Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
27-12-2010
Welk bier past bij jouw feestgerecht?
Welk bier past bij jouw feestgerecht?
De feestdagen staan synoniem voor rijke maaltijden en heel wat wijn. Het is lang not done geweest om tijdens dteze periode bier op tafel te zetten, maar tegenwoordig kan dit wel, daarom enkele combinatietips.
Pils Er zijn genoeg variaties van deze drank om genoeg smaak en diversiteit te bieden bij feestmaaltijden. Pils is verfrissend en haast overal verkrijgbaar, maar is zelden een goede partner voor maaltijden met een sterke smaak. Er zijn tal van andere rijkere soorten met meer diversiteit.
Amberbieren zijn fruitiger en robuust als rode wijn, ze passen dus ook bij gerechten als steak en spaghetti bolognèse. Pils lijkt dan weer op witte wijn, dit is iets verfijnder en zachter, deze combineren dus beter bij delicate gerechten als gegrilde vis en sushi.
Kaas Hoewel wijn heel goed bij sommige kazen gaat, is bier een betere partner door zijn bubbels en diversiteit. Deze geven de tong namelijk een scrub, waardoor je beter voorbereid bent op de volgende hap. Vlees Steak past bij een droge, rode wijn, maar is ook een perfecte partner voor pittige bieren als Chimay Rood. Varkensvlees vraagt om meer subtiele smaken, kies daarom voor een amberbier. Schaaldieren Een rijke vissoep kan overweldigd worden door een sterk bier, kies daarom voor een stout als Guinness. Kreeft gaat goed samen met een pils.
Chocolade Of het nu gaat om pure chocolade of een chocoladetaart, een donkere stout past hier het best bij.
VOOR DE BISCUIT: 5 eieren, 175 g suiker, 175 g zelfrijzende bloem (gezeefd).
VOOR DE GANACHE: 1,25 dl volle melk, 75 g boter, 250 g donkere chocolade, zeste van 2 sinaasappelen.
VOOR DE VULLING: vruchtvlees van 2 sinaasappelen, sap van 1 sinaasappel, 100 g suiker, 20 cl Mandarin Napoleon, 2.5 dl room.
VOOR DE GARNERING: 125 g donkere chocolade (korrels), 125 g witte chocolade (korrels), roze peper, gekonfijte sinaasappel.
Bereidingswijze
Biscuit: klop eieren en suiker tot een witte massa, spatel er de bloem onder, giet in een vorm en bak op 175°C gedurende 30 à 40. Laat afkoelen op een rooster.
Vulling: pel de sinaasappel, à vif (de partjes tussen de vliesjes uitsnijden) en vang het sap op. Verwarm het sap en voeg 30 g suiker en Mandarin Napoleon toe. Klop de room met de rest van de suiker stijf en zet koel weg. Ganache: smelt boter, voeg zeste van sinaas toe, laat 15 min. infuseren en zeef. Voeg de melk bij de boter en smelt er de chocolade in.
Afwerking: snij biscuit in 3 plakken, besprenkel met het sinaasappelsap, verdeel de partjes sinaasappel en een deel van de room tussen de plakken, sluit de biscuit en besmeer met de rest van de room. Zet heel koud (diepvries). Verwarm de ganache lichtjes en overgiet de biscuit. Garneer met roze peper en partjes gekonfijte sinaasappel.
Waarom uitstellen wat je vandaag ook kan doen? Na een uitgebreid kerstweekend, en ditto diners, zit die broek weer wat strakker. Meestal is het voornemen 'enkele kilo's' afvallen gepland voor nieuwjaarsdag (of de maandag erna, of de maandag na de kerstvakantie), maar waarom zou je er niet op je best uitzien op Oudejaarsavond?
Drie dagen, 72 uur, zijn er nog om wat calorietjes te verbranden, die buik wat strakker te krijgen en te stralen op Oudejaar, Nieuwjaarsdag - en weer plaats te hebben in je buik voor het diner en de vele koffies.
Over de kleine plas wordt die 'mini-detox' of 'midtox' al een echte trend genoemd. Het is dé manier om vetopstapeling te vermijden en strak en stralend het nieuwe jaar in te duiken. Volgens de midtox-theorie mag het 'kersteten' niet langer dan 48 uur duren, daarna is het 'terug naar normaal'.
Dat betekent: kleine porties, veel fruit en groenten, water in plaats van alcohol en een sessie in de sportschool. Liefhebbers kunnen ook een 'echte' detox inplannen, en een sessie boeken.
Dat heeft niet alleen een positief effect op je lichaam maar ook op je geest. Ook je hersenen raken verslaafd aan de constante aanvoer van voeding, vet en suikers, en maken dat je na de feestdagen steeds meer zin hebt in eten. Door de midtox kan je afkicken, en geraak je sneller terug op het juiste pad.
"De juiste voeding zal je lichaam reinigen, waardoor je op natuurlijke wijze gewicht verliest en je energieker voelt." Tegelijk wordt gewaarschuwd voor een te extreme detox of een crashdieet: die kunnen het omgekeerde effect hebben omdat het lichaam te plots geen energie meer krijgt, en dus op een lager pitje zal verbranden en calorieën zal hamsteren. Eet je na een week weer normaal, dan vliegen de kilo's eraan.
Zo pak je de midtox slim en gezond aan:
1) Eet drie gezonde maaltijden, die regelmaat geeft je lichaam houvast. Kies voor granen, fruit, groenten, eiwitten en water en vergeet witte pasta, rijst, boterhammen en vette kazen.
2) Schrap alle snacks, snoep en junk food
3) Zeg (tijdelijk) nee tegen alcohol: dat zijn veel calorieën die geen energie leveren en een vuil spel spelen met je bloedsuikerspiegel.
4) Ga sporten, en liefst een sport die je metabolisme de hoogte injaagt en dus vet en calorieën verbrandt. Joggen, lopen, zumba of spinning zijn de perfecte keuzes.
5) Scrub je huid in de douche en koop een goede zelfbruinende dagcrème voor je gezicht. Want wie zegt dat je de natuur geen handje mag helpen?
Gezond eten is goed voor je algemene gezondheid, maar toch kunnen er al eens kwaaltjes opduiken, die voor een gespecialiseerd menu vragen.
Heb je koude handen en voeten en maar weinig energie? Ga dan voor rood voedsel zoals bietensalade, tomatentapenade en een carpaccio van tomaten, bieten of paprika's.
Heb je last van een slechte spijsvertering of duiken er plots een hoop huidproblemen op? Eet dan meer geel voedsel zoals bananen, ananas, paella en kool.
Zwakke nagels, allergieën en astma worden dan weer bestreden met oranje voedsel zoals pompoen, wortelen en mosselen.
bron;gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:voedsel,energie,
Maak zelf je eigen, magere versie van worst
Maak zelf je eigen, magere versie van worst
Heel wat mensen grijpen met de winterkoude terug naar aloude recepten. Een daarvan is zonder twijfel worst met aardappelpuree. Maar wist je dat je je worst ook zelf kan maken?
Je hebt geen hoogtechnologische snufjes nodig om worst te maken. Meer zelfs: je kan perfect je eigen magere versies bereiden. Neem je vlees, meestal gehakt, en snijd het vlees zo fijn mogelijk met een koksmes. Meng het vlees met kruiden naar keuze, peper en zout zijn een must, en wat witte wijn of room en kneed het tot worstjes. Je kan het vlees nu in een spuitzak doen en het in een darm spuiten, maar je kan de lekkernij ook gewoon enkele uurtjes in de koelkast laten opstijven. Zachtjes bakken en draaien en je hebt helemaal geen darm nodig.
wil je de worst extra mager maken? Neem dan kippengehakt. Dat is niet alleen een pak magerder, het plakt ook veel beter, waardoor je minder witte wijn of room nodig hebt.
De vermaarde chocoladebewerker Pierre Marcolini ontpopte zich tot zakenman, maar heeft zijn kinderlijke charme weten te behouden. Toen hij klein was, leek niks hem onmogelijk en dat idee heeft hij vandaag nog.
Via zijn nieuwe boek Duimen en Vingers vol Chocolade hoopt hij iets van zijn onstilbare honger aan de jeugd door te geven. Het boek is opgevat als een workshop voor kinderen, waarbij een dertigtal gemakkelijke recepten worden uitgelegd.
Lannoo, isbn 978 90 209 9356 1. 17,95 euro.
Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, Tags:Chocoladeworkshop,Pierre Marcolini,boek Duimen en Vingers,
Fazant in de pan met kriek en witloof uit volle grond
Fazant in de pan met kriek en witloof uit volle grond
voor 2 personen
1 wildfilet van fazant, 1 eetlepel olijfolie, 2 stronken witloof, zout, peper en nootmuskaat, 1,5 dl kriekbier, 10 g boter.
Bereidingswijze
Versnijd de fazant in reepjes. Snijd de witloofstronken in stukjes. Verhit de olijfolie in een pan en bruin de stukken fazant. Strooi er peper en zout op. Neem het vlees uit de pan et leg er nu het witloof in, samen met de geraspte muskaatnoot. Giet er het bier bij en laat dat tot 2/3de uitkoken. Doe het vlees opnieuw in de saus, meng er de boter door, breng op smaak en dien onmiddellijk op. Hoe meer kleur uw fazant en uw witloof hebben, hoe beter!
voor 4 personen: Voor de kalfscarré: 800 g kalfscarré,50 g boter,1 wortel, fijngesneden, 1 ui, fijngesneden,2 takjes rozemarijn,2 takjes tijm, 2 laurierblaadjes,peper en zout.
Voor de truffelsaus: 200 g bruine fond,80 g water,1 sjalot, fijngesnipperd, 3 Parijse champignons, fijngesneden,1 takje tijm, 1 laurierblaadje,3 takjes salie,1 kl truffelrasp, 1 scheutje dragonazijn,45 g boter,peper en zout.
Voor de schorseneren: 8 schorseneren,25 g boter,15 g parmezaan,water, citroensap,peper en zout.
Voor de groenekoolrolletjes: 1 groene kool,boter.
Voor de gekonfijte rapen: 400 g raap,1 kl foelie,25 g kristalsuiker, 250 ml gevogeltebouillon,40 g boter,peper en zout.
Voor de veenbessengel: 3 el griessuiker,100 g veenbessen,1 el water.
Voor de spruitenblaadjes: 400 g spruiten,water,boter,peper en zout.
Voor 'pomme anna': 1,5 kg aardappelen (bintjes),200 g ganzenvet,peper en zout.
Voor de crumble van sjalotringen: 1 sjalot, heel fijn gesneden,volle melk,witte bloem.
Bereidingswijze: Kleur het vlees aan in de boter, doe er groenten en kruiden bij en bak in ca. 30 min. mooi rosé in een voorverwarmde oven op 145 °C. Neem uit en laat rusten op een warme plaats.
Haal het vlees uit de pan en ontvet die. Stoof er de sjalot en champignons in, voeg water, fond, tijm en laurier toe. Laat ca. 30 min. doorkoken en doe er de laatste 20 min. de salie bij. Zeef en werk af met een stukje harde boter, truffelrasp, peper, zout en een scheutje dragonazijn.
Schil de schorseneren (leg in citroenwater), kook beetgaar in gezouten water met een beetje citroensap. Bak even in boter en breng op smaak met peper, zout en parmezaan.
Haal de bladeren van de groene kool, was zorgvuldig en kook gaar in gezouten water. Leg de lichtjes afgedroogde bladeren open en bestrijk met gesmolten boter gekruid met peper en zout, rol op en warm weer op in boter.
Schil de rapen en snijd in de gewenste vorm. Smelt wat boter met foelie en bak er de raapjes in. Voeg gevogeltebouillon, suiker en boter toe en laat gaarkoken (ideaal is als het vocht is verdampt en de rapen gaar zijn). Kook droog zodat de rapen een coating krijgen, breng op smaak met peper en zout.
Zet de veenbessen op met suiker en water. Mix tot een gladde coulis.
Haal de blaadjes van de spruiten en blancheer ze kort in gezouten water. Smelt wat boter en wentel er de blaadjes door, warm ze op en kruid af.
Schil de aardappelen en snijd in dunne plakken. Smelt het ganzenvet, wrijf een bakvorm in en leg een laag aardappelen, bestrooi met peper en zout en besmeer met ganzenvet. Ga zo in laagjes verder tot alle aardappelen opgebruikt zijn. Bedek met een vel bakpapier en bak ca. 45 min. (afhankelijk van de dikte van het geheel) in een voorverwarmde oven op 160 °C. Plaats er een gewicht op en laat afkoelen. Snijd in blokjes en kleur nog even in ganzenvet.
Laat de sjalotringen 15 min. weken in melk. Haal door de bloem en frituur goudgeel op 140 °C. Laat drogen op keukenpapier en hak fijn.
Snijd de carré in plakken en bestrooi met fleur de sel. Verdeel de aardappelblokjes en de groenten langs het vlees. Werk af met enkele punten veenbessengel, sjalotcrumble en eventueel enkele gestoofde bosuitjes en geschaafde herfsttruffel.
Twee minipizza's voor bij de aperitief. Akkoord, je kan ook gewoon diepvries-minipizzaatjes kopen, maar waarom zou je dat doen? Deze pestopizza en tomaat-tonijnpizza smaken zoveel verfijnder en kan je bovendien kraakvers serveren.
Pel de uien en snipper ze fijn. Snij de knoflook in stukjes en plet deze tot pulp met de brede kant van je koksmes.
Verhit een scheutje olijfolie in een kookpot. Stoof de uisnippers en de knoflook op een matig vuur. Laat ze niet kleuren.
Voeg een klein beetje sambal toe (tenzij je absoluut niet van pikant houdt), roer en laat de smaakmaker kort meestoven.
Giet de stukjes tomatenvlees uit blik erbij en laat de saus 10 à 15 minuten pruttelen op een zacht vuur.
Mix de saus glad in de blender of gebruik een staafmixer. Voeg voor het mixen een scheutje olijfolie toe en kruid naar smaak met peper en zout.
Giet de saus in een kom en laat ze afkoelen.
de pesto:
Voeg de pijnboompitten, de look (niet al te veel), stukjes Parmezaanse kaas en een flinke scheut olijfolie samen in de mengbeker van de blender.
Mix alles een eerste keer.
Voeg een royale hoeveelheid verse basilicumblaadjes toe en mix een tweede keer. (Als de pesto te vast is, voeg je best wat extra olijfolie toe.)
Kruid het sausje met wat peper van de molen, een snuifje zout en een beetje vers citroensap. Let op met extra zout, want de kaas is al behoorlijk zout.
Proef, doe de pesto in een schaaltje en zet opzij.
de topping met tonijn:
Snipper de sjalot en stoof ze glazig in een beetje olijfolie, op een zacht vuurtje. Hak de zwarte olijven grof en laat ze kort meegaren.
Voeg de kappertjes en de tonijn uit blik toe (uitgelekt) en kruid met peper van de molen en een beetje zout.
Roer alles om en voeg ten slotte wat versnipperde verse oregano toe. Laat de topping nog heel even stoven.
de pizzabodems:
Verwarm de oven voor op 180°C. Hou de ovenplaat opzij.
Gebruik een kleine dresseerring (of een uitsteekring) en druk rondjes uit de tortillavellen (diameter ongeveer 6 cm).
Neem de bakplaat en leg de lapjes tortilla op een vel bakpapier of een siliconenmatje. Sprenkel er een beetje olijfolie over en laat de pizzabodems licht krokant bakken (ongeveer 5 minuten).
Hou de oven goed in de gaten, opdat de dunne lapjes niet verbranden.
afwerking: de pestopizza
Snij de bol mozzarella in stukjes.
Snij de kerstomaatjes in fijne plakjes.
Smeer wat pesto op de helft van de pizzabodempjes. Leg op elke pizza een schijfje kerstomaat, een beetje zoute ansjovis en een stukje mozzarella.
afwerking: de tonijnpizza
Smeer de helft van de rondjes tortilla in met een lik tomatensaus.
Schep er vervolgens een lepeltje van de tonijnmengeling bovenop.
Werk af met wat geraspte Parmezaanse kaas.
serveren:
Verhit de oven op 220°C en laat de pizzas ongeveer 8 minuten bakken.
Leg nog een blaadje rucola op de pestopizzas en serveer ovenvers.
Tip: De tomatensaus en de pesto kan je op voorhand maken. De rondjes kan je ook al vroeger uitsteken. Beleg en bak de pizzas vlak voor het serveren. Anders worden ze wak.
Rauwe vis schrikt sommige koks al eens af, maar dat is volkomen onterecht. Meer zelfs: een tartaar van rauwe zalm met een fris slaatje is ideaal als voorgerecht. De zuren zetten meteen de spijsvertering in gang, waardoor je met een licht gevoel aan het hoofdgerecht kan beginnen.
Maak de waterkers en de tuinkers schoon in koud water. Zorg ervoor dat er geen zand of aarde in achterblijft. Laat de sla goed uitlekken.
Gebruik ontvelde zalmfilet voor dit gerecht. Versnij de zalm zeer fijn met een vlijmscherp mes.
Let op: Doe de zalm niet in een blender of hakmolen, want dan krijg je puree.
Techniek: Snij de zalm eerst in repen. Snij deze repen op hun beurt nog eens in reepjes, en snij die tenslotte in hele kleine stukjes.
Tip: Voor een licht gerookte toets in dit gerecht, kan je een klein beetje gerookte zalm fijnsnijden en mengen onder de verse zalm.
Doe de vis in een mengschaal en voeg er zeer fijn gesnipperde sjalot en bieslook aan toe.
Voeg een beetje graanmosterd toe, een scheutje olijfolie en enkele druppels sojasaus. (De sojasaus zorgt voor een lichte zoute toets, dus gebruik geen extra zout.)
Meng alle ingrediënten en voeg een scheutje vers citroensap toe.
Proef en voeg naar smaak wat peper toe. Meng de tartaar en zet opzij.
Voor het sausje voeg je een schep pittige mierikswortel (gepureerd), de zure room, een beetje verse yoghurt en vers citroensap samen. Meng alles met wat peper van de molen en een snuifje zout.
Snij een stuk van de daikon in flinterdunne schijfjes. Snij deze op hun beurt in heel fijne reepjes julienne.
(Indien je radijsjes gebruikt, snij er dan enkele op dezelfde wijze.)
Schil de appel en snipper ook deze in heel fijne reepjes.
Hak enkele walnoten fijn.
Doe de waterkers, de tuinkers, de daikon (of radijs), de appel en de stukjes walnoot in een slakom. Meng de sla voorzichtig met de hand, zodat je de slablaadjes niet beschadigt.
Verwarm de oven voor op 160°C.
Druk met een brede dresseerring rondjes uit het brood (1 per persoon).
Leg de sneetjes brood op een ovenschaal met een vel bakpapier of een siliconenmatje.
Sprenkel over elk broodje enkele druppels olijfolie en toast ze gedurende enkele minuten in de oven (160°C).
Druppel wat ciderazijn en notenolie over de sla. Voeg wat peper van de molen toe en meng de sla zorgvuldig met de hand.
de afwerking:
Plaats op elk bord een warme toast. Plaats de dresseering over de toast en schep hierin wat zalmtartaar. Druk het mengsel voorzichtig aan met de bolle kant van de lepel.
Werk het voorgerechtje af met een toefje sla bovenop de tartaar.
Verwijder de ring en druppel een lepeltje van de saus rond het gerechtje.
De combinatie van garnalen en Rodenbach is een klassieker aan de kust. Het wat zurige Rodenbach, een van de beste bieren die ons land te bieden heeft, gaat perfect samen met de smaakvolle grijze garnaaltjes. De koppen en pantsers van de garnalen zijn ideaal om er een fumet van te maken, als basis voor de soep.
voor 4 personen: 500 g ongepelde grijze garnalen.
basis: de garnalenbouillon
2 uien, 3 wortels, enkele stengels selder (incl. blaadjes), 2 teentjes knoflook, 2 stukken steranijs, 1 fles witte wijn, 2 l water, enkele takjes verse tijm, enkele blaadjes laurier, olijfolie.
bereiding < 40 min (excl. garnalenbouillon (60 min))
basis: de garnalenbouillon
Schil de uien en snij ze in grove stukken. De wortels hoef je niet te schillen. Maak ze schoon en snij ze in dikke stukken. Was ook de selderstengels en snij ze grof.
Zet een ruime kookpot op het vuur en verhit hierin een scheut olijfolie. Doe de garnalenkoppen en pantsers in de pot en bak ze al roerend op een hoog vuur. Zo kunnen ze veel smaak vrijgeven.
Na enkele minuten laat je ook de groenten meestoven. Kneus de look en gooi deze samen met het steranijs en een bouquet garni van tijm en laurier in de pot. Blijf regelmatig roeren, zodat niets kan aanbranden.
Zet het vuur lager en blus de pot met de witte wijn. Laat de alcohol even verdampen en giet er nu ook het water bij.
Laat de fumet een half uur trekken op een zacht vuur.
Zeef de bouillon en hou een deel apart om de soep af te werken. De overschot kan je invriezen voor later.
de tomatensoep:
Pel de uien en snij ze grof. Snij de look in stukjes.
Zet een ruime pot op het vuur en verhit hierin een scheutje olijfolie.
Stoof de uien en de look aan op een matig vuur. Laat de groenten niet kleuren.
Zet het vuur op een laag pitje en voeg de smeerkaas toe. Laat de kaas rustig smelten en schenk het Rodenbachbier erbij. Roer de soep en voeg nu ook de tomatenstukjes uit blik toe.
Laat de soep enkele minuten pruttelen en voeg nu de gezeefde garnalenbouillon toe.
Mix de soep grondig. Voor een extra zacht resultaat kan je de soep ook nog eens zeven.
Kruid de soep naar smaak met zwarte peper van de molen en wat zout. Mix ze nog kort even op. bron; een.be
wildragout met paddenstoelen, witloof en veenbessen
Wildragout met paddenstoelen, witloof en veenbessen
Hertenstoofvlees: veel meer smaak dan een filet, Bestaat er iets lekkerder?
voor 4 personen de ragout:
1 1⁄2 kg stoofvlees van hert (schouder), 3 uien, 1 fles rode wijn, 1 eetlepel bloem, 3 eetlepels veenbessenconfituur, enkele takjes verse tijm, enkele blaadjes laurier, enkele peterseliestelen, 2 kruidnagels, 4 jeneverbessen, peper, zout.
de veenbessensaus:
250 g veenbessen, 2 dl water, 2 eetlepels suiker (of iets meer, naar smaak).
de witloofstronkjes:
4 stronkjes grondwitloof, nootmuskaat, een snuifje suiker, boter, peper, zout.
de bospaddenstoelen:
200 g bospaddenstoelen of paddenstoelen naar keuze,
1 sjalot, 1 teentje look, boter, peper, zout.
de afwerking: diepvrieskroketten
Foto's van Dagelijkse kost bereiding de ragout:
Pel de uien en snipper ze vrij grof.
Verwarm een ruime stoofpot op een matig vuur. Smelt er een klontje boter in en voeg de uien toe. Laat de uien bruin bakken, waardoor ze een zoetere smaak krijgen. Roer regelmatig om.
Verwarm een braadpan op hoog vuur en smelt er een klontje boter in. Korst hierin de stukjes hertenvlees. (Bak een grote hoeveelheid vlees in meerdere beurten. Er mag niet te veel vlees in de pan liggen.) Kruid het vlees tijdens het aankleuren met wat peper van de molen en een snuifje zout.
De stukken vlees hoeven binnenin niet gaar te zijn.
Hou de braadpan even aan de kant.
Voeg het vlees bij de gebakken uien en strooi er wat bloem over. Dat zal de ragout een beetje binden. Meng goed en laat de bloem enkele minuten meebakken op een zacht vuur.
Giet de wijn in de braadpan waarin je het vlees hebt gebakken. Roer alle aanbaksels los en laat de alcohol wat verdampen (deglaceren).
Giet de warme wijn in de stoofpot.
Kneus de jeneverbessen en stop ze samen met de kruidnagel in een thee-ei. Leg het thee-ei samen met een bouquet garni (dat je maakt met de tijm, het laurier en de peterseliestelen) in de stoofpot met vlees. Doe ook wat veenbessenconfituur in de pot en roer alles om. Laat het gerecht een tweetal uurtjes sudderen op een zacht vuur.
de veenbessensaus:
Doe de verse veenbessen in een kookpot, schenk er water bij en voeg de suiker toe. Laat de bessen een half uurtje sudderen op een zacht vuur.
de witloofstronkjes:
Met het puntje van een aardappelmesje verwijder je het harde gedeelte onderaan de witloofstronkjes. Snij een kegelvormige inkeping, zodat er geen blaadjes loskomen.
Wie een stoomoven bezit, kan het witloof stomen. Als je geen stoomoven hebt, smelt dan een klontje boter samen met een beetje water in een brede kookpot. Schik de stronkjes witloof erin en zet het deksel op de pot. Gaar het witloof op een zacht vuurtje. Laat daarna het witloof wat afkoelen en knijp het vocht eruit.
Smelt een klontje boter in een pan op een zacht vuur. Bak hierin de witloofstronkjes tot ze licht goudbruin zijn.
Kruid met peper, zout, nootmuskaat en een snuifje suiker.
de bospaddenstoelen:
Snipper de sjalot fijn en plet de look met de vlakke kant van je mes.
Tip: Voor de mengeling van bospaddenstoelen kan je kiezen voor bv. trompettes de la mort, girolles of cantharellen, pied de mouton of gele stekelzwam...
Maak (indien nodig) de paddenstoelen schoon met een droog doekje of een borsteltje. Als de onderkant van de steeltjes verhard is, dan kan je die afsnijden.
Snij de grotere paddenstoelen met een scherp mes in stukken.
Smelt een klontje boter in een braadpan, en bak daarin de sjalot, de look en de paddenstoelen op een matig vuur.
de afwerking:
Haal het bouquet garni en het thee-eitje met kruiden uit de ragout.
Bak kroketjes (of maak een aardappelbereiding naar keuze).
Serveer een schep ragout met een stronkje witloof, wat gebakken paddenstoelen, een lepeltje veenbessensaus en enkele kroketten.
Een echte golden oldie. Helemaal niet moeilijk om te maken, al vereist het wel een paar stevige forsballen. Succes ermee... en een smakelijk kerstfeest!
Voor 4 personen. de soesjes:
5 eieren, 100 g boter, 180 g bloem (patisseriebloem),
2 dl water, 1 vanillestokje, een snuifje zout.
de chocoladesaus:
200 g donkere chocolade, 100 g suiker, een klontje boter, 1 dl water.
de afwerking:
1⁄2 l vanille-ijs.
Foto's van Dagelijkse kost bereiding<60 min.
de soesjes:
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig, zodat je dessert zeker slaagt.
Zet een kookpot op een matig vuur en giet het water in de pot. Voeg er de boter bij en de zaadjes uit de vanillestok. Snij de vanillestok overlangs door en schraap met een mespuntje de zaadjes uit de beide helften van de peul.
Laat de boter smelten en giet dan de bloem in de pot. Zet het vuur op een laag pitje en meng alle ingrediënten met een houten lepel, tot ze samenklitten tot een deegje.
Voeg nu de eieren één voor één toe. Meng tussendoor krachtig tot elk ei in het beslag verwerkt is. Dit vraagt een beetje inspanning! Om je een idee te geven: het beslag moet de dikte hebben van stopverf.
Voeg een snuifje zout toe, meng goed en vul de spuitzak met het soezenbeslag.
Verwarm de oven voor op 180°C. Hou de ovenplaat aan de kant.
Bedek de ovenplaat met een vel bakpapier of een siliconenmatje.
Knip het tipje van de spuitzak en spuit egale toefjes beslag op de bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de porties beslag, want het volume zal tijdens het bakken verdubbelen. Kies voor porties die half het volume hebben van de inhoud van je ijsschepper. Gebruik een aardappelmesje om na elke spuitbeweging het deeg los te snijden van de spuitzak. Zo kan je heel netjes werken.
Bak de soesjes gedurende 25 minuten in een oven van 180°C, en laat ze nadien even afkoelen. Tip: Je kan de soesjes al een dag eerder bakken. Bewaar ze in een afgesloten doos. Wanneer je wil serveren, verstuif dan wat water over de bolletjes en zet ze nog heel even in een warme oven.
de chocoladesaus:
Zet een steelpannetje op het vuur en doe het water en de suiker erin. Breng het mengsel aan de kook zodat er een bleke suikersiroop ontstaat.
Breek de chocolade in stukken en smelt ze in de siroop. Roer voortdurend met een garde, tot je een glanzende saus krijgt.
Meng tenslotte een klontje koude boter door de saus.
de afwerking:
Snij de gebakken soesjes middendoor. Gebruik hiervoor een gekarteld mes (een broodmes).
Leg op elk half soesje een bolletje vanilleijs. Plaats er de hoedjes op, en serveer de profiteroles met een flinke lepel warme chocoladesaus.
4 stukken filet pur van Witblauw van elk 180 g,100 g eendenlever (in een stuk), 6 aardappelen (nicolas),1 takje tijm,1 teentje knoflook, 3 dl kippenfond,1 dl truffelsap,8 stronkjes witloof uit volle grond, snuifje muskaatnoot,6 sneetjes eekhoorntjesbrood,boter,peper en zeezout.
Voor de truffelsaus: 3 dl runderbouillon,4 eetl truffelsap,1 eetl gehakte wintertruffel, 5 cl madera,1 blaadje laurier,1 blaadje salie,boter,peper en zeezout.
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en steek ze uit met een ronde vorm. Laat een klontje boter uitsmelten in een pan. Voeg de aardappelen toe en overgiet met de kippenfond en het truffalsap. Voeg ook een teentje knoflook en een takje tijm toe. Laat de inhoud volledig inkoken. Houd apart. Snijd het witloof in twee. Leg in een beboterde ovenschotel. Kruid met peper, zout en muskaatnoot. Bedek het witloof met beboterd bakpapier. Laat 25 minuten garen in de voorverwarmde oven van 200°C. Houd het witloof dan apart. Giet de runderbouillon en het truffelsap in een pannetje. Laat inkoken tot een mooie licht gebonden saus is ontstaan.
Peper de biefstukken met zwarte peper uit de molen. Laat een braadpan heet worden op het vuur. Laat er een klontje boter in uitsmelten. Kleur vlug het vlees langs beide kanten in de boter. Zet het vlees vervolgens gedurende 3 minuten in de oven van 200°C. Haal de pan uit de oven. Leg een rooster op de pan. Leg hierop het vlees. Overgiet met de braadjus. Houd de pan warm op een zeer zacht vuurtje. Laat het vlees daar minimum 5 minuten rusten. Laat de aardappelschijven langs beide kanten een bruin kleurtje krijgen. Bak vlug de schijfjes eekhoorntjesbrood in een hete pan met boter. Peper. Laat een pan met antikleeflaag warm worden op het vuur. Bak hierin kort het stuk eendenlever zonder toevoeging van vetstof. Bak het witloof snel aan om te laten kleuren in een pan met boter.
Verdeel het witloof over de borden. Snijd het vlees in dikke plakken. Bestrooi met grof zeezout. Schik het vlees op het witloof. Leg eekhoorntjesbrood en de in schijfjes gesneden eendenlever op het vlees. Bestrooi met een beetje grof zeezout. Leg de aardappelparten naast het vlees. Voeg de fijngehakte truffel en de madera toe aan de kokende saus. Leg op elke aardappel een beetje truffel uit de saus. Trek een paar streepjes saus naast het vlees. Serveer. Zet de rest van de saus apart op tafel.
Schaaf de aardappels zo dun mogelijk. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en smelt hierin de helft van de ansjovis op laag vuur. Voeg de uien toe en bak 7-8 minuten. mee. Breng de room op smaak met peper. Verwarm de oven voor op 165°C.
Leg een laagje aardappels in een ingevette ovenschaal, beleg met een laagje ui en ga zo door tot alles op is. Overgiet met de room. Bestrooi de gratin met de kaas en verdeel de overgebleven ansjovisjes erover. Bak de gratin 55-60 minuten tot deze goudbruin en gaar is. Lekker bij gebraden kip.
1. Snipper 1 ui en snijd de andere ui in halve ringen. Bestrooi het vlees met de bloem en peper en zout. Verhit de helft van de boter in een ruime braadpan, bak het vlees op hoog vuur in 3 min. rondom bruin, neem het uit de pan en houd apart.
2. Verhit de rest van de boter in dezelfde pan en bak de peen, de ui, de knoflook en de helft van de bleekselderij 4 min. Voeg het vlees, het bier en de laurier toe. Schenk 500 ml heet water erbij en voeg het bouillontablet toe. Laat met de deksel op de pan op heel laag vuur 2 1/2 uur stoven.
3. Boen de krieltjes schoon en snijd ze doormidden. Neem de deksel van de pan en voeg de krieltjes toe. Laat nog 30 min. zacht stoven zonder deksel tot de krieltjes gaar zijn. Bestrooi met de rest van de bleekselderij en serveer.
Tip;U kunt dit gerecht 1 dag van tevoren bereiden. Laat na het stoven afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. Warm de stoofschotel op de dag van serveren ca. 15 min. op laag vuur op.
Enkele weken geleden kon u al lezen over Gouden Carolus Christmas, misschien wel het beste kerstbier dat we dit jaar proefden. Omdat het bijna Kerstmis is, staan we er wat langer bij stil.
Dit bier wordt beter als je het een jaar laat liggen
Het bier dat we tijdens een recente kerstbierproeverij aan de lippen zetten was één jaar oud. En misschien is dat wel het geheim van het succes. Brouwer Charles Leclef van Het Anker beaamde het: ze waren er zelf achtergekomen dat het bier beter wordt als je het een jaar laat liggen. Hij verkoopt trouwens nog zijn voorraad van vorig jaar. Hoe dat komt? "De tijd zorgt ervoor dat de mout en kruiden zich beter 'zetten'", aldus Leclef. Dit jaar haalde hij nog goud op de World Beer Awards in Londen, met zijn Gouden Carolus Classic, het bier waarop de Christmas is gebaseerd. Volgens de Britse bierauteur Tim Webb is dit bier "a clear, beefy dark brown ale gaining a touch of the Rocheforts about it."
Tim Webb is zowat de Jeremy Clarkson van de bierwereld, hij durft wel eens een brouwer tegen de schenen schoppen. Maar hier heeft hij toch gelijk. De Gouden Carolus is een absolute klassieker onder de Belgische bieren, eigenlijk is het zelfs een echt cultbier. Het is er altijd geweest, zelfs in de periode dat de Belgen alleen maar pils dronken en hun speciale bieren van weleer links lieten liggen, in de jaren vijftig en zestig van vorige eeuw.
De Mechelse brouwerij Het Anker gaat terug tot 1369 (dat kan je aflezen op de fles). De Begijnhofbrouwerij zoals ze er nu nog altijd staat in hartje Mechelen dateert van 1872 en heeft een heus koelschip op de hoogste verdieping. Van daaruit heb je een prachtig zicht op de Sint-Romboutstoren. De brouwerij kwam ooit in vreemde handen terecht, maar sedert 1997 is ze opnieuw de eigendom van een telg van de Van Breedam-familie, Charles Leclef, een veertiger die de brouwerij volledig moderniseerde en er zelfs een hotel bij aanbouwde.
Je kan er dus 'slapen bij de brouwer', en sinds eind september kan je weer terecht in de eigen brasserie, na grondige renovatiewerken. Je kan er ook een tasting met vrienden organiseren in een speciale proefruimte op de hoogste verdieping. Beneden is er ook een winkeltje waar je de Carolus-bieren kan kopen, waaronder de Gouden Carolus Classic in een drieliterfles. Alvast een ideetje om een bierliefhebber met kerst gelukkig te maken. Bier in een grote fles smaakt bovendien nog beter. Hoe groter de recipiënt, hoe minder contact met lucht en dus hoe puurder het bier.
Het Carolus-bier werd genoemd naar de gouden munten uit de zestiende eeuw met de beeltenis van Keizer Karel. Mocht hij nog leven, dan zou hij hier zeker langskomen om het te proeven. Wij scharen ons gezellig om de open haard en ontkurken een heerlijke Gouden Carolus Christmas in zijn plaats.
Ben Vinken
bron; demorgen.be
Categorie:ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES Tags:kerstbier,Gouden Carolus Crismas,classic,
23-12-2010
Tarbot met spruitjes, spek en mosterdsaus
Tarbot met spruitjes, spek en mosterdsaus
voor 4 personen ;
4 tarbotmoten van 200 g,250 g spekblokjes,1 kg spruiten, 3 sjalotjes,bloem,boter,olijfolie,peper en zout.
voor de mosterdsaus: 250 g boter, 2 eierdooiers, 2 eetlepels witte wijn, 1 koffielepel mosterd, peper en zout.
Bereidingswijze : (15 + 30 minuten)
Kook de spruitjes beetgaar in gezouten water en laat ze schrikken onder koud water voor een frisgroene kleur.
Haal de tarbotmoten lichtjes door de bloem, bak ze gaar in wat boter en olijfolie en houd warm.
Verwijder het vet uit de pan en bak de spekblokjes krokant. Doe er een klontje boter en de spruitjes bij. Laat alles even stoven en breng op smaak met peper en zout.
Saus: smelt de boter, schep het schuim af en verwijder het bezinksel. Klop de eierdooiers met de witte wijn, peper en zout op tot schuim. Meng er geleidelijk de geklaarde boter onder en werk af met de mosterd.
Leg de tarbotmoten centraal op het bord, schik de spruitjes langs beide kanten en lepel de saus over de vismoten. Serveer met duchesse- of natuuraardappelen.
Bietensap helpt je om een actief leven te blijven leiden. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Exeter.
Wanneer je dagelijks 2 of meer glazen bietensap drinkt, ben je langer verzekerd van een actief leven. Dankzij de nitraten in het sap verwijden je bloedvaten namelijk. Hierdoor heb je minder zuurstof nodig om je spieren actief te houden.
Volgens de onderzoekers zou het bietensap wel eens de gedroomde oplossing kunnen zijn voor ouderen. Die zijn een pak minder mobiel omwille van het verminderde zuurstofgehalte in het bloed.
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Bietensap,
Thee is écht goed voor alles
Thee is écht goed voor alles
Eerdere studies wezen reeds uit dat het drinken van thee gunstige effecten op het tegengaan van kanker en de sterkte van je botten heeft. Maar nu blijkt thee ook weldadig voor tal van andere gezondheidszaken te zijn.
Wanneer je thee drinkt heeft het eten van vet voedsel minder invloed op je lichaam. Thee zorgt er met andere woorden voor dat je minder snel bijkomt. Bovendien vermindert het de kans op buikvet wat tot voor kort als een van de grootste indicatoren van een ongezonde levensstijl werd beschouwd.
Maar daar stopt het lijstje van voordelen niet. Zo zou het ook een gunstig effect op je bloed hebben: het verlaagt de cholesterol en het weerhoudt een te hoge bloedglucose en insulineresistentie.
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Thee,