Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    25-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezond als een vis

     

    Gezond als een vis

    foto


    Twee maal per week vis eten is een absolute aanrader voor wie gezond door het leven wil gaan.


    Twee maal per week vis eten is een absolute aanrader voor wie gezond door het leven wil gaan.

    Vis brengt heel wat eiwitten, vitaminen en mineralen aan - waaronder jodium en selenium - die een positieve invloed hebben op het menselijk lichaam. De meeste vissoorten zijn mager en passen dan ook perfect in een gezonde lijnvriendelijke voeding.

    Vette vissoorten hebben echter ook belangrijke troeven. Zij zijn een belangrijke bron van de onverzadigde omega 3-vetzuren (EPA en DHA) die van vitaal belang zijn voor het optimaal functioneren van cellen, weefsels en organen en voor een goede ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel en de hersenen (vooral bij kleine kinderen). Daarnaast verminderen omega 3-vetzuren ook het risico op hart- en vaatziekten. Vette vis levert bovendien de vetoplosbare vitaminen A en D. Vitamine D is belangrijk voor een goede calciumopname en zo ook voor een optimale opbouw en onderhoud van sterke botten.

    Indeling van de vissen volgens hun vetgehalte:

    • zeer mager (minder 1% vet) : bv. schelvis, wijting, kabeljauw, pollak, leng, koolvis, rog, tong, griet, zeeduivel;
    • mager (1 tot 2% vet) : bv. pladijs, tongschar, poon, tilapia, zeebaars;
    • vette vis (rijk aan omage 3-vetzuren) (2 tot 10% vet) : bv. forel, zalmforel, zeebarbeel, roodbaars, tarbot, pangasius, ansjovis, sardien;
    • zeer vette vis (zeer rijk aan omega 3-vetzuren) (meer dan 10% vet) : bv. zalm, paling, sprot, makreel, meerval.
    Het vetgehalte van sommige vissen zoals haring en makreel kan sterk variëren – van 5 tot 25% - naargelang het leefmilieu, de leeftijd, het geslacht en het seizoen.

    En wat met de milieuvervuiling? Net zoals alle andere voedingsproducten krijgt ook vis te maken met de gevolgen van milieuvervuiling. Precies om deze reden legt de Europese Unie strenge normen op voor milieuvreemde stoffen, die de veiligheid van de consument waarborgen. Variëren en dus voor verschillende soorten vis kiezen biedt bovendien de beste bescherming tegen mogelijke schadelijke invloeden van contaminanten.

    Meer informatie over voeding en gezondheid vind je op www.nice-info.be > zoeken op ‘vis’ in de zoekfunctie en je krijgt de belangrijkste wetenschappelijke artikels over vis en gezondheid..
    bron; visinfo.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griet 'en cocotte' met risotto, prei en sherry


    image 


    Griet 'en cocotte' met risotto, prei en sherry

    Tip :

    De truffel kan vervangen worden door garnalen, voeg deze pas op het laatste toe. De manier van werken is vacuumkoken van in de jaren ‘stillekes’ op de ‘Leuvense stoof’!


    Vis & eenpansgerechten, van 't vuur op tafel

    Benodigdheden : - voor 4 personen -

    600 g grietfilet
    2 staven jonge prei
    100 g risotto-rijst
    4 dl gevogeltebouillon
    2 dl room
    4 sjalotten
    30 g parmezaan
    20 g boter
    5 dl gevogeltebouillon
    1 dl sherry
    2 cl sherry-azijn
    150 g rauw brood of pizzadeeg
    1 verse truffel
    bieslook voor afwerking


    Bereidingswijze :

    1. Fileer de griet, verwijder het vel en snijd in schijfjes.
    2. Snijd de prei in brunoise en was.
    3. Voor de risotto: stoom de rijst 20 minuten in gezouten water. Maak een saus met de gevogeltebouillon en de ½ van de versnipperde sjalot. Voeg de room toe en laat inkoken tot een dikke soep. Voeg de warme saus bij de warm gestoomde rijst. Meng voorzichtig en dek af met plastiekfolie. Laat 10 minuten rusten, voeg dan de parmezaan en de boter toe.
    4. Voor de saus: voeg de rest van de sjalot bij de kippenbouillon en laat tot de helft inkoken. Voeg de sherry en de sherry-azijn toe, breng op smaak.
    5. Snijd de truffel in dunne plakjes.
    6. Doe de risotto in de cocotte, doe daarop de rauwe prei. Schik er de griet en de truffel op. Plaats het deksel op de cocotte en bevestig het pizza- of brooddeeg rond het potje en het deksel.
    7. Plaats in de oven gedurende 15 minuten op 200°C.
    8. Verwijder het deksel en lepel er de warme sherrybouillon op. Werk af met wat versnipperde bieslook.
      bron; visinfo.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rozijnen zijn gezond, maar...


    Rozijnen zijn gezond, maar...


     

    Rozijnen, of gedroogde druiven, zijn een gezond tussendoortje... op voorwaarde dat je ze met mate eet. Rozijnen bevatten immers niet alleen de goede eigenschappen van druiven, maar ook veel suikers en calorieën. Dat schrijft gezondheidsnet.be.

    Vitamines en anti-oxidanten
    Onder de gezonde eigenschappen van druiven wordt verstaan: druivensuiker (of onmiddellijk energie), organische zuren, veel B-vitamines en polyfenolen die goed zijn voor hart- en bloedvaten. De schil van de druiven bevat anti-oxidanten (de blauwe meer dan de groene), die het lichaam beschermen en de bloedsomloop bevorderen.

    Nieren, spijsvertering en cholesterol
    Druiven stimuleren ook de spijsverteringssappen, de voedselopname en houdt ons interne milieu in evenwicht. Ze is ook uitstekend voor de nierfunctie terwijl de vezels die in de schil en de pitten zitten, de darmtransit bevorderen. Wie gevoelige darmen heeft, doet er goed aan de schil en pitten te verwijderen. Ook je cholesterolniveau heeft baat bij de saponines in de druiven.

    Veel calorieën
    Maar niet alles aan de rozijn is gezond. Rozijnen bevatten immers 285 kilocalorieën per honderd gram, wat behoorlijk veel is. Ook druiven zijn een van de calorierijkste vruchten (72 kcal/100 g). Dat komt vooral door de suikers die ze bevatten: gemiddeld 15 tot 18 g per 100 g, terwijl de meeste andere vruchten ongeveer 12 g suikers bevatten per 100 g. In rozijnen wordt dat 84 gram suiker per 100 gram.

    Goed voor de tanden
    Toch blijven rozijnen een gezond tussendoortje, als je ze met mate eet. De vezels (5,4 gram per 100 gram) zorgen voor een verzadigd gevoel en een vlotte darmwerking. Nog een voordeel: rozijnen zijn tandvriendelijk, ondanks de suikers. Ze bevatten immers ook bacteriedodende bestanddelen die de vorming van tandplaque tegengaan. (edp)
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mannen halen meer genot uit eten dan uit seks


    Mannen halen meer genot uit eten dan uit seks

    mannen halen meer genot uit eten dan uit seks


    De liefde van de man gaat effectief door de maag. Zo blijkt uit een Australisch onderzoek. Het grootste genot volgens mannen is namelijk een heerlijk bereide maaltijd. Seks komt pas op de vierde plaats.

    Welke alledaagse belevingen bekoren u het meest? Met die vraag werden Australische mannen en vrouwen geconfronteerd. Met stip op één stond bij mannen het genot dat ze haalden uit lekker eten, daarna volgden persoonlijke prestaties en ontspanningsbehoeften. Seks kwam pas op de vierde plaats.

    Volgens onderzoekers zijn de resultaten te verklaren door het aanwezige rolpatroon in Australië. "Mannen zijn het gewend om gevoed te worden door de vrouw. Statistisch gezien is het in Australië de vrouw die het vaakst het eten bereidt, en na al dat koken smaakt het eten je minder dan wanneer ja na het werk gewoon je voeten onder tafel kan steken", besluit psycholoog David Haynes.
    bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaghetti met tomaat mozzarella en baslicum



    Spaghetti met tomaat
    mozzarella en baslicum

    Een heerlijk lichte pasta die je in een handomdraai hebt gemaakt.
    Gebruik er mooi rijpe tomaten voor, die zijn lekker zoet van smaak.
    Je kunt de mozzarella ook door Parmezaanse kaas vervangen. Dit is alleen wel een zwaardere (vettere ) kaas.

    OMSCHRIJVING

    1

    Breng water aan de kook voeg zout toe en vervolgens de pasta.

    2

    Snijd de tomaten in stukjes en hak de knoflook fijn.

    3

    Verhit een pan op matig vuur. Voeg de olijfolie toe en de tomaten. Bak deze 2-3 minuten.

    4

    Schenk dan de gepelde tomaten erbij en roerbak mee. Zorg dat de gepelde tomaten ook in kleine stukjes gesneden zijn.

    5

    Bak even mee en breng op smaak. voeg dan de afgegoten pasta toe en roer goed door.

    6

    Schep op en strooi er dan de kaas en basilicum over.

    bron; www.kookse.tv

    INGREDIËNTEN

    Voor 4 personen

    • 1 bosje baslicum, in reepjes gesneden
    • 500 gr. spaghetti
    • 250 gr. mozzarella, in kleine blokjes gesneden
    • peper/ zout
    • 1 blik gepelde tomaten
    • 2 verse tomaten, in stukjes
    • 1 teen knoflook, fijngehakt
    • 2 eetl. olijfolie


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Supermarktslaatjes bevatten meer calorieën dan hamburger van McDonald's"
     

    "Supermarktslaatjes bevatten meer calorieën dan hamburger van McDonald's"

    supermarktslaatjes bevatten meer calorieen dan hamburger van mcdonald s


    Wie denkt gezond door het leven te stappen door elke dag een slaatje van de supermarkt te eten kan wel erg bedrogen uitkomen. Brits onderzoek bij ruim 20 verschillende salades toont namelijk aan dat zo'n supermarktslaatje al snel evenveel tot meer calorieën bevat dan een maaltijd van McDonald's.

    Een supermarktslaatje telt al snel 412 calorieën en zo'n 20,3 gram vet. Een Big Mac van McDonald's telt 490 calorieën en 24 gram vat. Niet veel verschil? Het kan zelfs nog erger sommige salades bevatten al snel 855 calorieën. Goed naar de ingrediëntenlijst kijken is volgens de onderzoekers dan ook hoogst noodzakelijk.

    Vooral mayonaise en andere dressings, die bij de salades worden gegeven, bleken echte caloriebommen te zijn.
    bron; gva.be


    24-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GESTOOMDE FOREL met rozemarijn en citroen



    Gestoomde Forel

    met rozemarijn en citroen




    Een eenvoudige bereidingswijze maar zo lekker. Doordat de vis langzaam gaat kan de garing bijna niet fout gaan. Als je de vis iets te lang laat staan is deze niet meteen droog. Varieër lekker met kruiden.



    OMSCHRIJVING

    1

    Vouw een aantal lagen aluminium over elkaar heen. Dit zorgt voor extra stevigheid.

    2

    Leg een plakje citroen op de folie en vervolgens de forel (len). Doe de rozemarijn in de vis.

    3

    Leg er een vel aluminiumfolie op en vouw de randen dicht. Laat een zijde open. Zorg ervoor dat je de punten naar boven vouwt anders loopt het vocht er dadelijk uit.

    4

    Doe er de overige citroen plakken bovenop. Schenk de wijn erin en vouw dicht.

    5

    Schuif de vis in een voorverwarmde oven. laat ongeveer 15-20 minuten garen.

    6

    Serveer bijvoorbeeld met een lekker lichte pasta.

    bron; www.kookse.tv

    INGREDIËNTEN

    Voor 2 personen

    • 1-2 forellen (ligt aan de grootte ervan).
    • paar takjes rozemarijn
    • halve citroen
    • scheut wittewijn
    • aluminiumfolie

    23-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelcake ; Appelcake bakken


     Appelcake; Appelcake bakken


     

    Heerlijk appelcake smullen direct nadat de appelcake gebakken is: ga snel dit eenvoudige appelcake recept bakken!

     

    Een eenvoudige te maken appelcake die erg lekker is. Indien je niet van kaneel houdt, kan je dit in het recept weglaten.

     

    Ingredienten om appelcake te bakken

           3 Granny Smith appelen
     

    • 120 gram gezeefde zelfrijzende bloem (of zelfde hoeveelheid bloem + 1/2 theelepel bakpoeder)
       
    • 125 ml plantaardige olie
       
    • 100 gram suiker
       
    • 2 eieren
       
    • 2 eetlepels kaneel poeder - naar smaak!
       
    • ingevette en bebloemde bakvorm van ongeveer 13 cm x 13 cm (169 vierkante centimeter)
       
    • 1 eetlepel van je favoriete suiker

    Indien het deeg te vast is: houdt 60 ml melk bij de hand.

    Klop wat room op als je de appelcake met stijf geklopte room wil serveren.

    Hoe deze appelcake bakken

    Oven voorverwarmen op 180 graden.
     

    1.   Appels schillen, klokhuis verwijderen en in een halve centimeter dikke halve maantjes snijden. Besprenkelen met de kaneel, goed onder elkaar mengen en apart zetten.
     

    2.   In een grote kom de olie en de suiker met een garde - of beter gebruik een mixer met kloppers op lage snelheid - mengen.
     

    3.   Voeg de eieren 1 voor 1 toe en mix goed.
     

    4.   Voeg nu langzaam de bloem toe en blijf kloppen. Indien het deeg te dik wordt, voeg dan de melk toe.
     

    5.   Giet het appelcake beslag in de bak vorm.
     

    6.   Schik de appel schijfjes op het cake beslag zoals schubben van een vis over elkaar passen (dicht op mekaar dus).
     

    7.   Besprenkel 1 eetlepel van je favoriete suiker over de appel schijfjes.
     

    8.   Laat de appelcake bakken totdat je er een tanden stokertje in kan prikken dat er daarna proper terug uitkomt (minimum 30 minuten).  

    Deze appelcake wordt 5 minuten nadat hij uit de oven komt heet geserveerd met vanille roomijs of opgeklopte room.
    bron; appelcake.com


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Banketbakkersroom met aardbeien



    Banketbakkersroom met aardbeien



     
    Ingrediënten

    - 10 dl melk (vol)
    - 50 g bloem (tarwebloem)
    - 3 theelepel maïszetmeel
    - 8  eierdooier
    - 250 g suiker
    - 1 stokje vanille
    - 2 dl room
    - 500 g aardbeien

    Bereiding


    klop de room op. 1 dl melk, bloem, maïzena, eidooiers en 50 g suiker mengen tot een papje. 9 dl melk, 200 g suiker en het vanillestokje al roerend tot kookpunt brengen. Het kokend melk-suikermengsel al roerend op het papje gieten en op het vuur blijven roeren tot dikte.  Van het vuur de banketbakkersroom laten afkoelen. De room opkloppen en onder 100 g van de banketbakkersroom spatelen.  De resterende banketbakkersroom wordt gebruikt voor de bereiding van parfaits. De vruchten in een diep bord leggen, er de banketbakkersroom over gieten en onder de salamander of ovengril goudbruin gratineren.
    bron; skynet.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Glas melk voorkomt hongergevoel


    Glas melk voorkomt hongergevoel

    glas melk voorkomt hongergevoel


    Wie 's morgens een glas melk bij zijn ontbijt drinkt heeft minder last van een hongergevoel dan zij die een glas fruitsap drinken. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek, verschenen in de American Journal of Clinical Nutrition.

    Zuivelgebruikers gebruiken gemiddeld 50 calorieën minder tijdens de lunch dan fruitsapdrinkers. Bovendien voelden de melkdrinkers zich meer tevreden doorheen de dag. Volgens de onderzoekers heeft dit zowel te maken met de eiwitten en lactose, aanwezig in melk, en de dikte van de drank.

    bron; gva .be

    22-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mignonnettes met scampi en groentebeignets



    Mignonnettes met scampi en groentebeignets



     

    Ingrdiënten


    - 4  mignonnette
    - 12  scampi
    - 1  ui
    - 2 eetlepel peterselie (fijngehakt)
    - 0.5  courgette
    - 2  wortel
    - 0.25  knolselder
    - 300 g bloem (tarwebloem)
    - 0  zout
    - 2  ei
    - 5 g suiker
    - 2 cl maïskiemolie
    - 20 cl pilsbier
    - 50 g boter (bakboter)


    Bereiding

    De scampi bakken in boter met gehakte ui.Een beignetbeslag maken met bloem, water, pilsbier, olie, eiwit en een snuifje zout.Het vlees goudbruin bakken in hete boter. Kruiden met peper en zout en warm houden onder aluminiumfolie.De gewassen groenten in gelijke stukjes snijden en in het beignetbeslag dompelen (hiervoor kan een groentemengeling naar keuze worden gebruikt). Goudbruin bakken in hete frituurolie en even laten uitlekken op keukenpapier.De mignonnettes op warme borden schikken en garneren met scampi en groentebeignets. Serveren met puree of rijst. Afwerken met een toefje peterselie.
    bron; skynet.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sneller afvallen met waterrijk voedsel


    Sneller afvallen met waterrijk voedsel

     

    Voedsel, rijk aan water, is ideaal om af te vallen. Dat beweren Britse voedingsdeskundigen. Ook pasta en rijst helpen bij een dieet, want die slorpen veel water op.

    Soepen, stoofpotjes, pasta, rijst en fruit en groenten die veel water en vezels bevatten, geven langer een voldaan gevoel. Daardoor grijp je minder snel naar andere dingen. Voedsel dat veel water bevat, verdwijnt minder snel uit de maag. Een glas water drinken bij het eten helpt echter niet, het water moet geabsorbeerd zijn. (lvl)
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hawai-Hamburgers


    Hawai-Hamburgers

     

    Aantal 2 pers.   Boodschappenlijst
    Moeilijkheid : ++
    • 2
        hamburger
    • 2
        zacht hamburgerbroodje
    • 2
       schijf ananas
    • 2
       plakje jonge kaas
    Duurtijd :
    (basis 4 pers.)
    0u 20 minuten


    loading

    2 hamburgers - 2 zachte hamburgerbroodjes - 2 schijven ananas - 2 plakjes jonge kaas

    Zet een pan op het vuur - VOORZICHTIG ! met een beetje olie ,laat 1 min . opwarmen , doe de hamburgers in de pan , zet het vuur hoger ( gasstand 5 ) , bak de hamburger 4 min . bakken aan de eerste kant , draai de hamburgers om en bak nog 4 min . aan de andere kant op gasstand 3 .

    Leg op elke hamburger een schijf ananas en daar boven op een plakje jonge kaas .

    Doe een deksel op de pan en zet het vuur af , laat 2 minuten staan .

    Snij je hamburgerbroodjes open en leg op elk broodje een hamburger met kaas en ananas .

    Opmerkingen

    Tips : Frietjes en ketchup hierbij !

    Als je de ananas weg laat heb je een cheeseburger .

    Probeer hier toch ook wat sla bij te eten
    bron; keukengeheim.com


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proefkonijn: La Marie Joseph


    Proefkonijn: La Marie Joseph


     

    De opgeklopte drukte rond de beaujolais nouveau raakt al lang mijn koude kleren niet meer, maar als ik de vlaggetjes zie wapperen voor de eerste nieuwe maatjes, dan is er geen houden aan.

    Het Nederlands Visbureau en de voorlichtingsdienst van Delhaize hadden al dagen van tevoren hun perscommuniqués uitgestuurd, om ons warm te maken. Zo was ik al te weten gekomen dat het aanbod van haring dit jaar kleiner zou zijn. Omdat er de vorige jaren te weinig jonge haringen bijkwamen, werd het vangstquotum met vijftien procent naar beneden bijgesteld tot 171 miljoen kilo.

    Voor het maatjesaanbod zou dat geen gevolgen hebben, stelde het Visbureau me gerust, slechts vijftien procent van de totale hoeveelheid gevangen haring wordt immers gebruikt voor Hollandse Nieuwe. Dat zijn 200 miljoen haringen of 30 miljoen kilo, daar moeten er toch enkele voor mij bij zijn.

    Hollandse Nieuwe, voor alle duidelijkheid, moeten niet in Nederlandse wateren gevangen zijn, de term slaat enkel op de manier waarop de haringen zijn gekaakt, gerijpt en schoongemaakt. Het merendeel van de maatjes wordt gevangen in de Atlantische Oceaan bij Noorwegen, IJsland, Schotland en Groenland. Het MSC-label (Marine Stewardship Council) garandeert dat ze afkomstig zijn van duurzame visvangst.

    De maatjes die wij in België kennen zijn jonge visjes van net geen drie jaar oud. Ze zijn dan ongeveer 24 centimeter lang en wegen 150 gram. Hoewel ze veel vet bevatten, mogen ze ons niet afschrikken. Ze barsten van de omega-3, en dat, hebben ze er de laatste maanden bij ons ingepompt, is goed voor ons cholesterolgehalte. Mocht ik nog een alibi nodig hebben, dan is dat er een.

    Op 9 juni, de dag dat ze in België arriveerden, belde ik naar La Marie Joseph, de visbrasserie om de hoek van onze kantoren, om me ervan te vergewissen dat ze ook daar waren aangekomen en ja, hoor. La Marie Joseph is een van de brasserieën van de gebroeders Niels die in Brussel bekendstaan om hun degelijke producten en onverbeterlijke klassiekers.

    Je kunt er niet reserveren, en soms is het er wat vol en rumoerig, maar vandaag is dat niet het geval. Mijn inderhaast opgetrommeld gezelschap zit al op mij te wachten. Stenen vloer, houten tafels, blauwe papieren onderleggers met vissen versierd, witte linnen servetten, een oliestel en, zeer nuttig, een kaartje op tafel met de namen van vissen in zes talen.

    Lang moeten we niet kiezen. Er zijn maatjes in hun pure vorm (15 euro), of versierd met boontjes en een glaasje jenever erbij, wij houden het op de eenvoud. Als hoofdgerecht

    De maatjes laten niet lang op zich wachten, en alleen al aan het uitzicht kunnen we vaststellen dat ze oké zijn: stevig, glanzend nog met een spoor van rood waar de graat heeft gezeten. Ze worden geserveerd met groen van jonge ui, fijngesneden peterselie en een kwartje citroen. Er staat bruin brood en een stenen potje boter op tafel. Ach, ik ben misschien vooringenomen, maar ik heb nu al beslist dat dit de lekkerste maatjes van het seizoen zullen zijn. Terwijl we de kwaliteit van de visjes loven, komt de maître vragen of we er bezwaar tegen hebben dat er gefilmd wordt, de RTBf is er om een reportage te maken. We doen alsof we de cameraman niet zien, hoewel "Pour être filmé ici, il faut manger des maatjes." Gelaten haalt hij zijn schouders op, het zal hem wat. Ook onze hoofdgerechten vallen geweldig in de smaak. Uitstekende kabeljauw, in ruitjes geroosterd, een half gevuld tomaatje erbij, gekookte aardappelen en een zilveren schaaltje met huisgemaakte bearnaise. De clichés als 'meer moet dat niet zijn' vliegen in het rond. Om af te sluiten komt er nog een ristretto (4 euro) en een bordje frambozen (11 euro). Ik vraag ze zonder ijs, en ze komen, bepoederd met bloemsuiker en versierd met een takje verse munt. In aparte kannetjes is er room en coulis van frambozen.

    Als ik terugkom op de redactie vind ik in mijn postvak het boek Haring van de Zweed Leif Mannerström met meer dan honderd recepten voor haring. Lyrisch wordt de man als hij de visjes beschrijft. Ik neem me voor om me er later in te verdiepen, maar voor mijn part moet er met maatjes niet veel worden gedaan .Laat ze in hun blote schoonheid, zo zijn ze 'min beste moaten'. (Agnes Goyvaerts)

    La Marie Joseph
    Brandhoutkaai 47-49, 1000 Brussel
    02/218.05.96
    maandag gesloten
    bron; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flessenwater blijft favoriet


    Flessenwater blijft favoriet

     

    Ondanks de economische crisis, zijn mensen niet geneigd minder flessenwater in te slaan. Kraantjeswater hinkt nog altijd achterop, al is dat even gezond. Gewoonte en de gedachte dat gebotteld water heilzamer is, lijken de belangrijkste redenen. Zo blijkt uit een Britse studie.

    Gewoonte
    Voor het onderzoek werd bij sporters gepeild naar hun watergewoonten. De meeste ondervraagden tappen zelden water uit de kraan, eerder uit de fles. Volgens hen is flessenwater gezonder, al kunnen ze specifieke voordelen niet meteen benoemen. De belangrijkste reden lijkt echter gewoonte.

    Fles kraantjeswater
    In eigen land werd onlangs door de Oost-Vlaamse watermaatschappij de idee gelanceerd om flessen met kraantjeswater te verkopen in de supermarkt. Op die manier zou er meer water van de kraan worden gedronken, nadat bekend raakte dat 70 procent nooit kraantjeswater drinkt. Dat verhaal gaat niet door, omdat de distributeurs niet willen meewerken.

    Reglementering
    Belgisch kraantjeswater komt uit ondergrondse waterbekkens, uit meren en uit rivieren. Het heeft diverse behandelingen ondergaan. Het is geanalyseerd en gecontroleerd op 63 parameters. Deze hele behandeling is opgezet om de hygiënische kwaliteit van het water te garanderen. Geen enkel voedingsmiddel is zo sterk gereglementeerd als water.

    Als het water aan de vastgelegde normen voldoet, is het drinkbaar. Ook als het nog vervuilende bestanddelen zou bevatten (bacteriën, micro-organismen, chemische stoffen), is de hoeveelheid daarvan zo laag dat het niet als bedreigend gezien wordt voor de gezondheid van de verbruiker.

    Geur en smaak
    Vaak zijn het de smaak en de geur, die als storend ervaren worden en die maken dat de Belg zich afkeert van deze milieu- en portemonneevriendelijke drank. Om deze ongemakken te omzeilen kan het water geflilterd worden in een waterkan of kan je een filter inbouwen in de kraan. Geur en smaak verdwijnen ook als je water een hele poos in de koelkast laat staan. (lvl)
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peter De Clercq & Dominique Wynter - Basic BBQ. Alles wat je moet weten voor een geslaagde barbecue


    Peter De Clercq & Dominique Wynter - Basic BBQ. Alles wat je moet weten voor een geslaagde barbecue




    Bij de eerste zonnestralen haalt de Vlaming steevast de barbecue van stal en vullen de grillgeuren de straten bij de ondergaande zon. In het modale gezin is dit ook het moment waarop zich een wonder voltrekt. De gezinsleden die zich normaliter nooit in de keuken laten zien, promoveren zichzelf tot grillmeesters, terwijl de anderen sla mogen kuisen of de obligate tomaten en komkommers in schijfjes mogen snijden. De kinderen amuseren zich ondertussen met aardappels en zilverpapier, of de diepvriesfrieten liggen in het mandje te wachten op hun doop. Maar nog voordat de barbecue goed en wel brandt, heeft er zich al een tweede wonder voltrokken: die van de vleesvermenigvuldiging. Wie naar aloude Vlaamse traditie een barbecue wil organiseren, bedenkt eerst hoeveel vlees, vis en gevogelte er per week wordt gegeten, en bestelt vervolgens dezelfde hoeveelheid per persoon. Hoewel zo’n oervlaamse barbecue heel wat charmes heeft – de roséwijn mag in geen geval ontbreken – zijn er ook verfijndere manieren om met hitte, rook en aroma om te gaan. Dat dit dan met een chiquere term ‘outdoor cooking’ heet, doet al vermoeden dat het om een volwaardige keuken gaat.

    Peter De Clercq leverde in 2008 met het boek Just Grilling een ferm staaltje van zijn kunnen en onthulde de recepturen van 45 grillgerechten uit het repertoire van zijn restaurant Elckerlijc in Maldegem. De gastronomische cuisine pur sang die hij in dat boek presenteerde, kent ook een doenbaarder variant, en dat is de focus van Basic BBQ. De Clercq beseft als geen ander dat haalbare, eenvoudige recepten en duidelijke tips en uitleg de eerste stap zijn weg van het volumeroosteren van het Vlaamse barbecuefestijn. Dit boek vormt dan ook een logisch vervolg op de commercialisering van de barBcue-lijn die De Clercq ontwikkelde voor Point Virgule. Deze lijn omvat verschillende accessoires, kruidenmengelingen, marinades, smaakstix, vuurkruiden en -aroma’s zoals wijnstokken en olijfpitten en natuurlijk de onvolprezen Q-bag. De Q-bag is een gebruiksklare papillot met een kijkvenster doe toelaat de gaarheid van het gerecht te controleren. Natuurlijk wordt er hier en daar aan product-placement gedaan voor de producten uit deze barBcue-lijn - het zou eerder vreemd zijn als De Clercq zijn eigen producten niet zou gebruiken - maar nergens krijgt de lezer de indruk verzeild te zijn geraakt in een reclamecampagne.

    Het boek verzamelt elf recepten voor voor-en bijgerechen, vijftien voor hoofdgerechten en zes voor nagerechten. Deze tweeëndertig recepten voor barbecuegerechten worden voorafgegaan door een basishoofdstuk met nog eens dertien recepten voor marinades, kruidenmengelingen en sauzen. De inleiding bij dit boek bestaat uit wat algemene informatie over het kiezen van een barbecue en over het aanmaken ervan en het boek sluit af met een foto-impressie van het WK barbecue, een overzicht van een goed gevulde BBQ voorraadkast en een index op ingrediënten.

    Het geheim van een geslaagde barbecue ligt volgens De Clercqs recepten in het voorafgaand marineren en het blijven bedruipen van de vis, het vlees of de groenten tijdens het grillen. Voeg daaraan nog de aroma’s toe die vuurkruiden, hout van whiskyvaten, olijfpitten of wijnstokken afgeven tijdens het roosteren onder gesloten deksel, en een beetje grillmaster zet een aardig afsmakend gerecht op tafel. De Clercq creëerde voor dit boek zowel gerechten die op zichzelf staan, zoals grietfilet met olijfboter en asperges, tonijnsteak met spagheti en gerookt spek of Italiaanse grillworst met linzen, als gerechten die moeten worden gecombineerd met enkele goedgekozen bijgerechten of een originele salade. Soms gebruikt De Clercq de BBQ ook gewoon als hittebron om er bijvoorbeeld op te wokken.

    Elk recept bestaat uit een ingrediëntenlijst en een bereidingswijze waarbij soms bijkomende technieken zoals scampi’s pellen of het opensnijden van piepkuikens worden uitgelegd. Daarbij zijn de stap-voor-stap-foto’s van Lennert Deprettere die ook de foto’s van de gerechten en de sfeerfoto’s voor zijn rekening nam, zeer verhelderend. Alleen het recept voor bearnaisesaus op p. 27 klopt niet. Boter die je hebt opgewarmd, bij je gastrique hebt gedaan en hebt opgeklopt met eidooiers kan je niet meer beetje bij beetje toevoegen aan diezelfde massa. Over het boek verspreid staan ook heel wat lezenswaardige tips over producten, technieken en werkwijzen zoals het openen van oesters of het pareren van een ribstuk. Die zijn niet altijd even gelukkig geplaatst. Zo staat de uitleg over de Q-bag niet bij het eerste gebruik in het boek, en de tip hoe je met houtschilfers een bourbonaroma krijgt op een gasbarbecue staat maar liefst 30 pagina’s verwijderd van de vage verwijzing ‘zie voorbeeld’ op p. 74. En nu we er toch de schoonheidsfoutjes aan het uithalen zijn: bij een volgende fotoshoot zorgt De Clercq er beter voor geen kledij te dragen met tekst op zodat het minder opvalt als een foto gespiegeld wordt gereproduceerd omdat dat beter uitkomt bij de vormgeving van het boek.

    Basic BBQ is zeker een van de betere barbecueboeken van de laatste jaren voor het brede publiek en het voorziet de barbecueliefhebber van inspirerende en haalbare recepten. Daarnaast bevat het boek nuttige weetjes, tips en informatie waarmee iedereen zeker zijn voordeel zal mee doen. Met dit boek wordt outdoor cooking een plezier voor elk seizoen.


    Titel: Basic BBQ. Alles wat je moet weten voor een geslaagde barbecue
    Auteur: Peter De Clercq & Dominique Wynter
    Receptuur: Peter De Clercq
    Fotografie: Lennert Deprettere
    Uitgeverij: Lannoo
    Jaar: 2009
    Collatie: 145 pp. – ill.
    ISBN: 978-90-209-8292-3
    Kwalitatieve beoordeling: ***
    Moeilijkheidsgraad: II
    bron; blogspot.com


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Café: Giant Bar

     
    Café: Giant Bar


    Giant Bar
    © Ivan Put

    Brussel-Stad - Wat ons bij onze occasionele bezoekjes aan fastfoodrestaurants opvalt, is het feit dat ze vaak helemaal niet zo fast zijn als gedacht. Dat geeft ons de tijd om de verschillende menu’s, maten, opties en promoties op de menukaarten te ontcijferen, maar het zou wel eens kunnen dat net die wirwar van formules de hamburgertenten zo traag maakt.

    In die zin zit er wel muziek in het nieuwe concept dat Quick nu lanceert met zijn Giant Bar: een kleinere en sterk vereenvoudigde versie van haar traditionele restaurants.

    De eerste Giant Bar opende vorige week de deuren in de vernieuwde ondergrondse galerij van het Centraal Station, en staat nagenoeg volledig in het teken van de Giant. Dat is het in België meest verkochte broodje (27.000 per dag volgens Quick) met de mysterieuze saus, dat in de Giant Bar in vier formaten (junior/regular/mega/supreme) verkocht wordt. De enige opties zijn een milkshake, een softdrink en/of een portie fingerfood. Al zagen we dat de franchisenemer in het Centraal Station toch ook een gewone ham- en cheeseburger aanbiedt.

    Voor Quick opent de Giant Bar de mogelijkheid om op drukke maar duurdere plaatsen als stations, luchthavens en winkelstraten aanwezig te zijn zonder al te hoge huurprijzen te betalen.

    En als het succes te lange wachtrijen met zich meebrengt, zijn er in het Centraal Station nog alternatieven.

     Centraal Station - Madeleinegalerij (-1)

    Michaël Bellon 
    bron; brusselnieuws.be


    21-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gusto in La Bella Roma


    Gusto in La Bella Roma


     

    Het motto van twee jonge meisjes in Rome is: 'zoveel mogelijk zien op zo'n kort mogelijke tijd'. De tweede dag van onze trip in de hoofdstad van La Bella Italia was dan ook overweldigend, en bovenal vermoeiend. Na het gooien van een muntje in de Trevifontein, het paraderen op de Spaanse trappen, het vermijden van bloemenverkopers op de Piazza del Popolo, het spotten van Italiaanse knapperds en het fotograferen van het Pantheon, waren we toe aan een stevige maaltijd. Vanwege onze onbekwaamheid in het kaartlezen slaagden we er niet in om het leuke restaurant in onze reisgids te vinden. Moe en gefrustreerd spraken we in gebrekkig Italiaans de eerste de beste voorbijgangers aan en vroegen naar een goede eetgelegenheid. We waren ervan overtuigd dat men ons naar een toeristische en smakeloze brasserie zou sturen maar niets was minder waar. De pijnlijke voeten en vermoeidheid waren in een mum van tijd vergeten toen we restaurant/pizzeria/wijnbar Gusto binnenstapten. De hippe en trendy keten in pakhuisstijl scoorde meteen. Het was moeilijk kiezen tussen de vele smaakvolle gerechten. Uiteindelijk besloten we een lasagne te nemen. De bolognese was ver zoek maar we kregen op het bladerdeeg pittige pesto in de plaats. Een smaakvolle verrassing. Het toetje (Italiaanse tiramisu) was de kers op de taart. Niets dan lof voor Gusto. Het is een echte aanrader voor iedereen die houdt van verse pizza's en andere typisch Italiaanse gerechten. Aanpalend aan het restaurant is er een winkel waar men tal van leuke kookgadgets verkoopt. Op bepaalde dagen kan men er ook genieten van livemuziek. (Annelies Molein)

    Gusto, Piazza Augusto Imperatore 9, Roma,
    www.gusto.it
    bron; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mes & Vork: Jardin Tropical


    Mes & Vork: Jardin Tropical


     

    Tataki van tonijn, langoustines op de plancha, poten van koningskrab. de kaart van Jardin Tropical klinkt op het eerste gezicht vertrouwd in de oren. In het hogere segment van onze nationale restaurantcompetitie komen deze bereidingen en technieken al een paar jaar voor.

    Daar hebben we zeker ook geen problemen mee en helemaal niet wanneer chefs ze adequaat uitvoeren. Of hier en daar nog een paar leuke accenten meegeven. Dat lijkt precies wat chef Christophe Van den Berghe in zijn restaurant vlak bij de Knokse Zeedijk ambieert. Voor avant-gardegerechten is de badplaats trouwens nooit een toplocatie geweest. Daarvoor moet je eerder in de agglomeratie Brugge of centrum Sluis aan tafel aanschuiven.

    Rustig meedeinen op de golven van vernieuwing en als chef een persoonlijke bijdrage toeleveren lijkt de beste keuze in Knokke. Jardin Tropical behoort al een paar jaren tot het type restaurants dat niet alleen op zoek gaat naar een vaste, eigentijdse culinaire lijn maar ook jongleert met aparte verkoopformules. Met diverse menutypes waaronder een speciaal, prijsgunstig aanbod op maandag en suggesties in tapasvorm wil Christophe Van den Berghe vlotter inspelen op de verwachtingen van zijn klanten. De gedreven chef kon door weloverwogen investeringen in een paar jaar tijd een visueel attractieve zaak uitbouwen. Hij creëerde een sterk team rond zich en heeft met echtgenote Evy - volgens GaultMillau de beste gastvrouw van het jaar - ook op professioneel vlak het geluk aan zijn zijde.

    Na een paar frivole hapjes is tataki van tonijn de opener. Een gerecht waar we tegenwoordig meestal voor (op)passen omdat de bereiding nog maar zelden aan de verwachtingen voldoet. De klassieker raakte tijdens de fusiongolf begin jaren negentig ook buiten het circuit van Japanse restaurants bekend. Sindsdien vond de relatief eenvoudige techniek van kort schroeien ook ingang in brasserieën en eetcafés. Voorwaarde voor een mooi resultaat is evenwel onberispelijke kwaliteit van het basisproduct. En daar wil het wel eens aan mangelen bij onze chefs die de ogenschijnlijk overdreven productzorg en ernst van Japanse collega's niet kunnen of willen begrijpen.

    Van den Berghe is op dat vlak wel bij de les en met zijn tonijn van superieure kwaliteit en perfecte bereiding heeft hij meteen alle aandacht aan tafel. Het gerecht heeft smaak, densiteit, sappigheid en frisheid. De compositie overstijgt zichzelf door het gedoseerd gebruik van een Japanse kruidenmengeling en een fijne streep elegante currymayonaise. Zorg en finesse liggen ook aan de basis van een scherp gesneden moot wilde heilbot. Op een tiende graad na de komma juist van temperatuur en daardoor ook van textuur, smelt de vis in de mond. Een langoustine kort aangezet op de plancha verhoogt nog het plezier.

    Uit de diverse groentegarnituren onthouden we gekonfijte kerstomaat met een evenwichtig gelaagde looksmaak. Enig minpuntje is het broodje dat door een gebrek aan crunch en pit geen match is voor de twee met zwier gecomponeerde voorgerechten. Tussengerecht zijn een paar stukken koningskrab waarvan het natuurlijke parfum alleen al onze speekselklieren activeert. Verrassend is het gebruik van verfrissende roze peper die in gelukkig vervlogen tijden menig eendenborstje ontsierde. Hier is de roze korrel meer dan okay. Het hoofdgerecht blijft onder de verwachtingen. Het tussenribstuk van Limousin-rund heeft naar onze smaak onvoldoende hoog vuur gekregen. Zo'n stuk van deze origine leent zich nochtans door het fijn gedoseerd vetgehalte uitermate makkelijk tot een korst, mooie kleuring en warme, bloederige bakwijze. Van een Maillard-effect is echter geen sprake waardoor het kwaliteitsvlees niet volledig tot zijn recht komt.

    Maar ach wat, 't is niet omdat een journalist al eens krom praat of schrijft dat meteen aan zijn verbaal vermogen moet getwijfeld worden. Dat geldt ook voor een kok. (Willem Asaert)

    Jardin Tropical

    > Zwaluwenlaan 12, 8300 Knokke
    > 050/61.07.98
    >
    www.jardintropical.be
    > woensdag en donderdag gesloten
    > lunchmenu 39 euro, menu's voor 62 en 92 euro, maandagavondmenu 55 euro
    bron; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Groenten en fruit kunnen blindheid bij ouderen afremmen'


    'Groenten en fruit kunnen blindheid bij ouderen afremmen'



    Dat mensen met het stijgen der jaren steeds vaker kampen met een afnemend gezichtsvermogen weten we al lang. Dat proces is niet vermijdbaar maar, zo schrijft de Sunday Telegraph, het kan waarschijnlijk wel worden afgeremd door het eten van groeten en fruit. Antioxidanten zorgen ervoor de de eerste symptomen trager ontwikkelen zodat een ergere graad van blindheid wordt uitgesteld.

    Een ploeg wetenschappers in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast ontdekte samen met collega's in de Ierse republiek dat het toevoegen van voedingssupplementen ervoor kan zorgen dat de door ouderdom en slijtage veroorzaakte 'maculaire regeneratie' trager gaat verlopen. Daardoor kan de laatste fase, waarbij de patiënt bijna niets meer kan zien, worden uitgesteld.

    Onder leiding van professor Usha Chakravarthy van het Centrum voor Visie en Vaculaire Wetenschappen van de Queens-universiteit in Belfast, onderzocht een groep vorsers 400 mensen die gemiddeld 77 jaar oud waren. Tijdens klinische tests gingen zij na of de rijke antioxidanten zoals die onder meer worden aangetroffen in fruit en groenten konden voorkomen dat een beginnende blindheid zich ontwikkelt tot de gevaarlijke laatste fase.

    Bij de proefkonijnen die voedingssupplementen met antioxidanten hadden gekregen vertraagde de afname van de zichtbaarheid. De groep die placebo's kreeg vertoonde geen verschil met de normale trend van gezichtsafname.
    bron ; nieuwsblad.be



    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!