Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
13-04-2010
Zeewolf en spinazie in korst met een oosters tintje
Zeewolf en spinazie in korst met een oosters tintje
Andere vissoorten die in dit gerecht gebruikt kunnen worden: wijting, pollak, koolvis, pladijs...
Benodigdheden voor 4 personen;
600 g zeewolffilet 4 bladerdeegvellen van 14 cm op 10 cm 16 spinazieblaadjes maan- en sesamzaadjes 1 eigeel dille olijfolie peper en zout
voor de saus: 1 dl visfumet 20 g roux (mengsel bloem en boter) 3 eetlepels room 1 mespunt curry-poeder 1 sjalot ¼ appel ½ banaan
Bereidingswijze :(15 + 30 minuten)
Snijd de zeewolffilets overlangs in dunne plakken en bak kort langs beide zijden in olijfolie. Kruid met peper en zout.
Verdeel de helft van de zeewolfplakjes over de bladerdeegvellen. Leg daarover de spinazieblaadjes en daarop weer een plakje zeewolf. Rol het bladerdeeg op en strijk in met eigeel. Breng een kleine decoratie aan met de overschotjes van de bladerdeeg en bestrooi met zaadjes.
Bak de bladerdeegrollen 20 minuten in de oven op 180°C.
Voor de saus: breng de visfumet aan de kook en bind met de roux tot een lichte veloutésaus. Voeg de room en de curry-poeder toe. Snijd een fijne brunoise (blokjes) van de sjalot, appel en banaan en voeg deze bij de saus vlak voor het opdienen.
Snijd met een scherp mesje een stuk korst van de gevulde rol zodat de zeewolf met de spinazie zichtbaar wordt. Schik de rol op het bord, lepel de saus er rond en garneer met een takje dille of kruiden uit eigen tuin.
bron; visinfo.be
Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
12-04-2010
Saladeboeket met gemarineerde tofu en witloof
Saladeboeket met gemarineerde tofu en witloof
Ingrediënten voor 4 personen:
400 g tofu ½ krop lollo bionda ½ krop lollo rossa ½ krop eikenbladsla 2 trostomaten 1 komkommer 1 stronkje witloof olijfolie extra vergine gehakte peterselie peper zout.
Bereiding;
Snijd de tofu in plakjes. Overgiet ze met olijfolie, kruid goed met peper en zout en laat ze een nacht trekken. Haal de bladeren van de drie slasoorten uit elkaar (snijd zo nodig eerst de wortelkluit weg). Spoel ze in ijskoud water en sla of draai ze droog. Snijd de trostomaten in partjes. Snijd de uiteinden van de komkommer en verdeel hem in 4 gelijke cilinders. Hol elke cilinder uit. Snijd de bittere kern uit het witloofstronkje en haal de blaadjes van elkaar.
Leg voor elke portie blaadjes lollo bionda en lollo rossa op elkaar, rol ze op en steek ze rechtop in de komkommercilindertjes. Zo verkrijgt u een decoratief 'boeket'. Versier het boeket eventueel verder met een aspergepunt en scheutjes. Laat de tofu uitlekken. Schik plakjes tofu en een 'boeket' op elk bord. Versier het verder met blaadjes eikenbladsla, partjes trostomaat en blaadjes witloof. Besprenkel royaal met olijfolie van de marinade en bestrooi met gehakte peterselie.
Tip voor de versiering: gekookte aspergepunten, en/of een handvol scheutjes (luzerne, prei, kool.)
bron; flandria.vlam.be
Categorie:VEGETARISCH,
Asperges met langoustine en ossenstaart
Asperges met langoustine en ossenstaart
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1/2 kg asperges - 2 aubergines - 2 sjalotten - een teentje look - 100 g lamsoor - 1 ossenstaart - 8 langoustines - 2 wortelen - 1 ui - 1 takje tijm en 2 blaadjes laurier - 2 l kalfsfond - 1/4 bussel platte peterselie
Bereiding;
1 Schil de asperges en kook ze beetgaar in gezouten water. Houd enkele licht gekookte asperges opzij om tot slierten te snijden (met de mandoline of keukenschaaf) voor de afwerking. 2 Snijd de ossenstaart in stukken en kleur aan in de oven 3 Voeg ui en wortel toe en laat mee garen. Doe nadien alles in de kookpot, bevochtig met de kalfsfond en laat verder garen op een zacht vuurtje en dit gedurende anderhalf tot twee uur. 4 Pel de ossenstaart af, snijd het vlees in stukjes en meng het nadien warm met 1 gestoofde sjalot en de fijngesneden platte peterselie. Druk alles goed in een vorm af doos en laat opstijven. Snijd nadien in blokjes en laat deze kleuren in boter. 5 Passeer de jus (ingekookte kalfsfond) en breng op smaak. 6 Schil de aubergines en snijd in blokjes, stoof aan in olijfolie, samen met de versnipperde sjalot en de look. Cutter nadien tot een gladde massa. 7 Reinig de lamsoor en stoof aan in boter. 8 Pel de langoustines, verwijder het darmkanaal en fruit in hete olie. 9 Bordschikking. Dresseer enkele asperges en blokjes ossenstaart op het bord. Leg er de gestoofde lamsoor bij. Schik 2 langoustines op het bord. Spuit enkele toefjes auberginepuree op het bord. Werk af met de jus en enkele aspergeslierten.
bron; skynet.be
Categorie:VLEESGERECHTEN,
Op restaurant in een erotisch decor
Op restaurant in een erotisch decor
Seks verkoopt, dat is genoegzaam bekend. En tegenwoordig maakt ook het culinaire wereldje daar handig gebruik van. Sommige restaurants gaan dan ook erg ver om klanten te lokken. Halfnaakte diensters, een naakte vrouw als bord of een menukaart met enkel gerechten in de vorm van geslachtsorganen : er is voor elk wat wils. Opmerkelijke restaurants met een erotisch inslagje. Smakelijk !
Nyotaimori is een eeuwenoud gebruik in Japan, voorbehouden aan de mannelijke elite. Het concept? Sushi degusteren met het lichaam van een naakte geisha als bord. Een controversiële traditie, maar sommige restaurants draaien er hun hand niet voor om. In Europa en in de USA hebben traiteurs ondertussen hun pijlen gericht op evenementen of privéfeestjes om de body sushi te promoten. Maar handtastelijkheden mogen de deelnemers uit hun hoofd zetten: respect voor de dames is een vanzelfsprekende zaak, en bovendien mag je niet met hen praten. Het enige wat zon model moet doen is dan ook uren blijven stilliggen en een perfect verzorgd lichaam etaleren.
In Dilbeek, vlakbij Brussel, is Casa Erotica een buitenbeentje in het restaurantlandschap. De mannelijke obers zijn uitgedost als Chippendales, hun vrouwelijke tegenhangers als bunny girls. En uiteraard dragen die een minimum aan textiel. Vanaf de tafels heb je een uitstekend zicht op het podium met danspaal waarop vaak striptease-acts doorgaan. Dit adresje kan je enkel op zaterdag bezoeken, maar het concept is toch een daverend succes bij vriendengroepen, zowel mannen als vrouwen. Voor vrouwen zijn er speciale ladies nights: voor 45 euro krijg je eten en een onvergetelijk spektakel voorgeschoteld. Kies je voor de luxeversie, dan krijg je de dranken erbij, plus het vervoer per limo vanaf je woonplaats. Lingerierestaurants in Portugal
Drie Lingerie Restaurants zijn er in Portugal, en in dat land zijn ze de enige in hun soort. Net als in Brussel zijn de obers en diensters er vrijwel naakt. Bovendien kan je er op de kaart kiezen uit specialiteiten met tot de verbeelding sprekende namen als Hot & Sexy Erotic Soup, Oh My Love of African Orgasm. De initiatiefnemers organiseren ook ontgroeningsfeesten en zelfs partys om je echtscheiding de nodige luister bij te zetten. Of wat dacht je van een erotisch dessert, geserveerd op een dienster? Opgelet: eten is toegestaan, aanraken niet.
Op het eerste gezicht is er niets choquerends op te merken aan dit Hospitalis Restaurant in het centrum van Riga. Toch hebben de gerechten er namen die klinken als pijnlijke operaties én worden ze opgediend in inox borden met chirurgische instrumenten. Je eet er in een ziekenhuisdecor of in een heuse nep-operatiezaal. Maar de meeste klanten komen er eten omdat de diensters zijn uitgedost als sexy verpleegsters. Op aanvraag krijg je zelfs een dwangbuis aangemeten en voeren ze je met een lepeltje.
Ze vinden hun oorsprong in de Mangacultuur, de Maid Cafés die een hit zijn in Tokyo en omgeving (maar ook in Californië en Canada). In die etablissementen loopt het dan ook vol met meisjes gekleed in een kort rokje en een huishoudschort soms ook met een plumeau. Fotos nemen, de dames proberen te verleiden of ze aanraken mag niet. Men laat echter niets aan het toeval over om de bezoekers te entertainen: mannen die de walgelijke brouwseltjes die hen worden voorgeschoteld niet willen drinken, zullen daarvoor gestraft worden. Indien gevraagd voeren de diensters in alle vormen en maten je met een lepeltje.
Allo Magazi, een restaurant in Thessaloniki, Griekenland. Wie zn verjaardag op een onvergetelijke manier wil vieren, kan dat hier met een striptease of go go dance. Maar er is meer: de schotels die er worden geserveerd hebben de vorm van vrouwelijke of mannelijke geslachtsorganen. Het decor bestaat uit erotische kunstwerken. Wie dat wil, kan zich door de chef van het restaurant laten vastbinden. Alsof dat nog niet genoeg is, staan er ook seksspeeltjes uitgestald die te koop zijn.
Veel Chinese zakenmannen zijn bereid om 200 euro neer te tellen om zich iets mannelijker te voelen dankzij de specialiteiten van dit restaurant. Of het eten van dierenpenissen dat effect heeft, durven we te betwijfelen. Alle mogelijke bereidingswijzen kunnen gevraagd worden : gegrild, gefrituurd, gekookt of gebraden! Voor wie nog honger heeft nadat het lid van een yak de revue is gepasseerd op een bord, smakelijk !
bron;skynet.be
Categorie:RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN
11-04-2010
Dit zijn de smakelijkste blondjes van de abdijen
Dit zijn de smakelijkste blondjes van de abdijen
De blonde abdijbieren zijn zeer in trek. Elke grote brouwerij doet mee, maar ook de kleine vechten om de gunst van de bierliefhebber. Onze drie proevers bekroonden er zo eentje: het bij ons niet zo bekende Abbaye de Forest. Ook andere Waalse bieren scoren goed. De befaamde huizen horen in onze blinde proeverij niet bij de prijswinnaars.
Abbaye de Forest - 8,5/10 BROUWERIJ: De Silly, Silly. ALCOHOLGEHALTE: 6,5% KLEUR: Blond. SMAAK: Onverwachte en wat bizarre geuren. Doet afwisselend denken aan likeuren als Suze en Elixir dAnvers. Nogal zwaar geparfumeerd, met ook vanille en zoete banaan. Die ervaringen komen terug in de hoofdsmaak, na een vrij egaal bittere start. Droog mondgevoel. De afdronk is zeer bitter. Daarin melden zich even limoenen en mandarijntjes. Gecompliceerd bier waaraan duidelijk is gewerkt. Te bitter om waardering te krijgen van een groot publiek, maar bierliefhebbers kunnen er gek van worden. BESLUIT: Ideaal zomerbier.
Maredsous - 8/10 BROUWERIJ: Duvel-Moortgat, Breendonk. ALCOHOLGEHALTE: 6% KLEUR: Blond, met nerveus schuim. SMAAK: Interessante geuren. Die van hop is duidelijk. Verder ook kruidige toetsen, zoals die van zurkel. Plus dan nog de zestes van limoenschil. Het kruidige aspect herhaalt zich in de lichtbittere tot bittere hoofdsmaak. Vloeit uit naar een nog opvallender bitterheid. Zeer droge finale. De nasmaak is fruitig, met zelfs een vleugje aardbeien. BESLUIT: Een curieus, niet alledaags, aangenaam bier.
Florival - 7,5/10 BROUWERIJ: gebrouwen voor Delhaize, brouwer niet bekend. ALCOHOLGEHALTE: 7% KLEUR: Blond. SMAAK: Eerst nogal gesloten, geurloos. Dan toch zoete toetsen en peren, wat op een jong bier wijst. De hoofdsmaak is zoetig, volmondig, tamelijk dik. Ook in de smaak duiken de peren op. Niet zo uitgesproken bitterheid. In de afdronk wordt die nog wat afgezwakt, maar daarin komen ook mandarijntjes voor. Geen moeilijk drinkbier waaraan ook kenners plezier beleven. BESLUIT: Mooie balans, goed gestructureerd.
Postel - 7,5/10 BROUWERIJ: Affligem, Opwijk. ALCOHOLGEHALTE: 7% KLEUR: Blond. SMAAK: Aan de peren is niet te ontkomen, zowel in de geur als in de smaak. Je ruikt ook alcohol, in de eerste plaats met diezelfde peren, zoals van Poire William of van een Duitse obstler. Ook koriander doet mee. Na een zoetige aanzet evolueert het bier snel naar vrij bitter. Veel verse hop gebruikt? De ervaringen van de geuren komen terug. Je krijgt de indruk van veel alcohol. In de afdronk blijft de bitterheid hangen en er blijft iets zachts op de tong achter. BESLUIT: Een warm bier en toch niet dik.
St. Feuillien - 7,5/10 BROUWERIJ: St. Feuillien, Le?Roeulx. ALCOHOLGEHALTE: 7,5 % KLEUR: Blond. SMAAK: Een aromabom. Aardig wat te ruiken: pure munt, appelen, citroen, een zurige mengeling, maar ook nog als tegengewicht zoete gekonfijte vruchten. Heel speciale ervaring in de mond. Dit bier smaakt naar munt, kruiden en fruit, zoals limoen. Steeds een lichtzoete achtergrond, maar in de mond blijft er een matige bitterheid over. Intussen in de afdronk toetsjes van lavendel en rozemarijn. BESLUIT: Aan dit bier is hard gewerkt.
St. Paul Triple - 7,5/10 BROUWERIJ: Sterkens, Meer. ALCOHOLGEHALTE: 7,6 % KLEUR: Blond. SMAAK: Eerst ruik je niet veel en dat komt wat onaangenaam over. Nadien toch wel verse hop en een beetje vanille. De hoofdsmaak is volmondig en zoetig, licht geparfumeerd. Dan volgen zoete sensaties van vanille en kersen. Nu wordt het interessant: de nasmaak is niet bitter, integendeel, want je proeft koekjes, zoals madeleintjes. Ten slotte nog accenten van gestoofde appeltjes en calvados. BESLUIT: Een zeer warm bier.
Ter Dolen - 7,5/10 BROUWERIJ: De Dool, Houthalen-Helchteren. ALCOHOLGEHALTE: 6% KLEUR: Goudblond, iets donkerder dan de andere. SMAAK: Aardig om ruiken: aromas van vers gebakken biscuit, een vleugje gember, ook wat gekonfijt fruit. De hoofdsmaak is zoetig, met veel karamel, ook honing. Nadien volgen fruitige indrukken. Volmondig, dik ?bier. Een gevulde afdronk. Er blijft wat bitters hangen. In de nasmaak komen de karamel en de honing terug. BESLUIT: Een snoepertje.
Steenbrugge - 7/10 BROUWERIJ: Palm, Steenhuffel. ALCOHOLGEHALTE: 6,5% KLEUR: Blond. SMAAK: Ruikt aanvankelijk niet erg lekker, maar opent zich geleidelijk en dan vallen de geuren nog best mee: kruiden, kruidnagel, limoentjes. Op het etiket staat dat ook gruut is gebruikt. In de aanzet wat zoetig. De hoofdsmaak is licht bitter en die zet zich door. Er komt niet veel nieuws opzetten. Een kruidige bitterheid blijft hangen. BESLUIT: Een aangename langdurende bitterheid.
Tongerlo - 7/10 BROUWERIJ: Haacht, Haacht. ALCOHOLGEHALTE: 6% KLEUR: Blond. SMAAK: Ruikt naar Provençaalse kruiden, onder meer rozemarijn. Ook citroenmelisse kruipt in de neus, samen met iets fruitigs. De hoofdsmaak volgt de geur: ook kruidig, licht zoetig, maar tegelijk ook iets zurigs. Dat komt fris over. Nogal gecompliceerd. Zo zit er in de smaak ook wat van verse vijgen en druivensap. De afdronk is wat bitter en nog altijd kruidig. Op je tong blijft een vleugje karamel over. Een beetje vermoeiend voor de smaakpapillen, toch soepel. BESLUIT: Een beredeneerde samenstelling, zeker niet industrieel.
St. Martin - 7/10 BROUWERIJ: Brunehaut, Brunehaut. ALCOHOLGEHALTE: 7% KLEUR: Blond. SMAAK: Dit bier ruikt naar de betere pils, al overheerst de geur van kauwgom. Toch ook wat fruit in de neus. Ook de smaak doet aan pils denken en dat verrast voor een abdijbier. De hoofdsmaak blijft bij gecorseerd bitter. Die vloeit zo goed als niet uit, blijft gewoon verder gaan. Toch komen er in de afdronk nog wat limoentjes opzetten. Een dorstlesser, want er blijft geen plakkerig gevoel over. BESLUIT: Drinkt gemakkelijk, maar let op je tellen. Er kan een klopje volgen.
Ename - 6,5/10 BROUWERIJ: Roman, Oudenaarde. ALCOHOLGEHALTE: 6,5% KLEUR: Blond, superhelder. SMAAK: Buitengeuren kruipen je neus in, alsof je door een weiland loopt: gedroogd gras, hooi. Maar toch ook verse hop en wat limoen. Na een zurige aanzet volgt een spel van bitter en zoet waarbij ieder om beurten de bovenhand haalt. Bij het zoet hoort wat fruit. Uiteindelijk wint de bitterheid het en die blijft lang hangen. In de afdronk nog iets van vijgen. Alles bij elkaar mooi afgerond. BESLUIT: Ingetogen bier, zonder scherpe kantjes.
Kapittel Watou - 6,5/10 BROUWERIJ: Van Eecke, Watou. ALCOHOLGEHALTE: 6,5% KLEUR: Blond. SMAAK: Heel wat te ruiken: vooral fruit (perziken, limoenen), ook iets peperigs. Het fruit komt overduidelijk terug in de hoofdsmaak, maar zit nu veeleer in exotische sferen, met onder meer ananas. Peperkoek levert dan weer een zoetige bijdrage. Dan komt een zachte bitterheid aanzetten. Uiteindelijk nog een bittere afdronk. In de nasmaak zit dan weer marsepein. Balanceert van zoet naar fruitig. BESLUIT: Een prettige balans.
Leffe - 6,5/10 BROUWERIJ: Inbev, Leuven. ALCOHOLGEHALTE: 6,6% KLEUR: Blond. SMAAK: Mooi vast schuim. Vreemd, die geur van ledervet. Maar er is meer: vooral iets zoets van marsepein, dat aan amaretto doet denken. Dat zoete domineert de volmondige smaak, met ook hier een toets van marsepein. Tegelijk kruipen er wat fruitsoorten tussen. In de afdronk zit een beetje sinaasappelbitter. De nasmaak betekent niet veel. BESLUIT: Je moet van zoet houden.
Ramée - 6,5/10 BROUWERIJ: Du Bocq, Purnode, voor nv Bibco, Ternat. ALCOHOLGEHALTE: 7,5% KLEUR: Blond. SMAAK: Even wennen, want het lijkt wel alsof je rond een boerderij wandelt, met vooral de geuren van een beregende wei en van vers gras. Toch ook een vleugje koriander. De hoofdsmaak is volmondig zoetig (karamel) en kruidig (koriander, kardemom). Praktisch geen nasmaak, alleen wat zoet dat niet zo natuurlijk overkomt. BESLUIT: Dit bier wordt gedragen door de alcohol.
bron; destandaard.be
Categorie:BIEREN & BIERWEETJES,
10-04-2010
Restaurant; Graanmarkt 13: Pure gastronomie
Restaurant; Graanmarkt 13: Pure gastronomie
Niets aan de roomwitte gevel van het majestueuze burgerpaleisje doet vermoeden dat zich in de kelder een nieuw, intiem klasserestaurant bevindt. En toch zijn s middags en s avonds de meeste tafels bezet.
Boven aan de trap is er een boetiek met kleding en accessoires van toonaangevende designers; op de bovenste verdieping is een kunstgalerie ondergebracht. Onder aan de trap kun je lunchen en dineren of even uitrusten bij een glaasje, met of zonder een clubsandwich of een potje kaviaar.
De inrichting is getekend BaseDesign en oogt, zoals de naam suggereert, sober en stijlvol. Kale muren in gebroken wit en betonnen vloeren worden gecombineerd met zwart meubilair, zicht op een uitgelichte keuken en tafels gedekt met smetteloos wit linnen.
Vanaf het eerste uur stroomden chique klanten toe uit de villawijken van Schilde, Brasschaat en Sint-Martens-Latem. Het gegoede volk kent de chef uit de tijd dat hij chef-aan-huis was. Zij komen naar Graanmarkt 13 voor het lekkere eten, en het discrete huiskamersfeertje. Chef Seppe Nobels laat dagelijks proeven dat het mogelijk is om modern en superlekker te eten zonder moleculair gegoochel. Goede producten op de juiste manier bereiden: daar draait het bij hem om.
Carpaccio van gegaarde kalfskop met gepoft varkensoor en een schil van de eerste asperge uit Tremelo, gemarineerde en op lage temperatuur gegaarde makreel met tzatziki en soepje van prei en paling vormden de originele en lekkere welkomsthapjes. Er waren twee verschillende voorgerechten: gebakken ganzenlever met twee structuren van verse erwt, schuim van gember en poeder van peperkoek (20 euro) en tartaar van tonijn en kalf uit Corrèze met croutons, kwartelei en één Belgische friet (22 euro).
Beide voorgerechten waren fijn maar klein, en daardoor gepeperd van prijs. Er waren ook twee verschillende hoofdgerechten: een mooi stuk zeebaars gewikkeld in smeltend zachte lardo di Colonnata met beignet van petit-grisslakken, jonge spinazie en jus van schorseneer en lentetruffel (26 euro) en duif uit Auvergne met krokant gegaarde boutjes, Mechels witloof, aardpeer, bloedworst en jus met port (24 euro). Beide hoofdgerechten wisten te verrukken.
Het glas werd gevuld met een Domaine de lOlivette 2007 (28 euro). Deze evenwichtige Vin de pays des Côteaux de la Cabrerisse, was schitterend op dronk en wist neus en mond te strelen! Sorbet van yoghurt met crème van basilicum en sponscake van pistache (12 euro) vormden een lekkere en frisse afsluiter van een schitterende maaltijd.
Deze albino-variant van de aardbei is nieuw op de markt en kreeg de naam 'pineperry'. Het lekkers heeft een ananassmaak, maar ziet eruit als een witte aardbei met rode stipjes. Origineel Engelse inkopers zien heil in het nieuwe fruit. Vooral door hun opvallende uiterlijk geven ze een bijzondere twist aan een zomerdessert.
Smaak De vruchtjes zijn kleiner dan hun grote broertjes en smaken ook geheel anders. Oorspronkelijk ogen ze groen, pas tijdens het rijpproces krijgen ze hun wit kleurtje. Ze zijn klaar om te eten als de zaadjes in de aardbei dieprood worden. Oorsprong De pineperries bleken oorspronkelijk te groeien in Zuid-Amerika, maar Nederlandse telers kweken ze recent in hun glazen serres. Voorlopig zijn ze echter enkel in Groot-Brittannië te koop.
(lvl)bron;hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
Koken met kaas
Koken met kaas
Waar kaas vroeger al te vaak in slaatjes verdween, verbrokkeld, in blokjes gesneden of zelfs gesmolten over een bereiding, wordt hij nu ook onaangeroerd gelaten op het bord.
Erbij komt een minigerechtje dat is ontworpen op basis van de smaakstructuur van de kaas. Daartoe wordt de kaas vooraf geproefd en wordt zijn smaak in verschillende componenten ontleed. Bepalend is in de eerste plaats de melk waarvan de kaas is gemaakt. In volgorde van toenemende en uitgesprokener karakter is er schapenmelk de zachtste en delicaatste -, koeienmelk en de zeer uitgesproken geitenmelk.
Verder is ook het seizoen waarin de melk werd 'geoogst' van essentieel belang. In het voorjaar en de zomer groeien op de weiden tal van kruiden en bloemen die de melk complexer van aroma en smaak maken dan wintermelk, afkomstig van dieren die op stal staan en worden gevoederd met kuilvoer en dergelijke. Zomermelk geeft kaas bijna altijd een gelere kleur en een complexere smaak, wintermelk zorgt voor een blekere kaas met een meer enkelvoudig zuivelkarakter.
De recepten hieronder zijn voorbeelden van hoe men met kaas complexe maar evenwichtige kleine gerechtjes kan maken die geschikt zijn voor op het einde van een maaltijd, vlak voor het dessert. Belangrijk is deze gerechten klein te houden omdat ze krachtig van smaak zijn. Het mogen niet meer zijn dan proevertjes.
bron;knackweekend.rnews.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
Brin d'Amour met witloof en roze peper
Brin d'Amour kaas met witloof en roze peper
Ingrediënten voor 4 pers.
2 stronken grondwitloof 1 eetlepel gedroogde roze peperbessen een scheut kruidenlikeur naar keuze peper en zout 4 spietjes Brin d'Amourkaas
Bereidingswijze;
Snijd het witloof grof en stoof kort in boter met roze peperbessen en de kruidenlikeur. Kruid met peper en zout. Schik op de borden en zet er een stuk kaas bij. Werk af met een draai van de pepermolen.
Combinatie;
De halfharde Brin d'Amour wordt op Corsica gemaakt van schapenmelk en heeft door zijn rijping met kruidenkorst een uitgesproken lichtzurig en kruidig karakter. Zijn aroma's doen denken aan rozemarijn, peper, jeneverbes en bonenkruid. In de nasmaak heeft hij zelfs een lichtbittere toets. Dat bitter maar ook de lichtzurige zuivelkant past uitstekend bij kort gestoofd witloof, dat van nature een wat vluchtig karakter heeft. De kruidenlikeur en de roze peper vullen de kruidigheid aan. Eet er een stukje brood bij.
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK,
Cantal met gebakken aubergine, aardappelpuree, ui en tijm
Cantalkaas met gebakken aubergine, aardappelpuree, ui en tijm
Ingrediënten;
Voor 4 personen: 6 middelgrote vastkokende aardappelen volle melk 1 grote ui boter 2 eetlepels verse tijmblaadjes peper en zout 1 kleine aubergine olijfolie 4 spiesjes Cantalkaas
Bereidingswijze;
Maak aardappelpuree met de aardappelen en melk. Snijd de ui fijn en bak bruin in ruime boter. Meng onder de puree met de verse tijm en kruid met peper en zout. Snijd de aubergine in schijfjes van 3 mm dik en bak krokant in olijfolie. Schik een plakje aubergine op het bord, leg daarop wat puree, dek af met aubergine, opnieuw puree en op het laatste aubergine. Schik er een spies Cantalkaas bij en werk af met een takje tijm en wat gebakken ui en boter.
Combinatie Het uitgesproken volle zuivelkarakter van Cantal, een harde koemelkkaas afkomstig uit de Franse Auvergne, past uitstekend bij de molligheid van aardappelpuree en de rijpe, wat zoete smaak van gebakken uit. De tijm zorgt voor een kruidige afronding.
bron;knackweekend.rnews.be
Categorie:KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK,
Coulommiers met gebakken paddestoelen, ui, noten en brood
Coulommierskaas met gebakken paddestoelen, ui, noten en brood
Ingrediënten;
Voor 4 personen: 8 schuine sneetjes stokbrood boter 100 g gemengde paddestoelen 1 eetlepel grofgehakte ui 2 eetlepels grofgehakte okkernoten enkele blaadjes raketsla 8 sneetjes Coulommierskaas
Bereidingswijze;
Bak het brood krokant in boter en laat uitlekken op keukenpapier. Bak de paddestoelen in boter met de ui, noten en raketsla. Maak een sandwich met het brood en de paddestoelen en schik op de borden. Leg er de kaas bij, twee sneetjes per bord.
Combinatie Coulommiers, van koemelk gemaakt in het noordelijke Ile-de-France, heeft veel weg van Brie. Typisch zijn de uitgesproken en zelfs vrij dominante stalgeuren die aan zeer rijpe aroma's doen denken. Die worden nog benadrukt door het mollige, sterk romige karakter van de kaas, die door zijn korst van witschimmel zelfs een ammoniakachtige geur en smaak kan hebben. In de combinatie passen dan ook ingrediënten met een rijpe smaak zoals paddestoelen, noten en raketsla. Het gebakken brood speelt in op de rijpe molligheid van de kaas.
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK,
09-04-2010
Gekookte asperge met lentegroenten en gerookte zalm
Gekookte asperge met lentegroenten en gerookte zalm
Breng een pan water met 1 eetl. azijn aan de kook. Breek hierin voorzichtig de eieren en pocheer deze. Snij de peultjes in stukjes en kook deze samen met de doperwten beetgaar in water met wat zout.
Maak een saus door de azijn, witte wijn en de eidooiers te mengen, breng op smaak met zout en peper en klop deze massa boven een warm waterbad van +/- 85 °C. Laat de boter smelten in een pannetje en voeg die al kloppend bij de opgeklopte eidooiers.
Leg de gekookte asperges op een warm bord en lepel de beetgare lentegroente hierover. Drapeer hier overheen de plakjes zalm en de gepocheerde eitjes. Lepel als laatste de Hollandaise saus om het gerecht en strooi er de gehakte peterselie over.
bron; aspergerecepten.nl
Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
Florentijnse asperges
Florentijnse asperges
Ingrediënten voor vier pers. ;
1 kilo asperges 1 citroen 50 gram boter 500 gram spinazie worcestershiresaus 0,2 liter room 0,2 liter kooknat van asperges 8 plakken gekookte ham
Bereidingswijze:
Kook de asperges in ruim water met zout, met de schijven citroen gaar in 20 minuten. Was ondertussen de spinazie, kook ze gaar en hak ze fijn. Smelt wat boter in een pannetje, voeg de spinazie, de room en wat aspergenat toe, zodat er een dikke spinaziesaus ontstaat en breng ze op smaak met zout en worcestershiresaus. Verdeel de asperges over de borden, leg er de plakken ham over en geef hierover de spinaziesaus.
Tip; in afwisseling met de gekookte ham zijn gekookte eitjes ook heel lekker.
bron;knackweekend.rnews.be
Categorie:VLEESGERECHTEN,
De kleur van worteltjes
De kleur van worteltjes Worteltjes mogen in onze ogen altijd lang en oranje zijn, toch bestaan ze in heel wat kleuren en vormen. Kleine, ronde worteltjes, de zogenaamde Parijse hebben een flinterdunne schil. Ze vooraf schillen hoeft niet. Vijfentwintig minuten koken in water en je wrijft de schil er zo af.
De verdienste van de klassieke oranje wortel uit Carentan is dat hij zeer regelmatige en niet te dikke wortels vormt. De witte uit Küttingen, een zeer oude Zwitserse variëteit, heeft een fijnere maak dan de klassieke oranje. De paarse wortel bekent vooral tijdens het koken kleur. Dan wordt het vruchtvlees wit en paars gemarmerd. Deze wortel is heel lekker bij vis.
De stompe gele wortel uit de Doubs smaakt erg zoet. Het is een mooie, dikke wortel die heel lang goed blijft. De decoratiefste is ongetwijfeld de purple haze , van binnen oranje, maar met een donkerpaarse schil. Het is een wortel die je rauw kunt eten, in flinterdunne schijfjes bijvoorbeeld, als een carpaccio.
De witte wortel is afkomstig uit Europa, maar de gele en paarse variëteiten komen uit Azië, meer bepaald uit Afghanistan. Rond het jaar 1100 werden ze door Arabische kooplui ingevoerd in Spanje. Pas rond 1500 geraakten witte, gele en paarse wortelen verspreid in heel Europa. De oranje wortel was echter in het jaar 500 al bekend in Constantinopel. De paarse werd rond 1300 in Italië gekweekt en als nagerecht gegeten, op smaak gebracht met honing.
Nodig voor 4 pers.: 4 onrijpe peren 1 rol bladerdeeg 10 speculaasjes 2 el suiker 2,5 dl room 1 el vanillepoeder 1 zakje vanillesuiker 2 eieren appel- of kweeperenconfituur
Bereidingswijze;
Rol het bladerdeeg uit en bekleed een taartvorm. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snij in schijfjes. Beleg de taartbodem met schijfjes peer en bestrooi met verkruimelde speculaas.
Klop twee eetlepels suiker op met twee eierdooiers. Voeg de room, een zakje vanillesuiker en een grote eetlepel vanillepoeder toe. Roer om. Klop de eiwitten tot sneeuw en spatel luchtig door het mengsel. Doe alles samen over de peren en bak de taart op 180°C gedurende 40 minuten.
Warm twee eetlepels confituur op en strijk over de taart.
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
06-04-2010
De lekkerste broodjes van Brussel!
De lekkerste broodjes van Brussel!
Neen, wie denkt dat ik het nu over de Suisse ga hebben zit fout! Voor niet-Brusselaars: Au Suisse is een legendarische broodjeszaak in centrum Brussel, alom geprezen voor zijn heerlijk belegde broodjes. Niet slecht, maar als er één broodjeszaak in het Brusselse is die wat mij betreft de king of all is, dan is het wel Thérèse et Dominique!
Ze zijn er eigenlijk met vier: moeder, vader, dochter en zoon en ze maken heerlijke broodjes. Bestel er niet de usual smos of martino, maar probeer bijvoorbeeld eens die met gepaneerde vis en hun zelfgemaakte béarnaise. Of die met vleesbrood en gegrillde groenten. Dominique en Thérèse hebben Italiaanse roots en dat merk je aan het groot aanbod aan lekkere ingrediënten waar je uit kan kiezen.
Je komt er best redelijk vroeg op de middag, want rond halféén staat er meestal al een rij tot buiten aan te schuiven. En je volgt ook best de rij, want Dominique en Thèrese hebben overal bordjes geplakt waar dat op staat. Voor de rest gaat het er vrij anarchistisch aan toe: je neemt zelf je onderlegger en bestek en zo als je je broodje ter plekke opeet. Drank bestel je bij de zoon rechtstreeks aan de gebricoleerde toog. En eigenlijk is zowat alles van het legendarische non-interieur in elkaar gebricoleerd. Maar de broodjes daarentegen...
Thérèse et Dominique, Dejonckerstraat 23 (straat die parallel loopt met het eerste stuk van de Louizalaan), 1050 Elsene. bron; la-cucina.be/index.
Categorie:RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN
05-04-2010
Panna cotta van grondwitloof
Panna cotta van grondwitloof
Ingrediënten voor 4 pers.;
4 stronken grondwitloof 1 l melk 2,5 dl room peper en zout 1,5 blaadje gelatine hoeveboter 1 dikke bloedworst 200 g grijze garnalen 2 eierdooiers 1 flesje Rodenbach suiker ganzenlever
Bereiding;
Haal het bittere hart uit de witloofstronken en stoof aan in boter, laat lichtjes kleuren. Breng de room aan de kook en haal van het vuur. Voeg het witloof toe en pureer. Druk door een fijne zeef en breng op smaak met peper en zout. Los de geweekte gelatineblaadjes op in het warme mengsel. Vul vier vormpjes en laat enkele uren opstijven in de koelkast.
Ontdoe de bloedworst van het vel en snij ze in plakken. Bak de plakjes bloedworst net vóór het opdienen aan beide kanten kort aan in hete hoeveboter.
Klop de sabayon met de eierdooiers, suiker en bier.
Ontvorm de panna cotta en plaats deze in het midden van een bord, schik hierop een plak bloedworst en werk af met garnalen.
Snij met een dunschiller een dunne plak van de ganzenlever. Rol op en plaats bovenop de garnalen
De sabayon op een decoratieve manier op de borden aan brengen.
bron; streekproduct.be
Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
Photo van chocolade zoenen.
Photo van chocolade zoenen.
Heerlijke chocolade zoenen gekocht in de Ambachtelijke Chocolatier Wauters in Sint Niklaas
Foto; Hobbyfotografie J. & G.
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
Gebakken Zeepaling / Hondshaai met witte wijn.
Gebakken Zeepaling / Hondshaai met witte wijn
Verhit een bakpan op matig vuur. Doe een scheutje olijfolie ( en een klein beetje boter tegen het aanbranden van de olie) in de pan. Wanneer deze warm is mag de in moten gesneden vis erin. Bak de vis aan elke kant op laag vuur gedurende 2-3 minuten.
Voeg eventueel een gefruit uitje toe en een flinke scheut witte wijn . Kruiden volgens smaak De zeepaling/Honshaai uit het pannetje nemen wat fijn gehakte peterselie toevoegen en overgieten met de saus. recept; Josephine
De Hondshaai wordt vanwege zijn slanke vorm meestal als zeepaling verkocht. Het is stevig wit visvlees. Je kan het roosteren, bakken, stoven of koken. Doordat het volledig graatloos is, valt het bij kinderen dikwijls beter mee dan andere vissoorten. Groot, tot 3 m, vet en zwaar, maar met erg lekker stevig vlees. En is stevig genoeg om in curries tot zijn recht te komen.
Zeepaling
Vrij duur, dus is de verleiding groot om hondshaai of zelfs moeraal te verkopen als zeepaling. bron; objectief.be
Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
Hondshaai, kroketje van merg, crumble van Ganda ham en jus van Balsamico
Hondshaai, kroketje van merg, crumble van Ganda ham en jus van Balsamico
Benodigdheden : - voor 4 personen -
500 g filet van hondshaai 25 g kleine blokjes Ganda Ham 25 g zure room 1 mergpijp 1 soeplepel kleine broodcroutons
Voor de saus; 2 dl kalfsjus 0,5 dl rode wijn 0,5 dl balsamico 25 g verse geitenkaas 25 g boter 1 sjalot 1 stengel jong ui kruidenolie zwarte peper en zout
Bereidingswijze :
Snijd de hondshaai in lange repen en rol op, houd ze bij elkaar met aluminiumfolie. Bak in hete boter, kruid met peper en zout.
Haal het merg uit de pijp en paneer met bloem, eiwit en paneermeel. Friteer.
Bak de broodcroutons samen met de Ganda Ham krokant in weinig olie.
Meng de zure room met de geitenkaas, snijd de jonge ui fijn en meng eronder. Breng op smaak met korianderolie, zwarte peper en zout.
Maak de saus: snipper de sjalot en stoof aan, voeg rode wijn en balsamico toe, laat inkoken. Voeg kalfsjus toe en laat opnieuw tot de helft inkoken. Passeer en bind met boter
Afwerking: giet in een klein, diep bord een beetje saus, leg hierin de hondshaai, de zure room en dan de croutons. Werk af met een takje groen. Spies de mergkroket met een gefriteerde spaghetti staafje en zet er naast. Strooi rond het bord wat zout.
Tip :
Doornhaai is een eerder vette vis met veel gezonde vetten die een gunstig effect hebben op hart-en bloedvaten en bovendien cholesterolverlagend werken.