Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    26-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het cocktailuurtje was nog nooit zo simpel


    Het cocktailuurtje was nog nooit zo simpel

    het cocktailuurtje was nog nooit zo simpel


    Wie graag cocktailfeestjes houdt, maar niet van de vele voorbereidingen houdt, kan nu zijn hart ophalen bij de nieuwste services van de cocktaillovers. Deze gastronomische bende bereidt alle cocktails vers voor je voor, en levert ze zonder problemen aan huis.

    "Onze services bestaan uit drie onderdelen: cocktail in a box, de workshops en de cateringservice. Bij cocktail in a box vullen we cocktailtainers van 5 toto 20 liter met dagvers bereide cocktails naar keuze. Omdat we de drankjes enkele uren op voorhand moeten maken, kunnen we wel geen Mojito's, Caiperinha's en cocktails met room aanbieden. De dozen kunnen zelf afgehaald worden, of we kunnen ze leveren als het gaat om bestellingen vanaf 10 liter. Voor een box van 5 liter tel je een kleine 85 euro neer", vertelt Fred van Cocktaillovers.

    Maar daar stopt de pret niet, want dankzij de cocktaillovers moet je helemaal niets voorzien. Zij kunnen ook bijhorende glazen, versiering en ijs aanleveren. Zoek je nog een gepaste uitstap met je vrienden of collega's dan kan je bij hen ook terecht voor een leuke workshop. "Tijdens onze 2 uur durende workshop worden een 8 cocktails gedemonstreerd om ze vervolgens alle 8 te laten bereiden door de deelnemers. Wij voorzien alle tools en ingredienten alsook glazen en ijs. De klant kan zelf een gewenste locatie uitzoeken, maar we kunnen zelf ook 2 locaties in het Gentse voorzien", besluiten de cocktaillovers.
    bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hou je kruiden extra lang fris


    Hou je kruiden extra lang fris

    hou je kruiden extra lang fris 


    Een omelet met vers gesneden peterselie. Een pasta pesto met enkele blaadjes basilicum. Of een verfrissend chocolade-ijsje met munt. Verse kruiden brengen pit in je keuken. Alleen jammer dat ze snel verslappen en zo alle geur en smaak verliezen. Met de nieuwe kruidenbewaarder van Cuisipro geniet je wekenlang van het aroma van écht verse kruiden.

    Verse kruiden echt vers houden, is niet zo gemakkelijk. Met de nieuwe kruidenbewaarder van Cuisipro is de oplossing binnen handbereik! Je heft gewoon het binnendeel van de kruidenbewaarder op, vult de koker met water tot aan de vullijn, plaatst je favoriete kruiden erin en zet in de koelkast of op het aanrecht.

    Een takje tijm nodig? Een beetje koriander of dille? Dan hef je gewoon het binnenste deel van de kruidenbewaarder op. Cuisipro verzekert je wekenlang een perfecte bewaring van je kruiden (zeker in de koelkast) en een heerlijke smaak en geur. Bovendien leent de kruidenbewaarder zich ook om groenten zoals asperges lang vers te houden.

    Materiaal: kwaliteitsvolle kunststof Diameter: 12 cm Hoogte: 24 cm Adviesverkoopprijs: 25 euro Verkrijgbaar: vanaf juli 2009 (voor winkelpunten tel. 014/285 210)

    bron;gva.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pindakaas goed voor je hart


    Pindakaas goed voor je hart

    pindakaas goed voor je hart 


    Wie vijf keer per week een eetlepel pindakaas binnenwerkt heeft tot 44% minder kans om een hartziekte te krijgen. Dat blijkt uit een dieetanalyse tussen 1980 en 2002 bij 6.000 proefpersonen.

    Wie regelmatig een kleine hoeveelheid pindakaas eet, is niet ongezond bezig. Pindakaas blijkt namelijk, in erg kleine hoeveelheden, namelijk meer goede als schadelijke effecten teweeg te brengen. Zo vermindert het de kans op een hartaanval en beroerte, heeft het een goede invloed op de cholesterol, gaat het infecties in het lichaam tegen en versterkt het de bloedbanen rond het hart.

    bron; gva.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJs als belevenis ; wonderlijke lessen van ijsmaker Willem Parel


     wonderlijke lessen van ijsmaker Willem Parel

    IJs als belevenis

     Eindelijk zomer. De komende dagen mag dus die ijsmachine, die al weer twee jaar onder de kast staat, tevoorschijn worden gehaald. Wij gingen op zoek naar een ijsmaker die wel een paar tips wilde geven voor de thuisijsmaker. Het werd Texel, en niemand minder dan Willem Parel, eigenzinnig op zin minst. Eerste les: „De meeste ijsmachientjes voor thuis deugen niet. Maar ik weet hoe je er toch prima ijs in kan maken…”


     
    Foto: Frank de Ruiter
     
    Foto: Frank de Ruiter

    Zijn ijsmachine is al bijna antiek. En de pasteuriseermachine lijkt door Pasteur zelf te zijn gebouwd. Maar het werkt allemaal en na enig aandringen wil Willem Parel wel proberen tien minuten alleen maar over ijs te praten. IJs meneer Parel!

    „Wel, er is één ding dat je met zo’n huisijsmachine moet weten, de messen waarmee het ijs van de rand wordt geschraapt zijn meestal van plastic en daardoor kan er gewoon niet genoeg druk op de koude wand worden gezet om het ijs echt glad te krijgen. Het ziet er wel zo uit, maar een professionele machine verkleint de vetbolletjes in de melk en de room. Dat kan zo’n thuismachine niet. Dus vooral wanneer je het ijs wil invriezen voor de volgende dag, of later, heb je een probleem. Wanneer je dan het ijs wilt eten, is het dik, zwaar en plakkerig. Niet luchtig en crèmeachtig zoals het hoort te zijn. Dat heeft te maken met de opbouw van melk. En de room.

    Echte melk
    Ja, want we gaan natuurlijk wel echte melk en echte room gebruiken. Maak jezelf niets wijs. Wanneer je fabrieksijs koopt, dan kan er op de verpakking staan dat er slagroom in zit maar dat is meestal niet het geval. Vrijwel altijd melkpoeder en kokos- of palmvet. Want anders wordt het te duur. Slagroom is geen beschermde benaming, dus ze kunnen erop zetten wat ze willen. Net als die zogenaamde vruchten. Eén echte aardbei op een paar honderd liter is genoeg om het aardbeienijs te noemen. De rest komt uit de smaakmakersfabriek.”

    Hoewel we Willem Parel voorhouden ook heus wel eens lekker fabrieksijs te hebben gegeten, wil hij er weinig van weten. We waren gewaarschuwd, een eigenzinnig type. „Echt roomijs maak je van volle melk en daar gaat nog room bij ook. Zo is het en niet anders. De tip om toch lekker ijs te krijgen wanneer je thuis zo’n machientje heb staan met die plastic messen is simpel. Je kookt je recept. Dan zet je de schaal waar je dat in hebt gemaakt in een bak ijskoud water en zet daar je staafmixer met mesjes in. Tien minuten, wat maakt het uit, je wilt het lekker toch? Gewoon blijven draaien. Wat je uiteindelijk hebt gedaan is het homogeniseren van de room en de melk. Laat nu rustig nog een poosje in de ijskast staan. Tot rust komen, aan elkaar wennen. Een uur of zes. Dan nog een keer in de mixer en pas dan in de ijsmachine. Dat ijs kan je zo in de diepvries zetten, bij ontdooien is het direct zoals ijs moet zijn.”Hoewel hij nu begint over het roken van rode ponen, die volgens hem veel lekkerder zijn dan palingen, weten we Willem Parel in zijn werkruimte eindelijk weer richting ijs te krijgen. Dingen die heel lastig lijken, zijn bij hem een fluitje van een cent.

    „Pas op! Echt ijs is pas de volgende dag goed. Juist omdat het koud is, moet je het tijd geven om de smaak af te geven. Het ijs dat uit de machine komt, smaakt al geweldig, maar laat je het een dag in de diepvries staan en dan langzaam in de ijskast op laten komen tot –12°C. Dat is de ideale temperatuur om ijs te scheppen. En moet je dan eens proeven hoe lekker.”

    Mintijs, lavendelijs, dropijs, hij maakt ijs waar je nog nooit van hebt gehoord. Kokosijs, waarmee hij in 2003 nationaal kampioen werd, ijs met kletskoppen erin en wat zelfgemaakte karamel, ijs met koek, zelfs ijs met mierikswortel. De vraag is wat voor ijs hij niet maakt? „Alles. Maar mijn beste ijs moet nog komen. Ik weet niet wat, ik weet niet hoe, ik weet niet met welke combinatie, maar ik ben er zeker van, er komt nog een smaak aan die van zich zal doen spreken.”

    Eieren
    Wat moeten we nog meer weten over ijs maken? „Kijk goed in de recepten die er bij de ijsmachines zitten. Vaak worden veel te veel eieren aanbevolen. Logisch, want wanneer je het vers eet smaakt dat prima, maar wanneer je je ijs bewaart dan krijg je een flinke teleurstelling. Het ijs wordt veel te compact.”

    Door het openstaande autoraam weet hij nog even zijn boodschap luid en duidelijk in te prenten: „IJs eten is een beleving, maar ijs maken is een belevenis, schrijf dat maar op, dan begrijpen de mensen het wel.”

    Wie het ijs van Willem Parel wil proeven, die moet naar Texel en gewoon maar eens rondvragen. Hij zit in Oudeschild. Maar we kunnen echt niet beloven of hij juist op de dag dat je hem wilt bezoeken lamskroketten aan het maken is. In ieder geval is er een vitrine met zijn ijs in de prachtige Zelfpluktuin, ook in Oudeschild. Felix Wilbrink
    bron; telegraaf.nl


    25-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zuivel is gezond, voor iedereen



    Zuivel is gezond, voor iedereen

    Bouwstenen voor een gezond gestel

    Zuivel is een rijke bron van ingrediënten met positieve gezondheidseffecten: calcium, vitamine A, B6, B12 en D, eiwitten, fosfor en mineralen. Zuivel is belangrijk voor je lijf.

    melk


    Zuivel is de voedingsbron bij uitstek om te beschermen tegen botontkalking of osteoporose. Bij botontkalking is de botdichtheid zo laag dat er gemakkelijk botbreuken kunnen optreden. En hoe ouder je wordt, hoe brozer je botten worden.

    Daarom is het zaak zo veel mogelijk calcium in te nemen. Botontkalking is misschien niet te voorkomen, maar je kan het wel afremmen. Zuivel is dus belangrijk tijdens de zwangerschap, tijdens de kinderjaren en tijdens je volwassen leven. Altijd eigenlijk.

    Gezond zwanger
    Tijdens je zwangerschap is je baby afhankelijk van wat jij eet. Let er dus op dat je gezond eet als je zwanger bent. Zo krijgt je baby de juiste voedingsstoffen binnen. Deze voedingsstoffen uit zuivel hebben jij en je baby nodig:

    • Calcium: zwangere vrouwen hebben dagelijks duizend milligram calcium nodig. Dit kan je vooral uit melk, melkproducten en kaas halen. Dit is goed voor de botopbouw van je baby. 
    • Eiwitten: eiwitten zijn nodig voor de groei van de baarmoeder, de placenta, de borsten en voor de groei van de baby. Over het algemeen krijg je voldoende eiwitten binnen uit melk, vlees, vis, kip, noten en eieren.

    Let wel op met kaas. Zwangere vrouwen mogen geen buitenlandse zachte kazen eten die zijn gemaakt van rauwe melk. Deze kunnen de listeriabacterie bevatten, en die is schadelijk voor je baby. Als de kaas is gemaakt van rauwe melk staat dat op het etiket: ‘au lait cru’.
    door: Redactie
    bron; gezondheidsnet.rnews.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mangolassi


    Mangolassi

    Mangolassi 

    Ingrediënten
    - 2 rijpe mango’s
    - 5 dl yoghurt
    - 4 muntblaadjes
    - een mespunt gemalen sechuanpeper (facultatief)
    - enkele druppels citroensap

    Bereiding
    1 Schil de mango’s en verwijder de pitten.
    2 Doe het vruchtvlees in een blender en voeg er de yoghurt en het citroensap aan toe. Mix zeer grondig tot een mooi gladde massa is bekomen.
    3 Dien ijskoud op met een blaadje munt en bestrooi ze heel lichtjes met wat fijngemalen sechuanpeper voor een speciale toets!
    bron;skynet.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wortelcake

    Wortelcake



     

    Ingrediënten


    - 4  wortel
    - 75 g amandelpoeder
    - 75 g hazelnoten (gemalen)
    - 50 g walnoten (gemalen)
    - 7  ei
    - 300 g suiker
    - 0  zout
    - 0  kaneelpoeder
    - 50 g paneermeel
    - 50 g bloem (tarwebloem)
    - 7 g bakpoeder
    - 10 g boter (bakboter)
    - 20 g poedersuiker
    - 50 g amandelschilfers

    Bereiding

    De eierdooiers mooi schuimig kloppen met de helft van de suiker, een snuifje zout en een mespuntje kaneelpoeder.De gemalen noten (amandelnoten, walnoten en hazelnoten) mengen met evenveel geraspte wortelen, het paneermeel, het bakpoeder en de gezeefde bloem. Alles door de eierdooiers roeren.De eiwitten tot sneeuw kloppen met de rest van de suiker en zorgvuldig door het deeg spatelen.In een beboterde springvorm overscheppen en gedurende 45 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180 graden.Uit de oven nemen, volledig laten afkoelen en de vorm verwijderen. Een dagje laten opstijven in de koelkast alvorens aan te snijden.Bestuiven met poedersuiker en garneren met geroosterde amandelschilfers.Tip: in plaats van de taart te bestuiven, kan ze ook worden gegarneerd met suikerglazuur. Hiervoor moet 200 gram bloemsuiker in een warmwaterbad worden gemengd met 2 eetlepels citroensap en 2 eetlepels kirsch. De taart hiermee bestrijken en laten afkoelen.
    bron; skynet.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensgebraad met salieroomsaus


    Varkensgebraad met salieroomsaus



     

    Ingrediënten


    - 800 g mignongebraad
    - 40 g boter (bakboter)
    - 0  peper
    - 0  zout
    - 150 g ham
    - 2.5 dl room
    - 1.5 dl wijn (wit/droog)
    - 1  ui
    - 1 eetlepel ketchup
    - 1 mespuntje saliepoeder

    Bereiding

    Het gebraad in hazelnootkleurig gesmolten boter aanbakken. Kruiden met peper en zout. Vervolgens in een voorverwarmde oven van 200 graden plaatsen. Na 10 minuten de oven lager zetten tot zo'n 175 graden en nog een 15-tal minuten laten garen. Tijdens het braden het vlees regelmatig bedruipen.De ui fijnhakken en de gekookte ham in blokjes snijden.Wanneer het vlees gaar is, uit de oven halen, afdekken met aluminiumfolie en nog 10 minuten laten rusten alvorens het te versnijden.In het braadvocht de ui fruiten. De gekookte ham, witte wijn, room en ketchup toevoegen. Goed laten doorkoken.Onder voortdurend roeren het saliepoeder toevoegen, kruiden met peper en zout.De saus over het vlees verdelen. Opdienen met gebakken aardappelen en fijne boontjes of doperwtjes.
    bron; skynet.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cherbourg, het einde van de wereld



    Cherbourg, het einde van de wereld

    cherbourg

    Cherbourg, op een boogscheut van het uiterste puntje van Normandië, leeft van de scheepvaart maar bezit ook enkele unieke bezienswaardigheden. En langs de kustlijn buiten de stad eist de overweldigende natuur de hoofdrol op.

    De verhalen van stripfiguur Corto Maltese -zeeman én avonturier- spelen zich altijd af op verre zeeën en in mysterieuze havensteden. Dat de eerste tentoonstelling in 20 jaar rond Corto en zijn geestelijke vader Hugo Pratt in Cherbourg plaatsvindt, is dus geen toeval. Deze stad van zeebonken op het einde van het grillige schiereiland Cotentin staat uitdagend met de neus naar Engeland gericht en trotseert fier de zeewind. Ook de honderd werken van Pratt die hier monumentaal worden weergegeven: reuzenportfolio's, zeefdrukken op metaal, panorama's, schetsen...

    De echte parapluies de Cherbourg

    In de haven varen de ferries naar Engeland en Ierland in en uit, maar ook grote cargoboten en plezierjachten kriskrassen door elkaar. Met haar moderne Port Chantereyne pakt de hoofdstad van het departement Manche uit met de grootste jachthaven van Frankrijk en dit zorgt voor leven in de stad. De havenmond wordt omarmd door de grootste artificiële dijk ter wereld waar in totaal twee eeuwen (!) aan gebouwd werd en die bezaaid is met forten. U observeert dit vernuftige bouwwerk het best via een boottochtje in de haven.

    Het oude centrum van Cherbourg is een doolhof van kleine geplaveide straatjes, waarvan er veel verkeersvrij zijn, met boetieks, gespecialiseerde voedingswinkels en veel cafés en restaurants. Eén van de mooiste gebouwen die na de oorlogsbombardementen overeind zijn gebleven, is het stadstheater met binnenin een prachtige Italiaanse theaterzaal.

    De meeste huizen in het centrum, waaronder ook enkele pareltjes in art nouveau en art deco zijn opgetrokken in de typische grijze steen uit de streek. Toch geeft Cherbourg een kleurrijke indruk, dat zagen we al in de musicalhit Les parapluies de Cherbourg uit 1964. Tijdens de opnames van dit Franse antwoord op Singing in the rain bleef het echter kurkdroog, zodat de brandweer moest uitrukken om voor de regendruppels op de paraplu en de gele regenjas van Cathérine Deneuve te zorgen. In 1986 begon een slimme zakenman met de productie van Le véritable Cherbourg, een kwaliteitsparaplu waarvoor u in zijn winkel in het centrum van de stad 85 euro of meer betaalt. Maar dan bezit u dus wel een echte parapluie de Cherbourg!

    Van de zee naar de rotsen

    De stad biedt gratis rondleidingen langs de grootste bezienswaardigheden. Zo is er het mooie renaissancekasteel met 19de eeuws landschapspark Le Ravalet of het park Liasis met zijn serres. En er is natuurlijk La cité de la Mer, een modern complex dat volledig is gewijd aan het leven in de oceaan en de menselijke ontdekkingen daar. Het is gevestigd in het oude Gare Maritime, een gigantisch gebouw waar vroeger de transatlantische pakketboten naar de nieuwe wereld vertrokken. U vindt er het diepste aquarium van Europa maar dé blikvanger is de oude atoomduikboot Le Redoutable, de grootste bezoekbare onderzeeër ter wereld.

    Buiten Cherbourg is het vooral genieten van de natuur van Normandië. Meteen ten westen van de stad begint het befaamde wandelpad Le sentier de douaniers (80 km) dat helemaal tot aan de Mont Saint-Michel loopt en de kustlijn volgt langs bochtige wegen en grillige rotsformaties met een uitzonderlijke variatie van landschappen en kleuren. Het loopt via het pittoreske Port Racine, bekend als het kleinste haventje van Frankrijk en bereikt halfweg het uiterst westelijke punt aan de Cap de la Hague, bij de vuurtoren van Goury. Dichter bij het schijnbare einde van de wereld kunt u niet komen...

    Praktisch

    Hoe geraakt u er? Cherbourg ligt op 600 km van Brussel.

    Info: Tentoonstelling Corto en Hugo Pratt, nog tot 20/9 in Musée Thomas-Henry, Rue Vastel 4, Cherbourg. Di-vr: 10-18 uur, za-zo: 14-18 uur. Toegang: gratis. Info: tel. 00 33 2 33 23 39 38, www.ville-cherbourg.fr en www.manchetourisme.com  

    Waar slaapt u? In Pointe de la Hague: hotel L'Eguillere, tel. 00 33 52 75 31. In Cherbourg: gastenkamers bij Marie Pierre en Patrice Perrot, tel. 00 33 2 33 43 06 93.


    Auteur: Filip Godelaine
    bron; plusmagazine.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezond als een vis

     

    Gezond als een vis

    foto


    Twee maal per week vis eten is een absolute aanrader voor wie gezond door het leven wil gaan.


    Twee maal per week vis eten is een absolute aanrader voor wie gezond door het leven wil gaan.

    Vis brengt heel wat eiwitten, vitaminen en mineralen aan - waaronder jodium en selenium - die een positieve invloed hebben op het menselijk lichaam. De meeste vissoorten zijn mager en passen dan ook perfect in een gezonde lijnvriendelijke voeding.

    Vette vissoorten hebben echter ook belangrijke troeven. Zij zijn een belangrijke bron van de onverzadigde omega 3-vetzuren (EPA en DHA) die van vitaal belang zijn voor het optimaal functioneren van cellen, weefsels en organen en voor een goede ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel en de hersenen (vooral bij kleine kinderen). Daarnaast verminderen omega 3-vetzuren ook het risico op hart- en vaatziekten. Vette vis levert bovendien de vetoplosbare vitaminen A en D. Vitamine D is belangrijk voor een goede calciumopname en zo ook voor een optimale opbouw en onderhoud van sterke botten.

    Indeling van de vissen volgens hun vetgehalte:

    • zeer mager (minder 1% vet) : bv. schelvis, wijting, kabeljauw, pollak, leng, koolvis, rog, tong, griet, zeeduivel;
    • mager (1 tot 2% vet) : bv. pladijs, tongschar, poon, tilapia, zeebaars;
    • vette vis (rijk aan omage 3-vetzuren) (2 tot 10% vet) : bv. forel, zalmforel, zeebarbeel, roodbaars, tarbot, pangasius, ansjovis, sardien;
    • zeer vette vis (zeer rijk aan omega 3-vetzuren) (meer dan 10% vet) : bv. zalm, paling, sprot, makreel, meerval.
    Het vetgehalte van sommige vissen zoals haring en makreel kan sterk variëren – van 5 tot 25% - naargelang het leefmilieu, de leeftijd, het geslacht en het seizoen.

    En wat met de milieuvervuiling? Net zoals alle andere voedingsproducten krijgt ook vis te maken met de gevolgen van milieuvervuiling. Precies om deze reden legt de Europese Unie strenge normen op voor milieuvreemde stoffen, die de veiligheid van de consument waarborgen. Variëren en dus voor verschillende soorten vis kiezen biedt bovendien de beste bescherming tegen mogelijke schadelijke invloeden van contaminanten.

    Meer informatie over voeding en gezondheid vind je op www.nice-info.be > zoeken op ‘vis’ in de zoekfunctie en je krijgt de belangrijkste wetenschappelijke artikels over vis en gezondheid..
    bron; visinfo.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griet 'en cocotte' met risotto, prei en sherry


    image 


    Griet 'en cocotte' met risotto, prei en sherry

    Tip :

    De truffel kan vervangen worden door garnalen, voeg deze pas op het laatste toe. De manier van werken is vacuumkoken van in de jaren ‘stillekes’ op de ‘Leuvense stoof’!


    Vis & eenpansgerechten, van 't vuur op tafel

    Benodigdheden : - voor 4 personen -

    600 g grietfilet
    2 staven jonge prei
    100 g risotto-rijst
    4 dl gevogeltebouillon
    2 dl room
    4 sjalotten
    30 g parmezaan
    20 g boter
    5 dl gevogeltebouillon
    1 dl sherry
    2 cl sherry-azijn
    150 g rauw brood of pizzadeeg
    1 verse truffel
    bieslook voor afwerking


    Bereidingswijze :

    1. Fileer de griet, verwijder het vel en snijd in schijfjes.
    2. Snijd de prei in brunoise en was.
    3. Voor de risotto: stoom de rijst 20 minuten in gezouten water. Maak een saus met de gevogeltebouillon en de ½ van de versnipperde sjalot. Voeg de room toe en laat inkoken tot een dikke soep. Voeg de warme saus bij de warm gestoomde rijst. Meng voorzichtig en dek af met plastiekfolie. Laat 10 minuten rusten, voeg dan de parmezaan en de boter toe.
    4. Voor de saus: voeg de rest van de sjalot bij de kippenbouillon en laat tot de helft inkoken. Voeg de sherry en de sherry-azijn toe, breng op smaak.
    5. Snijd de truffel in dunne plakjes.
    6. Doe de risotto in de cocotte, doe daarop de rauwe prei. Schik er de griet en de truffel op. Plaats het deksel op de cocotte en bevestig het pizza- of brooddeeg rond het potje en het deksel.
    7. Plaats in de oven gedurende 15 minuten op 200°C.
    8. Verwijder het deksel en lepel er de warme sherrybouillon op. Werk af met wat versnipperde bieslook.
      bron; visinfo.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rozijnen zijn gezond, maar...


    Rozijnen zijn gezond, maar...


     

    Rozijnen, of gedroogde druiven, zijn een gezond tussendoortje... op voorwaarde dat je ze met mate eet. Rozijnen bevatten immers niet alleen de goede eigenschappen van druiven, maar ook veel suikers en calorieën. Dat schrijft gezondheidsnet.be.

    Vitamines en anti-oxidanten
    Onder de gezonde eigenschappen van druiven wordt verstaan: druivensuiker (of onmiddellijk energie), organische zuren, veel B-vitamines en polyfenolen die goed zijn voor hart- en bloedvaten. De schil van de druiven bevat anti-oxidanten (de blauwe meer dan de groene), die het lichaam beschermen en de bloedsomloop bevorderen.

    Nieren, spijsvertering en cholesterol
    Druiven stimuleren ook de spijsverteringssappen, de voedselopname en houdt ons interne milieu in evenwicht. Ze is ook uitstekend voor de nierfunctie terwijl de vezels die in de schil en de pitten zitten, de darmtransit bevorderen. Wie gevoelige darmen heeft, doet er goed aan de schil en pitten te verwijderen. Ook je cholesterolniveau heeft baat bij de saponines in de druiven.

    Veel calorieën
    Maar niet alles aan de rozijn is gezond. Rozijnen bevatten immers 285 kilocalorieën per honderd gram, wat behoorlijk veel is. Ook druiven zijn een van de calorierijkste vruchten (72 kcal/100 g). Dat komt vooral door de suikers die ze bevatten: gemiddeld 15 tot 18 g per 100 g, terwijl de meeste andere vruchten ongeveer 12 g suikers bevatten per 100 g. In rozijnen wordt dat 84 gram suiker per 100 gram.

    Goed voor de tanden
    Toch blijven rozijnen een gezond tussendoortje, als je ze met mate eet. De vezels (5,4 gram per 100 gram) zorgen voor een verzadigd gevoel en een vlotte darmwerking. Nog een voordeel: rozijnen zijn tandvriendelijk, ondanks de suikers. Ze bevatten immers ook bacteriedodende bestanddelen die de vorming van tandplaque tegengaan. (edp)
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mannen halen meer genot uit eten dan uit seks


    Mannen halen meer genot uit eten dan uit seks

    mannen halen meer genot uit eten dan uit seks


    De liefde van de man gaat effectief door de maag. Zo blijkt uit een Australisch onderzoek. Het grootste genot volgens mannen is namelijk een heerlijk bereide maaltijd. Seks komt pas op de vierde plaats.

    Welke alledaagse belevingen bekoren u het meest? Met die vraag werden Australische mannen en vrouwen geconfronteerd. Met stip op één stond bij mannen het genot dat ze haalden uit lekker eten, daarna volgden persoonlijke prestaties en ontspanningsbehoeften. Seks kwam pas op de vierde plaats.

    Volgens onderzoekers zijn de resultaten te verklaren door het aanwezige rolpatroon in Australië. "Mannen zijn het gewend om gevoed te worden door de vrouw. Statistisch gezien is het in Australië de vrouw die het vaakst het eten bereidt, en na al dat koken smaakt het eten je minder dan wanneer ja na het werk gewoon je voeten onder tafel kan steken", besluit psycholoog David Haynes.
    bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaghetti met tomaat mozzarella en baslicum



    Spaghetti met tomaat
    mozzarella en baslicum

    Een heerlijk lichte pasta die je in een handomdraai hebt gemaakt.
    Gebruik er mooi rijpe tomaten voor, die zijn lekker zoet van smaak.
    Je kunt de mozzarella ook door Parmezaanse kaas vervangen. Dit is alleen wel een zwaardere (vettere ) kaas.

    OMSCHRIJVING

    1

    Breng water aan de kook voeg zout toe en vervolgens de pasta.

    2

    Snijd de tomaten in stukjes en hak de knoflook fijn.

    3

    Verhit een pan op matig vuur. Voeg de olijfolie toe en de tomaten. Bak deze 2-3 minuten.

    4

    Schenk dan de gepelde tomaten erbij en roerbak mee. Zorg dat de gepelde tomaten ook in kleine stukjes gesneden zijn.

    5

    Bak even mee en breng op smaak. voeg dan de afgegoten pasta toe en roer goed door.

    6

    Schep op en strooi er dan de kaas en basilicum over.

    bron; www.kookse.tv

    INGREDIËNTEN

    Voor 4 personen

    • 1 bosje baslicum, in reepjes gesneden
    • 500 gr. spaghetti
    • 250 gr. mozzarella, in kleine blokjes gesneden
    • peper/ zout
    • 1 blik gepelde tomaten
    • 2 verse tomaten, in stukjes
    • 1 teen knoflook, fijngehakt
    • 2 eetl. olijfolie


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Supermarktslaatjes bevatten meer calorieën dan hamburger van McDonald's"
     

    "Supermarktslaatjes bevatten meer calorieën dan hamburger van McDonald's"

    supermarktslaatjes bevatten meer calorieen dan hamburger van mcdonald s


    Wie denkt gezond door het leven te stappen door elke dag een slaatje van de supermarkt te eten kan wel erg bedrogen uitkomen. Brits onderzoek bij ruim 20 verschillende salades toont namelijk aan dat zo'n supermarktslaatje al snel evenveel tot meer calorieën bevat dan een maaltijd van McDonald's.

    Een supermarktslaatje telt al snel 412 calorieën en zo'n 20,3 gram vet. Een Big Mac van McDonald's telt 490 calorieën en 24 gram vat. Niet veel verschil? Het kan zelfs nog erger sommige salades bevatten al snel 855 calorieën. Goed naar de ingrediëntenlijst kijken is volgens de onderzoekers dan ook hoogst noodzakelijk.

    Vooral mayonaise en andere dressings, die bij de salades worden gegeven, bleken echte caloriebommen te zijn.
    bron; gva.be


    24-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GESTOOMDE FOREL met rozemarijn en citroen



    Gestoomde Forel

    met rozemarijn en citroen




    Een eenvoudige bereidingswijze maar zo lekker. Doordat de vis langzaam gaat kan de garing bijna niet fout gaan. Als je de vis iets te lang laat staan is deze niet meteen droog. Varieër lekker met kruiden.



    OMSCHRIJVING

    1

    Vouw een aantal lagen aluminium over elkaar heen. Dit zorgt voor extra stevigheid.

    2

    Leg een plakje citroen op de folie en vervolgens de forel (len). Doe de rozemarijn in de vis.

    3

    Leg er een vel aluminiumfolie op en vouw de randen dicht. Laat een zijde open. Zorg ervoor dat je de punten naar boven vouwt anders loopt het vocht er dadelijk uit.

    4

    Doe er de overige citroen plakken bovenop. Schenk de wijn erin en vouw dicht.

    5

    Schuif de vis in een voorverwarmde oven. laat ongeveer 15-20 minuten garen.

    6

    Serveer bijvoorbeeld met een lekker lichte pasta.

    bron; www.kookse.tv

    INGREDIËNTEN

    Voor 2 personen

    • 1-2 forellen (ligt aan de grootte ervan).
    • paar takjes rozemarijn
    • halve citroen
    • scheut wittewijn
    • aluminiumfolie

    23-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelcake ; Appelcake bakken


     Appelcake; Appelcake bakken


     

    Heerlijk appelcake smullen direct nadat de appelcake gebakken is: ga snel dit eenvoudige appelcake recept bakken!

     

    Een eenvoudige te maken appelcake die erg lekker is. Indien je niet van kaneel houdt, kan je dit in het recept weglaten.

     

    Ingredienten om appelcake te bakken

           3 Granny Smith appelen
     

    • 120 gram gezeefde zelfrijzende bloem (of zelfde hoeveelheid bloem + 1/2 theelepel bakpoeder)
       
    • 125 ml plantaardige olie
       
    • 100 gram suiker
       
    • 2 eieren
       
    • 2 eetlepels kaneel poeder - naar smaak!
       
    • ingevette en bebloemde bakvorm van ongeveer 13 cm x 13 cm (169 vierkante centimeter)
       
    • 1 eetlepel van je favoriete suiker

    Indien het deeg te vast is: houdt 60 ml melk bij de hand.

    Klop wat room op als je de appelcake met stijf geklopte room wil serveren.

    Hoe deze appelcake bakken

    Oven voorverwarmen op 180 graden.
     

    1.   Appels schillen, klokhuis verwijderen en in een halve centimeter dikke halve maantjes snijden. Besprenkelen met de kaneel, goed onder elkaar mengen en apart zetten.
     

    2.   In een grote kom de olie en de suiker met een garde - of beter gebruik een mixer met kloppers op lage snelheid - mengen.
     

    3.   Voeg de eieren 1 voor 1 toe en mix goed.
     

    4.   Voeg nu langzaam de bloem toe en blijf kloppen. Indien het deeg te dik wordt, voeg dan de melk toe.
     

    5.   Giet het appelcake beslag in de bak vorm.
     

    6.   Schik de appel schijfjes op het cake beslag zoals schubben van een vis over elkaar passen (dicht op mekaar dus).
     

    7.   Besprenkel 1 eetlepel van je favoriete suiker over de appel schijfjes.
     

    8.   Laat de appelcake bakken totdat je er een tanden stokertje in kan prikken dat er daarna proper terug uitkomt (minimum 30 minuten).  

    Deze appelcake wordt 5 minuten nadat hij uit de oven komt heet geserveerd met vanille roomijs of opgeklopte room.
    bron; appelcake.com


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Banketbakkersroom met aardbeien



    Banketbakkersroom met aardbeien



     
    Ingrediënten

    - 10 dl melk (vol)
    - 50 g bloem (tarwebloem)
    - 3 theelepel maïszetmeel
    - 8  eierdooier
    - 250 g suiker
    - 1 stokje vanille
    - 2 dl room
    - 500 g aardbeien

    Bereiding


    klop de room op. 1 dl melk, bloem, maïzena, eidooiers en 50 g suiker mengen tot een papje. 9 dl melk, 200 g suiker en het vanillestokje al roerend tot kookpunt brengen. Het kokend melk-suikermengsel al roerend op het papje gieten en op het vuur blijven roeren tot dikte.  Van het vuur de banketbakkersroom laten afkoelen. De room opkloppen en onder 100 g van de banketbakkersroom spatelen.  De resterende banketbakkersroom wordt gebruikt voor de bereiding van parfaits. De vruchten in een diep bord leggen, er de banketbakkersroom over gieten en onder de salamander of ovengril goudbruin gratineren.
    bron; skynet.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Glas melk voorkomt hongergevoel


    Glas melk voorkomt hongergevoel

    glas melk voorkomt hongergevoel


    Wie 's morgens een glas melk bij zijn ontbijt drinkt heeft minder last van een hongergevoel dan zij die een glas fruitsap drinken. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek, verschenen in de American Journal of Clinical Nutrition.

    Zuivelgebruikers gebruiken gemiddeld 50 calorieën minder tijdens de lunch dan fruitsapdrinkers. Bovendien voelden de melkdrinkers zich meer tevreden doorheen de dag. Volgens de onderzoekers heeft dit zowel te maken met de eiwitten en lactose, aanwezig in melk, en de dikte van de drank.

    bron; gva .be

    22-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mignonnettes met scampi en groentebeignets



    Mignonnettes met scampi en groentebeignets



     

    Ingrdiënten


    - 4  mignonnette
    - 12  scampi
    - 1  ui
    - 2 eetlepel peterselie (fijngehakt)
    - 0.5  courgette
    - 2  wortel
    - 0.25  knolselder
    - 300 g bloem (tarwebloem)
    - 0  zout
    - 2  ei
    - 5 g suiker
    - 2 cl maïskiemolie
    - 20 cl pilsbier
    - 50 g boter (bakboter)


    Bereiding

    De scampi bakken in boter met gehakte ui.Een beignetbeslag maken met bloem, water, pilsbier, olie, eiwit en een snuifje zout.Het vlees goudbruin bakken in hete boter. Kruiden met peper en zout en warm houden onder aluminiumfolie.De gewassen groenten in gelijke stukjes snijden en in het beignetbeslag dompelen (hiervoor kan een groentemengeling naar keuze worden gebruikt). Goudbruin bakken in hete frituurolie en even laten uitlekken op keukenpapier.De mignonnettes op warme borden schikken en garneren met scampi en groentebeignets. Serveren met puree of rijst. Afwerken met een toefje peterselie.
    bron; skynet.be



    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!