indruk na. Je krijgt de tijd om alles in je op te nemen: het landschap, de geschiedenis, de bezienswaardigheden, de mensen, datgene wat het land voortbrengt aan eten en drinken, aan kunst en cultuur.
Plaats van vertrek is de kade in hartje Lyon, de indrukwekkend knap gerenoveerde stad aan de Rhône en de poort naar het zuiden.
Hier komen gasten vanuit alle windstreken toe. Velen met het vliegtuig, anderen met een autobus of met de eigen wagen. Wij arriveerden met de TGV, heel ontspannend en verrassend snel (in minder dan 4 uur) vanuit Brussel.
Een riviercruise had ik zelf nog nooit meegemaakt. Eigenlijk is het een droomtrip voor hij of zij die houdt van een luilekker leventje.
Alles aan boord wordt voor je geregeld. Je eet wanneer en zo veel als je wil, maakt je keuze uit zwembad op het zonnedek, gratis sauna, zonnebank, professionele spa met alle mogelijke kuren en massages, kapper, geschenkenboetiek, muziek aan tafel, dansen s avonds, minibioscoop, georganiseerde uitstapjes wanneer het varende hotel aanlegt, enz.
Zwembad op het zonnedek
Vrijwel altijd vaar je s nachts zodat je overdag maximaal de tijd hebt om leuke plekken langs de Rhône te bezoeken. Let wel, elke uitstap kost extra en is niet echt goedkoop. Daar staat tegenover dat alles tot in de puntjes is geregeld.
Zaterdag: Lyon
Wanneer we inschepen, ontvangen we uit handen van de bemanning een mooie, dieprode roos. Welkom aan boord van de ARosa Luna met haar 86 luxueuze buitencabines, telkens voor twee personen!
Het schip meet 126 bij 11 meter en is aangepast aan de smalste sluis op de Rhône.
De kennismaking met onze kajuit betekent een meevaller: smaakvol ingericht en tot in de kleinste details afgewerkt. Met tweepersoonsbed, douche, lavabo, toilet, tv, schuiframen, Frans balkon, een zeteltje, een stoel, een tafel, overal kastjes, airco. Hier is ingenieus met ruimte gewoekerd.
Omstreeks 17 uur verlaten we de haven en stomen zachtjes stroomopwaarts naar het noorden. Vanop het zonnedek dat zich uitstrekt over de hele lengte van het schip, inclusief het uitnodigende zwembad, kijken we hoe Lyon achter ons verdwijnt.
Na het welkomstdrankje is het tijd om een eerste keer aan te schuiven aan het buffet. De komende dagen zullen we telkens opnieuw door de chef-kok en zijn ploeg worden verwend: diverse voorgerechten, soepen, vis, vlees, gevogelte, verschillende groenten, warme en koude pastas, nagerechten, steeds een uitgebreide kaasschotel
Buffet
De bemanning is van oorsprong Duits (voertaal), net zoals de meerderheid van de gasten. Dat merk je ook aan de hoeveelheden die in de keuken worden klaargemaakt. Met een Franse toets, een geslaagde combinatie. Wij zullen de hele week in vol pension aan boord verblijven. Slecht voor de lijn, al kan je de kilos er zo weer af trimmen in de gymzaal.
s Avonds in de bar wordt er live muziek gespeeld. Vanaf 22 uur ruimt die plaats voor disco en dans. De gemiddelde leeftijd van de opvarenden zit een eindje boven de zestig. Laat op de avond zien we dan ook alleen nog enkele meegereisde jongeren op de dansvloer staan.
Persoonlijk geniet ik s avonds minstens zo hard van een rustig plekje op het dek om naar de sterren te kijken.
Zondag: Châlon-sur-Saône
s Ochtends worden we wakker in Châlon-sur-Saône, een flink stuk noordelijker, midden in de Bourgogne. Na een uitgebreid ontbijtbuffet zijn we klaar voor een van de uitstappen: met de bus naar Beaune of Dijon, of met de jeep door de Bourgogne.
De bussen en de jeeps lopen snel vol met dames en heren die maximaal van Frankrijk willen genieten. Wij besluiten thuis te blijven en bezoeken het wereldberoemde fotomuseum van Châlon, opgericht ter ere van inwoner Joseph Niepce die in 1816 de fotografie uitvond.
In de namiddag vaart onze Luna gezapig naar Tournus.
Maandag: Mâcon
Elke ochtend ligt bij het onthaal een verse krant voor ons klaar, aan boord gedrukt, met de belangrijkste nieuwtjes uit de wereld (én uit Duitsland), samen met het weerbericht. Het programma van de dag met wat uitleg over de bezienswaardigheden vonden we de avond voordien al in onze kajuit.
Kwestie van ons te kunnen voorbereiden en kiezen uit het werkelijk ruime aanbod van mogelijke uitstappen.
Vanaf vrijwel elke aanlegplaats kan ook een fietstocht worden gemaakt. Blinkende ARosa-fietsen staan je op te wachten, met een helm op maat en een drinkbus die je mag houden als souvenir.
Na een stevig ontbijt stappen we in de bus voor een rit door de streek van de Beaujolais, met als hoogtepunt een bezoek aan het multimediale wijnmuseum van Georges Duboeuf, de belangrijkste wijnbouwer van de regio.
Een andere groep is het wereldberoemde klooster van Cluny gaan bezoeken waar in de Middeleeuwen 10.000 monniken woonden.
Dinsdag: Viviers
Zon 10 km ten zuiden van Montélimar ligt Viviers, een klein middeleeuws stadje (3.000 inwoners) aan de oevers van de Rhône, met een dominante kathedraal.
Dinsdag is er marktdag. Altijd leuk in Frankrijk.
We besluiten om vandaag een uitstap te maken naar de zuidelijke Ardêche. Daar bezoeken we een lavendel- en honingkweker.
De bus rijdt langs enkele adembenemende gorges van de beroemde vakantierivier. De sportiefsten onder ons duiken in een kajak.
Als we weer aan boord gaan, staat het vieruurtje al klaar. Vandaag zijn dat pannenkoekjes met slagroom, geserveerd op het dek. De lekkernij is nog niet verteerd of het is alweer tijd voor het diner.
Woensdag: Arles
De volgende ochtend worden we wakker in Arles, de stad van Vincent van Gogh. Dit is Zuid-Frankrijk, hier is kleur, hier is zon. De Côte dAzur staat voor genieten.
Wij stappen op de fiets voor een tochtje door de Camargue. Dat had ook per jeep gekund.
Anderen kiezen voor een bustocht naar Les Beaux de Provence. Een flinke landwind - net geen Mistral - maakt de fietstocht zwaar voor de niet-geoefende trappers.
Maar onderweg krijgen we wel een prachtige beloning: enkele min of meer wilde paarden en echte flamingos!
Flamingo's in de Camargue
Jammer dat we vandaag zo weinig tijd hebben voor Arles zelf. Omstreeks 13 uur al gooit de ARosa Luna de trossen los om noordwaarts te stomen, naar Avignon. Om 16.30 uur meren we aan in de stad van de pausen. Hier zullen we anderhalve dag blijven en dat is fijn.
Die avond wacht ons aan boord een wijnproeverij met vijfgangenmenu. De maître geeft bij elke wijn deskundige uitleg. Luxe en genot bereiken in de schaduw van het Paleis van de Pausen de grenzen van de decadentie.
Palais des Papes
Donderdag: Avignon
Voor dag en dauw worden we gewekt om al fietsend de zonsopgang boven Avignon te zien.
We maken eerst een tocht door de slapende stad. De paardenmolen staat stil, de terrasjes zijn leeg en het paleis is nog gesloten. Personeel van de reinigingsdienst en postbodes kondigen de dag aan.
Onze gids loodst ons langs de oevers van de Rhône, over het eilandje tussen het nieuwe Avignon en de oude stadskern. We houden halt voor het eerste ochtendgloren. De nacht was kort, maar onze inspanningen lonen. Avignon wordt wakker onder een enthousiaste ochtendzon.
Vandaag ontbijten we op het dek. We kunnen kiezen tussen uitstappen naar Nîmes of de Pont du Gard en Uzès. Wij passen omdat we nog even willen shoppen in Avignon.
Pont Du Gard
Rond de middag verlaat ons schip de pauselijke stad en tuft stroomopwaarts. We kijken uit op de schilderachtige landschappen van de Provence. Af en toe is het ook minder mooi: chemie, industrie of zelfs een dreigende kerncentrale zoals Tricastin nabij Pierrelatte.
De liefhebbers van waterbeheersing en bouwtechnieken kunnen hun hart ophalen aan de opeenvolgende sluizencomplexen. De reusachtige sluis van Bollène op de Rhône, gebouwd kort na de Tweede Wereldoorlog, is 195 meter lang en twaalf meter breed. Ze overbrugt 26 meter hoogteverschil en hield lange tijd het wereldrecord.
Vrijdag: Lyon
Vandaag komen we aan op onze eindbestemming: Lyon.
De opvarenden kunnen kiezen tussen een bezoek aan Les Halles, de zuidelijke Beaujolais of Pérouges. Als afsluiter biedt de organisatie s avonds een rondrit per bus aan, langs 200 verlichte plekjes en monumenten van de stad.
Vieux Lyon
Lyon werd de jongste jaren mooi gerenoveerd. De stoffige en lawaaierige stad van destijds is een hippe, trendy bestemming geworden, met veel jeugd, veel groen en veel faciliteiten voor voetgangers en fietsers.
Zaterdag: Brussel
Na het afscheidsdiner, de laatste nacht aan boord en een ultiem ontbijt zit de cruise erop. Ons gezelschap heeft uiteenlopende bestemmingen. Afhankelijk van het vertrekuur van de bus, het vliegtuig of de TGV verlaten de gasten de ARosa Luna.
Rond het middaguur is iedereen weg. Inmiddels is de bemanning druk doende met het schip op te poetsen, de voorraden aan te vullen en alles in gereedheid te brengen voor een nieuwe groep passagiers, die over een week wellicht even enthousiast en met een goed gevoel naar huis keert.
Tekst: Ivo Vandekerckhove
Fotos: IV, Concentra bron; gva;be
Likje Daniel Craig
Likje Daniel Craig
Britten die het hevige verlangen hebben de gespierde torso van Daniel Craig te kussen, kunnen dat nu doen. De James Bond-ster is gelanceerd in de vorm van een ijsje, genaamd Licence to Chill.
IJsproducent Del Monte Supererfruit Smoothies, heeft de paarse ijslolly gecreëerd na 1000 vrouwen te hebben gevraagd welke mannelijke beroemdheid ze het liefst op een stokje zien, meldt de Daily Mail.
Daniel Craig voerde de lijst van coolste beroemdheden aan. Met dit ijsje is hij officieel onsterfelijk geworden als super smooth en licenced to chill, zegt woordvoerder Matt OConner.
Het kostte de wel enige moeite om het hoofd en lichaam van de 41-jarige Craig in ijs vorm te geven. Onze mensen hebben onvermoeibaar doorgewerkt.
Daniel Craig is verkrijgbaar in de smaken bosbessen, granaatappel en Amerikaanse veenbes. Hij levert 100 calorieën op. bron; telegraaf.nl
Cultuur snuiven per schuit
Cultuur snuiven per schuit
AMSTERDAM - Rondje cultuur snuiven op sjiek? Stap aan boord van de museumboot en ga op verkenningstocht langs de bekendste musea van Haarlem. Met onderweg een high tea natuurlijk.
Het startpunt is Het Dolhuys (10.30 uur). Op nog geen enkele minuten lopen van Haarlem CS ligt het indrukwekkende nationale museum van de psychiatrie. Na een bezoekje ligt de loungeboot klaar aan de steiger van de Schotersingel, om de deelnemers mee te nemen naar Het Frans Hals Museum. Daarna volgt een tochtje door de grachten van Haarlem. Varen maakt hongerig dus hoogste tijd voor de high tea. Tenslotte wordt aan de kade van het Spaarne aangemeerd voor een bezoek aan het oudste museum van Nederland, het Teylers Museum; een ontdekkingstocht die miljoenen jaren geleden begint en eindigt in het heden (14.00 uur).
Op de terugweg naar Haarlem CS kunt u op eigen gelegenheid nog een bezoekje brengen aan De Hallen.
De museumboot vaart iedere dinsdag en donderdag. Prijs: 47,50 p.p. incl. entree voor 4 museum en high tea. Reserveringen 023-5712262 (keuzemenu optie 1).
Kijk voor de speciale korting van 10 op de kortingsbon in de De Telegraaf Reiskrant van zaterdag 6 juni.
bron; telegraaf.nl
Overnachten op een dhow
Overnachten op een dhow
Een boottochtje per dhow mag niet ontbreken tijdens een bezoek aan Oman. Het is zelfs mogelijk om te overnachten op deze authentieke houten zeezeilschepen. De dhows zijn voorzien van zachte tapijten en kussens op de vloer en de bemanning zorgt voor drankjes en traditionele maaltijden. De boten vertrekken ruim voor zonsondergang, zodat je eerst nog kunt genieten van het uitzicht op de prachtige kustlijn van Oman en er nog voldoende tijd is voor snorkelen en kajakken voordat het diner geserveerd wordt. Terwijl passagiers genieten van vers brood, humus, vleesgerechten, salades en vele groenten zorgt de bemanning voor een ontspannen muzikale omlijsting. Het bovenste dek beschikt over een slaapruimte, was- en omkleedmogelijkheid, afgescheiden door dikke gordijnen, zodat er voldoende privacy is. Wanneer je slaapt onder de blote sterrenhemel op een bed van kussens en tapijten voel je je eventjes zoals 'de vroegere koningin van Sheba'. 's Ochtends zorgt de bemanning voor een uitgebreid ontbijt en kun je nog duiken en zonnebaden, voordat de dhow terugkeert naar Muscat. (Katrijn Serneels) www.holiday-inn-oman.com bron; demorgen.be
Spies van zeewolf met curry
Zeewolf
Spies van zeewolf met curry
Tip :
Zeewolf beschikt over vast vlees met een eigen fijne smaak. Dat maakt hem tot een groot liefhebber van de BBQ.
Thema :
Vis & barbecue, een gastronomisch belevenis
Benodigdheden : - voor 4 personen -
600 g zeewolffilet 3 appelen (golden) ½ citroen 3 eetlepels zacht currypoeder 4 eetlepels olijfolie peper en zeezout
Bereidingswijze :
Snijd het visvlees in blokjes van 4 cm.
Was de appelen, verwijder het klokhuis en snijd in halve maantjes. Bedruip met wat citroensap. Houd apart.
Draai de vis in het currypoeder en overgiet met olijfolie. Laat een kwartier marineren in de koelkast.
Steek de visblokjes, afgewisseld met schijfjes appel op 4 spiezen.
Grill de vis in de oven of op de barbecue. Laat 7 minuten langs elke kant bakken op niet al te hoog vuur.
bron; visinfo.be
03-06-2009
Lamsbout met gepofte paprikasaus
Lamsbout met gepofte paprikasaus
Saus maken van rauwe paprika gaat natuurlijk sneller dan wat wij nu doen.
Maar het is juist dat langzame poffen in de oven dat de paprika zon mild zoete smaak geeft. Het mooie aan poffen is dat het weliswaar even duurt, maar dat de oven het eigenlijke werk doet. Door de paprikas na het poffen door te snijden, kun je zo het vruchtvlees van de schil schrapen.
Nodig voor 4 personen:
50 gr rozijnen
2 rode paprikas
2 plakjes bladerdeeg
500 gr lamsbout
1 dl runderfond
3 eetlepels sojasaus
1 eetlepel zoete sushi azijn
2 eetlepels verse groene kruiden
0,5 dl roomx
Wel de rozijnen in warm water. Verwarm de oven op 200 graden en pof de paprikas 30 minuten. Verdeel het bladerdeeg over een andere ovenplaat en zet er iets zwaars op zodat het niet rijst. Bak het deeg krokant. Breng het vlees hoog op smaak met zout en peper. Braad het aan alle zijden aan in een mengsel van olie en boter en pak het in aluminiumfolie tot het moment van serveren. Schraap het vruchtvlees van de paprikaschil. Breng de rozijnen met de fond, sojasaus en sushi azijn aan de kook. Draai het vuur laag en laat het mengsel 5 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de paprika toe.
Schep de saus op de borden. Leg er in plakken gesneden lamsbout en repen bladerdeeg op. Druppel een beetje room over het gerecht. Garneer met verse groene kruiden. Ramon Beuk bron; telegraaf.nl
Konijnenfilets met jonge raapjes spinaziepuree
Konijnenfilets met jonge raapjes spinaziepuree
Snel klaar
4 personen Gemakkelijk 4 konijnenfilets 4 kleine rapen met loof 2 grote puree-aardappelen 100 g fetakaas 300 g jonge spinazie 1 dl room Peper van de molen, zeezout en nootmuskaat 100 g ruccola 2 eetl goede olijfolie
1 Boen de raapjes goed schoon onder stromend water, schil ze zonder het loof te beschadigen. Breng een pan gezouten water aan de kook en blancheer de raapjes in 7 à 8 minuten, verfris ze in ijskoud water. 2 Snijd de raapjes vervolgens in partjes en zorg dat de steeltjes eraan blijven. 3 Verkruimel de fetakaas. 4 Was de spinazie grondig, zwier droog en snijd de spinazie fijn. 5 Schil de aardappelen en snijd ze in grote, gelijke stukken. Kook de aardappelen gaar, giet ze af en laat ze nog even uitstomen. Breng ondertussen de melk aan de kook met een snuifje zout, peper en wat nootmuskaat. Mix de fijngesneden spinazie door de melk. 6 Plet de aardappelen fijn en roer met een garde de hete melk door de aardappelpuree. Meng de helft van de fetakaas door de spinaziepuree en kruid bij indien nodig. 7 Bak de konijnenfilets in een weinig olie of boter tot ze mooi aangekleurd zijn, bak ze ongeveer 3 minuten aan elke zijde en zet dan het vuur op een heel laag pitje om ze rustig te laten verder garen. Kruid met peper en zout. 8 Warm de raapjes lichtjes op in een weinig olijfolie en kruid ze met peper, zout en wat witte-wijnazijn. 9 Verdeel de warme spinazie-fetapuree over de borden en maak telkens een kuiltje in het midden, schik hierin de raapjes met de rest van de verkruimelde fetakaas en de ruccola. Snijd de konijnenfilets in plakjes en schik ze bij de groenten. bron;skynet.be
02-06-2009
Vette vis is goed voor gehoor van ouderen
Vette vis is goed voor gehoor van ouderen
Ouderen die regelmatig vette vis eten, horen beter dan hun leeftijdgenoten die dat niet doen. In vette vis zitten omega-3-vetzuren en die blijken gunstig te zijn voor het behoud van bepaalde hersenfuncties, zoals het gehoor.
Dat heeft voedingswetenschapper Carla Dullemijer van de Wageningen Universiteit vastgesteld. Dat vette vis goed zou zijn voor de hersenen, werd al langer aangenomen.
Varkens Jonge varkens, zoals bekend nogal slimme beesten, gebruiken een omega-3-vetzuur om de ontwikkeling van hun hersenen op gang te brengen. Dullemeijer veronderstelde daarom dat deze vetzuren wellicht ook de ouder wordende hersenen van de mens langer in goede conditie zouden houden.
Zij testte een groep ouderen die weinig visolie gebruikte en vergeleek hun cognitieve prestaties met die van een groep mensen die juist veel vette vis at. Visvetzuren in het bloed leverden een duidelijk betere prestatie op.
Dullemeijer onderzocht daarna het binnenoor, dat zeer goed doorbloed is. Ouderen die veel visolie binnenkregen, hadden een betere bloedcirculatie en dat zorgt voor een beter gehoor, vooral voor de lage tonen.
Zalm, makreel en paling horen onder meer tot de vette vissoorten. Visolie is ook te koop in capsules. (anp/mvl) bron; hln.be
De Tiende Hemel in Antwerpen
De Tiende Hemel in Antwerpen
Twee lichte en ruime kamers.
Dit herenhuis herbergt B&B De Tiende Hemel.
Wellness Corpo Sano: genieten in een 'huiskamerspa'.
De Tiende Hemel is een nieuw wellnessadresje in hartje Antwerpen, op wandelafstand van de Grote Markt en de winkelstraten. De schitterende bed and breakfast annex wellnesscenter heeft zijn naam niet gestolen. Hemels is immers een omschrijving die aardig in de buurt komt.
Het schitterende herenhuis verbergt achter een fraaie gevel een klein aards paradijs. De Tiende Hemel heeft slechts twee kamers, of twee suites om precies te zijn. Dit kleine aantal past helemaal in het privékarakter van de B&B. Hier ben je geen gast, hier ben je thuis. Al meteen bij het binnenkomen overviel ons een gevoel van rust, alsof we op ons eigen privé-eilandje waren aangekomen.
De suites zijn bijzonder licht en zeer ruim met een groot salon met veel sfeerverlichting, een extra grote slaapkamer met boxspringbed, en een ruime badkamer met bad én douche. De inrichting is klassiek en degelijk met indrukwekkende antieke meubels, veel organza en andere weelderige stoffen, behang met motiefjes en mooie schilderijen in barokke gouden kaders. Tijdloos en elegant, zoals het een karakterhotel betaamt.
Op de gelijkvloerse verdieping hebben we zicht op de gezellige tuin. We ontbijten in een charmante eetkamer, maar bij mooi weer worden de deuren opengegooid en ontbijten de gasten buiten op het terras, waar het verrassend stil is en je nauwelijks merkt dat je je middenin de drukte van de stad bevindt.
Ayurveda In dit prachtige interieur is ook Wellness Corpo Sano ondergebracht. Roberto Menichetti, de sympathieke eigenaar van het hotel, ontfermt zich over de wellnessbehandelingen en bezorgt zijn gasten onvergetelijke verwenmomenten. Hij is specialist in ayurvedische massages, een eeuwenoude Indiase massagetechniek waarbij door middel van warme kruidenoliën lichaam en geest weer in balans worden gebracht en hierdoor heel wat extra energie vrijkomt. Bijzonder heilzaam voor wie geregeld af te rekenen krijgt met stress of een onregelmatig leven leidt.
Corpo Sano kan je het best omschrijven als een huiskamerspa. Voor een groot haardvuur, in een mooie kamer met houten vloeren en schilderijen aan de muur genieten we van een weldoende massage. Kruidenaroma's vullen de kamer en ondertussen maken we een zintuiglijke reis.
Roberto biedt in zijn wellness nog een heel gamma andere behandelingen aan zoals sportmassage ter versoepeling van de spieren en 'hopitherapie' waarbij hoofd en gezicht worden gemasseerd.
Per overnachting 175 euro met ontbijt tijdens weekdagen en 200 euro met ontbijt tijdens weekends en feestdagen.