Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    22-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekker zomers: een citroenkiwismoothie



    Lekker zomers: een citroenkiwismoothie

    In al zijn soorten en vormen is een smoothie simpelweg een mix van verschillende fruit en/of groenten, al dan niet aangevuld met yoghurt,
    room, melk, granen of zoetstoffen. 
    Een zomerdag vraagt om een verfrissend drankje. Negeer de cola en de nood aan ijsjes, en maak jezelf deze heerlijke verfrissende citroenkiwismoothie.

    Ingrediënten:
    2 kopjes druiven, Een halve citroen (gepeld)
    Een halve kiwi (gepeld),3 kopjes ijs

        

    En blenden maar!

    TIP: wie het te zuur vindt, kan spelen met de verhouding tussen druiven en citroensap. Vermijd suiker want zo vermijd je ook calorieën!


    bron; hln.be

    Categorie:SMOOTHIE, FRUITDRINK,
    Tags:druiven, citroen, kiwi,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Farfalle Liana en Fabio



    Farfalle Liana en Fabio
    Een lekkere pasta boordevol groenten.

    voor vier personen:

    200 g farfalle, 1 rode ui (in kleine stukjes), 100g kleine trostomaatjes (in vier)
    100 g courgette (in reepjes), 10 g basilicumblaadjes (in fijne reepjes)
    1 dl extra vergine olijfolie, 160 g mascarpone
    40 g gevogeltebouillon (of water),4 eetlepels parmezaanschilfers
    peper en zout, 8 gefritureerde basilicumblaadjes


    Wim Daneels

    Hoe je het maakt:
    1. Sauteer de rode uitjes in een beetje olijfolie. Voeg de courgettestukjes toe.
    2. Laat dit even op hoog vuur goed stoven.
    Voeg de trostomaatjes, samen met de basilicum, toe.
    3. Voeg meteen de mascarpone toe, samen met de gevogeltebouillon en
    laat dit op een laag vuurtje kort reduceren.
    4. Kook de farfalle ondertussen 'al dente' in ruim en licht gezouten water
    (of bouillon).
    5. Schep ze voorzichtig uit het water en voeg ze toe aan de
    trostomaat-courgette-mascarponesaus.
    6. Leg de farfalle in een diep bordje en nappeer rondom nog wat extra stoofpotje van trostomaatjes en mascarpone.
    7. Bestrooi met de parmezaanschilfertjes en garneer met de gefriteerde basilicumblaadjes.
     

    Fabio Marangon
    cucinamarangon.com
    André Peetersbron; nieuwsblad.be


    Categorie:RESTAURANTS MET RECEPTEN
    Tags:Farfalla, ui, tomaten, courgette, basilicum, olijfolie, parmezaan, bouillon, marcarpone,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lightchips slechter voor lijn dan vetrijke snacks


    Lightchips slechter voor lijn dan vetrijke snacks


    Lightchips kunnen gewichtstoename stimuleren doordat ze het hongergevoel stimuleren, ontdekten Amerikaanse onderzoekers.

    De vorsers aan de universiteit Purdue zetten twee groepen ratten op een vetrijk en een vetarm dieet. De ene helft kreeg normale chips, de andere helft keen mengeling van vette en lightchips. De bewuste snacks werden gemaakt met olestra, een synthetische vetvervanger dat nul calorieën bevat en onverteerd door het lichaam gaat. 

    Meer vetweefsel
    Degenen die vetrijk aten kwamen meer bij en ontwikkelden meet vetweefsel wanneer ze de vetarme chips aten. Ze verloren ook geen extra gewicht wanneer ze geen snacks meer kregen. "Op basis van deze gegevens besluiten we dat een vet- en caloriearm dieet een betere strategie is om gewicht te verliezen dan om vetvervangers te gebruiken", aldus onderzoeker Swithers.

    Andere reactie
    Voeding met een zoete of vette smaak duiden op een grote hoeveelheid calorieën, dit maakt verschillende reacties in het lichaam los, waaronder speekselvorming en de vrijmaking van gelukshormonen. Vetvervangers kunnen de relatie storen tussen wat het lichaam verwacht, in dit geval een caloriebom, en ontvangt, de vetvervanger dus.

    Verrassend

    Professor Susan E. Swithers: "Ons onderzoek toont aan dat vetvervangers de mogelijkheid van het lichaam om eten op te nemen kan storen, wat kan leiden tot een inefficiënt verbruik van calorieën en dus gewichtstoename. Er is echter wel goed nieuws voor mensen die letten op wat ze eten, de ratten die weinig calorieën kregen, kwamen niet bij wanneer ze zowel normale als lightchips kregen." Het verrassende resultaat spreekt de veronderstelling tegen dat producten gemaakt met vetvervangers helpen af te vallen.

    Geen wondermiddel

    Uit vorige studies bleek al dat saccharine en andere kunstmatige zoetstoffen in dieetdranken ook gewichtstoename en de aanmaak van lichaamsvet kunnen stimuleren. Daarom raden experts aan om geen kunstmatige stoffen op te nemen wanneer je minder calorieën wil opnemen. Professor Swithers: "Er bestaat geen wondermiddel om af te vallen. Voeding die van nature vetarm is en weinig calorieën bevat kan beter zijn dan te vertrouwen op kunstmatige vervangmiddelen."


    (ep) bron; hln.be

    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:Lightchips,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mediterrane griet


    Mediterrane griet  

    Een smaakvol visrecept vol groentjes

    Voor vier personen:

    - 10 tot 20 stukjes steranijs, 100 g extra vergine olijfolie
    - 4 stukken grietbotfilet van circa 200 g per portie, peper en zout
    - 2 baby-artisjokken, 2 babyvenkels, 10 zwarte olijven, ontpit en gehalveerd
    - 8 kleine aardappelen (in de schil), 2 granaatvormige babycourgettes
    - 8 babybospeentjes, 4 oranje babypaprika's-8 groene aspergepunten
    - 4 kerstomaatjes, 8 blaadjes basilicum, 8 gefritureerde selderijbladeren

     

    Wim Daneels

    Bereiding:
    1. Vijzel de steranijs in een 'morzel', vermeng met de olijfolie en laat minstens
    1 uur 'trekken' . (Makkelijker is alles te mixen in de keukenmachine).
    2. Kook de aardappeltjes in de schil in gezouten water 'al dente'. 'Schrik' ze
    af in koud water en halveer ze overlangs.
    3. Kook al de groenten, behalve de kerstomaatjes en de olijven, telkens apart, 'al dente' in zout water. Respecteer hun respectievelijke gaartijden. Schrik ze telkenmale goed af.
    4. Halveer de venkel en de courgette. Meng al deze babygroenten goed onder elkaar. Bak de aardappelen nog even op in wat olijfolie. Bak de groenten
    apart in een beetje olijfolie samen met de versnipperde basilicumblaadjes.
    5. Voeg de olijven en de kerstomaatjes toe en houd warm.
    6. Bak de grietbotfilets in olijfolie. Dresseer de aardappelschijfjes in het
    midden met de groentjes. Leg daarop de grietbot. Nappeer rondom met de steranijsolie en garneer met de gefrituurde selderijblaadjes.

    Fabio Marangon (50) is de chef van Cucinamarangon. Zijn Venetiaans geïnspireerde gerechten zijn fijn en puur. Hij geeft de Italiaanse keuken van 'la nonna' (grootmoeder)
    een eigentijdse versie.
    Cucinamarangon, Patersstraat 9, Turnhout, 014-42.43.81, www.cucinamarangon.co
    m


    André Peeters
    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:RESTAURANTS MET RECEPTEN
    Tags:steranijs, olijfolie, grietbot,artisjokken, olijven, aardappel, courgette, wortel, paprika, asperges, tomaat, basilicum, selderij,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rosbief met ratatouille



    Rosbief met ratatouille

    Schil de groenten en maak zeer fijne blokjes het zal zeker
    de smaak fijner en smakelijker maken.

    voor 4 à 6 personen

     1 kg rosbief, 2 eetlepels olijfolie, zout, peper
    1 fijngesnipperde knoflookteen, 2 grofgesneden uien
    1 grote aubergines in blokjes, 1 rode paprika in stukjes
    1 grote courgette in stukjes, 5 tomaten, 1 takje tijm, 1 takje rozemarijn

                                             
                                                    Foto; vichte.be
    Bereidingswijze:
    Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180ºC.
    Verhit de olie in een braadslede of ovenvaste pan.
    Bak het vlees bruin. Bestrooi met zout en peper. Neem het uit de braadslede.

    Voeg aan het bakvet knoflook en ui toe. Bak 2 minuten.
    Voeg aubergine, paprika en courgette toe en roerbak enkele minuten mee.
    Voeg tijm en rozemarijn toe. Leg het vlees in de groenten.
    Braad het vlees in het midden van de oven in ca. 20 a 25 minuten rosé.
    Zet de oven na 5 minuten op 175ºC. Bedruip zo af en toe met braadvocht.

    Neem het vlees uit de ratatouille, verpak het in folie en laat het vlees
    voor het aansnijden 10 minuten rusten.
    Breng de ratatouille op smaak met zout en peper.

    Tip; Indien je de ratatouille in een pan maakt laat dan de groentemengeling
    10 minuten stoven op een zeer zacht vuur.
    Roer niet te heftig, want het is niet de bedoeling dat je puree krijgt.


    bron; wijntop5.nl

    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:rosbief, plijfolie, look, ui, aubergines, paprika, courgette, tomaten, tijm, rozemarijn,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paling in 't groen door Geert van Hecke

    • Paling in 't groen door Geert van Hecke

      voor 4 personen;
      800
      gr paling (reken 200 g per persoon)
      20 blaadjes jonge spinazie (als garnituur), scheutje olijfolie
      klontje boter, 200 g bloem, 1/2 venkel (met loof), 1 dl wijn
      peper en zout, een teentje look, sap van 1/2 citroen voor de palingkruiden 500 g kruiden: spinazie, peterselie, dragon, salie, basilicum
      munt, kervel, let op: de hoeveelheid dragon
      salie en munt mag maar vijfde zijn van de andere kruiden
    Bereiding;

    1 Verwijder indien nodig de haartjes die zich nog aan de gestroopte paling bevinden en verwijder ook het gestolde bloed door de paling onder stromend water te houden.
    2 Wentel de paling in de bloem. Bak de paling in de pan. Bak hem eerst in wat olijfolie en voeg nadien een klontje boter toe. Baktijd is ongeveer een kwartier, tot de paling krokant is. Snijd in mootjes.
    3 Gebruik de graten van de paling als basis voor een fumet: kook de graten in water en voeg er de witte wijn bij. Stoof de ui gaar in boter en pureer. Zeef de fumet, voeg de gepureerde ui en wat peper en zout toe zodat je een mooie saus bekomt.
    4 Leg de paling in de saus en laat een minuutje sudderen.
    5 Hak de groene kruiden fijn. Je kan de kruiden ook door de vleesmolen halen of, samen met wat jus van de paling door de blender. Je kan facultatief een teentje look toevoegen, maar stoof deze eerst lichtjes, gebruik het niet rauw.
    6 Blancheer de peterselie en de spinazie in een weinig water en voeg er nadien het rauwe mengsel van groene kruiden bij. Voeg het groene kruidenmengsel bij de paling en laat nog even sudderen. Let op: de groene kruiden mogen niet koken, anders verliezen ze hun mooie kleur.
    7 Snijd de venkel in julienne en meng met een fijn geperst teentje look, wat peper en zout, scheutje olijfolie en het citroensap.
    8 Leg de palingmootjes in het bord, schep er de groene kruidensaus over en werk af met een paar rauwe blaadjes jonge spinazie en een takje venkelloof dat lichtjes werd gefrituurd. Serveer met de rauwe en op smaak gebrachte julienne van venkel.


    chef; geert van hecke
    bron; ambianceonline.eu

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:paaling, spinazie, citroen, kruiden, look,
    21-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade van maatjes, waterkers en radijs


    Salade van maatjes, waterkers en radijs
    met een dressing van appelcider

    Voor 4 personen:
    4 maatjes, in reepjes gesneden, 3 bosjes waterkers, 1 bosje radijs
    1 sjalot, fijngehakt, 1 handvol peterselie en bieslook, fijngehakt

    Dressing:
    4 el mayonaise, 1 tl graanmosterd, 1 tl appelcider, 2 el room

                                      

    Bereidingswijze

    Dressing: meng mosterd, appelcider en room met de mayonaise, zodat je een lopende dressing krijgt. Kruid met peper en zout.

    Was de waterkers en pluk de blaadjes. Snij de radijzen in plakjes en
    meng met de waterkers, sjalot, maatjes, fijngehakte peterselie en bieslook.
    Roer er voorzichtig de dressing door en kruid naar smaak met peper en zout.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:haring, maatjes, waterkers, radijs, sjalot, peterselie, bieslook, mayonaise, mosterd, appelcider, room,
    20-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffie moet weer versgemalen zijn



    Koffie moet weer versgemalen zijn

    koffie moet weer versgemalen zijn



    koffie moet weer versgemalen zijn
     

    Een heerlijk kopje koffie moet weer versgemalen gezet worden. Zoals oma dat deed dus.

    In Nederland zijn ze aan een nieuwe koffietrend begonnen: slow coffee is er aan een gigantisch snelle succestournee begonnen. Wat dat slow coffee-concept inhoudt? Simpel: je maalt je bonen weer zelf, en laat ze trekken in een trekkan. Zo zorg je ervoor dat alle smaken ten volle worden afgegeven en je kopje koffie dus een smaakbom wordt.

    De koffiebonen zijn dan ook aanweziger dan ooit in de Nederlandse supermarkten en ook grote merken als Douwe Egberts volgen schoorvoetend door hun aloude trekkannen terug op de markt te lanceren.

    In België blijft het voorlopig nog even wachten vooraleer
    de trend echt van wal steekt. 

    Beeld: Photonews
    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:koffie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade met gerookte eendenborst, amandelen en frambozen


    Salade met gerookte eendenborst, amandelen en frambozen

    Amandelen rijk aan de essentiële vetzuren omega-3 en omega-6.
    Al zijn amandelen vettige noten (bestaat voor 50% uit olie en vet),
    ze bevatten ook veel vitamine E en zijn rijk aan antioxidanten.
    De noten boordevol vitaminen, mineralen, plantaardige eiwitten en vezels. 

    Voor 2 personen:


    35 g amandelen, 100 g waterkers, 4 takjes munt,
    100 g gerookte eendenborst, in plakjes, bakje frambozen (125 g),
    3 el olijfolie extra vergine, 2 el frambozenazijn, 1 tl mosterd, 2 tl honing.



        
    Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be

    Bereiding; <20 minuten

    Rooster de amandelen goudbruin in een koekenpan op hoog vuur, zonder olie. Verwijder harde steeltjes van de waterkers en was de blaadjes.
    Laat heel goed uitlekken. Haal de blaadjes van de takjes munt.

    Maak een dressing door olie, azijn, mosterd en honing in een kommetje
    goed door elkaar te roeren. Breng op smaak met peper en zout.
    Meng waterkers en muntblaadjes met de dressing.

                                               

    Leg de waterkers op 2 bordjes en verdeel de eendenborst, amandelen en frambozen erover.


    recept; uit Tough Cookie,

    bron; telegraaf.nl

     

    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:amandelen, waterkers, munt, eendeborst, frambozen, olijfolie, azijn, mosterd, honing,
    19-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken paling met citroen en peterselie



    Gebakken paling met citroen en peterselie

    Deze bereiding van paling is één van de snelste,
    meest eenvoudige en lekkerste.


    Voor 4 personen:
    650 g gestroopte paling in stukken van 5 cm
    4 el bloem, boter, peper en zout
    sap van 2 citroenen, 4 el fijngehakte peterselie

                    

    Bereidingswijze

    Wentel de paling licht in de bloem en klop er de overtollige bloem af.
    Smelt boter en bak er de paling net gaar in. Kruid met peper en zout.
    Besprenkel met het citroensap en bestrooi met de peterselie.
    Serveer meteen met brood of frieten. 


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:paling, boter, citroen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken schol met tropisch fruitsalsa


    Gebakken pladijs/schol met tropisch fruitsalsa

    Voor 4 personen

    6 pladijs/scholfilets (ongeveer 500 g), sap van een halve sinaasappel
    1 bakje tropisch fruit (250 g), 1 bosuitje, in dunne ringetjes
    1 eetlepel verse basilicum, fijngehakt
    50 g bloem,3-4 eetlepels olie

     Gebakken schol met tropisch fruitsalsa

    Bereiding;< 20-30 min.

    Snijd de scholfilets in de lengte door en wrijf ze in met zout, peper en 2 eetlepels sinaasappelsap. Laat ze zo 5 minuten liggen. Snijd het tropische fruit in heel kleine stukjes en meng het in een schaaltje met 2 eetlepels sinaasappelsap en versgemalen peper. Schep het bosuitje en het basilicum erdoor.

    Wentel de scholfilets door de bloem, schud de overtollige bloem er weer af. Verhit de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak de scholfilets in 3-4 minuten goudbruin en gaar, keer ze halverwege. Leg de scholfilets op 4 warme borden en schep de fruitsalsa ernaast. Lekker met gele rijst en peultjes.


    bron; visrecepten.nl

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:pladijs, schol, sinasappel, tropisch fruit, lente ui, basilicum, bloem,
    18-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frisse wraps met gerookte zalm en komkommer


    Frisse wraps met gerookte zalm en komkommer

    Als hapje tussendoor of lekker bij een tuin etentje,
    heerlijk bij een goed glas wijn of als lunchgerecht.
     
    Voor 4 personen;
    1 kuipje Boursin Knoflook & Fijne kruiden
    4 wraps, 1 komkommer, 50 gram pijnboompitten
    200 gram gerookte zalm, 4 el groene pesto

                       Foto van Frisse wraps met gerookte zalm en komkommer

    Bereiding;< 15 min. 

    Verwarm de wrap per stuk heel even in de koekenpan. Schil vervolgens de komkommer met een kaasschaaf, maak daarna lange repen met de kaasschaaf. Bak de pijnboompitten in een droge pan iets bruin. Als de wrap warm is, smeer je deze in met een dikke laag Boursin, zalm er opleggen, de repen komkommer erbij, pijnboompitten en een eetlepel pesto. Rol de wrap op en steek deze vast met enkele cocktail prikkers. Snijd de wrap in 5 a 6 stukjes...


    bron; boursin.nl


    Categorie:TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a.
    Tags:boursinknoflook & kruiden, wraps, komkommer, pijnboompitten,zalm, pesto,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeien met citroen, tijm en mascarpone


    Aardbeien met citroen, tijm en mascarpone

    Voor vier personen:

    1/2 citroen, spoel kort 400-450 g aardbeien, mascarpone,
    ca. 2 eetl. honing, afgeriste blaadjes van ca. 6 takjes tijm

    © THINKSTOCK
     
    Rasp 3/4-1 eetlepel schil van de citroen af en pers hem uit.
    Snijd de aardbeien in mooie plakjes en meng met de honing,
    1 eetlepel citroensap, de tijm en de geraspte citroenschil.
    Laat een half uurtje op kamertemperatuur marineren.
    Schep nogmaals om, proef of het zoeter/frisser moet, verdeel over
    wijde glazen en schep op elke portie aardbeien een mooie
    quenelle (eivormig bolletje) mascarpone (of yoghurt).

    Tip; Manieren waarop je het aroma van flauwe aardbeien kunt versterken. Allereerst: altijd op kamertemperatuur eten! Kou vlakt de smaak af.
    Honing maakt aardbeien spannender, net als een drupje sinaasappelsap, citroensap of balsamico-azijn.
    De smaak accentueren met drank als crème de cassis of sinaasappellikeur is klassiek, maar het verrassendst is de combinatie - met mate! - met specerijen en verse kruiden als anijs, peper, munt of tijm. Doen!


    Loethe Olthuis
    bron; volkskrant.nl

    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:Aardbeien, citroen, honing, tijm, mascarpone,
    17-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. fruit-brochettes met mangosaus


    fruit-brochettes met mangosaus

    Plunder de fruitmand 

    In dit geval ....kiwi, banaan (besprenkelen met citroen), mango,
    perzik en aardbei. 

    Op een saté-prikker rijgen, eventueel met hier en daar een klein muntblaadje.

     De rest van de mango (rond de pit, onder de pel) ...of ongeveer 1/3 pureren met een scheutje room, een soeplepel bloemsuiker en wat vanillesuiker.
    Het sausje (zeer koud het best) op een met bloemsuiker bestoven bordje gieten en er één, twee of meer brochetten opleggen.

    bron; joekes-hoekje.
    skynetblogs.be


    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:kiwi, banaan, mango, aarbeien, perzik, room, bloemsuiker, vanillesuiker,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Curry van groene bonen en tofu met koriander


    Curry van groene bonen en tofu met koriander

    Groenten met pit, lekker in de mond en bovendien supergezond
    in ons lichaam! 

    Voor 4 personen;

    200 g sperziebonen, 200 g peultjes, 1 grote ui, olie om te bakken, 400 g in blokjes geneden tofu, 2 eetlepels kerriepoeder, zout en peper van de molen, 30 cl kokosmelk, 1 boeketje verse koriander.



    Bereiding:

    1. Haal de eindjes en de draden van de bonen en peultjes en dompel ze gedurende 10 minuten in ijskoud water, zodat ze mooi groen blijven.

    2. Gaar de boontjes zonder deksel in kokend gezouten water tot ze al dente zijn. Proef af en toe, de kooktijd van de groene boontjes hangt af van hun
    herkomst, grootte en versheid. Er bestaat geen standaard kooktijd.
    Laat ze daarna schrikken in ijskoud water, laat uitlekken en zet apart.

    3. Dompel de peultjes 3 minuten in het gezouten water, laat ze schrikken
    en zet aan de kant.

    4. Schil en hak de ui fijn, voeg er de tofu aan toe en laat 4 minuten stoven
    op een hoog vuur. Bestrooi dan met kerrie, voeg zout en peper toe en laat verder koken gedurende 1 minuut terwijl u verder roert. Voeg nu ook de kokosmelk toe en laat zachtjes stoven gedurende 6 minuten.

    5. Voeg de groene boontjes en de peultjes toe, meng, proef
    (en kruid eventueel bij) en laat nog twee minuutjes stoven.

    6. Bestrooi voor het opdienen met de blaadjes koriander.


    Françoise Plume
    bron; plusmagazine.be

    Categorie:VEGETARISCH,
    Tags:sperziebonen, peultjes, ui, olie, tofu, kokosmelk, koriander,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Polenta met Spaanse pepers


    Polenta met Spaanse pepers

    Voor 4 personen;
    2 sjalotjes, 1 groene paprika, 2 groene Spaanse pepertjes,
    2 eetlepels olijfolie, 1 liter groentebouillon,
    1 koffielepel gehakte rozemarijn, 250g maïsgriesmeel,
    6 eetlepels geraspte parmezaan, 1 eetlepel gehakte peterselie,
    2 eetlepels boter, zout en peper van de molen.

      Bereiding: 

    1. Schil de sjalotten en hak ze fijn. Was de paprika en de Spaanse pepers, snijd ze in tweeën en haal er de zaadjes en de witte membranen uit. Snijd het vlees in kleine blokjes of schijfjes.

    2. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een kookpot en laat de sjalotjes even zweten. Giet er de bouillon bij, breng aan de kook en voeg de paprika, de groene pepers en de gehakte rozemarijn toe.

    3. Strooi er het griesmeel over, terwijl u zonder ophouden blijft roeren. Laat zachtjes koken gedurende 1 à 2 minuten tot het griesmeel begint te zwellen. Haal van het vuur, dek af en laat nog zwellen gedurende 10 minuten. Zet de kookpot opnieuw op het vuur terwijl u 4 koffielepels parmezaan toevoegt, de gehakte peterselie, 2 eetlepels olijfolie en de boter. Kruid met peper en zout. Roer goed, om een romige massa te bekomen.

    4. Olie een ovenplaat in. Spreidt daar de polenta over uit en strijk effen met een spatel. Besprenkel met wat olijfolie. Laat eerst gedurende een uur op kamertemperatuur afkoelen en daarna 4 à 5 uur in de koelkast.

    5. Maak rondjes van 6-7 cm met een uitsteekvormpje. Leg ze op een ingeoliede braadslee en bestrooi ze met de rest van de parmezaan. Laat ze 5 tot 8 minuten gratineren in een voorverwarmde oven op 180°. Dien op.

    Tip; kan niet worden ingevroren


    Françoise Plume
    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:sjalot, paprika, pepertje, olifolie, bouillon, rozemarijn, maïsgriesmeel, parmezaan,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosselen uit de magnetron

     

    Mosselen uit de magnetron


    mosselen uit de magnetron
     
    Fans van schelp- en schaaldieren, die niet graag in de keuken staan rommelen, kunnen nu hun hart ophalen met de nieuwste generatie mosselen: die uit de magnetron.

    Vergeet het opschudden, kuisen, groenten versnijden en het nodeloos wachten. Het Zeelandse bedrijf roem lanceert namelijk mosselen die in 5 minuten klaar zijn. Hoe ze dat doen? Door kant-en-klare mosselen in een doosje te steken met de nodige groenten er al bij. Die kunnen zo de magnetron in, waar ze volledig gaar worden gekookt. De mosselen zijn bovendien 2 weken langer houdbaar dan de 'verse' zelf te bereiden variant. Toch benadrukt het bedrijf dat er geen conserveringsmiddelen in de schaaldieren zitten.


    Beeld:Photonews
    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:mosselen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgica-mosselen niet van België



    Belgica-mosselen niet van België


    belgica mosselen niet van belgie
     
    De Belgica-mosselen zijn er weer. Maar in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, komen de mosselen dit jaar niet van Belgische bodem.

    Belgische mosselen liefhebbers moeten het dit jaar met net iets minder doen. Door een storm zijn de mosselkooien zo'n 6 mijl buiten Nieuwpoort beschadigd geraakt. De Belgica-mosselen komen daardoor van hangkooien uit Frankrijk, maar volgens de kwekers smaken ze net hetzelfde.

    De mosselen zijn verkrijgbaar op de Vlaamse visveiling.

    Beeld: Photonews
    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:mosselen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken zeewolf met witloofsla en geblancheerde zeekraal



    Gebakken zeewolf met witloofsla en geblancheerde zeekraal

    Voor 4 personen:

    1 kg witloof , 4 flinke el mayonnaise, peper en zout
    100 g zeekraal, 4 zeewolffilets van 120 g elk, boter


                      
    Bereidingswijze

    Snij het witloof fijn, meng met de mayonaise en kruid met peper en zout.

    Blancheer de zeekraal 2 min. in kokend water, giet af en laat uitlekken.
    Bak de zeewolffilets net gaar in boter. Kruid met peper en zout.
    Serveer met de witloofsla en de geblancheerde zeekraal.
    Geef er een smeuïge aardappelpuree bij.

    Tip: eenvoudige vissoorten met een ongecompliceerde smaak vragen om eenvoudige gerechten.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:witlof, mayonnaise, zeekraal, zeewolf,
    16-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pladijs verkozen tot Vis van het Jaar 2011


    Pladijs verkozen tot Vis van het Jaar 2011


    Pladijs is door de sectorgroep visserij van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) verkozen tot Vis van het Jaar 2011. VLAM wil met de verkiezing de consument bewust maken van het rijke visaanbod in België. In 1990, 1998 en 2001 was pladijs of schol ook al Vis van het Jaar, vorig jaar was dat zeeduivel. Rond de vis worden diverse activiteiten georganiseerd.

    In aanvoer is pladijs de belangrijkste vissoort voor de Belgische vissers, terwijl slechts 8 procent van de Belgische gezinnen de vis koopt. "Dit jaar is het pladijsbestand op een historisch hoog niveau en krijgen de vissers de toelating om ongeveer 6.000 ton pladijs op te vissen. Dat is vrijwel 20 procent meer dan wat vorig jaar werd opgevist", aldus VLAM. "Hoog tijd dus dat pladijs meer op het menu komt."

    Pladijs is een veelzijdige en dankbare vis in bereidingen. Het visvlees is fijn, stevig, mals en heeft een uitstekende smaak. In 100 gram pladijs zit 1 gram aan vetstoffen. De energiewaarde bedraagt 63 kcal. De lengte van de vis schommelt tussen 27 en 50 centimeter.


                                                      Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be

    Op z'n best van juni tot oktober

    Hoewel de vis in de handel het hele jaar gekocht kan worden, is hij vanaf juni tot einde oktober culinair op zijn best. Het paaiseizoen (november tot april) is dan voorbij, de vis heeft alle kansen gekregen om zich voort te planten en het visvlees wordt veel steviger van structuur en smakelijker.

    VLAM stelde ook een receptenfolder met pladijsgerechten samen, die gratis verdeeld wordt in de visverkooppunten.

    (belga/adha)
    bron; hln.be




    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:Pladijs, schol,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!