Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
09-11-2009
Proef Antwerpen
Proef Antwerpen 8 Antwerpse wijken en hun keukens
Erik Verdonck is freelance journalist en fotograaf en werkt onder meer voor Culinaire AMBIANCE, Touring Explorer en Grande. Hij is de auteur van boeken als Just Baking, Puur Bru, Upignac, Kasteelkeuken met Felix Alen en Brood en spelen.
Met mes en vork, met stokjes of uit het vuistje: in Antwerpen vindt u altijd iets heerlijks en verrassends om de kleine honger of grote trek te stillen. Dit boek gaat buiten de platgetreden paden en kleurt buiten de lijntjes van de jongste hype. Proef Antwerpen duikt de meest typische (volks)wijken in en gaat op zoek naar specifieke culinaire tradities.
Bekijk dit boek niet als een culinaire gids, wel als een bron van inspiratie. Proef Antwerpen geeft u zin om de minder bekende wijken te exploreren. Dat kan perfect te voet of met de fiets, omdat Antwerpen nu eenmaal 'een groot dorp' is. Proef Antwerpen is een boek over eten en drinken, over kleurrijke buurten, over mensen en over samenleven.
Auteur; Erik Verdonk Uitgever; Linkeroever Uitgevers NV bron; linkeroeveruitgevers.be
Venetië peperduur? Als je eventjes van de platgetreden paden afwijkt vind je heel veel charmante én betaalbare adresjes. Zo verbleven wij een week bij Santa Lucia, een schitterend gelegen maar rustig pension op een boogscheut van het station. Het ligt ook dicht bij de vaporettostop én naast de niet-toeristische Cannareggiowijk.
Het leuke is dat we 's avonds in de buurt ook verschillende lekkere restaurantjes ontdekten, waar we voor zeer redelijke prijzen konden eten. Aan de achterkant van het pension had je bovendien een snoezig stadsparkje mét speeltuintje, een zeldzaamheid voor Venetië. Ook de eigenaars zijn uiterst behulpzaam en staan altijd klaar om je (in het Engels) te voorzien van praktische tips. In het straatje van het pension kun je bovendien samen met de locals genieten van de beste cappuccino van Venetië onder het waakzame oog van de bekendste Italiaanse filmsterren.
In Zweden genieten van prachtige sneeuwlandschappen en de kookkunsten van een echte wildernischef. Dat zijn de basisingrediënten van een actieve negendaagse groepsreis waarin Zweedse culinaire toppers worden afgewisseld met avontuurlijke winteractiviteiten zoals wandeltochten, sneeuwschoenwandelen en een hondensleetocht. Je verblijft op een gemoedelijke gastenboerderij. Gastvrouw Eva bereidt samen met de Nederlandstalige wildernischef Peter kampvuurgerechten met lokaal geteelde ingrediënten. Avontuurlijke culinaire wintertrip in Zweden, met vertrek op 20 februari 2010, voor 1.820 euro per persoon, alles inbegrepen.
Chef De Koopvaardij wint kookwedstrijd Prosper Montagné
Chef De Koopvaardij wint kookwedstrijd Prosper Montagné
Tim Meuleneire, eigenaar en chef van restaurant de Koopvaardij in Stabroek, heeft in Brugge de Belgische finale gewonnen van de prestigieuze kookwedstrijd Prosper Montagné. Hij werd uitgeroepen tot Eerste Kok van België 2010. De titel van Eerste Wijnschenker van België 2010 gaat naar Willem Van de Broeck van restaurant Cuistot uit Lier.
De finale in de hotel- en toerismeschool Spermalie in Brugge was een strijd tussen getalenteerde en ambitieuze professionelen. Tim Meuleneire kreeg in 2007 al één ster in de Michelingids. Willem Van de Broeck won eerder de prijs Jong Sommelier Award of Exellence. In de strijd om de titel Beste Kok van België 2010 werd Christophe Nachtergaele uit Landegem tweede en Gaétan Pelletti van restaurant Chez Gaétan in La Louvière derde.
Bij de competitie voor de titel Beste Wijnschenker van België 2010 veroverde Kris Lismont van restaurant Ambrozijn in Borgloon de tweede plaats en Steven Wullaert van restaurant Jan Van den Bon uit Gent de derde plaats. (belga/adv)
bron; demorgen.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
Varkenshaasje met bier
Varkenshaasje met bier
Ingrediënten:
voor 4 personen: 1 varkenshaasje, olijfolie, 2 sneetjes Corsendonk kaas brunoise, notensla, 1 plak Ganda ham, verse rozemarijn, broccoli- en wortelpuree, 1 dl vleesbouillon, 2 dl bruin Corsendonk bier, Nazareth boter, sausbinder
Bereiding: Bak het varkenshaasje rondom bruin in olijfolie en een beetje Nazareth boter. Laat nog enkele minuten verder garen. Snijd het varkenshaasje in medaillons. Leg op elk vleesstukje een op maat gesneden plakje kaas en laat smelten in de oven. Leg daarop een blaadje notensla. Verwarm de groentemengeling in een eetlepel olijfolie. Laat voor de saus de jus van het varkensvlees en het bier even inkoken. Dik de saus eventueel met een beetje sausbinder.
Schenk een sausspiegel op warme borden en schik er het vlees, de groentemengeling, de broccoli- en wortelpuree op. Versier de puree met een takje rozemarijn. Leg op de brunoise een plakje Ganda ham dat gedurende 15 min. op 50°C werd gedroogd - om het geheel af te werken.
Romige priorijkaas uit de Antwerpse Kempen.
Streekbeschrijving : Antwerpse Kempen
Dranken : Corsendonk bier
Tip : aperitiefhapje, op de boterham en in gerechten
Koekjesfabrikant Jules Destrooper blaast dit jaar 123 kaarsjes uit. De amandelbroodkoekjes van de gelijknamige oprichter, die startte als banketbakker, vielen zo in de smaak dat Destroopere uitgroeide tot een heus familiebedrijf.
Intussen staat achterkleinzoon Peter Destrooper aan het roer. Als een van de enigen kent hij de recepten, die door de jaren heen onveranderd gebleven zijn. Om die geheim te houden, gebeurt het maken van het deeg volledig automatisch. De 160 werknemers kennen hooguit de nummers waarmee de recepten worden aangeduid.
Elke dag rollen er bij Destroopere 3 miljoen koekjes van de band. Een kwart daarvan is voor de Belgische markt. De rest wordt verdeeld over 75 landen, van Canada tot Zuid-Afrika. Heel wat koekjes van Destroopere zijn inmiddels uitgeroepen tot streekproduct van de Westhoek.
FotoMarco Mertens bron; destandaard.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
Broodje met St Maarten Light X-tra
Broodje met St Maarten Light X-tra
Ingrediënten: voor 2 personen: 2 rechthoekige roggebroodjes, 2 schijfjes ingelegde rode biet, 3 takjes dille, 50 g komkommer, 1 theelepel geraspte mierikswortel, 100 g yoghurt, rode krulsla, 2 sneden St Maarten Light X-tra, peper en zout
Calorieën: 150 Kcal/persoon
Bereiding: Meng de yoghurt met komkommerblokjes, een eetlepel geraspte mierikswortel, fijngehakte dille en een beetje peper en zout. Snij de 2 broodjes in de lengte door en bestrijk ze met deze dressing. Beleg 2 helften met St Maarten Light X-tra, enkele schijfjes ingelegde rode biet en een blaadje rode krulsla. Sluit het broodje en genieten maar ..
Bereidingstijd: 10 min.
St Maarten Light X-tra
Dit is echt een light kaas om van te genieten en bereid volgens een traditioneel Kempisch gerecht. Hij biedt al het goede van de Original maar heeft een vollere, geraffineerde smaak. Uiterst geschikt voor de de caloriebewuste fijnproever.
Streekbeschrijving : Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen.
Bijkomende smaak : volle, geraffineerde smaak
Tip : echte lichte delicatesse voor alle gelegenheden: in sneetjes bij het ontbijt, in blokjes voor in een gezond slaatje, in een croque of geraspt op pizza's, lasagnes, spaghetti.
Kippenbillen gemarineerd in kerrie-yoghurt met gezouten witte kool
Kippenbillen gemarineerd in kerrie-yoghurt met gezouten witte kool
Snijd de witte kool in flinterdunne reepjes. Doe ze in een kom en strooi er flink wat zout overheen. Laat enkele uren rusten in de koelkast. Het best doe je dit al een dag op voorhand. Haal met een dunschiller de schil van de citroen, maar druk niet te hard. Het is de bedoeling zo weinig mogelijk wit aan de schil te hebben, want dit smaakt bitter. Snijd de citroenschil in stukken. Meng de schillen met de gesneden rozemarijn, het kerriepoeder, peper en zout door de yoghurt. Snijd de billen in 2 en leg ze minstens enkele uren in de marinade. Leg de kippenbillen op een ovenrooster en bak zo'n 20 minuten in een oven op 170°C. Verlaag indien nodig de temperatuur omdat de yoghurt snel verbrandt. Spoel intussen grondig het zout uit de kool en laat uitlekken. Breng de kool op smaak met het sap van een halve citroen, een scheutje olijfolie, gesneden bieslook en peper en zout. Schik de kool op een bord, leg er de kip op en werk af met verse kruiden naar keuze.
Recept van Geert Van Der Bruggen (Lijsterbes in Berlare)
Ingrediënten Voor 4 personen:
4 kippenbout
500 g witte kool
250 ml yoghurt
1 citroen
bieslook
rozemarijn
1 eetlepel kerriepoeder
peper
zout
bron; vlam.flandria.be
Categorie:WILD & GEVOGELTE
07-11-2009
TOMATENSOEP M/BALLETJES
TOMATENSOEP
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kleine ui (fijngesneden)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 kg rijpe tomaten (i/stukken)
- 2 takjes peterselie
- 2 takjes selderij
- 1 takje tijm
- 1 blaadje laurier
- 7 dl groenten- of kippenbouillon
- 200 g rundergehakt
- zout & peper
- nootmuskaat
- ½° verkruimelde beschuit
- 2 eetlepels fijngesneden basilicumblaadjes
- 1 dl slagroom
Bereiding:
- bak de ui 4 à 5 min i/d olie
- voeg de tomaten, peterselie, selderij, tijm, laurier & bouillon toe
- kook de soep 20 à 30 min o/e zacht vuurtje
- verwijder de kruiden & pureer de soep i/e draaizeef (passevite)
- verwarm hem opnieuw
- breng op smaak m/peper & zout
- meng het gehakt m/zout, peper, nootmuskaat, beschuit & basilicum
- vorm hiermee de balletjes
- verwarm ze 4 à 6 min i/d soep
- klop de room lobbig en roer hem luchtig door de soep
Is het u opgevallen dat alle producten waar we in onze kindertijd verknocht aan waren geel of rood zijn ? Akkoord, niet allemaal. De koe van Milka is paars, maar laten we deze uitzondering even achterwege. Het is toch opvallend, niet ? Als we de zwarte beertjes en muizen (degene die het laatst worden opgegeten en dus het langst in de verpakking blijven) meetellen, kunnen we de Belgische vlag vormen. Voorbeelden van rode producten zijn : mignonettes, chocolade met nootjes, de speculaas van LU, aardbeien, grenadine, aardbeienconfituur van Materne. De gele producten zijn onder andere : Kwatta,, Napoleonsnoepjes, Maya de bij, Marsupilami en uiteraard Cécémel. Cécémel is de 'enige echte', dat staat op de fles. De fles bestond lang voor het tretrapak en andere drankverpakkingen. Ze is trouwens veel leuker om te schudden, omdat men ziet hoe de melk en de chocolade zich vermengen. Wat mij altijd heeft gefascineerd, is de druivensuiker. Ik heb altijd gedacht dat het gezond was zoals het druivensap voor de zieken dat men bij de apotheker kocht. Er bestaat nu ook Cécémel Light, maar dat valt me tegen. Volgens mij is Cécémel de sportdrank bij uitstek, de man met het skateboard is het beste bewijs. Hoe kan een light-drankje voldoende kracht geven ? Net genoeg tot aan de bushalte ! En dan nog !
bron; skynet.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
Bosbessen-citroenmuffins
Bosbessen-citroenmuffins
Ingrediënten
- 175 g roomboter - 120 g amandelpoeder - 0.5 citroenschil - 200 g poedersuiker - 100 g bloem - 5 eiwit - 200 g bosbessen
Bereiding;
Laat de boter langzaam smelten in een pan tot hij goudbruin van kleur is. Doe de amandelen, geraspte citroenschil, poedersuiker en bloem in een schaal. Meng goed. Roer de eiwitten erdoor. Schenk de gesmolten boter erbij en meng alles goed door elkaar.
Schenk het beslag in muffinvormpjes. Leg de bosbessen erbovenop. Bak de muffins ca. 15 minuten op 200 °C of tot ze goudbruin van kleur zijn. Laat de muffins op een rooster afkoelen.
bron; skynet.be
Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
Minikroketjes met Noordzeegarnaal
Minikroketjes met Noordzeegarnaal
Ingrediënten
- 1250 g Noordzeegarnaal (ongepeld) - 100 g kaas - 250 g paneermeel - 200 g bloem (tarwebloem) - 2 eiwit - 2 eierdooier - 75 g boter (bakboter) - 1 dl room - 2 citroen - 1 bosje peterselie - 1 cl olijfolie (extra vierge) - 0 peper - 0 zout - 10 dl water
Bereiding;
De garnalen pellen. De koppen en schalen met het water aan de kook brengen, 20 minuten laten sudderen en de garnaalfumet door een neteldoek zeven.Een roux bereiden met de boter en de helft van de bloem. De hete garnaalfumet erdoor mengen en onder voortdurend roeren inkoken tot een dikke gladde saus.De room en de eierdooiers loskloppen en bij de kokende saus voegen. Opnieuw aan de kook brengen en onmiddellijk van het vuur halen. De gemalen kaas en het citroensap erdoor mengen, op smaak brengen met peper en zout, de garnalen erdoor mengen en een nacht in de koelkast laten opstijven.
De garnaalbereiding tot kleine balletjes rollen. Het eiwit loskloppen met een scheutje olie, een weinig water, peper en zout. De balletjes door de resterende bloem wentelen, even afkloppen, in het eiwit dompelen en door het paneermeel halen.De garnaalballetjes 6 minuten in hete olie frituren.De peterselieplukjes eveneens kort in de hete olie frituren en kruiden met zout.De minigarnaalkroketjes serveren met de gefrituurde peterselie, een schijfje citroen en sliertjes citroenschil.
De ui in ringen snijden en goudgeel bakken in de boter.De champignons schoonmaken en in kleine stukjes snijden. De tomaten onderdompelen in kokend water en vervolgens laten schrikken in koud water. De tomaten pellen, ontpitten en in kleine stukjes snijden.De champignons en de tomaten bij de gebakken ui voegen. Op smaak brengen met tomatenpuree en ketchup. De augurkjes fijnhakken en bij het groentemengsel voegen.Het gebraad aan alle kanten dichtschroeien in hete boter en kruiden met peper en zout. De verse groene peper pletten en samen met het gebraad in de braadslee leggen.
In een goed voorverwarmde oven laten bakken op 190 graden gedurende 15 minuten.Het vlees uit de oven nemen, de braadjus afgieten en het vlees flamberen met vodka.De braadjus inkoken met de zure room en de mosterd. Het gebraad op een schotel leggen, de champignons eromheen scheppen en alles overgieten met de zure roomsaus.Nog 5 minuten in de oven zetten en serveren met aardappelgratin.
bron; skynet.be
Categorie:VLEESGERECHTEN,
Appelflap
Appelflap
4 bladerdeegrondjes (15 cm doorsnede)
8 eetlepels koude appelmoes
1 eigeel
½ dl water
BEREIDING;
Leg de bladerdeegrondjes voor je. Haal het bladerdeeg altijd op het allerlaatste ogenblik uit de koelkast. Anders kan je er niet goed mee werken.
Schik de appelmoes in het midden. Let op dat je niet te veel gebruikt, want bij het opwarmen zal de appelmoes altijd een weg naar buiten zoeken en uit de flap lopen. Zorg ervoor dat de appelmoes koud is. Met warme appelmoes creëer je een stoomoventje en dan zal de appelmoes zeer snel naar buiten willen en uit het deeg lopen.
Plooi het bladerdeeg dicht. Plooi de rand om en druk nog eens extra met een vork zodat de appelflap goed gesloten is en de appelmoes er niet uit kan.
Meng het eigeel met het water. Smeer de appelflap in met het eigeelmengsel zodat bij het bakken een mooi bruin korstje ontstaat.
Bak de flappen 10 tot 15 minuten op 180°C.
Recept uit 'SOS Piet 3'. 144 blz. Lannoo. 18,95 euro.
NVT bron; nieuwsblad.be
Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
Chocoladefeest van start in Amsterdam
Chocoladefeest van start in Amsterdam
Amsterdam staat in het teken van chocolade.
Voor de tweede keer gaat in Amsterdam zaterdag het festival Choca van start. Twee weken lang staan circa zeventig restaurants en organisaties in de hoofdstad in het teken van chocolade.
Minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking opent het festival door in de Amsterdamse haven een lading duurzaam geproduceerde cacao uit Ivoorkust binnen te loodsen. Volgens de organisatie heeft Amsterdam de grootste cacaohaven ter wereld.
Tot 22 november stellen verscheidene restaurants een speciaal chocolademenu samen. Liefhebbers kunnen bij chocolaterieën in de hoofdstad chocola en bonbons leren maken. Ook zijn er wandel en fietstochten waarbij deelnemers iets leren over de geschiedenis van cacao in Amsterdam.
In Amstelveen vindt het bekende festival Salon du Chocolat plaats. Dat werd al eerder gehouden in Parijs, Tokio en New York. Onder meer presenteren chocoladeproducenten hier hun eigen producten.
De Amsterdamse haven is een van de hoofdsponsors van het evenement. Met het festival wil de haven haar vooraanstaande rol in de wereldwijde cacaoindustrie benadrukken. Jaarlijks komt er ongeveer 600 miljoen kilo cacaobonen binnen, vooral uit Ivoorkust en Ghana. Deze bonen worden in de Zaanstreek verwerkt tot halffabrikaten voor de chocoladeindustrie in Europa en de Verenigde Staten.
bron; refdag.nl
Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
12 appels geproefd: voor de dorst en voor zoveel meer
12 appels geproefd: voor de dorst en voor zoveel meer
Kok Jeroen De Pauw vergelijkt en geeft lekkere tips
Appeltjes voor de dorst, appeltjes voor de smaak, voor moes of voor een slaatje met geitenkaas. Voor elk soort gerecht is er wel een appel op de markt. Jeroen De Pauw stapte naar de supermarkt, kocht en proefde de populairste appelrassen, en gaf zijn lekkerste tips prijs.
Granny Smith: voor sorbet
Omschrijving: Als ik een Granny Smith zie, denk ik meteen aan een heel cleane witte kamer met felgroene, frisse accenten. Een zeer harde appel met een al even harde schil. De smaak is zo zuur dat het bijna een groente is. Persoonlijk ben ik er niet echt een liefhebber van. Tip van Jeroen: Goed te gebruiken om sorbet van te maken.
Elstar: voor moes
Omschrijving: Een appel zoals je ziet op kindertekeningen. Hij ziet er ideaal uit. De smaak is heel zoet maar het vruchtvlees is een beetje zanderig. Geen krokante appel met andere woorden. Tip van Jeroen: Is geschikt als eetappel of om te verwerken in gerechten. Zal snel tot moes verkoken.
Cox: voor fruitpap
Omschrijving: Een klein herfstappeltje met een kort steeltje. Is zacht van structuur. Hij ruikt ontzettend lekker, zon appel in de fruitschaal vult de hele kamer met een heerlijke geur. Redelijk zoet van smaak. Tip van Jeroen: Goed om te verwerken in de keuken en zeer geschikt in verse fruitpap.
Royal Gala: voor kinderen
Omschrijving: De verpakking vermeldt eetappel voor kinderen. Wellicht omdat het een kleine appeltje is dat er mooi uitziet. De schil voelt zeer zacht aan, maar is tegelijk hard om in te bijten. Heel erg zoet van smaak. Tip van Jeroen: Behalve om in de brooddoos van de kinderen te stoppen, is deze zich, omdat hij zo klein is, ook zeer geschikt om te vullen met veenbessen in de oven.
Jonagored: voor tussendoor
Omschrijving: Mooie blozende appel. Eentje waar je stevig de tanden in kan zetten, kraakt lekker als je er in bijt. Is zoet met voldoende zure smaak. Stevig vruchtvlees. Aan het klokhuis kan je bij elke appel zien of hij bevroren is geweest. Als het klokhuis snel bruin wordt, betekent dat dat de appel een beetje te lang in de vriezer heeft gelegen. Tip van Jeroen: De perfecte eetappel, maar ook heel geschikt om te verwerken in een slaatje.
Cox Orange: om te bakken
Omschrijving: Veel zuurder dan de klassieke Cox met een lange steel. Voor mij persoonlijk veel lekkerder. Maar het is natuurlijk wat je graag hebt. Is helemaal niet melig van structuur. Tip van Jeroen: Ideaal om te bakken in de pan. Bak eerst wat spek, doe daar de appels over en bak even aan, en doe er dan flink wat bruine suiker over die je laat karameliseren. Heerlijk.
Braeburn: voor appelsap
Omschrijving: Appel met een zware ecologische voetafdruk, hij komt helemaal overgevlogen uit Nieuw-Zeeland. Tenminste de soort die ik in de supermarkt vond. Een heel sappige en zoete appel, absoluut niet melig. Tip van Jeroen: Geschikt om appelgelei van te maken. Dankzij het vele sap ook goed voor in de centrifuge om een lekker, vers appelsap te maken.
Pink Lady: voor bloedworst
Omschrijving: De Pink Lady valt in de supermarkt meteen op door de hartvormige roze sticker. De kleur van de appel gaat van pastelroze naar rood gecombineerd met groen. Het is een sappige appel, niet overdreven zoet. Tip van Jeroen: Lekker bij bloedworst. Fruit een ui aan en voeg de appelblokjes toe. Bak al roerend zon vijf minuten, voeg de plakjes bloedworst toe en breng op smaak.
Belgica: voor in currysaus
Omschrijving: Zelden een appel vastgehad die zo lekker ruikt. Het is alsof je een heel frisse was ruikt, ik meen zelfs een streepje passievrucht waar te nemen. Heeft een zeer mooie kleur maar een redelijk vettige schil. De smaak is heel speciaal, ik proef er een beetje zoethout in. Niet hard van structuur, dus niet echt een bewaarappel. Tip van Jeroen: Behalve als eetappel kan je deze ook goed verwerken in currysaus.
Boskoop
Omschrijving: De stoofappel bij uitstek. De schil is mooi blozend. Als je er in bijt, proef je meteen de echte appelmoessmaak. Hij bevat het juiste zuurgehalte voor een lekkere compote. Tip van Jeroen: Appelmoes kan je snel en eenvoudig maken in de microgolfoven. Je schilt de appel, snijdt hem in stukken, voegt een beetje suiker toe en zet hem zes minuten in de microgolfoven. Omroeren en klaar.
Jonagold: voor in slaatjes
Omschrijving: Zeer mooie, blozende appel. De moeder van de Jonagored. Een echte zoete eetappel met veel tannines. Tip van Jeroen: Heerlijk bij een slaatje met geitenkaas en honingdressing.
Golden: voor in rode kool
Omschrijving: Een eetappel - in de zin dat er veel eten aan is. Veel vruchtvlees en een klassieke groene appel met spikkeltjes. Je moet hem wel meteen opeten als je hem koopt, want hij is niet geschikt om te bewaren. Voor mij iets te zanderig van structuur. Tip van Jeroen: Zeer goed te gebruiken in rodekool.
Reinilde Bleys, bron; nieuwsblad.be
Foto's Joke
Foto's Joke
Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
06-11-2009
Peer uit de oven met marsalakaramel en Frangelicosabayon
Peer uit de oven met marsalakaramel en Frangelicosabayon
Ingrediënten;
Voor 4: 4 rijpe maar stevige doyenné- of passe crassaneperen 1 sinaasappel 2 el suiker, gemengd met zaadjes van ½ vanillestokje 4 takjes rozemarijn
Voor de karamel: 200 g suiker 1 dl water 1,5 dl marsala
Voor de sabayon: 4 eierdooiers 4 el suiker 1 fijngemalen tonkaboon 8 el Frangelico (hazelnotenlikeur)
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C. Snij een plakje van de peren, zodat ze rechtop blijven staan. Verwijder het klokhuis langs onderen. Haal de schil van de sinaasappel met een dunschiller en stop 2 repen, ½ el vanillesuiker en 1 takje rozemarijn in elke peer. Pers de sinaasappel, zeef het sap en giet over de peren. Dek af met aluminiumfolie en bak 10 min.
Maak een goudbruine karamel met de suiker en het water. Blus met de marsala en roer glad. Giet over de peren en bak nog 40 min. (zonder folie) tot de peren gaar zijn. Bedruip regelmatig. Maak een sabayon met de eierdooiers, suiker, gemalen tonkaboon en likeur. Serveer bij de warme peren en werk af met een snuifje tonkaboon.
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
Jefkes peren, lavendel en Scorpion crème brûlée
Jefkes peren, lavendel en Scorpion crème brûlée
Ingrediënten ;
500 gr Jefkes peren, geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes gesneden 100 ml Schorpion schuimwijn 375 ml room 1 theelepel lavendel bloemen 5 grote eierdooiers, losgeklopt 2 eetlepels suiker indien de peren niet heel zoet zijn. Ruw rietsuiker
Bereiding;
Verwarm de oven voor op 150°C. Doe de blokjes peer met de lavendel in een pan met een eetlepel water en laat afgedekt, over een zacht vuur koken tot ze volledig gaar zijn. Laat even afkoelen en pureer de peren en lavendel.
Neem 150 ml van de perenpuree en meng die met de eierdooiers, room en schuimwijn en voeg er, indien nodig, suiker aan toe. Giet het mengsel door een fijne zeef en verdeel over 4 grote of 8 kleine ramekins. Plaats de ramekins in een diepe ovenschaal en giet er heet water in zodat de ramekins ten minste de helft onder water staan.
Bak in de voorverwarmde oven tot wanneer de buitenkant van de crème stevig is maar het midden nog wobbelig is. Haal de ramekins uit het water en laat afkoelen. Plaats in de ijskast tot net voor het serveren. Strooi een dun laagje ruw rietsuiker over elke crème. Karamelliseer de suiker met een gasbrander, laat even afkoelen en serveer.
kok; Lut De Clercq bron; streekproduct.be
Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
05-11-2009
De quichecampagne
De quichecampagne
Een quiche is een gezouten taart met een vulling gebaseeerd op geklopte eieren en room. Het gerecht is oorspronkelijk afkomstig uit Lotharingen, heeft naast eieren en room ook buikspek als onmisbaar ingrediënt en groeide uit tot een klassieker van de Franse keuken.
De bereiding van iedere quiche begint met de samenstelling van het deeg. Voor één kilo deeg (goed voor vier quichebodems) neem je 500 gram volkorenbloem, 500 gram witte bloem, 250 gram boter, 2 eieren, een halve liter halfontvette melk en een mespunt zout. (Als het vochtig is, gebruik dan minder melk.) Al deze ingrediënten worden in een kom gedaan en gemengd met de hand of met de machine. Hoe sneller de ingrediënten verwerkt zijn tot een homogene massa, hoe gewilliger het verkregen deeg zich laat verwerken.
Het deeg rol je uit tot een dikte van één millimeter (hoe fijner, hoe beter). Vervolgens smeer je een springtaartvorm met uitneembare bodem (liefst bekleed met antikleeflaag en diameter van 30 centimeter) dun in met boter, waarna bodem en wanden met deeg worden bedekt. Het deeg komt tot over de rand en wordt vervolgens aan de bovenkant van de rand afgesneden. Dan komen de gekozen groenten in de vorm en vervolgens het eierbeslag. Om het beslag te laten zakken, schudt men de vorm licht. Dan gaat de vorm in de oven en wordt de taart gebakken, 25 minuten op 200 à 230° C. De quiche is klaar als het beslag gestold is en bij schudden stevig in de vorm ligt.
Het veiliger is om de quiche in de vorm gedeeltelijk te laten afkoelen en pas dan de vorm te verwijderen: zo blijft de korst intact.
Quichegeheimen
Voor een goede quiche heb je in eerste instantie goede producten nodig, zoals fijn deeg, eersteklas eieren, room of melk, groenten en verse kruiden.
Hoe dikker het deeg en hoe meer beslag, hoe machtiger de quiche is. Een hedendaagse, lichte quiche is gebaseerd op veel groenten en weinig deeg en beslag.
Om een quiche lichter te maken, kan je de room vervangen door halfontvette melk. Bij een quiche Lorraine vervangt men vet buikspek door mager spek of magere ham.
Voor de samenstelling van het beslag meng je de ingrediënten zo snel mogelijk: hoe korter het mengproces, hoe makkelijker het deeg zich laat uitrollen en vormen.
Het deeg is klaar voor gebruik, wanneer het niet meer aan de handen plakt en je makkelijk een bol of worst kan vormen.
Het deeg wordt zo dun mogelijk uitgerold: hoe fijner, hoe beter.
Kies als bakvorm liefst een springvorm bedekt met antikleeflaag.
Een quiche is gaar wanneer de saus gestold is en bij het schudden van de vorm stevig blijft.
Laat na het bakken de quiche gedeeltelijk afkoelen en verwijder pas dan de vorm.
Bij een quiche horen een frisse, gemengde salade, aangemaakt met een eenvoudige vinaigrette en een glas lichte rode of witte wijn of cider.
Quiche tartiflette
Ingrediënten
Voor 4 personen: taartvorm (liefst met antikleeflaag, 30 cm doorsnede) 250 g kruimeldeeg 4 à 5 gekookte aardappels (bij voorkeur Belle de Fontenay) 1 grote ui 100 g gerookt mager spek, in blokjes gesneden 1 hele reblochonkaas zout, peper 1/2 l halfvolle melk 4 eieren 50 g bloem
Bereidingswijze
Vet de vorm in met gesmolten boter. Rol het deeg uit tot 1 millimeter dik en bekleed bodem en wanden van de vorm. Snij het deeg aan de bovenkant van de rand af. Kook de aardappels. Snij de ui fijn en stoof in vetstof. Snij de aardappels in plakken. Leg deze op de bodem van de vorm. Kruid met peper en zout. Verdeel de gestoofde ui, het spek en de versneden kaas over de aardappels. Meng de melk en de bloem en voeg al kloppend de eieren toe. Giet de saus in de vorm en zet alles 20 tot 25 minuten in een voorverwarmde oven van 200 tot 230° C. De quiche is klaar wanneer de saus is gestold.
Quiche van Leffe Radieuse
Ingrediënten
Voor 4 personen: Het deeg : 500 g bloem 30 g boter 10 g zout 2 flesjes Leffe Radieuse De vulling : 4 stukken prei 40 g boter 100 g Ardeense ham 1/2 liter room 8 eieren 1 flesje Leffe Radieuse muskaatnoot zout en peper.
Bereidingswijze
Doe de bloem in een kom en doe de boter en het zout in het midden. Voeg hier ongeveer de helft van het bier aan toe tot het deeg kneedbaar wordt. Let er evenwel op dat het deeg voldoende vast blijft. Zet het deeg een nachtje weg in een vochtige doek, op een koele plaats.
Snij de volgende dag het wit van de prei zeer fijn en doe het in de pan waarin je de 30 g boter hebt laten smelten. Goed omroeren, de prei niet laten verkleuren en er een beetje Leffe Radieuse bij doen. Alles zachtjes laten stoven in een gesloten pot. Na het stoven geen vocht meer toevoegen ! Snij vervolgens 100 g Ardeense ham ook het vet in korte fijne reepjes. Doe vervolgens een beetje boter in de pan en laat de ham er zachtjes in bakken. Voeg ze bij de prei (ongezouten omwille van de ham). Breng vervolgens een vierde liter room samen met een vierde liter Leffe aan de kook. Meng ondertussen in een kom 5 eieren en 3 eigelen en voeg er een weinig zout, veel peper en een snuifje muskaatnoot aan toe. Voeg het beetje bij beetje bij de kokende room en Leffe en zeef het geheel. Het schuim er zorgvuldig afscheppen.
Neem het deeg terug en rol het zorgvuldig uit zodat het een dikte heeft van een halve centimeter. Bedek een ronde deegvorm met het deeg. De bodem van de vorm met een vork doorprikken en er de prei en de ham in leggen. Zet vervolgens de quiche in de oven en giet het gekookte vochtmengsel erover tot op een hoogte van 2 cm. Plaats alles tenslotte in de oven en laat het bakken op de gewenste temperatuur. Temperatuur 180°C. Baktijd : 20 minuten. Diameter van de quiche : 20 cm. Warm opdienen.
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a.
Bladerdeegje van garnalen, prei met een nantuabotersausje
Bladerdeegje van garnalen, prei met een nantuabotersausje
Benodigdheden : - voor 10 personen -
700 g gepelde Noordzeegarnalen 10 plakjes bladerdeeg van ongeveer 10 op 10 cm (of bladerdeegkorfjes kant-en-klaar) 1 l garnaalbisque 2 preistengels 2 dl room 300 g boter 2 eidooiers olijfolie peper en zout kervelpluksels
Bereidingswijze : (15 + 20 minuten)
1. Plooi de hoekjes van het bladerdeeg om, strijk ze in met de eidooiers en bak af in de oven op 200°C. 2. Voor de saus: kook de bisque tot de helft in, voeg er de room bij en monteer met de verse boter. 3. Snijd de prei in fijne reepjes, kruid met peper en zout en stoof licht aan in olijfolie. 4. Warm het bladerdeegje op en doe er een beetje prei in (een gedeelte apart houden voor de versiering). Voeg de garnalen toe (warm ze niet op anders worden ze taai) en giet er de warme saus over. 5. Leg het bladerdeeggebakje op het bord en schik er wat preireepjes op. Versier met kervelpluksels en lepel er wat saus rond.