Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
08-08-2009
Sangria maken was nog nooit zo simpel
Sangria maken was nog nooit zo simpel
Wie heeft er op een warme zomeravond geen zin in een heerlijk glaasje verfrissende sangria? Spijtig genoeg kost het ons uren werk om alle fruit netjes te schillen en in stukjes te verdelen. Speciaal daarom kwam groothandel Casa op enkele ingenieuze fruitverdelers.
Je limoen in perfecte partjes snijden en je banaan in gelijke stukjes verdelen was nog nooit zo simpel. Het enige wat je nodig hebt zijn de nieuwste leuke keukengadgets van Casa. Met behulp van de limoensnijder verdeel je je fruit in twaalf gelijke stukjes zonder sap te verliezen. Ook je banaan is in een mum van tijd gesneden met de banaansnijder.
Voor een limoensnijder betaal je gemiddeld 9,99 euro.
bron; gva.be
Verborgen zoutbommen
Verborgen zoutbommen
We weten allemaal dat we moeten opletten met zout en dat het schadelijk is voor onze gezondheid. Wat we echter vaak vergeten zijn de verborgen zoutbommen!
Kant-en-klaarmaaltijden zijn ongekende zoutbommen. In een maaltijd zit vaak meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout. Oppassen is dus de boodschap. Ook in broodproducten kan veel zout sluipen. Zo bevat 1 snede brood al snel 400 mg zout.
Ontbijtgranen, koekjes en wafeltjes mogen dan wel niet zout smaken ze bevatten vaak 15% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout.
Aan groenten uit blik of glas wordt heel wat zout toegevoegd. Wil je zo zoutarm mogelijk eten? Kies dan best voor verse of niet-bereide diepvriesvariëteiten. bron; gva.be
Bietensap helpt langer te sporten
Bietensap helpt langer te sporten
Het drinken van bietensap maakt dat je 15 procent langer kunt sporten. Verder blijkt uit recent onderzoek dat het ook je bloeddruk verlaagt.
Halve liter sap De onderzoekers testten de voordelen van bietensap op acht mannen tussen 19 en 38 jaar. Ze dronken allemaal een halve liter sap gedurende zes dagen. Vervolgens legden ze een sportieve test af. De week daarop dronken ze een placebodrankje en dan ondergingen ze weer dezelfde tests. Daaruit bleek dat ze door het bietensap gemiddeld 10 minuten langer konden fietsen. Ook hadden ze een lagere bloeddruk.
Niet door training Volgens de onderzoekers zijn de nitraten uit het sap, waardoor het lichaam minder zuurstofreserves moet aanspreken, de reden waardoor sporters zich minder moe voelen. Je kan hetzelfde nooit bereiken door vaker te trainen, aldus de wetenschappers. Professor Andy Jones: "We zijn verbaasd over de effecten van bietensap op het zuurstofniveau omdat dit nooit door iets anders geëvenaard kan worden. Zowel professionele als amateursporters zijn gebaat bij deze resultaten. Ik ben ook benieuwd wat het effect van bietensap zal zijn op mensen die bijna geen conditie hebben." (ep) bron; hln.be
De vijf leukste biertrips van België
De vijf leukste biertrips van België Uitstapjes om te onthouden uit Tournée Générale
Nog twee keer doorkruisen Jean Blaute en Ray Cokes in 'Tournée Générale' op Canvas het bierland België. Net voor de reeks afloopt, geeft Geert Degrande, de auteur van het gelijknamige boek, zijn vijf favoriete bieruitstappen prijs. Om uw eigen biertour mee te organiseren. Proost!
De Haan, ongetwijfeld de meest pittoreske der Belgische badplaatsen, ligt ongeveer in het midden van de kustlijn en vormt een ideale uitvalsbasis voor een bierverkenningstocht langs de kust.
Er zijn in De Haan nog heel wat villa's in art-decostijl en ook De Torre , een café vlakbij de tramhalte, is daar een mooi voorbeeld van. In tegenstelling tot de doorsneetaverne is de bierkaart er niet beperkt tot AB InBev-creaties en een paar trappisten, maar heeft ze een ruime waaier bieren in de aanbieding, geuzesoorten en saisonbieren incluis. Leuk is ook dat er aan de kinderen gedacht is: zij kunnen hier 'heksenbloed' en 'toverdrank' degusteren. Aan de overkant van de drukke kustweg bevindt zich nog het bierrestaurant Papillot van Achim Vandenbussche, een van de jonge Belgische jonge topchefs die zweren bij foodpairing met bier.
Als u beslist om vanuit De Haan noordwaarts te trekken, dan is uw eindpunt wellicht Knokke, met de onvermijdelijke place m'as-tu-vu . Voor bier is dat echter niet zo'n geschikte plek. Daarvoor kunt u beter halt houden in Heist, en wel in de Schildia . Een café als een ander, zo lijkt het op het eerste gezicht, maar ook hier is de bierkaart er een om u tegen te zeggen. Ze pronkt immers met bijna 200 verschillende bieren die netjes gerangschikt zijn volgens herkomst. Als u even op uw stappen terugkeert, bereikt u Blankenberge. Net zo min als Knokke is dit voor de bierliefhebber een plek om halt te houden, ware het niet dat Café Den Brasseur uitpakt met een honderdtal biersoorten met daarbij het wellicht niet zo bekende Heksenbier en Moeder Overste. Een buitenkans dus om er eens van te proeven.
Wie vanuit De Haan de kusttram neemt in zuidelijke richting kan ook een aantal interessante bierstops maken. In Koksijde, bijvoorbeeld, vindt u het Sol Cress Hotel dat zich een van de weinige authentieke Orval-ambassadeurs mag noemen. Daarnaast staat op de bierkaart onder meer het abdijbier van Sint-Idesbald.
De Torre, Memlinglaan 2, De Haan, www.detorre.be
Papillot, Stationstraat 9, De Haan, www.restaurantpapillot.be
Schildia, Zeedijk 250 Heist, www.schildia.be Den Brasseur, Leopoldstraat 34-38, Blankenberge, www.den-brasseur.be Sol Cress; Koninklijke Baan 225, Koksijde, www.solcress.be
2 Op de fiets langs Limburgse brouwerijen
Voor de tweede bierroute trekken we naar de andere kant van het land: Limburg. Hier nemen we de fiets, natuurlijk, om authentieke brouwerijen en biertjes te ontdekken. De bierroute die we voorstellen bestaat uit vier etappes die telkens twee brouwerijen met elkaar verbinden. Het gaat om verschillende types brouwerijen, ambachtelijke en industriële, die heerlijke streekbieren brouwen.
Een eerste interessante halte is de kasteelbrouwerij De Dool in Helchteren. Al in de twaalfde eeuw zou op de plek waar de burcht nu ligt een kasteel hebben gestaan. Het huidige waterslot dateert echter uit de zestiende en achttiende eeuw. In 1994 werd in de voorgebouwen de moderne brouwerij De Dool geopend, waar het eerste Limburgs abdijbier gebrouwen werd. Ter Dolen blond, donker en tripel zijn de bieren die u hier kunt degusteren.
Van De Dool kunt u naar de Achelse kluis in Hamont-Achel. De geschiedenis van de kluis, die in 1846 als priorij gesticht werd, gaat terug tot de zeventiende eeuw. In 1871 werd het een zelfstandige benedictijnerabdij. In de taverne kunt u de Achelse trappist proeven, de enige blonde trappist met een laag alcoholgehalte.
Wat verder, in Bocholt, ligt vlak naast de kerk de brouwerij Martens . Die werd opgericht in 1758 en wordt nog altijd geleid door telgen van dezelfde familie. De brouwerij bestaat dit jaar 250 jaar en zet daarom op 5 oktober de deuren open om zo de bezoekers kennis te laten maken met onder meer de Sezoens en de Sezoens Quattro. Recht tegenover de brouwerij kunt u het grootste brouwerijmuseum van Europa bezoeken. Brouwer Jan Martens verzamelt er al de oude moutmolens, wateropslagketels, een hop-eest en een heuse stoommachine.
Vanuit Bocholt kunt u ook nog naar Opitter fietsen, waar zich op het kerkplein al sinds het begin van de negentiende eeuw de brouwerij Sint-Jozef bevindt. Net als brouwerij Martens is het nog steeds een familiebrouwerij, die een uitgebreid gamma streekbieren produceert. U kan de brouwerij wel alleen in groepsverband bezoeken, maar de bieren worden overal in de buurt geschonken. Erg gezellig is alvast het Brouwershuis naast de brouwerij, waar de paradepaardjes van de brouwerij - zoals de Bokkereyer en de Sint-Gumarus Dubbel en Trippel - geproefd kunnen worden.
Palm neemt in het Belgische brouwlandschap een unieke plaats in omdat het de enige brouwerij is die bier brouwt volgens de vier bestaande gistingsmethodes. De brouwerij verdient sowieso een bezoek, omdat er veel meer te zien is dan het brouwproces alleen. De stoeterij bij het kasteel Diepesteyn, op slechts een kilometer van de brouwerij in Steenhuffel, is meer dan de moeite waard. Alleen al om de 25-tal Belgische trekpaarden die er verzorgd en vertroeteld worden.
Brouwerij Palm is natuurlijk bekend door het gelijknamige bier dat eigenlijk een 'spéciale belge' is, net als de andere vaandeldragers van die biersoort zoals De Koninck en Vieux Temps. Deze bieren ontstonden aan het begin van de jaren negentienhonderd toen een wedstrijd werd uitgeschreven onder de Belgische brouwers om bieren op de markt te brengen die de concurrentie moesten aangaan met de almaar toenemende stroom van buitenlandse pilsbieren.
Maar naast Palm, zitten ook nog Rodenbach en Brugge Tripel in de portefeuille van de brouwer uit Steenhuffel. Diversiteit genoeg dus!
Wie op brouwerijbezoek gaat, is verplicht om ten minste ook een van de trappistenkloosters te bezoeken. Voor wie dacht dat absolute stilte en rust vinden in dit land niet meer mogelijk is, raden we een trip naar het verre Orval aan. Wie het dichter bij huis wil zoeken, kan opteren voor een rondleiding in de brouwerij van Westmalle, waar de bezoekers een steelse blik mogen werpen op het stilleven rond de abdij.
In de abdij van Westmalle is het zo stil en vredig dat bezoekers er zelf rustig van worden. Dat is wel even anders in de brouwerij zelf, waar in een hels kabaal duizenden flessen tegelijk worden gereinigd, gevuld, geëtiketteerd en in kratten naar de opslagplaats getransporteerd. Hier rondlopen en de medewerkers bemoedigend toeknikken is een aparte belevenis.
In tegenstelling tot in Orval en Westvleteren draaien hier wel geen monniken meer aan de knoppen van de brouwketels. Het hoge commerciële tempo van de brouwerij is immers niet in overeenstemming te brengen met hun sobere levensstijl, in eenzaamheid en stilte.
Abdij van Orval, Villers-devant-Orval, www.orval.be
Abdij Trappisten van Westmalle, Antwerpse Steenweg, 496, Westmalle, www.trappistwestmalle.be
5 Seizoenbieren proeven in Wallonië
Omdat bier nog een van de weinige dingen is die noord en zuid van ons land nog echt bindt, moet u zeker Henegouwen aandoen. De jongste jaren hebben enkele enthousiastelingen in die provincie zich ontpopt tot de hoeders van een bijna verdwenen biertype: de Saison.
In Vlaanderen is men er niet zo vertrouwd mee, maar dat stoort de Henegouwse brouwers allerminst. De export van deze bieren naar de Verenigde Staten en Canada loopt immers als een trein. De maker van de meest typische en meest in het oog springende Saison is ongetwijfeld de Brasserie Dupont in het piepkleine dorp Tourpes, een deelgemeente van Leuze. Het dorp bekleedt een unieke plaats in bierland België, omdat het als enige nog plaats biedt aan twee brouwerijen.
Naast de Brasserie Dupont is er ook nog brouwerij Dubuisson die met Bush het sterkste bier van België brouwt. Tegelijk heeft die brouwer de enige overgebleven stoombrouwerij ter wereld overgenomen, die instaat voor de productie van de Saison Pipaix.
Net zoals de lambiek zijn ook de Waalse seizoenbieren ontstaan bij boeren die hun knechten tijdens de winter niet met de duimen wilden zien draaien. Ze moesten, als er minder werk was, bier brouwen, dat dan 's zomers op het land als dorstlesser werd genuttigd. Vandaag biedt een tiental brouwerijen het bier aan. Sommige doen dat nog maar pas, omdat ze hun wagonnetje aan de trein van de recente revival wilden vasthaken, andere - zoals Dupont - zijn de vaandeldragers van dit seizoenbier.
Hoewel de meeste brouwers in oude gebouwen en met oude installaties werken, zijn deze bieren zeker niet ouderwets. Integendeel: ze hebben een heel eigen karakter. Zozeer zelfs dat ze onvermijdelijk associaties oproepen met de karakterkoppen van de Henegouwse boeren. Nu eens zijn ze hoppig, dan weer kruidig, maar vooral altijd heel bijzonder.
Brasserie Dupont, Rue Basse 5, Tourpes, www.brasserie-dupont.com Brasserie Dubuisson (Pipaix), Chaussée de Mons 28, Pipaix, www.cuveedestrolls.com bron; nieuwsblad.be
Het boek Samen met de reeks komt ook het boek Tournée Générale uit.
Behalve een uitgebreid overzicht van de avonturen van Jean en Ray bevat het boek ook extra informatie over de uniciteit van België als bierland en de vele verschillende bierstijlen. Voor de verlekkerde lezer wordt deze informatie voortdurend doorspekt met gastronomische en toeristische tips.
Tournée Générale. De geheimen van het Belgische bier. G. Degrande | 2009 | Van Halewyck
De smoefeltocht is een combinatie van een prachtige fietsroute in eigen streek, waar regelmatig wordt gestopt om even gezellig te smoefelen en te spoelen. De afstand bedraagt in het totaal ongeveer een 23 km en is gemakkelijk haalbaar voor jong en oud. Iedereen kan de route afwerken op eigen tempo en goesting. Een ideale manier om even stil te staan bij de schoonheid van eigen streek.
WAAR
Zaal Blommenhof Guido Gezelleplein 8840 Staden
WANNEER
zo 09/08/09 om 11:00
PRIJS
17 (10 euro voor kinderen jonger dan 12 jaar of geboren na 9/08/1997. Kaarten kunnen gereserveerd worden via onze website www.smoefeltocht.be of per e-mail door uw naam en het aantal kaarten te sturen naar info@landelijkegildestaden.be. De gereserveerde kaarten worden dan klaargelegd en betaald op het vertrekpunt in zaal Blommenhof.)
Op zondag 9 augustus 2009 organiseert de LANDELIJKE GILDE en KVLV van Staden voor de 13de maal haar succesrijke smoefeltocht. Een combinatie van een prachtige fietsroute in eigen streek, waar regelmatig wordt gestopt om even gezellig te smoefelen en te spoelen. De afstand bedraagt in het totaal ongeveer een 23 km en is gemakkelijk haalbaar voor jong en oud. Iedereen kan de route afwerken op eigen tempo en goesting. Een ideale manier om even stil te staan bij de schoonheid van eigen streek (Groot-Staden) en samen met uw streekgenoten geregeld te genieten van een deugddoend natje of droogje. Iedereen is van harte welkom... Tussen 11u en 12u30 wordt gestart aan Zaal Blommenhof, Guido Gezelleplein (achter de Kerk) in Staden. De verdere route wordt u daar, in de vorm van een eenvoudige zoektocht, overhandigd. Wie onderweg deelneemt aan een unieke foto-zoektocht of kinderwedstrijd maakt kans op enkele prachtige prijzen! Kaarten ? Er is een Maxi-smoefelkaart voorzien voor de volwassenen. Een Mini-smoefelkaart is voorzien voor de kinderen geboren na 9/08/1997. De Maxi-smoefelkaart kost slechts 17 euro. U krijgt hiervoor een uitgebreide aperitief met hapjes, soep, heerlijke uitgebreide barbecue met frietjes, een ijsje en streekeigen taart met koffie. Na de taart en koffie kan u genieten van een gezellige sfeer in ons smoefelcafé. De hongerigen kunnen zich daar nog bedienen van een heerlijke verse braadworst. Voor de jongsten is er nog de Mini-smoefelkaart van 10 euro. Hiervoor krijgt u een niet-alcoholische starter, soep, barbecue met frietjes, ijs, een snoepzakje met frisdrank. De kaarten worden vanaf heden verkocht en moeten op voorhand worden gereserveerd of aangekocht bij één van de bestuursleden van de Landelijke Gilde, KVLV of in de KBC kantoren van Staden : KBC Bank, Guido Gezelleplein 19 (tel. 051/70.85.10) of in het KBC Verzekeringskantoor Verhoest BVBA, Bruggestraat 1 te Staden (tel. 051/70.07.26). Zij kunnen eveneens gereserveerd worden via onze website www.smoefeltocht.be of per e-mail door uw naam en het aantal kaarten te sturen naar info@landelijkegildestaden.be. De gereserveerde kaarten worden dan klaargelegd en betaald op het vertrekpunt in zaal Blommenhof. Animatie ? De kinderen worden tijdens de fietstocht nog getrakteerd op een zakje snoep en worden 's middags en in de laatste smoefelplaats getrakteerd op een verrassing die hen zeker enkele uren zoet zal houden. Alle deelnemende kinderen kunnen tijdens een leerrijke wedstrijd ook naar huis gaan met een pak originele cadeau's. De grootsten onder jullie worden tijdens de smoefeltocht voldoende verwend door een interactieve foto-zoektocht met een prachtige prijzenpot. U ziet het al, voor elk wat wils... Bezoek onze website & WIN : www.smoefeltocht.be Vanaf dit jaar kunnen we 6 deelnemers gelukkig maken door hen gratis te laten deelnemen aan onze smoefeltocht. Bezoek onze website en maak kans om een maxi-smoefelkaart te winnen door deel te nemen aan onze smoefelwedstrijd. Samen met de schiftingsvraag wordt u op 1 augustus op de hoogte gebracht als u bij de winnaars bent. Hebt u intussen reeds uw kaart gekocht of gereserveerd? Geen probleem, wij betalen uw kaart gewoon terug. Bent u benieuwd voor meer informatie over onze smoefeltocht of wilt u de sfeer opsnuiven van onze vorige editie? U vindt prachtig foto-materiaal, een overzicht van onze sponsors en tal van nuttige informatie op onze uitgebreide website www.landelijkegildestaden.be. Wij hopen u in ieder geval op zondag 9 augustus in alle gezelligheid te mogen verwelkomen... Tot dan! bron; staden.be
De pannenkoekjes bereiden. Hiervoor de bloem verdelen in een kom en de eieren en een snuifje zout toevoegen. Het beslag opwerken met melk tot een homogene massa en er een scheutje olie aan toevoegen. Een derde van de boter tot een hazelnootkleurtje laten smelten in een pan. De gesmolten boter door het beslag roeren en eventueel zeven door een puntzeef. De kruiden fijnhakken en een derde bij het beslag voegen. De pannenkoekjes bakken in een koekenpan en ze warm houden.De verschillende visfilets in kleine dobbelsteentjes van één centimeter snijden. Het fruit en de courgette schillen en in blokjes van twee centimeter snijden.De visblokjes op smaak brengen met peper en zout en ze kort aanbakken in een weinig boter. In een tweede pan de blokjes fruit en courgette aanstoven. De visblokjes bij de fruitcocktail voegen, bevochtigen met visfumet en enkele minuten laten sudderen op een zacht vuurtje. Het geheel binden met een weinig maïsmeel en op het laatst de resterende groene kruiden toevoegen, samen met de gepelde garnalen.De pannenkoekjes opvullen met de vis-en-fruit-cocktail, op warme borden schikken, afwerken met wat saus en wat bieslook. Warm serveren.
bron; skynet.be
07-08-2009
SPAGHETTI ALMEJAS met venusschelpen
SPAGHETTI ALMEJAS
met venusschelpen
Spaghetti wordt altijd als typisch Italiaans gezien. Het is echter afkomstig van de arabieren. Daardoor wordt het ook in andere mediterraanse landen gebruikt. Dit is een heerlijk Spaans gerecht met venusschelpen of kokkels.
OMSCHRIJVING
1
Was de schelpen en zet ze 1 uur in koud water met zout. Gooi de schelpen die stuk zijn en die niet dichtgaan als je erop tikt, weg.
2
Kook de doperwten met wat zout in tien minuten gaar.
3
Doe de schelpen met het sjalotje en de wijn in een pan op hoog vuur met een deksel en kook ze ongeveer 5 minuten. Schud ze af en toe om.
4
Gooi de schelpen die dicht blijven weg.
5
Kook ondertussen de spaghetti in ruim water met zout.
6
Haal de diertjes uit de schelpen.
7
Zeef het kookvocht liefst door een kaasdoek of schone kookdoek (voor eventueel zand).
8
Verwarm 1 dl. van het kookvocht met de schelpdiertjes.
9
Giet de spaghetti af.
10
Smelt de boter in een grote pan. Doe er de spaghetti, doperwtjes, kookvocht met de venusschelpen en de kaas bij. Roer alles goed door elkaar en warm het nog even door.
bron; kookse.tv
INGREDIËNTEN
Voor 4 personen
350 gr. spaghetti 750 gr. venusschelpen ½ glas witte wijn 1 sjalot, gesnipperd 40 gr. boter 100 gr. doperwten 75 gr. parmezaanse kaas, geraspt
Eerste vraag : welk gehakt nemen we? Rund? Varken? Kalf? In elk geval een mengsel van verschillende soorten. Dat geeft het meeste smaak. Ik maak mijn broodje meestal met varken/kalf.
Eerst het gehakt opwerken met broodkruim dat geweekt werd in melk tot het "wak" werd Daarna pers je het brood uit en voegt het toe aan het gehakt.
Dan peper en zout erbij (ik proef altijd eerst een beetje van het gehakt) en mengen.
Dan voeg je 1 volledig ei per 250 g gehakt toe. Je kunt nog altijs een paar eierdooiers toevoegen (lekkerder, maar wel zwaarder ook). Opnieuw mengen en dan laat ik het gehakt een tijdje staan, om op te stijven Dan een broodje vormen en dan heb je een "pain de veau natuur".
Een paar tips van Dirk de Prins:
gebruik geen rauwe gehakte ui maar wel fijngesneden sjalot die eerst werd opgestoofd in wat boter. Knoflook is in elk geval zeer gewenst. Fijngehakte platte peterselie, wat rozemarijn, een beetje tijm, een paar blaadjes salie geven knalresultaten. Wie van het kruidige houdt, kan een lepeltje currypoeder toevoegen. Liefhebbers van Grieks voegen koriander en oregano toe. Liefhebbers van de Marokkaanse keuken gebruiken vers gehakte koriander.
En ik deed er basilicum bij voor een Italiaanse touch. Lekker!
bron; hofvaneten.skynetblogs.be
STOOFPEREN
STOOFPEREN
Dit smaakt fantastisch als een bijgerecht bij een luxe diner. Maar kan ook prima met een bolletje ijs dienen als nagerecht. Het is erg eenvoudig.
OMSCHRIJVING
1
Schil de peren. Laat ze wel heel of snijd ze in vieren. Verwijder dan wel het klokhuis.
2
Zet de peren op met de wijn, suiker en het kaneelstokje.
3
Laat het kaneelstokje 10 minuten meekoken en verwijder hem dan.
4
Laat de peertjes zachtjes stoven tot ze mooi rood zijn. Dit duurt ongeveer 3,5 uur. De saus is dan ook ingekookt en hoeft dus niet meer gebonden te worden.
Goed te combineren met Vanille roomijs
bron;.kookse.tv
INGREDIËNTEN
voor 4-6 personen
1 kg stoofperen 30 gr. suiker 4 dl rode wijn 1 kaneelstokje
Tapasroute aan de Costa del Sol
Tapasroute aan de Costa del Sol
Patatas bravas (aardappeltjes met pittige tomatensaus), gambas con ajo (gamba's in knoflookolie gebakken), tortilla de piemento (tortilla met paprika) en champiñónes marinar (gemarineerde champignonnetjes). Allemaal Spaanse tapas om je vingers bij af te likken. En waar kun je die nu beter eten dan in Spanje. De Fuengirola de Tapas is een gastronomische route die je langs de beste 49 tapasrestaurants van de gelijknamige plaats aan de Costa del Sol leidt. Bij de lokale VVV kun je een folder halen waarin de route staat.
Bijna was ik er voorbij gelopen: de tafel met wijnen van Bodegas La Legua uit de DO Cigales. Nog even het geheugen opfrissen: Cigales is een vrij onbekende DO in het noorden van Spanje, tegen Ribero del Duero, Toro en Rueda aan. De DO is echter stevig aan de weg aan het timmeren. De rosés zijn zeer de moeite waard, maar vooral de rode wijnen gaan naar alle waarschijnlijkheid een mooie toekomst tegemoet.
Er is zelfs een bodega, La Legua, die al Parkerpunten verzameld heeft. Om die reden liet ik de proeftafel in de Spaanse ambassade enkele weken geleden bijna links liggen. Gelukkig had mijn proefgenote Martine de wijnen wel geproefd, en zij raadde me aan toch maar even te gaan. Gelukkig maar. Anders had ik de mooiste rode wijnen van de middag gemist, plus een aardig gesprekje met managing director Maria Bartolomé Torre. Zij wist me onder andere te vertellen dat de Parkerpunten vooral hielpen bij de naamsbekendheid. Je brengt nu eenmaal makkelijker een wijn met een Parkerscore van 93 onder de aandacht van importeurs dan een wijn zonder... Of je nu Parkerfan bent of niet, zijn punten verkopen! La Legua heeft al importeurs in Duitsland, de VS, Zwitserland en bij onze zuiderburen, maar nog niet in Nederland. (Tenminste, een paar weken geleden nog niet.)
Overigens worden de wijnen uit Spanje, en dus ook die uit Cigales, niet door Robert Parker zelf beoordeeld, maar door medewerker Jay Miller, voormalig klinisch psycholoog. Miller is al sinds 1977 actief in de wijnindustrie en sinds 1985 betrokken bij de activiteiten van Parker.
La Legua ligt vlakbij Valladolid: om precies te zijn op een afstand van één legua, 6 kilometer. Het wijngoed is het bezit van Emeterio Fernández en omvat 80 ha. eigen wijngaarden. Wijn wordt hier al 300 jaar gemaakt, en misschien wel langer, aangezien de archieven niet verder teruggaan. In 1997 zijn nieuwe bedrijfsgebouwen gereedgekomen, met roestvrijstalen fermentatie- en opslagtanks. Daarnaast zijn er 500 barriques van 225 liter, voornamelijk Frans eiken, maar ook 30% Amerikaans en 10% Hongaars.
Doel van Fernández is het maken van een rode wijn met kwaliteit en karakter. De druiven, voornamelijk tempranillo naast 5% garnacha en 5% cabernet sauvignon, worden dan ook met de hand geplukt. Gemiddelde leeftijd van de stokken is 16 jaar; er staan circa 2200 stokken op een hectare. Opbrengst per hectare is 4.000 kg; omgerekend dus nog geen 2 kg per wijnstok! De bodem bestaat uit rivierafzetting met veel keien.
Van de druiven worden vier wijnen gemaakt: Joven, Roble, Crianza en in uitzonderlijke jaren Capricho. Het is de Capricho 2003 die in februari 2008 93 Parkerpunten kreeg. De Joven 2006 ontving er toen 89 en de Crianza 90. Over de Capricho 2003 zei Parker/Miller 'The 2003 Capricho (1,000 bottles produced) was barrel fermented and aged for 24 months in new 500-liter Hungarian oak. Inky purple and more marked by its barrel treatment, it has an alluring bouquet of pain grille, pencil lead, mineral, blackberry, and black raspberry. Ripe, spicy, balanced, and seamless, it will provide satisfaction through 2015.'
Zelf proefde ik de Capricho 2005, waar eveneens maar 1000 flessen van gemaakt zijn. De malolactische fermentatie vond plaats op vaten van 500 liter van Hongaars eiken. De rijping gebeurde gedurende 18 maanden in deels Franse, deels Hongaarse barriques. Pas na deze 18 maanden wordt besloten of een Capricho gebotteld gaat worden of niet. Alleen als de wijnen topkwaliteit hebben, wordt een Capricho gemaakt. Op dit moment wordt gekeken of de 2007 kwaliteiten genoeg heeft.... Na de vatrijping volgt nog 18 maanden flesrijping.
Om de een of andere vreemde reden vertoont mijn proeverijboekje geen proefnotities bij de Capricho. Waarschijnlijk was ik zo onder de indruk van de wijn, dat ik maar helemaal niets meer heb genoteerd. Want dat ik hem geweldig vond, dat herinner ik me nog goed! Een heerlijk complete wijn, heel afgerond, met zowel subtiel fruit als subtiele houttonen. En zeker niet wat je verwacht van een Parkerwijn. Maar die verwachting berust ongetwijfeld op vooroordelen....
Ook bij de Joven, de Roble en de Crianza heb ik niets meer genoteerd dan 'subtiel, kruidig, mooie wijn'. (Overigens kan dit ontbreken van notities ook te maken hebben met de heer naast mij die wel erg veel Old Spice op had. Het zou verboden moeten worden....) Wat mij betreft horen we meer van La Legua; ik hoop ze dan nog eens rustig opnieuw te kunnen proeven, én drinken! En voor de prijs zul je het niet hoeven laten. De inkoopsprijs van de Capricho komt niet boven de 14 euro uit.
Wijnboek van het jaar Pieter Nijdam
Wijnboek van het jaar
Wijn neemt al eeuwenlang een belangrijke plaats in aan de Nederlandse dis. Aan Wijn neemt al eeuwenlang een belangrijke plaats in aan de Nederlandse dis. Aan de populariteit van dit edele vocht lijkt geen einde te komen. Nog steeds neemt ieder jaar de consumptie van rood, wit en rosé toe. Dat geldt ook voor het aantal mensen dat wijn als hobby kiest. Naast het aanleggen van een wijnvoorraad lezen ze alles wat los en vast zit, als het maar over wijn gaat.
Hoe populair wijn in Nederland ook is, het aantal vaderlandse wijnschrijvers van internationale allure is maar op een hand te tellen. Sterker nog, je houdt dan slechts één vinger over: Hubrecht Duijker. Maar daar is daar plotsklaps Harry Karis. Voormalig restauranthouder en arts, maar toch vooral bevlogen wijnfanaat. Karis is al ruim een decennia in de ban van de zuidelijke Rhône, en vooral van de wijnen uit Châteauneuf-du-Pape, zeg maar de vaandeldrager van deze gezegende streek. Ook hij las alles wat los en vast zat over deze wijnen, maar kwam al snel tot de conclusie dat de informatie gefragmenteerd, rommelig en vaak zelfs onjuist was.
Tijd voor actie, moet Karis hebben gedacht. En zo startte hij een ambitieus boekproject. Het moest hét standaardwerk over Châteauneuf worden. Drie jaar duurde het voordat Karis alle info bijeen had. Het resultaat mag er wezen. The Chateauneuf-du-Pape Wine Book (Engelstalig) telt bijna 500 paginas en daarin staat zon beetje ieder detail over het wijngebied. Van de pauselijke geschiedenis tot de laatste trend om witte Châteauneuf-du-Pape te maken. Uitgebreide beschrijvingen van alle (maar dan ook echt álle) wijndomeinen en hun eigenaren. Zelfs aanbevelingen over wijn-spijs en toeristische tips worden niet geschuwd.
En dan het voorwoord. Welke beginnende wijnschrijver lukt het om een pagina lange aanbeveling los te krijgen van Robert Parker. De loftuiting van s wereld invloedrijkste wijngoeroe aan Karis adres is meer dan oprecht. De Amerikaanse wijncriticus deelt immers diens passie voor de zuidelijke Rhône.
Hebben we dan helemaal geen kritiek? Eigenlijk niet. Wel een opmerking. In de uitgebreide beschrijvingen missen we een beetje de persoonlijke voorkeuren van de auteur. Ik begrijp daarentegen dat een kwaliteitsoordeel op bezwaren stuit als je een handboek wilt schrijven. Het is dan immers van belang om met zoveel mogelijk wijnboeren op goede voet te staan. Dat is Karis wonderwel gelukt, want Rhône-boeren zijn nogal eigenzinnig.
Met recht het wijnboek van het jaar.
The Chateauneuf-du-Pape Wine Book door Harry Karis, uitgeverij: Kavino, www.cdpwebshop.com , 69
bron; telegraaf.nl
Geef de zomer meer smaak
Marineren of infuseren?
Geef de zomer meer smaak
Marineren of infuseren? Beide technieken voegen smaak toe aan gerechten. Ze zijn daarom zeer geschikt voor zomerse bereidingen, omdat je met een minimum aan moeite een maximum aan smaak bekomt.
De principes achter infuseren en marineren liggen tegenover elkaar: daar waar tijdens infuseren smaak wordt onttrokken, wordt tijdens marineren smaak toegevoegd.
Bij een infusie worden aromatische ingrediënten toegevoegd aan een vloeistof, bijvoorbeeld suikersiroop, room, olie of alcohol. Het geheel wordt dan verwarmd, waarna men het laat afkoelen en 'trekken'.
De warmte zorgt ervoor dat de 'transfer' van smaken kan gebeuren. Nadien kan deze infusie verder verwerkt worden in tal van gerechten, zoals sausen, soepen, roomijs en dergelijke.
Bij een marinade wordt een hoofdingrediënt (veelal vis of vlees, maar groente of fruit kan ook) enige tijd in een aromatisch mengsel gelegd. Bedoeling is dat de aroma's van de marinade indringen in het te marineren ingrediënt.
Marinades bevatten vaak een vloeibare component (wijn, vruchtensap, yoghurt), maar kunnen ook alleen uit droge elementen bestaan. Dan spreekt men van spice rubs, omdat het mengsel letterlijk in het product wordt gewreven. bron;het.gastronomen.net
Kaas maken
Kaas maken
Teus Hoogerwaard in Krimpenerwaard liet ons kennismaken met de werkwijze van de heerlijke Goudse Boerenkaas. Volgens Teus, een jonge boer vol kennis van kaas, is kaas die gemaakt is van gepasteuriseerde melk smakeloos. Om die reden moeten er vervolgens meer dan nodig zout en andere smaakmakers toegevoegd worden.
Bij de echte Goudse Boerenkaas zoals wij die gingen maken is niets van dat alles nodig. Verse melk (natuurlijk van eigen koeien), stremsel en zuursel. In een mini workshop vertelde Teus helder en duidelijk over allerlei manieren om kaas te maken. En natuurlijk hoe wij het gingen maken. En eigenlijk is dat kinderlijk eenvoudig. Feit is natuurlijk wel dat de basis, de melk, een goede samenstelling moet hebben. En de basis daarvoor is natuurlijk weer de voeding die de koe krijgt. Tijdens de procedure werd ons duidelijk gemaakt wanneer je karnemelk, boter, hangop, kwark en wei zou krijgen. Wij gingen door tot het echte kaasproduct. Alleen hebben we het rijpen niet afgewacht omdat dit minimaal een maand zou duren.
De lunch werd ons deze keer aangeboden door Moeder Natuur, ergens tussen Ouderkerk en Kinderdijk. Op een mooi en rustig plekje op onze fietsroute zagen we een leuk stekkie onder een boom waar we onze kruidenkaas en veel fruit aten. Met wat vers appelsap en heerlijk kraanwater waren de magen gevuld en vervolgden we onze fietstocht richting Kinderdijk.
De Kinderdijk kennen we van molens en heeft natuurlijk alles met water te maken. Veel toeristen (50% uit het buitenland) zien alleen 19 mooie molens uit 1738 in een prachtig landschap. Wat ze niet beseffen dat hier een hele waterhuishouding achter schuil ging en gaat. Inmiddels hebben gemalen de taak grotendeels overgenomen. De vele molens pompten het water vanuit de Nederwaard en overwaard naar twee kanalen. Op het laagste punt, bij Kinderdijk, werd het vervolgens bij eb in de rivier gepompt. Door het stijgen van de rivierstand heeft men echter weer een tussenstation gemaakt waar het water weer vanuit gepompt wordt. De stichting restaureert met zorg alle molens zodat ze in originele en werkbare staat blijven. 1 molen is open voor bezichtiging en dat is zeker de moeite waard. De andere worden bewoond door echte molenaars. Natuurlijk kan men er heerlijk wandelen en fietsen. Het oude gemaal wordt gebruikt voor ontvangst van grote groepen die geïnteresseerd zijn in het wel en wee van de waterhuishouding door de molens. De nog steeds werkende pompen geven een mooi industrieel karakter aan het interieur. Niet voor niets staat de kinderdijk met dit gebied op de lijst van Unesco Industrieel Erfgoed.
Op steenworp afstand en dus met een fraai uitzicht over deze molens ligt een prima a la carte grand café met de passende naam Buena Vista. Voor de mensen die een bezoek overwegen is dit fraai Cubaans aangeklede restaurant zeer de moeite waard. Is knoflook u niet vies probeer dan de overheerlijke scampis of knoflooksoep als voorgerecht. Als hoof gerecht is de zalm of tongrolletjes zeer aan te bevelen. Bij de cappuccino wordt een klein schatkistje met lekkers geserveerd. Wat daar in zit mag u zelf ontdekken.
Na 500 meter fietsen waren we al bij onze slaapstek van deze avond: Bed and Breakfast Kiwok. Gelegen tegen de dijk mochten wij de beneden etage inclusief tuinterras gebruiken. De zon was inmiddels gezakt en de temperatuur was nog steeds aangenaam. Een prima moment om de weblog even bij te werken
Meer informatie over de workshop zelf echte Goudse Boerenkaas maken : www.hoogerwaard.info
Meer informatie over de Kinderdijk: www.stichting-kinderdijk.nl
Meer informatie over grand café Buena Vista: www.grandcafebuenavista.nl
Meer informatie over Bed & Breakfast Kiwok: www.kinderdyk.nl
Meer informatie over diverse activiteiten in het Groene Hart: www.vvvgroenehart.nl
bron; telegraaf.nl
Lissabon; Romantische plekjes
Lissabon Romantische plekjes
Wie tijdens een verblijf in Lissabon naar een vleugje romantiek zoekt zal dat probleemloos weten te vinden. De Portugese hoofdstad is door de mooie ligging aan de Taag en door de sfeervolle volkse wijken een reisbestemming bij uitstek voor romantische zielen. In Lissabon vind je als nergens anders tientallen romantische en idyllische hoekjes.
De verborgen tuin: Jardim Botânico
In het hartje van de stad, op minder dan 300 meter van de Avenida da Liberdade - de Champs-Elysées van Lissabon - ligt weggestopt tussen de huizen een van de aangenaamste, romantische groene plekjes. De Jardim Botânico in de rua da Escola Politécnica is niet groter dan 4 ha, maar door de overdadige en dichte begroeiing helemaal afgesloten van de rest van de stad. Het is een tuin in twee niveaus, verbonden door een brede laan met hoge palmen. Het is er heerlijk wandelen over kronkelende paden, tussen 300 jaar oude platanen en ceders. Er komen weinig mensen en dat is verwonderlijk gezien de pracht en de centrale ligging.
Lissabon aan je voeten
Een plek waar je 's avonds naartoe moet om te genieten van de koelte en van het mooiste panorama op de stad, een plaats waar geliefden samenkomen en toeristen die van een romantisch hoekje houden. Het is de Miradouro de São Pedro de Alcântara. Eigenlijk is het een parkje aan de rand van de Bairro Alto en om er geraken hoef je zelfs niet te klimmen. Je neemt het meest romantische vervoermiddel van de stad, de Elevador da Gloria, een tramstel dat al sinds mensenheugenis bestaat en op zich een bezienswaardigheid is. Boven ga je op een bankje zitten en geniet je van Lissabon op zijn mooist.
Nostalgie in het museum
Portugal, dat is wegdromen bij de romantische klanken van de fado-muziek die alle harten beroert. Maar wat weet je over die droevige, melancholische liederen? Wat weet je over de Portugese ziel waarover in de eenvoudige teksten van de fadoliederen wordt verteld?
Na een wandeling door de romantische wijk Alfama kom je bijna automatisch bij het Museo do Fado, op de oever van de Taag. Dit mooie museum vertelt niet alleen over de geschiedenis van deze muziek, over de grootste fadozangers, de beroemdste fadohuizen maar hetdompelt je helemaal onder in een romantische, nostalgische sfeer zoals je alleen in dat museum kan aanvoelen. In het Museo do Fado kan je in een prachtig decor, een oude fado-herberg, naar de beroemdste liederen luisteren en helemaal wegdromen. Wie ook wat fado-romantiek wil meenemen als souvenir vindt er een uitgebreide collectie muziek-cd's.
Lekkere gebakjes, geheime recepten
Romantici gaan zeker niet voorbij aan wat in Lissabon als een instituut wordt aanzien: Confeitaria Nacional, op het Rossio-plein en gesticht in 1829. Al bijna tweehonderd jaar worden hier de lekkerste gebakjes van de stad gemaakt waarvan niemand het recept kent. De huidige nazaten van stichter Balthazar Roiz Castanheiro verleiden de klanten met dagverse Bolo Rei (koningscake) en Bolinhos de Ovo (eierkoeken), met heerlijke koffie en met droge Dão-wijn. Een bezoek aan deze pasteleria' is als een romantische reis terug in de tijd. Alles ruikt er naar oud en is er ook oud en authentiek. Niet verwonderlijk dat er continu inwoners van de hoofdstad in en uit lopen, gebakjes en een vleugje romantiek meenemen naar huis.
Lissabon zien met tram 28
Het beeld van de oude tramstelletjes die door de nauwe straten van Lissabon omhoog klimmen tot op de heuvels is bekend. Voor een romantisch ritje met zo'n trammetje waarbij je zowat de ganse stad doorkruist, moet je lijn 28 nemen. Dat kan je het beste doen van op het plein Martim Moniz. De tram dondert door de straatjes van Alfama, daalt daarna naar de benedenstad en klimt tenslotte naar de Bairro Alto en verder naar de wijk Prazeres. Neem er je tijd voor, zet je lekker op één van die oude houten bankjes en kijk je ogen uit want zowat alle grote bezienswaardigheden van Lissabon liggen langs het parcours. Soms moet de bestuurder het tramstel verlaten om een wissel te schakelen en wie van de tram wil, trekt aan de koord die de bel doet rinkelen. Nog een reisje terug in de tijd, heerlijk romantisch.
Aan tafel Aan eten hoef je in Lissabon geen fortuinen uit te geven. Anders dan in andere grote Europese steden kan je er voor weinig geld lekker tafelen. Het goedkoopst eet je in de zogenaamde Tasca's. Dit zijn kleine, eenvoudige restaurantjes.
De Portugese keuken is een zegen voor al wie verzot is op vis, schelp- en schaaldieren. Bovendien kan je genieten van enkele specialiteiten met varkensvlees, kip en geit. Om al dat lekkers door te spoelen zijn de Portugese wijnen zeer geschikt. In Portugal worden ook enkele goede biertjes gebrouwen.
Denk eraan dat de meeste restaurants maaltijden aanbieden in twee formaten. Voor één persoon volstaat de meia-dose. De dose is genoeg voor twee personen. Bij heel wat restaurants kan je opteren voor een menu (refeição completa of ementa turistica) of een dagschotel (prato do dia). Voor de maaltijd krijg je in Portugal vaak hapjes aangeboden. Hiervoor moet je apart betalen.
In Lissabon heb je een brede waaier aan restaurantjes. Vooral in de Bairro Alto en de Alfame zijn er een heleboel leuke adresjes. In de Baixa en Rossio zijn de restaurants een pak minder authentiek. Wie een hekel heeft aan opdringerige obers kan de Rua das Portas de Santo Antão beter links laten liggen. bron;mytrip.be
06-08-2009
Pasta recept Italiaanse maaltijd salade
Pasta recept Italiaanse maaltijd salade
Een lekker zomers pasta recept voor 4 personen
Dit is tegelijk een van mijn favoriete koude gerechten zonder vlees.
Heerlijk op een warme dag en vooral lekker, makkelijk en snel klaar.
Kies voor dit recept de aller-rijpste cherrytomaatjes!
Pasta recept ingredienten
Voor deze Italiaanse maaltijd salade klaar te maken voor 4 personen hebt u nodig:
300 g farfalle (pasta),
2 doosjes cherrytomaatjes (á 250 g),
1 klein uitje,
2 bolletjes mozzarella (kaas á 125 g),
50 g groene olijven zonder pit,
6 zongedroogde tomaten op olie,
½ dl Bread Dipping olijfolie (fles á 250 ml),
zout en
versgemalen peper
Pasta Recept koken
Lekker en snel klaar: het enige wat u moet koken voor deze Italiaanse maaltijd salade is de pasta!
Farfalle beetgaar koken volgens gebruiksaanwijzing.
In vergiet afgieten en afspoelen onder koud stromend water.
Tomaatjes wassen en halveren.
Ui pellen en snipperen.
Mozzarella in blokjes snijden.
Olijven halveren.
Zongedroogde tomaten in reepjes snijden.
Farfalle vermengen met twee soorten tomaat, ui, mozzarella, olijven en olijfolie.
Op smaak brengen met zout en peper.
Deze Italiaanse maaltijd salade is super lekker met focaccia-brood, besprenkeld met Bread Dipping (of andere olijfolie).
bron;.onskookboek.be- edsreceptensite.nl
Langoustines met kwarteleitjes, gerookte melk en kruidenboter
Langoustines met kwarteleitjes, gerookte melk en kruidenboter
Tip :
De gerookte melk geeft aan dit gerecht een specifieke smaak.
Benodigdheden : - voor 4 personen -
8 grote langoustines 300 g tuinkruiden (peterselie, dragon, bieslook, dille, koriander) 8 kwarteleitjes 3 dl melk 200 g boter vel van gerookte zalm 1 g sojalecitine
Bereidingswijze :
Rook de melk door het vel van een gerookte zalm 1 nacht te laten inweken.
Ontpanser de langoustines en verwijder het darmkanaal. Plet tussen plastiekfolie en doe in de gewenste vorm.
Breng water met wat azijn aan de kook, neem van het vuur en doe de kwarteleitjes erin. Laat de eitjes 1 minuut in het water. Koel direct af in ijswater.
Snijd de zijkantjes af en bewaar in een gesloten doos om nadien terug op te warmen in kokend water.
Snijd de tuinkruiden fijn. Warm de boter op. Warm voor het serveren de tuinkruiden op in de boter.
Mix de gerookte melk samen met 1 g sojalecitine.
Plaats de geplette langoustine op het bord en zet even onder grill of in de oven.
Nappeer er de kruidenboter en de kwarteleitjes over.
Schuim er wat gerookte melk op en versier met verse kruiden.
bron; visinfo.be
Altijd tijd voor tapas
Altijd tijd voor tapas
Wist u dat het woord tapa zowel in het Spaans als in het Catalaans dekseltje betekent? Vroeger hadden de Spaanse herbergiers de gewoonte om een glas sherry af te dekken met een sneetje ham of brood om te vermijden dat er een vlieg in terechtkwam. Gaandeweg zijn die tapas uitgegroeid tot verrukkelijke hapjes... die de zon op tafel brengen.
1/4 koffielepel piment d'Espelette (of een ander chilipepertje)
6 mooie takjes bladpeterselie
40 cl melk
frituurolie.
Visbeignets
Breek de eieren en scheid de eiwitten van de dooiers.
Spoel de visfilets schoon, droog ze af, snijd ze in stukjes en doe ze in een mengkom samen met de olie, de bloem, de piment d'Espelette, de bladpeterselie en de melk. Mix alles tot een homogeen en compact deeg. Werk daar vervolgens met een paar mixerbewegingen de eierdooiers onder.
Voeg nog twee eiwitten toe aan de twee eiwitten die u apart hebt gezet en klop ze met een snuifje zout tot stevige sneeuw. Werk ze dan voorzichtig onder de visbereiding.
Verhit de frituurolie tot 170°C, schep beignetdeeg op met een lepeltje en laat een aantal van die schepjes in de hete olie vallen (niet te veel tegelijk). Frituur de beignets circa 3 minuten (draai ze af en toe om met een schuimspaan), haal ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Dien warm op.
Snijd het vlees in blokjes, voeg de pesto, look en olijfolie toe en laat het geheel gedurende ongeveer 3 uur marineren. Halveer ondertussen de paprika, verwijder de zaadjes en snijd de helften in blokjes. Schil de witte ui en snijd hem in schijfjes. Kruid de schijfjes met een straaltje citroensap en wat olijfolie.
Maak de brochettes door er afwisselend stukjes rundvlees, paprika en witte ui op te steken. Zodra de brochettes klaar zijn, laat u ze gedurende 5 minuten gaar worden en dient u ze onmiddellijk op. U kunt ze met geroosterd brood en pesto serveren.