Snij de tomaten doormidden, leg op een ovenplaat met de bolle kant naar onderen, kruid met zout, wat rozemarijn en besprenkel met een weinig olijfolie. Plaats ruim 20 minuten in een oven van 60°C. Maak de filets van de sardines vrij van graten, droog met keukenpapier en leg met de huidkant naar beneden in een met olijfolie ingesmeerde vorm.
Zijn de tomaten erg vochtig, verwijder dan het sap en de zaden. Leg de tomaten met de bolle kant naar onderen in de vorm, dek af met een lap uitgerold deeg. Bestrijk het deeg met gesmolten boter en zet de vorm 25 minuten in een oven van 200°C. Haal de vorm uit de oven wanneer het deeg gaar en goudbruin is. Laat vijf minuten rusten, dek de vorm af met een bord en draai alles in één keer om. Verwijder de vorm en voeg zout, versgemalen peper en olijfolie naar smaak toe.
* Kan afhankelijk van de portie, ook dienen als voorgerecht.
Bron: Nest & gastronomen.net
28-08-2009
GROENTESPIESJES MET ZEEWIER-'MAYO'
RECEPT: GROENTESPIESJES MET ZEEWIER-'MAYO'
Zeewier heeft net als eieren de eigenschap om vloeistoffen te binden. Gebruik deze mayonaise als dipsaus voor rauwkost of als sandwichspread. Ze smaakt ook heel goed bij geroosterde of gegrilde tofoe en gegrilde groenten. Voor ca. 150 gram Tijd: 10 minuten, + 30 minuten inweektijd
Ingredienten: 1 kop zeewier - arame, hijiki of wakame. 2 eetl. donkjere sesam-, arachide- of druivenpitolie, of een combinatie 1 eetl. sake of rijstazijn zout
* Doe het zeewier in een middelgrote kom en zet het onder warm water. Laat het een half uur inweken, giet af; bewaar het weekwater. * Meng alle ingredienten in de blender, samen met een snufje zout en 2 eetl. van het weekwater. Pureer 30 seconden, tot zich een romige massa vormt. Proef en voeg eventueel nog wat (kruiden)zout toe. De mayo kan drie dagen afgedekt worden bewaard in de koelkast. Als zich wat water afscheidt, hoef je alleen even te roeren.
Zeewier-'mayo'
Eet deze 'mayo' bij groentespiezen, die je maakt met om-en-om geregen blokjes/plakjes courgette, tofoe, uiringen, paprika etc.
Zeewier-'mayo'
Ingredienten: 1 kop arame, hijiki of 1⁄4 kop instantwakame (zie blz. 356) 2 el donkere sesam-, arachide- of druivenpitolie, of een combinatie 1 el sake of rijstazijn zout
Net als eieren bezit zeewier de eigenschap om vloeistoffen op natuurlijke wijze te binden, waardoor je er een stevige, veganistische mayonaise van kunt maken.
De kleur hangt af van het type zeewier dat je gebruikt. Probeer voor een heldergroene kleur bijvoorbeeld eens instantwakame. Hijiki-mayo zal een koffiekleur hebben met kleine donkerbruine vlekjes, terwijl arame groenbruin is.
Doe het zeewier in een middelgrote kom en zet het onder warm water. Laat het circa 30 minuten weken, tot het zeer zacht is. Giet af; bewaar het weekwater.
Meng alle ingrediënten in de blender samen met een snufje zout en 2 eetlepels van het weekwater (bewaar de rest eventueel voor iets anders). Zet de motor aan; na zon 30 seconden vormt zich een romig mengsel. Zet de machine uit en duw eventueel ongepureerd zeewier in de dressing. Pureer opnieuw. Proef en voeg zo nodig nog wat zout toe. Gebruik direct of bewaar de mayo maximaal drie dagen in een pot in de koelkast. Als zich wat water afscheidt, hoef je alleen maar te roeren.
VOOR: ca. 150 g TIJD: ca. 40 minuten
bron; devegetarier.nl
Rog in 'papillot' met gerookte paling, venkel en kruidensalade
Zweden heeft veel lekkers, alleen is het voor een toerist niet altijd even gemakkelijk om de verkooppunten te vinden. Daarom vloog culinair journalist Pieter van Doveren Niels Holgersson achterna naar Zuid-Zweden, waar de ondeugende jongen zijn wonderbare reis op de rug van een gans begon. Want Skåne is rijk aan natuur en van nature rijk aan lekkers, van verse vis tot wilde paddenstoelen.
Skåne, het zuidelijkste landskap (een soort provincie) van Zweden, ondergaat door de komst van de Öresundbrug tussen Malmö en het Deense Kopenhagen een economische boost. Door de verbinding vormen de steden Malmö en Lund, en niet meer Stockholm, het industriële en hoogtechnologische epicentrum van het uitgestrekte Zweden.
Skåne is naar Zweedse begrippen dichtbevolkt, wat naar onze begrippen niets wil zeggen. Het groene landschap heuvelt zachtjes en de uitzichten zijn gul. De typische hoeves zijn van hout, geschilderd in ossenbloedrood en maïsgeel.
Voor de lekkerbek biedt Skåne een rijk aanbod aan vis (haring, paling, heilbot, kabeljauw, enz.), gevogelte (eend, fazant, gans en kip), vlees (varken en rund), groenten (asperges, heerlijke aardappels, rabarber, aardbeien), wilde vruchten (bosbessen, bosaardbeien) en wilde paddenstoelen (cantharellen en boleten).
Beginnen in Malmö
In Malmö bezoeken wij eerst het vroegere scheepswervendistrict, waar een ultramoderne woonwijk verrees rond de draaiende toren'. Vanaf de promenade aan de waterkant zie je de brug over de Sundzee-engte, met aan de andere kant Kopenhagen. Wij trekken de stad in. Voor het triumviraat dat in een van de oudste huizen van Malmö restaurant Trio opende, is eten een serieuze zaak. Zij presenteren in een sobere omgeving een natuurlijke, moderne Zweedse keuken, afgestemd op de seizoenen en op de producten uit het koele Scandinavië. Aan het fornuis staan Sebastian Persson en Ola Rudin, Erik Berne hanteert de kurkentrekker.
Lilla Kafferosteriet ligt in een van de winkelwandelstraten in het centrum van Malmö. In de nostalgische winkel van Filip Åkersblom koopt men zelfgebrande koffie. Grand cru-bonen uit Ethiopië zijn de meest exclusieve variëteit. De Braziliaanse Fazenda Santa Inês is een beetje zoet met chocoladeachtige smaak die lang in de mond blijft hangen. Voor de plotse honger zijn er lekkere broodjes en Zweeds gebak met het parfum van kardemom, die je kan op eten in de gezellige bar of op het terras.
Achter het middeleeuwse kasteel Slottsholmen ligt de Slottsträdgården, de kasteeltuin, die onderverdeeld is in verschillende kleine tuinen. In de moestuin worden fruit en groenten op biologische wijze geteeld. In deze organische oase in Centraal-Malmö is een cafetaria waar je op de goede plaats bent om te genieten van open sandwiches, een barista-koffie en Zweeds kaneelgebak. Uitbater is Tareq Taylor, de tv-kok die vroeger een bekend gourmetrestaurant had en nu de ecotoer is opgegaan.
Naar het oosten
Rij je vanuit Malmö naar het oosten, dan kom je aan de Ängavallen-boerderij. Daar kweekt Rolf Axel Nordström varkens, koeien, schapen en groenten in symbiose met de natuur. De belangstelling was zo groot dat er een boerderijwinkel, restaurant en een hotel met 32 bedden volgden. Alles wat op het bord komt, is afkomstig van eigen boerderij. Het motto is: organisch, van het veld tot de vork.
De streek tussen Malmö en Ystad heeft de vruchtbaarste landbouwgrond van Zweden. Kerstin Bjärsjo liet haar job voor wat hij was om frambozen te kweken. Bezoekers komen naar haar Bodarpsgården om vers fruit en afgeleide producten, zoals gedroogde frambozen en frambozensap, te kopen. Of om er te picknicken.
Op een kwartiertje rijden ligt Ystad, een havenplaats met achttiende-eeuwse huizen. De stad werd bekend door de detectiveverhalen van Henning Mankell. Een van de vaste haltes van (roman)inspecteur Wallander was Fridolfs Konditori, dat tegenover het station ligt. Achter de hoek is Mariagatan, de straat waar Wallander woont. Om helemaal in de sfeer ondergedompeld te worden, kan men er zelfs een Wallanderappartement huren.
Wat verder, aan Österlen, de kuststreek met het speciale licht dat veel kunstenaars trekt, bevindt zich, aan een doodlopende weg tussen de kliffen, het miniatuurvissersdorp Kåseberga. Men komt naar deze plek om te wandelen langs de maagdelijke stranden, om boven op de klip het fascinerende monument van 59 grote stenen uit de brons- of ijzertijd te bezoeken, om versgerookte vis te kopen of om modern en lekker gastronomisch te tafelen bij Vendel. Het restaurant met bakkerij, van superchef Anders Vendel, heeft een heerlijk terras aan het water.
Naar het westen
Het badplaatsje Bjerred ligt aan de westkust, een half uurtje rijden boven Malmö. Vanaf het strand kun je over een vijfhonderd meter lange loopbrug wandelen over het ondiepe water. Aan het einde bevindt zich Bjerreds Saltsjöbad, een natuurhouten badhuis gebouwd op palen. Aan de ene kant is de sauna voor de mannen, aan de andere kant ligt het badhuis voor de vrouwen. Zwemmen in zee doet men samen, naakt of in badpak. Er is ook een aangenaam eethuis met sobere inrichting en onder het dak een uitkijkkamer. Op de borden komen eenvoudige maar smakelijke bereidingen.
In de universiteitsstad Lund ben je in de centraal gelegen Saluhallen op het goede adres om aan een van de open winkels verse vis (zoals superieure kabeljauw), eersteklasvlees en -wild (eland, beer, enz.), Zweedse boerenkazen (lagrad Kalmar, Herrgårdsost) en lekker brood te kopen. Voor de deur op het plein verkopen marktkramers hun waar.
Voor een bijzonder brood is er St. Jakobs Stenugnsbageri. Het landelijk ingericht winkeltje in Lund is zo klein en de belangstelling zo groot, dat je buiten moet aanschuiven. Binnen ruikt het naar kardemom.
Aan de overkant ligt Bengtssons Ost, een grote kaaswinkel met de langste kaastoonbank van Zweden en bijbehorende koffiesalon en restaurant. Bij de Zweedse kazen gaat de voorkeur naar Herrgårdsost, Västerbotten en Grevé. De Stefio is een blauwe kaas met rum.
Eva Norrsell is de voorzitster van de Zweedse afdeling van Culinary Heritage Europe. Restaurants en winkels met het logo zetten zich in om lokale tradities, producten en cultuur te promoten. In de vroegere varkensstal van haar hoevetje maakt Eva mosterd (Osterlënsenap), gelei van vlierbessen en marmelade van aardbeien en rabarber, van groene tomaten en van wortel.
Kasteel en natuur
Voor een mooie ervaring te midden van de natuurlijke landschappen van Skåne is er Christinehofs Ekopark. Het achttiende-eeuwse manor house met café en winkeltje staat te midden van de natte landen van Borstakärr. Anna Piper is de veertiende generatie die het kasteel in bezit heeft. Het was Christina Piper, een van de machtigste vrouwen die Zweden heeft gekend, die het slot liet bouwen. Bezoekers kunnen naar een rugzak met picknickattributen vragen en goed uitgerust de natuur in trekken. Tussen de wilde bloemen ontdek je het anderhalve eeuw oude peperkoekenhuis van de tuinman. Wat verder verbindt een kronkelende loopbrug de twee oevers van het Verkasjönmeer met elkaar.
Lunchen doen wij in Brösarps Gästgifveri, een herberg uit 1684. Het is er druk en men komt voor de huiselijke gerechten. Netelsoep Dalängoorna met garnalen, wild zwijn van Hästveda met morieljes in room en rodewijnsaus of ribbetjes van Kartsfältsgård met rodekool en appelmoes: de basis van deze traditioneel bereide plattelandskeuken wordt gevormd door eerlijke lokale ingrediënten.
Verse vis en appelweelde
Wij rijden verder langs helgele velden vol koolzaadbloemen naar de prachtige kust van Österlen en komen langs paradijselijke stranden en oude vissersdorpjes met roodgeschilderde houten huizen. In de haven van Kivik heeft visser Ola Johnsson zijn ambachtelijke rokerij met bijbehorend winkeltje. Verse vis, zoals zalm en makreel, marineert hij eerst in een mengeling van water, zout en azijnzuur, voordat de vis vijf à zes uur op 60 à 70°C wordt gerookt.
Honderddertig jaar terug ontdekte men dat de arme steengrond van de kuststreek uitermate geschikt was om appelbomen te laten gedijen. Zeventig procent van het Zweedse fruit wordt vandaag in de streek van Kivik geproduceerd. In de boomgaarden van Kivikås fruit groeien veertig verschillende variëteiten appels, zoals Schone van Boskoop en typisch Zweedse soorten als Alice, Katja en ÅAkerö. Om de appels te beschermen, worden ze na het plukken in water vervoerd. Een gedeelte wordt verwerkt tot sap.
Bij Kiviks Musteri komen jaarlijks zo'n 250.000 bezoekers. De ciderfabriek aan de voet van Stenshuvud is omgeven door boomgaarden. De gebouwen lijken op een moderne Amerikaanse wijnmakerij en er is een heemkundig museum, waar wij leren dat de familie sinds 1888 fruit kweekt, een nagemaakte demonstratiefabriek, een winkel, een supermarkt en een cidersalon met restaurant waar wij koffie drinken en lekkere appeltaart met vanillesaus eten.
De boerderij van Gunnar Nilsson dateert uit 1916. In de werkplaatsen perst men koud zo'n 3000 ton koolzaad. De goudkleurige olie is geliefd om zijn zachte en toch uitgesproken smaak en is heilzaam voor het lichaam (gezonde vetten en omega 3). Bij de boerderij is een winkel met koolzaadproducten, zoals zalfjes om de huid te reinigen.
's Avonds eten wij in Sjöbo GästgifvaregårdDeze kopie van een jachtkasteel uit Versailles werd in 1901 gebouwd op de plaats waar sinds 1720 een herberg stond. Net zoals de eetzaal is het eten ouderwets maar lekker: groene en witte asperges uit de streek, met koud gerookte zalm, gedroogde ham en Hollandse saus, gevolgd door superverse pladijs uit de Oostzee met garnalen, nieuwe aardappelen en boter.
Tekst: Pieter van Doveren in Knack Weekend Foto: Michel Vaerewijck bron;mytrip.be
Salade van gepofte bieten
Salade van gepofte bieten
(recept Arjen Gossen, restaurant De Kas) Bieten zijn zo gezond en zo lekker. Maar als we niet uitkijken gaan ze nog bij de vergeten groenten horen. Bij deze een opfrisser in de vorm van een heerlijke bietensalade.
1 kilo diverse bieten zoals, choggia, gele, witte, forono, Egyptische platte en crapaudine
1 sinaasappel, in kleine stukjes gesneden met de schil er nog om
1 citroen
2 tenen knoflook, grof gehakt
2 takken rozemarijn
1 bos basilicum, stengels en blaadjes apart bewaren.
2 deciliter olijfolie
200 gram jonge zachte geitenkaas (buche chevre) op kamertemperatuur.
Grof zout
Peper
1 deciliter witte wijn azijn
100 gram suiker
bietenblad of frisee sla
1 deciliter aceto balsamico
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg alle bieten met de schil er nog om, wel gewassen, behalve 1 (bij voorkeur een lichtgekleurde), in een ovenschaal en verdeel hierover 1 dl olijfolie, een beetje grof zout (let op! Je kunt beter nazouten dan van tevoren te veel zout toevoegen), de knoflook, rozemarijn, sinaasappel en basilicum. Schud dit goed om zodat de bieten aan alle kanten bedekt zijn met alle smaakstoffen en olie. Dek de schaal af met een passende deksel of aluminiumfolie en schuif dit in de oven. Na ongeveer een uur controleren, door middel van prikken met een mesje of satéprikker, of de bieten gaar zijn. Zo niet, nog een half uur in de oven, wel weer goed afdekken.
Schil de overgebleven biet en snij deze met een mandoline, schaaf of een snijmachine in dunne plakjes.
Maak ondertussen van de azijn en suiker een zoetzuur en leg hierin de in plakjes gesneden overgebleven biet om te marineren. Als de bieten in de oven gaar zijn moet je ze even laten afkoelen en dan pellen. Het pellen gaat het makkelijkst als ze nog een beetje warm zijn. Snijd de bieten in mooie gelijke stukken en marineer ze met een beetje olijfolie, citroenzest (geschaafde citroenschil) peper en zout en meng het er wederom goed door zodat alle bieten lekker bedekt zijn.
Dresseren:
Verdeel de gepofte bieten over een mooie platte schaal of een groot bord, druppel hierover lekker wat balsamicoazijn. Brokkel of schep de geitenkaas in 8 of 16 kleine hoopjes over de bieten en leg de plakjes zoetzure biet er opgerold tegenaan. Als laatste de frisee of bietenblad (door een beetje olijfolie gehaald) en de basilicumblaadjes eroverheen verdelen.
Dit is een zeer lekkere salade als voorgerecht, bij het hoofdgerecht kun je het heerlijk combineren met wilde eend, laat dan wel de geitenkaas weg.
bron; telegraaf.nl
Hoe gezond zijn bananen?
Hoe gezond zijn bananen?
Bananen worden vaak met argusogen bekeken: bevatten ze niet te veel calorieën, suikers en zetmeel? Gezondheidsnet wijst erop dat er een verschil is tussen rijpe en onrijpe bananen.
Suikers Onrijpe bananen bevatten veel zetmeel, weinig suikers en smaken bitter door de stof latex. Tijdens het rijpingsproces wordt die latex afgebroken en verdwijnt de bitterheid, terwijl de omzetting van zetmeel in suiker de zoete smaak aan de banaan geeft. Eens rijp, blijft er in eetbananen hooguit 1 tot 2 procent zetmeel over. Het suikergehalte kan daarbij stijgen van 1 tot meer dan 20 procent.
Ontevreden tanden Bananen zijn dus zeker niet voor iedereen aan te raden. Wie bijvoorbeeld weinig energie verbrandt, zal een beetje verdikken van bananen door de snelle suikers die het fruit biedt. Ook de tanden worden aangetast door de suikers uit bananen. Op dat vlak verschilt een banaan niet veel van snoep.
Voordelen Maar een banaan heeft ook voordelen. Voor wie snel veel energie nodig heeft, zoals bij intensief sporten of zware fysieke arbeid, is een banaan de ideale oplossing. Ook zijn bananen een goede bron voor vitaminen (vooral A, B1, B2 en C) en kalium. Bananen worden ook aangeraden voor wie last heeft van diarree, maar dat zou enkel werken met de onrijpe, groene, kookbanaan.
Tot slot beschermen bananen ook maag en darmen tegen maagzweren en letsels die het gevolg zijn van pijnstillers en medicijnen. Dat komt omdat rauwe bananen een stof bevatten die slijmvliescellen doet groeien. (edp) bron; hln.be
27-08-2009
Hocus Pocus Pats: een driesterrenmenu
Hocus Pocus Pats: een driesterrenmenu
Deze kerst moet je je geen zorgen maken over de verschillende feestmenu's. Je kan nu iedereen verbazen met een driesterrenmenu, zonder er zelf iets voor te doen.
Chefkoks Peter Goossens, Sergio Herman en Roger van Damme sloegen de handen in elkaar en creëerden een Mnu:Box. Aperitiefhapjes en voorgerechtjes bereid door Sergio Herman, een hoofdgerecht van de hand van Peter Goossens en een desert van Roger van Damme maken de box tot een culinair hoogstandje. Maar daar houdt het niet op! Want in de box zitten ook kazen van Kaasmeester Van Tricht, chocolade van Marcolini en brood en boter. Je moet dus enkel nog voor de drankjes zorgen om je feestmenu af te werken.
De Mnu:Box is voor het eerst verkrijgbaar voor de Kerst-en Eindejaarsfeesten. Voor Valentijn komt er een nieuwe Box uit. De prijs voor een box voor 2 personen bedraagt 170 euro. Bestellen gaat vanaf oktober 2009.
bron; gva.be
Zo gezond is wijn
Zo gezond is wijn
Wijn helpt bij het afsterven van kankercellen, doet je cholesterol dalen en vermindert de kans op dementie. Maar welke wijnen zijn nu eigenlijk extra gezond?
Beaujolais bevat erg veel tannine. Daardoor is de wijnsoort erg efficiënt bij diarree. De sterke antibiotische werking zorgt ervoor dat Beaujolais ook wonderen doet bij lichte keelpijn en verkoudheden.
Bordeaux & Bourgogne
Een Bordeaux verhoogt de algemene weerstand tegen virussen en bacteriën. Het hoge ijzergehalte zorgt ervoor dat de wijn ook erg goed is bij bloedarmoede. Een Bourgogne is ook rijk aan ijzer en andere belangrijke mineralen. Het hoge kaliumgehalte houdt de bloeddruk bovendien laag.
Champagne & Chablis
Champagne maakt de spieren dan weer soepel en verhoogt de zuurstofopname. Chablis doet wonderen bij artritis, bij hoge bloeddruk en wanneer je je depressief voelt. Een Médoc verlicht de bronchitis, maakt een einde aan je neerslachtigheid, keelontsteking en vermoeidheid en vermindert je gebrek aan eetlust.
bron; gva.be
De slechte versus de goede voedingskeuzes
De slechte versus de goede voedingskeuzes
Gezond(er) eten is een mooi voornemen, maar in de praktijk is de keuze van de juiste voedingsmiddelen vaak lastig. Uiteindelijk kies je dan een paar keer om géén snack te nemen in de cinema of van de hapjes op dat feestje af te blijven. Maar dat geeft je het gevoel een outsider te zijn en lang hou je deze beslissing dan ook niet vol. Wij stellen 9 gezondere snacks voor, die je normale snack kunnen vervangen.
1) Avondje cinema: chips vs popcorn?
Laat de chips liggen, en kies voor popcorn. Waarom? Omdat je er veel van kan eten en een prima bron is voor vezels.
Chips daarentegen zijn heel vet, en het is heel moeilijk om ze in kleine porties te kopen (of om er af te blijven eens je er aan begonnen bent). Kies voor gebakken chips als je er toch niet kan van blijven, en beperk je portie.
2) Ontbijt: Granola vs granenvlokken?
De granenvlokken zijn in dit geval de gezondste optie: de helft minder calorieën, een pak minder vet (16 vs 2 gram) en drie keer zoveel vezels. Combineer je graanvlokken met rozijnen, verse vruchten en magere melk en je kan de dag niet gezonder beginnen. Granola en muesli zijn een lekker extraatje bij wat yoghurt, maar niet meer dan dat.
3) Zomerverwennerij: Roomijs vs sorbet
Ondanks de enorme hoeveelheden suiker die gebruikt worden bij het maken van sorbet, blijft dat toch de gezondere optie van de twee. Sorbet bevat slechts een derde van het aantal calorieën, een zesde van het vet en de helft van de suikers in roomijs.
Tip: wil je echt een slank zomerijsje? Kies voor waterijs! 4) Pizzzaaaah
Iedereen eet wel eens pizza, maar hoe beperk je het aantal vetten? Schrap vet vlees (zoals salami) en te veel kaas en beleg je pizza met veel groenten, mager vlees, vis of zeevruchten. Dat scheelt de helft in vet en calorieën, en enorm veel in zouten (tot driekwart).
Tip: om extra calorieën uit te sparen kan je ervoor kiezen de korsten niet op te eten. Het deeg is werkelijk een caloriebom.
5) Sapje: Met of zonder pulp?
Kies voor natuurlijk fruitsap, zonder toegevoegde suikers en met pulp. Het verschil in calorieën en suikers is er, maar is niet bijzonder groot. Let op met fruitdrankjes, zij kunnen wel extra veel suiker bevatten. Natuurlijk blijft het fruit zelf eten nog altijd de gezondste optie. 6) Kaasdip of hummus?
Hummus is een vaste saus op basis van kikkererwten en een goede bron van ijzer, vitamine C, proteïne en vezels. Het kan gebruikt worden als broodbeleg of als dipsaus met groentjes. Het scheelt de helft in vet, calorieën en zout.
7) Diepvriesmaaltijden
Hoe kies je een (relatief) gezonde diepvries of bereide maaltijd? Je kan kiezen voor magere merken als Weight Watchers of je kan op een aantal dingen letten. Zo vermijd je best gefrituurde voeding of roomsauzen. Kies voor mager vlees en gegrilde of gestoomde maaltijden, veel groenten en rijst.
8) Pasta
Meergranen- of volkorenpasta is dé beste keuze: veel vezels en andere voedingsstoffen. Combineer het met gegrilde groenten of een tomatensaus (liefst vers!) in plaats van met hesp en kaas. Zes keer meer vezels, de helft minder calorieën en tien keer minder zout, alstublieft. 9) Vis
Vis is niet altijd synoniem voor gezond en mager. Gefrituurde vis of vis in een krokant jasje of met een vette saus is te vermijden. Kies voor scampi's of pure vis. Vooral fishsticks zijn een bom aan vetten en zouten. (edp)
Bereid de mousselinesaus: laat de boter smelten. Klop in een steelpan de eierdooiers samen met wat water en citroensap tot een vast schuim. Neem van het vuur en roer er geleidelijk de gesmolten boter door.Bereid de champagnesaus: laat de visfumet met de champagne, de gehakte sjalotten en de room inkoken tot een romige gebonden saus. Passeer door een puntzeef. Kruid dit alles met peper en zout. Meng er op het laatste de opgeklopte room en een even grote hoeveelheid mousselinesaus onder.Maak de oesters los van de schelp en warm ze op in een vocht dat samengesteld is uit 1 deel oestersap en 1 deel champagne. Breng juist tot onder het kookpunt.Leg de warme oesters met een weinig kookvocht in de diepe schelp en overgiet met de afgewerkte saus. Laat 1 minuut kleuren onder een zeer warme grill.
bron; skynet.be
Courgettes voor mannen
Courgettes voor mannen
Felix Wilbring
Een eigen groentetuin, ik droom er soms van. Dan loop ik snuivend, ruikend, met het water in de mond langs fruit en groente, dikke knollen en sappige vruchten. Alles even vastpakken en ervan genieten voordat het opgegeten wordt. Dan droom ik ook van een bodem vol met leven, dat vitaliteit brengt. Dat mineralen omzet zodat de planten het kunnen opnemen en er gezonde vitamines van maken.
Vreselijk om te bedenken dat het meeste aan groente en fruit dat wij kunnen kopen op steenwol groeit. Of in gestoomde aarde. Maar goed, ik weet het zeker, ooit gaat dat veranderen. In ieder geval hebben jullie ook vast wel vrienden die juist in deze tijd met van die enorm grote courgettes uit de eigen tuin komen aanzetten, of de kinderen uit de schooltuin. Dit is er een mooi recept voor. Persoonlijk denk ik dat alleen vrouwen courgettes eten, maar zo lust ik ze ook
Foto: Frank van der Vleuten
Nodig voor 4 personen: 1 beslist biologische citroen, 3 eetlepels zonnebloemolie, 3 eetlepels walnoten, grof gehakt, 2 à 3 courgettes, afhankelijk van de grote, 1 theelepel zoetzure azijn
Snij met dunschiller alleen het geel van de schil van de citroen. Verwarm de olie en doe de citroenschil erbij. Na vijf minuten het vuur uit en een half uur laten intrekken. Zo en nu heb je citroenolie. Haal de schil uit de olie. Snij de courgettes is de lengte door, haal alle pitjes en zo eruit en snij dan in plakjes.
Bak de plakjes courgette in de olie op hoog vuur. Doe er versgemalen peper over, een tukje zout en strooi de walnoten daar weer over. Met een paar druppels zoetzure azijn, bijvoorbeeld die van Forum uit Spanje of een andere balsamico, wordt het Courgette des lHommes.
bron; telegraaf.nl
"Popcorn is gezond"
"Popcorn is gezond"
Popcorn is net zo gezond als volkoren granen. Dat beweren wetenschappers van de University of Scranton in Pennsylvania.
Popcorn zit, net als volkoren granen, vol polyfenolen. Deze stof beschermt ons lichaam tegen hartproblemen, kanker en andere ziektes. Volgens de wetenschappers zijn het deze stoffen die volkoren graanproducten ook zo gezond maken.
Polyfenolen zitten ook in bessen, thee, bier, wijn, olijfolie, chocolade, walnoten en pinda's.
bron; gva.be
Kleur brood zegt niets over voedingsvezels
Kleur brood zegt niets over voedingsvezels
De kleur van meergranenbrood zegt niets over de hoeveelheid aanwezige voedingsvezels. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond. Zij onderzochten 23 meergranenenbroden van winkelketens.
Uit het onderzoek blijkt dat het lichtste brood, Bio+ verkrijgbaar bij de Nederlandse winkelketens Jumbo en Plus, net de meeste voedingsvezels bevatten. De Consumentenbond pleit er nu voor dat fabrikanten de hoeveelheid voedingsvezels duidelijk vermelden op de broodzak.
Volgens de bond suggereert de term meergranen wel dat er veel vezels in een brood zitten, maar is dit enkel correct wanneer het brood met volkorenmeel is bereid.
bron; gva.be
Ananas op een stokje
Ananas op een stokje
Ook zo'n fan van een heerlijk stukje zoete ananas, maar geen zin in al dat snijwerk? Dan kan je nu genieten van ananas op een stokje.
We geven het toe: gezond en natuurlijk klinkt het niet. Toch beweert producent Chiquita dat de Ananas Stick bestaat uit 100% verse en natuurlijke ingrediënten, en dat er geen suikers en kleur-of bewaarmiddelen zijn toegevoegd. Voor een stokje ananas betaal je gemiddeld zo'n 1,19 euro. Het tussendoortje is verkrijgbaar in bepaalde fastfoodketens en de meeste benzinestations
bron; gva.be
25-08-2009
Deze bestemmingen moeten foodies zeker bezoeken
Deze bestemmingen moeten foodies zeker bezoeken
Reizen is leren. En reizen is vreemde keukens ontdekken. Van naan en curry's over humous en tabouleh tot sushi en hamburgers. Heel wat toeristen verheugen zich er op om die plaatselijke lekkernijen te ontdekken.
Vaak geldt dat hoe lekkerder het eten is, hoe geslaagder de reis is. Daarom stelde Hotel & Resort Insider een lijstje samen van de zes beste culinaire bestemmingen ter wereld.
- De kruidenmarkt in Istanbul, Turkije - Noten en droge vruchten in de Donguwa Bazaar, Kashgar, Xinjiang, China - Massa's restaurantjes in New Orleans, Louisiana - Vis en barbecue in de openluchtkraampjes op Jamaa al-Fna, Marrakech, Marokko - Gefrituurde sprinkhanen en chocolade in Oaxaca, Mexico - Lekkernijen uit alle Aziatische keukens in Newtown, Sydney
Maak de knolselderij schoon en stoom gaar. Maak intussen de champignons schoon en ontdoe ze van de steeltjes. Pureer de gare knolselderij (de puree mag in geen geval te vochtig zijn) en breng op smaak met peper, zure room en kruidenzout. Schep een lepeltje puree in elk champignonhoedje. Leg een klein blokje blauwe kaas op de puree en plaats de champignonhoeden op een ingevette bakplaat. Bak 5 minuten in een voorverwarmde oven (180°C), de kaas mag lichtjes kleuren. Serveer warm.Tips: u kan de puree een dag vooraf klaarmaken. U kan de blauwe kaas vervangen door kruidenkaas of peperkaas
De zeevruchten kan u vervangen door visblokjes, geef dan echter de voorkeur aan vissoorten met vast visvlees zoals poon, roodbaars, zalm, zeeduivel,... Een ruim assortiment spiesjes is ook kant-en-klaar te koop bij uw vishandelaar.
Benodigdheden :
- voor 4 personen -
voor vier reuzengarnaalspiesjes : 16 zoetwater reuzengarnalen 1 limoen 4 takjes dille voor vier sint-jakobspiesjes : 12 sint-jakobsnoten 12 kleine plakjes bacon 250 g gerookte,niet gesneden Atlantische zalm voor vier mosselspiesjes : 200 g mosselen, gekookt 150 g blokjes gerookt spek
1.De reuzengarnalen pellen, het darmkanaaltje verwijderen en ze per twee op een spiesje steken. Roosteren op de steengrill en vòòr het serveren garneren met een schijfje limoen en een takje dille. 2.De sint-jakobsnoten ontvliezen, spoelen, droogdeppen en in een plakje bacon rollen. De gerookte zalm in blokjes snijden en afwisselend met de sint-jakobsnoten op spiesjes steken en roosteren op de steengrill. 3.De mosselen afgewisseld met de blokjes spek op spiesjes steken en roosteren op de steengrill.
bron; visinfo.be
Gegrilde dorade met lauwe salade van venkel
Gegrilde dorade met lauwe salade van venkel
Ingrediënten : - 4 dorades (goudbrasem) - 3 venkelbollen met loof - 1 bakje kerstomaten - 2 biocitroenen - 10 cl extra vierge olijfolie - zwarte peper van de molen - fleur de sel
Bereiding : 1 Laat de dorades schoonmaken door je vishandelaar. Vraag bij voorkeur om de koppen er aan te laten. 2 Snijd het loof van de venkel, schil de buitenkant van de venkel met een dunschiller. Snijd de venkelbollen in kleine partjes. 3 Was de kerstomaatjes en snijd ze doormidden. 4 Rasp de schil van 1 citroen en voeg dit bij de olijfolie. 5 Stoom of blancheer de venkel beetgaar. 6 Kruid de buikholte van de dorades met peper en zout en vul op met wat venkelloof. Houd het loof van 1 venkel apart voor de salade. 7 Verwarm de olijfolie in een pan, voeg de venkel en de kerstomaatjes toe. Laat 1 à 2 minuten stoven en voeg het sap van 2 citroenen toe. Kruid met peper van de molen en fleur de sel. 8 Bestrijk de dorades met een weinig olie en grill de dorades op de barbecue of in een grillpan. 9 Bestrooi de venkelsalade met fijngesneden venkelloof. Serveer de dorades met de lauwe venkelsalade.
Ingredienten voor 4 personen - 8 witloofstronken - 3 varkenshammetjes - 1 busseltje lente-uitjes - 1 witte ui - 1 teentje knoflook - 2 takjes tijm - 1 laurierblad - 3 à 4 eetlepels arachide-olie - 2 dl water
Bereiding 1 Verwijder de kern uit het witloof en snijd het witlof grof. 2 Haal het vlees van het been van de varkenshammetjes, doe de beenderen samen met het vel (vetlaagje) in het water, voeg de knoflook, ui en kruiden toe en laat dit samen een 20-tal minuten zachtjes sudderen. 3 Snijd het vlees van de varkenshammetjes in kleine stukjes. 4 Snipper de lente-uitjes fijn. 5 Verhit de olie in een wokpan en bak het witloof aan, voeg de stukjes varkensham toe en roerbak tot alles goed warm is, blus met de bouillon en roer goed om. 6 Kruid fl ink met peper en zout en bestrooi met de fijngesnipperde lente-uitjes.
Je kan dit gerecht als volwaardig hoofdgerecht serveren met rijst, noedels, pasta of gebakken aardappeltjes in de wok! (zie hieronder) Gebakken aardappeltjes in de wok 1 Neem hiervoor frietaardappelen, was ze grondig en snijd ze mét schil in frietjes, 2 Spoel de frietjes onder koud stromend water en dep ze heel goed droog. 3 Verhit ± 0,5 dl olie in de wokpan (gebruik olie die bestand is tegen hoge temperaturen!) 4 Bak de aardappelen in ongeveer 8 à 10 minuten goudbruin (afhankelijk van de hoeveelheid, beter in 2x wokken voor meer dan 3 aardappelen... 5 Kruid met zeezout. Je kan ook na het bakken de aardappelen met vers gehakte tuinkruiden bestrooien! bron; skynet.be
'Zeepaling' van hondshaai met kokkels
Zeepaling van hondshaai met kokkels
Tip :
De kokkels in dit gerecht kunt u vervangen door garnalen. Hondhaai is zeepaling van vroeger, maar veel minder vet en goedkoper.
Benodigdheden : - voor 4 personen -
200 g nette hondshaai 30 kokkels 1 platte peterselie 1 teentje look 1 cl citroensap 5 dl witte wijn 5 dl visbouillon 20 g boter 2 cl room 100 g mayonnaise 50 g parmezaan (Reggiano) 1 dikke toast
Bereidingswijze :
Laat de kokkels in een pan op hoog vuur openpoffen. Haal uit de schelpjes, bewaar de jus apart.
Bak de hondshaai kort aan in olijfolie. Haal de vis eruit.
Versnipper de sjalot, de look en de peterselie.
Rasp de citroen en pers.
Stoof de sjalot en blus met de witte wijn en de visbouillon. Laten voor 2/3 reduceren. Voeg de peterselie en de look toe. Mix samen met de room en boter
Snijd een rechthoekige toast en bak in olijfolie.
Mix de mayonaise met de peterselie, de parmezaan en de geraspte citroenschil.
Doe de hondshaai en kokkels in een potje of soepbord. Overgiet met de warme soep. Besmeer de toast met de peterseliemayonaise en enkele schilfers parmezaan. Dien op.