Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
14-06-2011
Minder maar betere nieuwe aardappelen
Minder maar betere nieuwe aardappelen
Er zijn dit jaar een pak minder nieuwe aardappelen van Belgische bodem, maar ze smaken wel stukken beter.
Door de droogte ligt het aantal primeur-aardappelen zo'n 30% lager dan het vorige jaar. Maar dat zal niet te merken zijn aan de prijs, zo betaal je per kilo ongeveer een euro. Dat de prijs niet stijgt heeft voornamelijk met de internationale markt te maken. Daar zijn wel genoeg aardappelen voorhanden, waardoor de Belgische prijs de hoogte niet kan inschieten.
Voordeel van de droogte is wel dat de smaak van de aardappelen verbeterd is. Zo is er meer calcium en magnesium aanwezig in de knollen, waardoor de smaakintensiteit verhoogd is.
Beeld: Photonews bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:aardappel,
13-06-2011
Snoep jezelf een weg naar een frisse lichaamsgeur
Snoep jezelf een weg naar een frisse lichaamsgeur
Een nieuw voordeel van snoepen ontdekt! Het geeft je een frisse lichaamsgeur. Toch als je welbepaalde snoepjes opknabbelt.
Deo Perfume Candy heet de nieuwste creatie van enkele Japanse geniën. In de snoep zit een chemische stof uit essentiële oliën waardoor het snoepje hetzelfde effect krijgt als look: als je er genoeg van eet, wordt de geur door je poriën afgestaan. Volgens de onderzoekers zouden de snoepjes je naar rozen doen geuren. De snoepjes zijn spijtig genoeg enkel in Bulgarije, Hongarije en Tsjechië verkrijgbaar.
Beeld: Photonews bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:snoep,
28-05-2011
Mayonaise de luxe
Mayonaise de luxe
Na de 'geherinterpreteerde' ketchup van vorig jaar lanceert Oliviers & Co nu een smaakvolle variant op mayonaise.
Oliviers & Co, de referentie op gebied van uitzonderlijke olijfoliën, heeft haar gamma uitgebreid met een nieuwe variant op mayonaise. Het verrassende recept is een creatie van Renato Piccolotto. De Italiaanse chef van het prestigieuze hotel Cipriani in Venetië nam de uitdaging aan om mayonaise te 'herinterpreteren' en van het doordeweeks product een smaakvol genotmiddel op basis van kwaliteitsvolle ingrediënten te maken.
Het resultaat is indrukwekkend. De nieuwe mayonaise met zijn citroenfrisse touch en lichte, romige textuur komt qua smaak niet in de buurt van het industriële aanbod in de groothandel. Ideaal op een broodje tonijn, bij gegrild vlees, verfijnde vis of een restje koude kip.
Vorig jaar lanceerde Oliviers & Co een verfijnde versie van ketchup op basis van tomaat, balsamico, piment d'Espelette en olijfolie. Ook al een voltreffer.
Verkoopprijs: 8,30 (potje van 180g)
David Bitoune bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:Mayonaise,
26-05-2011
Umami in pastavorm
Umami in pastavorm
Het bestaan van de smaak umami werd begin vorige eeuw al door Japanners aangetoond, maar is pas recentelijk door westerse wetenschappers onder de loep genomen. Simpel gezegd slaat umami op alle smaken die een mmmm-reactie uitlokken. Wetenschappelijk uitgelegd is het de hartige smaak van natuurlijke glutamaten en natrium-5-ribonucleotiden, die volop aanwezig zijn in voedingsmiddelen als vlees, vis, groenten en zuivel.
Tot nog toe werden wereldwijd slechts de vier smaken zoet, zuur, bitter en zout erkend, maar toonaangevende wetenschappers, onder wie dr. John Emsley van de Royal Society of Chemistry, hebben nu een umamireceptor aangetroffen op de tong, meer bepaald tussen de zoetreceptoren voorin.
GB/Carrefour presenteert een tube Umami Paste, die werd ontwikkeld door Laura Santtini. De in Groot-Brittannië gevestigde culinaire auteur en gastropreneur bracht de meest umamirijke producten uit de Italiaanse keuken (tomaten, parmezaan en eekhoorntjesbrood) samen in een pasta die makkelijk aan een gerecht kan toegevoegd worden. (3,99 euro).
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:umami ,
25-05-2011
Marcolini start met luxe-ijsjes
Marcolini start met luxe-ijsjes
De Belgische meester-chocolatier Pierre Marcolini lanceert een aanbod luxe-ijsjes onder de naam Ice Dream. Een cornetto zal vijf euro kosten, meldt Brusselnieuws.be.
Het gaat om een reeks cornetto's met smaken als gezouten karamel, pistache en frambozen. Het hoorntje is langs de binnenkant bekleed met Marcolini's bekende chocolade.
'Ik bedacht dat het een tof idee zou zijn om de cornetto opnieuw uit te vinden, maar dan met luxe-ingrediënten. Zo hebben de mensen ook altijd een topdessert klaarstaan', legt Marcolini aan radiostation FM Brussel uit.
De naam Ice Dream verwijst naar de 'nostalgie naar onze kinderjaren'. 'Naar de tijd waar we het ijs en de chocolade van onze vingers moesten likken, omdat de zon ons ijsje deed smelten', zegt Marcolini.
bron; nieuwsblad.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:Ice Dream, cornetto, ijs, Marcolini,
Zo zacht als graskaas
Zo zacht als graskaas
De milde en romige graskaas van Noord-Hollandse Gouda, herkenbaar aan het Rode Zegel, ligt nu in de winkel.
In april is het feest voor de koe. Want na een lange winterperiode van hooi en ingekuild gras, wordt het rund opnieuw de wei ingestuurd waar het zich volledig kan uitleven in de buitenlucht en storten op het eerste verse gras. Dat laatste heeft impact op de kwaliteit van de koemelk en de eerste kazen die er mee geproduceerd worden. Het sappige lentegras dat een geringe vezelige structuur heeft, zorgt voor zachter melkvet. De jonge kaas gaat milder en romiger smaken, én krijgt een gelere tint. In de volksmond heeft men het over gras- of meikaas. Later op het jaar, als de koeien het verse gras weer gewend zijn, wordt de jonge kaas meer uitgesprokener en steviger.
De eerste graskaas van Noord-Hollandse Gouda, herkenbaar aan het Rode Zegel, ligt nu in de winkel.
D.B. bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:kaas, gras kaas,
De aardbei is met zijn vrolijke kleur, frisse smaak en onweerstaanbaar parfum het lievelingsfruit van jong en oud. Zelfs voor wie op de lijn let, zijn ze geen verboden vruchten. Want dit fruit is zo arm aan calorieën dat het eten meer energie vraagt dan de vruchten opleveren.
Om optimaal te zijn, moeten de sappige rode vruchten een uitgebalanceerde combinatie vertonen van kleur, smaak, parfum en textuur. Door de zon gerijpte aardbeien uit de koude, Vlaamse grond hebben deze karakteristieken en hebben niets gemeen met de flauw smakende en sponzig aanvoelende ingevoerde aardbeien die al vroeger op de markt verschijnen.
Aardbeien laten zich gewillig combineren met vanille-ijs en opgeklopte room, waaraan lekkerbekken een scheutje cream sherry toevoegen zodat de room een karamelsmaakje krijgt. Je kan aardbeien mixen tot coulis en opdienen met een mengeling van plattekaas, tot sneeuw opgeklopt eiwit en poedersuiker. In champagne gemacereerde aardbeien vormen een zomerse punch.
Van aardbeien maakt men ook een koude nagerechtsoep, geparfumeerd met munt. Warm kan je aardbeien opdienen als onderdeel van een verrukkelijke soufflé.
bron; knackweekend.rnews
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:Aardbeien,
21-05-2011
De delicate smaak van lamsvlees
De delicate smaak van lamsvlees
Een lam mag je culinair gezien niet met een schaap vergelijken, net zo min als je kalfsvlees en rundvlees met elkaar mag verwarren. Een lam is lam tot de leeftijd van een jaar. Daarna is het schaap en is het vlees veranderd van wit en zacht naar bleekroze en vervolgens naar rood en is de smaak uitgesproken en minder aantrekkelijk.
De leeftijd van het dier komt via het vet goed tot uiting : het laagje vet bij jonge lammeren smelt op de tong en heeft een delicate smaak, vooral wanneer het op een vakkundige manier is gebakken. Het vet van een volwassen schaap is bijna penetrant van smaak en stevig van textuur.
Lammeren worden in het voorjaar geboren en horen daardoor bij de lente en vooral bij Pasen. Er zijn in de wereld heel wat landen die op grote schaal lamsvlees produceren, zoals Australië en Nieuw-Zeeland. Daardoor is het mogelijk om ook buiten de Belgische lente vers lamsvlees te degusteren. De rassen verschillen en de voeding verschilt. Beide hebben invloed op de kwaliteit en het karakter van het vlees.
Beroemd is het Nederlandse lam van het eiland Texel en het Franse lam van Pauillac en Sisteron. Ook uit Wales komt lamsvlees van hoogstaande kwaliteit.
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:lamsvlees,
08-05-2011
Noem scharreleieren liever schuureieren
"Noem scharreleieren liever schuureieren"
De naam 'scharrelei' moet zo snel mogelijk worden veranderd in 'schuurei'. De naam is misleidend want scharrelkippen komen nooit buiten. Dat vraagt de Nederlandse Partij voor de Dieren.
Veel mensen denken bij het woord scharrelei aan een kip die in de wei heeft kunnen scharrelen, terwijl dat eigenlijk alleen het geval is bij vrije uitloop- en biologische eieren, aldus de Nederlandse partij. Volgens de Partij voor de Dieren heet het scharrelei in de meeste andere Europese landen bodemei of schuurei.
PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme gaat daarom volgende week voorstellen dat in Nederland het vrije uitloop ei voortaan scharrelei wordt genoemd. Volgens Thieme wordt het snavelkappen bij scharrelkippen nog steeds toegepast en hebben kippen nauwelijks meer dan een A4'tje ruimte.
(belga/adb) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:eieren,
07-05-2011
Varkensvlees zoals dat vroeger smaakte
"Varkensvlees zoals dat vroeger smaakte"
Herinnert u zich de kotelet nog die uw grootmoeder u iedere woensdag na schooltijd voorschotelde? Dat malse vlees, die krokante, dichtgeschroeide korst, die verbluffende, watertandende smaak? Zoiets heeft u de laatste tijd wellicht niet meer gegeten? Tenzij u het nieuwste varkensvlees al geproefd heeft.
Wat eten varkens? Rijstpap, olijfolie, gestoomde aardappeltjes, zelfgekweekte maïs, wei (het overblijfsel van kaas) en graanspoeling. Toch als je de varkens van Kristof en Angelique Verschelde uit Vosselare hun eetbak inkijkt. Zij produceren al enkele jaren het varkensvlees 'Elkerlijc'. Voor een kilootje betaal je zo'n 12 euro, iets duurder dan de normale verkoopprijs. Maar chefkoks zijn er gek van.
"Het vlees smaakt weer zoals vroeger. Dat is uiteindelijk toch de bedoeling van iedere kok", vertelt wereldkampioen barbecue en kok Peter De Clercq tegen een krant van Corelio. Hoe het vlees aan zijn unieke, authentieke smaak komt? "Door de heerlijke rijstpap, al heeft de olijfolie ook een aandeel in de smaaksensatie", besluiten de kwekers.
Het varkensvlees van Elkerlijc is te koop bij de betere slager en de supermarkten Spar en Alvo.
Beeld: Photonews
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:varkensvlees ,Elkerlijc,
06-05-2011
Een goed begin van de zondag
Een goed begin van de zondag
We zijn gek op ontbijt op bed. Zondag is er weer een goede reden voor verwennerij in de ochtend want dan is het Moederdag.
Foto: Flickr.com Marktristan
Een ontbijtje op bed hoort gewoon bij deze dag. Als mama nog even uitslaapt zijn papa en de kinderen al druk in de weer met het ontbijt. Hoe we dit ontbijt het liefst zien? Uitgebreid!
Het liefst hebben we een ontbijt met alles erop en eraan. Een potje yoghurt met cruesli en vers fruit. Croissantjes met kaas of warme luxe broodjes met jam. Of wat dacht je van een versgebakken bagel met kruidenkaas en zalm. Een toastje met aardbeien doet het ook altijd goed. Daarnaast willen we graag een warm eitje om lekker uit te lepelen. We drinken er een kopje thee bij en het populaire grote glas verse jus d'orange.
Dit alles geserveerd op een mooi dienblad. Natuurlijk afgewerkt met een zelfgemaakt cadeautje en onze lievelingsbloem. En o ja, het liefst na tienen.
De kleur van het eigeel is afhankelijk van de voeding van de kip, en is om precies te zijn gelinkt aan het gehalte aan carotine (dat rijk is aan pigmenten). Wordt er tarwe gevoerd, dan wordt de dooier lichtgeel. Wordt er maïs gevoerd, dan krijgt de dooier een donkere kleur. Dat kippen die buitenlopen donkerdere dooiers maken door de zon, is larie en apekool.
Intrigerend is de schaal. Die is op een vernuftige wijze opgemaakt. De eierschaal sluit het ei naar buiten toe af. De schaal is doorlatend en bevat ongeveer 10.000 poriën. Die zorgen bij het broed voor luchtuitwisseling tussen inhoud en buitenwereld. Daarnaast verdringt de schaal het binnendringen van rottingsbacteriën en schimmelsporen.
De opperhuid van het ei, de eihuid, ligt vlak onder de schil en beschermt het ei tegen infecties. Wordt die bijvoorbeeld bij het schoonmaken verstoord, dan kunnen kiemen het ei binnendringen. Koop dus nooit eieren waarvan de schaal gebroken is.
Deze prinselijke theebuiltjes bewijzen nogmaals dat Groot-Brittannië helemaal in de ban is van het nakende huwelijk van William en Kate op 29 april.
De theezakjes werden ontworpen in Hamburg, Duitsland.
bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:Thee,theebuiltjes,
21-04-2011
Honderden picknickers aan Veggietafel in Mechelen
Honderden picknickers aan Veggietafel in Mechelen
Op de Mechelse Grote Markt hebben naar schatting 900 mensen deelgenomen aan de "Langste Veggietafel". Strikt gezien ging het niet om een recordpoging, maar wilden organisatoren Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) en Mechelen Klimaatstad zo veel mogelijk Mechelaars op een gezellige manier laten kennismaken met de noden en deugden van het vegetarisme.
De bezoekers was gevraagd indien mogelijk een eigen vegetarische picknick mee te brengen, om die dan samen te verorberen aan een 150 meter lange tafel pal op de Mechelse Grote Markt. "Als vrijwilligersorganisatie kunnen wij het niet aan om voor zo vele honderden mensen zelf een maaltijd te voorzien, maar het was vandaag vooral de bedoeling dat mensen zelf zouden nadenken over wat vegetarisme inhoudt en er zelf wat energie in zouden stoppen", verklaarde Liesbet De Keersmaecker van Mechelen Klimaatstad.
Allergisch Daarnaast verkochten verschillende organisaties producten zoals soep, vegan cupcakes, vegetarische hondenbrokken en zelfs lichtjes omstreden hennepburgers. Informatiestandjes legden geïnteresseerden uit hoe je een vegetarische barbecue kan houden, maar ook wat je moet doen als je kind allergisch is aan bepaalde vegetarische of veganistische producten. "Donderdag Veggiedag" De "Langste Veggietafel" werd voor de derde keer gehouden, eerder in april en september 2010, naar aanleiding van het initiatief "Donderdag Veggiedag" dat vzw EVA donderdag over heel Vlaanderen organiseerde.
(belga/sg) Bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:Langste Veggietafel,Vegetarisch,
12-04-2011
Oorlog tussen aspergedorpen
Oorlog tussen aspergedorpen
Kinrooi mag vanaf morgen officieel de titel van aspergegemeente dragen, maar Puurs voelt zich in zijn eer geraakt
Puurs is van oudsher de bakermat van de Vlaamse asperge. Bijna elke inwoners met een tuin heeft wel een bedje of twee staan, tot en met de burgemeester toe. Kalfort, een deelgemeente van Puurs, heeft een aspergefestival en er is zelfs een Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse asperge. En toch mag Hubert Brouns, burgemeester van Kinrooi, morgen het officiële gemeentebord van 'Kinrooi, aspergegemeente' inhuldigen.
De titel wordt verleend door de Boerenbond. Geen enkele gemeente in Vlaanderen levert namelijk meer asperges voor de markt dan de Limburgse. In Puurs wijten ze deze smet op hun aspergeblazoen aan het gemeentebestuur, dat zijn streekproduct verwaarloosd heeft, zegt Ludo Daelemans van het Grafelijk Genootschap in Het Laatste Nieuws. De jaarlijkse eerste aspergesteek, in het bijzijn van de gouverneur, vindt nu nog maar om de twee jaar plaats en niet langer jaarlijks.
Bovendien is er een aspergetaks, die boeren heeft doen overschakelen op prei en bloemkool, gewassen die het hele jaar door groeien. Volgens de Boerenbond is het vooral de bedoeling om de Belgische asperge in de kijker te zetten, ongeacht de gemeente waar ze wordt geteeld. (ivdb/Picture : photo news
Seizoensgroenten en lokaal eten worden massaal gepromoot in allerlei campagnes om onze CO2-uitstoot te verminderen, maar weet iedereen wel welke groenten in welk seizoen gegeten worden? Veel van onze kinderen weten dat niet om de simpele reden dat je tegenwoordig alle soorten groenten en fruit het hele jaar door in de supermarkt kan kopen.
Boontjes springen namelijk niet vanzelf op je bord: de boer kweekt ze, plukt ze, ze worden vervoerd, ingepakt en ten slotte in de supermarkt verkocht. Er wordt dus heel wat energie verbruikt voor je boontjes de kookpan ingaan. Wanneer die producten dan nog eens van de andere kant van de wereld moeten komen en in speciale serres gekweekt worden, vereisen ze nog meer energie én meststoffen. Dat is een punt. Wie lokaal koopt, steunt echter ook de lokale economie en kiest bovendien op die manier voor groenten en fruit die niet met chemische middelen bewerkt zijn. Dat is een tweede voordeel. Ten slotte zijn seizoensgroenten ook verser, hebben meer smaak en meer voedingswaarde.
De herkomst van fruit en groenten staat vaak vermeld, ofwel op het informatiebordje in het rek van de winkel ofwel op het etiket van de voorverpakte producten. Dit is echter niet verplicht. Fruit en groenten van biologische teelt dragen wel een label of ze liggen in een apart rek (de bio-afdeling). Dit biedt wel een garantie dat het gaat om een milieuvriendelijke manier van telen, maar betekent niet noodzakelijk dat de producten uit eigen streek komen.
In de lente krijgen we de eerste zonnestralen die het fruit kleur geven en ervoor zorgen dat de groenten uitkomen. Deze eerste groenten en fruit van de lente bevatten de meeste vitamines en voedingsstoffen. Ze zijn ook malser en hebben meer smaak. Dit is het moment om de neerslachtige gevoelens van de winter weg te eten.
Fruit: Peer, appel (maart), walnoot, hazelnoot*
Groenten: Asperge, rode biet* (maart), wortel* (maart), knolselder* (maart), kervel, paddenstoel, witloof (maart), savooikool, boerenkool (maart), spruitjes (maart), waterkers (maart), spinazie, sojascheutjes, veldsla (maart), raap* (maart), ui* (maart), pastinaak, oesterzwam, prei, aardappel*, zwarte radijs* (maart), rode radijs, rabarber, koolraap* (maart), salade, witte en zwarte schorseneren (maart), aardpeer (maart). *dit zijn groenten en fruit die ook buiten het seizoen kunnen worden gegeten, omdat ze kunnen worden bewaard
De zomer staat bol van de heerlijke verse groenten en fruit, boordevol vitaminen en vooral minder duur, omdat dit hét seizoen is om ze te oogsten! Hoe verser de producten en hoe meer seizoensgebonden, hoe groter ook de kans dat ze veel vitamines, mineralen, vezels en dergelijke bevatten. Daarenboven zijn ze ook rijk aan water, perfect dus als verfrissing tijdens een warme zomer.
Het aanbod aan groenten is vooral in september en oktober bijzonder groot, omdat er nog heel wat groenten en fruit van het naseizoen te vinden zijn. Daarna is het de beurt aan de gedroogde vruchten en de vergeten groenten, zoals de pastinaak of de aardpeer en de groenten die later in bloei staan.
De winter is het seizoen bij uitstek waarin het lichaam nood aan weerstand heeft, want de ziektekiemen steken overal de kop op. Fruit en groenten zijn een bron van vitaminen en voedingsstoffen en dus ideaal om bepaalde ziektes te voorkomen. Vooral in kool vind je heel wat vitamine C, vitamine E en provitamine A, belangrijke antioxidanten die ons immuunsysteem beschermen. Kool is ook rijk aan kalium en vezels, met andere woorden de ideale partner voor een gezonde en evenwichtige voeding.
Fruit : Kweepeer, peer, appel, tamme kastanje, walnoot, hazelnoot.
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:Groenten,fruit,
06-04-2011
Belg eet hele dag Hollandse kaas
Belg eet hele dag Hollandse kaas
Kaas in plakjes of blokjes, s morgens of s avonds, het maakt niet uit. Vier op de tien Belgen lusten op elk moment van de dag Hollandse kaas. Maar liefst driekwart heeft altijd kaas in de koelkast... Een en ander blijkt uit het Hollandse kaas-onderzoek (uitgevoerd door iVox in maart 2011, bij een representatief staal van de Belgische bevolking) van Oudendijk. Naar aanleiding van de Dag van de Kaas, op 6 april, polste het merk bij 500 Belgen naar hun vaste kaasgewoontes.
Jonge Hollandse kaas = favoriet Nederlanders kaasboeren? De Belgen ook! Ruim zes op de tien Belgen eten dagelijks of wekelijks Hollandse kaas. Vooral jonge kaas scoort goed: de favoriet van de helft van de Belgen (49%). Hoe ouder het publiek, hoe groter de liefde voor langer gerijpte kazen met een krachtigere smaak, zoals belegen of oude kaas. Een ander leeftijdsgebonden verschil: 50-plussers eten Hollandse kaas het liefst s avonds, terwijl twintigers voor s middags kiezen. Maar voor 40% van de Belgen is echt elk moment van de dag goed voor een stukje Hollandse kaas. Klassieke plakjes vs. trendy blokjes In plakjes of in blokjes, zo eten we negen van de tien keren onze kaas. Een enkele keer verwerken we Hollandse kaas in gerechten (4%) of consumeren we m gesmolten of geraspt. Leuk detail: de oudere generatie (+50) zweert bij plakjes op de boterham (82%), terwijl de jongere garde (-29) Hollandse kaas ook opvallend graag in blokjes eet (32%). Belg valt voor volle smaak Hollandse kaas Kaas en bier? Dat zijn vooral twee handen op een mannenbuik. De helft van de mannen (48%) vindt dat een blokje Hollandse kaas het best past bij een bier van hoge gisting. Eén op de drie vrouwen (36%) daarentegen eet kaas het liefst puur, zonder drank erbij. Ook qua smaakmaker, nemen we genoegen met de volle smaak van kaas. 53% van de Belgen vindt dat Hollandse kaas op zich voldoende smaak heeft. Wie toch een extraatje wilt, kiest voor het klassieke selderijzout (26%) of een beetje mosterd (17%). Hollandse kaas klopt ham in de koelkast Driekwart van de Belgen heeft altijd Hollandse kaas in de koelkast, op de voet gevolgd door ham. Enig voorkeurverschil wel tussen Vlamingen en Walen: acht op de tien Vlamingen hebben altijd kaas in huis, acht op de tien Walen altijd ham. De favoriete top 3 van de Belgen voor een plakje Hollandse kaas: een baguette (26%), grijs brood (19%) en volkoren brood (16%).
Bron; skynet.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:Kaas,
02-04-2011
Gekheid met een stokje
Gekheid met een stokje en handige ideetjes met Satéstokjes
Superproper
Gebruik satéprikkers om de kleine randjes en hoekjes proper te maken waar je met een vod, een spons of een zeem niet bij kan. Zeker voor aangekoekt vuil bieden ze een goede oplossing. Draai wat keukenpapier rond de punt en je kan aan de slag.
Handig gehakt
Gehakt is dikwijls in de aanbieding. Maar wat doe je met 1,5 kg? Invriezen wat je niet nodig hebt, inderdaad. Om ervoor te zorgen dat je niet het hele pak moet ontdooien de volgende keer, kan je met een satéstokje horizontale en verticale lijnen in het gehakt duwen en blokjes maken. Heb je gehakt nodig? Dan breek je gewoon net zo veel blokjes af als je nodig hebt. Makkelijk, toch?
Figuurtjes
We vinden die toffe figuurtjes in het schuim op onze koffie allemaal geweldig als we ergens op een terrasje zitten. Maar je kan het thuis ook als je jezelf wil verwennen! Stoom wat melk, schep die op je koffie en marmer het schuim door er met een satéstokje figuurtjes in te trekken.
Bron; yunomi.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:satestokjes,gehakt,koffie,
24-03-2011
Waarom zijn de bananen krom?
Waarom zijn de bananen krom?
Is er een vraag die vaker gesteld wordt? Helaas kennen slechts weinig mensen het antwoord.
Door de zwaartekracht gaat de bloemtros, waaruit zich later de bananentros vormt, naar beneden hangen. In de tros zitten alle bananen vast met hun steel.
Wanneer de bananen nog klein zijn, zijn ze recht. Maar onder het gewicht van de bananen gaat de tros naar beneden hangen. De vruchten willen echter steeds naar boven blijven groeien (dit noemt men negatieve geotropie).
Er zijn diverse kleinere bananensoorten (waarvan de trossteel niet doorbuigt onder het gewicht van de vruchten) die zo van nature recht blijven.
Het is dus niet genetisch bepaald dat bananen krom zijn en heeft ook niets met het 'groeien naar het licht' (positieve fototropie) te maken.
bron; plusmagazine.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:bananen,
17-03-2011
Welke groenten eet je in maart?
Welke groenten eet je in maart?
ls je een centje wilt uitsparen, eet je best zoveel mogelijk seizoensgebonden groenten en fruit. De toppers van de maand maart voor jullie op een rijtje.
In maart zijn de aardperen, alfalfa, aubergine, bloemkool, champignons, groene selder, hopscheuten, ijsbergsla, knolselder, knoflook, kropsla, oesterzwammen, pastinaak, pompoen, postelein, prei, raap, radijs, rammenas, rode biet, rode ui, rodekool, rucola, savooikool, schorseneren, shiitake, spinazie, spruiten, sjalot, tuinkers, veldsla, waterkers, witloof, wittekool en wortelen erg goed van smaak.
Van fruit eet je best ananas, avocado, citroen, kiwi, mandarijn, peer, rabarber, appel, banaan, framboos, lychee, mango, passievrucht, pompelmoes en sinaasappel.
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:groenten,fruit,