Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
11-08-2009
Huyze Hertsberge en Côté Canal in Brugge
Huyze Hertsberge en Côté Canal in Brugge
De B&B ligt aan het water, tussen de Peerdenbrug en de Meebrug.
De vier luxueuze kamers baden in een 19de eeuwse sfeer.
Een oase van rust, middenin het oude Brugge, dat is het luxueuze gastenverblijf Huyze Hertsberge-Côté Canal. Kijkend naar de bootjes die af en aan varen, is het hier overdag zalig relaxen. Niet voor niets is dit oord verkozen tot beste B&B van België.
Het grote pand, gelegen aan het water tussen de Peerdenbrug en de Meebrug, bestaat uit twee huizen (Huyze Hertsberge en Côté Canal). Die zijn met elkaar verbonden. Gasten mogen vrij gebruik maken van het ruime salon met bar waar altijd rustige achtergrondmuziek speelt. Het ontbijt wordt in de winter geserveerd in de mooie open keuken en als het weer het toelaat, in de tuin onder de oude perelaar.
Caroline, de charmante gastvrouw, erfde het huis in 1996 en restaureerde het met veel respect voor authenticiteit. Als de statige voordeur openzwaait, stap je zo het begin van vorige eeuw binnen, maar dan wel met hedendaags comfort.
Carolines overovergrootvader Achille van Compernolle kocht het huis in 1900 en zelf bracht ze er in haar kindertijd veel tijd door. Aan elke kamer kleven herinneringen. "Toen ik hier begon te verbouwen, vond ik echt schatten op zolder. Ik heb toen gezworen om alles te gebruiken om mijn B&B te decoreren." Er zitten prachtige dingen tussen, zoals de lederen reiskoffer met échte oude stickers van de plaatsen waar haar grootvader in die tijd al heen reisde en oude handschoenen met een originele autobril. Ze kregen een prominent plekje in de hal.
De vier kamers baden elk in een andere sfeer maar hebben allemaal zicht op de mooie tuin en op het water. Ze zijn groot en luxueus. De Empirekamer was de slaapkamer van Carolines overgrootmoeder. Ze bestaat uit twee delen en er is plaats voor één extra gast.
De Charpentekamer is de zolderkamer waar het fijn slapen is onder het originele dakgebinte, op een mezzanine kunnen nog twee extra gasten terecht. Ideaal voor met kinderen.
Clin d'oeil is ingericht met antiek meubilair, is klassiek en statig en het bad staat eigenwijs in het midden van de badkamer.
In Clair de lune vallen vooral de frisse kleuren op en staat het vol eeuwenoude spulletjes. De twee prachtige schouwen creëren een monumentale sfeer en het originele empiresalonnetje sierde vroeger de wintertuin.
De prijzen variëren van 140 tot 170 euro per nacht voor 2 personen, royaal ontbijt inbegrepen.
Meer info: Huyze Hertsberge/Côté Canal, Hertsbergestraat 8/10, 8000 Brugge, http://www.huyzehertsberge.be en tel. 0475/45 77 07 bron; hln.be
Kaasschotel
Kaasschotel
In de Belgische kazen is het aanbod groot genoeg om een gevarieerde kaasschotel samen te stellen. Varieer de schotel volgens soorten zuivel, smaak en kleur. Een kaasschotel kan beperkt of uitgebreid zijn. Belangrijk is dat het smaakt en dat er voldoende is voor iedereen.
Hoeveelheden
als
per persoon
hapje bij de borrel / het aperitief
50 g tot 100 g
maaltijd
200 g
broodbeleg
20 g per snee brood
Bij de kaas
Bij de kaas passen verschillende soorten brood, verse boter, verse of gedroogde vruchten, tuinkruiden en verse groenten zoals frisse groenteslaatjes, waterkers, tomaten, selderij, komkommer, e.v.a. Je kunt ook tafelzuur voorzien zoals mosterd, pickles, zoetzure augurken, uitjes, chutney.
Presentatie
Leg de kaas op een kaasschotel van hout, aardewerk of steengoed. Kaas wordt in bepaalde streken in bladeren verpakt en zo opgediend. Vandaar dat er in de handel ook papieren bladeren beschikbaar zijn om de kaasschotel te decoreren. Het is ook mogelijk om enkele echte, afgewassen bladeren op een kaasschotel te schikken. De grote bladeren van esdoorn en druivelaar zijn daarvoor goed geschikt.
Geef ieder een eigen kaasplankje of bord en een eigen bestek.
Specifiek voor zachte kazen is er een "snijdraad", al dan niet aan een kaasplankje bevestigd. Het is een gespannen metalen draadje dat door de zachte zuivel getrokken wordt om er een stukje af te snijden. Als je zachte kaas met een mes snijdt blijft er meestal veel kaas aan het mes hangen. Dat mes is dan niet zo geschikt om er nog andere kazen mee aan te snijden.
Kaasmessen
Een kaasmes heeft een gevorkte punt waarmee het blokje kaas opgepikt wordt dat eerst met de snijkant afgesneden werd. Leg enkele kaasmessen bij de kaas op de schotel. Het is de bedoeling dat elk kaasmes voor één of meer van dezelfde soort kazen gebruikt wordt.
Hopelijk houdt een tafelgenoot het kaasmes niet voor eigen gebruik bij zich of brengt hij er de stukjes kaas niet rechtstreeks mee naar de mond.
Geef ieder een eigen kaasplankje of bord en een eigen bestek.
Kamertemperatuur
Neem de kaas een half uur of een uur voor gebruik uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur kan komen. Dan pas komt de smaak van de kaas vrij.
Drank
Wat drinken bij de kaasschotel? Belgische kazen en Belgische bieren passen goed bij elkaar. Meer info. Wijn past ook goed bij Belgische kaas evenals water, koffie of thee. Frisdrank en vruchtensappen zijn geen aanraders, maar de persoonlijke smaak is soms een vreemde zaak en sommige mensen gaan die combinatie wel aan.
Belgische jenever past bij een oude kaas met hard zuivel (zoals een Oud-Brugge). Een zoete wijn zoals porto kan bij kazen met een uitgesproken sterke smaak, zoals Herve, Trou d'Sottai, Boû d'Fagne en blauwschimmelkazen geschonken worden. bron; kazenvanbijons.be
Insalata d'estate
Insalata d'estate
Ingrediënten:
voor 4 personen: 250 gr Nazareth Light, 400 gr farfalle pasta, 100 gr garnalen, 12 rivierkreeftjes, rucola + andere soorten sla, zongedroogde tomaten, gekookte doperwtjes, olijven, antipasto groentjes (bokaaltje), peterselie, olijfolie, balsamicoazijn, zwarte peper
Bereiding: Een zonovergoten koude pastasalade. Al dente gekookte farfalle wordt gemengd met garnalen en rivierkreeftjes en verschillende soorten sla, waaronder uiteraard rucola. Zongedroogde tomaten, verse doperwtjes, olijven en antipasto groentjes zorgen voor een zuiderse sfeer. De allerbeste olijfolie, zwarte peper, peterselie en balsamicoazijn brengen het geheel verder op smaak. Het subtiele nootachtige aroma van Nazareth Light kaas zet de kroon op het werk. bron; kazenvanbijons.be
Breng de melk met de suiker en 1,5 dl room aan de kook. Laat even afkoelen en klop er dan van het vuur af de eierdooiers onder. Zet de pan terug op een heel zacht vuur en blijf 10 minuten met een houten spatel roeren tot de saus begint in te dikken. De melk mag beslist niet koken.Laat de saus zeer snel afkoelen in een ijsbad, roer nu en dan nog eens. Laat dan 24 uur in de koelkast rijpen. Draai het mengsel tot roomijs in een ijsturbine.Bereid de garnituur: klop de rest van de room met de suiker lichtjes op. Klop de slagroom zeer stijf op. Giet in elke coupe een bodempje gesuikerde room en schep daarop 3 tot 4 bollen van het roomijs. Bestrooi met brésilienne en overgiet met een royale scheut pistachesaus. Duw een aardbei in de bovenste bol en spuit op de vrucht een mooie bloem slagroom. bron; skynet.be
Verwijder de buitenste blaadjes van de prei en snijd de groenten in staafjes van 4 cm lang bij 3 mm breed. Was de prei en laat goed uitlekken. Schik de prei in een slakom en voeg er de olie, de roze peperbollen (op azijn) en het citroensap bij. Breng op smaak met zout en peper. Laat de preisla op een koele plek marineren gedurende minstens 3 uur. Roer de preisla regelmatig om. Pel de garnalen en bewaar ze in de koelkast. Was de mosselen grondig en verwijder de open en gekneusde exemplaren. Kook de mosselen op hoog vuur in een bodempje water tot ze allemaal open zijn. Haal het mosselvlees uit de schelpen en laat de mosselen afkoelen in hun gezeefd kookvocht. Was en zwier de sla droog. Vermeng de sla met de gemarineerde prei, de garnalen en de uitgelekte mosselen. Dien onmiddellijk op. Tip: U kunt alle ingrediënten op voorhand klaarmaken om ze op het laatste ogenblik te vermengen. Vergeet de pepermolen niet op tafel te zetten. Het kookvocht van de mosselen gemengd met garnalenbouillon is een lekkere basis voor een soep of een saus. bron; skynet.be
Heilbot in roomsaus
Heilbot in roomsaus
Ingrdiënten
- 750 g heilbotfilet - 2 eetlepel citroensap - 1 dl room - 50 g kaas - 30 g boter (bakboter) - 0 peper - 0 zout
Bereiding
De filets in een vuurvaste schotel schikken. Kruiden met peper en zout, en het citroensap toevoegen.De room over de filets gieten, de geraspte kaas erover strooien en een klont boter op de vis leggen.De schotel in de oven zetten (200 graden) en de vis laten gaar worden (15 à 20 minuten).Tijdens het bakken de room een paar maal over de vis scheppen. Uit de oven nemen en garneren met toefjes peterselie.Serveren met een salade van groenten. bron; skynet.be
Gehaktballetjes met selder in tomatensaus.
Gehaktballetjes met selder in tomatensaus.
Benodigdheden:
1 kg gemengd gehakt
2 takjes selder
1 kleine fijngesneden ui
1 kg tomaten in stukken
olie
1 ei
peper en zout
Werkwijze:
Fruit de ui in de olie. Doe er de tomaten bij. Laat op een redelijk hoog vuur 15 tot 20 minuten sudderen. Draai ze door een roerzeef.
Breng de tomatensaus op smaak met peper en zout. Breng ze weer tegen de kook aan en doe er de selder bij. Laat afgedekt 10 min. heel zacht koken.
Maak het gehakt aan met een eitje, peper en zout. Maak er niet te grote gehaktballen van en bak ze kort in de olie. Leg ze in de tomatensaus.
Laat nog 10 tot 15 minuten stoven onder het deksel of tot alles gaar is
A la casa de Mamamia bron; kookjuffertje.skynetblogs.be
09-08-2009
Ardense ham
Ardense ham
De pittige noot
Het hoeft niet van ver te komen om lekker te zijn: lichtgerookte Ardense ham, een authentiek product van eigen bodem, geeft pit aan eenvoudige zomerse recepten.
Vaak vergeten we dat veel van wat we vandaag eten, het resultaat is van voorouderlijke methodes om verse producten langer houdbaar te maken. Kaas uit de alpenweiden bijvoorbeeld, was een middel om zomermelk te bewaren. Het drogen van bizonvlees door de indianen in Amerika of schelvislever door de bewoners van Scandinavië, het bereiden van zuurkool in de Elzas zijn andere, technologisch eenvoudige oplossingen om de beschikbaarheid van het voedsel over langere tijd te spreiden.
Varkensvlees ontsnapt niet aan deze regel. Van oudsher zaten de boeren met een probleem van vleesoverschot in de periode van de slacht. Zo is men op diverse plaatsen in Europa begonnen met de productie van ham: dat gebeurde onder meer in Parma, Catalonië, Andalusië, de Savoie, het Zwarte Woud en bij ons in de Ardennen. Elke streek heeft haar eigen recept.
BIJZONDERE WEERSOMSTANDIGHEDEN
Opvallend is wel dat al deze gebieden genieten van een klimaat dat gunstig is voor de natuurlijke bewaring van producten die moeten drogen. Zelfs rond Parma lagen de dorpen waar ham werd geproduceerd in de heuvels, waar de winters vrij koud zijn en luchtvochtigheid een te sterke uitdroging verhindert.
Dergelijke weersomstandigheden tref je ook in de Ardennen aan. Het lastenboek dat werd opgesteld met het oog op het toekennen van de Europese Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) preciseert: "Het Ardense microklimaat verleent droge ham heel typische kenmerken. Seizoengebonden fenomenen als temperatuur, luchtcirculatie en luchtvochtigheid zijn bepalend voor een harmonieuze rijping en droging."
Met andere woorden, de boeren wisten lang geleden al - we spreken hier over praktijken uit de Gallo-Romeinse tijd - hoe ze de wisselvalligheden van de natuur, zoals de lange, koude en vochtige winters, in hun voordeel konden aanwenden. Zo maakten ze heerlijke hammen van de bouten van de varkens die in het begin van de herfst werden geslacht als ze goed doorvoed waren met vruchten uit de aarde en uit het bos.
Gaandeweg hebben ze een productiemethode ontwikkeld die de risicofactoren uitsluit door het gebruik van twee belangrijke ingrediënten: zout, omwille van zijn drogend vermogen, en rook, omdat hij bederfwerend is en vliegen op afstand houdt. Gerookt werd toen in het bovenste gedeelte van de hoge en brede schouwen om gebruik te kunnen maken van reeds afgekoelde rook. Het ging om een zachte evolutie die enkele maanden tijd in beslag nam.
TERUG NAAR DE BRON
Na verloop van tijd werd de bewerking geprofessionaliseerd. De boeren bleven nog altijd 'hun' ham maken voor persoonlijk gebruik, maar de slagers bekwaamden zich verder op het terrein en de meeste ondernemers konden hun zaak uitbouwen door in grote ruimten de weersomstandigheden van de Ardense winters na te bootsen. En daar zijn, voor een deel, ook de ontsporingen begonnen.
Van zodra je het natuurlijke klimaat niet meer nodig hebt, kun je de activiteit loskoppelen van de locatie. En in één moeite door kun je de rijpingstijd van vier à vijf maanden inkorten tot twee à drie weken. Het effect van het uitwendige zouten kan bijvoorbeeld worden versneld door een zoutoplossing in de hammen zelf in te spuiten. Dat is tegenwoordig een courante praktijk bij 'imitatiehammen'.
Ondertussen zijn er stemmen opgegaan om terug te keren naar de oorsprong: de Ardennen. De meest representatieve is de stem van José Albert, voorzitter van de AUDA (Association pour l'Usage et la Défense du Jambon d'Ardenne). Hij stamt uit een boerenfamilie maar was oorspronkelijk geen slager of vleesverwerker. Samen met zijn echtgenote, die kokkin is, baatte hij lang het hotel-restaurant van de Mont des Brumes in de Haute-Ardenne uit. "Voor het ontbijt wilde ik een goede ham van bij ons maar ik vond niet wat ik zocht. Ik ben dan bij een oude slager terechtgekomen die mij zijn techniek en de kneepjes van het vak wou leren."
EIGEN RECEPT
De techniek bestaat uit een beperkte reeks bewerkingen: eerst worden de hammen ingewreven met zout, daarop volgt het pekelen, de periode waarin het zout in het vlees dringt dat daardoor een deel van zijn vocht verliest. Dan worden de hammen opgehangen om te rijpen in een koele omgeving (ca. 6°C) die het winters klimaat nabootst. Nadien worden ze gewassen om het zoutgehalte te verlagen. De laatste bewerking is het roken. Voor een verse varkensbout van zes kilo moet je rekenen op 21 dagen om te pekelen, twee tot drie maanden om te rijpen en een week om te roken.
Dat zijn de grote lijnen waarbinnen iedereen zich nog kan onderscheiden met een eigen recept, bijvoorbeeld door gemalen jeneverbessen te mengen onder het grof zout of onder het zaagsel van loofbomen dat gebruikt wordt bij het roken. Het zouten kan gebeuren met droog zout, zoals bij Montenauer, een van de grootste producenten met BGA-label, of met een vooraf gekookte zoutoplossing, zoals voor de Mont des Brumes van José Albert. Iedereen heeft ook een eigen, geheime mengeling van wilde kruiden en specerijen die onder het zout wordt gemengd.
Maar alle hamproducenten moeten een minimale productieduur respecteren. Die bedraagt bijvoorbeeld minstens vier maanden voor beenham, die eigenlijk de boerentraditie voortzet maar slechts een klein percentage van de Ardense ham uitmaakt. Want zo'n 95 procent wordt verwerkt tot coeur of noix d'Ardenne, zonder been. José Albert: "Als we over Ardense ham spreken, dan hebben we het uiteraard alleen over de bouten. Schouderstukken worden niet gebruikt.
Er zijn ook minimumgewichten voorgeschreven. Een nootham mag nooit minder dan 800 gram wegen en een coeur niet minder dan 2,5 kilogram." De coeurs van de Mont des Brumes wegen geregeld 4 kilogram, wat betekent dat bijna anderhalve kilo vers gewicht gewoon verdampt, want de ham verliest tijdens zijn rijpingsproces ongeveer 35 procent van zijn gewicht.
LICHTGEROOKT
Zoals heel wat andere hammen, gaande van Italiaanse parmaham tot Spaanse serrano, is Ardense ham niet uitsluitend afkomstig van varkens die gekweekt worden in de zone bepaald door de BGA. Maar voor zijn kleine productie (4000 hammen per jaar) beperkt José Albert zich toch tot bouten van varkens die in Wallonië worden gekweekt. Wat hem als voorzitter van de AUDA het meest verheugt, is dat de productie gestaag toeneemt, van 1,2 miljoen kilo in 1996 tot 2 miljoen kilo op het einde van dit jaar.
"Dat heeft plaatselijk - in het gebied dat bestaat uit de provincie Luxemburg en de kantons Beauraing, Gedinne, Rochefort, Dinant, Ferrières, Stavelot, Malmédy, Sankt-Vith, Louveigné, Spa en Eupen - toch een aanzienlijke onrechtstreekse tewerkstelling tot gevolg. En we streven voor binnenkort naar een herkomstbescherming voor de saucisson d'Ardenne, een kwaliteitsvolle salami die door enkele producenten wordt vervaardigd."
Ondertussen kunnen we al genieten van een goede nootham of een coeur d'Ardenne. Nootham geniet nog altijd de voorkeur van wie hem zelf wil snijden. Maar door zijn groter gewicht en zijn trager rijpingspoces is het 'hart' smakelijker en smeuïger. We raden aan deze ham in heel fijne, bijna doorschijnende plakjes te snijden, hoewel een correct gezouten Ardense ham ook iets dikker mag zijn.
De toepassingen in de keuken zijn even gevarieerd als die van gedroogde ham of van pancetta, met dat verschil dat de rooksmaak hem nog iets extra's geeft. Al moet hier aangestipt dat de rooktoets, op enkele uitzonderingen na, waaronder de Montenauer, almaar lichter wordt, omdat veel mensen die sterke smaak niet meer appreciëren. bron; het.gastronomen.net
Aardappelen in de oven met salie en Ardense ham
Aardappelen in de oven met salie en Ardense ham
Ingrediënten
6 plakjes Coeur dArdenne 4 el extra vierge olijfolie 2 teentjes knoflook 20 blaadjes salie 1 kg aardappelen van goede kwaliteit (Corne de gatte, Charlotte ) 1 dl verse room 12 kappertjes (liefst gezouten)
Stappen
Verwarm de oven (180°C). Was de (bij voorkeur nieuwe) aardappelen in de schil, droog ze af en snij ze in schijfjes van 6-8 mm dik. Schik ze in een ovenschaal (bij voorkeur in porselein). Snij de ham in reepjes van 1,5 tot 2 cm.
Verdeel de ham tussen de aardappelschijfjes. Overgiet eerst met de olie, daarna met de room. Schik de salieblaadjes en de kappertjes erbovenop en dek af met aluminiumfolie. Zet het gerecht 20 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer of er tijdens het garen niets aanbakt.
Verwijder na 20 minuten de aluminiumfolie en laat nog 10-15 minuten garen tot de aardappelen goudbruin zijn.
Bron: Nest & gastronomen.net
Geroosterd brood met tomaat, komkommer en ham
Geroosterd brood met tomaat, komkommer en ham
Ingrediënten
Voor 4: 4 plakjes Coeur dArdenne (1,5 mm dik) 4 middelgrote tomaten 80 g komkommer 5 blaadjes bladpeterselie 1-2 el extra vierge olijfolie 1 scheutje citroensap peper en zout 8 porties boerenbrood
Stappen
Pel de tomaten en verwijder de zaden. Snij de groente in fijne stukjes (maximum 2-3 mm). Doe hetzelfde met de komkommer. Hak de peterselie fijn (kan gemengd worden met wat verse korianderblaadjes). Meng onder de groenten en breng deze op smaak met citroensap, olie, een beetje zout en peper. Laat 20 minuten rusten. Snij het boerenbrood (of stokbrood of ciabatta) in dikke sneden (1,5 cm) en rooster ze.
Schik de plakjes ham op een ovenplaat en zet ze 4-5 minuten in de voorverwarmde oven (200°C) tot ze lichtjes stijf zijn. Haal ze uit de oven en laat ze rusten op een rooster.
Schik met behulp van een klein lepeltje de groentemengeling op de sneetjes brood. Leg daarbovenop een half plakje ham.
Bron: Nest & gastronomen.net
Bladerdeeg met geitenkaas, Ardense ham en pesto
Bladerdeeg met geitenkaas, Ardense ham en pesto
Ingrediënten
Voor 4: 4 vierkante plakjes bladerdeeg 4 fijne plakjes Noix dArdenne 40 g lichtjes gerijpte geitenkaas 1 eierdooier gemengde seizoensla peper en zout extra vierge olijfolie Voor de pesto: 1 fijngehakt teentje knoflook 50 blaadjes basilicum 2 el (30 g) geraspte pecorino sardo 2 el (30 g) geraspte parmezaankaas 6 el extra vierge olijfolie 10 pijnappelpitten 2-3 walnoten
Stappen
Meng alle ingrediënten voor de pesto in de cutter (voeg indien nodig nog wat olijfolie toe). Leg de plakjes bladerdeeg open op een met bloem bestrooid aanrecht. Schik in het midden een plakje ham, verdeel daarover met een mes een laagje geitenkaas en leg daarop een fijn laagje pesto.
Sluit de deegplakjes in de vorm van een driehoek en bestrijk de bovenkant met eigeel. Zet het gerecht gedurende 6-8 minuten in een voorverwarmde oven (225°C) tot het deeg goed bladert en goudgeel kleurt.
Dien lauw op met wat gemengde seizoensla, op smaak gebracht met peper, zout en extravierge olijfolie.
De geschilde aardappelen koken en laten afkoelen. In dobbelstenen snijden. De appel eveneens in dobbelsteentjes verdelen en besprenkelen met citroensap om verkleuring te voorkomen.De achtergebleven graatjes van elke haringfilet halen. De ui fijnhakken. De helft van de haring in kleine blokjes snijden en mengen met peper, enkele druppels citroensap, gehakte peterselie en olijfolie.De sla wassen, drogen en kort snijden. De noten grof hakken.Een bord versieren met de sla. In het midden een bergje van aardappel, appel en haring scheppen. De rest van de haring in drie snijden en op het bord schikken. Versieren met gehakte noten en afwerken met een takje dille. Naar eigen smaak opdienen met een licht slasausje. bron; skynet.be
De kippenfilets in een pan met antikleeflaag in 10 minuten mooi goudbruin en gaar bakken.Een paar minuten voor het einde van de bereiding de in ringen gesneden uien bijvoegen en laten meefruiten. Kruiden met peper, zout en Provençaalse kruiden.De gewassen tuinkruiden fijnhakken en mengen met de yoghurt. Citroensap, geperste look, peper en zout toevoegen.De kippenfilets serveren op een bedje kruidige yoghurtsaus. bron; skynet.be
De pompoen schillen, in stukken sijden en de pitjes verwijderen. De juiste hoeveelheid vruchtvlees afwegen en er met de centrifuge sap van maken. De gelatine weken in koud water. Het eigeel met de suiker opkloppen tot een wit schuimig mengsel en er voor één charlotte 150 gram pompoensap en het maïszetmeel doorroeren. Het mengsel 1 minuut laten opwarmen onder voortdurend kloppen. De gelatine uitknijpen en bij het mengsel voegen. Grondig roeren en laten afkoelen. De room stijfkloppen. De wanden van een charlottevorm bekleden met de lepelbiscuits. Wanneer het pompoenmengsel half opgesteven is, er voorzichtig de room doorroeren. Dit mengsel in de vorm scheppen en een nacht in de koelkast laten staan. De charlotte uit de vorm halen en versieren met toefjes slagroom. Op ieder bord een schijf charlotte leggen en er het resterende pompoensap omheen gieten. De gelatine in dit gerecht kan vervangen worden door agar-agar. bron; skynet.be
Mooie Japanse dames
Mooie Japanse dames Felix Wilbrink
Bij deze warmte kan ik niet goed aan een fornuis denken. Denk je eens in dat koken je vak is en je, ook als het buiten 32 graden is, je achter de pannen en de kachel moet gaan staan. Hoewel, van de week kwamen er vrienden langs die een paar stukjes wagyu-vlees op tafel legden. Of ik daar iets mee kon.
Op een gegeven moment was het klaar met de os als werkdier en de wagyurunderen bleven op stal staan. Dan heb je opeens een heel ander stukje vlees. Om het vlees zacht te houden en het vet goed te verdelen, begonnen die Japanners die runderen zelfs te masseren. In Japan is nauwelijks ruimte om die dieren buiten te kunnen laten lopen. Inmiddels hebben we in Nederland een paar bloedlijnen van het wagyurund. En op Hollands gras doen ze het ook prima. Alleen die prijs natuurlijk.
In mijn functie haha, functie heb ik het hier en daar mogen proeven, maar zon stukje op mijn aanrecht daar werd ik best even nerveus van. Want dan moet je het ook heel erg lekker klaarmaken en zelfs wagyu kun je verpesten. Uiteindelijk gewoon in de boter, om en om, totdat het mooi bruin is en van binnen heerlijk rood. Mooie dunne plakken en een saus van die boter, bosuitjes en lichte Japanse soja. Klein scheutje rijstazijn erdoor. En daar zaten die vrienden, grote schaal geroerbakte groentes met een zoutzure pruimensaus erbij en het was feest.
Wagyu is voor ons gewone mensen eigenlijk veel te duur. Maar het is zo ontzettend leuk om te weten dat zoiets bestaat. Dat er vlees is dat qua zachtheid en malsheid je verbeelding gewoon te boven gaat. Ja, met dat kleine beetje vet erin ook geweldig lekker. Natuurlijk bedenk je dan die handjes erbij van die mooie Japanse dames die zon dier masseren.
Onzin, ons wagyu kwam uit Limburg en het zal wel een struise dame met een snor zijn geweest die ons rund de stal uitstuurde om lekker op de weide mooi zacht en mals te worden
En nu ga ik buiten zitten met een gin & tonic en heel veel ijs en wordt er niet meer over koken gesproken. Gewoon naar de Chinees. Oh hemel, wat zal die man het warm hebben bron; telegraaf.nl
08-08-2009
Gemarineerde tomaatjes
Gemarineerde tomaatjes
Ingrediënten - 4 grote tomaten - 1 eetlepel gedroogde algen (in de natuurvoedingswinkel) - 1 theelepel gommasio (sesamzout) - 4 eetlepels sojasaus - peper van de molen - 4 lente-uitjes
Bereiding 1 Was de tomaten en snijd ze in dunne schijfjes. 2 Bestrooi de tomaten met de gedroogde algen (zeer lekker bij tomaat en zeer gezond), de gommasio (een gezond en lekker alternatief voor keukenzout) en druppel de sojasaus erover. 3 Snipper de lente-uitjes fijn en strooi ze over de tomaten. Kruid nog flink met peper van de molen en dien koel op.
Lekker bij tal van gerechten of als gezond slaatje bij de bbq.
Ingredienten voor 4 personen - 8 witloofstronken - 3 varkenshammetjes - 1 busseltje lente-uitjes - 1 witte ui - 1 teentje knoflook - 2 takjes tijm - 1 laurierblad - 3 à 4 eetlepels arachide-olie - 2 dl water
Bereiding 1 Verwijder de kern uit het witloof en snijd het witlof grof. 2 Haal het vlees van het been van de varkenshammetjes, doe de beenderen samen met het vel (vetlaagje) in het water, voeg de knoflook, ui en kruiden toe en laat dit samen een 20-tal minuten zachtjes sudderen. 3 Snijd het vlees van de varkenshammetjes in kleine stukjes. 4 Snipper de lente-uitjes fijn. 5 Verhit de olie in een wokpan en bak het witloof aan, voeg de stukjes varkensham toe en roerbak tot alles goed warm is, blus met de bouillon en roer goed om. 6 Kruid fl ink met peper en zout en bestrooi met de fijngesnipperde lente-uitjes.
Je kan dit gerecht als volwaardig hoofdgerecht serveren met rijst, noedels, pasta of gebakken aardappeltjes in de wok! (zie hieronder) Gebakken aardappeltjes in de wok 1 Neem hiervoor frietaardappelen, was ze grondig en snijd ze mét schil in frietjes, 2 Spoel de frietjes onder koud stromend water en dep ze heel goed droog. 3 Verhit ± 0,5 dl olie in de wokpan (gebruik olie die bestand is tegen hoge temperaturen!) 4 Bak de aardappelen in ongeveer 8 à 10 minuten goudbruin (afhankelijk van de hoeveelheid, beter in 2x wokken voor meer dan 3 aardappelen... 5 Kruid met zeezout. Je kan ook na het bakken de aardappelen met vers gehakte tuinkruiden bestrooien! bron; skynet.be
De ansjovisfilets een kwartiertje in water zetten om het zout er wat uit te trekken. Uit het water nemen en laten uitlekken op keukenpapier.Een tomatencoulis bereiden. Hiervoor de tomaten even onderdompelen in kokend water, de pel verwijderen, halveren, ontpitten en pletten met een vork. Het citroensap toevoegen, kruiden met peper en zout en het geheel pureren met de mixer. Onder voortdurend roeren de olie druppelsgewijs toevoegen tot een gebonden saus wordt bekomen. De tomatenpuree door de saus roeren en afwerken met de fijngehakte basilicum.De olijfolie verhitten in een kookpan en er de gepelde en gesnipperde look in aanfruiten. De ansjovisfilets toevoegen, een vijftal minuten laten doorstoven en er de tomatencoulis doorroeren. Kruiden met vers gemalen peper en 10 minuten laten sudderen.De in roosjes gesneden bloemkool beetgaar koken in gezouten water. Laten uitlekken en door het ansjovismengsel roeren.Onder deksel laten doorstoven tot de bloemkool volledig gaar is en er dan de rozijntjes, pijnboompitten en de saffraan bijvoegen. Roeren en warm houden.De deegwaren beetgaar koken, afgieten en door de saus roeren. Overscheppen in een verwarmde diepe schotel en de geraspte Parmezaanse kaas er apart bij geven bron; skynet.be
Schil de pompelmoezen en snijd met een scherp mesje zoveel mogelijk de witte vliesjes weg tot aan het vruchtvlees. Verdeel de vruchten in partjes en schik ze in stervorm in individuele vuurvaste schaaltjes.Snijd voorzichtig de witte korst van de kaas weg en verdeel de kaas in stukken van 5 cm hoog. Leg ze in het midden op de pompelmoessterren.Klop de eierdooiers op met de room, peper en zout en de drank. Giet dit beslag rondom de kaas over de partjes pompelmoes.Zet de schaaltjes in een voorverwarmde oven van 220°C en laat 10 minuten gratineren. Bestrooi de kaas net voor het opdienen met peper. bron; skynet;be
Kopjes van Broeren
Kopjes van Broeren
Het Belgische bedrijf Aerts heeft niemand minder dan Josien Broeren aan de haak weten te slaan. De Nederlandse kunstenares staat bekend om haar uitbundige werken waarin ze niet vies is van een fel kleurtje meer of minder. In samenwerking met Aerts heeft ze nu een serie kopjes, schoteltjes en glazen ontworpen. Allen voorzien van de typische kleurrijke stijl van Broeren. De kopjes zijn ook aan de binnenkant heerlijk versierd. Zo krijg je tijdens het drinken stilaan een poëtische tekst te lezen. Vanaf september kan je een set van zes kopjes met bijhorende schoteltjes in huis halen voor 19,90 euro. Voor vier glazen tel je zon 9,90 euro neer. www.josienbroeren.com bron; skynet.be