Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    27-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hocus Pocus Pats: een driesterrenmenu

     

    Hocus Pocus Pats: een driesterrenmenu


    hocus pocus pats een driesterrenmenu


    Deze kerst moet je je geen zorgen maken over de verschillende feestmenu's. Je kan nu iedereen verbazen met een driesterrenmenu, zonder er zelf iets voor te doen.

    Chefkoks Peter Goossens, Sergio Herman en Roger van Damme sloegen de handen in elkaar en creëerden een Mnu:Box. Aperitiefhapjes en voorgerechtjes bereid door Sergio Herman, een hoofdgerecht van de hand van Peter Goossens en een desert van Roger van Damme maken de box tot een culinair hoogstandje. Maar daar houdt het niet op! Want in de box zitten ook kazen van Kaasmeester Van Tricht, chocolade van Marcolini en brood en boter. Je moet dus enkel nog voor de drankjes zorgen om je feestmenu af te werken.

    De Mnu:Box is voor het eerst verkrijgbaar voor de Kerst-en Eindejaarsfeesten. Voor Valentijn komt er een nieuwe Box uit. De prijs voor een box voor 2 personen bedraagt 170 euro. Bestellen gaat vanaf oktober 2009.

    bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo gezond is wijn

     

    Zo gezond is wijn


    zo gezond is wijn


    Wijn helpt bij het afsterven van kankercellen, doet je cholesterol dalen en vermindert de kans op dementie. Maar welke wijnen zijn nu eigenlijk extra gezond?

    Beaujolais bevat erg veel tannine. Daardoor is de wijnsoort erg efficiënt bij diarree. De sterke antibiotische werking zorgt ervoor dat Beaujolais ook wonderen doet bij lichte keelpijn en verkoudheden.

    Bordeaux & Bourgogne

    Een Bordeaux verhoogt de algemene weerstand tegen virussen en bacteriën. Het hoge ijzergehalte zorgt ervoor dat de wijn ook erg goed is bij bloedarmoede. Een Bourgogne is ook rijk aan ijzer en andere belangrijke mineralen. Het hoge kaliumgehalte houdt de bloeddruk bovendien laag.

    Champagne & Chablis

    Champagne maakt de spieren dan weer soepel en verhoogt de zuurstofopname. Chablis doet wonderen bij artritis, bij hoge bloeddruk en wanneer je je depressief voelt. Een Médoc verlicht de bronchitis, maakt een einde aan je neerslachtigheid, keelontsteking en vermoeidheid en vermindert je gebrek aan eetlust.

    bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De slechte versus de goede voedingskeuzes



    De slechte versus de goede voedingskeuzes



    Gezond(er) eten is een mooi voornemen, maar in de praktijk is de keuze van de juiste voedingsmiddelen vaak lastig. Uiteindelijk kies je dan een paar keer om géén snack te nemen in de cinema of van de hapjes op dat feestje af te blijven. Maar dat geeft je het gevoel een outsider te zijn en lang hou je deze beslissing dan ook niet vol. Wij stellen 9 gezondere snacks voor, die je normale snack kunnen vervangen.

    1) Avondje cinema: chips vs popcorn?

    Laat de chips liggen, en kies voor popcorn. Waarom? Omdat je er veel van kan eten en een prima bron is voor vezels.

    Chips daarentegen zijn heel vet, en het is heel moeilijk om ze in kleine porties te kopen (of om er af te blijven eens je er aan begonnen bent). Kies voor gebakken chips als je er toch niet kan van blijven, en beperk je portie.

    2) Ontbijt: Granola vs granenvlokken?

    De granenvlokken zijn in dit geval de gezondste optie: de helft minder calorieën, een pak minder vet (16 vs 2 gram) en drie keer zoveel vezels. Combineer je graanvlokken met rozijnen, verse vruchten en magere melk en je kan de dag niet gezonder beginnen. Granola en muesli zijn een lekker extraatje bij wat yoghurt, maar niet meer dan dat.

    3) Zomerverwennerij: Roomijs vs sorbet

    Ondanks de enorme hoeveelheden suiker die gebruikt worden bij het maken van sorbet, blijft dat toch de gezondere optie van de twee. Sorbet bevat slechts een derde van het aantal calorieën, een zesde van het vet en de helft van de suikers in roomijs.

    Tip:
    wil je echt een slank zomerijsje? Kies voor waterijs!

    4) Pizzzaaaah


    Iedereen eet wel eens pizza, maar hoe beperk je het aantal vetten? Schrap vet vlees (zoals salami) en te veel kaas en beleg je pizza met veel groenten, mager vlees, vis of zeevruchten. Dat scheelt de helft in vet en calorieën, en enorm veel in zouten (tot driekwart).

    Tip:
    om extra calorieën uit te sparen kan je ervoor kiezen de korsten niet op te eten. Het deeg is werkelijk een caloriebom.

    5)  Sapje: Met of zonder pulp?

    Kies voor natuurlijk fruitsap, zonder toegevoegde suikers en met pulp. Het verschil in calorieën en suikers is er, maar is niet bijzonder groot. Let op met fruitdrankjes, zij kunnen wel extra veel suiker bevatten. Natuurlijk blijft het fruit zelf eten nog altijd de gezondste optie.

    6) Kaasdip of hummus?


    Hummus is een vaste saus op basis van kikkererwten en een goede bron van ijzer, vitamine C, proteïne en vezels. Het kan gebruikt worden als broodbeleg of als dipsaus met groentjes. Het scheelt de helft in vet, calorieën en zout.

    7) Diepvriesmaaltijden

    Hoe kies je een (relatief) gezonde diepvries of bereide maaltijd? Je kan kiezen voor magere merken als Weight Watchers of je kan op een aantal dingen letten. Zo vermijd je best gefrituurde voeding of roomsauzen. Kies voor mager vlees en gegrilde of gestoomde maaltijden, veel groenten en rijst.

    8) Pasta

    Meergranen- of volkorenpasta is dé beste keuze: veel vezels en andere voedingsstoffen. Combineer het met gegrilde groenten of een tomatensaus (liefst vers!) in plaats van met hesp en kaas. Zes keer meer vezels, de helft minder calorieën en tien keer minder zout, alstublieft.

    9) Vis


    Vis is niet altijd synoniem voor gezond en mager. Gefrituurde vis of vis in een krokant jasje of met een vette saus is te vermijden. Kies voor scampi's of pure vis. Vooral fishsticks zijn een bom aan vetten en zouten. (edp)

    bron; hln.be

    26-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gepocheerde Zeeuwse oesters in champagnesaus



    Gepocheerde Zeeuwse oesters in champagnesaus



     

    Ingrdiënten

    - 24  oester
    - 35 cl champagne (sec of brut)
    - 3 dl visfumet
    - 5.5 dl room
    - 2  sjalotje
    - 250 g roomboter
    - 1  citroen
    - 4  eierdooier
    - 0.2 dl water
    -   peper
    -   zout

    Bereiding


    Bereid de mousselinesaus: laat de boter smelten. Klop in een steelpan de eierdooiers samen met wat water en citroensap tot een vast schuim. Neem van het vuur en roer er geleidelijk de gesmolten boter door.Bereid de champagnesaus: laat de visfumet met de champagne, de gehakte sjalotten en de room inkoken tot een romige gebonden saus. Passeer door een puntzeef. Kruid dit alles met peper en zout. Meng er op het laatste de opgeklopte room en een even grote hoeveelheid mousselinesaus onder.Maak de oesters los van de schelp en warm ze op in een vocht dat samengesteld is uit 1 deel oestersap en 1 deel champagne. Breng juist tot onder het kookpunt.Leg de warme oesters met een weinig kookvocht in de diepe schelp en overgiet met de afgewerkte saus. Laat 1 minuut kleuren onder een zeer warme grill.

    bron; skynet.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courgettes voor mannen

     

    Courgettes voor mannen


    Felix Wilbring

    Een eigen groentetuin, ik droom er soms van. Dan loop ik snuivend, ruikend, met het water in de mond langs fruit en groente, dikke knollen en sappige vruchten. Alles even vastpakken en ervan genieten voordat het opgegeten wordt. Dan droom ik ook van een bodem vol met leven, dat vitaliteit brengt. Dat mineralen omzet zodat de planten het kunnen opnemen en er gezonde vitamines van maken.

    Vreselijk om te bedenken dat het meeste aan groente en fruit dat wij kunnen kopen op steenwol groeit. Of in gestoomde aarde. Maar goed, ik weet het zeker, ooit gaat dat veranderen. In ieder geval hebben jullie ook vast wel vrienden die juist in deze tijd met van die enorm grote courgettes uit de eigen tuin komen aanzetten, of de kinderen uit de schooltuin. Dit is er een mooi recept voor. Persoonlijk denk ik dat alleen vrouwen courgettes eten, maar zo lust ik ze ook



     

    Foto: Frank van der Vleuten

    Snij met dunschiller alleen het geel van de schil van de citroen. Verwarm de olie en doe de citroenschil erbij. Na vijf minuten het vuur uit en een half uur laten intrekken. Zo en nu heb je citroenolie. Haal de schil uit de olie. Snij de courgettes is de lengte door, haal alle pitjes en zo eruit en snij dan in plakjes.

    Bak de plakjes courgette in de olie op hoog vuur. Doe er versgemalen peper over, een tukje zout en strooi de walnoten daar weer over. Met een paar druppels zoetzure azijn, bijvoorbeeld die van Forum uit Spanje of een andere balsamico, wordt het Courgette des l’Hommes.

    bron; telegraaf.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Popcorn is gezond"


    "Popcorn is gezond"


    popcorn is gezond


    Popcorn is net zo gezond als volkoren granen. Dat beweren wetenschappers van de University of Scranton in Pennsylvania.

    Popcorn zit, net als volkoren granen, vol polyfenolen. Deze stof beschermt ons lichaam tegen hartproblemen, kanker en andere ziektes. Volgens de wetenschappers zijn het deze stoffen die volkoren graanproducten ook zo gezond maken.

    Polyfenolen zitten ook in bessen, thee, bier, wijn, olijfolie, chocolade, walnoten en pinda's.


    bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleur brood zegt niets over voedingsvezels

     

    Kleur brood zegt niets over voedingsvezels


    kleur brood zegt niets over voedingsvezels


    De kleur van meergranenbrood zegt niets over de hoeveelheid aanwezige voedingsvezels. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond. Zij onderzochten 23 meergranenenbroden van winkelketens.

    Uit het onderzoek blijkt dat het lichtste brood, Bio+ verkrijgbaar bij de Nederlandse winkelketens Jumbo en Plus, net de meeste voedingsvezels bevatten. De Consumentenbond pleit er nu voor dat fabrikanten de hoeveelheid voedingsvezels duidelijk vermelden op de broodzak.

    Volgens de bond suggereert de term meergranen wel dat er veel vezels in een brood zitten, maar is dit enkel correct wanneer het brood met volkorenmeel is bereid.

    bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ananas op een stokje



    Ananas op een stokje


    ananas op een stokje


    Ook zo'n fan van een heerlijk stukje zoete ananas, maar geen zin in al dat snijwerk? Dan kan je nu genieten van ananas op een stokje.

    We geven het toe: gezond en natuurlijk klinkt het niet. Toch beweert producent Chiquita dat de Ananas Stick bestaat uit 100% verse en natuurlijke ingrediënten, en dat er geen suikers en kleur-of bewaarmiddelen zijn toegevoegd. Voor een stokje ananas betaal je gemiddeld zo'n 1,19 euro. Het tussendoortje is verkrijgbaar in bepaalde fastfoodketens en de meeste benzinestations

    bron; gva.be


    25-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze bestemmingen moeten foodies zeker bezoeken


    Deze bestemmingen moeten foodies zeker bezoeken

             


    Deze bestemmingen moeten foodies zeker bezoeken


    Reizen is leren. En reizen is vreemde keukens ontdekken. Van naan en curry's over humous en tabouleh tot sushi en hamburgers. Heel wat toeristen verheugen zich er op om die plaatselijke lekkernijen te ontdekken.

    Vaak geldt dat hoe lekkerder het eten is, hoe geslaagder de reis is. Daarom stelde Hotel & Resort Insider een lijstje samen van de zes beste culinaire bestemmingen ter wereld.   

    - De kruidenmarkt in Istanbul, Turkije
    - Noten en droge vruchten in de Donguwa Bazaar, Kashgar, Xinjiang, China
    - Massa's restaurantjes in New Orleans, Louisiana
    - Vis en barbecue in de openluchtkraampjes op Jamaa al-Fna, Marrakech, Marokko
    - Gefrituurde sprinkhanen en chocolade in Oaxaca, Mexico
    - Lekkernijen uit alle Aziatische keukens in Newtown, Sydney

    bron; mytrip.be & Elien Haentjens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champignons met romige vulling



    Champignons met romige vulling






    Ingrdiënten

    - 8  champignon (groot)
    - 50 g blauwe kaas
    - 0.25  knolselder
    - 0.5 eetlepel zure room
    - 0  peper
    - 0  kruidenzout
    - 1 cl olijfolie (extra vierge)

    Bereiding


    Maak de knolselderij schoon en stoom gaar. Maak intussen de champignons schoon en ontdoe ze van de steeltjes. Pureer de gare knolselderij (de puree mag in geen geval te vochtig zijn) en breng op smaak met peper, zure room en kruidenzout. Schep een lepeltje puree in elk champignonhoedje. Leg een klein blokje blauwe kaas op de puree en plaats de champignonhoeden op een ingevette bakplaat. Bak 5 minuten in een voorverwarmde oven (180°C), de kaas mag lichtjes kleuren. Serveer warm.Tips: u kan de puree een dag vooraf klaarmaken. U kan de blauwe kaas vervangen door kruidenkaas of peperkaas

    bron; skynet.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeevruchtenspiesjes op de steengrill



    image

    Vissoorten :


    Zeevruchtenspiesjes op de steengrill


    Tip :

    De zeevruchten kan u vervangen door visblokjes, geef dan echter de voorkeur aan vissoorten met vast visvlees zoals poon, roodbaars, zalm, zeeduivel,... Een ruim assortiment spiesjes is ook kant-en-klaar te koop bij uw vishandelaar.


    Benodigdheden :

    - voor 4 personen -

    voor vier reuzengarnaalspiesjes :
    16 zoetwater reuzengarnalen
    1 limoen
    4 takjes dille
    voor vier sint-jakobspiesjes :
    12 sint-jakobsnoten
    12 kleine plakjes bacon
    250 g gerookte,niet gesneden Atlantische zalm
    voor vier mosselspiesjes :
    200 g mosselen, gekookt
    150 g blokjes gerookt spek

    1.    De reuzengarnalen pellen, het darmkanaaltje verwijderen en ze per twee op een spiesje steken. Roosteren op de steengrill en vòòr het serveren garneren met een schijfje limoen en een takje dille.
    2.    De sint-jakobsnoten ontvliezen, spoelen, droogdeppen en in een plakje bacon rollen. De gerookte zalm in blokjes snijden en afwisselend met de sint-jakobsnoten op spiesjes steken en roosteren op de steengrill.
    3.    De mosselen afgewisseld met de blokjes spek op spiesjes steken en roosteren op de steengrill.

    bron; visinfo.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilde dorade met lauwe salade van venkel



    Gegrilde dorade met lauwe salade van venkel


    Gegrilde dorade met lauwe salade van venkel
     
    Ingrediënten :
    - 4 dorades (goudbrasem)
    - 3 venkelbollen met loof
    - 1 bakje kerstomaten
    - 2 biocitroenen
    - 10 cl extra vierge olijfolie
    - zwarte peper van de molen
    - fleur de sel

    Bereiding :
    1 Laat de dorades schoonmaken door je vishandelaar. Vraag bij voorkeur om de koppen er aan te laten.
    2 Snijd het loof van de venkel, schil de buitenkant van de venkel met een dunschiller. Snijd de venkelbollen in kleine partjes.
    3 Was de kerstomaatjes en snijd ze doormidden.
    4 Rasp de schil van 1 citroen en voeg dit bij de olijfolie.
    5 Stoom of blancheer de venkel beetgaar.
    6 Kruid de buikholte van de dorades met peper en zout en vul op met wat venkelloof. Houd het loof van 1 venkel apart voor de salade.
    7 Verwarm de olijfolie in een pan, voeg de venkel en de kerstomaatjes toe. Laat 1 à 2 minuten stoven en voeg het sap van 2 citroenen toe. Kruid met peper van de molen en fleur de sel.
    8 Bestrijk de dorades met een weinig olie en grill de dorades op de barbecue of in een grillpan.
    9 Bestrooi de venkelsalade met fijngesneden venkelloof. Serveer de dorades met de lauwe venkelsalade.

    bron; skynet.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gewokt witloof met varkenshammetje



    Gewokt witloof met varkenshammetje


    Gewokt witloof met varkenshammetje 

    Een knipoog naar de klassieker ‘witloof met ham in de oven’

    Ingredienten voor 4 personen
    - 8 witloofstronken
    - 3 varkenshammetjes
    - 1 busseltje lente-uitjes
    - 1 witte ui
    - 1 teentje knoflook
    - 2 takjes tijm
    - 1 laurierblad
    - 3 à 4 eetlepels arachide-olie
    - 2 dl water

    Bereiding
    1 Verwijder de kern uit het witloof en snijd het witlof grof.
    2 Haal het vlees van het been van de varkenshammetjes, doe de beenderen samen met het vel (vetlaagje) in het water, voeg de knoflook, ui en kruiden toe en laat dit samen
    een 20-tal minuten zachtjes sudderen.
    3 Snijd het vlees van de varkenshammetjes in kleine stukjes.
    4 Snipper de lente-uitjes fijn.
    5 Verhit de olie in een wokpan en bak het witloof aan, voeg de stukjes varkensham toe en roerbak tot alles goed warm is, blus met de bouillon en roer goed om.
    6 Kruid fl ink met peper en zout en bestrooi met de fijngesnipperde lente-uitjes.

    Je kan dit gerecht als volwaardig hoofdgerecht serveren met rijst, noedels, pasta of gebakken aardappeltjes in de wok! (zie hieronder)
    Gebakken aardappeltjes in de wok
    1 Neem hiervoor frietaardappelen, was ze grondig en snijd ze mét schil in frietjes,
    2 Spoel de frietjes onder koud stromend water en dep ze heel goed droog.
    3 Verhit ± 0,5 dl olie in de wokpan (gebruik olie die bestand is tegen hoge temperaturen!)
    4 Bak de aardappelen in ongeveer 8 à 10 minuten goudbruin (afhankelijk van de hoeveelheid, beter in 2x wokken voor meer dan 3 aardappelen...
    5 Kruid met zeezout. Je kan ook na het bakken de aardappelen met vers gehakte tuinkruiden bestrooien!
    bron; skynet.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'˜Zeepaling' van hondshaai met kokkels

     

    ‘Zeepaling’ van hondshaai met kokkels

    image

    Tip :


    De kokkels in dit gerecht kunt u vervangen door garnalen. Hondhaai is zeepaling van vroeger, maar veel minder vet en goedkoper.  

    Benodigdheden : - voor 4 personen -

    200 g nette hondshaai
    30 kokkels
    1 platte peterselie
    1 teentje look
    1 cl citroensap
    5 dl witte wijn
    5 dl visbouillon
    20 g boter
    2 cl room
    100 g mayonnaise
    50 g parmezaan (Reggiano)
    1 dikke toast


    Bereidingswijze :

    1. Laat de kokkels in een pan op hoog vuur openpoffen. Haal uit de schelpjes, bewaar de jus apart.
    2. Bak de hondshaai kort aan in olijfolie. Haal de vis eruit.
    3. Versnipper de sjalot, de look en de peterselie.
    4. Rasp de citroen en pers.
    5. Stoof de sjalot en blus met de witte wijn en de visbouillon. Laten voor 2/3 reduceren. Voeg de peterselie en de look toe. Mix samen met de room en boter
    6. Snijd een rechthoekige toast en bak in olijfolie.
    7. Mix de mayonaise met de peterselie, de parmezaan en de geraspte citroenschil.
    8. Doe de hondshaai en kokkels in een potje of soepbord. Overgiet met de warme soep. Besmeer de toast met de peterseliemayonaise en enkele schilfers parmezaan. Dien op.

      bron; visinfo.be

    17-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kreeft in de oven met lamsoren en basilicum


    Kreeft in de oven met lamsoren en basilicum


     

    Ingrediënten (voor 4 personen) :
    - 4 kreeften
    - 2 liter court-bouillon Kreeft in de oven met lamsoren en basilicum
    - 100 g boter
    - 1 bosje basilicum
    - 4 tomaten
    - 100 g lamsoren
    - peper
    - zout
    Bereiding :
    1 Kook de kreeften in de goed gepeperde court-bouillon (1 minuut per 100 g). Haal de kreeften uit de bouillon en laat ze rusten.
    2 Hak de basilicum fijn. Meng met de boter. Kruid met peper en zout.
    3 Breng water aan de kook en dompel daarin de tomaten 20 seconden onder. Haal ze uit het water en haal er met een schilmesje voorzichtig het velletje af. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Houd het vocht bij.
    4 Verwarm de oven voor op 220°C.
    5 Snijd de kreeften in twee. Verwijder maag en darmstreng. Leg de kreeften op een schaal en bedek ze met de lamsoren, tomaat en zijn sap en de basilicumboter.
    6 Verwarm de kreeften een viertal minuten in de warme oven. Haal de kreeften uit de oven en verdeel ze over vier borden.
    7 Giet de saus van de schaal over in een pannetje en warm deze verder op. Kruid naar smaak met peper en zout.
    8 Giet de saus over de kreeft en verdeel er de groenten over.

    bron; skynet.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tongrolletjes 'Véronique'


    Tongrolletjes 'Véronique'




     

    Ingrdiënten

    - 4  Noordzeetong
    - 10 dl visfumet
    - 250 g druiven (muskaatdruiven)
    - 250 g champignons
    - 1 dl room
    - 1  eierdooier
    - 1  citroen
    - 5 eetlepel cognac
    - 20 g boter (bakboter)
    - 0  peper
    - 0  zout

    Bereiding

    De gepelde en ontpitte druiven in cognac laten trekken.De opgerolde tongfilets pocheren in een kruidige visfumet en warm houden. De met citroensap besprenkelde champignons stoven in de boter.Het gezeefde kooknat laten inkoken, er het sap van de champignons, de cognac van de druiven en de room bijvoegen. Nog even laten inkoken, binden met het eigeel en kruiden naar smaak.Enkele druiven apart houden voor de garnering en de rest laten opwarmen in de saus (niet meer koken).De saus op een warme schotel of op de borden gieten, de rolletjes in het midden leggen, de druiven aan de ene en de champignons aan de andere kant.De visfilets oprollen met de velzijde naar binnen, van de kop naar de staart toe. Op deze manier blijven de opgerolde filets perfect gesloten.

    bron; skynet.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelomelet met paprika


    Aardappelomelet met paprika



    Ingrediënten:
    voor 4 personen: 8 aardappelen (Bintje), 1 paprika (groen), 1 paprika (rood), 4 cl olijfolie (extra vierge), 4 eieren, 1 dl room, 60 g Brugge Goud (geraspt), 1 eetlepel bieslook (fijngehakt), zout

    Bereiding: De aardappelen schillen en gaarkoken in licht gezouten water. Afgieten en even laten afkoelen.
    De paprika's schoonmaken en in reepjes snijden. De aardappelen in schijfjes snijden.
    Beide onder af en toe roeren, gedurende 10 minuten bakken in hete olie tot de aardappelen een korstje krijgen.
    De eieren loskloppen met room en kaas. Het mengsel over de aardappelen gieten.
    De eieren laten stollen en bestrooien met fijngehakte bieslook.

    Brugge Goud
    bron; kazenvanbijons.be


    16-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De sterk onderschatte makreel



    De sterk onderschatte makreel

     

    De echte makreel - er is ook imitatie - is een sterk onderschat product met veel smaak.


    © Kris Vlegels
    Als je vroeger over makreel sprak, dachten de mensen meestal aan gestoomde makreel. Tot tien jaar na de Tweede Wereldoorlog werd er net zoals haring zeer veel makreel verkocht, die dan vooral werd gestoomd. Met de toename van de welvaart steeg ook de interesse in duurdere en fijnere vissoorten en beschouwde men makreel en haring als minderwaardige vissoorten. Niets is minder waar.

    Makreel, die geen schubben heeft, wordt het hele jaar aangevoerd en komt bij ons uit de Noordzee, vooral uit Denemarken en Noorwegen. De beste komt echter van de Atlantische kust van Frankrijk, uit de Golf van Biskaje. De Fransen eten het liefst kleine makrelen, daar 'lisettes' genoemd. Die zien er net hetzelfde uit als de grotere exemplaren, met dezelfde schitterende blauwe kleur en de grillige zwarte strepen op de rug, maar ze zijn veel kleiner, tot 20 centimeter lang. De makrelen van bij ons zijn meestal 35 tot 45 centimeter en wegen rond 400 tot 500 gram per stuk. Hoe verser de vis, hoe schitterender zijn kleurenpalet gewoonlijk is.


    Bij ons in het Kanaal en in de Noordzee wordt ook horsmakreel gevangen. Die heeft helemaal niets te maken met de gewone makreel. Hij behoort zelfs tot een andere familie en is van zeer bedenkelijke kwaliteit. Hij is zeer goedkoop in aankoop, ongeveer 0,15 euro per kilogram, en wordt vaak door grote eethuizen aangekocht om te verwerken als dagschotel. Eén horsmakreel schoonmaken en fileren neemt drie keer meer tijd in beslag dan een gewone makreel: horsmakreel heeft veel meer graten. De smaak is flets en oninteressant. Horsmakreel wordt hoofdzakelijk verwerkt als voeder voor kweekvis.


    In het algemeen is makreel zeer goed vers te gebruiken, gefileerd en gebraden in olijfolie of zelfs op de barbecue. Hij heeft zeer veel smaak, als een veredelde haring. Zelfs zonder graat bereid gaat er weinig van de smaak verloren.


    © Kris Vlegels
    Een goed en oud recept met 'lisettes' of kleine makreel is met krachtige visfumet, gemaakt met koppen en graten van gelatineuze platvissen zoals tong, tarbot en griet. De makrelen worden gekaakt (ontdaan van ingewanden) en de buikholte binnenin licht gespoeld. Daarna gaan ze in een vuurvaste schotel naast elkaar en wordt er net kokende fumet op gegoten. Toegevoegde smaakmakers zijn laurierblad, enkele kruidnagels, peper en zout en een schijf citroen. Het geheel wordt koud gezet en de volgende dag koud gegeten met brood. De vis is zacht gegaard door de hitte van de fumet en de fumet zelf is opgesteven tot gelei. Zeer lekker en met een krachtige vissmaak! Het recept kan ook met haring worden bereid, maar is dan iets moeilijker te eten door het grotere aantal graten.


    Naast makreel hoort ook de groep van de tonijnen tot de familie van de makrelen. Er zijn zeer veel soorten, die meestal in alle wereldzeeën voorkomen. Sommige tonijnen zijn vrij klein, rond 50 à 60 centimeter, zoals de dwergtonijn, de witte tonijn en de gestreepte tonijn. De gewone bonito en de blauwe tonijn zijn groter, tussen 60 centimeter en 1 meter lang. Soorten zoals de Atlantische tonijn kunnen zelfs 2,5 meter en langer worden. Maar tonijn, dat is al weer een hoofdstuk op zich.

    bron; gastronomen.net


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gazpacho met makreel, avocado en pikante mayonaise


    Gazpacho met makreel, avocado en pikante mayonaise

     
    Ingrediënten

    Voor 4:
    2 schoongemaakte makrelen
    peper en zout, olijfolie
    2 avocado’s
    ¼ kleine ijsbergsla
    verse bieslook
    4 koppen gazpacho

    Voor de mayonaise:
    4 el mayonaise
    1 el tomatenpuree
    1 tl tabasco
    het sap van 1 limoen
    zout

     
    Stappen

    Kruid de makrelen met peper en zout en bak ze in hun geheel net gaar in olijfolie. Laat enigszins afkoelen, trek het vel van het vlees en pluk het vlees van de graat. Doe in een kom. Kruid indien nodig bij met peper en zout.

    Meng de ingrediënten voor de pikante mayonaise en laat 10 min. rusten.

    Pel de avocado’s en snijd het vruchtvlees in kleine stukken. Meng met fijngesneden ijsbergsla en wat van de mayonaise. Kruid met peper en zout.

    Schik het avocadomengsel in het midden van een diep bord in een ring en duw goed aan. Vul verder op met makreel en dek af met een laag pikante mayonaise. Versier eventueel met bieslook en giet de gazpacho rondom.

    Bron: Nest & gastronomen.net


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CÔTE À LOS (OP BBQ)



    CÔTE À LOS (OP BBQ)


    Benodigdheden voor 4 personen
    :

    • 1 côte à l'os (van 1,6kg)
    • 200 gr boter
    • 15 gr gehakte peterselie
    • sap van 1 citroen
    • zout
    • peper

    Werkwijze:

    • Leg het vlees minstens een uur op voorhand uit de koelkast.
    • Kruid de côte à l'os met citroensap, peper en zout en leg hem op de gril.
    • Hak de peterselie zo fijn mogelijk. En meng het goed met de Fama.
    • Snijd de gebakken côte à l'os in reepjes en leg er een quenelle van kruidenboter bovenop.
    • Serveer met wat sla.

    CÔTE À LOS (OP BBQ) STAP VOOR STAP

    STAP 1 :

    Leg je vlees zeker een uur op voorhand uit de koelkast. Breng het op kamertemperatuur anders zal het binnenin nog ijskoud aanvoelen terwijl het aan de buitenkant een korstje heeft van op de gril.
     
    STAP 2 :

    Kruid eerst je vlees voor het op de gril te leggen. Als je je vlees pas kruidt als het al boven de houtskool ligt, gaat de kruiding in de kolen vallen. Ze gaan verbranden en een slechte smaak geven. Door ze op voorhand te kruiden liggen de kruiden goed op het vlees.
     
    STAP 3 :

    Leg het vlees nu op de gril. Nu bak je het volgens de bakwijze die je zelf verkiest. Wil je je vlees bleu bak het dan 2 à 3 minuten op 10 voor 10, Dan draai je je vlees tot 10 na tien. Zo krijg je de befaamde ruitjes van de gril op je vlees. Je laat het vlees nog 2 à 3 minuten bakken. Dan draai je je côte à l'os om en bak je het weer 2 maal 2 à 3 minuten tien voor en tien na tien.
     
    Wil je het saignant dan verdubbel je deze tijd, a point verdubbel je nog eens en bien cuit nog eens.
     
    STAP 4 :

    Neem de helft van een potje boter, zo'n 200gr, en doe er peper en zout bij. Draai ongeveer tien keer aan de pepermolen. Voeg nu de peterselie toe. Maar voor je hem toevoegt moet je hem zeer fijn hakken. Hoe fijner de peterselie gesneden is, hoe meer smaak hij geeft en hoe gezelliger het aanvoelt in de mond. Meng de versneden peterselie goed door de margarine.
     
    STAP 5 :

    Neem het vlees van de grill en snijd het in schijven. De dikte van een goeie vinger. Dresseer goed op een bord en serveer met wat sla en een 'quenelle' van je kruidenboter. Een quenelle maak je door met 2 lepels langwerpige bolletjes te maken van je kruidenboter en het bolletje van de ene lepel in de andere over te brengen. Leg de quenellen in het midden van je vlees. Zo kan het mooi smelten over al je vlees.
     
     
     
    TIP VAN DE CHEF :

    Je kan kruidenboter ook een dag op voorhand maken. Dan kan je ze in aluminiumfolie rollen en er een worst van draaien. Leg ze een nacht in de koelkast en je kan er 's anderendaags mooie rolletjes van snijden.



    bron;.kookeiland.be



    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!