Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
15-08-2009
Gegratineerd witloof met garnalen
Gegratineerd witloof met garnalen Het witloof reinigen, wassen en fijnsnijden. Wat citroensap aan het water toevoegen om verkleuring van het witloof te voorkomen. Het uitgelekte en fijngesneden witloof fruiten in de boter. Room toevoegen, kruiden en zachtjes laten gaarstoven. De pan van het vuur nemen en er de garnalen door roeren. De bereiding binden met losgeklopte eierdooiers. Controleren of de bereiding voldoende gekruid is. Het witloofmengsel over diepe borden verdelen en onder de grill plaatsen. Zeer warm serveren met stukjes stokbrood.
Ingrediënten Voor 4 personen: 8 stronkjes Flandria witloof 200 g Noordzeegarnalen (gepeld) 4 dl room 4 eierdooiers 15 g boter (bakboter) 2 eetlepels citroensap peper zout nootmuskaat
bron; flandria.vlam.be
Bord leegeten of anders boete in Nederlandse restaurants
Bord leegeten of anders boete in Nederlandse restaurants
Een aantal oosterse restaurants in Nederland laat gasten extra betalen als ze hun bord niet leegeten. Het gaat om eetgelegenheden die voor een vast bedrag onbeperkt sushi serveren. Ze willen voorkomen dat de klanten meer van de hapjes bestellen dan ze op kunnen.
Eigenaar Shao Ming Hu van restaurant Asian Palace bevestigde een bericht hierover in De Telegraaf. Behalve zijn etablissement hanteren ook collega's in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag dit beleid.
Verschillende boetes De boete in Asian Palace, waar de nieuwe sushikeuken vorige week open ging, bedraagt een euro voor elk overgebleven koud gerecht en 3 euro voor de warme lekkernijen.
Volgens de eigenaar reageren de gasten met begrip. "Ze vinden het logisch dat het gebeurt. Het gaat niet alleen om kostenbesparing. Het is gewoon zonde om goed voedsel weg te gooien", zegt hij verder. (anp/adv) bron; demorgen.be
Witloofslaatje met kip en paprika
Witloofslaatje met kip en paprika
De kippenfilet in blokjes snijden en de knoflook en de uien fijnsnipperen. Kruiden met zout, peper en paprikapoeder en goudbruin bakken in de hete olie. Vervolgens laten uitlekken op keukenpapier. De schoongemaakte paprika's in reepjes snijden en het witloof vrij grof snipperen of in rondjes snijden. De kippenblokjes door het witloof en de paprika's mengen. Voor de vinaigrette de honing los roeren met de mosterd, gehakte dragon, peper, zout, olie en azijn en over het slaatje gieten.
Schil de komkommer en snij hem in kleine blokjes (brunoise) van ± 1,5 cm3. Haal de pitjes uit de chilipeper en hak hem fijn, versnipper de rode ui en meng alles in een kom, samen met een beetje rijstwijnazijn, olijfolie en enkele druppels limoensap. Hak de verse koriander en het teentje knoflook fijn en meng onder de platte kaas. Klop de room op en roer voorzichtig onder de platte kaas. Laat ongeveer een uur rusten in de koelkast. Meng de grijze garnalen op het laatste moment door de komkommersalade, proef even en kruid eventueel met wat gemalen peper en rijstwijnazijn. Schik de mengeling in een shot-glaasje en werk af met een lepeltje platte kaas en een fris groen blaadje koriander.
Recept door: Marc Germonprez Fotografie door;Frank Croes bron; grijzegarnaal.be
Topjaar Pieter Nijdam
Topjaar
Pieter Nijdam
Wanneer u dit stukje leest, ben ik onderweg naar een van mijn favoriete vakantiebestemmingen. We gaan met de kids naar opa en oma in de Vaucluse. Ze genieten er al meer dan vijftien jaar van hun pensioen en ik kan ze geen ongelijk geven in deze met truffel en pistou gezegende streek.
Voor liefhebbers van wijnen uit de zuidelijke Rhône is dit een waar walhalla. Wijnen uit appellations met luisterrijke namen zoals Côtes-du-Ventoux, Beaumes-de-Venise, Vacqueras, Gigondas en natuurlijk de vaandeldrager van de regio: Châteauneuf-du-Pape. Het is alweer een jaar geleden dat ik een stukje schreef over wijnen uit dit voormalige pauselijke bolwerk. Het ging toen vooral over de witte Châteauneuf, die zich heden ten dage kan meten met menig topbourgogne, maar dan voor een fractie van het geld. Waarom dan nu nog een stukje?
Wel, allereerst gaan we het dit keer over rood hebben, zeg maar de klassieke Châteauneuf-du-Pape. Én, wat nog belangrijker is, we hebben het over 2007. Een superjaar in deze regio. Misschien wel het beste jaar sinds 1949. Voor de zuidelijke Rhône was 2007 ook een van de droogste jaren van de afgelopen twee decennia. In augustus viel wat regen, maar de mistral voorkwam enge ziektes. De föhn uit het Rhônedal zorgt op natuurlijke wijze dat de druivenstokken schimmel- en rotvrij blijven. Dankzij koele zomerse nachten deed een langzame gelijkmatige rijping de rest, waarna de oogst begon onder een strakblauwe hemel. Kortom, ideale omstandigheden. En dan heeft het jaar nog een bijkomend voordeel. Door de rijpe ronde tannines en een relatief bescheiden zuurgraad zijn veel wijnen uit 2007 nu al op dronk. U hoeft ze dus niet per se vijf jaar weg te leggen. Mag overigens wel, maar niet veel langer.
Wij kozen dit keer voor de zeer betaalbare Domaine du Vieux Lazaret 2007 (Poot 0174-512561, Wijnhandel de Gouden Leeuw 071-5613736, 14,95). Barstensvol rijp rood fruit, kersen en zwarte bessen van gemiddeld veertig jaar oude stokken grenache, syrah en mourvèdre. Een mooie balans met aangenaam lauriertje in de afdronk. Heerlijk bij een stukje lamsvlees van de grill, liefst licht gekoeld.
Voor wie meer wil weten over de wijnen uit deze bijzondere streek, is het onlangs verschenen The Chateauneuf-du-Pape Wine Book van Harry Karis verplichte kost. Een buitengewoon leesbaar handboek (Engelstalig) met zowel de grote lijnen als de kleinste details over Châteauneuf (www.cdpwebshop.com , 69).
bron; telegraaf.nl
Giftig kruid aangetroffen in voorverpakte sla
Giftig kruid aangetroffen in voorverpakte sla
Inname van grote hoeveelheden kruiskruid kan de lever aantasten.
In een Duits warenhuis heeft een klant sporen van een giftig kruid in voorverpakte sla gevonden. Supermarktketen Plus heeft meteen al de pakken van de betrokken sla-mix uit de rekken gehaald.
Kruiskruid Volgens de klant, toevallig een hobby-plantkundige, gaat het om Senecio Vulgaris of kruiskruid. In grote hoeveelheden kan deze plant de lever aantasten.
In een laboratorium van de universiteit van Bonn werden inmiddels stalen van de sla onderzocht. In 150 gram van de groente werd 2.500 microgram kruiskruid gevonden. Dat is 2.500 keer meer dan de toegelaten dagelijkse dosis. (eb) bron; hln.be
Verdeel de salade in 4 porties en schik in het midden van de gekoelde borden. Dompel de tomaten enkele tellen in heet water en pel ze. Ontpit ze en snij het vlees in plakjes. Leg deze mooi plat rond de salade. Meng olijfolie, azijn, sojasaus, peterselie en koriander en roer tot een sausje. Breng op smaak met peper. Lepel het mengsel over de groenten. Verdeel de garnalen over de 4 borden en werk af met enkele pluksels koriander.
Tips:
Van dit voorgerecht kan een hoofdgerecht gemaakt worden door op ieder bord de hoeveelheden te verdubbelen.
Extra informatie:
Facultatief voor de afwerking: Enkele gefrituurde basilicumblaadjes.
Fotografie &Recept door:
Studio De Meyer bron;grijzegarnaal.be
Aardbeien goed voor fitheid hersenen
Aardbeien goed voor fitheid hersenen
Oudere mensen die regelmatig aardbeien eten takelen cognitief minder af dan hun leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Tufts University in Medford.
De antioxidanten aanwezig in aardbeien beschermen de membranen van onze zenuwcellen tegen infecties en oxidatie, daardoor vertragen ze echter ook het verouderingsproces in het lichaam en dat van de hersenen. Vooral vrouwen hebben baat bij het eten van aardbeien. Bij hen verminderde de cognitieve aftakeling met maar liefst 16,2% wanneer ze aardbeien aten. bron; gva;be
Koken zonder knoeien
Koken zonder knoeien
Tijdens het kokkerellen toveren we ons aanrecht vaak om tot een oorlogszone. Een spatje saus hier, een beetje bloem daar, en voor je het weet heb je een dikke brei over je hele keuken. Daarom ontwikkelde het keukenmerk Joseph Joseph keukenartikelen die knoeien onmogelijk maken.
De ontwerpen van designer Gillian Westley zijn zo simpel dat ze bijna geniaal genoemd kunnen worden. Westley gaf al het keukengerei een extra steunzooltje onderaan, waardoor de spatels, lepels en vorken nooit het aanrecht aanraken. Dit verhoogt niet alleen het hygiëneniveau maar houdt je werkblad ook volledig proper!
De reeks kreeg de toepasselijke naam Elevate toebedeeld. bron; gva.be
Junkfood tast intelligentie aan
Junkfood tast intelligentie aan
Het eten van te veel hamburgers, frieten en kebab maakt je al na tien dagen dommer. Verder blijkt uit een recent onderzoek dat te veel vette voeding ook al na vier dagen je spieren aantast.
Spieren en fouten De wetenschappers vergeleken een groep ratten die weinig vetten (7,5 procent van de dagelijkse calorieën) opnamen met een groep die veel vet (55 procent) eten. Na slechts vier dagen produceerden de spieren van de 'vette' dieren minder zuurstof om energie aan te maken nodig om te sporten. Hierdoor moest hun hart harder werken en werd het groter. Na negen dagen duurde het bij hen ook langer om door een doolhof te lopen en maakten ze meer fouten dan hun 'magere' lotgenoten. Het kortetermijngeheugen en de mentale alertheid lijden dus ook onder slechte eetgewoonten.
Minder efficiënt Vervolgens bestudeerden de wetenschappers de oorzaak hier van in de spiercellen. Ze ontdekten dat een bepaald proteïne de cellen minder efficiënt maakten. "Eigenlijk kun je het verschijnsel een kater van te veel vet noemen." Volgens de onderzoekers bewijst dit dat er een belangrijk verband bestaat tussen wat mensen eten, hoe ze denken en hun lichamelijke prestaties.
Korte termijn Onderzoeker Andrew Murray: "Het westerse eetpatroon is erg rijk aan vetten en dat wordt geassocieerd met ernstige gevolgen op lange termijn als obesitas, diabetes en hartfalen, maar de gevolgen op korte termijn kregen weinig aandacht. We hopen dat deze resultaten mensen helpen na te denken over hun dagelijkse vetopname want hun algemene gezondheid, welzijn en alertheid zal er wel bij varen." (ep) bron; hln.be
Energiedrankje Simply Cocaine ligt onder vuur
Energiedrankje Simply Cocaine ligt onder vuur
Britse antidrugactivisten zijn niet te spreken over het nieuwe energiedrankje Simply Cocaine. Het drankje, met cartoonfiguur Charlie op de fles, bevat dubbel zoveel cafeïne als Red Bull.
Energiedrankjes met hoge dosissen cafeïne kunnen hartproblemen veroorzaken, maar de tegenstanders struikelen vooral over de naam van het drankje. Ze noemen het een "gewild provocerende en cynische marketingstunt". Ze voegen er nog aan toe dat het onverstandig is een illegale drug op dergelijke manier te bagatelliseren.
De makers van Simply Cocaine zien er echter geen graten in. "Ons product is honderd procent legaal, wat niet kan gezegd worden van sommige politici". (lb) bron; demorgen.be
Dit gerecht is ook heerlijk met rogvlerkjes of palingmootjes.
Benodigdheden : - voor 4 personen -
600 g hondshaaimootjes 1 rode, 1 groene en 1 gele paprika 3 sjalotjes 1 ui 3 gepelde tomaten 1 dl witte wijn 0,5 dl groentebouillon 1 koffielepel tomatenpuree enkele blaadjes basilicum peper en zout
Bereidingswijze : (5 + 20 minuten)
1. Kruid de vismootjes met peper en zout, bak ze halfgaar (4 minuten) in olijfolie en houd ze warm. 2. Snij de paprika's, sjalotten en ui in fijne reepjes. Stoof ze even in olijfolie, blus met de witte wijn en de groentebouillon, meng de tomatenpuree eronder en laat alles inkoken tot sausdikte. 3. Voeg de vismootjes bij de stoofpot en laat ze 4 minuten sudderen tot ze volledig gaar zijn. 4. Verdeel de stoofpot over de borden, versier met basilicumblaadjes en met gestoofde (opzij gehouden) paprikareepjes. Serveren met gebakken aardappeltjes. bron; visinfo.be
Gedachte aan kopje thee of koffie kalmeert je
Gedachte aan kopje thee of koffie kalmeert je
Thee bevat verschillende ingrediënten die stress verminderen, maar uit Brits onderzoek blijkt nu dat het ritueel rond het maken van koffie en thee ons al kalmeert. Mensen ontspannen al vanaf het moment dat ze het water op het vuur zetten.
Minder stress Mensen associëren thee en koffie zo met troost dat het denken aan een kopje ons al beter doet voelen. Wetenschappers gaven 42 mannen en vrouwen moeilijke wiskundige oefeningen om op te lossen. Vervolgens kreeg de helft van hen thee en de andere helft water. Daaruit bleek dat degenen die water dronken na de oefening 25 procent meer stress hadden achteraf. Uit een rondvraag bleek dat gedachte van thee op het einde had geholpen om de stress van het experiment van hen af te zetten. Ook waren de theedrinkers kalmer voor de oefening. Onderzoeker Malcolm Cross: "Het geheugen is verbonden met veel dingen: smaak, geur en beelden. Blijkbaar associëren onze hersenen thee met ontspanning."
Britten en thee Een enquête bij 3.000 mannen en vrouwen steunt de resultaten van dit onderzoek. In een stresserende situatie zullen Britten eerder een tas thee zetten dan raad aan hun ouders te vragen. In Groot-Britannië zit thee ingebakken in de cultuur, daarom maakt het bij de bevolking deze sterke gevoelens los. (ep) bron; hln.be
Brandade van voorgezouten kabeljauw met asperges
Brandade van voorgezouten kabeljauw met asperges
Brandade van voorgezouten kabeljauw met asperges
Tip :
Bradade is een grove puree van gezouten vis en aardappelen.
Benodigdheden : - voor 4 personen -
600 g kabeljauw 200 g aardappelen 200 g grof zeezout 2 sjalotten 8 asperges 1 teentje look 20 g verse dragon 4 kwarteleieren 1 piment 1 dl olijfolie 1 dl bouillon 1 dl witte wijn 100 g broodkruim 3 dooiers (voor de mousseline 40 g boter room
Bereidingswijze :
Schik het grof zeezout over de kabeljauw en laat 1 uur rusten in de koelkast. Spoel goed af en dep droog. Snijd 4 gelijke stukken van 100 g en versnijd de rest in brunoise. Bak de stukken kabeljauw.
Kook de aardappelen gaar.
Maak de brandade: stoof 1 gesnipperde sjalot, look, piment, de helft van de brunoise en eventueel wat citroensap aan in olijfolie. Meng met de gekookte aardappelen.
Voor de kroket: vries de dooiers van de kwarteleitjes in. Wentel er de rest van de burnoise rond. Paneer tweemaal met broodkruim en frituur.
Schil de asperges en snijd de uiteinden af. Kook gedurende 4 minuten in gezouten water. Koel onmiddellijk in ijswater. Warm op in boter.
Laat voor de saus de bouillon, witte wijn en gesnipperde sjalot inkoken. Voeg room en dragon toe en mix.
Maak een mousseline en meng 1/3 bij de saus.
Schik alles op een bord en serveer.
bron; visinfo.be
12-08-2009
Bier voorkomt broze botten bij vrouwen
Bier voorkomt broze botten bij vrouwen
Het regelmatig drinken van bier kan vrouwen helpen zich te beschermen tegen osteoporose. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de botten van bierdrinkers sterker zijn.
Ook matige drinkers De onderzoekers vroegen 1.700 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 48 jaar naar hun drankgebruik. Uit ultrasone scans blijkt dat bierdrinkers gezondere botten in de handen hebben. Dit lichaamsdeel vertoont namelijk vaak de eerste tekenen van osteoporose. Zowel vrouwen die dagelijks minder als een pint bier als degenen die meerdere glazen per dag dronken, hadden gezondere botten.
Siliconen Het hoge gehalte van siliconen in bier vertraagt het verdunnen van de botten, wat breuken kan veroorzaken. Het stimuleert ook de vorming van nieuw bot. Bier is rijk aan phytoestrogenen, een plantaardige variatie van oestrogeen, een stof die de beenderen gezond houdt. "Siliconen zijn ontzettend belangrijk bij de vorming van beenderen. Bier is hier één van de belangrijkste bronnen van." (ep) bron; hln.be
Canadese koffiebroodjes
Canadese koffiebroodjes
Felix Wilbrink
Iedere vakantie weer staat mijn zoon waar we ook zijn met een grote grijns achter het fornuis om de dag met American Pancakes te beginnen. Dan bakt hij vrolijk fluitend door tot hij er een stuk of twintig heeft en eet er met dezelfde grijns tien van op. Met lekker veel maple stroop er overheen. We hadden ergens, en ik weet echt niet meer waar, een enorme jerrycan van dat spul gekocht, die al ruim een jaar meeging voordat ik eens op de zijkant las wat er eigenlijk inzat.
Dat bleek dus gewoon suikerstroop te zijn met maple smaak. Onmiddellijk weggegooid natuurlijk en naar de reform voor echte maple stroop. Wat een verschil, wat heerlijk. En toeval of niet, een lezeres stuurde me een recept dat ze van een reis door Canada overhield. Hier dus haar Koffiebroodjes met pecannoten en maplestroop met echte, let op hé, echte maple stroop. Gekopieerd naar de broodjes van Tim Hortons Canada. Met de waarschuwing er niet teveel van te eten!
Foto: Frank van der Vleuten
Nodig:
Koffiebroodjes: 1 pakje diepvries bladerdeeg, 1 pakje Mon Chou, 50 gram poedersuiker, 1 ei, 70 ml maple stroop, 1 zakje vanillesuiker, 50 gram zelfrijzend bakmeel, 100 gram grof gehakte pecannoten
Oven voorverwarmen op 200 C. Ontdooi de vellen bladerdeeg en rol ze uit tot twee keer de grootte en leg ze op bakpapier. Klop een pakje Mon Chou, 50 gram poedersuiker, het ei, de vanillesuiker, de maple stroop en het bakmeel tot een romige massa. Voeg 100 gram grof gehakte pecannoten toe. Smeer het mengsel op een kant van het bladerdeeg, laat de randen vrij. Vouw de plakken dubbel en bak ze 15 minuten op 200 C, zet de ovenstand op 175 C. en laat de broodjes nog 10 à 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Klop de ingrediënten voor het glazuur tot het smeuïg is, spreid het over de broodjes en bestrooi ze met de overgebleven 50 gram gehakte pecannoten.
bron; telegraaf.nl
Original New York hamburger
Original New York hamburger
600 g niet te mager rundergehakt~ 2 sjalotjes, fijngesnipperd ~1 ei, losgeklopt ~4 zachte, witte broodjes met sesamzaadjes ~2 el zachte roomboter ~2 el mayonaise ~1/2 krop ijsbergsla, in reepjes~ 1 augurk,in plakjes~ 2 el tomatenketchup ~2 el scherpe, Franse mosterd ~1 grote ui, in ringen ~peper en zout
Kleed de hamburger eventueel nog verder aan met uitgebakken spek, gebakken uiringen, kaas of een gebakken ei.
BEREIDING 20 minuten bron; telegraaf.nl
Terrasjes om van te watertanden
Terrasjes om van te watertanden
De Boshoeve in Stekene.
Het Pomphuis in Antwerpen.
De Kristallijn in Genk.
De Markten in Brussel.
's Gravenmolen in Grimbergen.
B-In in Brugge.
Zin om een terrasje te doen, maar je weet niet goed waar naartoe? Wij gingen op stap en kozen in elke Vlaamse provincie het mooiste exemplaar uit.
De Boshoeve in Stekene: voor echte lekkerbekken Al vele jaren is Restaurant De Boshoeve een begrip in Stekene en ver daarbuiten. Wie gesteld is op ontspannen én genieten, zit hier goed. Bij de inrichting van het sfeervolle terras is geen detail ongemoeid gebleven en werd bijzonder gul omgesprongen met schitterende planten en struiken.
In De Boshoeve is dagvers en huisbereid de gulden regel en de gerechten op het menu brengen elke lekkerbek in vervoering. Net als de uitgebreide wijnkaart waar zowel een smaakvolle landwijn als een grand cru tussen prijken. Voor de kinderen is er een aangepast menu met leuke attenties en achterin de tuin kunnen zij zich uren bezighouden op een mooi speelterrein met zelfs een groot springkasteel.
Het Pomphuis in Antwerpen: met zicht op de haven In de haven van Antwerpen op zo'n 5 minuten van het Eilandje is het indrukwekkend restaurant Het Pomphuis in enkele jaren uitgegroeid tot een vaste waarde in gastronomisch Vlaanderen. Na een grondige renovatie werd het schitterende monument met prachtige hoge rondboogvensters en originele metalen galerijen in zijn oorspronkelijke glorie hersteld. Sindsdien slaan meesterchefs hier hun gasten met verstomming met hun verbluffende combinaties van Westerse en Oosterse keuken. Dit alles wordt geserveerd met verrukkelijke wijnen op een uiterst charmant terras, waar je overdag het havenverkeer in alle rust kan gadeslaan en 's avonds met kaarsen dineert in het licht van de ondergaande zon.
Meer info: Siberiastraat z/n, 2030 Antwerpen, tel. 03/770 86 25 en http://www.hetpomphuis.be. Elke dag open vanaf 10 uur.
De Kristallijn in Genk: middenin het groen De locatie van het gastronomisch restaurant De Kristallijn is op zijn minst idyllisch te noemen, temidden van het groen van een golfterrein en met uitzicht op de schitterende bossen rondom. Het elegante terras is de plek bij uitstek om stress even helemaal te laten varen en zalig tot rust te komen terwijl je geniet van heerlijke seizoensgebonden culinaire hoogstandjes. De Kristallijn is ook een zeer gewild adres voor de zondagsbrunch. Vaak is het restaurant weken vooraf al volgeboekt. Ruim op voorhand reserveren is dus de boodschap.
Meer info: Wiemesmeerstraat 105, 3600 Genk, tel. 089/35 58 28 en http://www.stiemerheide.be. Elke dag open vanaf 12 uur.
De Markten in Brussel: tussen cultuurminnaars Op de Oude Graanmarkt in hartje Brussel is Café De Markten al jaren een begrip. Met de Grote Markt op wandelafstand, vlakbij concertzaal AB en tussenin hippe en trendy boetieks op de Antoine Dansaertstraat hoeft het geen betoog dat De Markten een druk bezocht etablissement is waar het bij mooi weer aanschuiven is voor een plekje op het gezellige terras. De Markten is een sociaal cultureel centrum waar voorstellingen en concerten plaatsvinden, tentoonstellingen en cursussen worden georganiseerd. En voor, na en tijdens dit alles geniet een mix van cultuurminnaars en levensgenieters van een frisse pint en een lekkere hap.
Meer info: Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel, tel. 02/513.98.55, http://www.demarkten.be. Elke dag open, maandag tot zaterdag vanaf 8.30 uur, zondag vanaf 10 uur.
's Gravenmolen in Grimbergen: gezellig genieten Al jaren is 's Gravenmolen de gezelligste bistro in Grimbergen en omstreken. Het is er heerlijk rustig genieten op het zonneterras met zicht op een mooie grote vijver. Op het menu zijn Vlaamse keukentraditie en gerechten met wereldse invloed mooi afgewisseld zodat iedereen er zijn gading vindt. En ook aan de allerkleinsten is gedacht. Terwijl hun ouders keuvelen bij een heerlijk glaasje lekkers, kunnen zij zich naar hartenlust uitleven op alle speeltuigen die in de tuin zijn opgesteld.
B-In in Brugge: tussen historische gevels Het is maar weinig restaurants gegeven om een mooi groot terras te kunnen opstellen temidden van historische gevels en bovendien met zicht op een kanaal in de meest romantische stad van het land. Met topchefs achter het fornuis vertaalt zich dit in een ware weldaad voor alle zintuigen. Geen wonder dus dat het meestal zoeken is naar een vrije stoel op het zonovergoten terras van B-In. ?s Avonds opent ook de loungebar en verzamelt hip Brugge hier maar wat graag om te zien en gezien te worden.
Meer info: Zonnekemeers - Oud Sint Jan, 8000 Brugge, tel. 050/31 13 00 en http://www.b-in.be. Zondag en maandag gesloten.
bron; hln.be
Aardbeien zijn goed voor je hersenen
Aardbeien zijn goed voor je hersenen
Aardbeien zijn niet alleen lekker, ze zijn ook goed voor je hersenen.
Aardbeien zijn goed voor je hersenen
Aardbeien zijn niet alleen lekker, ze zijn ook goed voor je hersenen.
Oudere mensen die minstens één keer per maand aardbeien eten, gaan cognitief minder snel achteruit dan leeftijdsgenoten die er geen eten. Dat hebben wetenschappers van de Tufts University in het Amerikaanse Medford ontdekt.
Naar verluidt beschermen de antioxidanten in aardbeien de membranen van zenuwcellen tegen infecties en oxidatie. Daardoor vertragen ze het verouderingsproces in het lichaam en dus ook in de hersenen.
Zeker bij vrouwen zou het effect erg gunstig zijn. Bij vrouwen die meer dan één keer per maand aardbeien eten zou de cognitieve aftakeling 16,2 procent trager gaan dan bij vrouwen die minder aardbeien eten.
Oudere mensen die minstens één keer per maand aardbeien eten, gaan cognitief minder snel achteruit dan leeftijdsgenoten die er geen eten. Dat hebben wetenschappers van de Tufts University in het Amerikaanse Medford ontdekt.
Naar verluidt beschermen de antioxidanten in aardbeien de membranen van zenuwcellen tegen infecties en oxidatie. Daardoor vertragen ze het verouderingsproces in het lichaam en dus ook in de hersenen.
Zeker bij vrouwen zou het effect erg gunstig zijn. Bij vrouwen die meer dan één keer per maand aardbeien eten zou de cognitieve aftakeling 16,2 procent trager gaan dan bij vrouwen die minder aardbeien eten.
Elke week bespreekt wijnkenner Herwig Van Hove eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Deze week: namaakbordeaux uit de Nieuwe Wereld.
Naïeve, wat simplistische marketingopvattingen beperken de eigenheid van het product wijn tot de druiven waaruit hij is samengesteld. Om beter te verkopen - wie wil dat niet? -, ijverden de Franse landwijnen ( Vins de Pays ) jarenlang voor toestemming om de druivensoort op het etiket te mogen zetten. In deze optiek is merlotwijn dezelfde, vanwaar hij ook komt, en zijn cabernet uit Médoc en uit Californië minstens evenwaardig. De marketeers verantwoorden hun stelling door te verwijzen naar de consument die een 'eenvoudige' definitie zou appreciëren, en die daardoor tot kopen zou worden aangezet.
Dat is totaal tegengesteld aan de Franse opvatting die gepropageerd wordt door het INAO (Institut National des Appellations d'Origine). Die stelt dat de eigenheid van wijn afhankelijk is van een geheel van productiefactoren, die dan wat cryptisch worden samengebracht onder de noemer terroir.Terroir wordt hierbij heel breed gedefinieerd en niet alleen als de eigenschappen van de bodem. De term omvat onder meer ook het savoir-faire van de wijnmaker en de klimaatgegevens.
Het is dus nutteloos om erop te wijzen dat de grond van de Bourgondische wijngaarden destijds door monniken de heuvels werd opgedragen en dat hierdoor dus een volkomen artificieel terroir werd gecreëerd! Ook de rijke Amerikaanse sponsor die destijds in Californië de bodemeigenschappen van een gemiddelde Médocwijngaard nabootste en hoopte daarmee een soort cru classé- kwaliteit in de Amerikaanse fles te brengen, is eraan voor zijn moeite: terroir is véél meer dan de bodem alleen, het omvat ook het Franse 'genie'.
Zo maakt de Franse definitie van terroir de Franse wijnen uniek en plaatst ze buiten alle concurrentie. In Frankrijk is de vermelding van de druivensoort dan ook verboden voor alle appellationwijnen, behalve voor elzaswijnen.
De 'namaakbordeaux' uit de Nieuwe Wereld die we vandaag proeven, zal het dus van zijn eigenheid moeten hebben. Nog één punt: de Franse wijnmakers zwermen uit. Bruno Prats naar Portugal en Zuid-Amerika, Michel Rolland wereldwijd, Stéphane Derenoncourt naar Californië, Pierre Lurton naar Zuid-Afrika... Zij zullen er ongetwijfeld lokale terroir -wijnen produceren die de cépage -definitie ver overstijgen.
Cowra Estate, Cabernet Merlot 2008, South Eastern Australia Normale kleurconcentratie en een zachtrode nuance. De neus is fijn maar wat scherp en zonder diepte. Fijne, beetje dunne smaak met goed hout op de achtergrond. (Delhaize: 3,99 euro).
Casa Mayor, Cabernet Sauvignon 2007, Colchagua Valley, Chile Heel goede kleur, zelfs wat inktachtig en met spanning. De neus is levendig vers en met fruit (cassis) maar niet veel diepte. Smakelijke wijn met een structuur van fijne tannines. (Colruyt: 4,99 euro).
Rosemount, Cabernet Merlot 2007, South Eastern Australia Goede, zachte kleur. Rijpe neus van rood fruit zonder diepte. De smaak is gedragen door iets te stevige tannines en mist daardoor war rondeur. (GB/Carrefour: 7,95 euro).
Icono, Cabernet Sauvignon Merlot 2002, Rapel Valley Chile Inktachtige kleur met zachte evolutie. Statige, omfloerste neus met 'vergeestelijkte' cassis. Goede, evenwichtige smaak met structuur van fijne tannines en stevige, geknoopte lengte. Grote wijn met cru classé -allure. (Delhaize: 9,39 euro).
Mc William's, Cabernet Merlot 2005, South Eastern Australia Goede zachtrode kleur en neus van cassis. Fijn na opschudden. De mond zet smakelijk aan maar verdunt wat op het einde. (GB/Carrefour: 5,59 euro).
Hardy's, Cabernet Merlot 2008, South Eastern Australia Goede kleur met zachtaardige rode nuance. Neus van rijpe pruimen met iets diepte en gedragen door gezond oud hout. De mond is smakelijk met lengte. Een goede, (door het hout) geknoopte wijn. (Colruyt: 4,99 euro).
Besluit: vergeleken met bordeaux missen deze wijnen de spanning tussen rijp en fris. Daardoor is er ook geen onderbouw in de neus, waarvan bewaarpotentieel moet komen. Ze passen allemaal bij het type geroosterd rood vlees.