Voor 4 personen: 300 g reeragout in blokjes van 1 cm 25 g, olijfolie, 3 dl stevige rode wijn, 200 g groenten (wortel, selder, ui en prei) gesneden in blokjes van 3 mm, 1 teentje look, tijm, laurier, zout en zwarte peper uit de molen, 1/2 koffielepel 4 kruidenmix (kaneel, komijn, curry en paprika ), 1 koffielepel ambachtelijke siroop, rode bessengelei of fondantchocolade,
Bereidingswijze
Bak de stukjes vlees aan in de olijfolie. Bestrooi met zout en peper en doe er de look, de thijm en de laurier bij. Zet het deksel op de kom en laat drie kwartier stoven. In de helft van de kooktijd mag u er de groenten, de kruiden en de siroop aan toevoegen. Controleer of het voldoende gekruid is en voeg de wijn toe.
Let wel op dat de wijn goed inkookt, want dat is een absolute voorwaarde om de subtiele parfums van dit gerecht te bewaren.
Serveer deze ragout met gebakken witloof en aardappelpuree met gebakken ui en spekjes.
Gekonfijte aardappel met ganzenleverterrine voor 4 personen: 2 aardappelen, 250 g ganzenvet, 100 g ganzenleverterrine, 1 ui, 1 el bloemsuiker, enkele cressblaadjes.
Bereidingswijze: Schil de aardappel, maak vier mooie rondjes en konfijt ze ca. 20 min. in ganzenvet in een voorverwarmde oven op 90 °C.
Snijd rondjes van dezelfde diameter uit de terrine.
Pel de ui en snijd ze in dunne ringetjes, haal ze door de bloemsuiker, leg ze op bakpapier en droog ca. 2 uur in een voorverwarmde oven op 90 °C.
Plaats de gekonfijte aardappelrondjes op een bord, leg er het rondje terrine op en werk af met uiringen en cress.
Penne met verse tomaten en courgette. Voor 4 personen: 4 tomaten, 1 courgette, 2 teentjes knoflook, 1 snee bruinbrood, 1 ui, 350 g volkorenpasta (penne), 1 bosje peterselie, 2 koffielepels olijfolie, peper en zout
Snijd de tomaten in plakken. Pers de knoflookteentjes uit en verkruimel het kruim van het brood. Meng het broodkruim met het knoflook, peper en zout en 1 koffielepel olijfolie tot een smeuïge pasta. Strijk hier de plakken tomaat mee in. Hak de peterselie fijn.
Snijd de courgette in blokjes en de ui in ringen. Fruit deze groenten in de rest van de olijfolie en laat ze dan nog 10 minuten garen. Kruid met peper en zout.
Kook de pasta in gezouten water beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Rooster de plakken tomaat 3 minuten roosteren een hete ovengrill.
Laat de penne uitlekken en meng ze met het groentemengsel. Verdeel ze over kommen en schik er de geroosterde plakken tomaat bovenop. Werk af met de verse peterselie en eventueel wat blaadjes basilicum.
Eendenborst met gepaneerde champignons, gegratineerde aardappelen met boontjes en bouquet de moines
voor 2 personen
2 eendenborsten, 8 mooie champignons, 3 grote aardappelen, 250 g fijne boontjes, 2 bouquet de moines-kaasjes, 80 g gerookt spek in reepjes, 1 grote ui, bloem gekruid met peper en zout, paneermeel, 2 eiwitten losgeklopt, 1 eetlepel xeresazijn, 1 sjalot, 3 dl gevogeltejus, liefst eendenjus, 2 blaadjes laurier, 2 takjes tijm, 1 teentje knoflook, 25 g boter.
Bereiding :
1 Maak de champignons schoon met een borsteltje. Laat een weinig boter smelten in een kookpot op een laag vuur. Leg hierin de champignons en zet een deksel op de pot, laat de champignons ongeveer 10 minuten uitzweten. Laat de champignons uitlekken en bewaar al het vocht.
2 Snipper de sjalot fijn, stoof aan in een weinig vetstof en blus met xeresazijn, voeg het vocht van de champignons en de gevogeltejus toe en laat zachtjes inkoken met de tijm, laurier en knoflook tot sausdikte. Zeef de saus en houd apart.
3 Kook de aardappelen gaar in kokend gezouten water. Laat de aardappelen afkoelen en snijd ze in blokjes.
4 Kook de boontjes gaar in ruim kokend gezouten water, ongeveer 5 à 6 minuten. Verfris onmiddellijk onder koud stromend water.
5 Pel de ui en snijd in fijne schijfjes. Verhit een weinig olie in een pan en bak hierin de uiringen goudbruin. Voeg de spekreepjes toe en bak nog even verder aan. Voeg nu de aardappelblokjes toe en breng het geheel op smaak met peper van de molen en zeezout. Verdeel de aardappelmengeling over 4 ingevette serveerringen of 4 ingevette vuurvaste schaaltjes. Vervolg met de boontjes, snijd ze eventueel bij indien nodig. Snijd de uiteinden van de bouquet de moines en snijd ze vervolgens doormidden. Leg telkens een schijfje kaas bovenop de boontjes.
6 Haal de champignons achtereenvolgens door de gekruide bloem, het losgeklopte eiwit en het paneermeel en leg ze op een bord. Bestrooi het bord eerst met wat paneermeel, zo blijven ze niet kleven.
7 Verwarm de oven voor op 190°C en de friteuse op 180°C.
8 Zet de aardappel-met-boontjes-taartjes in de oven gedurende ongeveer 10 minuten of tot wanneer de kaas mooi gesmolten is. Braad ondertussen de eendenborsten.
9 Snijd de velkant van de eendenborsten kruislings in met een scherp mesje. Verhit een pan en leg hierin de eendenborsten met de velkant naar beneden gericht. Laat ze op een middelhoog vuur mooi aankleuren gedurende ongeveer 3 minuten en draai ze om. Laat nog even verder kleuren gedurende ongeveer 2 minuten. Wikkel ze in aluminiumfolie en zet ze nog 3 minuten in de oven.
10 Bak de gepaneerde champignons en laat ze goed uitlekken. Warm de saus weer op en laat het klontje boter er van het vuur in wegsmelten, kruid met peper en zout.
11 Schik de aardappeltaartjes op de borden, snijd de eendenborst in fi jne plakjes en schik het vlees erbij. Werk af met de gepaneerde champignons en de saus.
Hotel Metropole in Monte Carlo is één van de absolute toppers in het prinsdom en aan de Azurenkust. Het hotel huisvestte tal van beroemde prominenten in zijn ruim 100-jarig bestaan. Het maakt terecht deel uit van de Leading Hotels of the World.
Naast de prestigieuze kamers pronkt het Metropole vooral met twee grote trekpleisters: zijn schitterende wellnessinfrastructuur en zijn vernieuwend Japans restaurant Yoshi, dat onder het toezicht staat van de beroemde sterrenchef Joël Robuchon - die overigens in het hotel ook het tweesterrenrestaurant Joël Robuchon Monte-Carlo runt - en waar de Japanse chef Takéo Yamazaki je zeker zal verrassen met zijn creatieve en verrassende bereidingen.
Wellness De prijzen voor de gerechten en menu's zijn - naar Monegaske normen - betaalbaar. Bovendien biedt dit restaurant een verpozing en een aangename afwisseling tijdens een dagje wellness in de 'Espa' van het hotel. De waaier aan behandelingen in het ruim 2.000 m2 grote spa-gedeelte is erg ruim en gevarieerd: van diverse soorten massages, over hot stone therapie, Ayurveda en veel meer. Bijzonder is dat je hier terechtkunt in je privé-spa. Je geniet er van de beste zorgen in twee suites en je kunt er baden in een sfeervol kader met kaarsjes en zacht licht. Dit is puur genieten gedurende ten minste drie uur. Je kunt natuurlijk ook voor een langer verblijf opteren.
Bewonder in het hotel ook het schitterende interieur. En natuurlijk baden de stijlvolle kamers in luxe.
Categorie:CULINAIRE TRIPS, REIZEN. Tags:Hotel, Metropole Monte Carlo,
Mozart voor een zoetere banaan
Mozart voor een zoetere banaan
In de rijpingskamers van een Japans fruitbedrijf klinkt onafgebroken muziek van Mozart door de luidsprekers. Het fruit zou hierdoor een zoetere smaak krijgen. Dat schrijft de Japan Times.
Volgens woordvoerder Isamu Okuda lijken de bananen een voorkeur te hebben voor de strijkkwartetten en de pianosonates van de beroemde Oostenrijkse componist. "We importeren de bananen uit de Filipijnen en laten ze in Japan rijpen. Voor ons lijdt het geen twijfel: de muziek van Mozart leidt tot zoetere bananen".
(eb)bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:banaan,
Chocolade verdrijft vermoeidheid
Chocolade verdrijft vermoeidheid
Heb je vaak last van een dodelijke vermoeidheid, gepaard gaande met spierpijn en hoofdpijn? Dan heb je waarschijnlijk last van het chronisch vermoeidheidssyndroom. Een stukje chocolade kan je daarbij helpen om de slaperigheid te verdrijven.
Uit een Brits onderzoek bleek dat proefpersonen die dagelijks 3 keer 15 gram chocolade moesten eten gedurende 8 weken nadien een pak minder klachten hadden. Ze getuigden van een beter algemeen welzijn en een drastisch verminderd gevoel van vermoeidheid. De test werd zowel uitgevoerd bij chocolade die veel cacao bevatte als bij een variant met minder cacaopoeder, maar de uiteindelijke resultaten bleven steeds hetzelfde.
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:chocolade,
Pompoentaart
Pompoentaart
Voor 8-10 personen 450 g pompoenvlees, 2 eieren, 1 eierdooier, 1 el kandijsiroop, 75-100 g lichtbruine suiker, ½ tl kaneel, ¼ tl nootmuskaat, ¼ tl kruidnagel, ½ tl gember, 2,75 dl room, 1 el bruine rum, Voor het deeg: 150 g bloem, 1 el poedersuiker, een snuifje zout, 75 g boter, 50 g fijngehakte pecannoten, 1 eierdooier, 1-2 el koud water, 1 eiwit.
Bereidingswijze;
Maak eerst het deeg: meng de bloem met de poedersuiker en het zout. Wrijf er de boter door. Voeg de pecannoten, eierdooier en het water toe. Meng snel tot een glad deeg. Zet 30 minuten koel weg.
Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg dun uit en bekleed er een diepe taartvorm van 21 cm doorsnede mee. Prik gaatjes in het deeg en bestrijk met het losgeklopte eiwit. Bak 25 minuten.
Stoom de pompoen gaar en pureer. Meng met de eieren en eierdooier. Verwarm de siroop, suiker naar smaak, specerijen en room tot een homogeen mengsel. Roer door de pompoenpuree en voeg de rum toe. Giet in de taartvorm en bak nog 35 à 40 minuten tot de vulling net gestold is. Serveer lauw of op kamertemperatuur. bron;weekendknack.rnews
Vrouwen die wat meer pit in de slaapkamer willen, kunnen best een pompoentaartje bakken. Dat is volgens onderzoekers een garantie voor sekssucces.
De geur van pompoentaart haalt net als bij lavendel angst en stress weg, waardoor de mannen meer open staan voor seks. Bovendien zit er in pompoenzaden heel wat zink, wat het testosteronniveau in het lichaam van mannen verhoogt. Pompoentaart wordt in Amerika traditioneel gebakken bij Thanksgiving.
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:pompoentaart,
Groenten uit ondergelopen moestuin niet opeten
"Groenten uit ondergelopen moestuin niet opeten"
Mensen die hun groententuin onder water zagen lopen tijdens de recente watersnood, mogen die groenten niet meer opeten. Dat melden de Coreliokranten op basis van informatie van het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid.
In vervuild beek- en rivierwater, plus rioolwater en overstroomde septische putten zitten bacteriën, virussen en micro-organismen die achterblijven als het water wegtrekt en die eventueel ziekteverwekkend kunnen zijn. Hetzelfde water kan chemisch vervuild zijn door bijvoorbeeld overstroomde stookolietanks.
Naar containerpark De groenten uit de ondergelopen tuinen zijn daardoor niet meer geschikt voor consumptie. Ze mogen zelfs niet meer gecomposteerd worden, zegt het agentschap. Afvoeren naar een containerpark is dan ook de aangewezen optie.
Bovendien mag de groentetuin in de lente niet zomaar opnieuw in gebruik worden genomen. Er moeten eerst grondstalen worden genomen om uit te maken hoe zwaar de eventuele vervuiling is.
Putten schoonmaken Tot slot mag het putwater niet zomaar gebruikt worden als drinkwater. De putten moeten worden schoongemaakt, ontsmet en de kwaliteit van het water moet eerst worden geanalyseerd, luidt het.
(belga/tw)hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:groenten,
25-11-2010
Aardappel met zure room en haringkaviaar
Aardappel met zure room en haringkaviaar
voor 4 personen: 4 aardappelen, 50 g zure room, 6 sprietjes bieslook, fijngesneden, peper en zout, 80 g haringkaviaar (avruga).
Bereidingswijze: Kook de aardappelen in de schil, snijd de kanten af en haal met behulp van een lepel de aardappel leeg.
Meng de aardappelpulp met zure room en bieslook.
Bewaar wel enkele sprietjes voor de afwerking.
Breng op smaak met peper en zout.
Vul de aardappel weer op.
Werk af met de haringkaviaar en een sprietje bieslook.
600 g zeeduivelfilets, 500 g knolselder, 100 g groene linzen, 10 dl groentebouillon, 1 ui, olijfolie, bieslook, zout.
Bereidingswijze : (25 + 7 minuten)
Schil de knolselder en snijd in gelijke stukken. Kook gaar in 4 dlgroentebouillon. Mix de knolselder met zijn kookvocht tot een gladde puree. Breng op smaak met olijfolie en zout.
Versnipper de ui en stoof glazig in olijfolie. Spoel de linzen grondig in koud water. Voeg de linzen bij de ui, giet er 6 dl groentebouillon bij en laat langzaam, zonder deksel, garen. Ontvlies de zeeduivelfilets grondig. Stoom ze gaar, versnijd in 12 gelijke stukken. Kruid met zout.
Smeer de puree uit op het bord, schik 3 keer de linzen met de zeeduivel erop.
Werk af met versneden bieslook.
Tip :
Linzen behoren tot de peulvruchtenfamilie. Ze zijn klein, plat en halfrond en bestaan in verschillende kleuren. De meest bekende soorten zijn de grauwe (grijs-bruine) linzen en de groene linzen. In dit gerecht worden de groene linzen Du Puy gebruikt.
De verkoop van havermoutvlokken stijgt snel in Groot-Brittannië. Het Britse volk herontdekt het gezonde ontbijt met havermoutpap, voornamelijk omdat dit goedkoop is.
Voordelen Sinds januari 2009 verdubbelde de verkoop van havermout. Verschillende celebs als David Cameron, Demi Moore en Kate Moss gaven al toe verzot te zijn op havermoutpap. Het is goedkoop en gezondheidsexperts zeggen dat dit de ideale optie is voor een gezond ontbijt. Het is rijk aan vezels en proteïnes, het verteert traag, waardoor je langer een voldaan gevoel hebt. Havermout verlaagt de cholesterol, zorgt dat het lichaam meer testosteron aanmaakt, wat goed is voor de seksdrift van mannen. Volgens sommigen is de economische crisis verantwoordelijk voor de plotse populariteit van havermoutpap. Het is een van de goedkoopste voedingsmiddelen, zeker wanneer je dit met water klaarmaakt kost het haast niets.
Mooier Voedingsexperte Amanda Ursell: "Havermout voorkomt dat cholesterol in het lichaam geabsorbeerd wordt, het bevat relatief weinig calorieën en maakt je huid nog eens mooier dankzij de mineralen die er in zitten.
(ep)bron;hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:havermout,
Pel de tomaten, snijd in plakken. Pel de knoflook en wrijf er een kom mee in. Doe de tomaat in de kom en bestrooi met fijngehakte sjalot. Meng olie met azijn, peper en zout en giet over de tomaten. Laat 20 minuten staan en serveer met de kaas en de radijsscheuten.
1 pak spliterwten (500 g),300 g hamlappen,1 schouderkarbonade, 1 speklapje,1 dunne prei, fijngesneden,1/2 struik bleekselderij, fijngesneden,1 winterpeen, in kleine blokjes, 1 grote aardappel kruimig, geschild en in blokjes, 2 laurierblaadjes,2 uien, gesnipperd,1 rookworst.
Bereiden
stap 1. Was de spliterwten in een pan. Breng de erwten met 2 liter koud water, zout naar smaak, de hamlappen, de karbonade en het speklapje aan de kook. Laat het geheel 30 minuten op laag vuur koken.
Stap 2. Schep het schuim regelmatig van de soep af en roer af en toe goed door. Schraap dan ook even over de bodem van de pan; zo voorkomt u dat de soep gaat aanbranden.
Stap 3. Voeg de prei, de bleekselderij (bewaar wat van het groene blad), de winterpeen, de aardappel, de laurier en de ui toe en laat de soep nog 30 minuten zachtjes koken. Roer ook nu weer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
Stap 4. Dreigt de soep toch aan te branden, voeg dan een beetje warm water uit de kraan toe (100 ml om te beginnen). Voeg zout en (versgemalen) peper naar smaak toe.
Stap 5. Haal de hamlappen, de karbonade en het spek uit de pan en snijd het vlees in kleine blokjes of reepjes. Snijd de worst in plakjes en roer deze met het vlees door de soep. Laat de soep nog ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
Stap 6. Schep de soep in vier (voorverwarmde) kommen. Strooi de bleekselderijblaadjes erover.
Tip Gooi nooit de gele blaadjes van de bleekselderij weg! Die gebruik je om de soep te garneren. De groene blaadjes worden knapperig als je ze even in ijskoud water legt.