Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
19-06-2010
Vis met pesto
zwaardvis met pesto Cholesterolvriendelijk gerecht
Benecol bracht een boekje uit met 21 recepten en tips die u helpen om uw cholesterol beduidend te verlagen. Een verhoogde cholesterol is immers een risico voor hartziekten. U kunt het boekje bestellen via de website www.benecol.be.
Benecol bracht een boekje uit met 21 recepten en tips die u helpen om uw cholesterol beduidend te verlagen. Een verhoogde cholesterol is immers een risico voor hartziekten. U kunt het boekje bestellen via de website www.benecol.be.
Kiwi-banaan smoothie
voor 1 persoon
1 flesje Benecol Tropical fruit & soja drink, 2 kiwi's, 1 banaan, 1 koffielepel honing, 4 ijsblokjes
Bereriding:
Schil de kiwi's en de banaan en snijd ze in stukjes.
Doe de kiwi's, de banaan, de honing en de Benecol drink in de blender en meng alle ingrediënten goed door elkaar.
Voeg als laatste de ijsblokjes toe en mix op de hoogste stand.
bron; plusmagazine.be
Categorie:SMOOTHIE, FRUITDRINK,
Slaatje met fruit en kalkoen
Slaatje met fruit en kalkoen Cholesterolvriendelijk gerecht
Benecol bracht een boekje uit met 21 recepten en tips die u helpen om uw cholesterol beduidend te verlagen. Een verhoogde cholesterol is immers een risico voor hartziekten. U kunt het boekje bestellen via de website www.benecol.be.
Snijd de avocado, de appel en de sinaasappel in partjes en schik ze over de sla.
Snijd de de kalkoenfilet in stukjes. Verhit de Benecol light in een pan en pers de look daarin uit. Voeg de kalkoenstukjes toe en bak ze bruin.
Giet de lepel honing eroverheen en laat de kalkoen karameliseren.
Blus met frambozenazijn.
Voeg de melk toe en laat nog even sudderen.
Giet het mengsel over de sla en dien meteen op.
bron; plusmagazine.be
Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
18-06-2010
Ansjovis ontzouten
Ansjovis ontzouten
Snel ansjovisfilets ontzouten
Ansjovisfilets worden meestal gepelkelt in olie of azijn verkocht. Om ze zo te verbruiken zijn ze echter veel te zout, en daarom moet je ze toch een minuut of 10 onder stromend water afspoelen. 10 minuten water laten stromen is echter niet erg economisch.
Hoe dit op te lossen ?
Leg ze 5 minuten in melk en spoel ze nadien af. Het teveel aan zout is helemaal verdwenen.
artikel van Anne VERBERCKMOES bron; hungryfeelings.be
Bereiding; De venkel schoonmaken en in repen snijden. De kippenfilets in blokjes of reepjes snijden en samen met de venkel gaar pocheren in de kippenbouillon. Laten uitlekken en lichtjes laten afkoelen. Kruiden met peper en cayennepeper.
Het sap van een citroen opkloppen met de olijfolie en de Provençaalse kruiden. Over de kip en de venkel gieten en garneren met citroenschijfjes. Tip: het kookvocht van de kip en de venkel kan worden gebruikt als basis voor een pittige soep.
bron; flandria.vlam.be
Categorie:WILD & GEVOGELTE
Aardappelsalade met tijgergarnaal
Aardappelsalade met tijgergarnaal en Aziatisch slaatje
Een exotisch slaatje met aardappelen van bij ons.
4 PERS:
- 400 g bloemige aardappelen, geschild en in grove stukken gesneden - 2 teentjes knoflook, 3 g rode chilipeper, zonder pitjes - 1 citroenblad, arachideolie,kurkuma en geel kerriepoeder - 8 gepelde tijgergarnalen,peper van de molen - zeezout, 2 gefrituurde kroepoek, grof gebroken
Aziatisch slaatje - 100 g Aziatische pluksla, 50 g krokant gegaarde peultjes, in de lengte gesneden, 40 g fijngesneden reepjes gedroogde papaja - 2 Oost-Indische kers (bloem + blad), in reepjes gesneden - scheutje koolzaadolie,witte wijnazijn en/of limoensap
BEREIDING:
- Maak eerst de aardappelsalade: gaar de aardappelen in een kleine hoeveelheid water samen met de lookteentjes, chilipeper, het citroenblad, een vleugje kurkuma en de gele kerrie. Kruid met zout. Giet af. Hou wat jus over. Prak alle ingrediënten met een vork. - Kruid de tijgergarnalen met zout en kerrie, en bak ze in een beetje arachideolie. Zorg dat ze binnenin nog sappig blijven. Snij de garnalen in grove stukken en meng ze samen met de olie onder de aardappelsalade. - Meng de ingrediënten van het slaatje. Kruid met peper van de molen, een beetje koolzaadolie en witte wijnazijn en/of limoensap. - Verdeel de aardappelsalade over de borden (gebruik eventueel een ring) en werk bovenop af met het slaatje en de stukjes kroepoek. Strooi wat kerriepoeder op de borden.
TIP
Aardappelstamppot is ook lekker in de zomer. Je kunt hem dan iets frisser maken door er meer groenten aan toe te voegen. Kan zowel warm als koud geserveerd worden. De lekkere, knapperige salade niet vergeten! Oost-Indische kers is pittig, kruidig en ook infectiewerend. Ook lekker bij nagerechten.
bron; nieuwsblag.be Uit: 'Denk groenten! Zomer', Frank Fol, www.minestrone.be
Op het belangrijkste salon voor Italiaanse voeding is Delhaize uitgeroepen tot de supermarktketen met het grootste respect voor de authenticiteit van de Italiaanse keuken. Onder meer de pizza's van huismerk 'Taste of inspirations' moeten volgens de jury niet onderdoen voor de authentieke Italiaanse pizza's. Zeg dat de Italianen het gezegd hebben...
Op het Salone Internazionale dell'Alimentazione in Parma heeft Delhaize de 'International retailer of the year'-award in de wacht gesleept. Die beurs verzamelt elk jaar de beste Italiaanse voeding op het vlak van kwaliteit en originaliteit en reikte voor de allereerste keer die award uit. Volgens de Italiaanse voedingsproducenten respecteert de Belgische supermarktketen beter dan welke concurrent ook de authenticiteit van de Italiaanse voedingsproducten die ze onder eigen huismerk verkoopt. 'Wij worden in Italië echt gezien als een voortrekker', zegt Dirk Van den Berghe, als senior vice president van Delhaize België verantwoordelijk voor onder meer de kwaliteit. 'Ons ruime gamma Italiaanse charcuterie, pasta en pizza én ons premiummerk 'Taste of inspirations' vielen inderdaad bijzonder in de smaak bij de Italianen.'
Authenticiteit
De 'Taste of inspirations'-lijn groepeert artisanale producten en gerechten die mikken op smaak, origine en authenticiteit. 'Italianen beschouwen dit gamma duidelijk als kwaliteitsvoller dan wat er op de Italiaanse markt zelf te vinden is in de grootdistributie', klinkt het bij Delhaize. 'Veel warenhuizen surfen mee op de golf van de authentieke streekeigen bereidingen, maar nog te vaak meten ze zich slechts een kwalitatief imago aan via de verpakking. Deze bekroning bewijst dat de Italianen onze 'Taste of inspirations'-pizza weten te smaken.'
...met Belgische tomaten
Wat maakt de Delhaizepizza's nu echt zo Italiaans dat ze zelfs in hét land van de pizza aanslaan? 'De combinatie van authentieke recepten en kwaliteitsingrediënten', antwoordt aankoopverantwoordelijke Johan Vermeire. Ingrediënten die allemaal uit Italië afkomstig zijn? 'Euh, niet allemaal', geeft Vermeire toe, 'maar de belangrijkste wel. De deegbodem wordt in Italië gefabriceerd. Ook voor de topping zweren we bij kaas, olijven, salami en andere vleeswaren uit Italië. Maar voor de saus gebruiken we tomaten uit België en Nederland. Zolang het maar om kwaliteitsingrediënten gaat.'
Overigens is dit niet de eerste 'professionele' erkenning voor het 'Taste of inspiration'-gamma. Vorige maand nog reikten 120 topchefs en sommeliers een 'Superior taste award' uit aan 19 van de 21 deelnemende producten van het Delhaizemerk. Een van die 19 was de 'Pizza Lombardia met gorgonzola en noten', die twee sterren in de wacht sleepte. Het gamma telt zes pizza's.
bron; nieuwsblad.be Kristof Simoens
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
17-06-2010
Zo maak je gezonde voeding ongezond
Zo maak je gezonde voeding ongezond
Veel mensen denken helaas verkeerdelijk dat ze gezond koken, ze maken echter hun voedzame ingrediënten ongezond tijdens het koken. Daarom de grootste fouten bij het bereiden van gezonde voeding op een rijtje.
Kip Gezond: gegrilde kip Ongezonde: gemarineerde gegrilde kip Een van de makkelijkste manieren om je maaltijd ongezond te maken is door je kip rijkelijk in te smeren met barbecuesaus voor je het op de grill legt. Terwijl kip één van de magerste vleessoorten is die je op de barbecue kan leggen, is de saus waarin je die marineert vaak rijk aan suikers en calorieën. Waardoor je het gerecht al snel 100 calorieën rijker is. Je kunt zelf een caloriearme marinade maken met een kipbouillon, sojasaus en een klein beetje Worcestershire saus.
Groenten Gezond: Salade Ongezond: Salade met light vinaigrette Je groenten bestrooien met saus is ongezond, zeker wanneer het om light vinaigrette gaat. Een gewone vinaigrette is zelfs beter, veel van de vitamines in de groenten hebben vet nodig om opgenomen te worden door je lichaam, dus een beetje dressing met gezonde vetten is beter.
Boterhammen Gezond: Volkorenbrood Ongezond: witbrood met veel kaas Als je je ochtend steevast met brood begint, maak dan niet de fout dit rijkelijk met kaas te beleggen. Dit bevat namelijk veel verzadigde vetten. Kies eerder voor mager beleg als wat kipfilet of dop de boterhammen in een gekookt eitje.
Wok Gezond: Wokken Ongezond: Wok met witte rijst of saus uit de winkel Een snel wokgerecht is ideaal om aan je dagelijkse portie groenten te komen. De eerste fout die hierbij vaak gemaakt wordt is door er reeds bereide saus uit de winkel aan toe te voegen, de tweede is door het met witte rijst te serveren. Witte rijst bevat wel weinig vet, maar heeft een grotere impact op je bloedsuikerspiegel, iets wat zeker 's avonds slecht is. Je combineert beter met bruine rijst of quinoa. Dit laatste is een graan dat net hetzelfde als bruine rijst smaakt, maar een goede bron aan proteïnes is. Bereid ook je eigen saus zodat je de ingrediënten kunt controleren.
(ep)bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
Pistachenoten
Pistachenoten verlagen cholesterol
Pistachenoten zijn goed voor je hart omdat ze je cholesterol verlagen, dat blijkt uit recent onderzoek.
Antioxidanten Amerikaanse wetenschappers ontdekten dat pistachenoten niet alleen de cholesterol verlagen, ze zitten ook nog eens boordevol antioxidanten, dat meldt gezondheidsnet.be. De deelnemers van het onderzoek moesten drie verschillende diëten volgen gedurende telkens een maand. Het eerste was een eetpatroon dat de cholesterol moet verlagen, de twee andere waren gelijkaardig maar bevatten ook 42 of 78 gram pistachenoten. Daaruit blijkt dat de personen veel meer antioxidanten in hun bloed hadden na de twee maanden van pistachenoten, hun cholesterolgehalte was ook aanzienlijk lager.
Antioxidanten beschermen lichaamscellen tegen schade van vrije radicalen, deze stoffen veroorzaken het verouderingsproces.
(ep)bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
Gazpacho-mousse
Proeven van de zomer met Gazpacho-mousse
Als dorstlesser op een zonnige zomerdag, maar ook als voorgerechtje kan gazpacho geserveerd worden. Al eens gedacht aan een gazpacho-mousse als creatief aperitiefhapje?
Recept Gazpacho-mousse (voor 10 glaasjes) Ingrediënten: 300 ml V8 Gazpacho Drink 2 eierdooiers 10 g gelatine (poeder Imperial) 200 ml room snuifje zout, peper beetje suiker (naar believen) Bereiding: Klop de eierdooiers met de V8 Gazpacho Drink, het zout, de peper en de suiker au bain marie. Voeg de gelatine toe en blijf roeren tot de gelatine is opgelost en de eierdooiers gaar zijn (lees: wat dikker worden). Laat het mengsel al roerende in (ijs)water afkoelen tot het gaat 'hangen'. Klop de room tot slagroom en spatel deze onder het mengsel. Vul de kleine glaasjes en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast. Werk af met een stukje kerstomaat, blokje komkommer of takje peterselie. Tip voor een nog verrassender effect: meng, voor je de glaasjes vult, garnalen onder het mengsel.
Cocktails hoeven niet altijd complex te zijn. Geheel in lijn met haar Italiaanse roots creëerde Martini enkele eenvoudige cocktails voor de komende zomer. Vul alvast de diepvriezer met ijsblokjes en laat het feest beginnen. 1. Martini Rosato Royal
Ingrediënten; 6 cl Martini Rosato 6 cl Martini Brut 1 Braambes Kaneelstokje IJsblokjes
Bereiding; 1. Vul het wijnglas met ijsblokjes. 2. Voeg eerst Martini Rosato toe, gevolgd door Martini Brut. 3. Werk af met een stokje kaneel en een braambes.
Op de San Francisco World Spirits Competition 2010 kreeg Martini Rosato een gouden medaille toegekend in de categorie aperitieven. Deze internationale wedstrijd staat bekend als één van de meest gerespecteerde internationale drankencompetities ter wereld .
2. Martini Bianco Fizz Ingrediënten; 6 cl Martini Bianco 4 cl vers citroensap 2 cl rietsuikersiroop IJsblokjes Bereiding; 1. doe in een shaker een vijftal ijsblokjes, gevolgd door de Martini Bianco, het citroensap en de rietsuikersiroop 2. schud krachtig en schenk uit in een shortdrinkglas 3. Werk af met een schijfje citroen
3. Martini Rosso Arancia
Ingrediënten; 6 cl Martini Rosso 6 cl vers sinaasappelsap IJsblokjes Bereiding; 1. doe een vijftal ijsblokjes in een longdrinkglas en schenk er de Martini Rosso en het sinaasappelsap over. 2. Meng alles goed en werk af met een schijfje sinaasappel.
(lvl)bron; hln.be
Categorie:ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES
Bruschette met haring en paprika
Bruschette met haring en paprika
1 donkerbruin stokbrood, 3 nieuwe of zoute haringen (maatjes) 1 komkommer,150 gram verse roomkaas light, 2 geroosterde paprikas uit pot of vers, 6 uien (fijngehakt) 2 eetlepels bieslook (fijngeknipt), versgemalen zwarte peper.
Bereiding;
Snijd het stokbrood schuin in 8 lange plakken en rooster ze onder een hete grill goudbruin. Snijd de haringen in reepjes. Halveer de komkommer in de lengte en schraap de zaadjes eruit. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
Bestrijk de sneetjes royaal met verse roomkaas en verdeel de komkommer, haring en paprika (in repen) erover. Strooi tot slot de uien en bieslook erover en maal er wat peper over. Leg de bruschette op vier borden.
Het is eindelijk mooi weer en dus halen we de bonte tafelkleedjes boven en zetten we grillades op het menu ! Zet de barbecue alvast klaar, want wij kozen voor jou 6 onweerstaanbare recepten uit.
Gegrilde prei met Taratorsaus
Voor 4 personen Bereiding : 15 minuten Baktijd : 6 à 10 minuten
Ingrediënten : 750 gr kleine prei 2 of 3 soeplepels extra vierge olijfolie Citroenschijfjes Zout en peper Voor de Taratorsaus : 50 gr gegrilde macadamianoten (in de delicatessenzaak) 25 gr paneermeel 2 verpletterde knoflookteentjes 10 cl extra vierge olijfolie 1 soeplepel citroensap 2 soeplepels kokend water
Bereiding : Bereid de Taratorsaus. Hak de macadamianoten in grove stukken en voeg het paneermeel en de look toe. Mix vervolgens tot je een homogeen deegmengsel bekomt. Breng deze puree over naar een kom en voeg er langzaam de olijfolie, het citroensap en het kokende water aan toe terwijl je alles opklopt tot een homogene saus. Voeg peper en zout toe.
Steek de barbecue aan. Smeer de prei in met olijfolie, strooi er zout en peper over en leg 6 à 10 minuten op de barbecue op een middelmatig vuur. Draai regelmatig om tot ze gegrild en zacht zijn. Leg de prei op een mooie schotel en giet er de rest van de olijfolie over en vervolgens de Taratorsaus. Voorzie de schotel van enkele schijfjes citroen.
Scampi's in zoutkorstje met een salade van tomaten, avocaat en olijven
Voor 4 personen Bereiding : 30 minuten Baktijd : 4 à 6 minuten
Ingrediënten : 20 grote rauwe scampis 1 soeplepel extra vierge olijfolie 3 soeplepels zout Voor de salade : 4 à 6 grote rijpe tomaten, in schijfjes 1 grote rijpe avocaat, in twee gesneden, ontpit en in schijven 50 gr ontpitte zwarte olijven 1 handvol muntblaadjes 4 soeplepels extra vierge olijfolie 1 soeplepel balsamicosiroop (zie tip hieronder) Geschaafde parmezaan Peper en zout Bereiding : Leg de tomaten, de avocaat en olijven, samen met de muntblaadjes op een bord. Giet de olijfolie en de balsamicosiroop in een beker, meng goed en giet vervolgens over de salade. Strooi er enkele parmesaanschilfers over en kruid met peper en zout.
Haal het darmkanaal uit de scampis, zonder de staart van de scampi te verwijderen. Was de scampis, droog ze met keukenpapier en leg ze in een slakom. Giet er olijfolie over en meng. Doe het zout in een schotel en haal de scampis erdoor.
Steek de barbecue aan. Laat de scampis 2 à 3 minuten aan elke kant op een groot vuur grillen, tot ze helemaal gaar zijn. Laat even afkoelen, haal ze uit hun jasje en dien ze vervolgens op met de salade.
Tip : Giet, om de balsamicosiroop te maken, 30 cl balsamico azijn in een kookpot. Laat koken tot er ongeveer twee derde verdampt is en de azijn een dikke siroop is geworden.
Zalm gevuld met kruiden
Voor 8 personen Bereiding : 30 minuten Baktijd : 20 minuten Rusttijd : 10 minuten
Ingrediënten : 1 volledige zalm van 2 kg, in filets 125 g zachte boter 25 g kruiden (basilicum, bieslook, platte peterselie, dragon, munt) de schil van een biocitroen 1 verpletterd teentje look extra vierge olijfolie Peper en zout
Bereiding : Leg de zalmfilets plat op een plank en haal er de resterende graten uit met een epileerpincet.
Klop de boter, de kruiden, de citroenschil, de look en veel peper op in een bol. Smeer dit mengsel op een van de zalmfilets en bedek met een andere filet om een hele vis te bekomen.
Maak de filets elke 2,5 cm vast met keukendraad. Smeer in met olijfolie en kruid met peper en zout. Laat de vis aan elke kant 10 minuten bakken op de barbecue. Je kan ook een grillpan of een braadpan gebruiken.
Laat 10 minuten rusten, haal daarna de draad eraf en snij de zalm in sneetjes.
Lamskebab en warme salade van kikkererwten
Voor 4 personen Bereiding : 35 minuten Weektijd : 1 nacht Marinade : 2 à 4 uur Baktijd : 55 minuten
Ingrediënten : 750 g lamsfilet of schapenbout ontbeend en in stukken 1 marinade van muntyoghurt olijfolie
Voor de warme salade met kikkererwten : 150 g droge kikkererwten 1 laurierblad ½ ui 6 soeplepels extra vierge olijfolie 1 fijngesneden knoflookteentje het sap van ½ citroen 1 handvol platte peterselie 1 snuifje zachte paprika Peper en zout
Bereiding : Laat de kikkererwten gedurende een nacht in koud water liggen.
Leg het lamsvlees in een diepe schotel. Voeg de marinade toe en meng goed. Bedek de schotel en laat 2 à 4 uur in de koelkast marineren.
Maak de warme salade 1 uur voor de barbecue klaar. Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze nog eens. Zet ze samen met de laurier en de ui in een kookpot met dikke bodem en bedek met koud water. Breng aan de kook aan laat 45 minuten koken, roer af en toe eens, tot de kikkererwten zacht zijn.
Giet de erwten af en zet ze in een slakom. Haal de ui en de laurier eruit en gooi weg. Verpletter de kikkererwten grof met een vork. Doe de olijfolie, de look, het citroensap, de platte peterselie en de paprika toe. Kruid met peper en zout.
Steek ondertussen de barbecue aan. Schuif het lamsvlees op 4 metalen spiezen. Rooster 6 à 8 minuten op houtskool en draai halverwege de baktijd om. Serveer op een bedje van kikkererwtensalade en doe er nog wat olijfolie op.
Tip : Je kan het zachte lamsvlees ook laten marineren in muntyoghurt.
Ingrediënten : 2 koffielepels koriandergraantjes 1 koffielepel komijngraantjes 25 cl volle yoghurt het sap van een ½ citroen 1 soeplepel extra vierge olijfolie 1 koffielepel vers geraspte gember ½ koffielepel koffie 2 verpletterde teentjes look 2 soeplepels muntblaadjes in stukjes 1 snuifje Spaanse peper in poeder
Bereiding : Laat de kruiden op een gemiddeld vuur drooggrillen tot ze goudkleurig worden en een aroma verspreiden. Haal ze van het vuur en laat afkoelen. Draai dit alles door een kruidenmolen tot je een grof poeder bekomt. Doe de kruiden in een kom en voeg er de andere ingrediënten aan toe. Meng. Laat intrekken tot op het moment van opdienen.
Gegrilde vijgen met amandelmascarpone ijs
Voor 4 personen Bereiding : 15 minuten Baktijd : 2 à 4 minuten
Ingrediënten : 150 g mascarpone enkele druppels vanille extract 1 soeplepel amandelen in poeder 1 soeplepel marsala 1 soeplepel vloeibare honing 1 soeplepel bloemsuiker 1 koffielepel gemalen kaneel 8 à 10 vijgen, doormidden gesneden
Bereiding : Meng de mascarpone, het vanille extract, de amandelen, de marsala en de honing in een kom. Plaats daarna in de koelkast tot het moment van opdienen.
Meng de suiker en de kaneel in een andere kom en haal het gesneden deel van de vijgen voorzichtig door dit mengsel.
Steek de barbecue aan. Laat de vijgen gedurende 1 of 2 minuten aan elke kant op de barbecue grillen op middelmatig of groot vuur, tot ze goed gegrild en zacht zijn.
Verdeel de gegrilde vijgen in schoteltjes en dien op met een lepeltje amandelmascarpone ijs.
Tip : Eveneens overheerlijk met ander fruit zoals pruimen, perziken, nectarines
Als wij echt lekker Chinees willen eten, gaan we naar dat ene restaurant, je weet wel, met die onopvallende gevel. Van buitenaf gezien zou je echt niet zeggen dat daar het beste restaurant van de stad zit, ik meen het, het is om van je stoel te vallen wat je daar op je bord krijgt.'
Dat Chinees niet hetzelfde is als 'chop suey met extra currysaus' hoeven we de gastronomen niet uit te leggen. De gebonden, zoeterige en glimmende sauzen van bij de afhaal-Chinees zijn ver te zoeken in de echt Chinese restaurants, die worden gekenmerkt door de pure bereidingen, korte gaartijden en ultraverse producten van topkwaliteit. Wil je een perfect gestoomde vis, dan moet die vis om te beginnen al perfect zijn. Veel meer dan wat lichte sojasaus, een julienne van Chinese bieslook en lente-ui en wat gerookte olie uit de wok komt bij zo'n gerecht niet kijken. Hoe herken je goed klaargemaakt Chinees eten? In de goede Chinese keuken proef je 'de smaak van de wok'en echt Chinees eten geeft zowel energie als rust.
DE TOPPER: THE BEST Aan welke Chinees je het ook vraagt, altijd noemt hij The Best als beste Chinees in België. Het is een drukbezocht restaurant met vooral Aziatische klanten. Alleen al de jasmijnthee is er van topkwaliteit en de dimsum zijn wereldberoemd. Nooit eerder aten we bij een Chinees zulke mooie, rosé gebakken lamskoteletjes. En in de kraakverse tarbot in een lichte sojasaus proefden we de wok, precies zoals het hoort. Perfect!
The Best, Van Wesenbekestraat 57, 2060 Antwerpen, 03/295.75.25,www.restaurantthebest.be
CITÉ DU DRAGON Een Chinees restaurant voor speciale momenten vanwege het mooie, paradijselijke kader. Constante kwaliteit, lekker Chinees eten.
Cité du Dragon, Waterloosesteenweg 1024, 1180 Brussel, 02/375.80.80,www.citedudragon.be
HARVEST Probeer hier zeker het eendenmenu, dat je wel een dag op voorhand moet bestellen. Eerst is er pekingeend met pannenkoekjes en pruimensaus, dan worden van de billetjes heerlijk krokante hapjes gemaakt, ten slotte wordt de rest van de eend bereid met groenten en bouillon.
Harvest, Ter Rivierenlaan 100, 2100 Deurne, 03/325.66.99,www.restaurantharvest.be
WOW WOK Wow Wok heette vroeger Dim Sum House en dimsum is er nog altijd de specialiteit. Moderne ambiance en gewoon lekker eten.
Wok Wok, Oude Koornmarkt 4, 2000 Antwerpen, 03/293.84.36
Auteur: DOOR DAPHNE AALDERS bron; standaard.be
Categorie:RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN
Dessertkampioen wordt tv-ster
Dessertkampioen wordt tv-ster
Gert Verhulst strikt Roger Van Damme voor culinaire zender 'Njam!'
Dessertkampioen wordt tv-ster
Njam!, de culinaire zender waarvan Studio 100-baas Gert Verhulst en sterren- chef Peter Goossens de bezielers zijn, krijgt nieuw toptalent aan boord. Roger Van Damme wordt het gezicht van een programma over desserts. Logisch: Van Damme is wereldkampioen in die culinaire discipline.
Njam!, de culinaire zender die vanaf het najaar op het scherm van de digitale Telenetkijker komt, krijgt meer en meer vorm. Vorige maand maakte Studio 100-baas Gert Verhulst de komst van de zender bekend, samen met medestichter én uithangbord Peter Goossens. Nu wordt met Roger Van Damme een tweede topchef aan het team toegevoegd. Hij is niet van de minste. Michelin bedacht hem met één ster, GaultMillau riep hem uit tot Chef van het Jaar 2010 en hij was eerder al wereldkampioen in de categorie desserts. Veel klanten van zijn Antwerpse restaurant Het Gebaar komen dan ook speciaal voor de nagerechten.
'Dit is voor mij een droom die uitkomt', zegt Roger Van Damme. 'Desserts worden vaak onderschat, zeker in televisieprogramma's. Er wordt veel aandacht besteed aan het voor- en het hoofdgerecht, om dan nog snel een dessert te maken. Een programma over desserts zal het belang van dat laatste gerecht benadrukken. Want alle grote chefs zijn daar momenteel veel meer dan vroeger mee bezig. Vroeger werd het dessert er zomaar bijgeknald, nu worden er constant nieuwe technieken bedacht. Een dessert is superbelangrijk. Het is het laatste wat de mensen in hun mond steken. Als ze iets onthouden van wat ze gegeten hebben, dan is het dat.'
De perfecte dame blanche
Van Damme wil geen programma voor specialisten maken. 'Ik zal de mensen vooral de traditionele desserts aanleren. Hoe maak je crème brulée? Wat is het recept voor makarons en eclairs? Hoe bereid je de perfecte dame blanche? Het wordt dus klassiek, met af en toe het extra stapje. Het programma moet voor iedereen leuk zijn. Voor de ervaren hobbykok, maar ook voor de gewone mensen die maar heel af en toe in de keuken staan.' Van Damme kon gisteren nog niet zeggen wanneer het programma op het scherm komt en hoeveel afleveringen hij zal maken.
Op televisie is Van Damme een relatief onbekend gezicht. 'Ik deed al dingen voor De laatste show en voor De zevende dag. Maar op Njam! zal ik voor het eerst een eigen programma hebben.' Van Damme zal zijn eigen stijl hebben, want voorbeelden heeft hij niet. 'Daarvoor kijk ik te weinig televisie. En als ik al eens kijk, dan is het naar het voetbal.' De combinatie met zijn andere jobs moet lukken. 'De draaidagen worden gepland als mijn restaurant gesloten is.' En dan is er ook nog Mnu:, het kookproject dat Van Damme samen met chefs-kameraden Peter Goossens en Sergio Herman oprichtte. Met Mnu:, officieel 'een culinaire denktank', organiseren ze onder andere workshops.
Peter Goossens is blij dat zijn kameraad aan boord van Njam! komt. 'Ik ben ervan overtuigd dat hij met zijn tonnen ervaring en zijn onnavolgbare talent in het maken van desserts een enorme meerwaarde zal bieden aan ons project. Ik kijk enorm uit naar de samenwerking.'
bron; demorgen.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
Zeeduivel verkozen tot Vis van het Jaar 2010
Zeeduivel verkozen tot Vis van het Jaar 2010
Zeeduivel is verkozen tot Vis van het Jaar 2010. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) wil met de verkiezing de culinaire blik van de consument verruimen. Rond de verkozen vis worden diverse activiteiten en campagnes opgezet.
Het visvlees van zeeduivel is zeer vast waardoor er verschillende bereidingswijzen zijn. Zeeduivel wordt omschreven als zeer smakelijk. Omdat de vis erg mager is, past hij heel goed in lijnvriendelijke voeding. In 100 gram zeeduivel zitten 0,6 gram vetten en 24 milligram cholesterol. De energiewaarde bedraagt 67 kcal.
Zeeduivel komt goed verspreid voor langs de Europese kusten, inclusief de Middellandse en de Zwarte zee. De Belgische aanvoer bedroeg de voorbije jaren ongeveer 380 ton en is daardoor van groot economisch belang voor de eigen visserij. Zeeduivel kan via duurzame vistechnieken worden gevangen.
Zeeduivel oogt lelijk door zijn afgeplatte vorm en uitgesproken grote bek met scherpe tanden. Hij kan tot twee meter lang worden. Omdat hij door zijn lichaambouw geen goede zwemmer is, lokt hij zijn prooien met de stekels op zijn rug. Vroeger waren de vissers bang voor deze vis waardoor de volksnaam ontstond.
De in België aangevoerde zeeduivel is voornamelijk afkomstig uit de Noordzee, de Keltische Zee en de Golf van Biskaje. De paaiperiode van zeeduivel vindt plaats van april tot juni. De vis is momenteel culinair op zijn best.
bron; standaard.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
HET RECEPT SIU MAI GESTOOMDE DIMSUM MET VARKENSVLEES
HET RECEPT; CHEF LUI MING YIN, RESTAURANT THE BEST
BEREIDING 1. Maal het vlees en de scampi samen in de keukenrobot. Voeg de uitgeknepen en in stukjes gesneden paddenstoel toe, samen met het aardappelmeel en de smaakmakers.
2. Leg een dimsumvelletje op de cirkel die je maakt met duim en wijsvinger. Leg wat van de vulling in het midden en druk het velletje naar beneden tot je een kuipje maakt.
3. Stoom de dimsum 15 minuten in een bamboemandje boven kokend water. Bedek het mandje met sojascheuten tegen het kleven. Serveer met sojasaus
LANGOUSTINEBLOEMEN
INGREDIENTEN (4 PERSONEN)300 g langoustinevlees
10 g bamboe
2 eiwitten
Zout
20 vellen wontondeeg
BEREIDING 1. Knip de wontonvellen in heel dunne reepjes en laat ze lukraak op een bord dwarrelen.
2. Maal het langoustinevlees samen met de bamboe en wat zout en vorm er balletjes van ter grootte van een golfbal. Wentel de balletjes door het eiwit en vervolgens door de wontonsliertjes.
3. Frituur de balletjes in arachideolie (180° C) tot ze goudgeel zijn. Serveer met zoet-pikante chilisaus.
GEFRITUURDE WONTON MET FILET AMERICAIN
INGREDIENTEN (4 PERSONEN)250 g filet americain
2 waterkastanjes
1 sprietje citroengras
4 takjes koriander
1 ½ tl aardappelmeel
1 el sojasaus
Peper en zout
20 vierkante wontonvelletjes
BEREIDING 1. Verwijder de buitenste bladeren van het citroengras en snijd het malse binnenste in kleine ringetjes. Doe ze samen met de overige ingrediënten in de keukenrobot en mix.
2. Leg de wontonvelletjes met een punt naar je toe, doe wat van de vulling in het midden, bestrijk met water en vouw dicht. Plooi de rand frivool om.
3. Frituur de wontonvellen goudgeel in arachideolie (180° C). Serveer met pikante chilisaus
bron; standaard.be
Categorie:CHINEES, OOSTERS,
15-06-2010
Pastaschotel met broccoli en bloemkool
Pasta - Pastaschotel met broccoli en bloemkool
Pasta en broccoli is een lekkere combinatie maar, doe er bloemkool, ansjovis, tomaten en olijven bij en je voelt je meteen in Italië. Zet de schotel op tafel en proef hoe eenvoudig lekker eten kan zijn.
2 pers; 1/2 kleine broccoli, in roosjes verdeeld, 1/4 kleine bloemkool, in roosjes verdeeld, groentebouillon, 160 g pasta-farfalle, 1 el tomatenpassata, 1 el groene olijven zonder pit, in 2 gesneden, 10 ansjovisfiletjes (op olie), olijfolie, 1 teentje knoflook, fijngesnipperd, 1 kleine ui, fijngesnipperd, 1 stukje (ca. 2 cm) verse chilipeper, ontpit en fijngesnipperd, 2 el parmezaanse kaas, geraspt, 1 el paneermeel.
Bereiding: Kook de broccoli en bloemkool beetgaar in groentebouillon (de groenten moeten onderstaan). Giet af en bewaar het vocht, spoel af met fris water. Zet apart. Meng de kaas met het paneermeel. Bak de ui, knoflook en chilipeper enkel minuten aan in een scheutje olijfolie. Doe er de ansjovis bij en laat deze smelten. Voeg de passata toe samen met 2 el groentenkookvocht en roer de saus even om, doe er als ze te dik is nog wat groentenkookvocht bij.
Doe de groenten en de olijven bij de saus en laat op een laag vuurtje even doorwarmen. Kook de pasta beetgaar (tijd zie verpakking) met een scheutje olie. Giet af, spoel even om onder stromend warm water en laat uitlekken.
Doe de pasta bij de saus, roer goed om en doe alles in een ovenschaal. Bestrooi met gemalen kaas en zet ca. 10 a 15 min. onder de grill.
bron; detafelvantine.be
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
14-06-2010
Gazpacho met kerstomaatjes
Gazpacho met kerstomaatjes
Een lekker zomers groentengerecht van tv-kok Frank Fol.
4 Pers voor de gazpacho: - 150 g rijpe honigmeloen (Cavaillonmeloen), 1 witte ui, fijngesneden, - 2 teentjes knoflook, fijngesneden, water, cayennepeper, - zeezout, 2,5 cl sherryazijn,
- stevige scheut olijfolie, 250 g gele kerstomaten, - 8 grote verse bladeren spinazie, - olijfolie, zwarte peper van de molen, 8 grissini, - 20-tal kleine gele kerstomaatjes als garnituur.
- Schil de meloen, ontpit hem en duw de pitjes door een fijne zeef om het sap op te vangen. Snij het meloenvlees in stukken. - Doe de ui en lookteentjes in een kom. Giet er het meloensap bij en vervolgens water tot alles onder staat. Kruid met cayennepeper, fijn zeezout en azijn. Voeg olijfolie en kerstomaten toe. Meng goed en laat 1 uur marineren in de koelkast. Mix daarna alles zeer fijn, duw door een fijne zeef en zet in de koelkast. - Dompel de kort gerookte spinazie heel even onder inkokend water. Spoel onder koud stromend water. Bestrijk elk spinazieblad met wat olijfolie en strooi er zwarte peper op. Rol een blad spinazie bovenaan rond elke grissini. Verdeel de gazpacho over 4 diepe borden. Werk af met de grissini en de kerstomaten.
TIP; Gazpacho kan in de zomer ook als een lekker, gezond en verfrissend tussendoortje fungeren. Iets om altijd in de koelkast te hebben.