Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
16-04-2011
gesmolten camembert
Kaas is de baas! gesmolten camembert
Gesmolten camembert is om duimen en vingers af te likken.
Zomers idee
De zon is terug, en daarmee ook de barbecues. Heb je er al aan gedacht om in plaats van een kaasschotel na de maaltijd eens gesmolten camembert op tafel te zetten, gemaakt op je barbecue? Haal de kaas uit de plastic verpakking en doe hem terug in het houten doosje. Doe daar zilverpapier rond en zet het daarna op de hete kolen. Het enige dat je nog hoeft te doen nu, is wachten tot het smelt en ervan te genieten met een stukje brood. De perfecte manier om een voorjaarsmaaltijd in stijl af te sluiten!
Op aanvraag hierbij het echte recept voor ragù alla bolognese.
Voor 4 personen
1 ui, fijngehakt, 1 worteltje, fijngehakt, 1 stengel bleekselderij, fijngehakt 40 g ontbijtspek, fijngehakt, 2 eetlepels olijfolie, 25 gr boter 1 kruidnagel, 300 gr rundergehakt, 3 eetlepels witte wijn 2 eetlepels tomatenpuree, 1 glas runderbouillon 1 glas melk, 450 gr tagliatelle of fettuccine, zout
Natuurlijk zijn er variaties,met alleen half-om-halfgehakt, of zonder melk. Maar geen pecorino, geen champignons.
Bereidingswijze
De ui, wortel en bleekselderij kunnen samen in eenkeukenmachine gehakt worden, als je ze eerst in grove stukkensnijdt. Fruit ze met het spek aan in de olijfolie en de boter.Voeg de kruidnagel en het gehakt toe en bak alles los. Doe er dan de wijn bij en laat die al bakkend verdampen. Roer de tomatenpuree los in de bouillon en doe dat samen met de melk in de pan. Breng op smaak met zout, draai het vuur laag en laat alles nog minimaal een half uur pruttelen, onder een deksel.
Kook de pasta al dente in ruim water met flink zout, laat uitlekken in de vergiet en meng met de saus. Serveer met geraspte Parmigiano Reggiano.
Het verschil tussen boerenkaas en fabriekskaas; elk Frans schoolkind kan je dat vertellen, maar weet u het? Oké, boerenkaas wordt gemaakt op de boerderij, van verse rauwe, dus onverhitte, melk. Daardoor heeft boerenkaas een meer uitgesproken, pittige, notige, káziger smaak dan fabriekskazen. Die kunnen ook best lekker zijn, maar altijd worden ze gemaakt van gepasteuriseerde melk. Fabriekskaas wordt bijgekleurd, de kleur van boerenkaas is 's zomers, als de koeien buiten grazen, veel geler.
nodig;
500 g niet te oude boerenkaas (koe, geit, schaap) flinke hand grofgehakte kruidenblaadjes: tijm, rozemarijn, oregano eventueel kruidnagel, teentje knoflook, peperkorrels, half rood pepertje eventueel een handje olijven, zonnebloemolie of olijfolie.
Deze verrukkelijke kaas ligt gewoon in de kaaswinkel. En zelfs in de supermarkt. Dus waarom zou je alleen fetablokjes in de sla doen? Gewoon proberen: boerenkaas marineren in kruidenolie. Met zonnebloemolie proef je vooral veel kruiden, olijfolie geeft een sterkere, grassige smaak.
Ontkorst de kaas en snijd hem in kleine, gelijke blokjes. Doe de kaasblokjes met kruiden, specerijen en/of olijven naar smaak in een goed afsluitbare weckpot. Overgiet met olie tot ze helemaal onder staan en de pot zo hoog mogelijk is gevuld. Laat minstens een dag of vijf, zes op een koele plek staan (bijvoorbeeld kelderkast); bewaar na openen in de koelkast. Gebruik de kaasblokjes in salades en de olie in dressings.
Beenhouwer verkoopt tien jaar oud vlees vol wormen
Beenhouwer verkoopt tien jaar oud vlees vol wormen
In Napels heeft de politie een beenhouwer gearresteerd nadat ze in zijn zaak vlees hadden aangetroffen dat al tien jaar de houdbaarheidsdatum had overschreden. Het vlees krioelde van de wormen. Dat meldt het Italiaanse persagentschap ANSA.
'Horrorwinkel' Inspecteurs van de voedselveiligheid wisten niet wat ze aantroffen in de 'horrorwinkel': pasta en koekjes die onder de parasieten zaten, rottend vlees en zuivelproducten, broederlijk naast olijven die bedekt waren onder de schimmel.
Geknoei met data De beenhouwer had er blijkbaar een sport van gemaakt om te knoeien met de houdbaarheidsdata op de voedingswaren om zo zijn prodcuten maar te blijven verkopen in plaats van ze weg te gooien. Sommige voedselproducten bleken meer dan tien jaar oud.
De man werd gearresteerd door de politie. Hij wordt er van beschuldigd de volksgezondheid in gevaar te hebben gebracht. (eb)
Bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:wormen,vlees,
15-04-2011
Lam met Franceline-aardappelen en ui
Lam met Franceline-aardappelen en ui
voor 4 personen:
4 lamsfilets van 200 g/elk, 4 blaadjes salie 1 teentje knoflook, geplet, 50 g hoeveboter 250 g minikriel Franceline-aardappeltjes 250 g gewone Franceline-aardappelen 80 g hoeveboter, 50 g melk 1 kg Spaanse ui, in tweeën gesneden en fijngesnipperd 20 g boter, peper en zout 4 blaadjes salie (fijngesneden) vogelmuurkruid of een cresssoort naar keuze
Bereidingswijze: Bak de helft van de ui bruin en gaar in boter op een zacht vuurtje. Mix en breng op smaak met peper en zout.
Laat de andere helft van de ui drogen in een voorverwarmde oven op 80 °C en mix tot poeder.
Kook de grote aardappelen in de schil gaar, pel en pureer samen met de boter en melk.
Snijd enkele minikrieltjes in fijne plakjes en blancheer krokant in gezouten water.
Kook de rest van de krieltjes gaar in gezouten water en houd warm.
Kleur het lamsvlees langs beide zijden in schuimende boter samen met salie en knoflook.
Haal uit de pan en laat enkele minuten rusten op een warme plaats voor het aansnijden.
Giet het bakvet af en blus de pan met een scheut water en laat inkoken met de fijngesneden salie. Zeef en werk af met een klontje boter. Laat de krieltjes erin opwarmen.
Leg een streep puree en daarop het vlees.
Werk af met krieltjes, aardappelplakjes, saus en vogelmuurkruid.
Zalm met waterkerspesto, kappertjesdressing en groene asperges
Zalm met waterkerspesto, kappertjesdressing en groene asperges
voor 6 personen: 100 g waterkers, olijfolie, 2 zalmfilets, totaal gewicht 1,5 kg, met vel peper en zout, 1 bosje lente-uitjes, fijngesneden 1 bundel groene asperges
Voor de dressing: 1 bos bladpeterselie, grof gehakt, 150 ml olijfolie, peper en zout 2 el kappertjes op zout, afgespoeld en uitgelekt sap en zeste van 1 (bio)limoen
Bereidingswijze: Mix de waterkers in een keukenmachine samen met 2 eetlepels olijfolie tot een pestoachtige substantie. Breng op smaak met peper en zout.
Strijk een stuk aluminiumfolie in met olie en strooi er zout en peper over. Leg 1 filet op de folie met het vel naar beneden en verdeel er de waterkerspesto over. Leg de tweede filet erop met de velzijde naar boven. Kruid met peper en zout.
Bestrijk een stuk aluminiumfolie met olie en leg het op de zalm. Sluit de folie door de zijkanten toe te drukken. Bak gedurende ca. 35 min. Haal uit de oven en laat de vis nog 10 min. rusten voor de folie te openen.
Breek het onderste suk van de afsperges af, schil ze en kook ze beetgaar. Neem uit, laat afkoelen in koud water, dep droog.
Snijd de asperges in tweeën en warm vlak voor serveren in wat olijfolie.
Mix voor de dressing alle ingrediënten. Haal de zalm uit de folie, leg op een schaal, bedek met dressing en lente-uitjes.
Verdeel de asperges rond de vis. Serveer lauw of koud met de aardappelsalade en een slamengeling.
Aardappelsalade voor 6 personen:
1 kg nieuwe aardappeltjes, niet geschild maar goed geschrobd en in stukken gesneden 1/2 el graanmosterd, 3 eieren, 1 el wittewijnazijn 3 el olijfolie, peper en zout, bieslook, fijngesneden
Bereidingswijze:
Kook de eieren hard en koel ze af in koud water. Pel ze en snijd in stukjes.
Kook de aardappelen beetgaar, giet af en laat ze wat afkoelen.
Meng voor de dressing mosterd, azijn en olie en breng op smaak met peper en zout.
Giet de dressing over de lauwe aardappelen en meng goed.
Doe vlak voor serveren de eieren bij de aardappelen, meng voorzichtig door elkaar. Bestrooi met bieslook.
1 grote rode ui, fijngesnipperd, 1 bosje bladpeterselie, fijngehakt
350 gram penne rigate, extra vergine olijfolie
2 eetlepels pesto alla calabrese, 50 gram zwarte olijven zonder pit
zout en peper uit de molen
Bereiding
Snijd de kip in blokjes en schil met een kaasschaaf lange repen van de courgette. Breng water met zout aan de kook en blancheer daarin de broccoliroosjes gedurende 5 minuten.
Zet een grillpan op hoog vuur en gril de groene asperges en de courgetterepen. Snijd de zongedroogde tomaten, de rode ui en de olijven klein en meng ze met de peterselie in een grote schaal.
Kook de pasta in water met een beetje zout en een scheutje olijfolie volgens de aanwijzingen op de verpakking tot ze al dente is. Spoel de pasta na het afgieten met ruim koud water en laat heel goed in een vergiet uitlekken.
Meng de pasta met de andere ingrediënten in de schaal. Breng de pastasalade op smaak met de pesto alla calabrese en eventueel met wat zout en peper.
De nieuwe vegetariër houdt van vlees. Dat kan zomaar. Yotam Ottolenghi (1968), een in Israël geboren filosoof van Duits-Joods-Italiaanse afkomst die in Londen een nieuw leven begon als pâtissier, vindt het geen probleem vegetarische gerechten te schrijven en zelf zijn tanden in een stukje runderhaas of een moot zalm te zetten.
Toen Ottolenghi - inmiddels eigenaar van een aantal succesvolle traîteurzaken en een restaurant - door The Guardian werd gevraagd als auteur van de rubriek 'De nieuwe vegetariër', stribbelde hij aanvankelijk wel tegen.
'Toch begreep ik wel waarom The Guardian me benaderde', schrijft hij in zijn kookboek Plenty dat onlangs bij Fontaine Uitgevers in het Nederlands is verschenen. Ottolenghi was immers beroemd geworden om zijn groente- en granenrecepten en om zijn frisse en originele salades.
Het is lang geleden dat ik zo verlekkerd en watertandend een kookboek heb zitten lezen. Het is prettig een kookboek te lezen waar je niet bij elk gerecht je extra moet inspannen om te bedenken hoe dat gaat smaken zonder vlees of vis en hoe je die leegte moet opvullen.
Dat is het sterke punt van Ottolenghi: 'Groente eten is lekker en mooi. Probeer het niet te laten lijken op vlees, met al die vleesvervangers. Ga uit van eigen kracht', zegt hij in een interview. Die eigen kracht gaat in veel recepten wel gepaard met een enorme ingrediëntenlijst. Die moet je maar net in huis hebben of willen halen. Het is zo lekker, zoals deze couscoussalade met kruidenpesto. voor 4 personen;
150 g couscous, 1,6 dl kokend water of groentebouillon 1 kleine ui in dunne ringen, 1 eetl. olijfolie 1/4 theel. zout, 1/4 theel gemalen komijnzaad 50 g ongezouten pistachenoten, gedopt, geroosterd en fijngehakt 3 bosuien in dunne ringen, 1 verse groene peper, in dunne ringetjes 30 g rucola, fijngehakt, Kruidenpasta 20 g peterselie, 20 g koriander, 2 eetl. gehakte dragon 2 eetl. gehakte dille, 2 eetl. gesnipperde munt, 1 dl olijfolie
Doe de couscous in een schaal en giet er kokend water of de bouillon overheen. Roer even door, dek de schaal af met plastic folie en laat een minuut of 10 staan. Bak intussen de ui in een koekenpan in de olie goudbruin. Meng het zout en de komijn erdoor. Laat het iets afkoelen.
Snijd de kruiden voor de pesto al een beetje fijn, doe ze in een blender en pureer ze glad. Roer de pesto met een vork door de couscous en meng dan de pistachenoten, bosui, groene peper en rucola toe. De salade doet het goed als bijgerecht, en met wat feta erdoor, is het ook een prima maaltijdsalade.
7 stuks Neuhaus Rock (= 100 g pure chocolade) ,10 g puur cacaopoeder 100 g boter ,2 eieren ,70 g griessuiker 50 g bloem ,3 g verse gist ,6 bakvormen (6 cm diameter, 5 cm hoog).
Bereidingswijze
Smelt de chocolade au bain-marie. Neem van het vuur en meng er de zachte boter door. Blijf mengen tot alle boter gesmolten en opgenomen is.
Meng de eieren en de suiker tot de suiker opgelost is. Doe bij de chocolade. Voeg al roerend met een spatel ook bloem, gist en cacaopoeder toe.
Smeer de vormpjes in met boter en bestrooi met bloem. Vul ze volledig met chocoladebeslag. Bewaar koel.
Bak de taartjes in een voorverwarmde oven (210°C) gedurende 7 à 8 minuten. Er moet zich aan de buitenkant een korst vormen maar de binnenkant moet smeuïg blijven.
Dien op met vanille-ijs en een muntblaadje als afwerking.
Warme gerookte zalm met frambozenazijn en granaatappel
Warme gerookte zalm met frambozenazijn en granaatappel
Voor 4 personen:
1,5 dl frambozenazijn, 5 cl water, 125 g koude boter 30 g poedersuiker, witte peper, 300 g gerookte zalm granaatappel, toast.
Bereidingswijze
Doe de frambozenazijn met het water in een pan en breng aan de kook. Laat bijna helemaal uitkoken. Roer eerst de boter erdoor en vervolgens de poedersuiker. De saus moet beige en troebel zijn. Kruid licht met peper en houd warm.
Schik de gerookte zalm op de borden en zet ze gedurende 2 min. onder de grill. Lepel de saus erover en werk af met granaatappelpitten (snij de granaatappel in tweeën en trek open. De pitten zullen eruit springen). Serveer met toast.
1 rode peper, olijfolie, 15 gram verse rozemarijn 6 tenen knoflook, ontveld,1 el tomatenpuree 8 ansjovisfilets 2 tl suiker,2 blikken (à 400 gram) gepelde tomaten sap van 1 citroen, 1 kilo verse sardines, verse platte peterselie
Doe 1,5 dl olie met de rozemarijn, knoflook en de rode peper in een hapjespan, en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Vis de rozemarijn, knoflook, en rode peper weer uit de pan, en gooi weg. Roer de tomatenpuree, de ansjovis en suiker door de olie, en bak eventjes mee. Doe daarna de gepelde tomaten erbij, kruid met zout en peper, en laat onder gesloten deksel 30 minuten pruttelen. Pureer de saus met de staafmixer, proef, en breng op smaak met citroensap.
Ontschub de sardines, maak een sneetje in de buikholte, en haal de ingewanden eruit. Spoel de vissen schoon, dep ze droog en bestrooi met wat zeezout. Bak of gril de sardines in een scheutje olie, twee tot drie minuten per kant. Doe dat in porties, houd wat klaar is warm in een oven op 50°C.
Verdeel de sardines over de borden, lepel er flink wat tomatensaus over, en garneer met peterselie.
Voor 4 personen : 4 kleinhoofden van lam (souris, stuk van de bout) Een scheut olie,1 dl honing,4 wortels,2 uien 2 sjalotten,2 venkels,2 dl goede bouillon (fond blanc), tijm.
Bereidingswijze;
Bruin de vier kleinhoofden in een pan met olie en kruid met zout en peper. Bestrijk het vlees met honing. Maak de groenten schoon en versnijd ze. Leg de groenten op de bodem van een cocotte.
Schik het vlees op de groenten en overgiet met bouillon. Bestrooi met tijm. Sluit de cocotte af en zet 4 uur in een oven van 110°C. Dien op in cocotte.
Bloedappelsiensorbet met gekarameliseerde bloedappelsien
Bloedappelsiensorbet met gekarameliseerde bloedappelsien en dadels
Voor 4-6 personen: 6 dl versgeperst bloedappelsiensap, 3 dl rietsuikerstroop (uit fles) sap van 1 citroen, 1 el cointreau,6 bloedappelsienen 125 g suiker, 100 g gedroogde dadels, ontpit en in reepjes gesneden
Bereidingswijze
Meng het bloedappelsiensap met de rietsuikerstroop, citroensap en cointreau. Draai tot ijs in een ijsturbine en zet in de diepvries om verder te laten opstijven. Snij de schil van 2 bloedappelsienen in fijne reepjes. Blancheer deze 1 min. in kokend water, giet af en bewaar.
Schil alle appelsienen 'à vif' (snij de schil weg tot op het vruchtvlees) en snij de partjes los. Bewaar. Doe de suiker in een pan en verhit tot de suiker donkerbruin karameliseert. Voeg 1 dl warm water toe en laat zacht sudderen tot de karamel vloeibaar wordt.
Voeg de sinaasappelschil toe en pocheer 10 minuten tot de reepjes doorschijnend zijn en de karamel is ingedikt. Giet over de appelsienpartjes en verdeel over 4 kommen of diepe borden. Leg er een bol sorbet op en werk af met de dadels.
voor 6 personen: 24 kwarteleitjes,water gemengde gehakte kruiden zoals dille, peterselie en bieslook Chili Explosion (pepermengeling van Santa Maria) radijsjes, minikerstomaatjes (gele of rode)
Bereidingswijze: Breng water aan de kook, leg er voorzichtig de kwarteleitjes in en kook ca. 4 min. Giet af en koel ze kort in koud water. Haal uit en pel ze meteen, dit gaat het best als ze lauw zijn.
Rol de eitjes door de gehakte kruiden of door de chilimengeling.
Leg ze op grote borden samen met de halve radijsjes en de kerstomaatjes.
Van wortelen zou je gezonde ogen krijgen, maar nu blijkt dat ook melk wonderen kan doen. Vrouwen die melk drinken zouden op latere leeftijd minder kans hebben op ernstige oogaandoeningen.
Wetenschappers ontdekten dat vrouwen met de hoogste vitamine D-gehaltes ongeveer twee derde minder kans hebben om AMD (Leeftijdsgebonden Maculaire Degeneratie) te ontwikkelen, een oogaandoening die de grootste oorzaak van blindheid is.
AMD is de meest voorkomende oorzaak van gezichtsverlies bij mensen ouder dan 50 jaar. Leeftijdsgebonden Maculaire Degeneratie neemt het gezichtsvermogen weg dat nodig is om te lezen, rijden en om gezichten te herkennen.
Vitamine D Amerikaanse onderzoekers bestudeerden de medische dossiers van 1.313 vrouwen inzake AMD. Ze ontdekten dat vrouwen jonger dan 75 jaar met het hoogste vitamine D-gehalte 59 procent minder kans hebben om AMD te ontwikkelen.
Hoewel de zon de belangrijkste bron van vitamine D is, maakt het aantal uren dat je per dag buiten doorbrengt niet uit. De verhoogde weerstand tegen de oogaandoening komt hoofdzakelijk door de opname van vitamine D via voedsel (zoals melk, vis, cornflakes en margarine) en supplementen.
Jaarlijks krijgen ongeveer 200.000 Britten te horen dat ze aan AMD lijden. Er bestaat geen preventieve behandeling, al kan medicatie en een laseroperatie de schade die veroorzaakt werd door de oogaandoening beperken.
Een eerder onderzoek suggereerde dat een verhoogde consumptie van omega-3 visolie-vetzuren weerstand biedt tegen Leeftijdsgebonden Maculaire Degeneratie. (kgm)
Bron; nina.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:melk,
Oveneitjes met chorizo
Oveneitjes met chorizo
voor 6 personen:
2 rode uien, fijngesnipperd,1 chorizoworst in kleine blokjes gesneden 1 bosje peterselie, fijngehakt,3 sneden toastbrood, in croutons gesneden 3 kleine tomaten, zonder vel en pitjes, in stukjes gesneden boter,6 eieren,olijfolie,peper, zout en paprikapoeder,fleur de sel
Bereidingswijze: Bak de croutons krokant in wat boter. Haal uit en dep het vet af.
Vet vier ovenvaste schaaltjes lichtjes in met olie.
Verdeel de ui, worst, tomaat, peterselie - houd wat apart voor de afwerking - en croutons over de schaaltjes.
Breek boven elk schaaltje een ei en bestrooi naar smaak met zout, peper en paprikapoeder.
Bak de oveneitjes ca. 5 min. - tot het wit gestold is - in een voorverwarmde oven op 180 °C.