Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
11-07-2009
Kaaskoekjes met krokante bierstengels en Leffe-mayonaise
Kaaskoekjes met krokante bierstengels en Leffe-mayonaise
nationaal recept
Ingrediënten
1 pakje abdijkaas in sneetjes ingrediënten voor een huisbereide mayonaise (druivenpitolie, 2 eierdooiers, zout, peper) 1 flesje Leffe Bruin (in plaats van azijn) brooddeeg (bloem, bier, boter, zout, gist)
Stappen
Koekjes: Leg de sneetjes abdijkaas naast en op elkaar op bakpapier, waarbij ze elkaar lichtjes overlappen, om zo een vierkant van 20 cm te krijgen. Bak dit in de oven op 150 graden gedurende 10 à 15 minuten, afhankelijk van de dikte van de sneetjes. Laat 5 minuten afkoelen en snijd er vierkantjes van ongeveer 6 cm uit. In totaal hebt u 9 vierkantjes nodig. Schik de vierkantjes op bakpapier zonder dat ze elkaar raken en bak ze gedurende 30 minuten op 120 graden. Verwijder ze en laat afkoelen.
Leffe-mayonaise: bereid de Leffe-mayonaise net zoals een gewone mayonaise: 2 eierdooiers voor ½ liter druivenpitolie, peper en zout. Doe de 2 eierdooiers in een kom, samen met een snuifje zout. Mix met een staafmixer. Voeg beetje bij beetje de olie toe. Kruid bij indien nodig en voeg een beetje Leffe Bruin toe in plaats van azijn.
Stengels: maak een brooddeeg met 250 g bloem, 125 à 150 ml Leffe, 30 g boter, 5 g zout en 10 g gist. Kneed het deeg en verdeel het in kleine porties. Rol deze deegbolletjes tot stengels. Zet in de oven zonder te laten rijzen en bak de stengels op 200 graden gedurende 6 à 8 minuten.
Tip: Voor de abdijkaas kunt u Nazareth gebruiken. Om het uzelf gemakkelijker te maken kunt u ook kant-en-klare stengels kopen in de supermarkt.
Zo maak je de perfecte mosselen Mosselkok Piet Devriendt van restaurant De Oesterput helpt je stap voor stap door het favoriete gerecht van de Belgen
De nieuwe mosselen zijn er. En ze zijn lekker, al laten de vlezigste nog drie weken op zich wachten. Een pot mosselen, het blijft het favoriete gerecht van zowat échte Belg. Maar thuis wil het wel eens mislukken. Niet genoeg open, te weinig gekruid, uitgedroogd vlees. Piet Devriendt, chef van het befaamde restaurant De Oesterput in Blankenberge, geeft de ultieme tips.
1'Kies in de winkel voor mosselen van de categorie Super . Ze zijn een stuk goedkoper dan Jumbo's , en je krijgt meer stuks. Wat voor veel mensen toch gezelliger is. Iets meer dan een kilo volstaat per persoon, dan heb je ongeveer 350 gram mosselvlees.'
2'Spoelen hoeft eigenlijk niet meer, ze worden in de supermarkt kant-en-klaar verkocht. Al kan je ze best even in gezouten water leggen. De mosselen die na een half uurtje nog steeds bovendrijven gooi je beter weg.
3'Wat zeker niet mag en wat veel mensen doen, is de mosselen al van een dag eerder in een emmer water laten weken. Dan hebben ze geen zuurstof en worden ze slecht.'
4'Veel mensen versnijden allerlei groenten voor de mosselen. Nergens voor nodig. Wortelen geven misschien wat kleur, maar ze geven geen extra smaak. Kies voor Mechelse selder, die geeft veel smaak, en voor ajuin. Een halve kilo ajuin en een bussel selder is voldoende voor vier porties mosselen. Mensen snijden de ajuin meestal in ringen, maar veel beter is om hem fijn te snijden. Zo kunnen de stukjes écht in de mossel binnendringen.'
5'Doe in een kom een half centimetertje water en draai een paar keer met de zeezoutmolen. Zo kom je het best in de buurt van echt zeewater. Doe de mosselen in de pot.'
6'Het is niet nodig om de groenten aan te stoven in boter. Ik doe de ajuin en de selder bovenop de mosselen.'
7'Voor een beetje extra smaak kan je nog wat opgewerkte boter toevoegen. Ik meng een blokje echte boter met wat geperste look, gesnipperde peterselie en een scheut ricard. Een eetlepel van dat botermengsel volstaat per portie.'
8'Heel belangrijk, maar het wordt vaak vergeten. Kruid de mosselen en de groenten stevig met peper. En neem het woord stevig maar letterlijk, schrik hebben van de pepermolen is echt niet nodig, mosselen hebben veel peper nodig.'
9'Vanaf dan is de voorbereiding eigenlijk klaar en kan je beginnen met koken. Het vuur moet zo hoog mogelijk. Eén portie heeft drie minuten nodig, voor een grote pot voor het hele gezin mag je rekenen op acht à negen minuten. Het deksel moet op de pot, maar je mag best af en toe eens kijken. Je mag de mosselen laten koken mét deksel tot het schuim van het water uit de pot begint te borrelen.'
10'Vanaf het moment dat de bovenste mosselen open zijn, moet er opgeschud worden. Alles wat boven in de pot zit, moet naar beneden en omgekeerd. De mosselen zijn perfect als ze allemaal goed open zijn, er moeten ongeveer twee vingers inpassen. En ze moeten nog mooi glanzen, anders zijn ze te droog.'
Jan CLAEYS, foto's Maarten DE BOUW bron; nieuwsblad.be
10-07-2009
Vleesbrochette, gemarineerd in Carlsberg Elephant met salade van boterboontjes
Vleesbrochette, gemarineerd in Carlsberg Elephant met salade van boterboontjes
Barbecue recept
Ingrediënten
4 lamskoteletten 4 lamsbiefstukjes uit de bil van elk 50g 4 lamsworstjes of merguez 4 plakjes spek (bij voorkeur pancetta) 400g eikenbladsla of rode sla 200g prinsessenboontjes 100g zongedroogde tomaten 3 geperste teentjes knoflook 2 gesnipperde sjalotten 3 dl vleesfond 1 koffielepel graanmosterd 4 eetlepels zonnebloemolie 2 eetlepels sherryazijn peper en zout
Voor de marinade: 1 fles Elephant-bier van 33 cl 2 dl rode wijn 2 gesnipperde uien 6 geperste teentjes knoflook 5 eetlepels gehakte rozemarijn of verse salie
Stappen
Meng alle ingrediënten voor de marinade. Wikkel de biefstukjes in het spek, steek al het vlees op spiesen en leg de brochettes in de marinade. Maak de boontjes schoon en dompel ze in kokend water met een snuifje zout tot ze beetgaar zijn. Koel ze onmiddellijk af onder koud stromend water. Maak een vinaigrette van look, sjalot, azijn, olie en mosterd. Doe de zongedroogde tomaatjes en de boontjes bij de sla en kruid met de vinaigrette.
Haal de brochettes uit de marinade en kook die in tot de helft van het volume. Doe er dan de vleesfond bij en dik in met een eetlepel beurre manié (boter en bloem, half om half). Breng op smaak met peper en zout. Kruid de brochettes met vleeskruiden en gril ze 8 minuten boven een matige gloed. Vergeet niet ze regelmatig om te draaien en laat je maar eens goed gaan met de vuurkruiden. Serveer met de sla en de biersaus.
Tip Een aardappelgratin smaakt hier heerlijk bij. Snij enkele aardappelen in schijfjes en doe ze in vuurvaste schotel met gesmolten knoflookboter. Kruid met peper, zout en foelie. Overgiet met room en melk (half om half) en zet 45 minuten in de oven op 200°C.
Wijntip
De kruidige smaak van dit gerecht verlangt een wijn met een intens kruidige smaak.
David Maenhout leek voorbestemd om bierhandelaar te worden. Hij zou daarmee de traditie van de vorige drie generaties verder zetten. Die toekomst leek hem echter niet heel zeker en hij ging bij Syntra West in avondschool chocoladebewerking volgen. Met basiskennis trok hij naar Parijs om in de school van Lenôtre de finesse van het vak te leren. Bij een van de lesgevers volgde hij extra stages waar hij nog meer inzicht kreeg in creatieve toepassingen.
Maenhout, afkomstig van Sijsele, opende op een strategische plaats in Knokke de winkel Chocolatier M met inkijk in zijn atelier. Hij gebruikt zowel standaardchocolade als specifieke herkomstchocolades van Callebaut. Op korte termijn wil hij met een exclusief samengestelde chocolade van de topfabrikant gaan werken. Zijn brede gamma aan pralines breidt elke week uit en elk jaar brengt hij ook verschillende collecties uit.
"Ik zou het liefst elke dag een nieuwe praline maken maar ik beperk me momenteel tot één per week", aldus de chocoholic . Maenhout levert aan diverse gerenommeerde restaurants stukwerk op maat. Naast kruidige degustatiepralines, die een groot deel van zijn assortiment uitmaken, experimenteert hij met combinaties met cabernet, merlot en pinot noir.
We proefden van een praline met gedroogde vijg verwerkt in tien jaar oude port en een andere met ganache, op smaak gebracht met verse mango en balsamicoazijn. Beide getuigden van grote inventiviteit.
Chocolatier M, Sylvain Dupuisstraat 38, 8300 Knokke, 050 61 44 60. Dinsdag gesloten. Pralines kosten 36 euro per kilo. bron; /het.gastronomen.net
Finland in de greep van kreeft- en haringfeesten
Finland in de greep van kreeft- en haringfeesten
Associëren we haring en kreeft vaak met Nederland, Finland wedijvert zeker met Nederland wanneer het gaat om de populariteit van deze vissoorten.
Voor veel Finnen zijn de jaarlijkse rapujuhla kreeftfeesten en haringmarkten een culinair hoogtepunt. Ieder jaar worden traditioneel in de maanden augustus en september rivierkreeftparties georganiseerd om het einde van de zomer te vieren.
Zowel thuis als in restaurants wordt dat uitbundig gevierd met schnapps, het zingen van liedjes en het versieren van de huiskamer, patio, balkon, tuin of restaurant in kreeftrode kleuren. Finnen zijn eveneens verzot op haring en de jaarlijkse haringmarkten langs de hele kust zijn dan ook mateloos populair.
De Baltische haring ook wel Oostzeeharing genoemd wordt al sinds 1743 in het hele land aan de man gebracht met als topattractie de jaarlijkse Baltische haringmarkt in Helsinki van 4-10 oktober.
Chocolatier Dominique Persoone brengt beste chocoladeboek ter wereld uit
Chocolatier Dominique Persoone brengt beste chocoladeboek ter wereld uit Opmerkelijk
In Parijs werd het boek 'Cacao, De Chocolade Route' van de Brugse chocolatier Dominique Persoone uitgeroepen tot het beste chocoladeboek van de wereld.
Jaarlijks kiezen de organisatoren een andere stad voor de uitreiking van hun Gourmand World Cookbook awards. De vorige jaren vond de uitreiking plaats in Peking en Sydney.
'De spanning was te snijden. In de categorie van de chocoladeboeken waren er naast mij nog een Fransman en een Spanjaard in de running. Ik was totaal niet voorbereid toen ik op het podium geroepen werd. Op het podium heb ik vlug iets uit mijn mouw geschud. Het gevolg van deze titel is dat het boek, dat al bestaat in het Nederlands, Frans, Engels en Spaans, nu ook zal vertaald worden in het Duits, Japans, Italiaans en Chinees', zegt Dominique Persoone, die na de uitreiking heel wat internationale persbelangstelling kreeg. 'Ik werd al geïnterviewd door de Russische, Indische en de Duitse televisie en heb intussen al een aantal opdrachten in het buitenland voor demonstraties', zegt hij. (rso, tlb) bron; nieuwsblad.be
De heerlijkste zomercocktails
De heerlijkste zomercocktails
De zomer staat weer voor de deur en daar hoort van nature een heerlijke cocktail bij. Of je nu kiest voor een alcoholische of een heerlijk verfrissende niet-alcoholische variant, genieten doe je zeker. She somt de heerlijkste cocktails voor jullie op een rijtje!
Janes arribean Cocktail
Ingrediënten :
20 cl ananassap 20 cl jamaica rum 20 cl vloeibare rietsuiker 20 cl passoa scheutje tia maria scheutje kokoslikeur scheutje aardbeiensiroop
Bereiding
:
Koel de shaker met ijsblokjes. Doe er al de ingrediënten behalve de siroop bij en shake. Doe een scheutje siroop in een ijsgekoeld hoog glas en giet er voorzichtig de cocktail over. Garneer met rietjes en fruit.
1 tros zaadloze druiven 1/2 l wodka sap en schil van 1 limoen 1 mespuntje zout
Bereiding :
1 Was de volledige tros druiven voorzichtig in koud water en laat uitlekken in een vergiet.
2 Meng het zout, limoensap en de schil met de wodka en leg hierin de druiven.
3 Laat de druiven minimum 2 uur trekken in de wodka.
4 Haal de tros druiven uit de wodka en leg hem op een met bakpapier beklede schaal.
5 Plaats de druiven minstens 1,5 uur in het vriesvak.
6 Neem de druiven uit de diepvries wanneer ze volledig bevroren zijn. Laat ze 1 à 2 minuten staan alvorens ze te serveren, zo krijgen ze hun mooi fl uwelen uitzicht.
7 Serveer de druiven in een schaaltje en serveer er een glaasje limoenwodka bij...
Niets zo heerlijk als een verfrissende salade tijdens de warme zomerdagen. She helpt je graag een handje en geeft enkele heerlijke zomersalades prijs!
Slaatje van quinoa met fetakaas, tomaat en basilicum, gegrilde aubergines en courgettes en tomatenvinaigrette
Ingrediënten :
100 g quinoa (speciale graansoort oorspronkelijk afkomstig uit de andes; past prima bij de zuiderse keuken; kan vervangen worden bv. volkorencouscous of rijst) 1 pakje fetakaas 2 tomaten 1 bosje basilicum 8 plakjes gegrilde aubergine 8 plakjes gegrilde courgette 1/2 dl balsamicoazijn 1 teentje knoflook bosje rucola voor de vinaigrette 4 eetlepels tomatenpassata 2 eetlepels olijfolie 1 eetlepel rode wijnazijn peper en zout
Bereiding :
1 Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schud de gare korreltjes goed droog in een zeef en meng met olijfolie, balsamico en geperst knoflook. Laat afkoelen.
2 Pel en ontpit de tomaten en snijd in blokjes. Snijd de kaas in blokjes. Meng door de quinoa.
3 Dresseer de aubergine- en courgetteplakjes op de borden en schep er een hoopje van de salade op.
4 Bereid de tomatenvinaigrette met de aangegeven ingrediënten en lepel rondom de salade. Werk af met rucola.
Salade van venkel en sinaasappel, gebakken langoesten, vinaigrette van raketsla en asperges
1 Versnipper de venkel en versnijd de sinaasappel in blokjes. Versnipper een sjalot en meng met de olijfolie en sherry-azijn. Smaak het mengsel van venkel en sinaasappel af met de vinaigrette .
2 Kruid de langoesten met een beetje kurkuma, peper en zout en kleur de langoesten aan in hete olijfolie.
3 Blancheer de groene boontjes en kook de asperges beetgaar. Versnijd de groenten in een brunoise en vermeng met versnipperde raketsla.
4 Maak een bedje met de asperges-boontjessalade en plaats daar bovenop stukjes gekonfijte tomaat, de langoest en enkele schilfers parmezaanse kaas. Werk af met een takje venkel. Plaats de sinaasappel- en venkelsalade in een kommetje. Werk het bord af met olijfolie en balsamico.
Salade van linzen, barbecueaardappeltjes en merguez met zachte mostervinaigrette
Ingrediënten :
300 g gekookte linzen (bio-berglinzen zijn de lekkerste) 600 g merguezworstjes van goede kwaliteit 4 grote aardappelen 150 g rucola 4 tomaten 2 teentjes knoflook gepeld ontkiemd en fijngesnipperd 1 dl tomato frito (heinz) 2 eetlepels goede olijfolie 8 takjes tijm 40 g boter 4 laurierblaadjes peper en zout 1 ui gepeld en fijngesnipperd 1 flinke eetlepel mosterd 2 eetlepels witte azijn 7 eetlepels arachideolie
Bereiding :
1 Pel de tomaten door ze in te kruisen en een 10-tal seconden in kokend water te dompelen, verwijder de zaadjes, pers de zaadjes uit in een zeef en snijd het vruchtvlees van de tomaten in blokjes.
2 Verwarm een weinig olie in een sauspannetje, voeg de ontkiemde en gesnipperde knofl ookteentjes toe en laat even zweten, voeg de tomatenblokjes, tomatensap (van de zaadjes) en de Tomato Frito toe en laat ongeveer 15 minuten zachtjes inkoken, laat vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur en roer er 2 eetlepels olijfolie door.
3 Was de aardappelen grondig en snijd ze half door, vul de aardappelen met wat boter, de takjes tijm en de laurierblaadjes, verpak ze in aluminiumfolie en leg ze alvast op de voorverwarmde barbecue. Draai ze af en toe om. Dit duurt ongeveer 1 uur om ze mooi te garen.
4 Meng de mosterd met de witte azijn en roer er de arachideolie door, voeg er op het laatst de fi jngesnipperde ui aan toe en kruid met peper en zout.
5 Meng de linzen met de tomatensaus en breng op smaak met peper en zout.
6 Grill de merguezworstjes op de barbecue.
7 Open de aardappelpakketjes en verwijder de tijm en de laurier, snijd de aardappelen in stukken.
8 Meng de rucola onder de linzen en verdeel over de borden, schik er de aardappelblokjes en de merguezworstjes op en druppel de mosterdvinaigrette over het geheel. bron; gva.be
Nog nooit was thee zo fruitig
Nog nooit was thee zo fruitig
Wie op zoek is naar een heerlijke verfrissing deze zomer zonder een caloriebom op te drinken, kan nu zijn hart ophalen bij de nieuwste creaties van Oasis. De Oasis T'serie haalt het beste uit thee, en geeft het begrip 'iced tea' een heel nieuwe betekenis.
Oasis T' is niet alleen een fruitbom, het bevat ook enkel natuurlijke ingrediënten. Hierdoor krijgt de slogan 'volop genieten van een natuurlijke smaak' een wel erg letterlijke betekenis. Het goedje is een theealternatief dat alle voordelen van thee combineert met de heerlijke fruit smaak. De drank bestaat enkel uit natuurlijke ingrediënten, zonder bubbels, zonder bewaarmiddelen en zonder kunstmatige kleurstoffen of aroma's.
Oasis T' is verkrijgbaar in 2 verschillende smaken: rode thee en perzik en groene thee en appel.
bron; gva.be
Spiesje van kippenlevers met whiskymarinade en gevulde tomaten
Spiesje van kippenlevers met whiskymarinade en gevulde tomaten
Meng alle ingrediënten voor de marinade en leg de kippenlevertjes er minstens twaalf uur van tevoren in. Snij het hoedje van de tomaten, lepel het vlees eruit en snij dat in kleine stukjes. Meng de stukjes door de maïs en de rijst en laat even sudderen in hete olijfolie met de verse tuinkruiden. Blus met de witte wijn en laat even inkoken. Vul de tomaten met het rijstmengsel en dek af met de hoedjes. Schik ze in een ingevette ovenschotel en warm de oven voor tot 200°C.
Haal de levertjes uit de marinade en steek ze op een spies of schik ze in een grillklem. Kruid met vlees- of barbecuekruiden. Roer druppelsgewijs de marinade door de mayonaise tot je een smakelijk sausje krijgt. Zet de tomaten 15 minuten in de hete oven en rooster de levertjes intussen ongeveer 5 minuten op hete kolen. Gebruik extra vuurkruiden voor hun aroma. Schik telkens een spiesje op een bord met een gevulde tomaat en een lepeltje saus.
Variatie Je kan als marinade voor dit gerecht ook 0,5 dl whisky toevoegen aan de basisvleesmarinade. Een slaatje met whiskyvinaigrette weet ook te bekoren. En wat dacht je van een spiesje van kippenvleugeltjes? Lekker, maar wel 5 minuten langer laten grillen dan de levertjes.
Wijntip
Kippenlevers doen het goed met een amontilladosherry.
75 g volkorenpasta ~ 1 sinaasappel ~ 1 grapefruit ~ 75 ml yoghurt ~ 1 el zure room ~ 1 el olijfolie ~ azijn ~ peper & zout ~ 100 g gerookte forel ~ 2 augurken ~ handvol cashewnoten
Kook de volkorenpasta beetgaar, giet af en spoel koud af. Schil de sinaasappel en de grapefruit en snij de parten tussen de vliezen uit. Klop een sausje van yoghurt, zure room, olijfolie en azijn en breng op smaak met peper en zout. Schep het sausje samen met de parten sinaasappel en grapefruit, stukjes forel, stukjes augurk en de cashewnoten door de pasta. Lekker met volkorenbrood.
BEREIDING 15 minuten
Tip Ook altijd last van afbrekende nagels? Zet dan wat vaker volkorenpasta en rijst, citrusvruchten, zuivelproducten, noten en vette vis op tafel. Want een tekort aan vitamine A, B2 of eiwitten zou de oorzaak kunnen zijn. bron; telegraaf.nl
Volkorenpasta met tuinbonen en kalkoen voor energie en een goede spijsvertering
Volkorenpasta met tuinbonen en kalkoen voor energie en een goede spijsvertering
100 g kalkoenfilet ~ 100 g volkorenpasta ~ 150 g tuinbonen ~ 1 el bonenkruid ~ 2 teentjes knoflook, fijngehakt ~ 1 rode ui, fijngesneden ~ 2 el olijflie ~ 100 g pijnboompitten ~ Parmezaanse kaas
Tip Vitamine B zorgt ervoor dat we energie krijgen en draagt bij aan een goede spijsvertering. Net als vezels. Volkorenproducten, kalkoen en peulvruchten zitten er vol mee! bron; telegraaf
Broodje zalm tegen rimpels
Broodje zalm tegen rimpels
100 g zalm ~ visbouillon ~ 1tl lijnzaadolie ~ 50 ml yoghurt ~ ca. 10 kappertjes ~ 1 sjalotje, gesnipperd ~ fijngesneden bieslook ~ 1 tomaat ~ volkorenbolletje
Pocheer de zalm in de visbouillon en laat dit uitlekken. Prak de zalm met de lijnzaadolie, yoghurt, kappertjes, het sjalotje en de bieslook. Besmeer een volkorenbolletje met het zalmmengsel, leg er plakjes tomaat op en dek af met het kapje.
BEREIDING 15 minuten
Tip Zalm, haring en andere vette vissoorten zijn rijk aan omega-3 vetzuren. Goed tegen rimpels en voor een goede vetbalans van de huid, net als lijnzaadolie. bron;telegraaf.nl
Kook de broccoli beetgaar, snij de abrikozen en de appel in stukjes. Maak de waterkers schoon. Roer een dressing van de mosterd, honing, balsamicoazijn, olijfolie, groene thee, peper en zout en schep de waterkers erdoor.
Verdeel de plakjes rookvlees en de broccoliroosjes over 2 borden. Leg de salade erop en verdeel de partjes rode appel, fijngesneden gedroogde abrikozen en fijngesneden bieslook er over.
BEREIDING 20 minuten
Tip Tijdens het kauwen van onder andere abrikozen en broccoli komen er enzymen vrij die bijdragen aan een gezond en sterk immuunsysteem. Goed kauwen dus! bron; telegraaf.nl
Frisse smoothies & Shakes Heerlijk en makkelijk
Heerlijk en makkelijk
Frisse smoothies & Shakes
Verfrissend, gezond en lekker. Laat de smoothies en shakes deze zomer vooral niet lopen.
Met een zomerse smoothie of shake zet je binnen enkele minuten een combinatie van lekker en gezond op de terrastafel.
Een stevig ontbijt of juist een zoete versnapering in de namiddag, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.
Blender en boodschappen
Soms is het zo simpel: Je kiest een handige blender, een aantal smakelijke producten en de wereld van verrassende smoothies en shakes opent zich voor je.
Houd de volgende tips in je achterhoofd tijdens het mixen en mengen van de lekkerste recepten.
1 Kies een blender met verschillende standen
Het liefst met een glazen kan zodat je precies kunt zien wat er zich binnenin afspeelt. De beste blenders bieden je de mogelijkheid om te mixen en ingrediënten toe te voegen op hetzelfde moment.
2 Ruik je fruit dan komt het goed
Ruik even aan het fruit voordat je tot een aankoop overgaat. Ruik je niets, dan is de kans groot dat er ook weinig smaak aan de vrucht zit.
3 Vries het fruit eerst even in
Zo krijg je een stevige, verfrissende en romige smoothie of shake. Snijd aardbeien, perziken en bananen in schijven, verdeel ze over een bakblik en vries ze gedurende 1,5 uur in.
4 Gebruik light roomijs
Het zorgt voor een heerlijke smaak. Laat het ijs eerst ongeveer 10 minuten op kamertemperatuur staan, zodat de smoothie of shake wel vloeibaar en dus drinkbaar wordt.
5 Decoreer je shake of smoothie
Gebruik papieren parapluutjes, plastic cocktailversiersels en gekleurde rietjes om je drankje op een calorieloze manier op te leuken.
Gewoon uitproberen
We kunnen nu nog eindeloos uit de doeken doen waar smoothies en shakes vandaan komen (Amerika) en waarom ze zo gezond zijn (door de toevoeging van vitaminerijke vruchten en eventueel calciumrijke melk, yoghurt of ijs), maar waarom tijd verdoen terwijl er iets lekkers op tafel kan worden gezet? Probeer en experimenteer! Met de onderstaande recepten geven we alvast een voorzetje.
Chocolade shake
2 glazen
Ingrediënten:
250 ml magere chocolademelk
1 koffielepel vanille extract
2 el cacaopoeder ongezoet
2 el suiker
1 beker ijsklontjes
Instructies
Doe alle ingrediënten in de blender, mix tot een glad mengsel en verdeel over 2 glazen.
Milkshake aardbei
2 glazen
Ingrediënten:
150 gram aardbeien, in schijfjes gesneden
125 ml magere melk
2 el yoghurt naturel, 0% v.g., kort opgevroren in de vriezer
Muntblaadjes
Instructies
Doe het fruit, de melk en yoghurt in de blender, mix tot een glad mengsel en verdeel over 2 glazen. Garneer met de muntblaadjes.
Ananas-kokos smoothie
4 glazen
Ingrediënten:
480 gram ananas, uit blik, op eigen sap (maar uitgelekt) en in blokjes
200 ml sinaasappelsap (geconcentreerd)
125 ml kokosmelk ofkokosmelk light
1 glas ijsklontjes
Instructies
Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een gladde massa ontstaat. Voeg extra ijsblokjes toe om de massa iets dikker te maken. Verdeel de mix over 4 hoge glazen en serveer. bron; telegraaf.nl
Tapasroute aan de Costa del Sol
Tapasroute aan de Costa del Sol
Patatas bravas (aardappeltjes met pittige tomatensaus), gambas con ajo (gamba's in knoflookolie gebakken), tortilla de piemento (tortilla met paprika) en champiñónes marinar (gemarineerde champignonnetjes). Allemaal Spaanse tapas om je vingers bij af te likken. En waar kun je die nu beter eten dan in Spanje. De Fuengirola de Tapas is een gastronomische route die je langs de beste 49 tapasrestaurants van de gelijknamige plaats aan de Costa del Sol leidt. Bij de lokale VVV kun je een folder halen waarin de route staat.
'Cocaine', een energiedrankje dat twee keer zoveel cafeïne als Red Bull bevat, veroorzaakt heel wat ophef in Groot-Brittannië. Gezondheidsexperts waarschuwen dat het gebruik ervan gevaarlijk is en zeker voor jongeren.
Verboden Het energiedrankje 'Cocaine' heeft hetzelfde effect op je lichaam als het drinken van twee Red Bulls, het drankje bevat geen alcohol en heeft een frisse citroensmaak. In Groot-Brittannië komt het binnenkort op de markt, in België is het (nog) niet verkrijgbaar. Het is vreemd dat de verkoop ervan toegelaten wordt, want een gelijkaardig drankje met de naam 'Cocaine Energy Drink' werd vorig jaar nog verboden in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.
Meerdere drankjes Energiedrankjes zijn populair bij jongeren tijdens het uitgaan. Op zich is het niet zo gevaarlijk want Red Bull bijvoorbeeld, bevat niet zoveel meer cafeïne dan een normale kop koffie. Maar veel jongeren drinken tal van blikjes op een korte tijd. Mensen kunnen verschillend reageren op cafeïne. Sommigen zijn hier heel gevoelig aan, wat betekent dat kleine hoeveelheden al hun bloeddruk verhoogt en hartkloppingen veroorzaakt. Om dezelfde reden werd het 'lichtere' drankje Red Bull al in Noorwegen, Uruguay en Denemarken verboden.
Risico's Ook toonden enkele onderzoeken aan dat de combinatie van teveel energiedrankjes en sport gevaarlijk is. Eerder dit jaar stierf namelijk een 28 jarige motorrijder in Australië aan een hartaanval nadat hij zeven blikjes Red Bull dronk voor een race. Ook waarschuwen experts sinds vorig dat hartpatiënten energiedrankjes moeten vermijden omdat het hun hartslag en bloeddruk gevaarlijk verhoogt. Een Australische studie bewees dat één blik suikervrije Red Bull binnen de zestig minuten schadelijke effecten kan hebben. De wetenschappers gaven 30 jongeren dit drankje en ontdekten dat hun bloed na een uur verdikte, net als dat bij hartpatiënten gebeurd. Ook zouden energiedrankjes voor slecht gedrag bij studenten zorgen. Verschillende Engelse scholen banden daarom Red Bull en een ander drankje dat evenveel cafeïne bevat als zes kopjes koffie.
Koffie is niet risicovol De Britse hartexpert June Davison zegt dat het drinken van gematigde hoeveelheden koffie geen risico inhouden, maar voegde er wel aan toe dat sommige mensen gevoelig zijn aan deze stof en dat het hartkloppingen kan veroorzaken. (ep) bron; hln.be
Gegrilde zeewolf met basilicum, tomaat en mergpompoen
Gegrilde zeewolf met basilicum, tomaat en mergpompoen
Tip :
Mergpompoen is een courgette, ook wel zucchini genoemd, een groente die je kunt oogsten vanaf juli en dit tot in de late herfst!
Benodigdheden :
- voor 4 personen -
600 g zeewolf 4 vleestomaten 100 g tomatenpuree 200 g soepgroenten 8 tomaten (voor soep) 1 steranijs 1 basilicum 1 mergpompoen 1 rucola sjalotten 5 dl witte wijn 50 g ontpitte groene olijven 4 nieuwe aardappelen tijm, laurier, look, olijfolie
Bereidingswijze :
Als voorbereiding: blancheer de vleestomaten en verwijder de schil. Snijd in dikke plakken en schik op een ovenplaat, kruid met peper, zout, olijfolie, look, tijm en laurier. Plaats in de oven gedurende 5 uur aan 100 graden.
Snijd de tomaten fijn, voeg de gesnipperde sjalotten toe en laat opkoken.
Snijd een brunoise van de buitenkant van de mergpompoen. Cutter de groene olijven, de basilicum en wat look. Meng samen met de mergpompoen. Stoof kort in olijfolie met peper en zout.
Voor de jus: stoof de graten en kop van de zeewolf in olijfolie. Voeg soepgroenten, tomaten, witte wijn, steranijs en kruiden toe. Laat goed sudderen, mix en passeer door een fijne zeef.
Bestrijk de zeewolf lichtjes met wat olijfolie. Gril op een zeer warme barbecue.
Draai de aardappelen met aromaten in aluminiumfolie. Gaar op de barbecue.
Leg de tomaten in het midden van een diep bord. Schik daarop de zeewolf met de mergpompoen, wat rucola en de jus. bron; visinfo.be
Paëlla van couscous met pijlinktvis, garnalen, chorizo, erwten en paprika
Paëlla van couscous met pijlinktvis, garnalen, chorizo, erwten en paprika
Tip :
Paëlla, oorspronkelijk een Valenciaans en tegenwoordig typisch Spaans gerecht, bevat als bijzonderste hoofdingrediënten rijst, vis en schaaldieren en groenten. In deze variant gebruiken we couscous in plaats van rijst.
Benodigdheden : - voor 4 personen -
4 kleine inktvisjes 100 g handgepelde garnalen 300 g mosselen 200 g verse erwten 1 sjalot 2 rode paprika 6 sneetjes chorizo 200 g grove couscous of pasta 5 dl bouillon wat saffraan boter olijfolie peper en zout
Bereidingswijze :
Maak de inktvis schoon en was zorgvuldig. Geef kleine sneetjes in het vlees en snijd in reepjes. Kruid. Stoof zeer kort in wat boter
Kook of stoom de mosselen kort en haal uit de schelp. Bewaar de jus apart.
Kook de erwten beetgaar, plons nadien in ijswater. Doe samen met wat bouillon in de blender.
Schil de paprika, stoof met sjalot aan in wat olijfolie. Mix in blender.
Snijd 4 sneetjes chorizo in brunoise. Zet de andere in wat olijfolie op lage temperatuur op.
Kook de couscous gaar in gezouten water. Meng met wat olijfolie en weinig saffraan.
Plaats een cirkel op het bord, schik hierin alle ingrediënten met de garnalen wild door elkaar. bron; visinfo.be
Roze garnalen met groene kerrie (gaeng kheow wan goong)
R
oze garnalen met groene kerrie (gaeng kheow wan goong)
Ingrediënten
Voor 4 : 450 g rauwe roze garnalen 1 takje citroengras 4 limoenblaadjes* of 1 el limoenraspsel 1,5 el plantaardige olie 2 el Thaise groenekerriepasta 2 el lichte vis- of sojasaus 2 tl suiker 400 ml kokosmelk uit blik 1 handjevol gesneden basilicumblaadjes
Pel de garnalen en gooi de schalen weg. Neem een puntig mesje en verwijder het donkere darmkanaaltje aan de rugzijde van de garnalen. Was de garnalen met koud water. Spoel ze goed af en leg ze op keukenpapier te drogen.
Schil het takje citroengras tot aan de zachte, wittige kern. Snij deze fijn. Snipper de limoenblaadjes.
Laat een wok of een grote sauteerpan flink heet worden op hoog vuur. Giet er de olie in en voeg de kerriepasta toe. Sauteer gedurende 2 minuten. Voeg het citroengras, de limoenblaadjes of citroenraspsel, de vissaus, de suiker en de kokosmelk toe. Zet op een laag pitje en laat 5 minuten doorpruttelen.
Doe er vervolgens de garnalen bij en laat nog een 5-tal minuten op het vuur staan. Roer af en toe. Voeg, zodra de garnalen gaar zijn, de basilicumblaadjes toe en meng alles goed door elkaar. Schep op een bord en dien meteen op.
* De limoenblaadjes die in de keuken gebruikt worden zijn die van de Kaffir lime (Citrus hystrix). In combinatie met citroengras vormen ze een van de grote klassiekers uit de Thaise en Zuidoost-Aziatische keuken en brengen ze bijvoorbeeld soepen, salades en kerriegerechten op smaak. Neem wel altijd verse en zo jong mogelijke blaadjes, want die zijn het makkelijkst te verteren. U kunt ze eventueel vervangen door limoenraspsel.