Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
08-06-2009
Oesterzwammen kampioen vitamine D
Oesterzwammen kampioen vitamine D
Foto: Serge Ligtenberg
Alle paddenstoelen bevatten veel vitamine D als ze worden blootgesteld aan UV-licht, aldus de onderzoekers. Maar omdat de vitamine in de lamellen van paddenstoelen worden aangemaakt, zijn vooral oesterzwammen zeer geschikt. Deze paddenstoelen hebben zeer lange lamellen die, in tegenstelling tot bijvoorbeeld champignons, naar het licht gekeerd zijn.
Vitamine D komt van nature voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst. Echter, deze voedingsmiddelen bevatten over het algemeen weinig vitamine D. Vette vissoorten, zoals paling en makreel, bevatten wel veel vitamine D. Groenten leggen vrijwel geen vitamine D vast.
Van paddenstoelen die onder UV-licht groeien was het tot dusver niet helemaal bekend. Als er een voldoende grote vraag in de markt is naar belichte oesterzwammen, zullen telers bekijken hoe ze de kweek van oesterzwammen kunnen aanpassen om het vitamine D gehalte te verhogen.
Vitamine D heeft een belangrijke functie bij de ontwikkeling en het in stand houden van botten. Een tekort kan leiden tot onvoldoende botvorming, botverweking of een afname van de botmassa. Dit laatste heet osteoporose ofwel botontkalking. Ongeboren kinderen, kinderen tot 4 jaar en ouderen, voornamelijk vrouwen, lopen het meeste risico op een tekort aan vitamine D.
De belangrijkste bron voor de mens om zelf vitamine D aan te maken is zonlicht. Bij ruime blootstelling hieraan produceert het lichaam previtamine D in de huid dat omgezet wordt naar vitamine D. Naast de al genoemde risicogroepen zijn ook personen die vegetarisch eten, personen met een donkere huidskleur en personen die gesluierd door het leven gaan een risicogroep. Als deze risicogroepen met UV-belichte oesterzwammen eten, krijgen ze voldoende vitamine D binnen. bron;telegraaf.nl
Proefkonijn: Refter
Proefkonijn: Refter
Het gevaar met topchefs die een lager geprijsde bistro openen, of die consultancy doen voor een brasserie, is dat de verwachtingen van het publiek niet worden ingelost. Zo waren er af en toe teleurgestelde klanten bij wijlen de Ostend Queen, omdat ze verwachtten een 'Comme chez soi'-keuken te krijgen voor de helft van de prijs. Zo werkt het natuurlijk niet.
Ook nu merk je het weer aan de commentaren over Refter, de onlangs geopende bistro van Geert Van Hecke. Op diverse sites spreekt men in één adem over De Karmeliet terwijl ze in Refter zijn gaan eten. Zij die naar 'Mijn restaurant!' kijken, moeten inmiddels toch begrepen hebben dat aanpak, service, inrichting en soort gerechten grondig verschillen in een gastronomisch toprestaurant en een gemoedelijke brasserie.
Arendsoog Gemoedelijk is wel een adjectief dat de West-Vlaamse chef Geert Van Hecke op het lijf geschreven staat. Hoewel hij in de loop van de avond geregeld in de deuropening van De Karmeliet verschijnt, om van op afstand, maar met een arendsoog, de werkzaamheden in de bistro te volgen. Met de opmerkelijke grijze gevel en evenzeer de inrichting is gezorgd voor een stijlbreuk met het klassieke interieur van De Karmeliet.
Het opvallendst zijn de tegelmuren, ontworpen door Benoît (Van Innis), vooral bekend van zijn poëtische en licht vervreemdende tekeningen. De muren worden afgewisseld met schermen van houten latjes, waarachter je de open keuken kunt raden. Grappig zijn ook de matzwarte lampen aan de zoldering, allemaal verschillend van vorm.
We worden ontvangen door zoon Louis, die sinds kort de zaal onder zijn hoede heeft. De bediening gebeurt door meisjes in originele zwarte schorten, over witte T-shirts en jeans. Van Hecke heeft hen op het hart gedrukt dat vriendelijk zijn hun belangrijkste opdracht is, en dat nemen ze ter harte.
Eenvoudige formule Het huisaperitief (6,5 euro) is bugey, een parelende roséwijn uit de Savoye. Er komen vier blokjes geperste kop bij. Krokant vers wit en bruin brood en boter komen op tafel. De formule is eenvoudig; er is een menu van 35 euro, met keuze uit een zestal voor- en hoofdgerechten, en om af te sluiten kaas of een keuze uit drie dagdesserts. Alle gerechten staan ook apart geprijsd, de voorgerechten tussen 10 en 25 euro, de hoofdgerechten tussen 20 en 30 euro.
De wijnkaart toont een mooie variatie met voldoende wijnen rond de 30 euro, en enkele uitschieters voor wie zijn zinnen op een goed glas heeft gezet.
Vegetarische keuzes Van Hecke houdt van eenvoudige streekgerechten, zoals hutsepot in de winter, paling in 't groen, een simpele zwartpootkip aan 't spit, met sla en frieten, asperges à la flamande in het voorjaar. Ik ben met een vegetariër op stap, maar mijn vrees dat hij onvoldoende keuze zou hebben, blijkt ongegrond.
Dat we vis eten, belet ons niet om rode wijn te drinken, en we zijn aangenaam verrast door de Portugees van Niepoort met de leuke naam 'Allez Santé' en een al even grappig etiket, ontworpen door een striptekenaar.
Belgisch en onverwacht Voor de vegetariër begint de maaltijd met jonge makreel, gemarineerd met oosterse kruiden, bieslook en kleine blokjes groene appel en komkommer. Ik mag even proeven en ja, dit is heerlijk van textuur en smaak, een zeer fris begin. Mijn voorgerecht is iets robuuster: een cirkel van slakjes, afgewisseld met rondjes witte pens in een heldergroene saus, en midden erin een schepje fijngesneden, gestoofde venkel. Een onverwachte, Belgische combinatie.
Als hoofdgerecht blijven we bij vis. Voor mij wordt het de dagsuggestie, op het vel gebakken kabeljauw, met lamsoor, asperges en mousselinesaus. Aan de overkant krijgen de sint-jakobsvruchten op bloemkoolmousseline een krokant accent van gefrituurde uienschilfers. Beiden krijgen we er een aardappel, gevuld met smeuïge puree, bij. Ook hier weer: onberispelijke producten, eenvoudig maar smaakvol bereid. Besluiten doen we met clafoutis van rabarber, met een spiegelend korstje en een royale lepel sorbet van rode vruchten.
Bistrosfeer Van Hecke heeft voor zijn bistro twee ervaren koks aangetrokken. Frederik Hoorne werkte eerder bij hem, en daarna in Aneth; Bruce Tavernier onder meer in 'tMolentje en het Hof van Cleve. Zij hebben hun inbreng, maar de hand van de meester is duidelijk voelbaar in de keuze van de ingrediënten en het karakter van de kaart. Is het er luidruchtig, zoals sommige klanten op de site vermelden? Ik vind het niet, die sfeer hoort bij een bistro, en wij kunnen elkaar perfect verstaan, ook al zit de zaal vol.
De avond van ons bezoek herken ik onder meer een van de kelners van Dell'Anno, het Kortrijkse VTM-restaurant, en een bekende Italiaanse chef uit Oostende. Als we vertrekken maakt mevrouw Van Hecke een praatje met andere vaste klanten. Refter is typisch zo'n zaak waar collega-restaurateurs komen eten. Die zoeken meestal een plek waar niet te ingewikkeld wordt gekookt, maar waar ze zeker kunnen zijn van de kwaliteit en een goed glas kunnen drinken. Refter is een chef's place! (Agnes Goyvaerts)
De groenten wassen en reinigen. De ui en de knoflook fijnsnipperen. De tomaten ontvellen en de pitjes verwijderen. De tomaten en de aubergines in stukjes snijden.De ui en knoflook in de boter laten fruiten. De aubergines toevoegen, alles dooreen roeren en een achttal minuten laten stoven.De tomaten, de tomatenpuree en de bouillon bijvoegen. Kruiden met peper en zout.Nog 3 minuten laten stoven. Afwerken met fijngehakte peterselie.Ondertussen de lamskoteletjes bakken in olijfolie en op smaak brengen met Provençaalse kruiden, peper en zout.Serveren met rijst. bron; skynet.be
Maak de pannenkoekmix volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak vervolgens in een kleine koekenpan zeer dunne flensjes. Hou ze warm (bv. in de oven).
Leg een flensje op een bord, verdeel er 1 eetlepelmascarpone over en rol op. Leg wat bosbessen ernaast en erop. Strooi er een klein beetje poedersuiker over bron; http://www.devegetarier.nl
Tros-presentatrice lanceert website vegetariërs
Tros-presentatrice lanceert website vegetariërs
Presentatrice Antoinette Hertsenberg van het Tros-programma Radar lanceert samen met een Amerikaanse culinair journalist de website www.devegetarier.nl. Ze willen met de website mensen de mogelijkheid bieden lekker te eten, terwijl ze toch de dierlijke eiwitten laten staan.
Vegetariër Hertsenberg en de Amerikaanse journalist Mark Bittman, die zichzelf 'less-meatarian' noemt, zijn er beiden van overtuigd dat de consumptie van dierlijk eiwit omlaag moet om zo onder meer klimaatschade en vernietiging van de natuur te beperken. bron; tiscali.nl
De Dikke Vegetariër - Mark Bittman De Dunne Vegetariër - Antoinette Hertsenberg
De Dikke Vegetariër - Mark Bittman
Deze Nederlandstalige editie van Bittmans veel geprezen How to Cook Everything Vegetarian heeft de titel De Dikke Vegetariër meegekregen en dat is niet zonder reden! De Dikketelt maar liefst 1008 paginas en bevat ruim 2000 vegetarische recepten. Bittman staat bekend om zijn fijne no-nonsens recepten die zo duidelijk zijn beschreven dat zelfs de meest onervaren hobbykok in een handomdraai de heerlijkste vegetarische variaties op tafel tovert! De dikke vegetariër beslaat het gehele vegetarische spectrum, inclusief soepen, salades, eieren, zuivel, groente en fruit, pastas, brood, tofu en andere vleesvervangers.
De Dunne Vegetariër - Antoinette Hertsenberg
Snelle en lekkere vegetarische recepten voor de werkende moeder. Zo zouden we Antoinette Hertsenbergs eerste eigen boek De Dunne Vegetariër kunnen typeren.
Hertsenberg - vooral bekend van tv - heeft voor De Dunne voornamelijk geput uit haar jarenlange ervaring met de vegetarische keuken en deelt haar eigen keukengeheimen met iedereen die snakt naar vegetarische gerechten die in no time op tafel staan, geen moeilijke ingrediënten bevatten en vooral gezond en lekker zijn voor het hele gezin. Succes verzekerd bron;devegetarier.nl
Tips & Tricks voor het perfecte varkenshaasje
Tips & Tricks voor het perfecte varkenshaasje
Lezer Eddy zit met de handen in het haar. Hij maakt elk jaar een groots diner klaar voor heel zijn familie, en varkenshaas is stilletjes aan een vaste waarde geworden. Om het vlees heerlijk sappig en mals te houden, marineert Eddy zijn varkenshaasjes, maar daar loopt het vaak mis. Hoe zorg je ervoor dat je varkenshaasje heerlijk mals en sappig blijft? Wij vroegen het Dirk De Prins, hoofdredacteur van het magazine Culinaire Ambiance.
Beste Eddy,
Varkenshaas is inderdaad een uitgelezen stukje vlees. Boterzacht en om het in het keukenlatijn te stellen: niet kritisch. Met andere woorden: moeilijk te verknallen.
Om dit uiterst zachte stukje vlees uiterst sappig te houden wordt het dus nooit gemarineerd. Marinade dringt niet diep genoeg door in het vlees (maar een paar millimeter) om de smeuïgheid te vergroten. Het geheim is om de varkenshaas na het bakken lang genoeg te laten rusten.
Het bakproces gaat als volgt: laat de ingepeperde varkenshazen een mooie korst krijgen in wat boter met olijfolie. Dat kan in een braadpan.
Leg ze naast elkaar in een geoliede ovenschotel. Laat ze tien minuten bakken in de voorverwarmde oven die staat afgesteld op 180°C. Eventueel kan men het vlees na 5 minuten bakken instrijken met mosterd.
Zet dan terug 5 minuten in de oven. Haal het vlees uit de oven en bedek de braadslee voorzichtig maar grondig met aluminiumfolie. Laat het vlees dan minstens een kwartier rusten.
Maak ondertussen rustig de saus en de garnituur. Mocht het vlees te veel afkoelen. Geen probleem! Zet 4 minuten (niet langer en niet korter) in de warme oven.
Versnijd dan de varkenshaas en je zl zien: het vlees smelt weg op de tong. bron; gva.be
06-06-2009
Gemarineerde zeebaars met salsa van tomaat en paprika
Gemarineerde zeebaars met salsa van tomaat en paprika
Tip :
Probeer de marinade ook eens te maken met o.a. limoensap, sinaasappelsap, witte wijnazijn en verse kruiden zoals bieslook of dille voor de afwerking. Serveer met een fruitig rood biertje zoals Floris Fraise of een weelderige rosé, zoals Salice Salentino.
Benodigdheden : - voor 4 personen -
1 zeebaarsfilet olijfolie sap van ½ citroen peper en zout
voor de salsa: 50 g blokjes ontvliesde tomaat 25 g blokjes gegaarde rode paprika 1 g fijn gesneden munt 1 g fijn gesneden koriander 3 g gehakte schil van citroen 4 ml xeresazijn 6 ml olijfolie mespunt cayennepeper
Bereidingswijze :
1. Snijd fijne plakjes uit de zeebaarsfilet en leg deze op het bord.
2. Meng de olijfolie met het citroensap.
3. Meng alle ingrediënten voor de salsa.
4. Wrijf de plakjes zeebaars in met de olie. Kruid met peper en zout en marineer voor 5 à 6 minuten.
5. Schik de gemarineerde zeebaars op een bord en werk af met de salsa.
Je haar is een belangrijk accessoire. Voor veel vrouwen is het een verleidingsinstrument, daarom hebben ze graag glanzende, gezonde lokken. Wist je dat droog, dun of beschadigd terug kunt doen herleven door op je voeding te letten, we leren je hoe.
Vette vis en gevogelte Vette vis zit boordevol omega-3 vetzuren, vitamine B12 en ijzer, meldt gezondheidsnet.be. Deze stoffen houden je hoofdhuid gezond, wat zorgt voor de glans van je haar. Door regelmatig kip en kalkoen te eten, voorzie je je haar van voldoende proteïnes en ijzer. Dit sterkt je lokken en maakt ze minder broos.
Groenten Groenen groenten als spinazie en broccoli bevatten veel vitamine A en C. Dit zijn stoffen die het lichaam nodigt heeft om talg, een natuurlijk verzorgingsmiddel, aan te maken. Daarnaast zijn wortelen heilzaam voor je haar. Ze zitten boordevol vitamine A, waarvan je lokken gaan glanzen.
Peulvruchten en noten Je haar heeft proteïnes nodig om te groeien, rode bonen en linzen zijn hier een goede bron van. Daarnaast bevatten ze ook ijzer, zink en biotine. Deze laatste stof is goed voor de algemene gezondheid van je haar en gaat kaalheid en de vergrijzing van je lokken tegen. Ook in noten zit veel zink, neem dus regelmatig als snack amandelen, wal-, cashew- en pecannoten.
Volkoren Bruin brood en volkorenpasta vullen je voorraad zink, ijzer en vitamine B aan, allemaal broodnodige stoffen voor je haar.
Melk Zuivelproducten bezorgen je haar calcium, waardoor het sneller gaat groeien. Melk en yoghurt bevatten veel proteïnes, wat voorkomt dat je haar afbreekt. (ep) bron; hln.be
Mobiele ijsemmer ideaal voor picknick
Mobiele ijsemmer ideaal voor picknick
Wie tijdens een gezellige picknick graag van een glaasje gekoelde champagne wil genieten, kan zijn hart ophalen bij de nieuwste ijsemmer van Veuve Clicquot. De Ice Cube is niet alleen praktisch in vervoer, hij herbergt ook nog eens al je glazen en koelt je champagne.
De Ice Cube is een ontwerp van de Porsche Design Studio, een dochteronderneming van het gelijknamige automerk. De ijsemmer kan, dankzij zijn handige draaghandvat, ook dienst doen als picknickmand en is volgens de ontweprers een lofzang op het kleurrijke design van de jaren 70.
Dankzij de handige opening voor 4 glazen moet je bovendien nooit meer op zoek gaan naar een vlak plaatsje in het gras om je glas neer te zetten. bron; gva.be
Een drankje tegen alle kwaaltjes
Een drankje tegen alle kwaaltjes
Wie dacht dat alcohol enkel negatieve gevolgen heeft voor het lichaam heeft het danig mis. Een weloverwogen glaasje heeft namelijk ook zijn voordelen. Zo voorkomt een drankje soms rimpels, alzheimer, maakt het je botten sterk en behoren blaasontstekingen tot het verleden. Wij zetten enkele drankjes en hun geheime positieve bijwerkingen op een rijtje voor jullie!
Martini
Wie graag een martini drinkt, zal op latere leeftijd minder rimpels hebben. In een martini-cocktail met gin zitten namelijk erg veel antioxidanten, die goed zijn voor je huid en rimpels bestrijden.
Guinness
De hop gebruikt voor Guinness te brouwen bevat xanthohumol, een antioxidant die hoge cholesterol tegen gaat en ook strijdt tegen Alzheimer en kanker.
Wijn
Witte wijn is goed voor je knieën en helpt ontstekkingen van gewrichten voorkomen. Rode wijn is dan weer optimaal voor je hart en zou het risico op een hartaanval zelfs aanzienlijk verminderen.
Veenbessensap
Cocktails met veenbessensap zijn bijzonder goed tegen een blaasontsteking, en ontstekingen van de nieren en de urinewegen.
Lekker buiten eten
Lekker buiten eten
De zomer vraagt om lichtere culinaire lekkernijen. Een gezellige lange barbecue wordt afgewisseld met een frisse salade en groenten en fruit staan centraal bij bijna elke bereiding. Toch is het voor velen moeilijk om zich te ontdoen van die culinaire winterjas en terug luchtig tegen het koken aan te kijken.
'Kookboek van het gelukkige buitenleven' geeft je graag een duwtje in de rug. In het boek vind je ruim 60 recepten met prachtige sfeervolle foto's. Alles is tot in de puntjes afgewerkt: van de productkeuze, tot de bereiding en de garnering. Een prachtig begin van een gezellige sfeervolle zomer.
Kookboek van het gelukkige buitenleven, Marlein Overakker & Anna De Leeuw, Uitgeverij Lannoo, 29 euro. bron; gva.be
Montréal eten, drinken en beleven
Montréal eten, drinken en beleven
Een al dan niet copieus ontbijt mét fruitsaté in l'Avenue.
Belgische bistro's: niet dik gezaaid, maar ze zijn er.
Smoked meat sandwich.
Poutine, een favoriet van de Canadezen.
Sirop d'erable wordt in zowat alle gerechten gebruikt.
Tire sur la neige, een winters snoepje.
Queue de castor, de choco-versie.
Kreeft wordt tien weken lang naar je hoofd gesmeten.
Canadezen zijn trots op hun bier, maar importeren ook veel.
Huislimonade, overal een beetje anders.
Naar Montréal ga je niet alleen om enkele opmerkelijke dingen te zien, maar ook om een bepaalde sfeer te beleven. Daarvoor moet je wel weten waar je moet zijn of wat je moet bestellen. Dit moet het alvast gemakkelijk(er) maken.
Eten Iets eten in Montréal is niet moeilijk. Restaurants en bars zijn er met hopen en ze bieden een zeer gevarieerde keuken. Aziatisch is populair en de Japanse, Vietnamese, Indische, Thaïse en Koreaanse restaurants zijn moeilijk te tellen.
Chinese restaurants zijn dan weer zeldzaam en lijkt niet op wat Chinees in België betekent. In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden is Chinatown niet dé place to be voor lekker eten. Het Montrealse Chinatown is eerder een verzamelnaam voor drie straten met veel Aziatische (voedings)winkels.
Little Italy doet zijn naam meer eer aan, maar verwacht je ook hier evenmin aan de New Yorkse tegenhanger. Er zijn enkele Italiaanse restaurants in de wijk, maar niet meer of minder dan in de populaire wijk Plateau du Mont-Royal of het meer toeristische Vieux Montréal. Over het algemeen is het aanbod aan pizza's kleiner dan het aanbod aan pasta's, maar de kwaliteit is degelijk.
Daarnaast zijn er natuurlijk Amerikaanse ketens als McDonalds of Kentucky Fried Chicken (hier PFK). Mexicaanse, Spaanse en Portugese restaurants zijn met dank aan hun grote wijken ook niet moeilijk te vinden. En ook Tibetaans en Afghaans vinden vlot hun weg naar de Canadese magen. Zelfs de Belgische keuken (denk mosselen met frieten) vindt zijn weg, één keten (Frite Alors) gaat zelfs prat op de Belgische roots en versiert elk restaurant met Kuifjefiguren.
Ook vegetariërs komen aan hun trekken. Er is de vegetarische buffetketen Commensal, die een reeks soepen, voor- en hoofdgerechten en desserts aanbiedt. Ook veganisten hebben hier een ruime keuze. Een bij ons onbekend fenomeen is de vegetarische Aziatische keuken. Niet enkel rijst, noedels en groenten maar ook 'vegetarische' kip of vis. Voor de durvers!
Ontbijten kan op veel verschillende manieren in Montréal. Is het niet met een bagel, dan met een muffin of de niet altijd geslaagde pogingen tot croissant of chocoladebroodje. Wie in een café ontbijt bestelt, krijgt een Angelsaksisch ontbijt: zwaar en vet. Gebakken aardappelen, eieren en pannekoeken worden je om de oren geslagen. Maar wie goed zoekt, kan ook genieten van verse fruitsalade en yoghurt met granola.
En wie echt wil genieten, moet naar het hipste restaurant van het Plateau: l'Avenue. Zowel 's ochtends, 's middags als 's avonds is het vaak wachten geblazen om een tafeltje te bemachtigen. Hier kan je zowel een vetvrij & gezond als vettig Amerikaans ontbijt bestellen, een hamburger, pasta of salada eten.
Eén ding staat alvast als een paal boven water: ze serveren de lekkerste én mooiste mochaccino ter wereld. En ook de hamburgers en salades zijn niet 'zomaar' hamburgers en salades. Er is aan gewerkt en de smaken zijn dan ook perfect in balans. Leuk detail: wie er ontbijt, krijgt altijd een fruitbrochette als extraatje.
Specialiteiten Eens in Montréal kan en mag je niet weerstaan aan de Canadese vleesspecialiteit 'smoked meat' of 'gerookt vlees'. Hoewel Joods van origine, hebben de Montrealais dit omarmd als 'iets van hen'. Geserveerd op een bagel (een rond broodje in de vorm van een donut), noemen ze het zelfs hét gerecht van Montréal. Bagels zijn populair bij het ontbijt en één keten (St Viateur Bagel & Café) heeft er zelfs zijn specialiteit van gemaakt. Voor een snel broodje of een uitgebreide brunch (inclusief smoothies en salades) kan je hier terecht.
Een ander 'nationaal' gerecht is de poutine. Voor Belgen zal dit gerecht redelijk vertrouwd in de oren klinken: frieten met een bruine saus (!!) en onrijpe cheddar die niet smelt. Dat is de basispoutine, maar de Montréalais lijken er een sport van te hebben gemaakt zoveel mogelijk varianten te verzinnen. Met spek, champignons, spaghettisaus, pepersaus of een Mexicaanse versie: het kan allemaal.
Veel restaurants bieden poutine aan, maar één restaurant trekt elke avond opnieuw volle zalen: La Banquise, alweer geleden op het Plateau Mont Royal. Zij serveren een twintigtal poutines en voor wie er zich echt niet aan waagt, zijn er ook (inspiratieloze hamburgers en salades.
Het derde 'nationaal' gerecht is zowat alles met esdoornsiroop (sirop d'erable of maple syrup). In de winter zijn de tire de neiges populair (een soort lolly's gemaakt door warme siroop te laten stollen op sneeuw), in de zomer de ijsjes. Maar zowat elk gerecht wordt gepimpt met esdoornsiroop: broden, omeletten, pannekoeken, koekjes, chocolade, hesp, spek met eieren, wafels, gebakken kip, pizzasaus, dressings, yoghurt en smoothies. Werkelijk: alles. Geen wonder dat de Canadese vlag een esdoornblad afbeeldt!
En wie kan 'de beverstaarten' of Queues de castor weerstaan? Dit warme, gefrituurde gebak lijkt een beetje op een wafel, maar dan in de vorm van een beverstaart en zonder de kenmerkende gaatjes. Het gebak kan op verschillende manieren worden gegegeten: met boter, met suiker en kaneel, met chocolade, met geraspte kaas... er bestaan al bijna evenveel varianten als van poutine!
Kreeft Gedurende tien weken slaat heel Canada aan het kreeft eten. Vanaf half mei tot half juli worden ze met bakken tegelijk aangevoerd, voor quasi niets naar Europese normen (zeker niet als de wisselkoers voordelig is). Hoe dichter bij de Saint-Laurent, hoe verser de kreeft, maar ook in Montréal en Québec kan je deftige kreeften op je bord krijgen.
Drinken De Montréalais gaan graag uit en daarbij schuwen ze alcohol bepaald niet. De meeste bars serveren een vlotte mix van Canadese, Amerikaanse en Europese bieren, waarbij Stella en Hoegaarden opvallend vaak terugkomen. Wijnbars zijn er, maar de Montréalais houden hun wijn voor op restaurant. Omdat alcohol hier enkel door de overheid mag verkocht worden, is het in veel restaurants de gewoonte de wijn zelf mee te brengen. Wie geen alcohol drinkt, heeft meestal keuze uit cola, sprite, canada dry en een huislimonade (citroensmaak).
Zodra de eerste warme zomerdagen eraan komen, verschijnen in het straatbeeld met gemak enkele terrasjes of worden de ramen van cafés, koffiebars en restaurants open gegooid. In de toeristische buurt moet je daarvoor op Place Jacques Cartier zijn, wie het iets minder toeristisch wil trekt best naar Rue Saint Denis op het Plateau Mont Royal, momenteel een van de hipste buurten in Montréal. En ja, ook cocktails zijn populair. Vele gewone bars bieden een ruime cocktailkaart aan, en op aanvraag maken de meeste bars ook een alcoholvrije variant.
Algemene weetjes * In een restaurant krijg je gratis kraantjeswater aan tafel dat onbeperkt bijgevuld wordt. Wordt het niet automatisch aangeboden, dan moet je er naar vragen. Water uit een fles is altijd duurder en wordt niet onbeperkt aangevuld. Het kraantjeswater heeft een wat chloorsmaak, maar met ijsblokken en een schijfje citroen merk je daar niet veel van.
* Een fooi (le pour boire) is quasi verplicht. Het is de gewoonte zo'n 15 procent te geven. Om dat te berekenen, verdubbelen veel Canadezen de taksen op die aangerekend worden. Betaal je met je kredietkaart, meld dan op voorhand dat de fooi ook met de kredietkaart wordt betaald.
* De geafficheerde prijzen zijn nooit de werkelijke prijzen, overal komen nog taksen bij.
* De table d'hôte is een menu met soep of salade, hoofdgerecht en dessert en koffie of thee. (hlnmontréal/edp) bron; hln.be
Geproefd: drie wijnen van tenor Andrea Bocelli
Geproefd: drie wijnen van tenor Andrea Bocelli 'Dankzij een Belg werd ik wijnboer'
Een blinde proeverij, dat was voor Andrea Bocelli natuurlijk nooit een probleem. Maar nu verbouwt de beroemde tenor ook eigen wijn in Toscane. Met hulp van zijn Limburgse boezemvriend Toni Etneo.
Toni Etneo, Belg met Italiaanse roots en zaakvoerder van wijnhandel Selezione Vini Italiani in Zonhoven, leerde Andrea Bocelli twaalf jaar geleden kennen na Night of the Proms in Antwerpen. Het klikte meteen. Etneo nodigde de blinde tenor uit voor een etentje en trok een fles uitstekende Italiaanse wijn open. Bocelli had toen op doktersadvies al jaren geen wijn meer gedronken, omdat het zijn stem zou aantasten. Maar toen ze het restaurant verlieten, hadden ze tien flessen gekraakt. Bocelli's wijnpassie was geboren.
Al snel werd Etneo Bocelli's persoonlijke begeleider. Enkele jaren geleden bezocht hij diens ouderlijke huis: de agriturismo Bellavista in het dorpje Lajatico, op vijftig kilometer van Pisa. Andrea's vader verbouwde er wijn die uitsluitend door de familie werd opgesoupeerd. Toni Etneo raakte echter onder de indruk van het terroir, rook het potentieel en overtuigde Bocelli na het overlijden van diens vader om resoluut voor wijn te gaan.
De tenor kreeg hulp van zijn broer Alberto, die afstudeerde aan de wijnuniversiteit, en zijn schoonzus. Hun eerste wijn was de 'Terre di Sandro', een pure sangiovese als eerbetoon aan zijn overleden vader. Etneo gaf raad en zag de wijn jaar na jaar beter worden. De Bocelli's werden gerespecteerde wijnboeren en Andrea stak zijn dank niet onder stoelen of banken. 'Dankzij Toni ben ik wijnboer geworden', vertelt hij aan iedereen.
'Andrea mag dan een wereldster zijn, voor mij blijft hij gewoon een van mijn beste vrienden', zegt de wijnhandelaar zelf. 'En het is niet omdat hij Bocelli heet dat ik zijn flessen importeer. De wijn moet in de eerste plaats goed zijn, of hij komt er niet in.'
Deze zomer wordt het gamma aangevuld met een 'Bocelli grappa', een idee van Toni. Op het rugetiket staat dan ook 'geboren in België'. bron; nieuwsblad.be
Handgepelde grijze garnaal met marjolein, geparfumeerde aardappelsla, platte kaas en mierikswortel
Handgepelde grijze garnaal met marjolein, geparfumeerde aardappelsla, platte kaas en mierikswortel
Tip :
Door onze kustvissers 's nachts gevangen, direct gekookt aan boord en zonder toevoeging van bewaarmiddelen 's morgens op de markt (ongepeld) verkocht. Deze culinaire parel is uniek ter wereld, niet alleen in kleur, maar vooral in smaak: de grijze garnaal.
Benodigdheden :
- voor 4 personen -
300 g handgepelde grijze garnaal
200 g nieuwe aardappelen
volle zachte kaas
radijs
zongedroogde tomaat
sap van 1 limoen
peterseliewortel
marjolein (oregano)
venkelbloempjes
grissini (soepstengels)
mierikswortelpasta
olijfolie
Bereidingswijze :
1. Laat de nieuwe aardappelen in de pel een beetgaar koken.Pel de aardappelen en vermeng met de zongedroogde tomaat (zonder vel), sap van een limoen, fijngesneden radijs, venkelbloempjesen peterseliewortel.
2. Vermeng de zachte kaas met mierikswortelpasta en de fijngesneden marjolein.
3. Schik de zachte kaas in een glas, daarbovenop de aardappelsalade en overgiet met olijfolie. Werk af met de handgepelde garnaal, marjolein en grissini. bron; visinfo.be/
Gentse waterzooi
Gentse waterzooi
Tip :
Vroeger zaten de Gentse binnenwateren vol van de zoetwatervissen. In tegenstelling tot de bekende waterzooi van vandaag, bereid met kip, werd deze vroeger bereid met zoetwatervissen.
Benodigdheden : - voor 4 personen -
4 stukken zalm van 40 g 4 stukken snoekbaars van 40 g 200 g paling in moten gesneden 4 stukken victoriabaars van 40 g 4 stukken tilapia van 40 g 2 eetlepel olijfolie 250 ml witte wijn 1,5 l visfumet peper en zout
groenten en kruiden: 2 ajuin 1 wortel 1 preistengel ½ bleekselder 2 g tijm 2 g laurier 2 teentjes look
Bereidingswijze :
Reinig en was de groenten en snijd in reepjes.
Verwarm wat olijfolie in een kookpot. Stoof de groenten, kruiden en fijngesneden look in de olijfolie. Voeg de visfumet en de witte wijn toe en laat opkoken. Verminder het vuur en laat 5 minuten trekken.
Was alle stukken vis. Leg de vis in de soep volgens de dikte van het stuk (dikkere stukken eerst en op het einde pas de filets - deze hebben minder tijd nodig om gaar te worden).
Pocheer de vis tot deze gaar is en serveer onmiddellijk.
Zo snel bereikt Azië je bord. Heerlijk aromatisch door de kerriepasta, het teentje knoflook en de bamboescheuten.
Voor dit recept heb je nodig:
60 gm Gamba´s, gepeld, (gekookt)
1 teentje(s) Knoflook
1 koffielepel(s) Olijfolie
2 hele Sjalot, in ringen gesneden
100 gm Doperwten, gekookt
100 gm Bamboescheuten
50 ml Bouillon, groente
1/4 koffielepel(s) Currypasta, groene, of gele
1 hoeveelheid (naar smaak) Kerriepoeder
1 hoeveelheid (naar smaak) Zout
6 eetlepel(s) Rijst, witte, gekookt
Bereidingswijze:
Bak de gambas en het uitgeperste knoflookteentje ca. 4 minuten in 1 koffielepel olie. Neem uit de pan en houd warm. Snijd de sjalotten in ringen en stoof ze in het braadvocht.
Voeg de doperwten en bamboescheuten (uit blik) toe en laat ca. 5 minuten sudderen. Bevochtig met de groentebouillon, dompel de gebakken garnalen erin en kruid met de currypasta, kerriepoeder en zout.
Serveer met 6 eetlepels gekookte natuurrijst. Voeg eventueel naar smaak 100g taugé toe
Ierse culinaire ervaringen..eerder waren Dublin, Cork, Dubai, London, Sydney en Johannesburg aan de beurt.
Ierse culinaire ervaringen...
Al eerder waren Dublin, Cork, Dubai, London, Sydney en Johannesburg aan de beurt. En nu mag onze hoofdstad de Ierse culinaire wereld ontdekken tijdens het Taste of Amsterdam-festival.
Foto: FOTOï¿?S: FOTOSTUDIO MERJENBURGH
Het smaakmakende evemenent vindt van donderdag 25 t/m zondag 28 juni plaats in het Amstelpark. Ierland kent een ambachtelijke eettraditie en staat bekend om haar lokaal geproduceerde ingrediënten. Een eerlijke keuken beïnvloed door het landschap, het klimaat en geschiedenis van het land.
Wie vergeten is hoe pas gevangen zalm of forel smaakt, zonder verhullende sausen, kan terecht in de talloze restaurants in de grote steden en in de guesthouses op het platteland van Ierland. Tijdens Taste of Amsterdam kan iedereen bij Good Food Ireland tijdens de kookdemonstraties zulke producten proeven. Cormac Kelly, Kelly's Butchers, Newport, Co Mayo geven uitleg over het typisch Ierse vlees gerecht: Black en White pudding.
Bij de stand van Ierland Toerisme is een Irish Farm nagebootst waar de hele dag allerlei lekkernijen geproefd kunnen worden op de klanken van Ierse muziek!
Zie ook www.ierland.nl bron; telegraaf.nl
Gevulde scholfilet Jeroen Granneman, chef-kok van restaurant Chapeau!,
Gevulde scholfilet
Jeroen Granneman, chef-kok van restaurant Chapeau!, weet wel raad met Hollandse vis. Hij maakte gevulde scholfilet voor het boek Vis & Seizoen, uitgegeven door vishandel Jan van As.
(voor 4 personen)
4 stevige scholfilets
4 plakjes eendenlever
4 grote gambas
100 gr oesterzwam
100 gr morieljes
150 gr rode biet
150 gr bospeen
400 gr spinazie
1 zomertruffel
16 geroosterde aardappelplakjes
1,5 dl visjus
roomboter, olijfolie
Gril scholfilets kort in een grilpan, rol de schol losjes op en zet vast met een prikker. Maak paddenstoelen schoon, bak ze in roomboter goudbruin en hak fijn. Vul de scholrolletjes met de paddenstoelen en zet even weg. Maak nu rode biet en bospeen schoon, snij ze grof en zet afzonderlijk op met wat zout en kook ze gaar. Draai biet en bospeen ook afzonderlijk door de blender en wrijf door een zeef. Opkloppen met wat boter. Blancheer de spinazie, laat goed uitlekken. Bak nu de gambas in wat olijfolie, haal de plakjes eendenlever door wat bloem en bak in een vrijwel droge pan krokant. Verwarm de schol 5 minuten in de oven op 170 graden. Trek strepen op het bord van de groentepurees. Maak een bedje van de geblancheerde spinazie en leg hier de eendenlever op. Leg de gamba op de scholrolletjes en giet daar een beetje van de warme visjus over. Schaaf de truffel en serveer om en om met de aardappelplakjes. bron; telegraaf.nl
Koken & Kitsch Wereldse gerechten met bijbehorende prullaria
Koken & Kitsch
Wereldse gerechten met bijbehorende prullaria
Een echt meisjeskookboek, zo is Koken & Kitsch het best te omschrijven. Heel handig ook, met recepten uit verschillende landen in één boek. En een echt hebbeding door de kleurrijke en uitbundige uitvoering.
Iedereen kent het wel en sommigen hebben er meer last van dan anderen, het bewaren van spulletjes waar je eigenlijk niets mee kan. Freelance journaliste en grafisch ontwerper Eva Maria Nitsche en haar vriendinnen, die uit alle delen van de wereld komen, hebben deze gewoonte ook. Toevallig houden ze ook allemaal van koken en reizen, dus bracht Nitsche deze elementen samen in Koken & Kitsch. Op kleurrijke paginas met vrolijke tekeningen van vrouwen met verschillende etnische achtergronden, staan de lievelingsrecepten van de vriendinnen, geïllustreerd met fotos van de prullaria waar ze geen afstand van konden doen. Het resultaat is een mix recepten vanuit alle delen van de wereld; van Coq au Vin uit Frankrijk, naar Zweeds knäckebröd tot een Marokkaanse Zaalouk (auberginesalade). Ook China, Afrika, Japan, Rusland, Italië en Turkije komen aan bod.
De uitbundige opmaak van het boek is weliswaar om vrolijk van te worden maar op sommige paginas, die elk van elkaar verschillen, wordt het lezen bemoeilijkt door het lettertype, de achtergrond of een combinatie daarvan. Desalniettemin is Koken & Kitsch leuk voor iedereen die zich niet in één specifieke keuken wil verdiepen maar gewoon wat nieuwe dingen wil uitproberen. Bovendien is het een hebbeding dat niet, zoals prullaria, nutteloos in je kast hoeft te staan.
Koken & Kitsch is begin juni verkrijgbaar in de boekhandels.
Titel: Koken & Kitsch Auteur: Eva Maria Nitsche ISBN: 9789044723410 Prijs: 24,95 Uitgeverij: Deltas bron; telegraaf.nl