Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
15-07-2009
Maison Valvert in Bonnieux
Maison Valvert in Bonnieux
Aan het zwembad staan heerlijke ligzetels.
Ooit een aftands gebouw tegen de zachtglooiende heuvels nét buiten het schilderachtige dorpje Bonnieux. Vandaag een buitengewoon trendy en luxueus gastenverblijf: Maison Valvert.
De locatie is heerlijk: uitzicht op het park, de ruïnes van het kasteel van Markies de Sade en in de verte de contouren van de Mont Ventoux. De geur van lavendel en het getjirp van de krekels zijn overweldigend, binnen zijn er sfeervolle kamers en gemeenschappelijke ruimtes met een goed evenwicht tussen klassiek en modern. Die laatste worden slechts gebruikt in de koudere periodes, want de maaltijden worden bij voorkeur buiten geserveerd. Het ontbijt is verbluffend. Maar ook 's avonds verwent onze Vlaamse gastvrouw de smaakpapillen. Het zwembad ligt wat lager op de heuvel. Hier vallen de massagebedden op, die ook als rustplaatsen kunnen worden gebruikt.
Chique boomhut Het paradepaardje is de kamer iets buiten het complex: een vijfsterrenboomhut zo'n 10 meter boven de grond. De ervaring is overweldigend: luxe, discretie en een zweem avontuur. 's Ochtends halen we met een touw een bakje met ontbijt omhoog.
Bonnieux is de perfecte uitvalsbasis voor een verkenning van deze streek. Uiteraard ontbreekt het in deze omgeving niet aan wijngaarden. Maar één uitstap willen we zeker aanraden. Sivergues is een dorp aan het einde van de wereld. Nog een halfuurtje daar voorbij vinden we de Ferme le Castellas. De Italiaan Giani Ladu waakt hier over zijn geiten en varkens. Ze murwen hun neuzen tussen de bezoekers, die onder een boom of in de zon kunnen genieten van de huisgemaakte producten: kazen bereid met fijne kruiden, salami's, wijn, een grappavariant en brood uit de eigen oven. Na de maaltijd komt Gianni nog rond met zijn specialiteit: Alyu Marzukaas. Een puur afrodisiacum, beweert hij.
De prijzen variëren van 185 euro per nacht tot 270 euro voor de boomhut, La Cabane de Valvert. Ook mogelijkheid om 's avonds ter plaatse te eten. Cathy organiseert kookateliers.
Iets buiten het complex ligt een vijfsterrenboomhut.
Het slaapgedeelte van de boomhut. bron; hln.be
Voor elke Tourrit een lekkere wijn
Voor elke Tourrit een lekkere wijn
Drie weken lang slingert het peleton zich door de mooiste wijnregio's van Frankrijk en maakt het zelfs een ommetje over Spanje en Zwitserland. Wij kozen uit de belangrijkste wijngebieden een typisch flesje uit de supermarkt. Zo volgt u de tour voor de buis in prima gezelschap of heeft u 's avonds bij de maaltijd een ideale metgezel om over de voorbije etappe nog even na te kaarten.
Vanuit het mondaine Monaco trekt het peloton dwars door het kloppend hart van de Provence-wijnregio en die is voor meer dan 70 procent rosé getint. Deze Coteaux Varois, verwijzend naar het gelijknamige departement, is een eenvoudige en lichtvoetige rosé met aroma's van vers geplukt rood fruit, een tikkeltje brioche en veel fris zuur in de mond. Niet de meest complexe wijn maar fris gekoeld een prima aperitief of frisse dorstlesser op een zonovergoten terrasje.
Alcohol: 12,5% vol.
Prijs: 3,73 euro.
Te koop: Colruyt.
Rit 3 Marseille - La Grande-Motte maandag 6 juli
Vanuit de Provence gaat het richting Languedoc via de meest zuidelijke appellatie van de Rhône: de Costières de Nîmes. Zuiderse rassen als grenache, syrah en carignan zorgen voor een vlotte rode wijn die bulkt van het fruit (heel rijpe kers en braambessen), goed fris is niettegenstaande de flinke scheut alcohol, met soepele en aangename tannines in finale. Schenk vrij fris (14°C) bij zomerse grillades en koude vleeswaren.
Alcohol: 14% vol.
Prijs: 4,49 euro.
Te koop: Carrefour/GB.
Rit 5 Le Cap d'Agde - Perpignan woensdag 8 juli
De renners komen aan in de hoofdstad van de Roussillon, de meest zuidelijke wijnregio van Frankrijk waar ronduit zonovergoten wijnen gemaakt worden. Dit is een onvervalste barbecuewijn, diepdonker gekleurd, geurend naar smeuïg zwart fruit en kruiden, stevig smakend met flink wat rijp bitter, maar nooit vermoeiend dankzij de excellente frisheid in finale. Schenk opnieuw vrij fris, rond de 16°C.
Alcohol: 13,5% vol.
Prijs: 4,99 euro.
Te koop: Delhaize.
Rit 6 Gerona - Barcelona donderdag 9 juli
Om en rond de Catalaanse hoofdstad liggen duizenden hectaren wijngaarden waar een van de meest trendy wijnen gemaakt worden: de Spaanse cava. Een immense hype want ons land maakte vorig jaar niet minder dan tien miljoen flessen soldaat. Galda is een nieuwigheid in het gamma van Spar dat ons best kon bekoren. Fijne bubbels en consistente mousse, mooi fris citrusfruit in de neus, levendig en nerveus in de mond, veel smaak, lekker sappig en uitermate fris van begin tot einde. Een schitterend aperitief waarbij enkele tapashapjes zeker niet misstaan.
Alcohol: 12% vol.
Prijs: 5,95 euro.
Te koop: Spar Retail.
Rit 11 Vatan - Saint-Fargeau woensdag 15 juli
Wijnliefhebbers kraaien het uit van de pret wanneer ze de renners door Pouilly sur Loire zien fietsen want de heuvels links en rechts van de rivier geven gestalte aan de twee meest prestigieuze Loirewijnen: Sancerre en Pouilly Fumé. Twee keer pure sauvignon blanc in het glas maar met toch heel wat verschillen.
De Sancerre is een charmerende en innemende wijn met gulle, frisse fruittonen, een fraaie harmonie tussen fruit, fris zuur en zelfs florale tonen. Goed fris geschonken, rond de 6 à 8°C, een zomerse aperitiefwijn, vooral in het gezelschap van een stukje Crottin de Chavignol, de beroemde geitenkaas uit de streek.
De Pouilly is een iets moeilijker wijn, rechtlijniger en een pak nerveuzer. Discreet citrusfruit in de neus, sterk mineraal met tonen van vuursteen, al even strak in de mond met een stevig maar aangenaam bittertje in finale. Rond de 8 à 10°C op zijn best bij gekookte mosselen of gefrituurde riviervis.
Sancerre:
Alcohol: 12,5% vol.
Prijs: 9,39 euro.
Te koop: Delhaize.
Pouilly:
Alcohol: 12,5% vol.
Prijs: 9,99 euro.
Te koop: Colruyt.
Rit 12 Tonnerre - Vittel donderdag 16 juli
Met Tonnerre zitten we meteen in de noordelijke Bourgogne, een van die andere majestueuze Franse wijngebieden. De plaatsnaam geeft recht op een eigen appellatie waar de chardonnaydruif weelderig gedijt. Niet zo rijk of vettig als in pakweg Meursault maar in een vrij mooi jaar als 2007 best aantrekkelijk met aroma's van appel, rijpe citrus en witte bloemen, goed harmonisch in de mond met veel rijp fruit en een klein aantrekkelijk bittertje in de afdronk. Gastronomische wijn waar een kraakverse moot kabeljauw bij hoort.
Alcohol: 12,5% vol.
Prijs: 7,29 euro.
Te koop: Carrefour/GB.
Rit 13 Vittel - Colmar vrijdag 17 juli
Colmar is de wijnhoofdstad van de Elzas. En aangezien de mosselen nu volop in trek zijn, kiezen we resoluut voor een pinot blanc. Een aromatische en vlot drinkbare wijn met toetsen van appel, witte perzik en abrikoos, slank en strak in de mond met een goede mix tussen het rijpe fruit en frisse zuren. Vooral die frisheid weet de smeuïgheid van de gekookte mosselen perfect van antwoord te dienen.
Alcohol: 11,5% vol.
Prijs: 5,99 euro.
Te koop: Delhaize.
Rit 14 Colmar - Besançon zaterdag 18 juli
Van de Elzas naar de Franche-Comté, waar de gelijknamige schitterende Franse kaas vandaan komt, en tegelijkertijd aan de poorten van het nog te vaak miskende wijngebied van de Jura. Specialiteiten zijn uiteraard 'vin jaune' (lijkt wat op sherry) en 'vin de paille' (zoete witte wijn), maar vergis je niet, er wordt ook prima rode wijn gemaakt. Hoofdzakelijk pinot noir uit het mooie jaar 2005 zorgt voor een evenwichtige wijn met aroma's van rood fruit, een beetje hout, soepele tannines en een tikkeltje peper helemaal op het einde. Een vlotte doordrinker die geschonken rond de 16°C perfect tot zijn recht komt bij een stukje rood vlees.
Alcohol: 12,5% vol.
Prijs: 5,45 euro.
Te koop: Carrefour/GB.
Rit 18 Annecy - Annecy zaterdag 18 juli
Drie dagen vertoeven de renners in het hooggebergte van de Alpen en dat is tegelijkertijd het decor van het kleine wijngebiedje van de Savoie. Heel veel wijnen vind je hier niet want het gros van de productie wordt door de wintersporttoeristen ter plaatse soldaat gemaakt. Meest bekend is de witte Apremont, gemaakt van de plaatselijke jacquèredruif. Een speelse en lichtvoetige wijn met veel fris fruit en een stevige scheut zuren die erg lekker is bij de lokale kazen of een bord charcuterie. Niet te koud schenken, rond de 8°C.
Alcohol: 11,5% vol.
Prijs: 4,89 euro.
Te koop: Carrefour/GB.
Rit 19 Bourgoin- Jallieu - Aubenas vrijdag 24 juli
Het peloton trekt richting Valence en dat is meteen het zuidelijkste puntje van de noordelijke Rhône-wijnregio. Het bekendste wijndorpje is Tain waar de syrahdruif gestalte geeft aan flink uit de kluiten gewassen rode wijnen. Diep paarsrood, heerlijk geurend naar rode en zwarte bessen, kruidnagel en tijm, vlezig en sappig in de mond met flink wat rijp bitter en een mespuntje versgemalen peper in de afdronk. Een stevige krachtpatser die zich in zijn sas voelt bij allerhande grillades.
Alcohol: 12,5% vol.
Prijs: 7,09 euro.
Te koop: Carrefour/GB.
Rit 20: Montélimar - Mont Ventoux zaterdag 25 juli
Het peloton trekt door het magische decor van de zuidelijke Rhône wijnregio en krijgt als toetje de 'Reus van de Provence' geserveerd. Een berg die tot de verbeelding spreekt van heel wat wielerfanaten maar die ook wijnliefhebbers niet onberoerd laat want dit is de regio waar heel aantrekkelijke en best nog betaalbare wijnen gemaakt worden. De appellatie Côtes du Ventoux is vooral rood gekleurd maar ook de rosé is niet te versmaden.
Die laatste is een frivole dorstlesser met mooie florale aroma's (rozenblaadjes), sap van aardbei en kers, heel makkelijk drinkend en een goede dosis frisheid van begin tot einde. Ongebreideld aperitiefplezier in het gezelschap van een sneetje ham, salami en olijfjes.
Zijn rode collega weet te imponeren door zijn kruidig karakter (tijm en laurier), de aroma's van gedroogd fruit (vijgen) en de smakelijke tannines in de mond. Schenken rond de 16°C bij mediterrane gerechten of bij een blokje harde kaas.
Rosé:
Alcohol: 13% vol.
Prijs: 3,75 euro.
Te koop: Colruyt.
Rood:
Alcohol: 13,5% vol.
Prijs: 3,78 euro
Te koop: Colruyt bron; hetnieuwsblad
14-07-2009
Leer tomatensaus maken op zijn Italiaans
Leer tomatensaus maken op zijn Italiaans
Italianen hebben zo hun eigen recepten om passata of tomatensaus, te maken. Wie hun geheimen wil leren kennen, kan terecht bij Mmmmh!, het Brusselse kookatelier. Daar worden gratis workshops georganiseerd.
Volksfeest Eenmaal per jaar trekken Napolitanen een paar dagen uit om in familiekring 'passata' te maken. Op die manier kunnen ze ook tijdens de wintermaanden smullen van de nobelste tomatensaus. In bepaalde dorpen worden zelfs dagenlange volksfeesten aan gekoppeld. Een traditie die Mmmmh! met plezier naar Brussel brengt naar aanleiding van hun Estate Italiana!
Bewaren Je hoeft zelf je tomaten niet te plukken: Mmmmh! voorziet 100kg Marsana tomaten. Onder het wakend oog van de Mmmmh! chefs zal je de tomaten op de traditionele manier leren schillen, pureren en stoven en helpen ze jou bij het voorbereiden, vullen en steriliseren van de glazen potten waarin je de passata maandenlang op een natuurlijke manier - zonder bewaarmiddelen - kan bewaren. Info Wil je tot over je oren in de passata zitten, kan je op zaterdag 18 juli om 10 uur terecht bij Mmmmh!, Charleroiseteenweg 92, 1060 Brussel. Goed om weten: de kookles is gratis, tomaten en glazen potten kan je ter plekke aankopen. Meer info: www.mmmh.be (lvl) bron; hln.be
Crémant de Loire rosé
Crémant de Loire rosé
De aangenaam sprankelende Crémant de Loire rosé brut 'De Chanceny' leent zich voor elke gelegenheid. Hij is gemaakt op basis van cabernet franc en gehuld in een mooi roze kleedje met fijne, persistente bubbels. Hij heeft een fijne neus met een aroma van frisse rode vruchten. in de mond komt hij meteen tot leven en proef je intense maar subtiele aromas. De wijn wordt best gedronken op een tempertauur van 8° tot 10°c, als aperitief of bij sint-jakobsschelpen, gambas of nagerechten op basis van rode vruchten (taarten, crumbles, fruitsalades).
0.75 L
bron; delhaize.be
Ricotta met bosvruchten
Ricotta met bosvruchten
Kooktijd: 20 minuten
Aantal personen: 4
Soort gerecht: Vegetarisch
Ingrediënten
500 g ricotta 3 dl slagroom 3 el suiker verse (bos) vruchten
Bereidingswijze
Roer de ricotta glad. Klop in een tweede kom de slagroom met de suiker bijna stijf.
Spatel ricotta en slagroom door elkaar en zet tot gebruik koel.
Serveer de ricottaroom met verse (bos)vruchten of met een verse vruchtensaus. bron;granditalia.nl
Pasta met gegrilde groente, gorgonzola en Sugocasa Tradizionale
Pasta met gegrilde groente, gorgonzola en Sugocasa Tradizionale
Kooktijd: 15 minuten
Aantal personen: 4
Soort gerecht: Vegetarisch
Ingrediënten
1 fles Sugocasa Tradizionale 400 g GrandItalia Penne Rigate 4 artisjokharten uit blik 1/2 courgette in blokjes gesneden 8 gehalveerde champignons 150 g Gorgonzola 3 el olijfolie zout en peper
Bereidingswijze
Laat de artisjokharten uitlekken. Snijd de artisjokharten en champions doormidden, de courgette in blokjes en bak of gril de groenten kort (3-4 min) op hoog vuur. Bestrooi naar smaak met peper en zout.
Kook ondertussen de Penne Rigate al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking en verwarm Sugocasa Tradizionale.
Pasta laten uitlekken en terug doen in de pan. Roer kaas en Sugocasa door de pasta.
Maak het geheel goed heet en serveer de groenten bij de pasta. bron;.granditalia.nl
Rigatoni met spinazie en olijventapenade
Rigatoni met spinazie en olijventapenade
Kooktijd: 15 minuten
Aantal personen: 4
Soort gerecht: Vegetarisch
Ingrediënten
400 g Grand'Italia Rigatoni zout 1 potje Grand'Italia Tapenade Olive 500 g spinazie, kleingesneden 1 eetl olijfolie 1 sjalotje, gesnipperd
Bereidingswijze
Kook de rigatoni al dente in een grote pan gezouten kokend water.
Verhit de olie in een grote pan of wok en bak hierin het sjalotje ca. 20 seconden. Voeg de spinazie toe en laat snel slinken. Haal van het vuur.
Giet de rigatoni af en meng direct door het spinaziemengsel. Warm even goed door en verdeel over 4 borden. Serveer met de tapenade er apart bij. bron; granditalia.nl/
Vrolijk barbuffet in Milaan
Vrolijk barbuffet in Milaan
Tijdens de paasvakantie knepen wij met twee er eens tussenuit naar Milaan. De bedoeling was zonder grote kosten toch het vakantiegevoel op te wekken: de toerist uithangen, lekker eten, terrasjes doen...
De tweede avond ontdekten we toevallig een budgettair interessant en uiterst aangenaam alternatief voor het traditionele avondmaal op restaurant. In Milaan is het namelijk in een groot aantal bars en cafés de gewoonte om vanaf 18 uur "happy hour" te vieren. Dat houdt in dat vanaf 18 uur de toog vol komt te staan met een heleboel verschillende hapjes en schotels, gaande van chips tot pasta, ovenschotels, lasagne, stukjes brood, sneetjes salami, hesp of kaas.
In sommige bars is het bijna een echt buffet. Je betaalt een vast bedrag (tussen 4 en 6 euro) voor een drankje (eender welk drankje, dus ook overheerlijke cocktails) en daarbij mag je zoveel eten als je wilt van de verschillende hapjes en schotels die op de toog staan.
Het is niet onmiddellijk hoogstaand culinair, maar als je het goed weet uit te kiezen, heb je toch wel voor weinig geld goed gegeten en gedronken! Bovendien is het iets typisch van daar en word je na een uurtje langzaam tafelen en aperitieven vrolijk opgenomen in het Milanese gezelschap. (Leen Batjoens) bron; demorgen.be
13-07-2009
Tafeldruif uit Vlaams-Brabant is er weer
Tafeldruif uit Vlaams-Brabant is er weer
Prins Laurent en prinses Claire hebben de eerste druiventrossen geknipt van de nieuwe oogst van teler Filip Luppens in Overijse. Daarmee is het Vlaams-Brabantse druivenseizoen in gang gezet.
Enkele jaren geleden zag het er nog naar uit dat de Vlaams-Brabantse tafeldruif ten dode was opgeschreven. Maar enkele jonge kwekers hebben dat niet laten gebeuren en hebben zelfs een Europese erkenning van de oorsprongsbenaming gekregen. 'In de regio zijn we nog met een dertigtal telers', zegt Luppens. De druiven luisteren naar klinkende namen als Canon Hall, Ribier, Baidor, Muscat, Royal en Leopold III.
'Op onze bedrijven zelf betaal je tussen de tien en vijftien euro voor een kilogram Royal of Ribier', zegt Luppens. 'Voor de luxevariëteiten zoals Leopold III kan dat oplopen tot achttien euro of meer. In de winkels liggen de prijzen iets hoger. Omdat alles biologisch geteeld is, is er grote vraag naar. De BioPlanet van de Colruytgroep zit al dagen te wachten op onze eerste druiven.'
Maar glazen dorpen met tienduizenden serres zoals ze die pakweg vijftig jaar geleden hadden, zullen Hoeilaart, Overijse, Tervuren en Huldenberg nooit meer worden.
(wfh, ems) bron; nieuwsblad.be
Geen zomer zonder picknick
Geen zomer zonder picknick
Vakantietijd is picknicktijd. Luie dagen en een beetje mooi weer vormen de ideale gelegenheid om in het bos of op een mooi plekje te eten. Veel heb je niet nodig om van zoveel zomergenot te genieten.
1. Een picknick improviseer je niet, ook al lijkt het zo. Tracht het goed voor te bereiden, van de bereiding van de gerechtjes tot de keuze van het plekje. Het plezier schuilt zowel in de niet-alledaagse omgeving als het hele picknickritueel. Een tafelkleed dat je op het gras legt, de voorwerpen dat je uitstalt tot de wijn die lekker afkoelt in de rivier...
Tegenwoordig bestaan er heel wat middeltjes die het buitenzijn aanzienlijk verbeteren. De koelbox, tafelgerei in karton of plastic of praktische opbergmanden. Een picknickmand is geen overbodige investering. Deze is zelfs makkelijk te vinden bij een kringloop- of tweedehandswinkel.
2. Kleine details maken een picknick geslaagd. Kleurige papieren servetten geven meteen iets feestelijks. Buigzame rietjes kan je meteen in het blikje of doosje prikken, zo hoef je niet te zeulen met glazen. Handig zijn de plastic zakjes om vooraf ijsblokjes te maken, ze houden elke drank lekker koel.
3. Eten doe je met je ogen en dat geldt zeker in de natuur. Vele kleuren vrolijken elke maaltijd op. Fruit en groenten zitten vol met kleurpigmenten en bovendien maken ze een dagje picknick helemaal gezond. Wat gedacht van een koude gazpachosoepje, heerlijk verfrissend en voedzaam. Zelfs een fris groente- of tomatensapje smaakt buiten stukken lekkerder.
4. Geen picknick zonder een fris glaasje wijn. Rood, wit of rosé maakt niet zoveel uit, zolang deze maar jong, levendig en fris smaakt. Vergeet niet dat ook rode wijn koel mag worden geschonken. Flessen water en vruchtensap mogen evenmin ontbreken. Wie niet zonder koffie of thee kan, neemt deze mee in de thermoskan.
5. Heel belangrijk is de voeding goed koel te houden. Stel eten niet bloot aan de hitte, vooral als het om verse of zuivelproducten gaat. Een draagbare koelbox is belangrijk. Pak broodjes, slaatjes, rauwkost of andere bereidingen zorgvuldig in met huishoudfolie of in bewaardozen. Gebraden vlees snij je best al voor vertrek in sneetjes.
Al dat lekkers kan je fris houden met plastic waterflessen die een nachtje in de diepvriezer hebben gelegen. Is het tijd om te eten, dan hebben de ontdooide flessen hun frisheid al afgegeven.
6. Makkelijkst zijn de belegde broodjes. Slaatjes op basis van rauwkost of kant-en-klare slaatjes zijn eveneens lekker. Neem potjes saus mee om de groentjes in te dopen. Kleintjes genieten ongetwijfeld van pastasalades of aardappelslaatjes.
7. Dessertjes maken de picknick helemaal af. Vers fruit of al voorgesneden stukjes zijn ideaal. Tussen de stukjes appel en druiven, mogen exotische stukjes mango of ananas niet ontbreken.
8. Wat niet mag vergeten worden: een zeer ruim tafelkleed om op te zitten, anti-muggenspray, een spannend boek of muziekje, een fototoestel, een trui voor als het frisser wordt.
9. Terug naar de natuur betekent ook dat je nadien alle afval netjes opruimt en geen rommel achterlaat. Geen vuilnisbak in de buurt, neem dan eigen zakken mee waarin je alle restjes kan deponeren. (lvl) bron; hln.be
De schoongemaakte broccoli gaarkoken in lichtgezouten water. Afgieten en laten uitlekken.Een viertal roosjes apart houden voor de versiering en de rest van de broccoli pureren samen met de room, de eieren en de (zachte) mosterd. Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat.Per persoon een ingeboterd timbaaltje vullen met de mousse en gedurende 10 minuten au bain-marie laten garen in een oven van 200 graden.De rode en de groene paprika's spoelen, de zaden verwijderen en in reepjes snijden. Gedurende 2 minuten apart laten blancheren en daarna elk met de helft van de kippenbouillon en de knoflook gedurende 20 minuten zachtjes laten stoven. Op het einde van de stooftijd de knoflook verwijderen.Beide paprikamengsels pureren en zeven. Eventueel nog een beetje kippenbouillon toevoegen om te verdunnen. De sausjes opkloppen met klontjes koude verse boter.De mignonnettes bakken, kruiden en warm houden. Ondertussen de tagliatelle gaarkoken.De mignonnettes op goed voorverwarmde borden plaatsen en omringen met wat groene paprikasaus. Op het andere gedeelte van de borden een eetlepel rode saus aanbrengen en daarop de ontvormde broccolimousse plaatsen.Garneren met de tagliatelle en de roosjes broccoli. bron; skynet.be
Chocoladetaart
Chocoladetaart
Ingrediënten
- 100 g roomboter - 30 g bloem (tarwebloem) - 4 ei - 0.2 dl melk (halfvol) - 2 cl rum - 150 g suiker - 150 g chocolade (puur) - 10 g boter (bakboter)
Bereiding
De chocolade en de boter smelten au bain-marie. Melk en rum bijvoegen. De eieren schuimig kloppen met de suiker.De chocoladepasta voorzichtig door het eierschuim scheppen.De bloem door een zeef door het mengsel strooien. Goed mengen.De resterende boter in vlokjes in een vuurvaste vorm leggen en de oven 10 minuten laten voorverwarmen.Het chocoladedeeg in de vorm doen en in een matige oven van 180 graden bakken gedurende 45 minuten. bron; skynet.be
Restaurant Viva m'boma
Viva m'boma
De Brusselse bomas of grootmoeders hebben de naam genereus te zijn en hun kleinkinderen te verwennen met allerlei lekkers. Het is dus normaal dat een restaurant met deze naam die ouwegouwe reputatie alle eer aandoet. Het interieur toont knappe fotos van vintage winkels en de wanden zijn afgewerkt met tegels die doen denken aan de Parijse metro. Deze voormalige slagerij van orgaanvlees, bij oude Brusselaars nog bekend als Fraulein Schmidt, ademt de sfeer uit van een bistro. Dit adres is zo uniek omdat het een symbiose is van de twee grote troeven van de hoofdstad: onvervalst populisme en een aanzienlijk gastronomisch patrimonium. Wie een stijve bediening had verwacht, wordt vriendelijk doorverwezen naar een ander adres. Van de americain en de balletjes in tomatensaus (XL-formaat) tot de stoemp: het blijft snoepen van een pretentieloze maar oeverloos lekkere en verse keuken. De liefhebbers van het betere orgaanvlees verkneukelen zich dan weer bij de gedachte aan verrukkelijke niertjes, hersentjes à la meunière, kalfslever, onglet van het rund, uier, choosels of carpaccio van varkensoor met maroilleskaas. De friet is handgesneden en de rekening nooit gepeperd. Aan gezelligheid is hier ook nooit gebrek: je bent hier bij Brusseleirs in hart en nieren. En ander orgaanvlees. Meer info bron; skynet.be
Eropuit in Bretagne
Eropuit in Bretagne
Of je nu een week of een maand op vakantie gaat, Bretagne is eigenlijk te groot om in een keer te ontdekken. We doen toch een poging en nemen je mee op tocht langs de Smaragdkust op zo'n 5 uur rijden van België, om daarna in het binnenland van Bretagne de Golfe du Morbihan te bezoeken. Onderweg ontdekken we de kunsthistorische sites, het prachtige patrimonium en de charme van het Forêt de Brocéliande met zijn Arthurlegendes. Aan elke halte word je onthaald op nieuwe gastronomische ervaringen en enkele leuke - soms ongebruikelijke - adresjes om te overnachten. Volg de gids!
Het stadje Josselin heeft twee gezichten. Een imposante, strenge kant langs de oevers van de Oust, waar de bootjes van amateurwatersporters varen, en...
De middeleeuwse stad Vannes, opgericht door de Venetianen en uitgebreid onder de Romeinen, heeft zich ontwikkeld rond de kathedraal (15e eeuw). De... bron; skynet.be
Het stond in alle kranten: we nemen weer vaker een lunchpakketje met zelfgesmeerde boterhammen mee naar werk of school.
Dat blijkt uit de broodzakjes-barometer. In jaren kochten we niet zoveel plastic broodzakjes bij de supermarkt als in de afgelopen maanden. Deskundigen verklaren dat met onze spaarzaamheid, aangewakkerd door de recessie.
Zelf boterhammen meenemen naar werk of school, is dat niet saai? Nee, dat hoeft helemaal niet. Als je er tenminste niet elke dag hetzelfde op doet. Gebruik je fantasie en je smaakpapillen. Probeer eens iets anders. Wat vind je lekker, waar heb je nou écht trek in? En: kijk de kunst af van de professionals! Dit wordt een column vol lekkere sandwichsuggesties.
Vraag je jezelf wel eens af waarom die gesmeerde broodjes in de horeca of in de bedrijfskantine zoveel beter smaken dan wat je zelf 's ochtends in elkaar hebt geflanst? Zelfs die driehoekige, eeuwig houdbare sandwiches van de benzinepomp lijken aantrekkelijker en verser dan wat je zelf meeneemt. Dat komt simpelweg omdat ze een paar eenvoudige trucs toepassen. Trucs die je zo kunt overnemen, als thuissmeerder.
Om te beginnen zit er altijd iets van sla, komkommer of tomaat tussen. Goed drooggedept, maar toch voorkomt het vocht dat het brood uitdroogt. En het staat feestelijk, zo'n groen of rood accent ertussen. Het oog wil ook wat. Bovendien helpen ze, een beetje, om aan je tax van twee ons groente per dag te komen.
Dan besmeren de profs hun broodjes altijd ruim met boter of een ander smeersel. Mayonaise (halva als ze aan je lijn denken), roomkaas, soms zelfs pesto of olijfolie. Deze (liefst gezonde) vetten zorgen niet alleen voor smeuïgheid, ze versterken ook alle andere smaken. Zelf ben je geneigd heel dun te smeren of het smeersel weg te laten. Met een droge hap als gevolg.
En dan is er ook nog het verrassingselement. Omdat ze meerdere ingrediënten op je broodje of sandwich leggen, smaakt niet elke hap hetzelfde. Wat reepjes rode paprika op kaas, een plakje augurk op de ham, een blaadje basilicum op de tomaat, wat baconkruimels op je ei. Je bijt en hé, er gebeurt iets. Even iets zuurs, iets zouts, iets knapperigs, iets, fris, iets anders. Niet saai in ieder geval.
Dat kunnen we zelf natuurlijk ook. Zelfs in die paar minuten die we 's ochtends hebben om onze eigen boterhammen te smeren. Het hoeft je echt niet veel extra tijd of geld te kosten. Zorg dat er altijd iets van sla of rucola in de groentela van de koelkast ligt, zet een pot verse kruiden in de vensterbank of op het balkon. Komt altijd van pas. Mayonaise, yogonaise, mosterd en ketchup heb je waarschijnlijk gewoon in huis. Net als een potje augurken. Gebruik ze. Halve paprika over? Doe hem in reepjes op je brood. Denk ook aan tomaten, komkommer en radijsjes, heerlijk op kaas! Kaasliefhebbers, probeer ook eens een andere kaas. Hollandse geitenkaas bijvoorbeeld, die kan je tegenwoordig zelfs in voorgesneden plakjes krijgen. Haal ook eens tonijnsalade of eiersalade in huis, lekker op een snelle boterham, maar ook op toastjes.
Wees vriendelijk voor jezelf, schenk even aandacht aan je middagmaal. Je kunt het straks goed gebruiken. En prop niet te veel in één zakje, dat is verkeerde zuinigheid. Niets zo armetierig als geplette boterhammen.
Sandwich Pekelvlees
Geïnspireerd op de beroemde pastrami-sandwich, zoals Meg Ryan en Billy Crystal die aten bij Katz Diner (New York) in de film When Harry met Sally. Hoezo saai?
Benodigdheden:
2 dikke (bruine) boterhammen, 1 eetlepel mayonaise of halvanaise, flinke lik scherpe mosterd, 5 plakken dungesneden pekelvlees of pastrami, versgemalen peper, half rood uitje in ringen, handje rucola of sla, 1 augurkje in dunne plakjes.
Bereidingswijze:
Meng mayonaise met mosterd en besmeer beide boterhammen aan één kant. Beleg onderste boterham met rucola. Leg plakken pekelvlees erop, beleg met uienringen en augurk en bestrooi met peper. Leg bovenste boterham erop en snijd doormidden. Verpak in plastic folie en dan in een broodzakje of trommeltje.Hou je niet van pittig, neem dan minder mosterd en neem sla in plaats van rucola.
Tip: Ook lekker op deze manier met rosbief, rookvlees, ham of gebraden kipfilet. door Puck Kerkhoven. bron; gelderlander.nl
Gerechten met basilicum
Gerechten met basilicum
Basilicum brengt de zon in de keuken. Een gazpacho van meloen met basilicum, poon op een bedje van fijngehakte groenten en een aardbeienduo met basilicum... Wat dacht u van dit 3-gangenmenu voor zomerse dagen?
Gazpacho van meloen met basilicum
Ingrediënten voor 2 personen
een tiental scampi's
1 kleine meloen
1 tuiltje basilicum
olijfolie
peper
Bereiding
Snijd de meloen in twee, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in stukjes. Doe ze in een mixer.
Voeg hier 5 basilicumblaadjes en peper aan toe.
Mix alles en breng op smaak.
Plaats zo lang mogelijk in de koelkast
Bak de scampi's in een weinig olijfolie en dep ze met keukenpapier.
Doe de gazpacho in de borden en voeg er op het laatste de lauwe scampi's aan toe. Giet nog een klein scheutje olijfolie bij de gazpacho.
Poon op een bedje van fijngehakte groenten met basilicum
Ingrediënten voor 2 personen
2 ponen
1 courgette
1 aubergine
1 rode paprika
1 ui
een tuiltje basilicum
olijfolie
fleur de sel
peper
Bereiding
Bereid uw basilicumolie. Bak daartoe de basilicum niet te hete olijfolie (maximum 160°C). Zet de basilicum opzij en laat de olie afkoelen
Maak de groenten schoon en snijd ze in stukjes. Fruit ze lichtjes in olijfolie. Voeg hier de fijngehakte basilicum aan toe.
Bak de poon.
Verdeel de groentenbrunoise over de borden en leg er de poon op.
Bestrooi met fleur de sel en breng op smaak met peper en een vleugje olijfolie met basilicum.
Tip: u kunt de olijfolie met basilicum bewaren zoals uw andere olijfolie en in de toekomst verder gebruiken.
Aardbeienduo met basilicum
Ingrediënten voor 2 personen
150 g aardbeien
1 tultje basilicum
40 g suiker
1 eiwit
10 cl lichte room
Bereiding
Spel, droog en snijd de aardbeien in stukjes.
Doe ongeveer 50 gram aardbeien in een kom envoeg daar een soeplepel suiker en fijngehakte basilicum aan toe. Meng en plaats in de koelkast. Laat minstens 3 uur rusten.
Mix de overige aardbeien met de rest van de suiker en 5 basilicumblaadjes.
Klop het eiwit stijf enmeng het onder de gemixte aardbeien.
Klop de room stijf en meng deze eveneens onder het mengsel.
Giet in twee glaasjes en plaats eveneens enkele uren in de koelkast.
Haal de bereidingen uit de koelkast, leg een basilicumblaadje op het glas met de aardbeienmousse en schik er het aardbeienmengsel bovenop.
De kippenlevertjes zorgvuldig schoonmaken en spoelen. In blokjes snijden, kruiden met peper en zout en in 20 minuten gaarbakken in de hete boter.Een paar minuten voor het einde van de bereiding de in grove blokjes gesneden en ontpitte appelen bijvoegen, bestuiven met gemberpoeder en kandijsuiker.Met een vork uit de pan nemen en afwisselend een stukje appel en een stukje kippenlever aan spiesjes prikken. Onmiddellijk serveren. bron; skynet.be
11-07-2009
Augurken inleggen
Je kan ze nu volop vers krijgen, augurken. En zeker wanneer je er een hebt of iemand uit de familie met een groentetuin. Zelf inleggen van augurken is vreselijk leuk, en erg lekker. Vooral omdat je met een betere azijn kan werken dan de fabriek doet. Ga eens kijken bij een biologische supermarkt. Daar vind je allemaal soorten azijn, die echt smakelijk zijn. Zoek een lekkere azijn uit.
Nodig voor 4 personen: 1 kg verse augurken. Komkommer in stukken mag ook, 1 liter lekkere azijn, 150 gr suiker, 125 gr sjalotten, 30 gr mosterdzaad, 2 takken dille, zout
Maak de augurken schoon, en snij grote exemplaren even door. Zet twee uur weg met een dun laagje zout erover. Zet de azijn met suiker in een geëmailleerde pan op en breng aan de kook. Kook de augurken hier in, tot ze donkergroen van kleur worden. Ook de in vier stukken gesneden sjalotten even koken.
Laat de augurken en sjalotten afkoelen, haal de dille even door de hete azijn. Stop de groentes in een weckpot. Schepje mosterdzaad erbij en schenk de azijn er tot de rand op. Afsluiten en na drie weken pas proeven. Felix Wilbrink bron; telegraaf.nl
Pruimen zijn het nieuwe superfruit
Pruimen zijn het nieuwe superfruit
Pruimen zitten boordevol antioxidanten die het lichaam beschermen tegen ziektes. Ze worden door experten het nieuwe superfruit genoemd.
Antioxidanten beschermen het lichaam tegen schadelijke stoffen die leiden tot aandoeningen als kanker en hartziekten. Bosbessen stonden altijd voorop wat het aantal antioxidanten betreft, maar krijgen nu zware concurrentie.
Één pruim zou namelijk evenveel antioxidanten bevatten als een handvol bosbessen. Mensen eten ook slechts enkele bosbessen per keer, maar wel een hele pruim, waardoor ze meer goede stoffen binnenkrijgen. Pruimen zijn bovendien goedkoper; supermarkten vragen ongeveer drie keer meer voor bosbessen.
Iedereen zou twee of drie kleine pruimen per dag moeten eten. Belangrijk is wel dat je de schil eraan laat, aangezien daar net de meeste antioxidanten in zitten.
Een Amerikaans team testte de effecten van pruimen op borstkanker en cholesterol. Ze ontdekten dat bepaalde stoffen in pruimen de groei van borstkankercellen afremmen zonder de groei van normale cellen te verhinderen.
Bosbessen, perziken en nectarines zouden gelijkaardige weldaden in zich hebben.
Antioxidanten beschermen het lichaam tegen schadelijke stoffen die leiden tot aandoeningen als kanker en hartziekten. Bosbessen stonden altijd voorop wat het aantal antioxidanten betreft, maar krijgen nu zware concurrentie.
Één pruim zou namelijk evenveel antioxidanten bevatten als een handvol bosbessen. Mensen eten ook slechts enkele bosbessen per keer, maar wel een hele pruim, waardoor ze meer goede stoffen binnenkrijgen. Pruimen zijn bovendien goedkoper; supermarkten vragen ongeveer drie keer meer voor bosbessen.
Iedereen zou twee of drie kleine pruimen per dag moeten eten. Belangrijk is wel dat je de schil eraan laat, aangezien daar net de meeste antioxidanten in zitten.
Een Amerikaans team testte de effecten van pruimen op borstkanker en cholesterol. Ze ontdekten dat bepaalde stoffen in pruimen de groei van borstkankercellen afremmen zonder de groei van normale cellen te verhinderen.
Bosbessen, perziken en nectarines zouden gelijkaardige weldaden in zich hebben. Door: Jozefien De Marrée Bron: Daily Mail bron; gezondheidsnet.rnews.be
Achtgangenmenu in Toscaanse osteria
Achtgangenmenu in Toscaanse osteria
Wie buiten de platgetreden Toscaanse paden wil treden moet eens naar Umbrië. Je kunt er rustig stappen door de heuvels en prachtige stadjes bezoeken. Neem nu Spoleto met een perfecte treinverbinding naar Rome of Assisi, Orvieto of Perugia. Een mooi stadje met heel wat bezienswaardigheden. En "s avonds kun je er een heerlijke restaurantontdekking doen op 10 meter van het grote marktplein.
In het kleine steegje Vicolo del Mercato 3 vind je er Osteria del Matto. Een knalgek interieur met bijna uitsluitend Italiaanse gasten. De vrouw des huizes vraagt je of je een fles witte of rode wijn wilt en van dan af heb je alleen nog te genieten van wat er allemaal op je bord komt. Het aperitief met hapjes, het achtgangenmenu met de échte Italiaanse gerechten volgen elkaar op. Heerlijk smullen en genieten. Van zowat 20 tot 23 uur. En dat alles voor de vaste prijs van 16 euro per persoon en 15 euro voor de fles wijn. (Petra Callewaert) bron; demorgen.be