Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
20-05-2011
Man eet 25.000 Big Macs
Man eet 25.000 Big Macs
Een gepensioneerde Amerikaanse gevangenisbewaker heeft dinsdag zijn 25 duizendste Big Mac gegeten. Precies 39 jaar eerder at hij de eerste, waarna hij verknocht raakte aan de hamburger van McDonald's. De prestaties van Dan Gorske (57) werden drie jaar en tweeduizend hamburgers geleden reeds onderkend door Guinness World Records.
"Ik ben van plan Big Macs te eten tot mijn laatste snik", zei Gorske, die doorgaans twee hamburgers per dag eet. Tweemaal per week rijdt hij langs McDonald's om een voorraadje voor enkele dagen in te slaan. Thuis vriest hij ze in en warmt ze op wanneer hij trek heeft.
Gorske verwierf bekendheid in de documentaire Super size me, waarin de uitwerking van fastfood op het menselijk lichaam tegen het licht wordt gehouden. De man lijkt in niets op het stereotiepe beeld van een fastfood-verslaafde. Hij is dun en wandelt om in conditie te blijven. Een medisch onderzoek wees onlangs uit dat hij in goede gezondheid verkeert en een laag cholesterolgehalte heeft.
Tara Gidus, diëtist in Florida, zegt het dieet van Gorske niet aan te raden. Een Big Mac bevat zo'n 540 kilocalorieën, bijna een kwart van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voor een volwassen man. Hoewel de hamburger granen en proteïnen bevat, voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft, bevat de burger ook veel vet en zout. Gidus zegt zich echter 'minder zorgen te maken over het slechte spul in een Big Mac dan over het goede spul dat hij mist', zoals fruit en groente.
Dat weerhoudt Gorske er niet van iedere dag hetzelfde maal tot zich te nemen. "Ik geniet echt van elke Big Mac", zei hij.
bron; nieuws.nl
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Big Mac,
Komkommer met haring en rode ui
Komkommer met haring en rode ui
voor 10 stuks; 2 zoute haringen in smalle reepjes , 1 kleine komkommer met schil in stukken van 3 cm, 1 rode ui - fijngesnipperd, 2 eetlepels peterselie - fijngehakt; vers of diepvries.
Bereiding<20 min.
Halveer de komkommerstukken in de lengte en hol ze uit met een spits lepeltje. Bestrooi ze met zout en zet ze omgekeerd weg. Meng de ui met peterselie. Dep de komkommer droog met keukenpapier. Leg de reepjes haring erop en verdeel het uimengsel erover. Fris op dienen.
1 bosje peterselie, enkele zwarte olijven, 4 preistengels
300 g erwtjes, 3 eetlepels boter, 8 kleine stukken zeeduivel
Bereiding< 30 minuten
Hak de peterselie fijn. En snij ook de olijven in stukjes. Verwijder de donkergroene bladeren van de prei en snij het overgebleven gedeelte fijn. Spoel grondig af onder stromend water.
Bak de prei samen met de erwtjes en wat zout in een pan met boter. Laat zo'n 15 minuten sudderen terwijl je vaak omroert. Leg nu de stukken vis in de pan en laat nog 5 minuten garen.
Voeg er tenslotte de peterselie, zwarte olijven en wat peper aan toe. Dien onmiddellijk op.
Meer en meer mensen bakken hun brood zelf. Het is niet alleen een stuk goedkoper maar ook heerlijk om de geur van vers gebakken brood in huis te hebben. Al gehoord van spelt? Het is een gezonde graansoort die vroeger vaak gegeten werd en een tijdlang in de vergeethoek raakte.
Zorg ervoor dat het meel op kamertemperatuur is. Meng alle ingrediënten door elkaar. De suiker of honing wordt toegevoegd voor meer korstkleur maar die kan je ook laten vallen. Kneed het deeg ongeveer een half uur. Laat het een uur rusten en dek het af met een natte doek of een stuk plastic. Druk het daarna plat, vouw het in de vorm van een envelop in de bakvorm en zet het een uur weg op een tochtvrije plaats op kamertemperatuur. Dek het opnieuw af. Bak het deeg 50 minuten in een voorverwarmde oven op 225°C. Smakelijk!
Naar een recept van Chef-patissier Gunther Van Essche en eigenaar-patissier Bernard Proot van Del Rey.
voor 10 stuks voor de jocondebiscuit: 125 g amandelpoeder,160 g suiker,165 g eieren 105 g eiwit,35 g bloem,25 g gesmolten boter rode voedingskleurstof (natuurlijk)
Bereidingswijze: Klop 125 g suiker samen met de eieren en het amandelpoeder schuimig. Klop het eiwit en de rest van de suiker op. Meng deel 1 met deel 2. Doe er voorzichtig de bloem bij en daarna de boter.
Kleur een klein gedeelte van de biscuit met enkele druppels rode kleurstof. Strijk daarna de rest van het biscuit erop. Bak 4 à 5 min. in een voorverwarmde oven op 180 °C. Houd het in de gaten, want het gaat bijzonder snel.
Steek na het bakken ronde bodempjes uit de biscuit en hou de rest voor de zijkantjes.
Voor de mascarponecrème: 90 g mascarpone,20 g eidooier,20 g bloemsuiker 60 g room, opgeklopt,1 blaadje gelatine, geweekt in koud water
Bereidingswijze: Klop de eidooiers op met de bloemsuiker en meng er de mascarpone onder. Knijp de gelatine lichtjes uit en smelt in de microgolfoven op ca. 50 °C. Meng door het mascarponemengsel en spatel er de room onder. Giet in een laag van ongeveer 1,5 cm op flexipans.
Voor de aardbeienframbozencrème: 40 g aarbeienpuree,15 g frambozenpuree,10 g limoensap 25 g bloemsuiker,100 g room, opgeklopt 2 blaadjes gelatine, geweekt in koud water
Bereidingswijze: Knijp de gelatine lichtjes uit en smelt in de microgolfoven op ca. 50 °C. Breng de fruitpurees even aan de kook. Mix er de bloemsuiker door, voeg de gelatine toe, laat afkoelen tot 30 °C en meng er de room onder.
Opbouw: Bekleed inox cirkeltjes (3,5 cm) met een bandje biscuit tot ca. 0,5 cm onder de rand.
Leg onderin een rondje jocondebiscuit. Vul tot de helft met mascarponecrème, leg daarop de aardbeien-frambozencrème en strijk gelijk met de rand. Vries in voor 24 uur.
Met de lancering van Soyjoy op de Belgische markt, krijgen de tussendoortjes er een concurrent bij: de eerste en enige sojareep boordevol fruit. Laat je verrassen door de kleurrijke repen en ontdek één voor één de verschillende smaken.
Soyjoy werd geboren in Japan. Het vernieuwende recept op basis van soja viel meteen in de smaak en won snel aan populariteit in Azië en Amerika. Nutrition & Santé, een belangrijke Europese speler in gezondheidsvoeding, lanceert de fruitige sojareep nu ook in België.
Soyjoy is dan ook de eerste en enige fruitreep op basis van sojameel, gewonnen uit de sojaboon. De reep zit boordevol vezels, eiwitten en fruit. Een gezonde bron van energie dus (130 kcal), zonder kleurstoffen of bewaarmiddelen. Elke reep bevat minstens 34% zachte en malse vruchten met een intense smaak.
Soyjoy is er in 7 smaken: bosbes, banaan, appel, pruim, gojibes, sinaasappel en aardbeien.
bron; skynet.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Soyjoy, soja, fruit,
18-05-2011
Barbecue sardines met tomatensaus
Barbecue sardines met tomatensaus
Voor 4 personen: 12 verse sardines, 50 g grijze garnalen 1 pak Heinz Gezeefde Tomaten met Stukjes Tomaat 1 dl droge witte wijn, 1 fijngesnipperde sjalot 2 fijngesnipperde knoflookteentjes, olijfolie, cayennepeper, peper en zout fijngesnipperde verse kruiden (basilicum, peterselie, dragon,...)
Bereidingswijze
Doe de sjalot en de look met een beetje olijfolie in een kom. Stoof 1 minuut in de microgolfoven op middelhoge kracht. Giet de wijn erbij en zet nog 1 minuut in de oven. Meng er nu de tomaten onder en zet 2 minuten in de microgolfoven. Roer de garnalen door de saus. Kruid de saus met peper, zout en cayennepeper.
Borstel een beetje olijfolie op de sardientjes, leg ze op de barbecue of de grill en laat ze aan elke kant ± 2 minuten garen. Strooi de fijngesnipperde kruiden op de saus en serveer het geheel met partjes citroen.
Voor 4 personen; 2-3 el citroensap, 1 el druivenpitolie, 4-6 blaadjes ijsbergsla 100 g groene druiven, 100 g blauwe druiven,300 g gekookt/gestoomd witte vis, 250 g gekookte penne, uitgelekt en afgekoeld, 50 g maïskorrels uit blik, uitgelekt 4 el remouladesaus, witte peper van de molen en zout
Bereidingswijze
Maak een vinaigrette met het citroensap met de druivenpitolie, peper en zout. Was de slablaadjes en scheur ze in hapklare stukken. Halveer en ontpit de druiven. Trek de vis in stukjes. Meng de penne met de ijsbergsla, druiven en maïskorrels. Giet er de vinaigrette over en laat afgedekt 30 min. koel marineren. Schep er nadien voorzichtig de vis onder. Schik de pastasalade op 4 borden en leg er een lepel remouladesaus bij.
Schil en snij de tomaten in blokjes. Spoel de mosselen in ruim water. Haal de mosselen die drijven, wijd openstaan of kapot zijn eruit, want die zijn slecht. Verhit de margarine in een hete pan. Voeg de schoongemaakte mosselen toe en roer om tot ze openen. Voeg alle kruiden, specerijen en de tomatenblokjes toe. Kruid naar smaak met peper en zout en dien ten slotte op in kleine kommetjes.
Tips; Kies voor trostomaten. Laat je neus je daarbij leiden, want ze moeten sterk geparfumeerd zijn. Geen mosselliefhebber? Vervang door zalm, met een witte-wijnsaus erbij.
100 g Nazareth Classic,20 g paneermeel,5 g boter, 2 cl olijfolie (extra vierge),50 g bloem (tarwebloem)
50 g boter,5 dl melk (halfvol),peper, zout en nootmuskaat
Bereiding;
De prei schoonmaken, wassen en in fijne rondjes snijden. Ongeveer 10 minuten in een nootje boter gaarstoven en kruiden met peper en zout. Intussen de deegwaren beetgaar koken in kokend gezouten water met olie. Afgieten en met de prei mengen. Voor de saus de boter smelten, de bloem erdoor mengen en tot een gladde roux roeren. De melk er al roerend bijgieten en laten indikken. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. De tagliatelle met prei in een ovenschotel doen en de in reepjes gesneden ham erop schikken. Overgieten met de saus en bestrooien met geraspte kaas en paneermeel. Er een paar vlokjes boter op leggen en goudbruin laten gratineren in een op 180°C voorverhitte oven of onder de gril.
bron; kazenvanbijons.be
Categorie:KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, Tags:prei, pasta, ham, kaas,
16-05-2011
Zalmtaartje met gorgonzola
Zalmtaartje met gorgonzola
200 g verse zalmfilet
5 plakjes roomboter bladerdeeg ontdooid
150 g gorgonzola op kamertemperatuur
3 bosuitjes in dunne ringetjes
4-5 eetlepels olijfolie extra vierge met kruiden
Bereiding< 20 min.
Verwarm de oven voor op 225 ºC. Snijd de zalmfilet in dunne plakjes. Snijd de plakjes bladerdeeg in vieren en leg de vierkantjes op een ingevette bakplaat. Bestrijk ze met gorgonzola en leg de plakjes zalm erop.
Strooi zout en peper over de zalm en verdeel de bosuitjes erover. Besprenkel het geheel kruidenolie erover. Bak de taartjes in de oven in 10 minuten goudbruin en gaar. Serveer ze lauwwarm.
250 g kipfilet,1 pot Pesto alla Calabrese, 400 g tagliatelle
250 g sperzieboontjes, 2 paprika's (geel en rood), 8 takjes peterselie,
6 el Olijfolie, 2 el balsamicoazijn, 150 g gemengde salade
Bereiding< 20 min.
Snijd de kipfilet in 20 plakjes. Bestrijk ze aan beide kanten met in totaal 2 el pesto en marineer 5-10 min. Maak de sperzieboontjes schoon en snijd ze in dunne schuine plakjes.
Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de sperzieboontjes de laatste 4 min. mee. Giet de tagliatelle en sperzieboontjes af. Spoel met koud water af tot ze koud zijn. Laat goed uitlekken.
Maak de paprika's schoon en snijd ze in stukjes. Hak de peterselie fijn. Meng de olijfolie met de balsamicoazijn, de paprika, ¾ van de peterselie, de tagliatelle met sperzieboontjes en de rest van de pesto. Hussel vlak voor het eten de gemengde salade erdoor. Verdeel de salade over borden.
Gril de plakjes kipfilet op de hete barbecue, grill of grillpan aan beide kanten bruin en gaar in ca. 5 min. Leg de kip op de salade. Bestrooi met de rest van de peterselie
Tip; verse erwtjes of uit de diepvries, fijngesneden sjalotje, een knoflook teentje, kunnen een lekkere aanvulling zijn.
Aardbeien zijn niet alleen heerlijk, ze zijn ook supergezond én ze helpen je afvallen. Uit recent onderzoek blijkt dat in aardbeien stoffen zitten die je metabolisme stimuleren en je hongergevoel onderdrukken.
Een bakje aardbeien van een halve kilo heeft minder dan 100 calorieën. Wie 100 gram aardbeien eet, heeft bovendien z'n hoeveelheid vitamine C voor één dag binnen. Er zit ook maar 7 gram koolhydraten in 100 gram aardbeien.
Het ellaginezuur en de anthocyanen die ontdekt zijn in aardbeien helpen ook nog eens bij het afvallen. Op drie manieren zelfs: ze werken als een ontstekingsremmer, en deblokkeren zo de hormonen die je gewicht doen verliezen. Ze stimuleren bovendien de aanmaak van het hormoon adiponectine, dat je metabolisme stimuleert en je hongergevoel onderdrukt. En ze vertragen de opname van zetmeel, en gaan zo de stijging van je bloedsuikerspiegel tegen. Dat laatste maakt dat aardbeien een goeie keuze zijn voor mensen met diabetes type 2.
Ellaginezuur voorkomt ook de binding van carcinogenen aan DNA en versterkt bindweefsel, wat de verspreiding van kankercellen kan voorkomen.
Het aardbeienseizoen loopt van eind april tot augustus. Smullen maar!
Laat de gambas eventueel ontdooien, spoel ze met koud water en dep ze droog. Pel de gambas en verwijder het zwarte rugadertje. Pel en snipper de ui en de teentjes knoflook. Verhit de olie in een wok en bak de garnalen op matig hoog vuur in ongeveer 2 minuten gaar. Schep ze op een bord.
Fruit de ui, knoflook en kerrie zachtjes in het bakvet. Bak de tomaatstukjes met vocht 2 minuten mee. Voeg de kokosmelk toe en kook het geheel in ongeveer 5 minuten zachtjes in tot een dikke saus. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de garnalen door de curry en warm het gerecht nog 2 minuten zachtjes door.
Energie:340 kCal | 1420 kJ
Lekker met (basmati)rijst en verse korianderblaadjes.
Suikerbrood met aardbeien en amandelen Lekker en zomerse kleur op je bordje
voor 4 personen
4 el geschaafde amandelen, 4 el suiker, 250 g aardbeien
1 suikerbroodje, margarine voor op brood
Bereiding< 15 min.
Rooster in een droge pan de amandelen goudbruin. Strooi de suiker erover, schud alles even om en neem de pan van het fornuis zodra de suiker goed met de amandelen gemengd is. Laat de gesuikerde amandelen op keukenpapier uitlekken.
Maak de aardbeien schoon en snijd ze in sneetjes.
Snijd boterhammen van het brood en besmeer ze met margarine. Beleg de boterhammen met sneetjes aardbeien en bestrooi met de gesuikerde amandelen.
voor 2 personen: 150 g couscous, 1 blokje groentebouillon, olijfolie 2 wortelen, in stukjes gesneden en geblancheerd 1/2 gele paprika, ontdaan van vel en pitjes, in stukjes gesneden en geblancheerd 1/2 rode paprika, ontdaan van vel en pitjes, in stukjes gesneden en geblancheerd 2 tomaten, ontpit en in stukjes gesneden 100 g erwtjes (verse of uit diepvries), geblancheerd 1/2 rode ui, gehalveerd en in dunne ringetjes gesneden 1/2 bosje koriander, blaadjes afgeritst
Voor de vinaigrette: 1 el citroensap, 4 el yoghurt, 2 el mayonaise
Bereidingswijze:
Bereid de couscous zoals aangegeven op het pak.
Gebruik groentebouillon in plaats van water.
Maak de korreltjes los en fruit ze even in olijfolie. Laat afkoelen.
Doe de couscous in een kom en meng er de groenten en tomaten onder.
Klop voor de vinaigrette de ingrediënten samen tot een gladde saus.
Werk de couscous af met rode ui en koriander. Geef de vinaigrette apart.
4 sliptongen, 1 komkommer, 3 bosuitjes, sap van een halve citroen 4 eetlepels bloem, 4 eetlepels vloeibare margarine 125 ml crème fraîche, 1½ eetlepel dille (fijngehakt) weinig zout en versgemalen peper
Bereiding< 20 min.
Schil de komkommer en halveer hem in de lengte. Schraap de zaadjes eruit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de bosuitjes in stukjes van 1 cm. Wrijf de sliptongen in met citroensap, zout en peper en wentel ze door de bloem.
Verhit de margarine in een grote koekenpan en bak de sliptongen (in twee porties) in 6-8 minuten goudbruin en gaar, keer ze halverwege. Leg de sliptongen op warme borden en houd ze warm onder aluminiumfolie. Bak de bosui en komkommer in het bakvet in 3-4 minuten zachtjes gaar. Roer de crème fraîche en dille erdoor en warm de saus zachtjes door.
Voeg zout en peper toe en schep de saus over de sliptongen. Lekker met gebakken krieltjes en een frisse salade.
Snijd de tomaten in kleine stukjes. Pel en hak de ui fijn. Meng de tomaat met de ui, de selderij, een snufje peper, en de garnalen. Toast de pitabroodjes in een broodrooster of onder de hete grill, snijd ze open en vul ze met de spinazie, de garnalensalade en de knoflooksaus.