Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
10-06-2011
Aardbeien in sinaasappelgelei en geklopte frisse room
Aardbeien in sinaasappelgelei en geklopte frisse room
Ingrediënten :
1/4 l zoete witte wijn 1/4 l sinaasappelsap (bv.appelsientje) 40 ml cointreau 25 g gelatine 50 g suiker 250 g aardbeien uit wépion ( of kleine bosaardbeien ) 250 g debic gesuikerde room geraspte schil van 4 gewassen citroenen sap van 3 citroenen enkele muntblaadjes
Bereiding :
Week de gelatine in fris water gedurende 10 minuten. Verwarm de wijn, sinaasappelsap. Knijp de gelatine uit, neem een beetje van het warme mengsel en los de gelatine er in op. Voeg dit toe aan het wijnmengsel in de pan.
Was de aardbeien, ontdoe van groen en laat ze uitlekken. Houd 12 aardbeien apart.
Spoel 4 vormpjes van een inhoud van 250 ml om met water, bekleed ze met plasticfolie en zorg dat de folie net over de randen hangt.
Giet wat wijnmengsel in de vormpjes en laat opstijven. Verdeel de aardbeien hierin, giet er weer wat vloeistof op en laat opstijven. Ga zo door tot de gelei en de aardbeien zijn opgebruikt. Eindig met de gelei en vouw de folierand erover. Laat enkele uren opstijven en stort uit op een dessertbord.
Afwerking. Klop de Debic Gesuikerde room op samen met de rasp en het sap van de citroenen. Dresseer deze met behulp van een spuitzak langs de gelei op het dessertbord. Versier met een muntblaadje en enkele aardbeien.
1 kalfsgebraad van ± 2 kg, 1 busseltje salie, 150 g kleine uitjes 3 preistengels, 4 plakken dungesneden ontbijtspek, 1 dl witte wijn, 2 dl blanke kalfsfond of gevogeltebouillon, 30 g boter, 5 cl arachideolie, peper van de molen, zeezout.
Bereiding :
1 Snijd het donkergroene gedeelte van de prei en was de prei grondig. Snijd de prei in gelijke stukken van ongeveer 2,5 cm.
2 Breng een pan water aan de kook en leg hier de ongepelde uitjes 2 minuten in. Giet af en pel de uitjes (dit gaat nu veel eenvoudiger).
3 Smelt een weinig boter in een grote kookpan, voeg de uitjes en de prei toe en stoof ze kort gaar. Laat ze lichtjes kleuren en blus met de blanke fond.
4 Kruid het kalfsvlees met peper en zout. Braad het mooi aan op een middelhoog vuur in de olie met een klontje boter, 2 à 3 min. aan elke zijde. Leg het gebraad in een ovenschaal. Bak het spek in dezelfde pan en bewaar.
5 Giet het overtollige vet weg en blus de pan met de witte wijn. Laat alle braadsappen loskoken en voeg dit toe aan de kalfsfond. Schik de uitjes, de prei en het spek bij het kalfsgebraad en giet de fond erover. Bestrijk het kalfsgebraad met de resterende boter, schik wat blaadje salie over het kalfsgebraad en verdeel de rest van de salie naar smaak bij de groenten. Kruid het geheel met enkele draaien van de pepermolen en een weinig zeezout (over de groenten). Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 170°C en laat het kalfsgebraad zachtjes garen, 20 tot 25 minuten. Dek het vervolgens af met aluminiumfolie en laat het vlees nog 10 minuten rusten.
6 Schik de uitjes, prei en spek op de borden. Snijd het kalfsgebraad in fijne plakjes en overgiet het geheel met wat jus. Mocht de jus nog te vloeibaar zijn, dan kan je deze eerst een beetje binden met wat aardappelzetmeel.
7 Serveer met bijvoorbeeld verse aardappelkroketjes of pommes dauphine!
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Haring, Maatjes,
Maatjes met pompelmoes en gembervinaigrette
Maatjes met pompelmoes en gembervinaigrette
Heerlijk, op het terras in de vroege avond, met dikke toast en een fris glaasje manzanilla. Voor 4 personen;
6 maatjesharingen, 1,5 theelepel versgeraspte gember 1 fijngehakte teen knoflook, 2 dl arachideolie, 4 eetlepel sherryazijn 1 gele of roze pompelmoes, bieslook, koriander, peper en zout
Bereidingswijze : ( + 15 minuten)
Meng de versgeraspte gember, knoflook, olie en azijn onder elkaar. Kruid met peper en zout.
Schik de maatjes naast elkaar op 4 borden.
Schil de pompelmoes tot op het vruchtvlees en snij de partjes vantussen de vliezen. Schik deze tussen de maatjes.
Lepel de vinaigrette over de maatjes en werk af met bieslook en koriander. Eindig met een draai van de pepermolen.
Tip : Maatjes zijn alleen verkrijgbaar bij de start van het nieuwe haringseizoen, deze vindt meestal begin juni plaats. Haring is het hele jaar door goed verkrijgbaar. Dit komt omdat haring direct na de vangst gekaakt en ingevroren wordt.
Wil je je vitamine C-gehalte op peil houden. Dan grijp je best niet naar de supplementen. Een dagelijkse kiwi is genoeg.
Vitamine C helpt onze gezondheid een handje vooruit en verslaat de ergste vermoeidheid. Spijtig genoeg maakt ons lichaam die stoffen echter niet zelf aan. Nu blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Otago echter dat al die vitaminetabletjes niet afdoende zijn om het vitamine C-gehalte op peil te houden. Meer zelfs: een kiwi bevat meer van de vitamine dan een vitamine C-tabletje.
Beeld: Photonews bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Kiwi,
Aardappelsalade met knolselder
Aardappelsalade met knolselder
Ingrediënten :
1 kg aardappelen 500 g knolselder 2 dl droge witte wijn 1 eetlepel witte alcoholazijn 1 bussel lente-uitjes 1 eetlepel fijngehakte platte peterselie voor de vinaigrette 1 eetlepel mosterd 1 eetlepel mierikswortelpasta 1/2 citroen 10 cl room peper en zout
Bereiding :
1 Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet af en snijd de warme aardappelen in kleine blokjes. Overgiet de nog warme aardappelen met de witte wijn.
2 Schil de knolselder en versnijd in kleine blokjes. Doe de selder in een pot, overgiet met water en wat witte alcoholazijn. Zout. Breng aan de kook en laat 10 minuten zacht koken.
3 Giet de knolselder af en spoel de blokjes onder de koudwaterkraan. Laat goed uitlekken.
4 Meng de aardappelblokjes en de knolselder voorzichtig.
5 Maak de vinaigrette. Meng de mosterd, de mierikswortelpasta en citroensap met een garde. Giet er de room bij en meng opnieuw. Peper en zout.
6 Doe de vinaigrette bij de groenten en meng opnieuw voorzichtig.
1 Meng het gehakt goed door mekaar, samen met de fijngehakte en in boter gestoofde ui, het ei, de fi jngehakte peterselie en bieslook, peper en zout, snuifje muskaatnoot, wat kerriepoeder en paprikapoeder.
2 Kook de kwarteleitjes tot ze hard zijn.
3 Verdeel het gekruide gehakt in zes gelijke delen, strijk het vlees goed open en omhul het hardgekookte kwarteleitje met het gehakt.
4 Tip: maak gebruik van wat water om het gehakt rond het kwartelei te wikkelen. Door het water wordt het vlees wat kleverig en zal het gemakkelijker aan het kwartelei blijven kleven.
5 Blancheer het kwartelei en gehakt gedurende een tiental minuten in kokend water.
6 Ontvel en ontpit de tomaten en snijd ze in fi jne blokjes. Meng de blokjes met de fi jngehakte sjalotten en breng op smaak met olijfolie, peper en zout en tabasco (eventueel wat chilipeper).
7 Schik de tomatentartaar op het bord met behulp van een serveerring. Leg de in twee helften gesneden balletjes er bovenop.
8 Bestrooi met schilfers parmezaanse kaas, gefruite uiringen en broodcroutons (in de pan en in boter gebakken stukjes brood), werk af met een blaadje basilicum.
Zeekraal met tomaat en coquilles Groenten uit de zee
Voor 4 personen: 2 sjalotten, 2 tomaten, 200 g zeekraal sap van 1/2 limoen, 30 g boter 12 sint-jakobsschelpen, witte peper van de molen
Bereidingswijze
Hak de sjalotten fijn. Pel de tomaten, verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in blokjes. Stoof de sjalotten in de helft van de boter. Voeg de zeekraal toe en verwarm kort( ca.3 min.) Haal van vuur. Voeg limoensap en tomaat toe. Roer even om.
Bak de coquilles kort op hoog vuur in boter. Kruid met peper. Dresseer ze op het bord met de groenten eromheen.
Voor 4 personen: 6 maatjes, 2 rijpe vleestomaten , 10 cl zachte olijfolie enkele takjes tijm, 2 teentjes knoflook, 1 kl suiker zwarte peper van de molen , 50 g kleine, zwarte olijven (petites niçoises) 20 g grote, gezouten kappers , 200 g fijne prinsessenboontjes 1 venkel, raketsla, 1 onbespoten citroen fijn zeezout, 0,5 g saffraandraadjes
Bereidingswijze
Dompel de tomaten in kokend water, verfris en verwijder de schil. Snij de tomaten in vier stukken en verwijder de zaden. Schik de partjes met de bolle kant op een vuurvaste plaat en besprenkel met olijfolie, bestrooi met suiker en peper van de molen en leg de gekneusde knoflook en de tijm tussen de partjes. Schuif de plaat in een voorverwarmde oven (120°C), laat de temperatuur net onder de 100°C dalen en konfijt de tomaten gedurende twee uren. Neem de tomaten uit de oven, schik ze omgedraaid op een grill en laat ze afkoelen.
Ontpit de olijven. Ontzilt de kappers door ze even onder koud stromend water te houden en dan een uurtje in een ruime kom met koud water te laten weken. Verwijder de draadjes en uiteinden van de boontjes en kook de groente beetgaar in lichtgezouten water. Giet het kookwater af, verfris de boontjes in ijswater en laat uitlekken.
Verwijder de graat van de maatjes en snij de zijkanten schoon. Verwijder de buitenste bladen van de venkel en verwijder met een scherp mesje een weinig van de kern. Snij vervolgens met een groot mes de venkel dwars in dunne plakken. Leg deze in een kommetje met ijswater en enkele druppels citroensap.
Verwijder de harde stelen van de raketsla en was de sla kort. Schil de citroen tot op het vruchtvlees, snij de partjes los en snij deze in dobbelsteentjes. Schik alles op de borden en werk de bereiding af met de saffraan, citroensap, olijfolie en gemalen zwarte peper.
Het zogenaamde DASH-dieet is het beste eetpatroon, terwijl Weight Watchers het efficiënst is om af te vallen, dat blijkt uit een Amerikaanse rapport dat diëten rangschikt van goed naar slecht.
Naast Weight Watchers is het dieet van 'Jenny Craig' en 'Raw Food' het beste om de kilo's kwijt te spelen. Wat algemene gezondheid betreft is het eetpatroon tegen hoge bloeddruk genaamd DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) het beste, het mediterraan dieet komt op de tweede plaats.
Een jury van 22 dieetexperts concludeert na een studie van 20 populaire diëten: "Onze analyse ondersteunt de theorie dat geen enkel dieet ideaal is voor iedereen. We gaven scores in zeven verschillende categorieën: gewichtsverlies op korte termijn, gewichtsverlies op lange termijn, gemakkelijkheid om te volgen, voedingswaarde, de mogelijkheid om diabetes en hartziekten te voorkomen of te bestrijden."
DASH bleek ook het beste bij diabetes te zijn, gevolgd door het eetpatroon ontwikkeld door de Mayo Clinic, het Ornish dieet is het beste voor het hart.
Uit een grootschalig onderzoek uitgevoerd in Europa en Noord-Amerika blijkt dat 20 tot 25 procent van vis en zeevruchten op je bord, niet is wat je denkt dat het is. Dat meldt het Amerikaanse New York Times.
Wetenschappers zijn met speciale DNA-toestellen nagegaan of de vis die op de verpakking staat of je in een restaurant besteld hebt, ook effectief die vissoort is. De onderzoekers tekenden overal min of meer dezelfde resultaten op. Goedkopere vissoorten werden massaal verpakt of opgediend als duurdere soorten. Zo krijgt nijlbaars een haaienlabel opgekleefd en vervangt gewone makreel de veel duurdere goudmakreel. Tilapia valt dan weer in voor quasi alle andere vissoorten.
Dopingtesten Stefano Mariani, een onderzoeker aan het University College van Dublin, zegt dat er veel meer controle op zeevruchten en vissoorten moet komen. "Bepaalde DNA-methodes om vissoorten op te sporen zijn zo geavanceerd dat ze evenveel gebruikt kunnen worden als bijvoorbeeld dopingtesten in het wielrennen." De testen kosten ook niet veel meer. Een lab dat het materiaal heeft, kan het doen voor een euro per staal.
Routinecontroles De Food and Drug Administration, het Amerikaanse agentschap voor voedselveiligheid zegt in een mededeling dat het testmachines heeft aangekocht. Het agentschap werkt nu samen met wetenschappers om voor het einde van het jaar te beginnen met routinecontroles.
Regelgeving In Europa is de regelgeving omtrent de verpakking wel strenger dan in de Verenigde Staten. Zo moet er hier op de verpakking van vis en zeevruchten staan in welke visserij het dier gevangen werd. In Amerika is dat enkel het land van herkomst. Maar deze regelgeving verhelpt niet alle problemen.
Dana Miller, een doctoraatstudent van Dr. Mariani, zegt dat het in Europa wel iets beter gesteld is dan in de Verenigde Staten. Al moet dit ook met een korreltje zout genomen worden. Uit haar eigen onderzoek bleek dat 25 procent van de verse kabeljauw en 80 procent van de gerookte kabeljauw in Ierland eigenlijk een andere vissoort was.
(sg)bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:vis, kabeljauw, makreel, Goudmakreel, Tilapia,
Vijf decadente Eurotripjes voor chocoholics
Vijf decadente Eurotripjes voor chocoholics
Chocoladetoerisme is in volle opmars. Bonbons, pralines, gebakjes, koekjes, mousses en andere zaligheden op basis van chocolade spelen steeds vaker de hoofdrol in de reissector. Verzot op dit lekkers? Deze vijf Europese plaatsen moet je gezien hebben.
1. Eurochocolade Festival en Casa Del Cioccolato - Perugia, Italië Het jaarlijkse chocoladefestival, in het hart van het historische centrum, vindt plaats vanaf 14 tot 23 oktober. Chocoladepasta, -salami en andere ongeziene creaties doen elke liefhebber watertanden, net als de eetbare sculpturen, gesneden uit ware blokken van het donkere goedje. Een kort ritje door de stad brengt je vervolgens naar het Perugina Museum, volledig in het teken van de Baci chocalade. Ook biedt het museum de mogelijkheid om je één dag een echte chocolatier te wanen. Workshops worden gegeven door medewerkers van The Chocolate School. 2. De hoofstad van chocolade: Brussel In Brussel kan je niet omheen de chocolade. Heel wat chocolatiers, waaronder Godiva, hebben er hun hoofdzetel. Bezoekers kunnen zonder problemen inschrijven op een heleboel uitstappen gaande van chocoladedemonstraties, workshops om je eigen praline te maken tot proefsessies. Neem een kijkje op visitbelgium.com voor meer info. 3. Chocolademuseum van Keulen Alles wat er over Chocolade te vertellen valt, is te vinden op deze unieke locatie, gesitueerd in het oude stadsdeel. Van de cacaoboom tot het gebruik van chocolade bij de Maya's, van films tot fabrikanten: nog meer valt te bezichtigen in de verschillende tentoonstellingsruimtes. Meer info: www.chocolatemuseum-cologne.com
4. Reizen met de chocoladetrein in Zwitserland Kaas, chocolade en betoverende landschappen, wat moet een mens nog meer? Met de trein vertrek je in het Zwitserse Montreaux en reis je naar Gruyere, de bakermat van de bekende kaas. Na een bezoek aan de kaasfabriek en een rondleiding in het Gruyeres Castle, reis je verder naar de Cailler-Nestle chocoladefabriek. Onderweg kan je genieten van de idyllische en betoverende vergezichten in de Alpen. De excursies vinden van maandag tot en met vrijdag plaats in de maanden Juli en Augustus. 5. Watertanden in Harrods te Londen Ook bij Harrods in Londen valt er van chocolade te genieten. Van chocoladefonteinen tot donkere chocolademartinis, zelfs het chocolademenu is ongezien.. Eindigen doe je met een rustig en welverdiend namiddagdutje!
Chocolade is gezonder dan veel fruitsappen en mag het nieuwste superfruit genoemd, aldus een Amerikaanse studie door een chocoladefabrikant.
Antioxidanten Supervoeding bevat veel antioxidanten en bestanddelen die schade aan gezonde cellen voorkomen. De onderzoekers vergeleken verschillende soorten donkere chocolade, cacao en warme chocolademelk met fruitsappen van onder meer acai-, veenbes en granaatappel. Zo ontdekten ze dat chocolade in poedervorm meer antioxidanten en polyfenolen bevat. Ook zijn is dit rijker aan flavanolen dan fruit en vertonen ze meer activiteit van antioxidanten. Daarom zou deze lekkernij ons beschermen tegen kanker en hartaandoeningen.
Het onderzoek werd wel verricht door Hershey's, een belangrijke Amerikaanse chocoladeproducent, waardoor de objectiviteit van het onderzoek in twijfel getrokken kan worden. Onderzoekster Debra Millar: "Chocolade zou het nieuwe superfruit genoemd moeten worden."
(ep) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:chocolade,
Meritus-brochette met dijonaisesaus
Meritus-brochette met dijonaisesaus
Voor 4 personen; 4 rundbrochettes 'meritus', 1/2 l bruine fond, 1/4 l room 75 g dijonmosterd, 35 g graanmosterd, zout en peper van de molen 30 g roux (10 g boter/20 g bloem)
Bereiding 1 Maak de roux. Smelt de boter en voeg de bloem toe. Laat even bakken op een zacht vuurtje. Voeg de kalfsfond toe en breng aan de kook, klop de roux goed los zodat er geen klonters achterblijven.
2 Voeg de room, de mosterd en de graanmosterd toe en breng alles aan de kook. Breng op smaak met peper van de molen en zout.
3 Bestrijk het vlees lichtjes met wat arachide of maïsolie en kruid het met een weinig zout. Verhit de grillpan op een hoog vuur. Zet het vuur nu middelhoog en leg het vlees op de plaat. Bak brochette 1 minuut aan elke zijde (vier zijden). Zet het vuur vervolgens af en kruid het vlees met een weinig zout en peper van de molen. Laat het vlees nog even rusten onder aluminiumfolie.
Voor het bakken op de barbecue: volg de grilltijden van het grillen op de plaat, maar reken er per gaartijd 1 à 2 minuten bij.
4 Giet de saus in een sauskom. Serveer het vlees samen met de saus en een knapperig groen slaatje.
Het smakenpalet van de lente die stilaan overgaat in volle zomer. Om duimen en vingers bij af te likken. En dat mag, want de asperge is de enige groente die u volgens de etiquette met de vingers mag eten. Doen! Voor 4 personen; - 16 dikke witte asperges, 2 laurierblaadjes - 3 hardgekookte eieren, 1/3 bosje peterselie - 80 gram boter, peper en zout, snuifje muskaatnoot
Bereidingen
Schil de asperges met de fijnschiller, van de kop naar de voet. Snij ongeveer 3 cm van de voet weg. Leg de gebundelde asperges in koud, licht gezouten water met de laurierblaadjes en breng aan de kook. Zet het vuur zachter, laat ongeveer 15 minuten pruttelen tot de asperges beetgaar zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Kook intussen de eieren in 10 minuten hard en scheid het eigeel van het wit. Hak zowel eiwit als eigeel fijn, doe hetzelfde met de peterselie. Smelt de boter in een steelpan, maar laat ze niet bruin worden. Schik het nog warme eigeel, het eiwit en de peterselie over de asperges, kruid met peper, zout en muskaatnoot. Overgiet met de gesmolten boter.
Tip: de aspergeschillen en - voeten gooi je niet weg. Leg ze in een ruime pot, voeg er laurier, tijm, peterselie (bouquet garni) en een blokje kruidenbouillon bij en zet onder koud water. Breng aan de kook en laat 30-45 minuten pruttelen.
Voeg op het einde ook het kookvocht van de asperges (zie hierboven) toe. Haal door de puntzeef. Maak apart een roux met 100 gram boter, 4 el bloem en 20 cl melk. Meng de roux door de bouillon en je bekomt een fluweelzachte aspergevelouté.
TIPS; Wil je weten of asperges vers zijn, wrijf er dan twee tegen elkaar. Hoor je een piepend of tsjirpend geluid, dan zijn ze vers. Verdroogde of bruine uiteinden verraden een gebrek aan versheid. De toppen moeten ook stevig aanvoelen.
Bewaar asperges zo kort mogelijk. Drie tot vier dagen in de koelkast, wikkel ze dan wel in een vochtige doek. Ingevroren kan je ze negen maanden bewaren. Je moet ze dan wel eerst blancheren en, nadat ze afgekoeld zijn, samen met het kookvocht invriezen.
Slechts 2 op 5 Vlamingen drinkt elke dag kraantjeswater
Slechts 2 op 5 Vlamingen drinkt elke dag kraantjeswater
Slechts 41 procent van de Vlamingen drinkt dagelijks kraantjeswater. Dat blijkt uit een enquête van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).
De rondvraag werd uitgevoerd bij 1.000 Vlamingen. Minder dan de helft van de ondervraagden (41 procent) drinkt dagelijks leidingwater. Dat percentage neemt wel toe met de leeftijd. Zo drinkt de helft van de 50-plussers dagelijks leidingwater, terwijl dat in de leeftijdscategorie van 20 tot 34 jaar slechts 36 procent is.
Niet lekker Bijna een kwart van de deelnemers (23 procent) beweert dan weer nooit kraantjeswater te drinken. Als belangrijkste reden daarvoor geeft de meerderheid (26 procent) aan altijd flessenwater in huis te hebben. Daarnaast vindt 15 procent dat kraantjeswater niet lekker smaakt. Nog anderen vertrouwen het niet (11 procent) of vinden dat het te veel kalk bevat (11 procent).
Kostprijs Uit de enquête blijkt ook dat de Vlaming niet echt begaan is met zijn watervoorziening. Zo weet slechts de helft (49 procent) bij welke watermaatschappij hij aangesloten is. Bovendien geeft 75 procent aan de kostprijs van een liter water niet te kennen. Als de ondervraagden zich toch aan een poging wagen, schatten ze de prijs veel te hoog in. Ter info: een liter water kost 0,00347 euro. De meerderheid (70 procent) was er zich wel van bewust dat de waterprijs in 2005 omhoog ging.
(belga/ep) bron; demorgen.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:water,
Spaghetti met basilicum, tomatensaus en gehaktballetjes
Spaghetti met basilicum, tomatensaus en gehaktballetjes
voor 4 personen;
400 g spaghetti, 2 takjes basilicum, 300 g gehakt
3 el gehaktkruiden met paneermeel, 1 ei (losgeklopt), 2 el magarine
1 zak (450 g) Pastasaus Basilicum
300 g gemengde salade met sinaasappeldressing*
Bereiding< 20 min.
Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de spaghetti af. Snijd ondertussen de basilicum fijn. Meng het gehakt met de gehaktkruiden, het ei en 1 el basilicum. Maak er 40 miniballetjes van.
Verhit de margarine in een koekenpan en bak hierin de balletjes in ca. 5 min. rondom bruin. Voeg de pastasaus toe en verwarm de saus met balletjes 5 min. op een matig vuur. Schep de spaghetti op 4 warme diepe borden, verdeel de saus met balletjes en de rest van de basilicum erover. Serveer de salade erbij.
* Gemengde salade met sinaasappeldressing: roer een dressing van 6 el sinaasappelsap, 1½ el mosterd en 3 el Olijfolie. Meng de dressing vlak voor het eten met 300 g gemengde sla.
Tip; Als je tijd hebt gewoon saus van verse tomaten, knoflook en basilicum maken. superlekker gerechtje.
bron; yunomi.be
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, Tags:spaghetti, basilicum, gehakt, ei, pastasaus, salade,
Maatjes: lekker en gezond
Maatjes: lekker en gezond
Vandaag gaat het nieuwe maatjesseizoen van start! Het wordt weer heerlijk genieten van deze 'maagdelijke' vette vis die rijk is aan omega-3 vetzuren.
Jaarlijks wordt 30 miljoen kilo haring - zo'n 200 miljoen haringen - verwerkt tot maatjes. Zo'n 15 miljoen haringen worden elk jaar in ons land verkocht. Dit jaar zijn de maatjes van zeer goede kwaliteit, zeggen de specialisten. Ze zijn lekker mals en heerlijk zilt.
Hollandse Nieuwe
Wat wij in België 'maatjes' noemen, omschrijven onze noorderburen als 'Hollandse Nieuwe'. Dat heeft niets te maken met de nationaliteit van de vissers die de vis aan land hebben gebracht of plaats waar hij gevist werd, maar wel met het verwerkingsproces aan land. Zes jaar lang (van 1977 tot 1983) werd de Noordzee gesloten voor de haringvisserij. In die periode is het vissen en verwerken van Hollandse Nieuwe nagenoeg volledig naar Denemarken en Noorwegen verhuisd.
Een haring doorloopt ieder jaar een cyclus. In de winter is de haring mager door het beperkte voedselaanbod in zee. In het voorjaar , wanneer de hoeveelheid plankton toeneemt, wordt hij steeds dikker. Ongeveer een kwart van zijn lichaamsgewicht kan uit vet bestaan. Haringen leven in scholen met honderdduizenden samen en voeden zich met plankton en de allerkleinste zeediertjes. Na twee tot drie jaar is een haring volwassen.
Vrijwel het hele jaar door wordt er op haring gevist. Echter, alleen de haring die tussen half mei en eind juni wordt gevangen, wordt gebruikt voor maatjes. In deze periode heeft de haring al het nodige vet opgebouwd, maar nog geen hom of kuit geschoten. De naam 'maatje' is dan ook een verbastering van 'maagdje', de vis is nog 'maagdelijk' omdat hij zich die cyclus nog niet heeft voortgeplant. Een maatje is evenwel pas echt die naam waardig, als de haring op traditionele wijze gekaakt, gezouten en gefileerd is.
Haring die later in het jaar wordt gevangen, wordt gebruikt voor gerookte, gemarineerde of ingemaakte haring.
De verwerking
In de meeste gevallen wordt de haring aan boord ijskoud gekoeld en aan wal gekaakt en vervolgens droog gezouten of gepekeld.
Bij het kaken worden de kieuwen, de ingewanden en de keel van de haring verwijderd. De alvleesklier blijft ter plaatse. Deze produceert een enzym dat de haring helpt om zijn voedsel te verteren. na de dood van de haring verandert dit enzym de eiwitten van de vis. Zo komt de rijping op gang die de Hollandse Nieuwe zijn eigen smaak, geur en textuur geeft.
Het pekelen gebeurt in een zoutoplossing waarvoor zeewater met extra zout wordt gebruikt. Het zoutgehalte wordt bepaald door de grootte van de vis, het vetgehalte, de temperatuur van de vis en de smaak van de afnemers. Met het pekelen begint gedurende een aantal uren een gecontroleerde rijping, die de uiteindelijke smaak van de maatjes bepaalt.
Vervolgens gaan de haringen met de pekel de diepvries in. Haringen kunnen namelijk parasieten bevatten, waarvan de haringworm de bekendste is. Voor de mens is deze worm, die zout en zuur enkele weken kan overleven, ook de gevaarlijkste. Hij kan immers ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Om die reden moet haring voor consumptie verplicht eerst ingevroren zijn geweest. Dit invriezen overleeft de haringworm namelijk niet.
Ingevroren haring kan maandenlang worden bewaard, waardoor we haast het hele jaar door maatjes kunnen eten. Door het uiterst trage rijpingsproces in de vriezers is de smaak vaak iets voller.
Ook buiten het maatjesseizoen wordt op haring gevist. De minder vette haring die na het seizoen gevangen wordt, wordt op een andere manier verwerkt.
Rolmops: haring die als eerste na het maatjesseizoen wordt gevangen en gemarineerd.
Panharing: gebakken haring, die daarna wordt opgelegd in azijn.
Bakharing: licht gerookte, gefrituurde haring.
Bokking: warm of koud gerookte haring.
Kipper: opengevouwen gerookte haring, die zowel warm als koud wordt gerookt.
Gezonde vis
In Nederland kent men het gezegde 'Haring in het land, dokter aan de kant'. Haring bevat in de eerste plaats hoogwaardige eiwitten en bovendien bestaat het vet voor een groot deel uit onverzadigde omega 3-vetzuren. Aan deze omega 3-vetzuren worden tal van gunstige invloeden toegeschreven zoals het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten en een gunstige invloed op de hersenen en het zenuwstelsel.
Per 100 gram bevat een haring gemiddeld 16 gram vet en 18 gram eiwitten. Het vetgehalte hangt af van het moment van de vangst. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 % vetter eten. Uiteindelijk kan een kwart van zijn gewicht uit vet bestaan.
Met welk drankje?
De romige, zilte smaak van maatjes laat zich niet gemakkelijk combineren met dranken. Graanjenever, gewone jenever, wodka en aquavit zijn het meest populair. Ook witbier laat zich goed met haring combineren. Droge sherry en cider kunnen eveneens geschikte begeleiders zijn. Wijnen liggen iets moeilijker. Een muscadet uit de Loire doet het nog het best.
Leen Baekelandt bron; plusmagazine.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Haring, Maatjes,
De beste adresjes voor chocoholics
De beste adresjes voor chocoholics
Chocoholics verplaatsen zich maar al te graag voor die heerlijke zoete zonde. Als liefhebber van chocolade mag je deze adressen zeker niet overslaan.
1. La Maison du Chocolat, Parijs Vele experts zijn het er over eens, eigenaar Robert Linxe is de beste chocolademaker ter wereld. Alle lekkernijen in La Maison du Chocolat in Parijs zijn van wereldklasse. Kortom proef en smelt tijdens je citytrip!
2. The Chocolate Line, Brugge Volgens chocolatier Dominique Persoone van The Chocolate Line in Brugge staat chocolade gewoon gelijk met rock 'n roll. Hij maakt dan ook lekkere bonbons op basis cocktails, een echte openbaring. Recent opende Dominique Persoone een tweede winkel in Antwerpen.
3. Vosges Haut-Chocolat, Chicago Chocolatier Katrina Markoff laat zich in Chicago op een originele manier inspireren door muziek en mode bij het samenstellen van haar pralines. Kom dat zien en vooral proeven.
4. Wittamer, Brussel Wittamer is een echt instituut aan de Grote Zavel in Brussel. Naast de lekkerste bonbons kun je er ook overheerlijk ijs kopen. De winkel kun je niet zomaar voorbijlopen, de etalage ziet er supermooi uit. Heb je iets te vieren? Je kan bij Wittamer ook iets persoonlijk laten ontwerpen.
5. Chocolate Mayordomo, Oaxaca Hier in Mexico maken ze chocolade in klassieke smaken maar eveneens gewaagde creaties verleiden de klanten. Zo verkoopt men bijvoorbeeld de 'mole negro', een praline met een saus op basis van cacao, sesam, banaan en chilipepers. (kve)
Verlies 9 kilo in 6 weken: eet babyvoeding zoals deze celebs
Babyvoeding nieuwste dieetrage
Verlies 9 kilo in 6 weken: eet babyvoeding zoals deze celebs
Cheryl Cole in Cannes
Zowel Lady Gaga, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon en Cheryl Cole beweren het ultieme afslankmiddel te hebben gevonden: babyvoeding. Het bijzondere dieet zet steeds meer vrouwen in Engeland aan om massaal de babyvoeding uit de rekken te plukken.
Cijfers geven aan dan de verkoop van babyvoeding in Engeland 20 procent hoger ligt vergeleken met 2010. Met de zomer in aantocht, trekken vrouwen alle registers open om er op hun paasbest uit te zien in bikini. Babyvoeding lijkt een makkelijke manier om die klus te klaren, temeer omdat zovele Hollywoodsterren er rotsvast in geloven.
Wondermiddel? Echte 'believers' beweren dat het mogelijk is, zolang het eten van babyvoeding in combinatie met sporten gebeurt. Op die manier kan op zes weken tijd meer dan 9 kilo worden weggewerkt. De potjes babyvoeding bevatten slechts tussen de 100 tot 150 calorieën met minder zout, suiker en andere additieven. Jennifer Aniston zou haar eigen versie hebben ontwikkeld: ze eet 14 potjes per dag op om de honger te stillen, enkel als avondmaaltijd eet ze vis met gestoomde groenten.
Spijsvertering Bedenker van het nieuwste dieet is Tracy Anderson, de personal trainer van onder meer Madonna en Gwyneth Paltrow. "Vloeibare reinigingkuren helpen ook om gewicht te verliezen maar doen de kilo's nadien makkelijker aanzwengelen. Ik wilde iets vaster waarbij je spijsverteringsstelsel ook nog zijn werk kan doen".
Groot worden Britse voedingsdeskundigen geven aan dat het dieet zeker geen kwaad kan, maar suggereren toch gezonde voedingsgewoonten en meer beweging als een betere manier. "Wie zich tot babyvoeding richt, moet dringend groot worden", aldus de British Dietic Association.