Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    11-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Augurken inleggen



    Je kan ze nu volop vers krijgen, augurken. En zeker wanneer je er een hebt of iemand uit de familie met een groentetuin. Zelf inleggen van augurken is vreselijk leuk, en erg lekker. Vooral omdat je met een betere azijn kan werken dan de fabriek doet. Ga eens kijken bij een biologische supermarkt. Daar vind je allemaal soorten azijn, die echt smakelijk zijn. Zoek een lekkere azijn uit.



     
    Foto: © Corbis. All Rights Reserved.


    Nodig voor 4 personen: 1 kg verse augurken. Komkommer in stukken mag ook, 1 liter lekkere azijn, 150 gr suiker, 125 gr sjalotten, 30 gr mosterdzaad, 2 takken dille, zout

    Maak de augurken schoon, en snij grote exemplaren even door. Zet twee uur weg met een dun laagje zout erover. Zet de azijn met suiker in een geëmailleerde pan op en breng aan de kook. Kook de augurken hier in, tot ze donkergroen van kleur worden. Ook de in vier stukken gesneden sjalotten even koken.

    Laat de augurken en sjalotten afkoelen, haal de dille even door de hete azijn. Stop de groentes in een weckpot. Schepje mosterdzaad erbij en schenk de azijn er tot de rand op. Afsluiten en na drie weken pas proeven.
    Felix Wilbrink
    bron; telegraaf.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pruimen zijn het nieuwe superfruit
     

     

    pruimen

    Antioxidanten beschermen het lichaam tegen schadelijke stoffen die leiden tot aandoeningen als kanker en hartziekten. Bosbessen stonden altijd voorop wat het aantal antioxidanten betreft, maar krijgen nu zware concurrentie.

    Één pruim zou namelijk evenveel antioxidanten bevatten als een handvol bosbessen. Mensen eten ook slechts enkele bosbessen per keer, maar wel een hele pruim, waardoor ze meer goede stoffen binnenkrijgen. Pruimen zijn bovendien goedkoper; supermarkten vragen ongeveer drie keer meer voor bosbessen.

    Iedereen zou twee of drie kleine pruimen per dag moeten eten. Belangrijk is wel dat je de schil eraan laat, aangezien daar net de meeste antioxidanten in zitten.

    Een Amerikaans team testte de effecten van pruimen op borstkanker en cholesterol. Ze ontdekten dat bepaalde stoffen in pruimen de groei van borstkankercellen afremmen zonder de groei van normale cellen te verhinderen.

    Bosbessen, perziken en nectarines zouden gelijkaardige weldaden in zich hebben.
    Door: Jozefien De Marrée
    Bron: Daily Mail
    bron; gezondheidsnet.rnews.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Achtgangenmenu in Toscaanse osteria


    Achtgangenmenu in Toscaanse osteria




     


    Wie buiten de platgetreden Toscaanse paden wil treden moet eens naar Umbrië. Je kunt er rustig stappen door de heuvels en prachtige stadjes bezoeken. Neem nu Spoleto met een perfecte treinverbinding naar Rome of Assisi, Orvieto of Perugia. Een mooi stadje met heel wat bezienswaardigheden. En "s avonds kun je er een heerlijke restaurantontdekking doen op 10 meter van het grote marktplein.

    In het kleine steegje Vicolo del Mercato 3 vind je er Osteria del Matto. Een knalgek interieur met bijna uitsluitend Italiaanse gasten. De vrouw des huizes vraagt je of je een fles witte of rode wijn wilt en van dan af heb je alleen nog te genieten van wat er allemaal op je bord komt. Het aperitief met hapjes, het achtgangenmenu met de échte Italiaanse gerechten volgen elkaar op. Heerlijk smullen en genieten. Van zowat 20 tot 23 uur. En dat alles voor de vaste prijs van 16 euro per persoon en 15 euro voor de fles wijn. (Petra Callewaert)
    bron; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Azijn doet vet verdwijnen


    Azijn doet vet verdwijnen





     
    Het nieuwste middeltje om af te vallen staat simpelweg in je keukenkast. Japanse onderzoekers ontdekten namelijk dat azijn helpt vet te bestrijden.

    10 procent minder vet

    Een nieuwe studie bij muizen bewijst dat azijn kan helpen om gewicht te verliezen en zo obesitas te bevechten. De wetenschappers toonde namelijk aan dat degenen die dagelijks azijnzuur opnamen 10 procent minder lichaamsvet hadden, ook al aten ze hetzelfde als hun soortgenoten. De onderzoekers denken dat azijnzuur de genen helpt proteïnes te produceren die het lichaam stimuleren vet af te breken.

    Wondermiddel
    Azijn wordt al eeuwen gebruikt als wondermiddeltje voor tal van verschillende ziekten. Nu bewijst de moderne wetenschap dat onze voorouders het juist hadden over de positieve eigenschappen van dit voedingsmiddel. Eerder onderzoek toonde al aan dat een chemisch bestanddeel van azijn de bloeddruk en suikerspiegel helpt te controleren. (ep)
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goed voor hart- en bloedvaten Zo gezond zijn blauwe bessen

     

    Goed voor hart- en bloedvaten


    Dat broccoli, tomaat, citrusvruchten en vette vis gezond zijn, is wel redelijk bekend. Maar in dit rijtje hoort ook de blauwe bes thuis. De blauwe bes was een tijd vergeten, maar wordt nu langzamerhand weer herontdekt.
     

    blauwe_bes


    Dit kleine besje bevat namelijk anthocyaan, een stof die de bes zijn blauwe kleur geeft. Deze stof heeft een goede werking op hart- en bloedvaten. De kleurstof kan er onder andere voor zorgen dat de vetophoping (voornamelijk ophoping van cholesterol) in de bloedvaten wordt verminderd. Hierdoor wordt de doorbloeding van de bloedvaten beter.

    Antioxidanten tegen veroudering
    Daarnaast bevatten blauwe bessen antioxidanten. Deze spelen een belangrijke rol bij het verouderingsproces. Antioxidanten werken ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en beschermen tegen verschillende ziektes, zoals kanker.

    Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die meer antioxidanten bevatten dan blauwe bessen. Naast blauwe bessen bevatten ook aardbeien, pruimen, sinaasappelen, blauwe druiven en grapefruits veel antioxidanten. Vitamine C uit groenten en fruit is een van de belangrijkste antioxidanten voor het lichaam.

    Suiker vermindert werking
    Een nadeel van blauwe bessen is dat de gezonde eigenschappen snel verminderen als je de bes combineert met suiker. Het eten van veel blauwe bessenjam (ook de light versie) is dus geen aanrader.

    Je kunt de bessen het beste direct na aankoop eten. Kies voor stevige blauwe bessen met een zilverachtige waas. Neem geen verschrompelde of overrijpe bessen, deze hebben al veel van hun gezonde stoffen verloren.

    Bewaar de bessen ook niet te lang, want anders gaan alle gezonde stoffen verloren. Houd ze maximum vijf dagen in de lade van je koelkast.

    Gezonde voeding
    Met een gezonde voeding krijg je in principe voldoende antioxidanten binnen. Per soort fruit en groenten kan het gehalte aan antioxidanten wel nogal verschillen. Varieer daarom voldoende, zodat je van alle voedingsstoffen en antioxidanten genoeg binnenkrijgt.



    Door: Redactie
    bron; gezondheidsnet.rnews.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Authentiek en culinair Corsica


    Authentiek en culinair Corsica




     

    De regio Castagniccia in Corsica ligt op een boogscheut van Bastia en de oostkust en bleef gespaard van massatoerisme. Je kunt er heerlijk wandelen in onmetelijke kastanjebossen, bij elke stap die je zet in de maquis word je overwelmd door een andere geur. Varkens, geiten, koeien en zelfs paarden lopen er vrij rond en vergezellen je. Het zicht op zee, op het eiland Elba of op alweer een mooie klokkentoren is verbluffend.

    We logeerden in San Giovanni di Moriani, een gemeente met zes gehuchten en maar liefst acht kapellen en een barokkerk. Gastvrouw in hotel-restaurant E Caterelle is Maddy: ze kookt heerlijk met dagverse producten, vaak uit eigen tuin. Het enthousiasme waarmee ze vertelt over de Corsicaanse keuken is ontroerend.

    Voor wie het zelf thuis wil proberen schreef ze een toegankelijk kookboekje, mooi geïllustreerd met aquarellen, ter plaatse te koop voor 17 euro. Je verblijft er in halfpension voor 68 euro. Het gezelschap van de honden en poezen krijg je er gratis bij, de zee in de verte natuurlijk ook. Er zijn tien kamers. Reserveren op 0033.(0)4.95.38.51.64. (Geert Vandendriessche)

    Geert Vandendriessche leidt ons naar de overheerlijke Corsicaanse keuken.
    bron; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaaskoekjes met krokante bierstengels en Leffe-mayonaise


    K
    aaskoekjes met krokante bierstengels en Leffe-mayonaise

    nationaal recept
     
    Ingrediënten

    1 pakje abdijkaas in sneetjes
    ingrediënten voor een huisbereide mayonaise (druivenpitolie, 2 eierdooiers, zout, peper)
    1 flesje Leffe Bruin (in plaats van azijn)
    brooddeeg (bloem, bier, boter, zout, gist)

     
    Stappen

    Koekjes: Leg de sneetjes abdijkaas naast en op elkaar op bakpapier, waarbij ze elkaar lichtjes overlappen, om zo een vierkant van 20 cm te krijgen. Bak dit in de oven op 150 graden gedurende 10 à 15 minuten, afhankelijk van de dikte van de sneetjes. Laat 5 minuten afkoelen en snijd er vierkantjes van ongeveer 6 cm uit. In totaal hebt u 9 vierkantjes nodig. Schik de vierkantjes op bakpapier zonder dat ze elkaar raken en bak ze gedurende 30 minuten op 120 graden. Verwijder ze en laat afkoelen.

    Leffe-mayonaise: bereid de Leffe-mayonaise net zoals een gewone mayonaise: 2 eierdooiers voor ½ liter druivenpitolie, peper en zout. Doe de 2 eierdooiers in een kom, samen met een snuifje zout. Mix met een staafmixer. Voeg beetje bij beetje de olie toe. Kruid bij indien nodig en voeg een beetje Leffe Bruin toe in plaats van azijn.

    Stengels: maak een brooddeeg met 250 g bloem, 125 à 150 ml Leffe, 30 g boter, 5 g zout en 10 g gist. Kneed het deeg en verdeel het in kleine porties. Rol deze deegbolletjes tot stengels. Zet in de oven zonder te laten rijzen en bak de stengels op 200 graden gedurende 6 à 8 minuten.

    Tip: Voor de abdijkaas kunt u Nazareth gebruiken. Om het uzelf gemakkelijker te maken kunt u ook kant-en-klare stengels kopen in de supermarkt.

    Biertip

    Leffe Bruin

     

    Bron: Leffe
    Bron; het.gastronomen.net


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo maak je de perfecte mosselen


    Zo maak je de perfecte mosselen
    Mosselkok Piet Devriendt van restaurant
    De Oesterput helpt je stap voor stap door
     het favoriete gerecht van de Belgen

     

    De nieuwe mosselen zijn er. En ze zijn lekker, al laten de vlezigste nog drie weken op zich wachten. Een pot mosselen, het blijft het favoriete gerecht van zowat échte Belg. Maar thuis wil het wel eens mislukken. Niet genoeg open, te weinig gekruid, uitgedroogd vlees. Piet Devriendt, chef van het befaamde restaurant De Oesterput in Blankenberge, geeft de ultieme tips.

    1'Kies in de winkel voor mosselen van de categorie Super . Ze zijn een stuk goedkoper dan Jumbo's , en je krijgt meer stuks. Wat voor veel mensen toch gezelliger is. Iets meer dan een kilo volstaat per persoon, dan heb je ongeveer 350 gram mosselvlees.'

    2'Spoelen hoeft eigenlijk niet meer, ze worden in de supermarkt kant-en-klaar verkocht. Al kan je ze best even in gezouten water leggen. De mosselen die na een half uurtje nog steeds bovendrijven gooi je beter weg.

    3'Wat zeker niet mag en wat veel mensen doen, is de mosselen al van een dag eerder in een emmer water laten weken. Dan hebben ze geen zuurstof en worden ze slecht.'

    4'Veel mensen versnijden allerlei groenten voor de mosselen. Nergens voor nodig. Wortelen geven misschien wat kleur, maar ze geven geen extra smaak. Kies voor Mechelse selder, die geeft veel smaak, en voor ajuin. Een halve kilo ajuin en een bussel selder is voldoende voor vier porties mosselen. Mensen snijden de ajuin meestal in ringen, maar veel beter is om hem fijn te snijden. Zo kunnen de stukjes écht in de mossel binnendringen.'

    5'Doe in een kom een half centimetertje water en draai een paar keer met de zeezoutmolen. Zo kom je het best in de buurt van echt zeewater. Doe de mosselen in de pot.'

    6'Het is niet nodig om de groenten aan te stoven in boter. Ik doe de ajuin en de selder bovenop de mosselen.'

    7'Voor een beetje extra smaak kan je nog wat opgewerkte boter toevoegen. Ik meng een blokje echte boter met wat geperste look, gesnipperde peterselie en een scheut ricard. Een eetlepel van dat botermengsel volstaat per portie.'

    8'Heel belangrijk, maar het wordt vaak vergeten. Kruid de mosselen en de groenten stevig met peper. En neem het woord stevig maar letterlijk, schrik hebben van de pepermolen is echt niet nodig, mosselen hebben veel peper nodig.'

    9'Vanaf dan is de voorbereiding eigenlijk klaar en kan je beginnen met koken. Het vuur moet zo hoog mogelijk. Eén portie heeft drie minuten nodig, voor een grote pot voor het hele gezin mag je rekenen op acht à negen minuten. Het deksel moet op de pot, maar je mag best af en toe eens kijken. Je mag de mosselen laten koken mét deksel tot het schuim van het water uit de pot begint te borrelen.'

    10'Vanaf het moment dat de bovenste mosselen open zijn, moet er opgeschud worden. Alles wat boven in de pot zit, moet naar beneden en omgekeerd. De mosselen zijn perfect als ze allemaal goed open zijn, er moeten ongeveer twee vingers inpassen. En ze moeten nog mooi glanzen, anders zijn ze te droog.'

    Jan CLAEYS, foto's Maarten DE BOUW
    bron; nieuwsblad.be


    10-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vleesbrochette, gemarineerd in Carlsberg Elephant met salade van boterboontjes




    Vleesbrochette, gemarineerd in Carlsberg Elephant met salade van boterboontjes

    Barbecue recept
     
    Ingrediënten

    4 lamskoteletten
    4 lamsbiefstukjes uit de bil van elk 50g
    4 lamsworstjes of merguez
    4 plakjes spek (bij voorkeur pancetta)
    400g eikenbladsla of rode sla
    200g prinsessenboontjes
    100g zongedroogde tomaten
    3 geperste teentjes knoflook
    2 gesnipperde sjalotten
    3 dl vleesfond
    1 koffielepel graanmosterd
    4 eetlepels zonnebloemolie
    2 eetlepels sherryazijn
    peper en zout

    Voor de marinade:
    1 fles Elephant-bier van 33 cl
    2 dl rode wijn
    2 gesnipperde uien
    6 geperste teentjes knoflook
    5 eetlepels gehakte rozemarijn of verse salie

     
    Stappen

    Meng alle ingrediënten voor de marinade. Wikkel de biefstukjes in het spek, steek al het vlees op spiesen en leg de brochettes in de marinade. Maak de boontjes schoon en dompel ze in kokend water met een snuifje zout tot ze beetgaar zijn. Koel ze onmiddellijk af onder koud stromend water. Maak een vinaigrette van look, sjalot, azijn, olie en mosterd. Doe de zongedroogde tomaatjes en de boontjes bij de sla en kruid met de vinaigrette.

    Haal de brochettes uit de marinade en kook die in tot de helft van het volume. Doe er dan de vleesfond bij en dik in met een eetlepel beurre manié (boter en bloem, half om half). Breng op smaak met peper en zout. Kruid de brochettes met vleeskruiden en gril ze 8 minuten boven een matige gloed. Vergeet niet ze regelmatig om te draaien en laat je maar eens goed gaan met de vuurkruiden. Serveer met de sla en de biersaus.

    Tip Een aardappelgratin smaakt hier heerlijk bij. Snij enkele aardappelen in schijfjes en doe ze in vuurvaste schotel met gesmolten knoflookboter. Kruid met peper, zout en foelie. Overgiet met room en melk (half om half) en zet 45 minuten in de oven op 200°C.

    Wijntip

    De kruidige smaak van dit gerecht verlangt een wijn met een intens kruidige smaak.

     

    Bron: Eigentijds Barbecuen van Peter De Clercq
    bron; het.gastronomen.net


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elke week een nieuwe praline


    Elke week een nieuwe praline




    © Diane Hendrikx

    David Maenhout leek voorbestemd om bierhandelaar te worden. Hij zou daarmee de traditie van de vorige drie generaties verder zetten. Die toekomst leek hem echter niet heel zeker en hij ging bij Syntra West in avondschool chocoladebewerking volgen. Met basiskennis trok hij naar Parijs om in de school van Lenôtre de finesse van het vak te leren. Bij een van de lesgevers volgde hij extra stages waar hij nog meer inzicht kreeg in creatieve toepassingen.


    Maenhout, afkomstig van Sijsele, opende op een strategische plaats in Knokke de winkel Chocolatier M met inkijk in zijn atelier. Hij gebruikt zowel standaardchocolade als specifieke herkomstchocolades van Callebaut. Op korte termijn wil hij met een exclusief samengestelde chocolade van de topfabrikant gaan werken. Zijn brede gamma aan pralines breidt elke week uit en elk jaar brengt hij ook verschillende collecties uit.


    "Ik zou het liefst elke dag een nieuwe praline maken maar ik beperk me momenteel tot één per week", aldus de chocoholic . Maenhout levert aan diverse gerenommeerde restaurants stukwerk op maat. Naast kruidige degustatiepralines, die een groot deel van zijn assortiment uitmaken, experimenteert hij met combinaties met cabernet, merlot en pinot noir.


    We proefden van een praline met gedroogde vijg verwerkt in tien jaar oude port en een andere met ganache, op smaak gebracht met verse mango en balsamicoazijn. Beide getuigden van grote inventiviteit.


    Chocolatier M, Sylvain Dupuisstraat 38, 8300 Knokke, 050 61 44 60.
    Dinsdag gesloten. Pralines kosten 36 euro per kilo.
    bron; /het.gastronomen.net


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Finland in de greep van kreeft- en haringfeesten


    Finland in de greep van kreeft- en haringfeesten



    Associëren we haring en kreeft vaak met Nederland, Finland wedijvert zeker met Nederland wanneer het gaat om de populariteit van deze vissoorten.

    Zowel thuis als in restaurants wordt dat uitbundig gevierd met schnapps, het zingen van liedjes en het versieren van de huiskamer, patio, balkon, tuin of restaurant in kreeftrode kleuren. Finnen zijn eveneens verzot op haring en de jaarlijkse haringmarkten langs de hele kust zijn dan ook mateloos populair.

    De Baltische haring – ook wel Oostzeeharing genoemd – wordt al sinds 1743 in het hele land aan de man gebracht met als topattractie de jaarlijkse Baltische haringmarkt in Helsinki van 4-10 oktober.

    Voor meer info over reizen naar en vakanties in Finland zie www.visitfinland.com/nl . Een informatieve Engelstalige link met achtergrondinformatie en rivierkreeftgerechten is http://www.saunalahti.fi/~marian1/gourmet/season7a.htm
    bron; telegraaf.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolatier Dominique Persoone brengt beste chocoladeboek ter wereld uit


    Chocolatier Dominique Persoone brengt beste chocoladeboek ter wereld uit
    Opmerkelijk
     

     In Parijs werd het boek 'Cacao, De Chocolade Route' van de Brugse chocolatier Dominique Persoone uitgeroepen tot het beste chocoladeboek van de wereld.

    www.dechocoladeroute.be


    Jaarlijks kiezen de organisatoren een andere stad voor de uitreiking van hun Gourmand World Cookbook awards. De vorige jaren vond de uitreiking plaats in Peking en Sydney.

    'De spanning was te snijden. In de categorie van de chocoladeboeken waren er naast mij nog een Fransman en een Spanjaard in de running. Ik was totaal niet voorbereid toen ik op het podium geroepen werd. Op het podium heb ik vlug iets uit mijn mouw geschud. Het gevolg van deze titel is dat het boek, dat al bestaat in het Nederlands, Frans, Engels en Spaans, nu ook zal vertaald worden in het Duits, Japans, Italiaans en Chinees', zegt Dominique Persoone, die na de uitreiking heel wat internationale persbelangstelling kreeg. 'Ik werd al geïnterviewd door de Russische, Indische en de Duitse televisie en heb intussen al een aantal opdrachten in het buitenland voor demonstraties', zegt hij. (rso, tlb)

    bron; nieuwsblad.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De heerlijkste zomercocktails


    De heerlijkste zomercocktails



    de heerlijkste zomercocktails



    De zomer staat weer voor de deur en daar hoort van nature een heerlijke cocktail bij. Of je nu kiest voor een alcoholische of een heerlijk verfrissende niet-alcoholische variant, genieten doe je zeker. She somt de heerlijkste cocktails voor jullie op een rijtje!

    Jane’s arribean Cocktail

    Ingrediënten :

    20 cl ananassap 20 cl jamaica rum 20 cl vloeibare rietsuiker 20 cl passoa scheutje tia maria scheutje kokoslikeur scheutje aardbeiensiroop

    Bereiding

    :

    Koel de shaker met ijsblokjes. Doe er al de ingrediënten behalve de siroop bij en shake. Doe een scheutje siroop in een ijsgekoeld hoog glas en giet er voorzichtig de cocktail over. Garneer met rietjes en fruit.

    Fruitbom

    Ingrediënten:

    Halve liter sinaasappelsap 1 liter ananassap 1 liter cranberrysap 1 liter Ginger-ale ijsblokjes

    Pick Me Up

    • 1 cl grenadine-siroop • 3 cl sinaasappelsap • 3 cl cognac • 5 cl Chardonnay Meerdael

    Blue Sky

    • 1 cl amandelmelk • 4 cl pompelmoes-sap • 2 cl Blue Curaçao • 5 cl Chardonnay Meerdael • Schijfje citroen, gekonfijte kers, muntblaadje

    Bevroren druifjes

    Ingrediënten :

    • 1 tros zaadloze druiven • 1/2 l wodka • sap en schil van 1 limoen • 1 mespuntje zout

    Bereiding :

    1 Was de volledige tros druiven voorzichtig in koud water en laat uitlekken in een vergiet.

    2 Meng het zout, limoensap en de schil met de wodka en leg hierin de druiven.

    3 Laat de druiven minimum 2 uur trekken in de wodka.

    4 Haal de tros druiven uit de wodka en leg hem op een met bakpapier beklede schaal.

    5 Plaats de druiven minstens 1,5 uur in het vriesvak.

    6 Neem de druiven uit de diepvries wanneer ze volledig bevroren zijn. Laat ze 1 à 2 minuten staan alvorens ze te serveren, zo krijgen ze hun mooi fl uwelen uitzicht.

    7 Serveer de druiven in een schaaltje en serveer er een glaasje limoenwodka bij...

    Al deze recepten komen uit Ambiance.
    bron; gva;be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salades om bij weg te dromen



    Salades om bij weg te dromen



    salades om bij weg te dromen



    Niets zo heerlijk als een verfrissende salade tijdens de warme zomerdagen. She helpt je graag een handje en geeft enkele heerlijke zomersalades prijs!

    Slaatje van quinoa met fetakaas, tomaat en basilicum, gegrilde aubergines en courgettes en tomatenvinaigrette

    Ingrediënten :

    100 g quinoa (speciale graansoort oorspronkelijk afkomstig uit de andes; past prima bij de zuiderse keuken; kan vervangen worden bv. volkorencouscous of rijst) 1 pakje fetakaas 2 tomaten 1 bosje basilicum 8 plakjes gegrilde aubergine 8 plakjes gegrilde courgette 1/2 dl balsamicoazijn 1 teentje knoflook bosje rucola voor de vinaigrette 4 eetlepels tomatenpassata 2 eetlepels olijfolie 1 eetlepel rode wijnazijn peper en zout

    Bereiding :

    1 Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schud de gare korreltjes goed droog in een zeef en meng met olijfolie, balsamico en geperst knoflook. Laat afkoelen.

    2 Pel en ontpit de tomaten en snijd in blokjes. Snijd de kaas in blokjes. Meng door de quinoa.

    3 Dresseer de aubergine- en courgetteplakjes op de borden en schep er een hoopje van de salade op.

    4 Bereid de tomatenvinaigrette met de aangegeven ingrediënten en lepel rondom de salade. Werk af met rucola.

    Salade van venkel en sinaasappel, gebakken langoesten, vinaigrette van raketsla en asperges

    Ingrediënten :

    1/2 venkel 1 sinaasappel 1 sjalot 1 bot raketsla 2 gekonfijte tomaten 4 asperges 100 g groene boontjes 4 langoesten kurkuma 4 schilfers van parmezaanse kaas 1 dl olijfolie 0 1 dl sherry-azijn peper zout 1 dl olijfolie 0 1 dl balsamico-azijn

    Bereiding :

    1 Versnipper de venkel en versnijd de sinaasappel in blokjes. Versnipper een sjalot en meng met de olijfolie en sherry-azijn. Smaak het mengsel van venkel en sinaasappel af met de vinaigrette .

    2 Kruid de langoesten met een beetje kurkuma, peper en zout en kleur de langoesten aan in hete olijfolie.

    3 Blancheer de groene boontjes en kook de asperges beetgaar. Versnijd de groenten in een brunoise en vermeng met versnipperde raketsla.

    4 Maak een bedje met de asperges-boontjessalade en plaats daar bovenop stukjes gekonfijte tomaat, de langoest en enkele schilfers parmezaanse kaas. Werk af met een takje venkel. Plaats de sinaasappel- en venkelsalade in een kommetje. Werk het bord af met olijfolie en balsamico.

    Salade van linzen, barbecueaardappeltjes en merguez met zachte mostervinaigrette

    Ingrediënten :

    300 g gekookte linzen (bio-berglinzen zijn de lekkerste) • 600 g merguezworstjes van goede kwaliteit • 4 grote aardappelen • 150 g rucola • 4 tomaten • 2 teentjes knoflook gepeld ontkiemd en fijngesnipperd • 1 dl tomato frito (heinz) • 2 eetlepels goede olijfolie • 8 takjes tijm • 40 g boter • 4 laurierblaadjes • peper en zout • 1 ui gepeld en fijngesnipperd • 1 flinke eetlepel mosterd • 2 eetlepels witte azijn • 7 eetlepels arachideolie

    Bereiding :

    1 Pel de tomaten door ze in te kruisen en een 10-tal seconden in kokend water te dompelen, verwijder de zaadjes, pers de zaadjes uit in een zeef en snijd het vruchtvlees van de tomaten in blokjes.

    2 Verwarm een weinig olie in een sauspannetje, voeg de ontkiemde en gesnipperde knofl ookteentjes toe en laat even zweten, voeg de tomatenblokjes, tomatensap (van de zaadjes) en de Tomato Frito toe en laat ongeveer 15 minuten zachtjes inkoken, laat vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur en roer er 2 eetlepels olijfolie door.

    3 Was de aardappelen grondig en snijd ze half door, vul de aardappelen met wat boter, de takjes tijm en de laurierblaadjes, verpak ze in aluminiumfolie en leg ze alvast op de voorverwarmde barbecue. Draai ze af en toe om. Dit duurt ongeveer 1 uur om ze mooi te garen.

    4 Meng de mosterd met de witte azijn en roer er de arachideolie door, voeg er op het laatst de fi jngesnipperde ui aan toe en kruid met peper en zout.

    5 Meng de linzen met de tomatensaus en breng op smaak met peper en zout.

    6 Grill de merguezworstjes op de barbecue.

    7 Open de aardappelpakketjes en verwijder de tijm en de laurier, snijd de aardappelen in stukken.

    8 Meng de rucola onder de linzen en verdeel over de borden, schik er de aardappelblokjes en de merguezworstjes op en druppel de mosterdvinaigrette over het geheel.
    bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog nooit was thee zo fruitig


    Nog nooit was thee zo fruitig



    nog nooit was thee zo fruitig


    Wie op zoek is naar een heerlijke verfrissing deze zomer zonder een caloriebom op te drinken, kan nu zijn hart ophalen bij de nieuwste creaties van Oasis. De Oasis T'serie haalt het beste uit thee, en geeft het begrip 'iced tea' een heel nieuwe betekenis.

    Oasis T' is niet alleen een fruitbom, het bevat ook enkel natuurlijke ingrediënten. Hierdoor krijgt de slogan 'volop genieten van een natuurlijke smaak' een wel erg letterlijke betekenis. Het goedje is een theealternatief dat alle voordelen van thee combineert met de heerlijke fruit smaak. De drank bestaat enkel uit natuurlijke ingrediënten, zonder bubbels, zonder bewaarmiddelen en zonder kunstmatige kleurstoffen of aroma's.

    Oasis T' is verkrijgbaar in 2 verschillende smaken: rode thee en perzik en groene thee en appel.

    bron; gva.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spiesje van kippenlevers met whiskymarinade en gevulde tomaten


    S
    piesje van kippenlevers met whiskymarinade en gevulde tomaten

    Barbecue recept

     

    Ingrediënten

    500g kippenlever
    4 tomaten
    50g maïs
    50g gekookte wilde rijst
    1 dl witte wijn
    100g mayonaise
    1 eetlepel koriander, kervel of oregano

    Voor de marinade:
    1 dl whisky
    1 dl olijfolie
    0,5 dl sesamolie
    1 eetlepel geraspte gember
    10 gesnipperde bosuitjes
    5 gekneusde teentjes knoflook

     

    Stappen

    Meng alle ingrediënten voor de marinade en leg de kippenlevertjes er minstens twaalf uur van tevoren in. Snij het hoedje van de tomaten, lepel het vlees eruit en snij dat in kleine stukjes. Meng de stukjes door de maïs en de rijst en laat even sudderen in hete olijfolie met de verse tuinkruiden. Blus met de witte wijn en laat even inkoken. Vul de tomaten met het rijstmengsel en dek af met de hoedjes. Schik ze in een ingevette ovenschotel en warm de oven voor tot 200°C.

    Haal de levertjes uit de marinade en steek ze op een spies of schik ze in een grillklem. Kruid met vlees- of barbecuekruiden. Roer druppelsgewijs de marinade door de mayonaise tot je een smakelijk sausje krijgt. Zet de tomaten 15 minuten in de hete oven en rooster de levertjes intussen ongeveer 5 minuten op hete kolen. Gebruik extra vuurkruiden voor hun aroma. Schik telkens een spiesje op een bord met een gevulde tomaat en een lepeltje saus.

    Variatie Je kan als marinade voor dit gerecht ook 0,5 dl whisky toevoegen aan de basisvleesmarinade. Een slaatje met whiskyvinaigrette weet ook te bekoren. En wat dacht je van een spiesje van kippenvleugeltjes? Lekker, maar wel 5 minuten langer laten grillen dan de levertjes.

    Wijntip

    Kippenlevers doen het goed met een amontilladosherry.

     

    Bron: Eigentijds Barbecuen van Peter De Clercq
    bron; het.gastronomen.net


    09-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pastasalade voor sterke nagels



    Pastasalade voor sterke nagels


    75 g volkorenpasta ~ 1 sinaasappel ~ 1 grapefruit ~ 75 ml yoghurt ~ 1 el zure room ~ 1 el olijfolie ~ azijn ~ peper & zout ~ 100 g gerookte forel ~ 2 augurken ~ handvol cashewnoten

    BEREIDING 15 minuten

    Tip Ook altijd last van afbrekende nagels? Zet dan wat vaker volkorenpasta en –rijst, citrusvruchten, zuivelproducten, noten en vette vis op tafel. Want een tekort aan vitamine A, B2 of eiwitten zou de oorzaak kunnen zijn.
    bron; telegraaf.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volkorenpasta met tuinbonen en kalkoen voor energie en een goede spijsvertering



    Volkorenpasta met tuinbonen en kalkoen voor energie en een goede spijsvertering


    100 g kalkoenfilet ~ 100 g volkorenpasta ~ 150 g tuinbonen ~ 1 el bonenkruid ~ 2 teentjes knoflook, fijngehakt ~ 1 rode ui, fijngesneden ~ 2 el olijflie ~ 100 g pijnboompitten ~ Parmezaanse kaas

    BEREIDING 25 minuten

    Tip Vitamine B zorgt ervoor dat we energie krijgen en draagt bij aan een goede spijsvertering. Net als vezels. Volkorenproducten, kalkoen en peulvruchten zitten er vol mee!
    bron; telegraaf


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodje zalm tegen rimpels


    Broodje zalm tegen rimpels


    100 g zalm ~ visbouillon ~ 1tl lijnzaadolie ~ 50 ml yoghurt ~ ca. 10 kappertjes ~ 1 sjalotje, gesnipperd ~ fijngesneden bieslook ~ 1 tomaat ~ volkorenbolletje

    BEREIDING 15 minuten

    Tip Zalm, haring en andere vette vissoorten zijn rijk aan omega-3 vetzuren. Goed tegen rimpels en voor een goede vetbalans van de huid, net als lijnzaadolie.
    bron;telegraaf.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waterkerssalade voor een sterk immuunsysteem


    Waterkerssalade voor een sterk immuunsysteem


    Bosje waterkers ~1 tl mosterd ~ 1 tl honing ~ 1 tl balsamicoazijn ~ 3 el olijfolie ~ 2 el groen thee ~ peper & zout ~ 6 plakjes rookvlees ~ 6 broccoliroosjes ~ 1 rode appel ~ 100 g gedroogde abrikozen ~ fijngesneden bieslook

    Verdeel de plakjes rookvlees en de broccoliroosjes over 2 borden. Leg de salade erop en verdeel de partjes rode appel, fijngesneden gedroogde abrikozen en fijngesneden bieslook er over.

    BEREIDING 20 minuten

    Tip Tijdens het kauwen van onder andere abrikozen en broccoli komen er enzymen vrij die bijdragen aan een gezond en sterk immuunsysteem. Goed kauwen dus!
    bron; telegraaf.nl




    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!