Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    11-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsvlees met artisjokken op mediterrane wijze



    Lamsvlees met artisjokken op mediterrane wijze


    voor 4 pers:

    2 eetlepels olijfolie, 800 g lamsbout in stukjes, zout en peper,
    1/2 koffielepel paprikapoeder, 4 geschilde en in blokjes gesneden sjalotten,
    3 geschilde en in blokjes gesneden teentjes look, 250 ml lamsfond,
    8 takjes verse rozemarijn, 1 eetlepel grove poedersuiker,
    2 eetlepels tomatenpuree, het sap van een halve citroen, 1 ei,
    1 eetlepel maïzena, 8 verse of diepgevroren artisjokharten,
    kers-tomaten voor de versiering.

                                     

    Bereiding;

    1. Verhit de olijfolie in een pot en bak er de stukjes lamsvlees in. Kruid met peper en zout en bestrooi met paprikapoeder.

    2. Voeg de sjalotten, rozemarijn, suiker, tomatenpuree en look toe. Blus met de lamsfond.

    3. Laat anderhalf uur sudderen op een zacht vuur.

    4. Meng het citroensap, het ei en de maïzena in een kom en voeg het mengsel toe aan het vlees.

    5. Spoel de kerstomaten en snijd ze in tweeën. Voeg ze toe aan de pot met artisjokharten. Warm ze ongeveer 5 minuten op een zacht vuur op en serveer warm.

    bron; plusmagazine.be



     

    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    Tags:lamsvlees, sjalot, look, artisjokharten,,
    05-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampibrochette met yoghurtsausje


    Scampibrochette met yoghurtsausje

    Voor 4 personen; 

    20 scampi,
    1/2 fijngehakte sjalot, 4 el frambozenazijn

    1 el frambozenconfituur, 4 el halfvolle yoghurt, kervel, olijfolie
    1/2 vanillestokje, 8 el water, 1/4 witte kool

    Video: Scampibrochette met yoghurtsausje

    Bereiding; 15 - 30 min.
    1. Kruid de scampis met peperkruiden en zout. Spies ze op een brochette en smeer ze in met een beetje olijfolie.

    2. Meng een lepel frambozenconfituur met de frambozenazijn, olijfolie en yoghurt. Kruid bij met peperkruiden en zout en gehakte sjalot.
      Snij de vanillestok open en voeg bij de vinaigrette.

    3. Snij de kool zeer fijn, overgiet met de vinaigrette en meng.

      Gril de scampi kort op de barbeque of in een grilpan.

    4. Serveer de scampi’s op een bord met de koolsla. Werk af met kervel.



    1. Piet Huysentruyt
      bron; zesta.be


    Categorie:BARBECUE, GRILPAN, GRIL,
    Tags:scampi, yogurt, witte koolkervel,
    04-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wonderplant stevia: voordelen van deze zoetstof op een rijtje

     

    Wonderplant stevia: voordelen van deze zoetstof op een rijtje

    Stevia, een plantaardige zoetstof, is vanaf vandaag officieel in Europa toegelaten. Hoewel deze plant al eeuwenlang gebruikt wordt in Latijns-Amerika, wordt dit lang in Europa verboden omdat werd gedacht dat het kankerverwekkend was, maar dat blijkt niet te kloppen.

    Stevia is een natuurlijke zoetstof die gemaakt wordt van de bladeren van de steviaplant. Dit wordt al 60 jaar in Japan gebruikt als alternatief voor een andere zoetstof aspartaam, tot nu zijn er nog geen klachten gemeld, waarmee de mythe dat het kankerverwekkend is, wordt ontkracht. Je kunt het krijgen in poeder of vloeibare vorm, maar ook de gedroogde blaaderen zijn bruikbaar.

    Suikerziekte en gezondheid

    Buiten het feit dat het ook zoet is, vertoont het geen andere gelijkenissen met suiker. Het bevat geen calorieën of koolhydraten.
    Dit maakt dat patiënten met suikerziekte het mogen eten, maar deze mensen contacteren toch best eerst hun arts. Omdat het een plantenextract is, houdt het verschillende voordelen voor je gezondheid in. Zo is het antibacterieel, bevat het antioxidanten en helpt het de bloeddruk te verlagen. Wat verklaart waarom het zo populair is als alternatief voor suiker.

    Kooktips

    Je kunt stevia gebruiken om te koken of te bakken, in het laatste geval is het wel aangewezen dat je de helft stevia en de helft suiker neemt. Omdat het veel zoeter is, heb je er minder van nodig dan van suiker om dezelfde smaak te krijgen. Op de verpakking zal de aangewezen hoeveelheid staan. Gedroogde bladeren zijn tot 10 à 15 keer zoeter. Het is dus best dat je begint met een kleine hoeveelheid en dat je naar smaak bijvoegt. Net als suiker versterkt stevia de smaak van andere voedingswaren en is het oplosbaar in water. Het product is hittebestendig tot 200 graden en niet-karameliseerbaar.

    Het wordt niet bruin bij het bakken, dus als je een bruine kleur wil, neem je best de helft suiker, honing of ahornsiroop. Sommige mensen merken wel een nasmaak op, dit kun je beperken door een andere stof als honing of ahornsiroop toe te voegen. Je kunt het ook toevoegen aan thee of andere dranken, maar je kunt er ook ijs mee maken.

    Bye rimpels

    Een ander voordeel is dat het ook gebruikt kan worden als schoonheidsproduct. Zo kun je het aanbrengen als gezichtsmasker, het maakt de huid strak en doet rimpels vervagen. Het helpt ook bij eczeem, acne en jeuk. Als laatste versnelt Stevia het genezingsproces bij wondjes en koortsblaasjes.       




    (ep)bron; hln.be


    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:stevia,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ratjes met makreel en mosterdvinaigrette


    Ratjes met makreel en mosterdvinaigrette

     12 gekookte ratjes, el azijn, dille, 1 dl frambozenazijn,
    een scheutje grenadine, 200 gr makreel, 1 el mosterd,
    1 el mosterdzaad, 1 dl olijfolie, paprikapoeder,
    4 el stevia, 1 ui, 1 el venkelzaad, 2 el water.


                       Video: Ratjes met makreel en mosterdvinaigrette
                    
    Bereiding;
    1. Snijd de ui fijn en bedek de makreel ermee. Voeg mosterdzaad en venkelzaad, geplet in de vijzel, toe. Overgiet met warme frambozenazijn, water, grenadine en stevia.

    2. Meng de mosterd met water, azijn en olijfolie.

    3. Snijd de gekookte ratjes fijn op het bord. Overgiet met de mosterdvinaigrette.

    4. Beleg met de ajuin en de gemarineerde makreel. Overpoeder met paprikapoeder. Werk af met dille.

                    Bron; zesta.be

     


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:aardappels, makreel, mosterd, mosterdzaad, stevia, ui,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeltaart voor diabetici met ijs


    Appeltaart voor diabetici met ijs


    Voor 4 personen;
    1 vel bladerdeeg, p.h.t
    ahiti vanille slagroomijs
    2 tot 3 rode appelen, enkele klontjes (margarine) boter
    2 afgestreken el stevia ,  amandelpoeder

    Video: Appeltaart voor diabetici met ijs
    Bereidingswijze; 15 - 30
    Rol het bladerdeeg uit. Beleg met schijfjes ongeschilde appel. Doe er klontjes (margarine) boter op. Overstrooi met 4 el amandelpoeder en 2 afgestreken el stevia.

    Bak gedurende 30 à 35’ op 180°. Serveer met p.h.tahiti vanille slagroomijs.



    recept P. Huysentruyt
    zesta.be

    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:Bladerdeeg, stevia, appels, amandelpoeder,
    03-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heerlijke verse pannenkoeken


    Heerlijke verse pannenkoeken

    Voor 4 personen;

    200 gr bloem
    ,
    4 eieren, 0,5 l melk, 2 el arachideolie, 20 gr boter, 70 gr suiker.


    Video: Pannenkoeken

    Bereiding; 15 - 30 min.
    1. Smelt de boter in een pot en doe de bloem, eieren, suiker, melk en de olie erbij. Goed roeren tot alle klonters uit het deeg zijn. Doe een beetje arachide-olie in de pan en laat goed warm worden.

    2. Doe een schep van het deeg in de pan en begin onmiddellijk te draaien met de pan, zodanig dat het deeg mooi verdeeld is. Gebruik een spatel voor het draaien en snij de pannenkoek los langs de randen

      recept;Piet Huysentruyt  
      bron; zesta.be


    Categorie:PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE,
    Tags:bloem, eieren, melk, boter, suiker, olie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeien met een romige vulling



    Aardbeien met een romige vulling

    Gemakkelijk en feestelijk, dat zijn deze heerlijke, gevulde aardbeien.
    Kies de grootste exemplaren voor het mooiste (en lekkerste) eindresultaat.

    Nodig:

    18 grote aardbeien, 50 gr poedersuiker, 

    120 gm Philadelphia roomkaas, light, op kamertemperatuur

    1 Vanillestokje, (een halve koffielepel vanille-extract)

                                       
    Bereidingswijze:
    10 min.

    Was en droog de aardbeien (laat het groen zitten).

    Snijd met een mes een driehoek uit de punt van de aardbei, bewaar de stukjes die je weggesneden hebt.

    Leg de aardbeien met het groen naar beneden op een schaaltje, zodat ze goed blijven liggen tijdens het vullen.

    Gebruik een mixer om de philadelphia, poedersuiker en vanille door elkaar te mengen.

    Snijd de eerder uitgesneden driehoekjes in nog kleinere stukjes en roer ze met een lepel door het mengsel.

    Vul, met behulp van een mes of spuitzak, elke aardbei met een kleine portie van het mengsel en serveer.

    TIP: Bereid de aardbeien op de dag dat je ze wilt serveren. 

    bron;telegraaf.nl


    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Tags:aardbeien, poedersuiker, roomkaas, vanillestok,
    02-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfslapje 'Cordon bleu'


    Kalfslapje 'Cordon bleu'  

    Voor 4 personen;

    4 kalfslapjes, 4 plakjes drooggezouten ham, 4 plakjes abdijkaas,
    5 eetlepels bloem, peper, zout, 5 blaadjes salie, fijngesneden,
    4 blaadjes bladpeterselie, fijngesneden 1 takje rozemarijn, fijngesneden,
    125 g broodkruim, 2 eieren, boter, een scheutje olie.

                                            
    Bereiding


    Beleg elk kalfslapje met een plakje rauwe ham en een plakje abdijkaas.

    Meng de bloem met peper en zout. Bestrooi de belegde kalfslapjes aan beide kanten met de bloem.

    Meng de salie, de bladpeterselie en de rozemarijn met het broodkruim.

    Haal elk belegd kalfslapje eerst door de losgeklopte eieren en vervolgens door het broodkruim.

    Leg ze naast elkaar op een bord en laat even opstijven in de koelkast.

    Verhit de boter met wat olie in een pan. Bak het vlees zo'n 4 minuten aan elke kant
    op een middelmatig vuur.

    Lekker bij dit gerecht: aardappelpuree met drie eetlepels fijngesneden peterselie
    en een eetlepel salie.




    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:kalfsvlees, ham, kaas, peterselie, rozemarijn, eieren, brood,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalmsalade



    Zalmsalade

    We voegen geen mayonaise toe, zo houden we deze salade lekker fris en licht.

    Voor 4 personen; 10 min. 

    1 grote aardappel, 250 gr zalmfilet, halve sjalot
    2 eetlepels olie, 2 eetlepels citroensap.

                                       
     bereiding;

    1. Breng een pan water aan de kook. Schil de aardappel en snijd hem in blokjes van 1 cm. Kook de blokjes ongeveer 4 minuten. Laat ze afkoelen..

    2. Snijd de zalm in plakjes en vervolgens in blokjes. Meng de aardappelblokjes met de zalm, gesnipperde sjalot, olie en het sap van de citroen. Breng op smaak met een beetje zout.

    3. Maak met behulp van twee lepels mooie langwerpige bolletjes van het mengsel. Serveer ze in kleine schaaltjes of op amuselepels.



    Ramon Beuk
    Foto; Serge  Lichtenberg
    bron; telegraaf.nl


    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Tags:aardappel, zalm,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De nieuwe supervrucht: avocado houdt je jong

    De nieuwe supervrucht: avocado houdt je jong

               

    Avocado is de sleutel tot de jeugd, want wetenschappers ontdekten namelijk dat dit veroudering en tal van ziekten voorkomt.

    De Mexicaanse onderzoeker Christian Cortes-Rojo ontdekte dat avocado's de negatieve effecten van zuurstof op het lichaam tegengaat. Daarna helpt dit de concentratie van cholesterol in het bloed te verlagen, wat betekent dat het helpt te beschermen tegen hart- en vaataandoeningen. Ook verlicht het de gezondheidsklachten van patiënten met diabetes.

    De onderzoekers namen gist van avocado, maar hetzelfde soort vet vind je in olie van avocado. Dit is niet de eerste keer dat wetenschappers ontdekken dat exotisch fruit medische problemen als hartziekten en kanker kan bevechten.




    bron; hln.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:Avocado,
    30-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo lekker kunnen groenten zijn


    Zo lekker kunnen groenten zijn



     

    Laat jij de groente-afdeling liever links liggen en is rauwkost niet aan jou besteed? Kortom, ben jij geen groente-fan? Maak dan eens gebruik van onderstaande tips en wie weet verander je van mening.

    Aanbevolen hoeveelheid
    Dat groente goed voor je is, wordt ons met de paplepel ingegoten. ik zal je dan ook even niet met de voordelen vermoeien. Het kan nu eenmaal zo zijn dat je er gewoonweg niet van houdt. Daarom wél 9 tips die je groenten smakelijker kunnen maken en die er alsnog voor zorgen dat je gemakkelijk aan de aanbevolen
    hoeveelheid komt.

    Zo kan het ook
    - Bereid je groente au gratin: Snijd een in de schil gebakken aardappel open en vul hem met gehakte spinazie, tomatensaus en geraspte vetarme mozzarella. Plaats de aardappel opnieuw in de oven tot er kookbellen verschijnen. Experimenteer ook eens met andere vullingen.

    - Meng geraspte wortelen door je pastasaus of doe er wat verse tomaten bij. Doe gegrilde groenten (bestrooid met zout en peper) in een omelet, frittata of roerei.

    - Voeg enkele groenten bij een kruidig stoofpotje. Bijvoorbeeld erwten, wortelblokjes, aubergine, courgette, broccoliroosjes, spinazie, champignons of tomaten.

    - Eet zoete, knapperige groenten met een salsa of je favoriete dip. Reepjes rode paprika, sugarsnaps en wortelsticks gaan goed samen met vetarme hummus en
    andere dressings.

    - Doe wat gegrilde groenten in je lasagne of voeg broccoli of sperziebonen toe aan
    je volgende bord pasta.

    - Vergeet niet dat je groenten ook kunt bakken in de oven. Experimenteer met lichte recepten voor courgettemuffins, wortelcake of maak pannenkoeken van zoete aardappelen.

    - Maak een grote pan groentesoep. Voeg er vetarme melk aan toe om het iets romiger te maken.

    - Experimenteer met nieuwe smaken: gebruik gepureerde, gekookte bloemkool als basis voor je sauzen. Breng op smaak met je favoriete smaakmakers, kruiden of specerijen. Of gebruik gekookte en gepureerde asperges als basis voor
    guacamole in plaats van avocado.

    - En ten slotte ... zorg voor afwisseling. Zelfs een groenteliefhebber wil niet iedere avond gestoomde sperziebonen eten. Creëer een beetje variatie door traditionele smaakmakers en sauzen af te wisselen met meer exotische alternatieven:

    Thais:
    roerbak de groente in arachideolie, voeg een scheutje limoensap toe
    en bestrooi met gehakte pinda's.

    Chinees:
    roerbak in sesamolie en bestrooi met geroosterde sesamzaadjes.

    Grieks:
    roerbak in olijfolie en bestrooi met verkruimelde fetakaas.

    Italiaans:
    roerbak in olijfolie met blokjes tomaat en gedroogde oregano

    bron; goedgevoel.be

    Categorie:GROENTEN, GROENTENGERECHTEN,
    Tags:tomaat, oregano, fetakaas, boontjes, asperges, avocado, wortelcake, paprika,
    28-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoemp met bieslook, zilveruitjes en grijze garnalen


    Stoemp met bieslook, zilveruitjes en grijze garnalen

    Voor 4 personen;
    600 g grijze garnalen,boter,800 g puree aardappelen,
    peper en zout, 20 verse(diepvries) zilveruitjes,bieslook,
    nootmuskaat, 1 potje zure room, 1 krop sla, olijfolie, azijn,


    Stoemp met bieslook, zilveruitjes en grijze garnalen

























    Bereiding;
     
    Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Kook ze vervolgens in gezouten water. Giet af en pureer.
    Hak de zilveruitjes en de bieslook fijn en voeg bij de puree. Voeg er ook flink wat boter aan toe en kruid af met peper, zout en nootmuskaat.

    Vul een ring met een laagje puree en een laagje grijze garnalen.
    Werk af met een lepeltje zure room en verwijder de ring.
    Dien op met een groene salade en een vinaigrette van olijfolie, azijn, peper en zout.


    bron; solo.be

    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    Tags:garnalen, boter, aardappelen, zilveruitjes, bieslook, nootmuskaat, zure room, sla, olijfolie, azijn,
    26-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rode curry met scampi en zoete aardappel


    Rode curry met scampi en zoete aardappel

    Curry's en stoofpotjes zijn mijn absolute lievelingsgerechten: veel smaak, veel kleuren, snel klaar en bijna geen afwas achteraf. Bovendien lust bijna iedereen ze graag. Met dit gerecht zul je dus zeker scoren bij je gasten en familie!

    Voor 4 personen

    20 grote scampi, 1 sjalot, 1 eetlepel Thaise rode, currypasta, arachideolie,
    2 dl visbouillon, 6 dl kokosmelk, 2 zoete aardappelen, 1 mango, vissaus,
    sap van 1 limoen, fijngehakte koriander.

                                lesley ann poppe presenteert huidreinigende rode curry met scampi en zoete aardappel
    Bereiding

    o Pel de sjalot en snipper fijn.

    o Verhit op een matig vuur een beetje arachideolie en fruit de sjalot erin.

    o Voeg de rode currypasta toe en laat mee fruiten. Pas wel op voor de walm want die kan je ademhaling en je ogen irriteren.

    o Blus dan met de visbouillon en de kokosmelk en breng aan de kook.

    o Schil ondertussen de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes.

    o Voeg ze toe en laat 5 minuten meekoken.

    o Pel ondertussen de scampi en verwijder het darmkanaal.

    o Voeg ze toe en laat 2 minuten meekoken.

    o Schil ondertussen de mango, verwijder de steen en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.

    o Voeg de mango op het einde toe. Breng op smaak met enkele druppels vissaus, wat limoensap en koriander.

    Weetje; Dankzij de felle kleur van de zoete aardappel kun je deze onmiddellijk herkennen als de bezitter van krachtige antioxidanten. Scampi bevatten zeer weinig calorieën en zeer veel vitamine A. Mango heeft een positieve invloed op de talgproductie en helpt dus tegen mee-eters.

    Uit: Beauty Food, Lesley-Ann Poppe, 19,95 euro, Standaard Uitgeverij.




    bron; gva.be

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:scampi, sjalot, rode curry, kokosmelk, aardappel, mango, limoen,
    25-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Viskroketten met dragonaardappelen




    Viskroketten met dragonaardappelen  

     voor 4 personen:
    300 g wijtingfilets, 2 grote aardappelen, 1 ui, 1 wortel, 1 sjalot,
    2 zure augurkjes, 1/2 eetlepel mosterd, 1/2 koffielepel verse fijngehakte dragon
    2 eetlepels bloem, 1 ei, 4 eetlepels paneermeel, 1 scheutje olijfolie peper en zout.

           

    Bereiding
    Schil de ui en wortel. Snijd in stukken. Laat twintig minuten koken in licht gezouten water.

    Stoom tegelijk de vis boven het kookwater in een mandje met het deksel op de pot. De vis mag niet echt koken, want dan wordt hij te droog. Laat de vis uitlekken.

    Kook de aardappelen en snijd ze in stukjes. Doe ze in een kom en leg er kleine klontjes gezouten boter op.

    Hak een sjalot en de augurkjes heel fijn.

    Zorg ervoor dat alle kleine graatjes uit de visfilets verdwenen zijn.

    Doe de vis, de sjalot, de augurken, de dragon en de mosterd bij de aardappelen. Kruid met peper en zout. Plet met een vork tot een dikke puree is ontstaan. Laat afkoelen in de koelkast en vorm er met een lepel ronde vormpjes van.

    Draai elk vormpje eerst in bloem, daarna in losgeklopt eiwit en dan in het paneermeel. Bak de koekjes zachtjes in een pan met antikleeflaag en wat boter.

    Versier het geheel met citroen en nog wat peterselie-olie.

    Tip: Elke vissoort doet het goed in dit recept. Je kunt er ook restjes kabeljauw, pollak, zeebaars of pladijs voor gebruiken.



    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:wijting, aardappels, augurk, dragon,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelpannenkoekjes met lentesalade



    Aardappelpannenkoekjes met lentesalade  

    voor  4 personen

    8 grote bloemige aardappelen, 150 g kleine tomaatjes

    1 blik gezouten ansjovis (250 g), 100 g gemengde jonge sla

    7 eieren, 5 dl melk,1 potje zure room, 1/2 rode ui

    1 bussel bieslook, arachideolie, peper en zout.

         

    Bereiding

    Schil de aardappelen, gaar ze in de melk en maar er puree van. Meng met de eieren en de gesnipperde bieslook tot een glad beslag. Kruid met peper en zout.

    Bak er goudbruine pannenkoekjes van in een antikleefpan met wat arachideolie.

    Snijd de ui in halve maantjes en meng met de jonge sla, de ansjovis en de gehalveerde tomaten.Serveer de pannenkoekjes met de salade en een lepel zure room.

    Tip; Sla behoort tot de meest caloriearme groenten: 7 kcal per 100 gram.Door verschillende soorten sla te mengen, krijg je niet alleen een kleurrijke, aantrekkelijke salade maar tevens een gezonde cocktail van verschillende voedingsstoffen en andere gezondheidsbevorderende stoffen, waaronder antioxidanten, die ons helpen beschermen tegen ziekte. Verwijder zo weinig mogelijk van de buitenste bladeren van sla want deze bevatten immers de meeste vitamines.

    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    Tags:aardappel, tomaten, ansjovis, sla, eieren, melk, room, bieslook,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gesmoord konijn op z'n mediterraans




    Gesmoord konijn op z'n mediterraans

    voor 4 personen;
     
    1 heel konijn, in stukken gesneden 2 middelgrote uien, grof gesneden 6 tomaten,
    30 cl witte wijn, 3 dl gevogeltebouillon, 120 g groene olijven, 2 teentjes knoflook,
    fijngesnipperd, 1 koffielepel saffraan, half busseltje (platte) peterselie,
    2 takjes rozemarijn, arachideolie, peper en zout, 2 citroenen, in partjes gesneden.

                                           
    Bereiding

    Verwijder de zaadlijsten van de tomaten en hak het vruchtvlees grof.

    Kruid de stukken konijn met peper en zout en braad ze aan in een grote pan met arachideolie tot ze goudbruin zijn.

    Haal de stukken konijn uit de pan en laat de ui en de knoflook glazig stoven in de pan. Blus met de witte wijn en laat even doorkoken.

    Schik de stukken konijn in een pot met een dikke bodem of een tajine. Verdeel de uien erover, giet de bouillon erbij en voeg de tomaten en de saffraan toe. Zet een deksel op de pot of de tajine en laat alles 20 à 25 minuten zachtjes sudderen.

    Neem het deksel van de pot en voeg de olijven, de gehakte peterselie en de fijngesnipperde rozemarijn toe. Laat nog even voortsudderen om de saus wat in te dikken.

    Breng op smaak met peper en zout, dien op met couscous, rijst of brood
    en serveer met citroenpartjes.

    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:konijn, uien, tomaten,wijn, boillon, olijven, look, peterselie, citroen,
    24-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine Val-Dieu kroketjes


    Kleine Val-Dieu kroketjes

    voor 4 personen:

    • 130 gr Val-Dieu, 1/2 liter melk , 60 gr boter
    • 80 gr bloem, 3 eieren , 100 gr gerookte hesp
    • 100 gr peterselie, paneermeel, zout, peper en muskaatnoot

                                                            afbeelding recept
    Bereiding:

    Maak een witte roux met de boter en de bloem, voeg er de melk toe, klop het geheel glad gedurende 2 min. Voeg de eigelen, de helft van de peterselie, het zout, de peper, de muskaatnoot, alsmede de kaas en de hesp in fijne stukjes toe. Verwarm en meng tot het geheel van de pan loskomt. Giet over op een geoliede plaat, bedek met versfolie en laat enkele uren afkoelen in de koelkast. Op een bebloemd vlak uit de vorm nemen en in de gewenste vorm versnijden. Klop de eiwitten op met een beetje water en olie. Dompel de kroketten in het eimengsel, daarna in het paneermeel en bewaar koel. Op het laatste ogenblik bakken in hete olie.

    Versieren met gefrituurde peterselie.

    bron; kazenvanbijons.be


    Categorie:KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK,
    Tags:kaas, melk, ham, peterselie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rodelinzensoep met koriander en naanbroodjes


    Rodelinzensoep met koriander en naanbroodjes


    Voor 4 personen:
    1 ui, 2 tenen knoflook, 3 el plantaardige olie, 1 tl komijnzaadjes
    1 tl korianderzaadjes, 2 el plantaardige olie, 125 g rode linzen
    6 dl groentebouillon, ¼ tl cayennepeper
    200 g tomatenblokjes in blik, 1 bosje koriander, zout

    Naanbroodjes:
    250 g witbroodmeel, ½ tl zout, 3,5 g gedroogde gist
    2 el plantaardige olie, ca. 1,5 dl water

                                                 
    Bereidingswijze
    Maak eerst de broodjes: doe meel, zout en gist in een kom. Roer er 1 eetlepel olie en het water onder tot een zacht deeg ontstaat. Kneed 5 minuten tot het deeg glad is, dek af en laat ca.1 uur rijzen tot het deeg verdubbeld is in volume.

    Snipper intussen de ui en knoflook. Fruit in de olie. Rooster de komijn- en korianderzaadjes. Maal fijn en voeg toe aan de pan, samen met de linzen, bouillon en cayennepeper. Laat 20 minuten koken op een laag vuur. Voeg halverwege de kooktijd de tomatenblokjes toe. Mix de soep met de koriander en kruid met zout. Hou warm.

    Kneed het deeg even door op een bebloemd werkvlak. Verdeel in 4 porties en rol elke portie uit tot een ovaal van een ½ cm dik. Bak de broodjes 1 minuut aan elke kant in 1 eetlepel olie op hoog vuur. De broodjes zullen rijzen en kleuren tijdens het bakken.

    Schep de soep in 4 kommen geef er de naanbroodjes bij.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:Linzen, Ui, Look, Olie, Groentebouillon, Tomaten, Meel, Gist, Koriander,
    22-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Variaties met olijfolie

                                  Variaties met olijfolie

                

    Olijfolie is een zeer aromatisch en delicaat product dat met zorg gebruikt moet worden. Men moet hem meer als een smaakmaker beschouwen dan als een vetstof. Gebruik de fijnste olijfoliën dan ook om gerechten mee te parfumeren op het einde, vlak voor het serveren. Het lijdt geen twijfel dat olijfolie door zijn fijne karakter het best past bij ingrediënten met een even subtiel karakter. 


    ( DB) bron, knackweekend.rnews.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:olijfolie,
    20-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In olijfolie gepocheerde zalm met aardappelpuree en tapenade
     

    In olijfolie gepocheerde zalm met aardappelpuree
    en tapenade

    Voor 4 personen:
    6 dl olijfolie , 4 zalmfilets van 160 g elk,zout
    4 droge zongedroogde tomaten (niet op olie), 4 stuks lente-ui
    aardappelpuree (van bintje), 4 kleine el zwarte olijventapenade
    enkele bladeren raketsla, verse dille 

                                                                    

    Bereiding;
    Doe de olijfolie in een grote pan. Kruid de zalmfilets met zout en leg ze in de olijfolie. De vis moet helemaal onderstaan. Warm de olijfolie zacht op tot ongeveer 60°C en haal de pan van het vuur. Laat gedurende 15 min. zacht pocheren en zorg ervoor dat de temperatuur constant blijft. Zet indien nodig weer op het vuur. De vis moet net gaar zijn.

    Snij de zongedroogde tomaten in lange repen en de lente-ui in fijne ringen. Haal de zalm met een schuimspaan uit de pan en laat goed uitlekken op een rooster.

    Schep puree in het midden van de borden, leg de zalm erop. Werk af met tomaat, lente-ui, tapenade, raketsla en dille.


    bron, knackweekend.rnews.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:olijfolie, zalm, tomaten, lente-ui, aardappelpuree, olijven, raketsla, dille,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!