Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
16-11-2009
Britten slikken Fisherman's Friend tegen Mexicaanse griep
Britten slikken Fisherman's Friend tegen Mexicaanse griep
In Groot-Brittannië is de kwakkel dat pastilles van Fisherman's Friend beschermen tegen de Mexicaanse griep een eigen leven gaan leiden. Het gevolg: de verkoop van het snoepje is op korte tijd met 40 procent gestegen. Britten zijn blijkbaar kuddedieren.
De fabrikant van de pastilles benadrukt dat er geen enkel bewijs is dat het zou helpen. Het volksgeloof ziet dat anders, omdat anijs zowel in Fisherman's Friend zit als in het vaccinatiemiddel Tamiflu.
Fisherman's Friend is al 65 jaar op de markt en kan de vraag nu amper bijhouden.
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
Iedereen mag dagelijks 400 calorieën meer eten
Iedereen mag dagelijks 400 calorieën meer eten
Mannen en vrouwen zouden eigenlijk 400 calorieën per dag meer mogen innemen dan eerst aangenomen. Het aantal komt daarbij voor vrouwen op 2000 calorieën, mannen stranden op 2500 calorieën.
Een nieuw onderzoek naar vetverbranding door beweging leidde tot een opvallende conclusie. Zo mogen we dagelijks eigenlijk heel wat meer calorieën innemen dan aanvankelijk aangenomen. Volgens de onderzoekers kan het aantal extra calorieën tot 400 oplopen. Diëtisten waarschuwen echter al voor de negatieve gevolgen en vrezen dat mensen nu denken veel meer te kunnen eten dan ze eigenlijk mogen.
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
Cranberrysorbete
Recept; Cranberrysorbete
Ingrediënten voor 4 personen:
1 onbehandelde sinaasappel 300 ml cranberrysap 75 g poedersuiker 150 g cranberry's (vers of diepvries)
Bereiding:
1. Sinaasappel met heet water wassen, afdrogen. 1 Eetlepel schil raspen, sap uitpersen. Cranberrysap en suiker op matig vuur aan de kook brengen. 5 Minuten zonder deksel laten koken. Van het vuur nemen, cranberry's, sinaasappelsap en rasp erdoor roeren en laten afkoelen. Het mengsel pureren, in een koudebestendige kom doen en in het vriesvak zetten.
2. Na ongeveer een uur het geheel goed doorroeren en weer in het vriesvak zetten. Dit proces 2-3 maal herhalen. Sorbet ongeveer 15 minuten voor de verdeling in porties uit het vriesvak halen. In goed gekoelde glazen opdienen.
bron;www.cranberries-usa.nl
Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
Gemaakt in het koude Rusland : Borsjt
Gemaakt in het koude Rusland : Borsjt
Ingrediënten voor 4 personen:
1 kg mager rundvlees 1 1/2 Liter vleesbouillon (tablet) 1-2 laurierblaadjes 500 g rode bieten 1 preistengel 250 g aardappels, liefst vastkokend 250 g witte kool 1-2 EL citroensap 100 g gedroogde Cranberries 40 g Californische walnoten zout, peper 2 EL gehakte peterselie
Bereiding:
1. Het vlees afspoelen en in een grote braadpan leggen. Bouillon en laurier toevoegen en aan de kook brengen. Schuim afscheppen en dan nog 90 minuten laten koken. 2. Rode bieten schillen en de laatste 45 minuten mee laten koken met het vlees. 3. Prei schoonmaken, afspoelen en in ringetjes snijden. Aardappels schillen, wassen en in blokjes snijden. Witte kool schoonmaken en in reepjes snijden. De groenten en aardappel de laatste 30 minuten ook met het vlees laten meekoken. 4. Rode bieten uit de vleessoep halen, kort af laten koelen en in reepjes snijden. Citroensap erover druppelen. Kort laten intrekken en dan samen met de Cranberries en de gehakte walnoten terug doen in de vleessoep. 5. Vleesblokjes terug doen in de soep en met peper en zout op smaak brengen. Met peterselie garneren voor het opdienen.
Bereidingstijd: Ca. 1 ¾ uur
Tip: Naar wens extra zure room of crème fraîche toevoegen.
bron;www.cranberries-usa.nl
Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
Sneeuwvlokken en Haardvuur
Sneeuwvlokken en Haardvuur
Dit boek is meer om visueel van te genieten dan daadwerkelijk als kookboek te gebruiken. De maagdelijk witte pagina's zijn gevuld met letterlijk hartverwarmende gerechten uit Scandinavië, Rusland en winters Europa. Veel aardappels, vlees en groente. Allemaal schitterend gefotografeerd! Sneeuwvlokken & Haardvuur spoort in ieder geval aan om lekker te genieten in de koude maanden.
Van traditionele maaltijden voor elke dag tot verleidelijke recepten voor de feestdagen, van de bekende bitterbal tot exotische goulash, van geglaceerde ham tot chocoladefondue... 115 x heerlijk comfort food en dranken om bij op te warmen.
Jane Lawson is kok en auteur van vele kookboeken over onder andere de Spaanse en Japanse keuken. Onlangs verscheen haar boek Specerijen.
- 4 mignonnette - 50 g boter (bakboter) - 0 peper - 0 zout - 5 cl jenever - 1 dl wijn (wit/droog) - 400 g druiven (ontpit) - 200 g Pas de Bleu-kaas - 1 eetlepel bieslook (fijngehakt)
Bereiding
De mignonnettes gaarbakken in de hete boter. Uit de pan halen en in een ovenschotel schikken. De braadjus deglaceren met jenever en wijn, de ontpitte muskaatdruiven toevoegen en laten doorwarmen. Op elke mignonnette een plakje kaas leggen en smeuïg laten smelten onder de hete ovengrill.
De mignonnettes op warme borden schikken en de druivensaus eromheen gieten. Bestrooien met gehakt bieslook.
bron; skynet.be
Categorie:VLEESGERECHTEN,
15-11-2009
Gemarmerd bosvruchtendessert
Gemarmerd bosvruchtendessert
Ingrediënten
- 250 g kwark (vol) - 0.25 dl room - 0.2 dl melk (halfvol) - 125 g bosvruchtenconfituur - 0.5 eetlepel citroensap - 50 g amandelschilfers - 2 takje citroenmelisse
Bereiding
Mix de kwark met de room en de melk ongeveer 1 minuut tot een romige crème en schenk in glazen schaaltjes. Pureer de confituur glad met het citroensap. Schep een deel voorzichtig door de crème, gebruik de rest later voor de garnering.
Laat de crème afgedekt in de koelkast opstijven. Rooster in een droge pan de amandelen goudbruin en laat afkoelen. Garneer de crème voor het opdienen met de confituur, de amandelen en takjes citroenmelisse.
bron; skynet.be
Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
Wijtingsoep
Wijtingsoep
Tip :
Bij ons goedkoop, in Frankrijk duur. Een zalig verfijnde, zuiver smakende vissoort. Zeer mager en fijndradig visvlees. Lekker met courgette, tomaat, appel.
Benodigdheden :
- voor 4 personen -
600 g wijtingfilet
1 ui
1 wortel
1 wit van prei
½ venkelknol
1 teentje knoflook
1 aardappel
1 takje tijm
1 blad laurier
2 dl droge witte wijn
1 klontje boter
peper en zout
Bereidingswijze : (15 + 40 minuten)
1. Snipper ui, wortel, venkel en prei in fijne stukjes.
2. Laat de groenten gedurende 5 à 10 minuten zacht stoven in een pot met een klontje boter.
3. Snijd de aardappel in stukjes.
4. Voeg samen met knoflook, tijm en laurier toe aan de groenten en overgiet met een liter water en breng aan de kook.
5. Laat 15 minuten hard koken.
6. Snijd de wijting in stukjes en doe ze in de soep.
7. Laat nog 10 minuten zacht koken.
8. Verwijder tijm en laurier.
9. Mix de soep.
10. Zeef, voeg de witte wijn toe en laat opnieuw aan de kook komen.
Wijting is, door zijn eigen lichtheid, een ideale klant voor zeer verteerbare gerechten. Hij heeft heel weinig tijd nodig om gaar te worden. Het fijndradige visvlees zorgt ervoor dat wijting ook veel gebruikt wordt in vispâtés.
Benodigdheden : - voor 4 personen
8 wijtingfilets zonder vel 30 + 50 g boter 2 eetlepels paneermeel 2 theelepels Worchestershiresaus peper en zout 1 koffielepel fijngehakte bieslook
Bereidingswijze :
Laat 30 g boter smelten in een pannetje.
Leg de wijtingfilets naast elkaar in een ingeboterde ovenschotel. Bestrijk de vis met gesmolten boter. Peper en zout. Bestrijk de vis opnieuw met boter.
Strooi een laagje paneermeel op de wijtingfilets. Naast de vis gieten we één eetlepel water.
Schuif de schotel met vis dicht onder de voorverwarmde gril in de oven. Na vijf minuten grillen, als hij en mooi bruin kleurtje gekregen heeft, is de vis gaar.
Maak intussentijd de saus. Laat opnieuw een klontje boter uitsmelten. Giet bij de lopende, niet gekeurde boter twee eetlepels water en de Worchestershiresaus. Breng aan de kook.
Haal zodra het begint te koken van het vuur en klop met een garde tot de saus zich lichtjes bindt. Voeg de fijngehakte bieslook toe.
Overgiet de vis met de saus en serveer.
bron; visinfo.be
Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
MOZZARELLA DI BUFALA - RECEPTEN
MOZZARELLA DI BUFALA RECEPTEN; SALTIMBOCCA DI SORRENTO & MOZZARELLA IN CARROZZA
Er zijn twee soorten Mozzarella:
(Traditionele) Mozzarella die bereid is met melk van zwarte waterbuffels en mozzarella van koemelk (die elders gemaakt wordt en eigenlijk een soort 'namaak' Mozzarella is).
Weetje: Italianen hebben het - als er koemelk voor deze kaas gebruikt wordt - niet over Mozzarella, maar over Fior di latte (bloem van melk).
De meeste Mozzarella heeft een bolvorm (het gewicht kan variëren, meestal is het zo'n 20 tot 400 gram). De kleinste zijn zo groot als een walnoot en hebben een eigen naam, ze heten bocconcini (= lekkernij). Ook een dikke vlecht is een typische mozzarellavorm.
De traditionele Mozzarella van buffelmelk (die al vanaf 1600 in delen van Italië gemaakt wordt) kreeg in 1993 een beschermde handelsnaam(DOP).
De kaas wordt nu (exclusief) geproduceerdin Italië in de regio's Campania en Lazio en heet officieel: Mozzarella di Bufala Campana D.O.P. (en die naam moet, als het om echte mozzarella gaa,t ook op het etiket staan).
Mozzarella van buffelmelk is zacht en goed snijdbaar. Erg verse Mozzarella heeft van binnen een soort laagjesstructuur die door rijpen verdwijnt. De kaas heeft een speciaal mild en romig aroma.
Mozzarella di Bufala wordt vaak koud en puur gegeten (bijvoorbeeld in Insalata Caprese met tomaat en basilicum). Mozzarella di Bufala heeft een vetgehalte van circa 50 %. De bolletjes Mozzarella van koemelk- die samen met wei (het vocht dat ontstaat bij de productie) verpakt in plastic zakjes in het koelvak van de supermarkt te vinden zijn - worden meestal in Duitsland of Denemarken gemaakt.Mozzarella van koemelk is zacht, licht elastisch en makkelijk snijdbaar. De smaak is vlak, maar ondanks het feit dat het 'koemelk' is, is deze mozzarella toch erg populair omdat de kaas niet uitloopt en lekker draderig wordt als hij smelt.Dit type
Mozzarella wordt vaak gebruikt voor warme bereidingen (bijvoorbeeld op een pizza of om een gerecht te gratineren).Mozzarella (van koemelk) bevat circa 25 procent vet. Er is ook een halfvolle variant met circa 15 procent vet en een magere mozzarella met 0 procent vet
Bereidingswijze:
Voor Mozzarella wordt eerst aangezuurde melk gestremd. Daarna wordt de wrongel gesneden en de vrijgekomen wei afgetapt. De wrongel wordt - na rijping - overgebracht in rond draaiend heet water. Daar ontstaan lange draden kaas die snel samenklonteren. Als de juiste structuur bereikt is wordt de klomp kaas gekneed en in stukken gescheurd, die - met de hand of machinaal - tot bolletjes verwerkt worden. De bolletjes worden in koud water of koude wei gegooid om af te koelen (omdat ze dan hun vorm bewaren en niet uitdrogen). .
Weetje: De naam mozzarella is afgeleid van het Italiaanse werkwoord mozzare wat afscheuren betekent
RECEPTEN;
SALTIMBOCCA DI SORRENTO
Per persoon: 1 zeer dun sneetje rundsvlees, 1 sneetje salame uit Napels, 1 snede mozzarella di bufala
Ingrediënten voor de saus: olio extra vergine, een vleugje boter, zout, peper, 5 lepels tomatenpulp,een lepeltje oregano
Bereiding; warm enkele eetlepels olie en de boter op in een pan op een middelmatig vuurtje bak het vlees en neem het uit de pan laat het bakvocht in de pan en voeg de tomatenpulp, zout, peper en oregano toe laat eventjes pruttelen totdat de saus wat geconcentreerd lijkt
andere ingrediënten: een lepeltje rode wijn en een lepel geraspte grana padano
neem een klein ovenschaaltje en doe er de wijn en wat boter in
leg er eerst het gebakken vlees in en daarop een sneetje salami, een sneetje
mozzarella en daarover het tomatensausje en bestrooi uiteindelijk met de
bereiding; snij de korstjes van de sneden brood snij demozzarella in dunne sneetjesleg een snede mozzarella op een van de sneden brood en bestrooieventueel met kruiden
strooi op de randen van het brood rondom demozzarella wat bloem
leg er de 2de snede brood bovenop en druk een beetje aan met vlakke hand maak je vingers wat nat en bevochtig het brood aan de randen en druk een beetje zodat de sneetjes aan elkaar kleven (d.m.v. de bloem)en de mozzarella er niet tussenuit komt bij het frituren
klop 2 eieren los in een diep bord en doe er wat zout bij dompel de mozzarella in carrozza in de losgeklopte eieren totdat het brood goed doordrenkt is
frituur in zeer hete olie langs beide zijden, wanneer langs twee kanten een goudbruine kleur ontstaat, uit de olie halen en met keukenpapier droogdeppen dien warm op.
bron; wijnuititalie.skynetblogs.be
Categorie:KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK,
14-11-2009
Boterham met gerookte paling, roomkaas en radijzen
Boterham met gerookte paling, roomkaas en radijzen
Ingrediënten
Voor 4: 4 grote el roomkaas 2 el fijngehakt bieslook witte peper en zout 2 gerookte palingfilets 4 dikke sneden bruinbrood, ongeveer 2 cm dik 1 bos radijzen, schoongemaakt en in plakken gesneden
Bereidingswijze
Roer de roomkaas los en meng er het fijngehakt bieslook onder. Kruid met peper en zout. Snij het overtollige vet van de paling en snij de paling dan in stukken van 3 cm. Leg kriskras op het brood.
Verdeel de bieslookroomkaas en paling rijkelijk over het brood en werk af met de radijzen.
Breng in de kookpan genoeg water met het zout aan de kook om de eieren onder water te laten staan. Prik een gaatje in de eieren en laat de eieren in 9 minuten hardkoken. Laat ze afkoelen. Pel de eieren. Snij de eieren in de lengte door. Haal het eigeel eruit. Voeg de mayonaise, mosterd, zout en peper toe en roer alles tot een gladde massa.
Vul de halve eieren met het eidooiermengsel. (Hiervoor kan u een lepel of een spuitzak gebruiken). Leg de eieren op het bord, met onder de eieren, de sla en de tomaten. Op de eieren legt u nog een beetje peterselie.
bron; skynet.be
Categorie:EIEREN, EIERGERECHTEN,
13-11-2009
Crème brûlée met aardbeien
Crème brûlée met aardbeien
De aardbeien wassen, de kroontjes verwijderen en goed laten uitlekken. De aardbeien verdelen in aparte vuurvaste schoteltjes en besprenkelen met grand-marnier. Het eigeel met de vanillesuiker opkloppen tot een schuimig, bleek mengsel. Ook de slagroom lichtjes opkloppen en voorzichtig door het eigeel mengen. Dit luchtig mengsel verdelen over de vuurvaste schoteltjes. De bruine suiker erover strooien en gedurende 1 minuut onder de grill zetten. Als de bovenlaag gekarameliseerd is, is het gerecht klaar. Koel serveren.
Schil de asperges van kop naar staart, tot 5 cm onder de kop. Bind ze per 7 op met keukentouw. Kook de asperges in licht gezouten water. Verfris ze na 9 minuten in een gezouten ijsbad om de kleur te bewaren en het garen te stoppen.
Maak een vinaigrette met de geraspte zeste en het sap van de wijnsinaasappel, de zure room, nootmuskaat en fijn versneden koriander. Voeg de pistacheolie toe en breng op smaak met peper en zout.
Pak 4 plakken speltbrood, besmeer met boter, beleg met de beenham, druk flink aan met een tweede boterham en rooster even in de oven. Schik de asperges op het bord, voeg de vinaigrette toe en leg de boterham erbovenop
bron; weekvandesmaak.be
Categorie:VLEESGERECHTEN,
Nieuwe smaak in het gamma van chocolatier Pierre Marcolini
Nieuwe smaak in het gamma van chocolatier Pierre Marcolini
'Chuao', de nieuwe smaak in het gamma van Marcolini
Chocolatier Pierre Marcolini brengt een nieuwe, gelimiteerde chocolade op de markt, Chuao-chocolade.
De smaak van Marcolinis laatste nieuwe is subtiel en bitter in het begin, gevolgd door een uiterst zacht en fruitig aroma. De cacao die gebruikt wordt om deze chocolade te maken komt uit Chuao, een klein dorp aan de noordkust van Venezuela. Vandaar ook de naam Chuao-chocolade. Jaarlijks wordt er slechts 20 ton van deze cacao geproduceerd, waardoor de chocolade een uitzonderlijk karakter heeft.
De Chuao-tablet is reeds te koop in de winkels van Pierre Marcolini, aan 9,50 per stuk. Er is ook een doosje van 32 chocolaatjes verkrijgbaar aan 22,50.
Hanne Vandevoorde bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
Topchefs promoten Vlaamse kust in warenhuis Harrods
Topchefs promoten Vlaamse kust in warenhuis Harrods
Topchefs uit Vlaanderen gaan vanaf 25 november twee weken lang koken in het wereldberoemde warenhuis Harrods in Londen om promotie te maken voor de Vlaamse kust.
"Gastronomie is een belangrijk element bij de keuze van de kust als vakantiebestemming", zegt regiomanager Pieter Koten van Westtoer. "Door de samenwerking met Harrods benadrukken we ook de topkwaliteit van de kustregio."
De chefs de meewerken zijn Bart Desmidt van Bartholomeus in Knokke-Heist, Luc Declerck en David Servranckx van Bistro Mathilda uit Oostende, Piet Devriendt van De Oesterput in Blankenberge, en Vincent Florizoone en Lore Cogghe van Grand Cabaret in Nieuwpoort.
Harrods: 42.000 bezoekers per dag De "Belgian Waffles" die bij de lancering van de campagne op 25 november worden verdeeld, worden gebakken door Mario Cattoor van De Vlaamsche Potin Brugge. "We mogen best fier zijn op onze Belgische keuken en de gastronomie aan de kust", zegt Bart Desmidt. "Weinig regio's hebben zo'n aanbod aan sterrenrestaurants."
Harrods is goed voor 42.000 bezoekers per dag. De campagne komt ook aan bod in het magazine van het warenhuis en op zijn website.
bron; hln.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
Recept: Carbonara met peperreepjes
Recept: Carbonara met peperreepjes
Foto Pieter Musterd
Hoofdgerecht, 4 personen
Een stevig pastagerecht dat 'pit' krijgt door de toevoeging van reepjes peper. Pasta met carbonarasaus wordt meestal gemaakt met héle eieren, maar wanneer de saus met allleen eidooiers wordt gemaakt is niet alleen de smaak zachter, maar ook de textuur van de saus. Eiwit heeft namelijk de neiging te korrelen en de pasta plakkerig te maken. Zorg dat alles van te voren klaarstaat zodat alles snel gemengd kan worden.
Ingrediënten 400 g spaghetti 1 bosje platte peterselie 1 rode peper 6 plakjes gedroogde ham 1,5 dl room 4 eetlepels melk 3 eierdooiers 50 g geraspte Parmezaanse kaas zeezout en zwarte peper
Bereiding Kook de pasta in een grote pan met gezouten water 'al dente'. Hak intussen de peterselieblaadjes fijn. Halveer de peper, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in smalle reepjes. Scheur de Parmaham of andere gedroogde ham in reepjes. Klop in een kom de room, melk en eierdooiers los. Meng er de Parmezaanse kaas door.
Giet de pasta af en stort deze terug in de pan. Voeg de room met eierdooiers aan de pasta toe en roer op laag vuur ca. 2 minuten of totdat de kaas gesmolten is en de pasta bedekt. Bestrooi met de gehakte peterselie, versgemalen peper en zout en meng opnieuw goed dooreen.Verdeel de pasta over 4 borden en bestrooi met de gescheurde reepjes ham. Lekker met een salade.
(JANNY VAN DER HEIJDEN) Bron foto: Pieter Musterd bron; parool.nl
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
Koffie beter voor kinderen dan fruitsap
"Koffie beter voor kinderen dan fruitsap"
De meeste ouders zouden er nog niet over dénken om hun kinderen koffie of thee te geven, maar diëtiste Carrie Ruxton zegt dat dat best mag. "Het is zelfs gezonder dan fruitsap", zegt ze.
Onterecht gedemoniseerd Ruxton doet haar uitspraken naar aanleiding van haar literatuurstudie over de effecten van cafeïne. Drankjes met cafeïne in worden onterecht afgeschilderd als ongezond, beweert Ruxton. "Vooral thee heeft een goede invloed op de gezondheid."
47 studies Ruxton analyseerde 47 gepubliceerde studies over cafeïne en kwam tot de conclusie dat 400 mg cafeïne per dag voordelen biedt voor hersenen en hart zonder neveneffecten.
Alert Koffie, cola, thee en warme chocolademelk zorgen er elk voor dat de alertheid wordt verhoogd, het welzijn verbeterd en het kortetermijngeheugen aangescherpt.
Sterfte Regelmatig thee drinken verkleint de sterftekans en de kans op een hartaanval. Bovendien verlaagt het ook de cholesterol. "Wie nooit iets drinkt met cafeïne, mist de belangrijke gezondheidseffecten", besluit de diëtiste. (edp)
bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
Uien winterse kost- De Alliumfamilie
Uien winterse kost - De Alliumfamilie
Per persoon eten we zon 6 kilo uien per jaar, maar de grootste hoeveelheid wordt in de wintermaanden gegeten.
Maar er kan méér gemaakt worden met deze bekende smaakmaker dan alleen uiensoep of stoofvlees.
Uiensoep Cappuccino
Snij, voor 4 personen, 700 gram gele uien in parten. Verhit 2 el. olie in een grote pan en bak de ui, samen met 2 teentjes knoflook, 5 minuten. Schenk 1 liter runderbouillon bij en laat de soep circa 20 minuten koken.
Maak het cappuccinoschuim vlak voor het serveren: breng 1 dl. (volle) melk, 2 el. soep en wat verse peper aan de kook. Klop dit op het vuur, handmatig of met een staafmixer tot schuim.
Verdeel de warme soep over 4 cappuccinokommen en schep er wat van het schuim bovenop. Garneer met fijngesneden lenteui.
De Alliumfamilie ;
De Alliumfamilie is erg breed, overal ter wereld bekend en wordt al eeuwenlang gegeten. Gele, rode en witte uien, sjalotten, bosui, knoflook, bieslook en prei: we zetten ze voor u eens allemaal op een rijtje .
De gele ui is wit van binnen, goudgele schil van buiten, met stevig vruchtvlees en een pittige smaak. Geschikt om te koken, stoven of bakken, dus veelzijdig toegepast in gerechten, soepen en sauzen. Wordt ook gesneden verkocht (ringen, blokjes) en in gefrituurde vorm (bij nasi) of als poeder.
De rode ui heeft een dieprode, bijna paarse schil. De smaak is minder scherp dan van de gele ui en door de mooie kleur wordt hij vaak decoratief gebruikt in ondermeer salades.
De sjalot is een stuk kleiner dan de ui, heeft een roodbruine schil en lichtpaars gekleurde rokken en is tussen alle familieleden toch wel dé smaaksensatie. Verfijnd en aromatisch, pittiger dan de ui, maar niet zo uitgesproken als knoflook. Daardoor leent de sjalot zich uitstekend voor gebruik in tal van gerechten, of het nu gaat om bakken, smoren, frituren of confijten, in sauzen of salades, in soepen of rauw. Niet voor niets wordt in goede restaurants de sjalot ver verkozen boven de ui!
De bosui (ook wel lente-uitje of stengeluitje genoemd) is een kleine ui met een zachte, prei-achtige smaak, waar het groene loof nog aan zit. Ze danken hun naam aan de manier waarop ze verkocht worden: in bosjes van enkele stuks. Rauw en in ringetjes gesneden past bosui prima in bijvoorbeeld salades of soepen. Vaak worden ze als laatste aan een gerecht toegevoegd opdat de lekkere smaak niet verloren gaat.
Bieslook en prei behoren ook tot de Alliumfamilie. Bieslook is met zijn lange groene stengels een heel decoratief kruid. De zachte uismaak combineert goed in bijvoorbeeld soep of salades. Prei is een lekker pittige groente die uitstekend past bij de stevige smaken van bijvoorbeeld kaas en spek.
Knoflook is een bolgewas dat is opgebouwd uit partjes ('teentjes') en heeft de meest doordringende geur en smaak van de hele Allium familie. De teentjes worden fijngehakt, gesneden of geperst verwerkt in tal van gerechten.
bron; telegraaf.nl
Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
12-11-2009
Soep van Jonge spinazie met geraspte witte raap en krokant gebakken spek
Soep van Jonge spinazie met geraspte witte raap en krokant gebakken spek
Ingrediënten
Voor 4: 2 l gevogelte- of groentebouillon 1 fijngesnipperde sjalot 500 g jonge spinazie, gewassen maar met de steeltjes er nog aan nootmuskaat, witte peper en zout 2 kleine, jonge witte rapen 6-8 sneden krokant gebakken spek
Bereidingswijze
Breng de bouillon aan de kook met de sjalot, doe er de spinazie bij en kook gaar. Mix de soep fijn en kruid met een snuif nootmuskaat, peper en zout.
Schil de rapen en rasp ze fijn. Schik de geraspte raap in het midden van diepe borden en giet er de soep rond. Werk af met het krokant gebakken spek.