Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
07-06-2010
Carpaccio van tomaat en courgettes (vegetarisch)
Carpaccio van tomaat en courgettes (vegetarisch)
Bereiding; Snijd één tomaat en een halve courgette in dunne plakjes. Snipper 1 sjalot fijn. Meng de fijngesnipperde sjalot met 1 eetlepel olijfolie, 1 koffielepel notenolie, 1 koffielepel balsamico-azijn, 1 geperst knoflookteentje, 1 eetlepel pijnappelpitten,peper en zout. Schik de plakjes groenten op een bord, overgiet ze met de dressing en laat 5 minuten trekken in de koelkast.
bron; starttoeat.be
Categorie:VEGETARISCH,
06-06-2010
Koude langoustines à la nage
Koude langoustines à la nage
Nodig 4 pers; 16 verse langoustines,1 sjalot,20 cl droge witte wijn, 20 cl lichte room,4 primeurwortelen,100 g verse erwtjes of diepvries, 1 bosje lente-ui,1 citroen,peper en zout
Bereiding; 1 Maak de langoustines schoon: breek de koppen van de langoustines. Snijd met een schaar de onderzijde van de staart open. Breek het pantser van het staartvlees. Snijd het darmkanaal uit het vlees. Houd de staarten bij in de koelkast. 2 Maal de koppen en de pantsers van de langoustines even grof in de keukenrobot. Bak de koppen en pantsers op hoog vuur in wat olijfolie gedurende 3 minuten. 3 Giet er de witte wijn bij en laat voor de helft inkoken. 4 Voeg de room toe en laat op een zacht vuurtje gedurende 15 minuten pruttelen. Peper en zout. Zeef de saus en laat afkoelen in de koekkast.
5 Stoom de langoustinestaarten gedurende 3 minuten. Besprenkel de staarten met goed wat citroensap, peper en zout. Dek af en houd bij in de koelkast. 6 Snijd de geschilde worteltjes in schijfjes of stukken. Stoom gedurende 15 minuten. Laat afkoelen. 7 Kook de erwten in hard kokend gezouten water. Laat 5 minuten koken zonder deksel. Giet af en spoel met koud water. 8 Maak de lente-ui schoon. Snijd er het wit met 3 cl van het groen af. Kook gedurende een minuut in hard kokend water en spoel met koud water.
9 Verdeel de room over 4 diepe borden. Leg er de wortelen en de erwten in. Leg de lagoustinestaarten in de borden. Werk af met de lente-ui en wat vers fijngesneden groen van de ui. Serveer ijskoud.
De gepelde en ontpitte tomaten in vieren snijden.De schoongemaakte paprika's in reepjes snijden, de gepelde uien grof hakken en de knoflook fijnhakken.
De olie verhitten in een diepe braadpan en daarin de kip aan alle kanten mooi laten kleuren.De uien en de knoflook glazig laten fruiten en toevoegen. De tomaten en de paprika's bij de kip voegen, kruiden met tijm,laulier,peper en zout en overgieten met de bouillon.Het deksel op de pan leggen en ongeveer 30 minuten laten sudderen op een laag pitje.Bestrooi kip en groenten 5 minuten voor einde kooktijd met piment dEspelette.
De gaarkookte rijst op smaak brengen met saffraan en paprikapoeder.
Categorie:RIJSTGERECHTEN
18-05-2010
Mignongebraad met brie en courgetten
Mignongebraad met brie en courgetten
nodig 4 pers; 1 kg mignongebraad,150 g brie,1 dl wijn (wit/droog), 2 dl room,2 courgette in schijfjes,75 g boter (bakboter), peper, zout
Bereiding;
Overlangs insnijdingen maken in het vlees en die opvullen met wat brie en plakjes courgette. Opbinden met keukengaren en laten kleuren in de hete boter. Kruiden met peper en zout.Nog ongeveer 50 minuten laten bakken tot het vlees gaar is. Uit de pan nemen en warm houden.
De braadjus deglaceren met de witte wijn en de room en laten indikken op hoog vuur.Tot slot de rest van de brie erdoor roeren tot een mooi gebonden saus.
Wat saus op warme borden scheppen en daarop een paar plakjes vlees schikken en serveren met de rest van de in boter gebakken courgettenschijfjes en puree of aardappelgratin.
bron; skynet.be
Categorie:VLEESGERECHTEN,
17-05-2010
Toast met gewokte asperges, peultjes, shii-take en Spaanse peper
Toast met gewokte asperges, peultjes, shii-take en Spaanse peper
Nodig 4 pers:
1 bussel groene en witte asperges,1 kleine rode Spaanse peper, 200 g verse shii-take,150 g verse peultjes,4 dikke sneden boerenbrood, Worcestershiresaus,zwarte peper en zout,1 potje sesampasta, een flinke scheut room,1 fijngehakt teentje knoflook, 2 eetlepels geroosterd sesamzaad,
Bereidingswijze;
Schil de asperges en snijd ze grof. Verwijder de zaadjes uit de Spaanse peper en snijd in fijne reepjes. Snijd de shii-take en de peultjes in repen. Rooster de sneden boerenbrood in een broodrooster of in een met boter ingewreven pan en roerbak de groenten gedurende enkele minuten, tot ze beetgaar zijn. Kruid met wat Worcestershiresaus en peper en zout.
Leng de sesampasta met de room aan tot een dikke saus en roer er het fijngehakt teentje knoflook onder. Kruid met peper en zout. Schik de toast op de borden en verdeel er de gewokte groenten over. Lepel er de sesamsaus over en rond en versier met geroosterd sesamzaad.
Tip; Roerbak de hardste groenten eerst en vervolg met de zachtere soorten. Dus eerst de asperges en daarna de peultjes.
Aspergesalade met balsamico nodig 4 pers; 1,5 kg witte asperges, zout, suiker, peper, 2 eieren,saladekruiden (bv. Knorr), een scheutje aceto balsamico,1 kl mosterd, olijfolie.
Bereidingswijze;
Was en schil de asperges. Snij de stengels in stukken en kook ze 15 à 20 minuten in water met wat zout en suiker. Laat uitdruipen en gedeeltelijk afkoelen.
Kook twee eieren gedurende 8 minuten. Verfris en pel ze, snij ze klein.
Bereid de dressing: meng een zakje saladekruiden, een lepel suiker, een snuifje zout, peper, aceto balsamico (wit of rood) en een klein lepeltje mosterd met een flinke scheut goede olijfolie.
Roer er de versneden eieren door en ook de asperges. Dien op.
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
Elke dag een beetje kaas eten is goed voor je immuunsysteem.
Boterham met kaas verbetert je immuunsysteem
Elke dag een beetje kaas eten is goed voor je immuunsysteem.
Elke dag een beetje kaas eten is goed voor je immuunsysteem.
Naarmate we ouder worden, brokkelt ons immuunsysteem geleidelijk aan af. Ons lichaam slaagt er dan steeds minder in om tumorcellen af te breken, en kan zich steeds minder verweren tegen infecties.
Onderzoekers van de Universiteit van Turku in Finland wilden nagaan of dat immuunsysteem geboost kon worden via eenvoudige ingrepen. Ze vroegen de inwoners van een rusthuis, allemaal met een leeftijd tussen 72 en 103 jaar, om vier weken lang kaas bij hun ontbijt te eten. De ene helft kreeg Gouda met probiotica te eten, en de andere helft kreeg een placebo.
Via bloedtests werd vervolgens nagegaan welk effect de kaas met probiotica had op het immuunsysteem. Daaruit bleek dat het immuunsysteem van de personen die de kaas hadden gegeten een duidelijke boost had gekregen.
Naarmate we ouder worden, brokkelt ons immuunsysteem geleidelijk aan af. Ons lichaam slaagt er dan steeds minder in om tumorcellen af te breken, en kan zich steeds minder verweren tegen infecties.
Onderzoekers van de Universiteit van Turku in Finland wilden nagaan of dat immuunsysteem geboost kon worden via eenvoudige ingrepen. Ze vroegen de inwoners van een rusthuis, allemaal met een leeftijd tussen 72 en 103 jaar, om vier weken lang kaas bij hun ontbijt te eten. De ene helft kreeg Gouda met probiotica te eten, en de andere helft kreeg een placebo.
Via bloedtests werd vervolgens nagegaan welk effect de kaas met probiotica had op het immuunsysteem. Daaruit bleek dat het immuunsysteem van de personen die de kaas hadden gegeten een duidelijke boost had gekregen.
Liselotte Ampe Bron:gezondheidsnet.rnews.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
16-05-2010
Na 120 jaar paling nu ook gerookte panga
Na 120 jaar paling nu ook gerookte panga
''We blijven gewoon paling roken, maar de groei is eruit.''
URK - Hij is het er niet mee eens, maar voor Sebastiaan Kraan is het een voldongen feit: de paling heeft een negatief imago bij de consument. Voor het eerst in de geschiedenis moet Gebroeders Kraan, ambachtelijke palingrokers sinds 1890, naast paling een ander product op de markt brengen. Het familiebedrijf in Urk rookt voortaan naast paling pangasius, de vis die uit Vietnam wordt ingevoerd en die de laatste jaren snel populair is geworden in Nederland.
''We blijven gewoon paling roken, maar de groei is eruit'', zegt Sebastiaan Kraan. Pangasius, veelal kortweg panga genoemd, wordt tot dusver niet op grote schaal gerookt. Het nieuwe product wordt deze maand gelanceerd op een grote visbeurs in Brussel en is daar zelfs genomineerd voor de Prix d'Elite. Inmiddels is het in Nederland te koop in de supermarkt.
Sebastiaan Kraan zegt niet bang te zijn dat na de paling ook de panga een negatief imago zal krijgen en eveneens geweerd gaat worden uit de schappen van winkels. De panga van de gebroeders Kraan is gecertificeerd, ofwel voorzien van een stempel dat aangeeft dat het gaat om duurzame visserij.
(ANP)bron;parool.nl
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
Pastasalade met gerookte zalm
Pastasalade met gerookte zalm
nodig 4 pers;
200 g gerookte zalm, 150 g eierpasta, 4 eieren, 5 el (walnoot)olie, ½ dl melk, 2 lente-uitjes, sap van halve citroen, 1 el geraspte mierikswortel, 3 el bieslook (fijngeknipt), 75 g gepelde walnoten (grof gehakt), 75 g waterkers of veldsla, zout en peper
Bereiding;
Kook de pasta in een pan met ruim kokend water en wat zout in 10-12 minuten beetgaar. Klop de eieren los met melk en zout en peper naar smaak. Verwarm 1 eetlepel (walnoot)olie in een steelpan en schenk het eimengsel erbij. Verwarm het ei al roerende tot het begint te stollen en rul wordt.
Snijd de zalm in brede repen en de lente-ui in kleine ringetjes. Klop in een slakom het citroensap met 4 eetlepels (walnoot)olie, mierikswortel, bieslook en zout en peper naar smaak tot een dressing. Giet de pasta af en schep de pasta direct met het roerei en de helft van de zalm en walnoten door de dressing.
Verdeel de waterkers of veldsla over vier borden en schep de pastasalade erop. Verdeel de lente-uitjes en de rest van de zalm en walnoten erover. Lekker met vers geroosterd brood.
Tip; kan ook met gerookte Forel of gerookte Paling.
visrecepten.nl
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
Hotspot: eten uit de moestuin van Villa Augustus
Hotspot: eten uit de moestuin van Villa Augustus
Eten uit de moestuin onder het genot van live klassieke muziek, het kan dit weekend bij Villa Augustus in Dordrecht. Dit hotel annex restaurant is al een tijd geopend, maar voor wie er nog niet geweest is, is het een tripje naar Dordrecht zeker waard.
Foto: Villa Augustus
De oude watertorensteekt al van ver boven de skyline van Dordrecht uit. Erg mooi gelegen aan het water, vlakbij de oude elektriciteitscentrale, is Villa Augustus dé hotspot van het moment. In de mooi opgeknapte toren kan men logeren in een van de stijlvol ingerichte kamers.
Moestuin Voor wie één dagje Dordrecht volstaat, is het leuk om alleen in het restaurant iets te eten of drinken. Omdat alle groenten worden verbouwdinde moestuintjes rondom het restaurant, wisselt de menukaart wekelijks, afhankelijk van het aanbod.
Zelfgemaakte jam die u in het Marktcafé kunt kopen
Cadeauwinkel Alle groenten uit de tuinen en de eigengemaakte jam en olijfolie zijn in de winkel bij het Markt Café te koop. Ook de cadeauwinkel, met originele presentjes en boeken voor kinderen en volwassenen, past helemaal bij de vriendelijke uitstralingvan het geheel.
Klassieke muziek Zondag 23 mei speelt van 16.00 tot 17.30 speelt het Daniel Kwartet. Kaarten per concert zijn 15,-. Voor een uitgebreide zomeragenda, kunt u hier terecht.
Een kistje Franse wijn heeft tijdens een veiling in Genève deze week een recordprijs van 109.250 Zwitserse frank (77.469 euro) opgeleverd. Dat hebben verantwoordelijken van het veilinghuis Christie's donderdag bekendgemaakt.
Een anonieme Aziatische koper kocht het kistje met zes flessen Hermitage La Chapelle 1961, dat de verwachtingen ruimschoots overschreed.
(belga/mvdb) bron; demorgen.be
Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
14-05-2010
Fusilli met groente-kaassaus
Vegetarische pasta; Fusilli met groente-kaassaus
nodig 4 pers;
300 g fusilli pasta,2 el olijfolie,400 g grofgesneden wokgroenten, 2 tenen knoflook, gesnipperd,1 el Italiaanse kruiden, 250 g vegetarische balletjes,500g passata di pomodoro, 150 g gemalen kaas
Bereiden;
1 Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2 Verhit de olie in een wok en roerbak hierin de wokgroente 8 min. Voeg de laatste minuut de knoflook toe. Voeg de Italiaanse kruiden, de vegetarische balletjes en de passata toe en breng de saus al roerend aan de kook. Warm de saus 3 min. door en breng op smaak met peper en zout. Roer de helft van de kaas erdoor.
3 Verdeel de pasta over 4 borden. Schep de groente-kaassaus erop en serveer met de rest van de kaas.
bron; ah.nl
Categorie:VEGETARISCH,
Gnocchi met courgette en gehaktballetjes
Tonijn met gepofte aardappel nodig 4 pers;
4 grote aardappelen,
60 g kruidenboter,
1 el olie,
1 zak Mexicaanse wokgroenten (diepvries),
1 pot tacosaus mild (230 g),
2 blikjes tonijn moot in water (a 195 g)
Bereiden;
1 Verwarm de oven voor op 250 °C. Kook de aardappelen in de schil 15 min. Kruis de aardappelen bovenop in, leg op elke aardappel 1 el kruidenboter en verpak ze per stuk in aluminiumfolie. Leg ze in de ovenschaal en schuif in de oven. Pof de aardappelen in 30 min. gaar.
2 Verhit de olie in een wok en roerbak de Mexicaanse wokgroenten volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg de tacosaus toe en breng het tot tegen de kook aan. Laat de tonijn uitlekken en schep deze door de groente, verwarm zachtjes door.
3 Serveer de tonijn in groentesaus met de gepofte aardappelen.
Bereiding; Rooster de pijnboompitten enkele minuten in een droge pan op een matig vuur. Scheur de muntblaadjes in dunne reepjes.Snij de kiwi en de appels met de schil in stukjes. Meng fruit, pitten en munt voorzichtig door elkaar.Overgiet met het wit druivensap en verdeel het vruchtenslaatje over glazen schaaltjes.
bron; skynet.be
Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
13-05-2010
Waarom eten we konijn met pruimen?
Waarom eten we konijn met pruimen?
Nieuw boek - De Ouden Belgen in de Keuken - auteur Marc Declercq
In zijn nieuwe boek De Ouden Belgen in de Keuken doet auteur Marc Declercq 25 traditionele Belgische gerechten als potjesvlees, tarte al djote of stoofkarbonaden op een boeiende manier uit de doeken. Hij geeft de originele bereidingen, presenteert de geschiedenis ervan en lekkere adressen uit de streek van herkomst. Deze vaak eeuwenoude recepten maken deel uit van ons culinaire erfgoed. Sommige zijn nauwelijks veranderd, andere evolueerden. Om te bewijzen dat de gerechten nog steeds actueel zijn, creëerde Kwinten De Paepe, chef van het Leuvense restaurant Trente, 25 nieuwe versies van de traditionals.
Uitgeverij Borgerhoff-Lamberigts, 32,50 euro. ISBN 9789089311207.
Oosters wok gerecht; Babi ketjap met gewokte groenten
Oosters wok gerecht; Babi ketjap met gewokte groenten
Nodig voor 4 pers;
500 g hamlappen, in reepjes,1 pakje mix voor Babi Ketjap,
2 el olie,2 uien, grof gesnipperd,300 g mienestjes,
250 g wortel, in plakjes,500 g Chinese kool, grof gesneden 1 teentje knoflook, gesnipperd.
Bereiden;
1 Dep de hamlappen droog en schep om met de marinademix en 1 el olie en marineer ze 10 min. Verhit een wok of braadpan zonder boter of olie en bak het vlees rondom bruin. Voeg de helft van de ui toe en roerbak 3 min. Voeg, volgens de aanwijzingen op de verpakking, de mix voor Babi Ketjap toe en stoof het gerecht verder gaar. 2 Kook de mienestjes volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Verhit de rest van de olie in een (tweede) wok en roerbak hierin de rest van de ui, wortelplakjes, de kool en de knoflook 5 min. 3 Serveer de babi ketjap met de gebakken groenten en de mie.
bron; ah.nl
Categorie:WOKGERECHTEN
Langoustines met tomaat en pesto
Visrecept; Langoustines met tomaat en pesto
Nodig voor 4 pers;
24 verse langoustines, 4 tomaten, 1 sjalot, 1 teentje knoflook, olijfolie,peper en zout, Voor de pesto: 1 bosje verse basilicum,1 teentje knoflook,1 eetlepel pijnboompitten, 1 eetlepel gemalen kaas(Parmezaan),5 cl goede olijfolie,peper en grof zeezout,
Tip : In het Italiaans heten langoustines scampi. Langoustines hebben een zeer korte gaartijd.
Bereidingswijze :
Maak eerst de pesto. Doe de blaadjes van het bosje basilicum in de beker van de staafmixer. Voeg de grof gehakte knoflook en de pijnboompitten toe. Peper ruim. Voeg wat grof zeezout toe. Giet er de olijfolie over. Mix tot een glad papje is ontstaan. Voeg de gemalen Parmezaanse kaas toe en lepel die onder de pesto. Zet apart in de koelkast.
Schil en ontpit de tomaten. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
Maak de langoustines schoon: breek de koppen van de langoustines. Snijd met een schaar de onderzijde van de staart open. Breek het pantser van het staartvlees. Trek er de staart uit. Snijd het darmkanaal uit het vlees.
Laat wat olijfolie goed warm worden in een pan met antikleeflaag. Leg er de langoustinestaarten in en bak ze gedurende 2a3 minuten langs elke kant. Schep ze uit de pan en houd even warm.
Doe de gehakte sjalot en gehakte knoflook in de pan. Laat 2 minuten bakken op zacht vuur.
Voeg de tomatenblokjes toe. Peper en zout. Laat 5 minuten bakken op hoog vuur zodat een mooie grove tomatensaus is ontstaan.
Verdeel de tomaat over de borden. Leg er de gebakken langoustines op. Laat telkens een eetlepel pesto uitdruipen rond de langoustines. Serveer. lekker eten.
Een gezond recept en niet moeilijk te bereiden. probeer eens met pasta tagliatelli .
bron; visinfo.be
Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
Paprika's met macaroni op Italiaanse wijze
Paprika's met macaroni op Italiaanse wijze
Benodigdheden voor 4 pers: 3 paprika's, 400 gram macaroni, 35 ml Italiaanse olie, 4 vleestomaten, 250 gram geraspte oude kaas, basilicum, oregano, peterselie,
Maak de paprika's schoon, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd ze in stukjes. Kook de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking beetgaar. Verhit een wok of pan of wok droog op het vuur.
Voeg zodra de pan heet is de olie toe. Roerbak de paprika 2-3 minuten. Ontvel eventueel de tomaten, snijd ze in stukjes en voeg ze toe aan de paprika's. Roerbak tot ze beetgaar zijn.
Serveer het paprikamengsel over de gekookte pasta en bestrooi deze royaal met de geraspte kaas. Knip de verse basilicum, oregano of peterselie en strooi volgens smaak er overheen.
bron;colourfultaste.nl
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
12-05-2010
Pasta met vis, garnalen en broccoli
Pasta met vis, garnalen en broccoli
Ingrediënten voor 4 pers;
300 g pasta schelpjes (biologisch), 1 boillonblokje, 600 g broccoli, in kleine roosjes en stelen in blokjes,2 el olie,2 uien, fijngesnipperd, 250 g tilapiafilet of (diepvries), ontdooid en in stukjes,1 zakje mix voor pasta carbonara, 500 ml melk,100 g jumbogarnalen.
Bereiden; 1 Kook de pastaschelpjes in ruim kokend water(met een boillonblokje) volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de broccoli de laatste 5 min. mee. Verhit de olie in een wok of andere pan en fruit de uisnippers goudbruin. Schep de stukjes tilapia erbij.
2 Bereid de mix voor pasta carbonara met de melk volgens de aanwijzingen op de verpakking en schenk het mengsel bij de vis met uien in de pan. Breng het al roerend aan de kook en kook de saus 2-3 min. door. 3 Giet de pastaschelpjes en broccoli af en schep deze met de jumbogarnalen bij de vissaus in de pan. Warm nog even door en breng op smaak met peper. Serveer het gerecht in 4 borden.
bron; ah.nl
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
Coquille en kaviaar
De keukenvrienden van Jeroen Meus Coquille en kaviaar
Ingredienten voor 4 pers:
- gerookte paling, 50 g zeekraal, aardappelen,mierikswortel,kaviaar. - Coquilles: 6 coquilles, 1 el zure room, 1 el fijngesneden bieslook, 1 mespuntje mierikswortel, sap van 1/2 citroen, peper & zout, - Aardappelen: 3 aardappelen, 1 ui, 2 dl kippenbouillon, tijm en laurier, 1 sneetje gezouten spek, 1 el zure room, wat gesmolten boter,
Snij redelijk dikke brunoise van ambachtelijk gerookte paling. Verwijder van elk takje zeekraal het houterige gedeelte onderaan. Kook de zeekraal kort en laat schrikken in ijswater.
- Coquilles: snij 2 coquilles fijn tot een tartaar. Meng met zure room, mierikswortel, citroensap, bieslook en kruid met peper en zout. Snij de overige coquilles in plakjes. - Aardappelchips: schil de aardappelen. Snij 1 aardappel in flinterdunne plakjes. Steek ze met een klein rond uitsteekvormpje uit. Bestrijk een vel boterpapier met gesmolten boter en schik er de aardappelcilinders op. Bestrijk opnieuw met gesmolten boter, kruid met zout en bedek met een tweede vel boterpapier. Gaar goudbruin tot chips in de oven op 180°C. - Aardappelsoep: stoof de ui met de rest van de aardappelen en het spek aan. Bevochtig met kippenbouillon en voeg tijm en laurier toe. Laat een half uur trekken. Verwijder spek, tijm en laurier en mix fijn. Zeef, kruid af met peper en zout en voeg zure room toe. - Opmaak: schik de carpaccio van coquilles op een bord. Kruid met wat grof zout. Leg er een kleine quenelle tartaar van coquilles op. Schik er stukjes paling rond en werk af met kaviaar. Zeekraal en aardappelchips mogen willekeurig gelegd worden. Serveer apart een beetje van de aardappelsoep.