Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
09-04-2013
Omeletburger met verse kaas, rauwe ham en jonge spinazie
Omeletburger met verse kaas, rauwe ham en jonge spinazie
Voor 4 personen;
Wat bieslook, 1 handvol jonge spinazieblaadjes, 2 plakjes rauwe ham, 12 eieren, zout en peper van de molen, 30 g boter, 200 g verse kaas.
Bereiding; 1. Was, droog en snipper de bieslook
2. Was en droog de jonge spinazieblaadjes.
3. Snijd de plakjes rauwe ham in de lengte.
4. Klop de eieren in omelet, voeg bieslook toe, peper en zout.
5. Laat een nootje boter smelten in een grote pan, plaats daarin twee ronde metalen vormpjes van 8 cm diameter en 4 cm hoogte. Giet de eieren tot halverwege en laat 2 minuten bakken. Haal uit de vormpjes en laat nog een minuutje bakken. Herhaal tot alle eieren klaar zijn.
6. Plaats een burger op een bord, voeg een eetlepel verse kaas toe, leg er de ham als een lint op, versier met de jonge spinazie en voeg een tweede burger toe. Serveer meteen.
Françoise Plume bron; plusmagazine.be
Categorie:EIEREN, EIERGERECHTEN, Tags:bieslook, spinazie, ham, eieren, boter, verse kaas,
Varkenshaas met gestoofde snijboonslierten en tomatencoulis
Varkenshaas met gestoofde snijboonslierten en tomatencoulis
Het idee van een coulis (een vrij dikke saus gemaakt van een gepureerd ingrediënt) is dat je hem lekker simpel houdt.
Voor 4 personen;
500 gr varkenshaas , 2 sjalotten, 2 eetlepels kappertjes, 400 gr snijbonen,
Verwarm de oven op 70 graden. Verhit een pan met een mengsel van olie en boter, breng het vlees op smaak met zout en peper en braad het aan alle zijden rustig aan. Plaats het vervolgens in de oven tot het moment van serveren. Voeg een fijngehakte sjalot en kappertjes toe aan het bakvocht en draai het vuur uit. Pel de tomaten, snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadlijsten.
Verhit een pan met een beetje olie op laag vuur en stoof de tomaten samen met de andere gesnipperde sjalot tot ze compleet zacht zijn. Voeg eventueel een beetje water toe. Voeg de olijfolie en peper en zout naar smaak toe en wrijf de tomaten door een zeef. Snijd de snijbonen met een dunschiller in lange slierten. Breng een ruime pan water aan de kook en blancheer de bonen een minuut. Spoel ze koud en laat ze uitlekken. Verwarm een pan met de boter en zet de snijbonen kort aan. Breng ze op smaak met een beetje zout.
3 el sesamzaad,1 pakje eiernoedels (250 g),2 bosjes radijs, 1 komkommer, 3 el sojasaus, 3 tl sesamolie, 3 el balsamicoazijn, 250g jumbogarnalen, 3 stuks bosui in ringen,15g koriander alleen het blad.
Bereiden ca 20 min.
1. Rooster het sesamzaad in een koekenpan zonder boter of olie in ca. 3 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar en spoel af onder de koude kraan.
2. Maak de radijsjes schoon en snijd ze in kwarten. Halveer de komkommer in de lengte en schep er met een theelepel de zaadlijsten uit. Snijd in plakjes.
3. Klop in een ruime kom een dressing van de sojasaus, de olie en de azijn. Voeg de noedels, radijs, komkommer en garnalen toe. Verdeel de salade over 4 kommen of borden. Bestrooi met de bosui, koriander en het sesamzaad.
Energie 375 kcal- Eiwit 20 g- Vet 9 g- Koolhydraten 52 g (per eenpersoonsportie)
2teentjeslook, 1potjebasilicum, olijfolie, peper en zout.
Bereiding;
Spoel de groenten. Snij de tomaten in 8, kruid ze met peper en zout en grill ze samen met de volledige paprikas in een oven op 200°C. Schil de gegrilde paprikas en snij ze in stukjes.
Schil de aubergine en snij ze in blokjes, snij eveneens de courgette in blokjes. Fruit de aubergine en de courgette met een beetje olijfolie en kruid met peper en zout.
Voeg het vruchtvlees van de tomaten en de paprikas toe.
Kruid de kabeljauw met peper en zout en plaats hem op een gratineerschaal. Voeg de groenten toe en overgiet alles met een vleugje olijfolie. Laat dit gedurende ongeveer 25 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 150°C. Werk af met enkele blaadjes basilicum.
Voor 10 kroketten; 250 g Brugge-Jong geraspt, 300 g garnalen 80 g boter, 250 g bloem, 4 dl volle melk 2 dl schaaldierenbouillon, 4 blaadjes gelantine peper en zout, muskaatnoot, sap van 1 citroen, paneermeel 1/2 dl arachideolie, 1 dl room, 5 eieren, 2 citroenen.
Bereidingswijze;
Laat de gelatine weken in koud water. Scheid de eidooiers van het eiwit en meng de eidooiers met de room. Laat de boter smelten in de pan doe er 120 g bloem bij en roer er vervolgens beetje bij beetje de melk door tot je een homogene saus heeft (roux). Meng de gelatine onder de roux, vervolgens de schaaldierenbouillon, dan de geraspte kaas. Kruid af met peper, zout en muskaatnoot, goed mengen. Neem van het vuur en meng er het room en eierdooiermengsel door, alsook de garnalen. Voeg als laatste het citroensap toe. Leg in een platte ovenschaal een vel bakpapier van ongeveer 20 x30 cm en vet het bakpapier in met de olie. Giet het mengsel in de ovenschaal, dek af en laat 24u afkoelen. Klop het eiwit los met peper, zout en een tl olie. Strooi de kaasmassa op een met bloem bestrooide plaat. Snij de kaasmassa in delen van 5 cm op 5 cm en wikkel in de resterende bloem, om vervolgens in het eiwit te wentelen en in paneermeel te draaien. Zorg dat je kroketten volledig met paneermeel bedekt zijn. Bak per 4 in frituurolie van 185°C tot ze mooi bruin zijn. Daarna plaats je ze nog 5 min. in een oven van 180°C.
Afwerken met gebakken peterselie.
Tip; eerst veel zout op de peterselie doen alvorens te bakken in het frituurvet. Serveer met sla, peterselie en een schijfje citroen.
Rasp de courgette met een grove rasp. Snijd de lente-uitjes fijn in dunne ringetjes. Meng in een kom de courgette met de uiringetjes, de losgeklopte eierdooier, de bloem, het bieslook en de peterselie. Kruid met peper en zout.
Verhit de olie in een pan met een antiaanbaklaag. Schep kleine hoopjes van het courgettemengsel in de pan en druk de hoopjes met een spatel plat tot een koekje. Laat ze aan weerszijden 2 tot 3 minuten bakken tot ze een mooi kleurtje hebben. Houd de koekjes warm.
Leg de moot zalm in een vuurvaste schaal en kruid hem met peper en zout. Verdeel de helft van de citroen in partjes en pers de andere citroenhelft uit. Leg de partjes citroen op de vis en overgiet de vis met het citroensap en de witte wijn. Laat de zalm gedurende 10 a 20 min. garen in een voorverwarmde oven van 180° C. Leg de vis op het midden van het bord en overgiet met het braadvocht. Schik er de courgettekoekjes omheen.
Voeg het gehakt toe. Plet het vlees tijdens het bakken met een vork om het los te maken. Bak een paar minuten. Bestrooi met bloem en laat ongeveer twee minuten sudderen. Voeg de tomaten, enkele druppels worcestershiresaus, paprikapoeder, tijm en peterselie toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat nog enkele minuten zachtjes bakken.
Ontdooi en verwarm de wortelpuree in de microgolfoven.
Strooi het gehakt in een gratinschaal, bedek met een dikke laag wortelpuree en wat paneermeel.
Gratineer een twintigtal minuten in een voorverwarmde oven van 175°C.
250 g zalmfilet, in blokjes, 2 eetlepels neutrale olie
2 tenen knoflook, in plakjes, 2 rode uien, in dunne partjes
100 g zeekraal, sap van een halve citroen
versgemalen zwarte peper
Bereiding;
Verhit de olie in een wok en roerbak de knoflook en ui 2 minuten. Schep de zalm en zeekraal erdoor en roerbak alles nog 2 minuten. Sprenkel het citroensap erover en maal er zwarte peper boven. Laat het vocht op hoog vuur al omscheppend verdampen. Breng de zalm op smaak met wat zout. Lekker met pappardelle of rijst.
Snipper het witloof heel fijn en bak het aan in de olie in een kleine pan. Zet een deksel op de pan en laat de stukjes witloof 5 min. stoven op zacht vuur. Verwijder het deksel en laat nog 5 min. bakken op vrij hoog vuur.
Verwarm ondertussen de oven voor op th. 6 180°C.
Klop de eieren los met de room, voeg de grijze garnalen toe, de bieslook en het witloof. Meng en breng op smaak met peper en zout.
Smeer 6 kleine soufflékommetjes lichtjes in met boter, zet ze in een ovenschaal en verdeel er de eierbereiding over. Giet warm water in de schaal tot op 2/3 hoogte van de kommetjes en bak ze gedurende 15 min. in de oven.
Serveer lauw bij het aperitief (je kan ze opwarmen in de microgolfoven).
125 g tarwebloem, 2 eieren, gesplitst, 2,5 dl melk, snuifje zout, 2 appels, in kwartjes, boter, 50 g rozijnen 20 min. in rum geweekt
Voor de vanillesaus
2,5 dl volle melk, 5 eierdooiers, 50 g suiker
1 vanillestokje, in de lengte doormidden gesneden
foto Emy Elleboog
Bereiding
Schraap de vanillestokjes uit en voeg het schraapsel samen met de stokjes toe aan de melk.
Breng de melk nu aan de kook. Neem van het vuur en laat vijftien minuten trekken onder een deksel.
Klop intussen de eierdooiers met de suiker tot een witte crème. Giet er de melk beetje bij beetje door een zeefje bij en blijf roeren.
Giet alles terug in het pannetje en verwarm al roerend tot de saus een beetje bindt. Let op: de saus mag niet koken, dan schift ze.
Laat afkoelen.
Meng voor het beslag van de flensjes de bloem met de eierdooiers en klop er beetje bij beetje de melk en het zout door, tot er geen klonters meer zijn.
Laat even rusten. Bak intussen de kwartjes appel in boter tot ze mooi goudbruin zijn.
Spatel nu de opgeklopte eiwitten door het beslag en bak er flensjes van. Serveer ze met de plakjes appel, de rozijnen en de vanillesaus.
500gzoete aardappelen, 2snedenambachtelijke ham 3eetlepelsolijfolie, 1eetlepelwitte wijnazijn
Bereiding; 20 min.
Schil de zoete aardappelen en snij ze in kleine blokjes, giet ze in een kom met koud water, breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten koken. Laat uitlekken en plet ze met een eetlepel olijfolie, peper en zout.
Maak een vinaigrette met 2 eetlepels olijfolie en de witte wijnazijn, kruid met peper en zout.
Snij de geitenkaas, kruid met peper en zout. Bedek met ½ eetlepel honing. Laat de geitenkaas gratineren onder de grill.
Maak een torentje met de zoete aardappelen, de salade, de kervel en de geitenkaas.
Voeg een beetje vinaigrette toe om het geheel af te werken. Serveer onmiddellijk.
bron; delhaize.be
Categorie:AARDAPPELGERECHTEN Tags:geitenkaas, aardappel, ham, kervel,
Waterzooi uit de Stille Oceaan met wilde rijst
Waterzooi uit de Stille Oceaan met wilde rijst
Voor 4 personen;
2eetlepelsarachideolie, 1eetlepelbloem 1zakjediepgevroren scharrolletjes uit de Stille Oceaan gehakte verse koriander, 4stengelsgroene selder, 2grote wortelen
50clkokosmelk, peper en zout, 2 preiwitten
specerijenmolen "lime pepper" (Santa Maria)
2potjesvisfond (19 cl per bokaal)
250gwilde rijst (zakjes om te koken)
Bereiding;
Leg de vis in een vergiet en laat volledig ontdooien.
Snij de groenten fijn. Verwarm de olie in een grote, diepe pan en stoof er de groenten in aan op zacht vuur. Dek af en laat 5 min. stoven.
Bestrooi met bloem en met enkele draaien van de "lime pepper" molen. Meng 1 min. Doe er de visfond bij, meng goed en voeg de kokosmelk toe. Breng aan de kook, dek af en laat 10 min. op zacht vuur sudderen.
Leg de scharrolletjes in de saus, breng terug aan de kook en reken dan 5 min. gaartijd op zacht vuur.
Neem van het vuur, breng op smaak en serveer in diepe borden. Bestrooi met gehakte koriander. Geef er wilde rijst bij die je gelijktijdig gekookt hebt.
Ooit waren zeeplanten excentrieke ingrediënten. Vandaag vormen ze een hippe delicatesse en dat is een goede zaak. Hun gezondheidstroeven zijn indrukwekkend.
foto zeeinzicht.nl
Het verschiltussen wier en plant
Iets hebben zeewier en vaste zeeplanten wél gemeen: ze bevatten een ruime variëteit aan voedingsstoffen, die - net omdat ze samen voorkomen - makkelijk door ons lichaam opgenomen worden. Ze zijn een bron van jodium, waar we doorgaans een tekort aan hebben. Iets minder goed is, dat ze naast de vezels, vitamine C en een hoop mineralen en sporenelementen, ook meestal vrij veel natrium bevatten, wat niet zo gezond is voor wie op zijn zoutopname moet letten. "Maar voor alle andere mensen is er geen probleem. Je eet dit soort groenten niet alle dagen in enorme hoeveelheden en de hoeveelheid zout die erin zit, is niet vergelijkbaar met die van rookworst, bijvoorbeeld. Bovendien proef je het zout hier. Het is dus minder verraderlijk dan het verborgen zout in nogal wat doordeweekse bereidingen, want daar zijn we ons enkel van bewust als we de ingrediëntenlijstjes uitpluizen."
Een ander potentieel nadeel is dat zeegroen gemakkelijk zware metalen uit water opneemt. Voor de verwerking van afvalwater is dit een voordeel, maar dat kun je bezwaarlijk beweren voor de voeding. "Dit is echter alleen een gevaar als je zelf in het wild planten gaat oogsten. Wat in de winkels en restaurants belandt, zijn planten die onder gecontroleerde omstandigheden geteeld zijn en geen gezondheidsrisico's opleveren."
Wier wordtvaak gedroogd
Wieren worden vaak gedroogd gebruikt, om sushi mee te bereiden of om een bepaald effect te bereiken zoals sneller indikken of opstijven. Of sneller gaar worden, zoals wanneer je kombu (ook kelp genoemd) toevoegt aan linzen. Wakame geeft een oester-achtig smaakje aan een gerecht. Dulse, zeesla (of zeelatuw) en zee-spaghetti zijn perfecte smaakmakers in een soep of een omelet, of als garnituur. En nori wordt in afslankmiddelen gebruikt omdat het volume ervan in de maag aanzienlijk vergroot, wat snel een verzadigd gevoel geeft.
Verwant met het land
"Eigenlijk zijn zeegroenten nauwer verwant met planten vanop het land dan met zeewier. De zeeaster is familie van sla, witloof en schorseneren. Zeevenkel heeft veel van de gewone venkel en zeekool behoort tot de kolenfamilie. Hét verschil is dat ze één tot twee keer per dag onder het zeewater komen te staan. Maar ze leven nu ook weer niet onder water zoals zeegras, dat overigens even oneetbaar is als het gazongras in onze tuin."
Zeekraal is de eerste plant tussen zee en land. Deze vetplantachtige vindt u het hele jaar door in de visafdeling van de warenhuizen. "Makkelijk te bereiden - zo'n drie minuten in de wok -, bewaart tien tot veertien dagen in de koelkast, maar is vers het lekkerst. Door zijn hoog saponinengehalte zou zeekraal celdelingen remmen en tuberculose bestrijden."
Iets verder naar het land toe groeit de zeeaster, ook wel zulte genoemd (én lamsoor maar dat is fout want de echte lamsoor is giftig). Vroeger was de zeeaster samen met de zeekraal een redmiddel voor arme mensen tijdens hongersnood. De plant is lekker bij mossel- of oestergerechten en snel klaar: even blancheren en vijf minuutjes opstoven volstaat. Zeeaster ligt vanaf half maart in de winkelrekken en is vrij courant verkrijgbaar.
Toekomstmuziek
"Naast deze gekende zeegroenten, zijn er nog delicatessen op komst", stelt Joost Bogemans. " Zeevenkel bijvoorbeeld wordt nu al mondjesmaat gecommercialiseerd. Door de 38 vluchtige oliën die hij bevat, is het een heel aromatische plant die in spleten op rotskusten groeit. Hij staat dus niet voortdurend met zijn wortels in het water, maar krijgt af en toe een mist van opspringend zeewater over zich heen. In het Middellandse Zeegebied wordt zeevenkel wel eens opgelegd in azijn. Qua culinaire waarde is het eerder een kruid dan een groente, zeg maar: de rozemarijn onder de zeeplanten. O esterblad, afkomstig uit Scandinavië en IJsland, is een andere specerij uit de zee die een oestersmaak aan een gerecht kan meegeven. Een zalig ingrediënt!"
Ook zeekool, dat op keienstranden voorkomt, staat te popelen om zijn opwachting te maken op uw bord én in uw lichaam. De groente is rijk aan glucosinaten, die de ontwikkeling van darmkanker zouden tegengaan. "Zeekool ziet eruit als broccoli, heeft een milde koolsmaak en z'n gebleekte stengel is heel knapperig."
Voor zeebiet zoekt onze botanicus nog de perfecte teelomstandigheden: "Hij kan onder meer gestoofd worden in een omelet en heeft een lichte notensmaak maar het zoutgehalte moet nog op punt gesteld worden."
Hoe dan ook ziet de toekomst van de zeegroenten er schitterend uit. "Het is een teelt die zich heel goed leent voor systeembouw. Bij het kweken van vissen of garnalen, zitten de telers met reststromen zout water die nuttig gebruikt kunnen worden voor de teelt van zoute groenten."
De beschikbaarheid voor de con- sument zal groter worden aangezien volop wordt geëxperimenteerd met het invriezen ervan.
Weinig tijd? Maak de inktvisjes van tevoren schoon en bewaar ze afgedekt in de koelkast. Ook de mie kan van tevoren worden gekookt, of neem kant-en-klare wokmie. Vervang de groenten door 1 zak wokgroente (400 g). Zo staat dit heerlijke wokgerecht in 15 minuten op tafel! Voor 4 personen
500 g pijlinktvisjes (ca. 10 stuks van 20 cm)
1 el sesamzaad, 250 g Chinese eiermie, 4 el (wok)olie
1 rode ui, in halve ringen, 1 gele paprika, in stukjes
200 g peultjes, schoongemaakt, 3 el sojasaus
1 el honing of gembersiroop, 2 el munt, grof gehakt
Bereiding
1 Maak de inktvisjes schoon: trek de kop met de tentakels voorzichtig van het lijf. Het inktzakje en de ingewanden komen vanzelf mee. Maak het lijfje van binnen schoon, verwijder ook de harde balein. Spoel de lijfjes onder stromend water schoon en laat uitlekken. Snijd tenslotte de tentakels van de kop; bewaar de tentakels en gooi de rest weg. Snijd de inktvis in stukjes van 2 cm. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan en schud op een bord.
2 Kook de mie volgens de aanwijzingen. Verhit 2 el olie in een wok. Bak de stukjes inktvis en de tentakels al omscheppend 1-2 min. Schep ze op een bord.
3 Verhit de laatste 2 el olie in de wok. Voeg de groenten toe en roerbak in 4 min. knapperig gaar. Voeg de inktvis, de sojasaus en de honing of gembersiroop toe en roerbak nog 1 min.
4 Verdeel de mie met de inktvisroerbak over 4 kommen of diepe borden. Bestrooi met de munt en het sesamzaad.
Tip: Vervang de sojasaus en de honing of gembersiroop door 4 el zoete chilisaus.
Voor 4 personen - 4 vastkokende aardappelen, 100 g prinsessenbonen - 2 tomaten, 1 rode ui, 2 dl olijfolie, 4 lepels citroensap - Peper en zout, 100 g ansjovis op olie - 2 lepels kappertjes, 4 lepels olijven, Tonijn
foto h. verdurme
Bereiding - Kook de aardappelen beetgaar in de schil, laat afkoelen en pel de aardappelen. - Snijd in plakjes. Kook de prinsessenbonen beetgaar in licht gezouten water, laat schrikken onder koud stromend water. - Snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadjes. - Snij het vruchtvlees in reepjes. - Meng olie en citroensap tot vinaigrette, kruid met peper en zout. - Schik de aardappelen, bonen en tomaten op het bord. - Werk af met ansjovis-filets, kappers, olijven en lepel de vinaigrette erover. Kruid met peper en zout. Werk af met de tonijn.
Serveer met een glaasje pastis om in de sfeer te komen!
Fruit de grofgesneden ui op een zacht vuur in een kookpot met de olie.
Schil ondertussen de aardappelen en snij in blokjes. Schil voorzichtig de asperges, verwijder het harde onderste gedeelte en snij in stukjes.
Doe aardappelen en asperges in de kookpot, meng 2 min. giet er 1 liter warm water bij en de verkruimelde bouillonblokjes.
Plaats het deksel op de kookpot en breng aan de kook. Laat 20 min. zachtjes koken.
Ontpit ondertussen de tomaat en snij in heel kleine blokjes. Voeg de garnalen, bieslook, peper en het citroensap bij. Meng goed en bewaar fris.
Laat de soep 5 min. rusten en mix. Voeg de room toe, breng op smaak met peper en zout en verwarm opnieuw tot tegen het kookpunt. Neem van het vuur en dien onmiddellijk op. Geef er de salsa apart bij.
Maak de groenten schoon. Rasp de wortels en snijd de komkommer in stukjes. Verdeel de veldsla, wortel en komkommer over vier borden. Klop het citroensap met 4 eetlepels olijfolie, mosterd, zout en peper tot een dressing. Sprenkel de helft van de dressing over de salade. Doe de bloem, het chilipoeder, de oregano, 1 theelepel peper en 1 theelepel zout in een plastic zak. Voeg de mosselen toe. Draai de zak dicht en schud het geheel om tot alle mosselen bedekt zijn met een laagje bloem. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de mosselen op matig hoog vuur in ongeveer 4 minuten rondom bruin. Bak de pijnboompitten ca. 1 minuut mee. Schep de mosselen met pijnboompitten op de salade, sprenkel de rest van de dressing erover.
versgemalen peper en zout, olijfolie, 100 g belegen kaas, geraspt
1 theelepel paprikapoeder
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de courgette, de aubergine en tomaten in gelijke stukjes. Snijd de ui door de helft, dan in vieren en haal de ui los zodat er rokken ontstaan. Hak de teentjes knoflook heel fijn en roerbak dit samen met de gesneden groenten 5 minuten. Doe dit in een ovenschaal met wat olijfolie; maak het geheel op smaak met zout en peper. Hak de oregano fijn en schep 2 eetlepels hiervan door de groenten. Bestrooi de dorade filets aan beide zijden met peper en zout naar smaak. Leg deze bovenop de groenten. Bestrooi het geheel met de kaas vermengd met de paprikapoeder.
Schuif de schaal in het midden van de voorverwarmde oven, stoof de dorade met ratatouille in ongeveer 8 minuten gaar.