Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    23-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe kan u goedkoop gaan eten?



    Hoe kan u goedkoop gaan eten?

    U hoeft zich niet blauw te betalen aan een etentje.  6 tips voor een geslaagd restaurantbezoek, zonder gepeperde rekening.



    foto; coopmanshuys.nl

    Crisis of niet, uit eten gaan is nog steeds een van onze culturele tradities.   En als het even kan, liefst voor een aardig prijsje. Dan kan de avond en/of middag niet meer stuk. 

    1. Pik uw restaurant zorgvuldig uit

    Het kan heel tof zijn om door de straten te flaneren en op het laatste moment een restaurant uit te kiezen. Maar dat kan soms tot onaangename verwachtingen leiden.

    • Een goede voorbereiding scheelt een slok op de borrel. Op websites als resto.be, zone02, zone03 en zone09 kan u informatie vinden over heel wat restaurants. Vaak zijn daar recensies aan gekoppeld en duiden ze ook aan in welke prijscategorie het restaurant zich bevindt.
    • Toeristische buurten vermijdt u beter. Die zijn steevast duurder, zowel in het buitenland als bij ons, en u krijgt er niet altijd waar voor uw geld. In grote steden zijn multiculturele wijken vaak de moeite waard. Daar kan u vaak gezellige - en verrassende - restaurants vinden waar u met een beperkt budget uit de voeten kan. Voor u een restaurant binnenstapt, is het goed om al eens te kijken welke klanten er zitten. Zijn het vooral toeristen of zitten er vooral ‘locals’? In het laatste geval krijgt u alvast de garantie dat u er lekker zal eten.
    • De prijs van restaurants die in de mode zijn, is dikwijls te hoog. En bovendien betaalt u in die hippe etablissementen ook dikwijls mee voor het interieur.
    • Ga op zoek naar nieuwe uitbaters. Die moeten hun diensten nog bewijzen en hun reputatie nog verdienen. Vaak vragen ze daarom minder geld dan hun concurrenten en verzorgen ze hun service extra.

    2. Overweeg de daglunch, het menu en de suggesties van de chef

    Op de middag serveren de meeste restaurants een lunch waarvan de prijs dikwijls gunstig is. Vaak zijn de menu's altijd goedkoper dan de maaltijden die u à la carte bestelt. Het dagmenu en de suggesties van de chef zijn ook meestal erg verzorgd en niet duur.
    Zondagavond is dikwijls een goed moment om uit eten te gaan. De meeste restaurants krijgen tijdens het weekend geen verse producten, waardoor groenten of andere ingrediënten met beperkte houdbaarheid op maandagochtend onherroepelijk in de vuilbak belanden. Meestal worden dergelijke (voordelige) schotels verpakt als suggesties van de chef.

    3. Drank drijft de rekening op

    Restaurants moeten het voor hun winst allang niet meer hebben van hun eten. De echte winstmarge zit vaak op hun drankkaart. Wie regelmatig gaat tafelen, zal al hebben gemerkt dat de dranken de rekening op het einde van de avond fors de hoogte induwen. Om dat te voorkomen kan u de hele avond water drinken, maar dat is niet altijd aangenaam.
    Het aperitief overboord gooien en vervangen door een lekker drankje bij u thuis is misschien al een aangename en voordelige optie. Een fles dure wijn kan u ook vervangen door de huiswijn, want ook die kan van een heel goede kwaliteit zijn.
    In enkele restaurants die iets duurder zijn, kan u uw eigen fles wijn meebrengen. Maar dan moet u wel ‘kurkrecht’ betalen. Dat bedraagt maximaal 15 euro. En om de kosten nog wat te drukken kan u sowieso een fles water bestellen. Zo hebt u voortdurend iets bij de hand om te drinken en bestelt u minder snel iets anders.

    4. Vraag een 'doggy-bag'

    Veel mensen durven het niet te vragen, maar als u uw maaltijd niet opkrijgt, mag u de rest gerust meenemen naar huis. Sommige restaurants stellen dat expliciet voor. Ook als u een fles besteld hebt, maar die is nog niet helemaal leeg op het eind van de maaltijd, dan mag u ze dikwijls meenemen naar huis. Dat ook om dronkenschap te vermijden.

    5. Eet met twee aan één schotel

    Als u weinig honger heeft, of als u op voorhand weet dat de kinderen enkel zullen scharrelen, vermijd dan verspilling. U kan gerust één pizza bestellen voor twee of samen een stevige maaltijd delen. De meeste restauranthouders zullen u een tweede bord brengen, met de glimlach. En dat is zeker zo in tijden van crisis waarop men de klant extra wil behagen. Zo kan u perfect een voorgerecht bestellen als hoofdgerecht.

    6. Kies een alternatief restaurant uit

    Deze optie is niet meteen geschikt voor elke gelegenheid. Maar wie op zoek is naar een vrij snelle, en eenvoudige hap, kan ook terecht in winkels als Makro of Ikea. Die beschikken meestal over een restaurant met heel voordelige prijzen. Ook Lunch Garden is daarvoor bekend. In studentensteden kan u steevast terecht in studentenrestaurants, zoals De Brug (in Gent) en Alma (in Leuven).
     
    bron; netto.tijd.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeienconfituur: één pot is niet pluis



    Aardbeienconfituur: één pot is niet pluis


    Met het Franse gezegde in het achterhoofd – ‘la vie est dure sans confiture’ – schotelde Weekend televisiekok Jeroen De Pauw twaalf witte potjes met aardbeienjam voor om de verschillende supermarktmerken blind te proeven. Eén pot was helemaal niet pluis: er zat een plekje schimmel in. Hier leest u het onverbiddelijke oordeel van onze testkok.


    foto;vergetengroenten.be


    Delhaize 365


    gekocht in: Delhaize
    prijs: 0,74 euro
    mening Jeroen: Heel erg zoet met een beetje een artificiële smaak. Je kan wel goed zien dat er aardbeien in zitten. De pot zelf oogt absoluut niet aantrekkelijk, een wit deksel is altijd een afknapper.
    score: 6/10

    Effi

    gekocht in: Delhaize
    prijs: 1,24 euro
    mening Jeroen: Ik vind er geen stukjes aardbei in terug enkel een heel klein beetje pitjes. Is opvallend lichter van kleur, troebel en blinkt heel erg. Niet echt smakelijk, heel zoet en gesuikerd.
    score: 4/10

    Pur Natur

    gekocht in: Colruyt
    prijs: 2,19 euro
    mening Jeroen: Absoluut de beste. Maar niet zuiver aardbeienconfituur, er zitten nog andere rode vruchten in. Heeft een zeer mooie kleur, is heel stevig, je moet er echt mee smeren. De smaak is zoet met een zure toets.
    score: 9/10

    Carrefour Aardbeiengelei

    gekocht in: Carrefour
    prijs: 1,59 euro
    mening Jeroen: Deze confituur ziet bruin, lijkt meer op pruimenconfituur. Smaakt absoluut ook niet naar aardbei en is superzoet. Vreemd, hij is uitgeroepen tot de beste van 2009 door het international taste & quality institute staat op het potje. Dat oogt wel mooi.
    score: 3/10

    Nostalgie Materne

    gekocht in: Delhaize
    prijs: 1,97 euro
    mening Jeroen: Mooi blinkende confituur, ziet er lekker uit en is dat ook. Wel zoet. Hij is lopender dan de andere confituren.
    score: 8,5/10

    Vallée de l’Ourthe

    gekocht in: Colruyt
    prijs: 2,50 euro
    mening Jeroen: Best lekkere confituur met echte stukjes aardbei. Heeft een mooie kleur en is een beetje lopend. Hij is zoet maar niet overdreven. Mooi potje.
    score: 7/10

    Everyday aardbeienconfituur

    gekocht in: Colruyt
    prijs: 0,74 euro
    mening Jeroen: Dit is een heel stevige confituur met echte stukken aardbei. Het zijn zelfs volledige aardbeitjes. Heel zoet, lijken mij eerder bosaardbeien. Je kan zelfs bijten op de stukjes. Redelijk licht van kleur.
    score: 7,5/10

    Tamara

    gekocht in: Aldi
    prijs: 0,74 euro
    mening Jeroen: Heel donker van kleur, zit hier nog iets anders bij van fruit? Neen? Het smaakt wel zo. Hij is heel zoet en smaakt een beetje gekarameliseerd. Je ziet wel echte stukjes aardbei.
    score: 7/10

    Tante Eliane

    gekocht in: Colruyt
    prijs: 1,22 euro
    mening Jeroen: Dit is pure confituur, er zitten geen stukken in. Heel zoet, wel mooi rood en blinkend. Het is een echte confituurpot met een geschreven etiket, dat springt wel in het oog.
    score: 5/10

    Materne

    gekocht in: Carrefour
    prijs: 1,75 euro
    mening Jeroen: Lekker confituur met stukjes aardbei. Is zoet maar heeft een zure toets, zo heb ik het persoonlijk graag. Mooie kleur.
    score: 8/10

    Bonne Maman

    gekocht in: Carrefour
    prijs: 3,09 euro
    mening Jeroen: Heel erg waterachtig zonder stukjes fruit. Hij is heel zoet maar je moet behoorlijk wat op je boterham smeren eer je iets van smaak hebt. Blijkt zwarte bessensap in te zitten, wellicht maakt dat het verschil.
    score: 6/10

    Bio Carrefour

    gekocht in: Carrefour
    prijs: 1,88 euro
    mening Jeroen: Hier zitten hele aardbeien in, is heel donker van kleur en blinkt niet erg. Erg zoet en vast van structuur. Het lijkt wel of hij langer heeft gekookt dan nodig.
    score: 5/10

     Renilde Bleys, foto’s Wim Kempenaer
     bron; hieuwsblad .be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    20-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groenteman



     

    Groenteman
    De aanvoer van groene selder is groot. Prijzen zijn gekelderd tot op een zeer laag niveau. Ideaal voor het bereiden en kruiden van soepen. 

    Andere aanraders deze week
    De aanvoer van prei neemt verder toe. Prijzen blijven aan de lage kant. Geniet van deze lekkere veelzijdige groente in soep, ovenschotels, quiche,...    

    De aanvoer van bloemkolen bleef groot. Prijzen verliepen stabiel. Goedkoop!!
    De aanvoer van tomaten bleef vrij normaal. Prijzen bleven zeer goedkoop. Nog nooit geziene lage tarieven voor de tijd van het jaar.
    Savooikool; zeer goedkoop. Aanvoer van spruiten neemt toe, samen met het verbruik. Alle spruiten werden spotgoedkoop.

    Duur of duurder geworden

    Veldsla
    kent vrij stabiele prijzen. Slasoorten kennen eveneens een stabiele prijs. Allemaal nog zeer goed betaalbaar. De aanvoer van knolselder verliep normaal. Prijzen bleven stabiel en stevig.
     Fruit
    Alle appel en perenvariëteiten zijn spotgoedkoop.


    bron; flandria.vam.be

     


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koken leren we van la mamma

     

    Koken leren we van la mamma


    koken leren we van la mamma


    80,2% van de Belgen zegt goed te kunnen koken. De beste gerechtjes en trucjes leren we van onze eigen moeder. Dat blijkt uit een enquête van keukenproducent Pyrex bij 1.000 Belgen.

    80,2% van de Belgen verklaart goed te kunnen koken. 87,7% van de Belgen meent dat hun moeder een echte ster is in de keuken. We leren het koken dan ook nog steeds van onze ouders, maar steeds meer Belgen kijken ook op naar rolmodellen als Jamie Oliver, Piet Huysentruyt, Paul Bocuse en Yves Mattagne die hun geheimen en recepten delen in tal van kookboeken en tv-programma's. Vooral mannen zijn gevoelig voor de invloeden van deze topchefs. Vrouwen blijven trouw aan de keuken van hun moeder.

    Tradities

    De traditie van het doorgeven van familierecepten leeft nog steeds in Wallonië (51,6%) en in Brussel (44,2%) maar minder in Vlaanderen (32,9%). Bij koppels blijkt het eerder de vrouw die de culinaire geheimen van het gezin bewaart (47,1%) dan de man (35,9%).

    Wie draagt er de short?

    Mannen en vrouwen hebben de neiging om hun bijdrage in de keuken te overschatten. 79,9% van de vrouwen zegt de chef-kok van het huis te zijn, terwijl ook 44,7% van de mannen dat bevestigt. Wanneer mannen toegeven door de week niet te koken zegt de meerderheid dat goed te maken tijdens het weekend. Maar ook daar lijkt de man zichzelf te overschatten, zo kookt slechts 6% ook effectief in het weekend.

    De helft van de Belgen associeert koken met genot (49,2%) en 40% van de bevolking beschouwt koken als een manier om vrienden te ontvangen. Volgens 32% is koken eenvoudig en gemakkelijk en 31% zegt dat het de creativeit stimuleert. Voor 3,2% van de Belgen staat koken gelijk aan paniek. Hoe begaafder de kok, hoe minder het koken als een verplichte en vervelende bezigheid beschouwd wordt.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    19-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hollandse cupcakes

     

    Hollandse cupcakes

     
    Wat te doen als je op citytrip bent in New York en daar verzot raakt op de vrolijke, romige eenpersoons gebakjes? Je gaat ze zelf maken en noemt de Hollandse versie Lily’s Cupcakes.

      Bewoners van Amerikaanse en Engelse steden (inclusief modellen als Heidi Klum en Kate Moss) staan letterlijk in de rij voor de hippe, kleurige gebakjes. Verbaasd dat deze trend nog niet was overgeslagen naar ons land, besloten de vriendinnen zelf de eerste echte Amerikaanse cupcakes in Nederland te lanceren.

      Echter, na zelf een aantal malen cupcakes te hebben gebakken in eigen keuken kwamen ze erachter dat ze een partner moeten zoeken die de productie en logistiek kan uitvoeren. Die partner is de Dudok bakkerij in Numansdorp geworden waar nu naast de befaamde appel- en andere taarten, ook de cupcakes van Lily worden gebakken.

      Lily’s Cupcakes zijn er in 7 verschillende smaken met klinkende namen als 'Death by Chocolate' 'Sparkling vanilla'.

      www.lilyscupcakes.nl

      bron; telegraaf.nl


      Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Walen koken liever dan Brusselaars en Vlamingen



      Walen koken liever dan Brusselaars en Vlamingen



      Walen genieten meer van koken (56,9 procent) dan Brusselaars (52,3 procent) en Vlamingen (42,7 procent). Vlamingen (68,2 procent) en Brusselaars (63,2 procent) geven ook meer dan Walen (56,2 procent) de voorkeur aan snelle, eenvoudige schotels. Dat blijkt uit een enquête bij 1.000 Belgen door Pyrex, producent van keukengerei in glas.
       
      Moeder of kookboek?
      Tachtig procent van de Belgen verklaart goed te kunnen koken. Jonge vrouwen leerden het van hun moeder, jonge mannen eerder uit kookboeken.
       
      De traditie van het doorgeven van familierecepten leeft nog steeds in Wallonië en Brussel, maar minder in Vlaanderen. Bij koppels is het eerder de vrouw die de culinaire geheimen van het gezin bewaart dan de man.
       
      Minder dan ouders
      Iets minder dan de helft zegt minder tijd te spenderen in de keuken dan zijn ouders. Bij mannen loopt dat percentage op tot 51,1 procent, bij vrouwen blijft het beperkt tot 41,6 procent.
       
      Wie draagt de keukenschort?
      Net geen 80 procent van de vrouwen noemt zichzelf de chef-kok van dienst en 44,7 procent van de mannen beweert hetzelfde. (belga/edp)

      bron; hln.be

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
      17-11-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeders koken vaakst spaghetti voor gezin



      Moeders koken vaakst spaghetti voor gezin




      De gemiddelde moeder heeft een basis van 9 gerechten waar ze op terug valt om haar gezin te voeden, zo blijkt uit een rondvraag bij 4.000 Britse gezinnen. Spaghetti komt het vaakst op tafel, gevolgd door rosbief, shepherd/cottage pie, een pasta en een simpel 'vlees met groentjes'. De rest van de top-9 bestaat uit pizza, een stew, frietjes of puree met worst en een Indische curry.

      Kieskeurig en hectisch
      Hectische levens, kieskeurige kinderen en onregelmatige uren zijn de reden voor deze relatief lage variatie aan maaltijden. Moeders zeggen geen inspiratie te hebben voor keukenexperimentjes.

      Hetzelfde op dezelfde dag
      Daarom geeft 90 procent van de moeders toe bijna elke week hetzelfde te maken. Een kwart serveert dezelfde maaltijd zelfs altijd op dezelfde dag. Twee op drie vrouwen voelt zich daar schuldig over.

      Snel klaar vs gezond
      Het eten maken kost de gemiddelde moeder 35 minuten. Snel klaar is het belangrijkste criterium, gevolgd door het plezier en de smaak. Gezondere maaltijden die langer duren om klaar te maken worden aan de kant geschoven.

      Op veilig spelen
      De kieskeurige kinderen maken experimenteren ook al niet gemakkelijk. 8 op tien vrouwen kookt twee of meer gerechten per dag om aan iedereen tegemoet te komen. Een kwart zegt altijd hetzelfde te maken omdat de kinderen niets anders lusten, en vier op tien geeft toe 'op veilig te spelen'.

      Geen geld verspillen
      Eén op drie moeders zegt geen geld en tijd te willen verspillen aan iets waarbij de kinderen toch hun neus gaan optrekken. 44 procent zegt geen tijd te hebben om te experimenteren.

      Kookboeken: enkel voor de show
      Nochtans heeft de gemiddelde moeder acht kookboeken in huis, waarvan ze zo'n vijf recepten heeft geprobeerd. De belangrijkste reden dat ze het opgeven is de dure en moeilijk te vinden ingrediënten en omdat de maaltijden niet worden zoals verwacht. Eén op tien gaf toe in de war te geraken als er geen prentjes in het boek staan.  De kookboeken dienen voor de show, al durft een derde wel een nieuw recept te proberen als er bezoek komt.

      En in België?
      We vermoeden dat de gerechten in België er iets anders uitzien, maar dat ook hier moeders vaak hetzelfde klaarmaken. Spaghetti, macaroni, croque monsieurs, gegratineerd witloof, bloemkool of worteltjes en erwtjes.

      bron; hln.be

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
      13-11-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Uien winterse kost- De Alliumfamilie



      Uien winterse kost  -  De Alliumfamilie

      Per persoon eten we zo’n 6 kilo uien per jaar, maar de grootste hoeveelheid wordt in de wintermaanden gegeten.


         

        Foto: Fotopersburo Dijkstra 

        Maar er kan méér gemaakt worden met deze bekende smaakmaker dan alleen uiensoep of stoofvlees.

        Uiensoep Cappuccino

        Snij, voor 4 personen, 700 gram gele uien in parten. Verhit 2 el. olie in een grote pan en bak de ui, samen met 2 teentjes knoflook, 5 minuten. Schenk 1 liter runderbouillon bij en laat de soep circa 20 minuten koken.

        Maak het “cappuccinoschuim” vlak voor het serveren: breng 1 dl. (volle) melk, 2 el. soep en wat verse peper aan de kook. Klop dit op het vuur, handmatig of met een staafmixer tot schuim.

        Verdeel de warme soep over 4 cappuccinokommen en schep er wat van het schuim bovenop. Garneer met fijngesneden lenteui.


        De Alliumfamilie ;

         De Alliumfamilie is erg breed, overal ter wereld bekend en wordt al eeuwenlang gegeten. Gele, rode en witte uien, sjalotten, bosui, knoflook, bieslook en prei: we zetten ze voor u eens allemaal op een rijtje  .

          De rode ui heeft een dieprode, bijna paarse schil. De smaak is minder scherp dan van de gele ui en door de mooie kleur wordt hij vaak decoratief gebruikt in ondermeer salades.

          De sjalot is een stuk kleiner dan de ui, heeft een roodbruine schil en lichtpaars gekleurde rokken en is tussen alle familieleden toch wel dé smaaksensatie. Verfijnd en aromatisch, pittiger dan de ui, maar niet zo uitgesproken als knoflook. Daardoor leent de sjalot zich uitstekend voor gebruik in tal van gerechten, of het nu gaat om bakken, smoren, frituren of confijten, in sauzen of salades, in soepen of rauw. Niet voor niets wordt in goede restaurants de sjalot ver verkozen boven de ui!

          De bosui (ook wel lente-uitje of stengeluitje genoemd) is een kleine ui met een zachte, prei-achtige smaak, waar het groene loof nog aan zit. Ze danken hun naam aan de manier waarop ze verkocht worden: in bosjes van enkele stuks. Rauw en in ringetjes gesneden past bosui prima in bijvoorbeeld salades of soepen. Vaak worden ze als laatste aan een gerecht toegevoegd opdat de lekkere smaak niet verloren gaat.

          Bieslook en prei behoren ook tot de Alliumfamilie. Bieslook is met zijn lange groene stengels een heel decoratief kruid. De zachte uismaak combineert goed in bijvoorbeeld soep of salades. Prei is een lekker pittige groente die uitstekend past bij de stevige smaken van bijvoorbeeld kaas en spek.

          Knoflook is een bolgewas dat is opgebouwd uit partjes ('teentjes') en heeft de meest doordringende geur en smaak van de hele Allium familie. De teentjes worden fijngehakt, gesneden of geperst verwerkt in tal van gerechten.

          bron; telegraaf.nl


          Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
          11-11-2009
          Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Appel die lang goed blijft



          Appel die lang goed blijft 

          Als het aan de Australiërs ligt zetten we binnenkort nooit meer onze tanden in rottende appels. De overheid heeft een appel laten ontwikkelen die in de koelkast tot vier maanden goed zou kunnen blijven.



             

            Foto: Frank van der Vleuten

            Het onderzoek werd gedaan door wetenschappers van de overheid in Queensland.

            “Het mooie is dat je de appel kan kopen, in een fruitschaal kan leggen en dat hij zijn stevigheid, textuur en knapperigheid twee weken behoudt”

            De onderzoekers zijn naar eigen zeggen twintig jaar bezig geweest met het onderzoek. Het rottingproces kan uiteindelijk vertraagd worden omdat de appel resistent is tegen bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het rotten van fruit.

            bron; telegraaf.nl


            Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoppenbellen, Filet d'Anvers en Spéciale 1900 erkend als streekproduct



            Hoppenbellen, Filet d'Anvers en Spéciale 1900 erkend als streekproduct

            De lijst van Vlaamse traditionele streekproducten is met drie nieuwe namen weer een beetje langer geworden. De 'hoppenbellen uit Poperinge', 'Filet d'Anvers' en het bier 'Spéciale 1900' zijn aan de lijst van streekproducten toegevoegd, In totaal beschikt Vlaanderen nu over negentig erkende streekproducten.

            De hopbellen uit Poperinge
            In Poperinge kennen ze met de hopbellen al een zeer lange hoptraditie. Voor de hommelboeren vormde hop lang een belangrijke inkomensbron, maar de laatste jaren kregen ze het steeds moeilijker. "Het tij lijkt nu wat te keren en lokale brouwers gaan er prat op dat zij Poperingse hop gebruiken. Iets wat we zeker moeten aanmoedigen", aldus VLAM.

            Filet d'Anvers
            Naast de hopbellen krijgt ook Filet d'Anvers een plaats op de lijst. Filet d'Anvers is een stukje gerookt rundvlees. "Het meest typische is dat de spier die men hiervoor gebruikt de spier van het muisstuk is. Het is een zeer mager maar ook vrij taai stuk vlees. Door het vlees te pekelen, te laten rijpen en ten slotte te roken wordt het opgewaardeerd tot een ware delicatesse", stelt VLAM.

            Spéciale 1900
            Tot slot wordt ook het bier Spéciale 1900 aan de lijst met erkende Vlaamse streekproducten toegevoegd. Het bier is een Spéciale Belge gebrouwen door Brouwerij Haacht. "Het bier wordt gebrouwen midden het traditionele gebied en heeft de typische kenmerken: licht gehopt met de nadruk op moutigheid en fruitigheid. De keuze van de giststam is daarbij sterk bepalend voor het karakter van het bier", besluit VLAM.

            (belga/sam)
            bron; demorgen.be

            Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wiener schnitzel mag uit varkensvlees bestaan



            Wiener schnitzel mag uit varkensvlees bestaan



            Een Wiener schnitzel mag ook uit varkensvlees samengesteld zijn als dat ook duidelijk aangegeven is op de verpakking. Dat heeft een rechtbank in het Duitse Arnsberg beslist. De voedselautoriteiten hadden een vleesfabrikant in Rheda-Wiedenbrück een boete gegeven omdat hij de normaal gezien uit kalfsvlees bestaande schnitzel als 'Wiener schnitzel van varken' had verkocht.

            Geen misleiding
            De rechtbank ging echter niet akkoord met de autoriteiten dat de consument misleid werd, en stelde de fabrikant in het gelijk. "De meerderheid van de consumenten verstaat onder 'Wiener schnitzel' niet noodzakelijkerwijs een kalfsschnitzel, maar een gepaneerde schnitzel", zo motiveerde de rechtbank haar beslissing. "Met de toevoeging 'van varken' is het voor iedere consument duidelijk dat er geen kalfsschnitzel aangeboden wordt".

            (dpa/sam)
            bron; demorgen.be

            Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
            08-11-2009
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jules Destrooper: Koekjes



            Jules Destrooper: Koekjes

             

            Koekjes van Jules Destrooper 


            Koekjesfabrikant Jules Destrooper blaast dit jaar 123 kaarsjes uit. De amandelbroodkoekjes van de gelijknamige oprichter, die startte als banketbakker, vielen zo in de smaak dat Destroopere uitgroeide tot een heus familiebedrijf.

            Intussen staat achterkleinzoon Peter Destrooper aan het roer. Als een van de enigen kent hij de recepten, die door de jaren heen onveranderd gebleven zijn. Om die geheim te houden, gebeurt het maken van het deeg volledig automatisch. De 160 werknemers kennen hooguit de nummers waarmee de recepten worden aangeduid.

            Elke dag rollen er bij Destroopere 3 miljoen koekjes van de band. Een kwart daarvan is voor de Belgische markt. De rest wordt verdeeld over 75 landen, van Canada tot Zuid-Afrika. Heel wat koekjes van Destroopere zijn inmiddels uitgeroepen tot streekproduct van de Westhoek.

             FotoMarco Mertens 
            bron; destandaard.be
             


            Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
            07-11-2009
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cécémel



            Cécémel
             

                                                     Cécémel 

            Is het u opgevallen dat alle producten waar we in onze kindertijd verknocht aan waren geel of rood zijn ? Akkoord, niet allemaal. De koe van Milka is paars, maar laten we deze uitzondering even achterwege. Het is toch opvallend, niet ? Als we de zwarte beertjes en muizen (degene die het laatst worden opgegeten en dus het langst in de verpakking blijven) meetellen, kunnen we de Belgische vlag vormen.
            Voorbeelden van rode producten zijn : mignonettes, chocolade met nootjes, de speculaas van LU, aardbeien, grenadine, aardbeienconfituur van Materne.
            De gele producten zijn onder andere : Kwatta,, Napoleonsnoepjes, Maya de bij, Marsupilami en uiteraard Cécémel.
            Cécémel is de 'enige echte', dat staat op de fles. De fles bestond lang voor het tretrapak en andere drankverpakkingen. Ze is trouwens veel leuker om te schudden, omdat men ziet hoe de melk en de chocolade zich vermengen.
            Wat mij altijd heeft gefascineerd, is de druivensuiker. Ik heb altijd gedacht dat het gezond was zoals het druivensap voor de zieken dat men bij de apotheker kocht.
            Er bestaat nu ook Cécémel Light, maar dat valt me tegen. Volgens mij is Cécémel de sportdrank bij uitstek, de man met het skateboard is het beste bewijs. Hoe kan een light-drankje voldoende kracht geven ? Net genoeg tot aan de bushalte ! En dan nog !

            bron; skynet.be

            Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocoladefeest van start in Amsterdam



            Chocoladefeest van start in Amsterdam

            Amsterdam staat in het teken van chocolade.


            Amsterdam staat in het teken van chocolade.


            Voor de tweede keer gaat in Amsterdam zaterdag het festival Choca van start. Twee weken lang staan circa zeventig restaurants en organisaties in de hoofdstad in het teken van chocolade.

            Minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking opent het festival door in de Amsterdamse haven een lading duurzaam geproduceerde cacao uit Ivoorkust binnen te loodsen. Volgens de organisatie heeft Amsterdam de grootste cacaohaven ter wereld.

            Tot 22 november stellen verscheidene restaurants een speciaal chocolademenu samen. Liefhebbers kunnen bij chocolaterieën in de hoofdstad chocola en bonbons leren maken. Ook zijn er wandel– en fietstochten waarbij deelnemers iets leren over de geschiedenis van cacao in Amsterdam.

            In Amstelveen vindt het bekende festival Salon du Chocolat plaats. Dat werd al eerder gehouden in Parijs, Tokio en New York. Onder meer presenteren chocoladeproducenten hier hun eigen producten.

            De Amsterdamse haven is een van de hoofdsponsors van het evenement. Met het festival wil de haven haar vooraanstaande rol in de wereldwijde cacaoindustrie benadrukken. Jaarlijks komt er ongeveer 600 miljoen kilo cacaobonen binnen, vooral uit Ivoorkust en Ghana. Deze bonen worden in de Zaanstreek verwerkt tot halffabrikaten voor de chocoladeindustrie in Europa en de Verenigde Staten.

            bron; refdag.nl


            Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 12 appels geproefd: voor de dorst en voor zoveel meer



            12 appels geproefd: voor de dorst en voor zoveel meer

            Kok Jeroen De Pauw vergelijkt en geeft lekkere tips

            Appeltjes voor de dorst, appeltjes voor de smaak, voor moes of voor een slaatje met geitenkaas. Voor elk soort gerecht is er wel een appel op de markt. Jeroen De Pauw stapte naar de supermarkt, kocht en proefde de populairste appelrassen, en gaf zijn lekkerste tips prijs.

            Granny Smith: voor sorbet

            Omschrijving: ‘Als ik een Granny Smith zie, denk ik meteen aan een heel cleane witte kamer met felgroene, frisse accenten. Een zeer harde appel met een al even harde schil. De smaak is zo zuur dat het bijna een groente is. Persoonlijk ben ik er niet echt een liefhebber van.’
            Tip van Jeroen: ‘Goed te gebruiken om sorbet van te maken.’

            Elstar: voor moes

            Omschrijving: ‘Een appel zoals je ziet op kindertekeningen. Hij ziet er ideaal uit. De smaak is heel zoet maar het vruchtvlees is een beetje zanderig. Geen krokante appel met andere woorden.’
            Tip van Jeroen: ‘Is geschikt als eetappel of om te verwerken in gerechten. Zal snel tot moes verkoken.’

            Cox: voor fruitpap

            Omschrijving: ‘Een klein herfstappeltje met een kort steeltje. Is zacht van structuur. Hij ruikt ontzettend lekker, zo’n appel in de fruitschaal vult de hele kamer met een heerlijke geur. Redelijk zoet van smaak.’
            Tip van Jeroen: ‘Goed om te verwerken in de keuken en zeer geschikt in verse fruitpap.’

            Royal Gala: voor kinderen

            Omschrijving: ‘De verpakking vermeldt ‘eetappel voor kinderen’. Wellicht omdat het een kleine appeltje is dat er mooi uitziet. De schil voelt zeer zacht aan, maar is tegelijk hard om in te bijten. Heel erg zoet van smaak.’
            Tip van Jeroen: ‘Behalve om in de brooddoos van de kinderen te stoppen, is deze zich, omdat hij zo klein is, ook zeer geschikt om te vullen met veenbessen in de oven.’

            Jonagored: voor tussendoor

            Omschrijving: ‘Mooie blozende appel. Eentje waar je stevig de tanden in kan zetten, kraakt lekker als je er in bijt. Is zoet met voldoende zure smaak. Stevig vruchtvlees. Aan het klokhuis kan je bij elke appel zien of hij bevroren is geweest. Als het klokhuis snel bruin wordt, betekent dat dat de appel een beetje te lang in de vriezer heeft gelegen.’
            Tip van Jeroen: ‘De perfecte eetappel, maar ook heel geschikt om te verwerken in een slaatje.’

            Cox Orange: om te bakken

            Omschrijving: ‘Veel zuurder dan de klassieke Cox met een lange steel. Voor mij persoonlijk veel lekkerder. Maar het is natuurlijk wat je graag hebt. Is helemaal niet melig van structuur.’
            Tip van Jeroen: ‘Ideaal om te bakken in de pan. Bak eerst wat spek, doe daar de appels over en bak even aan, en doe er dan flink wat bruine suiker over die je laat karameliseren. Heerlijk.’

            Braeburn: voor appelsap

            Omschrijving: ‘Appel met een zware ecologische voetafdruk, hij komt helemaal overgevlogen uit Nieuw-Zeeland. Tenminste de soort die ik in de supermarkt vond. Een heel sappige en zoete appel, absoluut niet melig.’
            Tip van Jeroen: ‘Geschikt om appelgelei van te maken. Dankzij het vele sap ook goed voor in de centrifuge om een lekker, vers appelsap te maken.’

            Pink Lady: voor bloedworst

            Omschrijving: ‘De Pink Lady valt in de supermarkt meteen op door de hartvormige roze sticker. De kleur van de appel gaat van pastelroze naar rood gecombineerd met groen. Het is een sappige appel, niet overdreven zoet.’
            Tip van Jeroen: ‘Lekker bij bloedworst. Fruit een ui aan en voeg de appelblokjes toe. Bak al roerend zo’n vijf minuten, voeg de plakjes bloedworst toe en breng op smaak.’

            Belgica: voor in currysaus

            Omschrijving: ‘Zelden een appel vastgehad die zo lekker ruikt. Het is alsof je een heel frisse was ruikt, ik meen zelfs een streepje passievrucht waar te nemen. Heeft een zeer mooie kleur maar een redelijk vettige schil. De smaak is heel speciaal, ik proef er een beetje zoethout in. Niet hard van structuur, dus niet echt een bewaarappel.’
            Tip van Jeroen: ‘Behalve als eetappel kan je deze ook goed verwerken in currysaus.’

            Boskoop

            Omschrijving: ‘De stoofappel bij uitstek. De schil is mooi blozend. Als je er in bijt, proef je meteen de echte appelmoessmaak. Hij bevat het juiste zuurgehalte voor een lekkere compote.’
            Tip van Jeroen: ‘Appelmoes kan je snel en eenvoudig maken in de microgolfoven. Je schilt de appel, snijdt hem in stukken, voegt een beetje suiker toe en zet hem zes minuten in de microgolfoven. Omroeren en klaar.’

            Jonagold: voor in slaatjes

            Omschrijving: ‘Zeer mooie, blozende appel. De moeder van de Jonagored. Een echte zoete eetappel met veel tannines.’
            Tip van Jeroen: ‘Heerlijk bij een slaatje met geitenkaas en honingdressing.’

            Golden: voor in rode kool

            Omschrijving: ‘Een eetappel - in de zin dat er veel eten aan is. Veel vruchtvlees en een klassieke groene appel met spikkeltjes. Je moet hem wel meteen opeten als je hem koopt, want hij is niet geschikt om te bewaren. Voor mij iets te zanderig van structuur.’
            Tip van Jeroen: ‘Zeer goed te gebruiken in rodekool.’

             Reinilde Bleys,
            bron; nieuwsblad.be




            Foto's Joke



            Foto's Joke


            Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
            04-11-2009
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaten bij je broodje geeft je vol gevoel



            Tomaten bij je broodje geeft je vol gevoel



            Slechts enkele sneetjes tomaat bij je broodje kan je al een verzadigd (of 'vol') gevoel geven. Tomaten zouden immers stoffen bevatten die de hongerhormonen aanpassen. Minder hongergevoel vermindert ook de kans op snoepen tussendoor, een van de grootste valkuilen voor wie gewicht probeert te verliezen.

            Verrijkt brood
            Dat bleek uit Brits onderzoek naar het verrijken van wit brood. Een kleine groep vrouwen met een normaal gewicht en tussen 18 en 35 jaar, kreeg wit brood met roomkaas aangeboden. De vrouwen kregen zowel wit brood als brood verrijkt met wortel en brood verrijkt met tomaten te eten in een willekeurige volgorde. Daarna werd het hongergevoel gemeten

            De wetenschappers dachten dat het wortelbroodje het meest verzadiging zou geven, door de vezels in de wortel. Maar het bleek dat de vrouwen na de tomatenbroodjes het meest verzadigd waren.

            Statistische significantie
            "Het was maar een kleine studie, maar de resultaten waren wel statistisch significant," legt onderzoekster Julie Lovegrove van de universiteit van Reading uit. "Spijtig genoeg weten we nog niet wat dé stof in de tomaten is die voor dit effect zorgt."

            Gezonde effecten
            De 'kleurstof' lycopene zou aan de basis kunnen liggen. Deze stof zou ook al kanker bevechten en de vruchtbaarheid verbeteren.

            Het is niet de eerste keer dat tomaten gezonde kwaliteiten wordt toegedicht. Zo zou de rode vrucht ook de gezondheid van het hart verbeteren, de cholesterol verlagen, zonnebrand helpen genezen en de huid een gezondere look geven.

            Bovendien zitten tomaten vol vitamine C, wat helpt bij de genezing van wondjes en het lichaam helpt ijzer op te nemen. Al bij al véél redenen om regelmatig tomaten te eten dus!

            (edp) bron; hln.be 

            Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
            03-11-2009
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootste gehaktbal



            Grootste gehaktbal



             
              Een Amerikaans restaurant heeft de allergrootste gehaktbal ter wereld gebakken.

              De mega-bal is aan een goed doel geschonken.

              bron; telegraaf.nl


              Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
              01-11-2009
              Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemkool, goedkoop voor de tijd van het jaar




              Bloemkool, goedkoop voor de tijd van het jaar




              Het aanbod van bloemkolen is op enkele dagen tijd verdubbeld. Prijzen zijn meer dan gehalveerd! Maak iets lekkers met bloemkool en probeer onderstaand recept uit!

                
              De aanvoer van tomaten verliep de laatste week op een zeer hoog niveau. Prijzen bleven zeer goedkoop. Nog nooit geziene lage tarieven voor de tijd van het jaar.
               
                
              Alle appels- en perenvariëteiten zijn goedkoop.   


              Op hete kolen of een winter met kool van bij ons!

               De variatie  kolen die menig herfst- en wintermenu zullen sieren. Kolen zijn een grandioze voedingsbron, maar arm aan calorieën! Nochtans niet duur, in ons land overal verkrijgbaar, gevarieerd in kleur- en smaakpalet, te bereiden in veel texturen… en vooral supersupersupergezond.

              bron; flandria.vlam.be

              Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
              Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tips om keukenrampen nog te redden




              Tips om keukenrampen nog te redden



              Je bent aan het zweten in de keuken, je gasten arriveren binnen een kwartier en je moet nog tal van gerechten bereiden. Net op dat moment kap je per ongeluk het volledige zoutvat in je soep of merk je dat je de wijn bent vergeten koud te zetten. We geven je lessen eerste hulp bij keukenrampen.
               
              Te veel zout
              Per ongeluk te veel zout toevoegen aan een gerecht is één van de dingen die je nog kan goedmaken. De beste manier is door een ander ingrediënt toe te voegen. Je zal dan wel meer eten maken dan nodig is, maar je kan de overschot de volgende dag nog opeten. Bij een stoofpotje kun je nog een gepelde aardappel toevoegen. Leg deze gedurende 15 minuten in de kokende schotel om die vervolgens te verwijderen. De aardappel absorbeert het overtollige zout en maakt je gerecht weer eetbaar.

              Verbrand voedsel
              Bij een pan die te lang op het vuur stond, zal het aanbaksel aan de bodem plakken. Verwijder de pot van het vuur zonder te roeren of te schrapen. Neem een nieuwe pot of pan en giet hierin driekwart van je gerecht en laat de aangebrande resten in de andere pan. Dit redt het meeste van je gerecht.

              Hoe een verbrande pan redden?

              Om aanbaksel uit een pan te verwijderen, kook hierin wat water met een beetje zuiveringszout gedurende een kwartier. Laat het dan een achteraf afkoelen. Hierdoor zou alles moeten verdwenen zijn.

              Klonters in saus
              Een zeef is de beste manier om klonters uit een saus te krijgen.

              Uitgedroogd brood

              Een stuk oud, uitgedroogd (stok)brood  hebt, kun je terug lekker maken door het in een vochtige doek te wikkelen gedurende 20 minuten. Verwijder deze en plaats het brood gedurende twee à drie minuten in de oven. Dit geeft de weer de textuur versgebakken brood.

              Warme fles witte wijn
              Als je een warme fles witte wijn snel koud moet krijgen, doe je dit best met een ijsemmer, met daarin een beetje koud water en een handvol grof zout. Binnen de tien minuten zou je fles op temperatuur moeten zijn.

              (ep) bron; hln.be

              Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
              30-10-2009
              Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo maak je de perfecte kaasschotel



              Zo maak je de perfecte kaasschotel


              zo maak je de perfecte kaasschotel


              Niets zo heerlijk, verrassend en toch authentiek als een kaasschotel. Maar hoe stel je nu de perfecte kaasschotel samen?

              Een kaasschotel moet een mix van alle soorten kazen bevatten. De kaasfamilie bestaat uit 5 delen. De geiten- en schapenkazen. De harde en halfharde kazen met de cheddar als bekendste. De witschimmels met de brie en camembert, de blauwaders met de roquefort en gorgonzola en de roodbacteriekazen met de reblochon.

              Begin bij een kaassschotel steeds met de lichtste, meest romige kaas en serveer er een witte, frisse en fruitige wijn bij. Ga daarna over tot de middelharde kazen en sluit af met de sterkst smakende kazen. Bij de hardere kazen hoort een vollere wijn, terwijl de blauwaders en roodbacteriekazen weer erg goed samen gaan met een zoete wijn.

              Serveer bij je kazen steeds genoeg brood, verse noten en gedroogd fruit. Ook een frisse salade kan voor een lekkere toets zorgen. Zorg er voor dat je kazen steeds op kamertemperatuur zijn, dan zijn hun smaken namelijk op hun best.

              bron; gva.be


              Categorie:WEETJES OVER VOEDING,


              >

              Blog tegen de regels? Meld het ons!
              Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!