Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    06-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geproefd: drie wijnen van tenor Andrea Bocelli


    Geproefd: drie wijnen van tenor Andrea Bocelli

    'Dankzij een Belg werd ik wijnboer'

    Een blinde proeverij, dat was voor Andrea Bocelli natuurlijk nooit een probleem. Maar nu verbouwt de beroemde tenor ook eigen wijn in Toscane. Met hulp van zijn Limburgse boezemvriend Toni Etneo.

    Toni Etneo, Belg met Italiaanse roots en zaakvoerder van wijnhandel Selezione Vini Italiani in Zonhoven, leerde Andrea Bocelli twaalf jaar geleden kennen na Night of the Proms in Antwerpen. Het klikte meteen. Etneo nodigde de blinde tenor uit voor een etentje en trok een fles uitstekende Italiaanse wijn open. Bocelli had toen op doktersadvies al jaren geen wijn meer gedronken, omdat het zijn stem zou aantasten. Maar toen ze het restaurant verlieten, hadden ze tien flessen gekraakt. Bocelli's wijnpassie was geboren.

    Al snel werd Etneo Bocelli's persoonlijke begeleider. Enkele jaren geleden bezocht hij diens ouderlijke huis: de agriturismo Bellavista in het dorpje Lajatico, op vijftig kilometer van Pisa. Andrea's vader verbouwde er wijn die uitsluitend door de familie werd opgesoupeerd. Toni Etneo raakte echter onder de indruk van het terroir, rook het potentieel en overtuigde Bocelli na het overlijden van diens vader om resoluut voor wijn te gaan.

    De tenor kreeg hulp van zijn broer Alberto, die afstudeerde aan de wijnuniversiteit, en zijn schoonzus. Hun eerste wijn was de 'Terre di Sandro', een pure sangiovese als eerbetoon aan zijn overleden vader. Etneo gaf raad en zag de wijn jaar na jaar beter worden. De Bocelli's werden gerespecteerde wijnboeren en Andrea stak zijn dank niet onder stoelen of banken. 'Dankzij Toni ben ik wijnboer geworden', vertelt hij aan iedereen.

    'Andrea mag dan een wereldster zijn, voor mij blijft hij gewoon een van mijn beste vrienden', zegt de wijnhandelaar zelf. 'En het is niet omdat hij Bocelli heet dat ik zijn flessen importeer. De wijn moet in de eerste plaats goed zijn, of hij komt er niet in.'

    Deze zomer wordt het gamma aangevuld met een 'Bocelli grappa', een idee van Toni. Op het rugetiket staat dan ook 'geboren in België'.  bron; nieuwsblad.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Handgepelde grijze garnaal met marjolein, geparfumeerde aardappelsla, platte kaas en mierikswortel
    image 

    Handgepelde grijze garnaal met marjolein, geparfumeerde aardappelsla, platte kaas en mierikswortel


    Tip :

    Door onze kustvissers 's nachts gevangen, direct gekookt aan boord en zonder toevoeging van bewaarmiddelen 's morgens op de markt (ongepeld) verkocht. Deze culinaire parel is uniek ter wereld, niet alleen in kleur, maar vooral in smaak: de grijze garnaal.

    Benodigdheden :

    - voor 4 personen -

    300 g handgepelde grijze garnaal

    200 g nieuwe aardappelen

    volle zachte kaas

    radijs

    zongedroogde tomaat

    sap van 1 limoen

    peterseliewortel

    marjolein (oregano)

    venkelbloempjes

    grissini (soepstengels)

    mierikswortelpasta

    olijfolie


    Bereidingswijze :

    1. Laat de nieuwe aardappelen in de pel een beetgaar koken.Pel de aardappelen en vermeng met de zongedroogde tomaat (zonder vel), sap van een limoen, fijngesneden radijs, venkelbloempjesen peterseliewortel.

    2. Vermeng de zachte kaas met mierikswortelpasta en de fijngesneden marjolein.

    3. Schik de zachte kaas in een glas, daarbovenop de aardappelsalade en overgiet met olijfolie. Werk af met de handgepelde garnaal, marjolein en grissini.
    bron; visinfo.be/


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gentse waterzooi
    image 
    Gentse waterzooi

    Tip :

    Vroeger zaten de Gentse binnenwateren vol van de zoetwatervissen. In tegenstelling tot de bekende waterzooi van vandaag, bereid met kip, werd deze vroeger bereid met zoetwatervissen.

    Benodigdheden : - voor 4 personen -

    4 stukken zalm van 40 g
    4 stukken snoekbaars van 40 g
    200 g paling in moten gesneden
    4 stukken victoriabaars van 40 g
    4 stukken tilapia van 40 g
    2 eetlepel olijfolie
    250 ml witte wijn
    1,5 l visfumet
    peper en zout

    groenten en kruiden:
    2 ajuin
    1 wortel
    1 preistengel
    ½ bleekselder
    2 g tijm
    2 g laurier
    2 teentjes look



    Bereidingswijze :

    1. Reinig en was de groenten en snijd in reepjes.
    2. Verwarm wat olijfolie in een kookpot. Stoof de groenten, kruiden en fijngesneden look in de olijfolie. Voeg de visfumet en de witte wijn toe en laat opkoken. Verminder het vuur en laat 5 minuten trekken.
    3. Was alle stukken vis. Leg de vis in de soep volgens de dikte van het stuk (dikkere stukken eerst en op het einde pas de filets - deze hebben minder tijd nodig om gaar te worden).
    4. Pocheer de vis tot deze gaar is en serveer onmiddellijk.


    Alternatieve vissen:


    zalm, forel, paling, hondshaai, zalmforel, tilapia, snoekbaars, nijlbaars, pangasius
    bron; visinfo.be

    05-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gamba's in kerriesaus


    Gamba’s in kerriesaus


    Zo snel bereikt Azië je bord. Heerlijk aromatisch door de kerriepasta, het teentje knoflook en de bamboescheuten.


    Voor dit recept heb je nodig:

    60 gm Gamba´s, gepeld, (gekookt)

    1 teentje(s) Knoflook

    1 koffielepel(s) Olijfolie

    2 hele Sjalot, in ringen gesneden

    100 gm Doperwten, gekookt

    100 gm Bamboescheuten

    50 ml Bouillon, groente

    1/4 koffielepel(s) Currypasta, groene, of gele

    1 hoeveelheid (naar smaak) Kerriepoeder

    1 hoeveelheid (naar smaak) Zout

    6 eetlepel(s) Rijst, witte, gekookt

    Bereidingswijze:

    Bak de gamba’s en het uitgeperste knoflookteentje ca. 4 minuten in 1 koffielepel olie. Neem uit de pan en houd warm. Snijd de sjalotten in ringen en stoof ze in het braadvocht.

    Voeg de doperwten en bamboescheuten (uit blik) toe en laat ca. 5 minuten sudderen. Bevochtig met de groentebouillon, dompel de gebakken garnalen erin en kruid met de currypasta, kerriepoeder en zout.

    Serveer met 6 eetlepels gekookte natuurrijst. Voeg eventueel naar smaak 100g taugé toe

    Voorbereidingstijd: 10 min

    Bereidingstijd: 20 min

    Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
    bron; telegraaf.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ierse culinaire ervaringen..eerder waren Dublin, Cork, Dubai, London, Sydney en Johannesburg aan de beurt.

    Ierse culinaire ervaringen...

    Al eerder waren Dublin, Cork, Dubai, London, Sydney en Johannesburg aan de beurt. En nu mag onze hoofdstad de Ierse culinaire wereld ontdekken tijdens het Taste of Amsterdam-festival.
     
    Foto: FOTOï¿?S: FOTOSTUDIO MERJENBURGH

    Het smaakmakende evemenent vindt van donderdag 25 t/m zondag 28 juni plaats in het Amstelpark. Ierland kent een ambachtelijke eettraditie en staat bekend om haar lokaal geproduceerde ingrediënten. Een eerlijke keuken beïnvloed door het landschap, het klimaat en geschiedenis van het land.

    Wie vergeten is hoe pas gevangen zalm of forel smaakt, zonder verhullende sausen, kan terecht in de talloze restaurants in de grote steden en in de guesthouses op het platteland van Ierland. Tijdens Taste of Amsterdam kan iedereen bij Good Food Ireland tijdens de kookdemonstraties zulke producten proeven. Cormac Kelly, Kelly's Butchers, Newport, Co Mayo geven uitleg over het typisch Ierse vlees gerecht: Black en White pudding.

    Bij de stand van Ierland Toerisme is een Irish Farm nagebootst waar de hele dag allerlei lekkernijen geproefd kunnen worden op de klanken van Ierse muziek!

    Zie ook www.ierland.nl
    bron; telegraaf.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde scholfilet Jeroen Granneman, chef-kok van restaurant Chapeau!,


    Gevulde scholfilet


    Jeroen Granneman, chef-kok van restaurant Chapeau!, weet wel raad met Hollandse vis. Hij maakte gevulde scholfilet voor het boek Vis & Seizoen, uitgegeven door vishandel Jan van As.
    (voor 4 personen)
    • 4 stevige scholfilets
    • 4 plakjes eendenlever
    • 4 grote gamba’s
    • 100 gr oesterzwam
    • 100 gr morieljes
    • 150 gr rode biet
    • 150 gr bospeen
    • 400 gr spinazie
    • 1 zomertruffel
    • 16 geroosterde aardappelplakjes
    • 1,5 dl visjus
    • roomboter, olijfolie

    Gril scholfilets kort in een grilpan, rol de schol losjes op en zet vast met een prikker. Maak paddenstoelen schoon, bak ze in roomboter goudbruin en hak fijn. Vul de scholrolletjes met de paddenstoelen en zet even weg. Maak nu rode biet en bospeen schoon, snij ze grof en zet afzonderlijk op met wat zout en kook ze gaar. Draai biet en bospeen ook afzonderlijk door de blender en wrijf door een zeef. Opkloppen met wat boter. Blancheer de spinazie, laat goed uitlekken. Bak nu de gamba’s in wat olijfolie, haal de plakjes eendenlever door wat bloem en bak in een vrijwel droge pan krokant. Verwarm de schol 5 minuten in de oven op 170 graden. Trek strepen op het bord van de groentepurees. Maak een bedje van de geblancheerde spinazie en leg hier de eendenlever op. Leg de gamba op de scholrolletjes en giet daar een beetje van de warme visjus over. Schaaf de truffel en serveer om en om met de aardappelplakjes. 
    bron; telegraaf.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koken & Kitsch Wereldse gerechten met bijbehorende prullaria


    Koken & Kitsch

    Wereldse gerechten met bijbehorende prullaria


    Een echt meisjeskookboek, zo is Koken & Kitsch het best te omschrijven. Heel handig ook, met recepten uit verschillende landen in één boek. En een echt hebbeding door de kleurrijke en uitbundige uitvoering.
     

    Iedereen kent het wel en sommigen hebben er meer last van dan anderen, het bewaren van spulletjes waar je eigenlijk niets mee kan. Freelance journaliste en grafisch ontwerper Eva Maria Nitsche en haar vriendinnen, die uit alle delen van de wereld komen, hebben deze gewoonte ook. Toevallig houden ze ook allemaal van koken en reizen, dus bracht Nitsche deze elementen samen in Koken & Kitsch. Op kleurrijke pagina’s met vrolijke tekeningen van vrouwen met verschillende etnische achtergronden, staan de lievelingsrecepten van de vriendinnen, geïllustreerd met foto’s van de prullaria waar ze geen afstand van konden doen. Het resultaat is een mix recepten vanuit alle delen van de wereld; van Coq au Vin uit Frankrijk, naar Zweeds knäckebröd tot een Marokkaanse Zaalouk (auberginesalade). Ook China, Afrika, Japan, Rusland, Italië en Turkije komen aan bod.

    De uitbundige opmaak van het boek is weliswaar om vrolijk van te worden maar op sommige pagina’s, die elk van elkaar verschillen, wordt het lezen bemoeilijkt door het lettertype, de achtergrond of een combinatie daarvan. Desalniettemin is Koken & Kitsch leuk voor iedereen die zich niet in één specifieke keuken wil verdiepen maar gewoon wat nieuwe dingen wil uitproberen. Bovendien is het een hebbeding dat niet, zoals prullaria, nutteloos in je kast hoeft te staan.

    Koken & Kitsch is begin juni verkrijgbaar in de boekhandels.

    Titel: Koken & Kitsch
    Auteur: Eva Maria Nitsche
    ISBN: 9789044723410
    Prijs: 24,95

    Uitgeverij: Deltas 
    bron; telegraaf.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade met zachtgekookt ei, geitenkaas en frisse appelsaus


    Salade met zachtgekookt ei, geitenkaas en frisse appelsaus


    Menugang: hoofdgerecht
    Type gerecht : salade
    Bereidingstijd: 20 minuten


     

    De basis is een salade met geitenkaas, maar het is de dressing die deze salade anders maakt dan normaal. We koken appelsap in tot er een dikke siroop overblijft.

    Nodig voor 4 personen:

    2 zachte witte bolletjes

    4 eieren

    2 dl appelsap

    2 eetlepels yoghurt

    2 eetlepels mayonaise

    150 gr veldsla

    15 sprieten bieslook

    2 takjes kervel

    300 gr verse geitenkaas

    Bereiding: Verwarm de oven op 180 graden. Bak de bolletjes in de oven krokant en snijd ze in dunne plakjes. Kook ondertussen de eieren half hard. Spoel ze koud en pel ze. Kook de appelsap in tot een dikke siroop. Meng de siroop met de yoghurt, mayonaise en een snufje zout. Meng de veldsla, doormidden gesneden sprieten bieslook en kervel met een scheutje olie.

    Serveren: Verdeel de salade, stukken geitenkaas en plakjes brood over de borden. Leg op de salade een in kwarten gesneden ei en druppel de saus over het geheel.
    bron; telegraaf.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warme aardbeien met citroenmelisse

    Warme aardbeien met citroenmelisse

    500 g aardbeien ~ 1 citroen ~ 0,5 liter water ~ 250 g suiker ~ 1 vanillestokje ~ 12 blaadjes citroenmelisse of munt ~ 4 vuurvaste schaaltjes met passend deksel of weckpotjes

    Pers de citroen uit. Doe het sap met water, suiker en vanillestokje in een pan en breng aan de kook. Laat alles 10 minuten zacht doorkoken tot een lichte suikerstroop. Haal de pan dan van het vuur en laat de siroop afkoelen. Voeg nog wat citroensap toe als hij te zoet is. Verwarm de oven voor op 200 ?C. Maak de aardbeien schoon en halveer de grootste. Verdeel ze over de vuurvaste schaaltjes, giet er een paar lepeltjes van de siroop over en druk er de blaadjes citroenmelisse of munt tussen. Sluit de schaaltjes af en zet ze 10-15 minuten in de oven. De aardbeien zijn goed als ze warm, maar niet heet zijn.

    BEREIDING 40-45 minuten 
    bron; telegraaf.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jonge tuinboontjes met pecorino


    Jonge tuinboontjes met pecorino

    8 el jonge, verse tuinboontjes, gedopt en rauw (1½ kilo in de dop) ~ 10 tot 12 sneden stevig witbrood, bij voorkeur zuurdesem ~ stukje oude pecorino, Parmezaan of oude boerenkaas ~ 2 el van de beste groene olijfolie ~ versgemalen zwarte peper


    Verhit de grill. Druppel wat olijfolie over de sneetjes brood en rooster ze krokant. Meng in een kom een lepel olijfolie door de boontjes. Verdeel ze over de crostini, schaaf er royaal kaas overheen, besprenkel met nog een lepel olijfolie en versgemalen zwarte peper. De zoetheid en het bittertje van de bonen, de goede olijfolie en de scherpe kaas maken deze eenvoudige snack lekkerder dan kaviaar. Eet hem als op zichzelf staand hapje of als onderdeel van een serie voorgerechten.
    bron; telegraaf.nl/

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man erft worsten

    Man erft worsten

     

    Een Brit is door een overleden man beloond voor zijn vriendschap met een voorraad worsten, genoeg voor zeven jaar. Peter Fountain (58) erfde niet letterlijk de worsten, maar wel duizend pond van een vriend die hem elke week trakteerde op een broodje worst bij de lunch. In zijn testament stond: "Koop voortaan je eigen broodjes worst!"

    Fountain is opgetogen met het lunchgeld. "Nu heb ik genoeg geld om jarenlang elke week een broodje te kopen. Ik ben er dol op."

    Samen lunchen
    Vriend Pat Vaughan stierf op 57-jarige leeftijd aan kanker. De vrienden gingen een keer in de week samen lunchen. Vaughan betaalde altijd het broodje worst van Fountain. In zijn testament benadrukte Vaughan dat hij wil dat zijn vriend de traditie in stand houdt.

    "Het is typisch iets voor hem", prijst Fountain zijn overleden vriend. "Het is een zeer gul gebaar." (eb) 
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koken voor één


     Koken voor één

    Met een paar praktische kookideeën maak je van recepten gemakkelijk een eenpersoonsmaaltijd.


     Foto: (c) David Sacks
    Woon je alleen?

    Met een paar praktische kookideeën maak je van recepten in een handomdraai gemakkelijke eenpersoonsmaaltijden!

    Maaltijden voor één persoon

    Het kan een hele opgave lijken om voor jezelf te koken. Het is veel voorbereidend werk, je moet zowel koken als afwassen en hoe halveer je een recept waarvoor je een heel ei nodig hebt?

    Gelukkig zijn er genoeg trucjes te verzinnen om ook het koken van een eenpersoonsmaaltijd tot een plezierig tijdverdrijf te maken.

    Tips voor éénpersoonsmaaltijden

    • Stop met het halveren van de recepten, ga gewoon met het origineel aan de slag en vries in wat je over hebt. Stoofpotjes, lasagne, chili en soep kun je uitstekend invriezen.
    • Gebruik recepten op meerdere manieren. Braad een kleine kip in de oven en serveer er een gepofte zoete aardappel en gestoomde asperges bij. Snijd wat je over hebt van de kip in plakjes en voeg het vlees toe aan een salade, aan een pannenkoek met gegrilde groeten, of later in de week als topping van een eigengemaakte pizza.
    • Maak uit één maaltijd diverse maaltijden voor andere dagen. Geniet van je fajita's met rundvlees als avondeten en neem de volgende dag een portie als lunch mee naar je werk. Gebruik de overgebleven fajita-vulling om er de volgende avond een quesadilla van te maken door het met wat geraspte kaas en extra salsa tussen twee tortilla's in een koekenpan op te bakken.
    • Koop voorverpakt voedsel om de voorbereidingstijd tot een minimum terug te brengen. Koop verpakte bevroren roerbakgroenten en voeg wat toe aan gemarineerde kipfilet. Koop kleine hoeveelheden verse groenten bij een groentezaak om een salade te maken met een blikje tonijn en je favoriete vetarme slasaus.
    • Zorg dat je niet ten prooi valt aan bedorven voedsel, wat wel eens voorkomt bij mensen die alleen wonen. Als je slechts een kwart van een hele broccoli in een roerbakgerecht gebruikt, zorg er dan voor dat de overgebleven porties op de juiste manier worden bewaard, zodat het niet verspild wordt.
    • Houd een aantal snelle maaltijdideeën bij de hand.
    • Maak afspraken met vrienden. Als je bijvoorbeeld iedere maandagavond voor hen kookt, willen zij misschien weer op een andere avond van de week voor jou koken! 
      bron;telegraaf.nl

    04-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.A'Rosa Luna doorklieft Frankrijk


    A’Rosa Luna doorklieft Frankrijk

    a rosa luna doorklieft frankrijk

    Vanuit onze luxueuze suite met zogenaamd Frans balkon zien we de historische oeverlandschappen van de statige Rhône voorbij glijden. Een lekker zonnetje straalt door de opengeschoven ramen naar binnen. Het tempo is vredig. Fluitende vogeltjes volgen ons een poosje om daarna weer het eigen nest op te zoeken.

    We bevinden ons voor een week aan boord van de A’Rosa Luna, een luxueus passagiersschip dat cruist op de Rhône. De eerste kennismaking laat een bijzondere indruk na. Je krijgt de tijd om alles in je op te nemen: het landschap, de geschiedenis, de bezienswaardigheden, de mensen, datgene wat het land voortbrengt aan eten en drinken, aan kunst en cultuur.

    Plaats van vertrek is de kade in hartje Lyon, de indrukwekkend knap gerenoveerde stad aan de Rhône en de poort naar het zuiden.

    Hier komen gasten vanuit alle windstreken toe. Velen met het vliegtuig, anderen met een autobus of met de eigen wagen. Wij arriveerden met de TGV, heel ontspannend en verrassend snel (in minder dan 4 uur) vanuit Brussel.

    Een riviercruise had ik zelf nog nooit meegemaakt. Eigenlijk is het een droomtrip voor hij of zij die houdt van een luilekker leventje.

    Alles aan boord wordt voor je geregeld. Je eet wanneer en zo veel als je wil, maakt je keuze uit zwembad op het zonnedek, gratis sauna, zonnebank, professionele spa met alle mogelijke kuren en massages, kapper, geschenkenboetiek, muziek aan tafel, dansen ’s avonds, minibioscoop, georganiseerde uitstapjes wanneer het varende hotel aanlegt, enz.

    Zwembad op het zonnedek

    Vrijwel altijd vaar je ’s nachts zodat je overdag maximaal de tijd hebt om leuke plekken langs de Rhône te bezoeken. Let wel, elke uitstap kost extra en is niet echt goedkoop. Daar staat tegenover dat alles tot in de puntjes is geregeld.

    Zaterdag: Lyon

    Wanneer we inschepen, ontvangen we uit handen van de bemanning een mooie, dieprode roos. Welkom aan boord van de A’Rosa Luna met haar 86 luxueuze buitencabines, telkens voor twee personen!

    Het schip meet 126 bij 11 meter en is aangepast aan de smalste sluis op de Rhône.

    De kennismaking met onze kajuit betekent een meevaller: smaakvol ingericht en tot in de kleinste details afgewerkt. Met tweepersoonsbed, douche, lavabo, toilet, tv, schuiframen, Frans balkon, een zeteltje, een stoel, een tafel, overal kastjes, airco. Hier is ingenieus met ruimte gewoekerd.

    Omstreeks 17 uur verlaten we de haven en stomen zachtjes stroomopwaarts naar het noorden. Vanop het zonnedek dat zich uitstrekt over de hele lengte van het schip, inclusief het uitnodigende zwembad, kijken we hoe Lyon achter ons verdwijnt.

    Na het welkomstdrankje is het tijd om een eerste keer aan te schuiven aan het buffet. De komende dagen zullen we telkens opnieuw door de chef-kok en zijn ploeg worden verwend: diverse voorgerechten, soepen, vis, vlees, gevogelte, verschillende groenten, warme en koude pasta’s, nagerechten, steeds een uitgebreide kaasschotel…

    Buffet

    De bemanning is van oorsprong Duits (voertaal), net zoals de meerderheid van de gasten. Dat merk je ook aan de hoeveelheden die in de keuken worden klaargemaakt. Met een Franse toets, een geslaagde combinatie. Wij zullen de hele week in vol pension aan boord verblijven. Slecht voor de lijn, al kan je de kilo’s er zo weer af trimmen in de gymzaal.

    ’s Avonds in de bar wordt er live muziek gespeeld. Vanaf 22 uur ruimt die plaats voor disco en dans. De gemiddelde leeftijd van de opvarenden zit een eindje boven de zestig. Laat op de avond zien we dan ook alleen nog enkele meegereisde jongeren op de dansvloer staan.

    Persoonlijk geniet ik ‘s avonds minstens zo hard van een rustig plekje op het dek om naar de sterren te kijken.

    Zondag: Châlon-sur-Saône

    ’s Ochtends worden we wakker in Châlon-sur-Saône, een flink stuk noordelijker, midden in de Bourgogne. Na een uitgebreid ontbijtbuffet zijn we klaar voor een van de uitstappen: met de bus naar Beaune of Dijon, of met de jeep door de Bourgogne.

    De bussen en de jeeps lopen snel vol met dames en heren die maximaal van Frankrijk willen genieten. Wij besluiten thuis te blijven en bezoeken het wereldberoemde fotomuseum van Châlon, opgericht ter ere van inwoner Joseph Niepce die in 1816 de fotografie uitvond.

    In de namiddag vaart onze Luna gezapig naar Tournus.

    Maandag: Mâcon

    Elke ochtend ligt bij het onthaal een verse krant voor ons klaar, aan boord gedrukt, met de belangrijkste nieuwtjes uit de wereld (én uit Duitsland), samen met het weerbericht. Het programma van de dag met wat uitleg over de bezienswaardigheden vonden we de avond voordien al in onze kajuit.

    Kwestie van ons te kunnen voorbereiden en kiezen uit het werkelijk ruime aanbod van mogelijke uitstappen.

    Vanaf vrijwel elke aanlegplaats kan ook een fietstocht worden gemaakt. Blinkende A’Rosa-fietsen staan je op te wachten, met een helm op maat en een drinkbus die je mag houden als souvenir.

    Na een stevig ontbijt stappen we in de bus voor een rit door de streek van de Beaujolais, met als hoogtepunt een bezoek aan het multimediale wijnmuseum van Georges Duboeuf, de belangrijkste wijnbouwer van de regio.

    Een andere groep is het wereldberoemde klooster van Cluny gaan bezoeken waar in de Middeleeuwen 10.000 monniken woonden.

    Dinsdag: Viviers

    Zo’n 10 km ten zuiden van Montélimar ligt Viviers, een klein middeleeuws stadje (3.000 inwoners) aan de oevers van de Rhône, met een dominante kathedraal.

    Dinsdag is er marktdag. Altijd leuk in Frankrijk.

    We besluiten om vandaag een uitstap te maken naar de zuidelijke Ardêche. Daar bezoeken we een lavendel- en honingkweker.

    De bus rijdt langs enkele adembenemende gorges van de beroemde vakantierivier. De sportiefsten onder ons duiken in een kajak.

    Als we weer aan boord gaan, staat het vieruurtje al klaar. Vandaag zijn dat pannenkoekjes met slagroom, geserveerd op het dek. De lekkernij is nog niet verteerd of het is alweer tijd voor het diner.

    Woensdag: Arles

    De volgende ochtend worden we wakker in Arles, de stad van Vincent van Gogh. Dit is Zuid-Frankrijk, hier is kleur, hier is zon. De Côte d’Azur staat voor genieten.

    Wij stappen op de fiets voor een tochtje door de Camargue. Dat had ook per jeep gekund.

    Anderen kiezen voor een bustocht naar Les Beaux de Provence. Een flinke landwind - net geen Mistral - maakt de fietstocht zwaar voor de niet-geoefende trappers.

    Maar onderweg krijgen we wel een prachtige beloning: enkele min of meer wilde paarden en echte flamingo’s!

    Flamingo's in de Camargue

    Jammer dat we vandaag zo weinig tijd hebben voor Arles zelf. Omstreeks 13 uur al gooit de A’Rosa Luna de trossen los om noordwaarts te stomen, naar Avignon. Om 16.30 uur meren we aan in de stad van de pausen. Hier zullen we anderhalve dag blijven en dat is fijn.

    Die avond wacht ons aan boord een wijnproeverij met vijfgangenmenu. De maître geeft bij elke wijn deskundige uitleg. Luxe en genot bereiken in de schaduw van het Paleis van de Pausen de grenzen van de decadentie.

    Palais des Papes

    Donderdag: Avignon

    Voor dag en dauw worden we gewekt om al fietsend de zonsopgang boven Avignon te zien.

    We maken eerst een tocht door de slapende stad. De paardenmolen staat stil, de terrasjes zijn leeg en het paleis is nog gesloten. Personeel van de reinigingsdienst en postbodes kondigen de dag aan.

    Onze gids loodst ons langs de oevers van de Rhône, over het eilandje tussen het nieuwe Avignon en de oude stadskern. We houden halt voor het eerste ochtendgloren. De nacht was kort, maar onze inspanningen lonen. Avignon wordt wakker onder een enthousiaste ochtendzon.

    Vandaag ontbijten we op het dek. We kunnen kiezen tussen uitstappen naar Nîmes of de Pont du Gard en Uzès. Wij passen omdat we nog even willen shoppen in Avignon.

    Pont Du Gard

    Rond de middag verlaat ons schip de pauselijke stad en tuft stroomopwaarts. We kijken uit op de schilderachtige landschappen van de Provence. Af en toe is het ook minder mooi: chemie, industrie of zelfs een dreigende kerncentrale zoals Tricastin nabij Pierrelatte.

    De liefhebbers van waterbeheersing en bouwtechnieken kunnen hun hart ophalen aan de opeenvolgende sluizencomplexen. De reusachtige sluis van Bollène op de Rhône, gebouwd kort na de Tweede Wereldoorlog, is 195 meter lang en twaalf meter breed. Ze overbrugt 26 meter hoogteverschil en hield lange tijd het wereldrecord.

    Vrijdag: Lyon

    Vandaag komen we aan op onze eindbestemming: Lyon.

    De opvarenden kunnen kiezen tussen een bezoek aan Les Halles, de zuidelijke Beaujolais of Pérouges. Als afsluiter biedt de organisatie ’s avonds een rondrit per bus aan, langs 200 verlichte plekjes en monumenten van de stad.

    Vieux Lyon

    Lyon werd de jongste jaren mooi gerenoveerd. De stoffige en lawaaierige stad van destijds is een hippe, trendy bestemming geworden, met veel jeugd, veel groen en veel faciliteiten voor voetgangers en fietsers.

    Zaterdag: Brussel

    Na het afscheidsdiner, de laatste nacht aan boord en een ultiem ontbijt zit de cruise erop. Ons gezelschap heeft uiteenlopende bestemmingen. Afhankelijk van het vertrekuur van de bus, het vliegtuig of de TGV verlaten de gasten de A’Rosa Luna.

    Rond het middaguur is iedereen weg. Inmiddels is de bemanning druk doende met het schip op te poetsen, de voorraden aan te vullen en alles in gereedheid te brengen voor een nieuwe groep passagiers, die over een week wellicht even enthousiast en met een goed gevoel naar huis keert.

    Tekst: Ivo Vandekerckhove

    Foto’s: IV, Concentra
    bron; gva;be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Likje Daniel Craig

    Likje Daniel Craig

    Britten die het hevige verlangen hebben de gespierde torso van Daniel Craig te kussen, kunnen dat nu doen. De James Bond-ster is gelanceerd in de vorm van een ijsje, genaamd Licence to Chill.
     

    IJsproducent Del Monte Supererfruit Smoothies, heeft de paarse ijslolly gecreëerd na 1000 vrouwen te hebben gevraagd welke mannelijke beroemdheid ze het liefst ’op een stokje zien’, meldt de Daily Mail.

    „Daniel Craig voerde de lijst van coolste beroemdheden aan. Met dit ijsje is hij officieel onsterfelijk geworden als super smooth en licenced to chill,” zegt woordvoerder Matt O’Conner.

    Het kostte de wel enige moeite om het hoofd en lichaam van de 41-jarige Craig in ijs vorm te geven. „Onze mensen hebben onvermoeibaar doorgewerkt.”

    Daniel Craig is verkrijgbaar in de smaken bosbessen, granaatappel en Amerikaanse veenbes. Hij levert 100 calorieën op.
    bron; telegraaf.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cultuur snuiven per schuit

    Cultuur snuiven per schuit

    AMSTERDAM -  Rondje cultuur snuiven op sjiek? Stap aan boord van de museumboot en ga op verkenningstocht langs de bekendste musea van Haarlem. Met onderweg een high tea natuurlijk.


    Op de terugweg naar Haarlem CS kunt u op eigen gelegenheid nog een bezoekje brengen aan De Hallen.

    De museumboot vaart iedere dinsdag en donderdag. Prijs: €47,50 p.p. incl. entree voor 4 museum en high tea. Reserveringen 023-5712262 (keuzemenu optie 1).

    Info: www.haarlemmarketing.nl (onder het kopje 'arrangementen').

    Kijk voor de speciale korting van €10 op de kortingsbon in de De Telegraaf Reiskrant van zaterdag 6 juni. 

    bron; telegraaf.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overnachten op een dhow


    Overnachten op een dhow

     

    Een boottochtje per dhow mag niet ontbreken tijdens een bezoek aan Oman. Het is zelfs mogelijk om te overnachten op deze authentieke houten zeezeilschepen. De dhows zijn voorzien van zachte tapijten en kussens op de vloer en de bemanning zorgt voor drankjes en traditionele maaltijden. De boten vertrekken ruim voor zonsondergang, zodat je eerst nog kunt genieten van het uitzicht op de prachtige kustlijn van Oman en er nog voldoende tijd is voor snorkelen en kajakken voordat het diner geserveerd wordt. Terwijl passagiers genieten van vers brood, humus, vleesgerechten, salades en vele groenten zorgt de bemanning voor een ontspannen muzikale omlijsting. Het bovenste dek beschikt over een slaapruimte, was- en omkleedmogelijkheid, afgescheiden door dikke gordijnen, zodat er voldoende privacy is. Wanneer je slaapt onder de blote sterrenhemel op een bed van kussens en tapijten voel je je eventjes zoals 'de vroegere koningin van Sheba'. 's Ochtends zorgt de bemanning voor een uitgebreid ontbijt en kun je nog duiken en zonnebaden, voordat de dhow terugkeert naar Muscat. (Katrijn Serneels)

    www.holiday-inn-oman.com
     
    bron; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spies van zeewolf met curry

    image 

    Zeewolf

    Spies van zeewolf met curry

    Tip :

    Zeewolf beschikt over vast vlees met een eigen fijne smaak. Dat maakt hem tot een groot liefhebber van de BBQ.

    Thema :

    Vis & barbecue, een gastronomisch belevenis

    Benodigdheden : - voor 4 personen -

    600 g zeewolffilet
    3 appelen (golden)
    ½ citroen
    3 eetlepels zacht currypoeder
    4 eetlepels olijfolie
    peper en zeezout


    Bereidingswijze :

    1. Snijd het visvlees in blokjes van 4 cm.
    2. Was de appelen, verwijder het klokhuis en snijd in halve maantjes. Bedruip met wat citroensap. Houd apart.
    3. Draai de vis in het currypoeder en overgiet met olijfolie. Laat een kwartier marineren in de koelkast.
    4. Steek de visblokjes, afgewisseld met schijfjes appel op 4 spiezen.
    5. Grill de vis in de oven of op de barbecue. Laat 7 minuten langs elke kant bakken op niet al te hoog vuur. 

      bron; visinfo.be

    03-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsbout met gepofte paprikasaus


    Lamsbout met gepofte paprikasaus

    Saus maken van rauwe paprika gaat natuurlijk sneller dan wat wij nu doen.

     

    Maar het is juist dat langzame poffen in de oven dat de paprika zo’n mild zoete smaak geeft. Het mooie aan poffen is dat het weliswaar even duurt, maar dat de oven het eigenlijke werk doet. Door de paprika’s na het poffen door te snijden, kun je zo het vruchtvlees van de schil schrapen.

    Nodig voor 4 personen:

    50 gr rozijnen

    2 rode paprika’s

    2 plakjes bladerdeeg

    500 gr lamsbout

    1 dl runderfond

    3 eetlepels sojasaus

    1 eetlepel zoete sushi azijn

    2 eetlepels verse groene kruiden

    0,5 dl roomx

    Wel de rozijnen in warm water. Verwarm de oven op 200 graden en pof de paprika’s 30 minuten. Verdeel het bladerdeeg over een andere ovenplaat en zet er iets zwaars op zodat het niet rijst. Bak het deeg krokant. Breng het vlees hoog op smaak met zout en peper. Braad het aan alle zijden aan in een mengsel van olie en boter en pak het in aluminiumfolie tot het moment van serveren. Schraap het vruchtvlees van de paprikaschil. Breng de rozijnen met de fond, sojasaus en sushi azijn aan de kook. Draai het vuur laag en laat het mengsel 5 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de paprika toe.

    Schep de saus op de borden. Leg er in plakken gesneden lamsbout en repen bladerdeeg op. Druppel een beetje room over het gerecht. Garneer met verse groene kruiden. Ramon Beuk
    bron; telegraaf.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konijnenfilets met jonge raapjes spinaziepuree
     

    Konijnenfilets met jonge raapjes spinaziepuree

     
    Konijnenfilets met jonge raapjes spinaziepuree 
    Snel klaar


    4 personen
    Gemakkelijk
    • 4 konijnenfilets
    • 4 kleine rapen met loof
    • 2 grote puree-aardappelen
    • 100 g fetakaas
    • 300 g jonge spinazie
    • 1 dl room
    • Peper van de molen, zeezout en nootmuskaat
    • 100 g ruccola
    • 2 eetl goede olijfolie

    1 Boen de raapjes goed schoon onder stromend water, schil ze zonder het loof te beschadigen. Breng een pan gezouten water aan de kook en blancheer de raapjes in 7 à 8 minuten, verfris ze in ijskoud water.
    2 Snijd de raapjes vervolgens in partjes en zorg dat de steeltjes eraan blijven.
    3 Verkruimel de fetakaas.
    4 Was de spinazie grondig, zwier droog en snijd de spinazie fijn.
    5 Schil de aardappelen en snijd ze in grote, gelijke stukken. Kook de aardappelen gaar, giet ze af en laat ze nog even uitstomen. Breng ondertussen de melk aan de kook met een snuifje zout, peper en wat nootmuskaat. Mix de fijngesneden spinazie door de melk.
    6 Plet de aardappelen fijn en roer met een garde de hete melk door de aardappelpuree. Meng de helft van de fetakaas door de spinaziepuree en kruid bij indien nodig.
    7 Bak de konijnenfilets in een weinig olie of boter tot ze mooi aangekleurd zijn, bak ze ongeveer 3 minuten aan elke zijde en zet dan het vuur op een heel laag pitje om ze rustig te laten verder garen. Kruid met peper en zout.
    8 Warm de raapjes lichtjes op in een weinig olijfolie en kruid ze met peper, zout en wat witte-wijnazijn.
    9 Verdeel de warme spinazie-fetapuree over de borden en maak telkens een kuiltje in het midden, schik hierin de raapjes met de rest van de verkruimelde fetakaas en de ruccola. Snijd de konijnenfilets in plakjes en schik ze bij de groenten.  bron;skynet.be

    02-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vette vis is goed voor gehoor van ouderen
     

    Vette vis is goed voor gehoor van ouderen

     

    Ouderen die regelmatig vette vis eten, horen beter dan hun leeftijdgenoten die dat niet doen. In vette vis zitten omega-3-vetzuren en die blijken gunstig te zijn voor het behoud van bepaalde hersenfuncties, zoals het gehoor.

    Dat heeft voedingswetenschapper Carla Dullemijer van de Wageningen Universiteit vastgesteld. Dat vette vis goed zou zijn voor de hersenen, werd al langer aangenomen.

    Varkens
    Jonge varkens, zoals bekend nogal slimme beesten, gebruiken een omega-3-vetzuur om de ontwikkeling van hun hersenen op gang te brengen. Dullemeijer veronderstelde daarom dat deze vetzuren wellicht ook de ouder wordende hersenen van de mens langer in goede conditie zouden houden.

    Zij testte een groep ouderen die weinig visolie gebruikte en vergeleek hun cognitieve prestaties met die van een groep mensen die juist veel vette vis at. Visvetzuren in het bloed leverden een duidelijk betere prestatie op.

    Dullemeijer onderzocht daarna het binnenoor, dat zeer goed doorbloed is. Ouderen die veel visolie binnenkregen, hadden een betere bloedcirculatie en dat zorgt voor een beter gehoor, vooral voor de lage tonen.

    Zalm, makreel en paling horen onder meer tot de vette vissoorten. Visolie is ook te koop in capsules.
    (anp/mvl) bron; hln.be



    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!