Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
25-05-2011
Marcolini start met luxe-ijsjes
Marcolini start met luxe-ijsjes
De Belgische meester-chocolatier Pierre Marcolini lanceert een aanbod luxe-ijsjes onder de naam Ice Dream. Een cornetto zal vijf euro kosten, meldt Brusselnieuws.be.
Het gaat om een reeks cornetto's met smaken als gezouten karamel, pistache en frambozen. Het hoorntje is langs de binnenkant bekleed met Marcolini's bekende chocolade.
'Ik bedacht dat het een tof idee zou zijn om de cornetto opnieuw uit te vinden, maar dan met luxe-ingrediënten. Zo hebben de mensen ook altijd een topdessert klaarstaan', legt Marcolini aan radiostation FM Brussel uit.
De naam Ice Dream verwijst naar de 'nostalgie naar onze kinderjaren'. 'Naar de tijd waar we het ijs en de chocolade van onze vingers moesten likken, omdat de zon ons ijsje deed smelten', zegt Marcolini.
bron; nieuwsblad.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:Ice Dream, cornetto, ijs, Marcolini,
Witte soep met grijze garnalen
Witte soep met grijze garnalen
voor 4 personen - 4 kropjes witloof, 1 flesje (25 cl) witbier, 750 ml gevogeltebouillon - 250 gr ongepelde grijze garnalen, 100 ml volle room (40%) - 1 ui, 1 klontje boter, peper, zout en muskaatnoot
Wim Daneels
bereiding
* Snij de ui en het witloof fijn, stoof aan in een kookpot. * Bevochtig met het witbier en de gevogeltebouillon. * Kook gaar, voeg de room toe en kook op. * Mix de soep en steek ze eventueel door een puntzeef. * Kruid met peper, zout en nootmuskaat. * Pel de garnalen en werk er mee af.
Witte chocoladecake met sauternes en bloedsinaasappelsiroop
Witte chocoladecake met sauternes en bloedsinaasappelsiroop
Voor 6-8 personen 250 g zachte boter, 350 g suiker, 4 eieren, 1,75 dl karnemelk 4 el sauternes, 175 g bloem, 125 g zelfrijzende bloem 250 g witte chocolade, 2 el blauw maanzaad zure room, om te serveren
Voor de siroop: 1 bloedsinaasappel, 150 g suiker 1,25 dl gezeefd bloedsinaasappelsap, 2 el sauternes
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de boter en suiker in een keukenrobot tot een bleek, romig mengsel. Voeg de eieren één voor één toe, roer goed na elke toevoeging. Spatel er de volgende 6 ingrediënten door in de aangegeven volgorde. Schep in een beboterde en met bakpapier beklede bakvorm en bak 1 uur in de oven.
Maak intussen de siroop: haal de schil van de sinaasappel met een dunschiller en snij in fijne julienne. Doe de suiker en het sap in een pan en breng langzaam aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost, voeg de sinaasappeljulienne toe en konfijt de schilletjes. Haal de pan van het vuur en roer er de sauternes door.
Snij de cake in porties en overgiet met de siroop en schilletjes. Serveer met zure room en eventueel een glas sauternes.
De milde en romige graskaas van Noord-Hollandse Gouda, herkenbaar aan het Rode Zegel, ligt nu in de winkel.
In april is het feest voor de koe. Want na een lange winterperiode van hooi en ingekuild gras, wordt het rund opnieuw de wei ingestuurd waar het zich volledig kan uitleven in de buitenlucht en storten op het eerste verse gras. Dat laatste heeft impact op de kwaliteit van de koemelk en de eerste kazen die er mee geproduceerd worden. Het sappige lentegras dat een geringe vezelige structuur heeft, zorgt voor zachter melkvet. De jonge kaas gaat milder en romiger smaken, én krijgt een gelere tint. In de volksmond heeft men het over gras- of meikaas. Later op het jaar, als de koeien het verse gras weer gewend zijn, wordt de jonge kaas meer uitgesprokener en steviger.
De eerste graskaas van Noord-Hollandse Gouda, herkenbaar aan het Rode Zegel, ligt nu in de winkel.
D.B. bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:kaas, gras kaas,
Smoothie met kiwi's green en gold framboos en sinaas
Smoothie met kiwi's green, gold, framboos en sinaas
voor 2 personen
2 grote green en 2 gold kiwis
½ kopje (125 ml) sinaasappelsap
¾ kopje frambozen
Bereiding
Schil de kiwis en snij ze in plakjes.
Mix de plakjes in de keukenmachine of blender, samen met 1 à 2 eetlepels sinaasappelsap, tot een gladde massa ontstaat.
Zorg ervoor dat de kiwizaadjes intact blijven.
Schenk de puree in 1 of 2 longdrinkglazen.
Giet de mix daarna in een schone keukenmachine of blender, meng er 3 à 4 eetlepels sinaasappelsap door en pureer opnieuw tot er een gladde massa ontstaat.
Giet het mengsel langs de bolle kant van een lepel voorzichtig bovenop de groene puree.Pureer de frambozen met 2 eetlepels sinaasappelsap tot een gladde massa en giet de puree langs de bolle kant van een lepel bovenop de kiwipuree.
Zacht kalfsvlees gaat uitstekend samen met het minerale van spinazie en het pittige van mosterd.
voor 4 personen: - 200 gr kalfsfilet per persoon, 250 ml gevogeltebouillon - 100 ml room, 3 eetlepels graanmosterd, 1 kg verse spinazieblaadjes - 6 aardappelen, klontje koude boter, peper, zout en muskaatnoot
Wim Daneels
bereiden: * Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water. * Verwerk tot een gladde puree, meng samen met de boter en kruid met zout en muskaatnoot. * Laat de gevogeltebouillon samen met de room inkoken tot gewenste sausdikte, werk op met de mosterd. Kruid met peper en zout. * Was de spinazie, stoof ze aan in boter en kruid met peper, zout en muskaatnoot. * Bak de kalfsfilet. * Maak een torentje van de aardappelpuree, schik de spinazie bovenop en daarop de kalfsfilet. Werk af met de saus rondom.
Voor 4 personen: 1 zalmforel voor 4 personen, 250 g dungesneden gerookt spek zonder zwoerd 2 el mosterd, 1/2 citroen, 2 dl room, peper 400 g vastkokende aardappelen, 250 g zeekraal
Bereidingswijze
Spoel de zalmforel, laat de kop eraan maar verwijder de ogen. Bedek de bodem van een braadslee met sneetjes gerookt spek. Smeer de forel aan beide zijden met mosterd in. Leg de vis in de braadslee en besprenkel met citroensap. Omwikkel de forel met het gerookt spek en kruid met peper. Dek de braadslee af en zet ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.
Overgiet de vis met room en laat nog 5 tot 10 minuten onafgedekt verder garen in de oven. Blancheer de zeekraal ca 3min. Dien de forel op in zijn spekpak, met gekookte aardappelen en knapperige zeekraal. Giet de saus over de vis.
De inspiratiebron voor dit gerecht is het Beersel brood met platte kaas en radijs, maar vervang het brood door zilte vis.
voor 4 personen: - 400 gr zalmfilet, 500 gr grof zout, 1 citroen, 100 gr kristalsuiker - 250 gr verse (platte) kaas, 1 bussel radijsjes - 4 stuks pijpajuin (of lente ui), peper en zout
Wim Daneels Bereiding: * Bedek de zalmfilet met grof zout, sap van een citroen en de suiker. Laat een nacht trekken. * Spoel de zalmfilet onder koud water en dep droog. * Snij de zalm in blokjes van 2 op 2 cm. * Kruid de verse kaas met peper en zout. * Was de radijsjes en blancheer de helft in licht gezouten water. * Halveer de geblancheerde radijsjes. * Snijd de rest van de radijsjes in dunne plakjes. * Snij de pijpajuin of lente ui in kleine stukjes.
Leg de zalm op een bord, schik de verse kaas er naast, werk af met de radijs en de pijpajuin.
Kwinten De Paepe (33) is de chef van restaurant Trente in Leuven. Hij staat bekend voor het evenwicht van de smaken en een perfecte presentatie. De restaurantgids GaultMillau gaf hem de titel van 'Jonge Vlaamse topchef 2011'.
Dankzij foodspotting is een goede maaltijd nooit meer veraf.
Er is een nieuwe trend in culi- en reisland: foodspotting. Wat het precies inhoudt en of het eigenlijk werkt, lees je hier!
Foodspotting
Foodspotting is een handige website die reizigers - en locals! - helpt op hun zoektocht naar een deftige maaltijd buitenshuis. Het concept is simpel: vind je een gerecht lekker, neem er dan een fotootje van, post het op de website en vermeld de locatie waar je dit pareltje hebt gevonden.
Om een restaurant te zoeken op een bepaalde locatie, typ je simpelweg in het zoekveld de naam van de zaak of van een gerecht. Onmiddellijk verschijnt een Google Map met alle opties plus onderaan een lijst met beeld wat er op deze plek al op de borden is gepasseerd. Er bestaat trouwens al een iPhone app en een Android-versie voor op de gsm. Handiger wordt het niet.
Aan tafel!
Voorlopig is foodspotting vooral een trend in de VS, maar het duurt waarschijnlijk niet lang meer voor ook wij voor de bijl gaan! Als test probeerde Yunomi een aantal steden uit in België en Nederland, met wisselend resultaat. Antwerpen zorgt voor vijf pagina's resultaat, Brussel haalt slechts vijf vermeldingen en Gent is goed voor drie pagina's hits. Onze noorderburen doen het een stuk beter: Amsterdam telt 39 pagina's aanbevelingen; Rotterdam klokt af op zes pagina's lekkers. Ben je benieuwd welk resultaat foodspotting bij jou in de buurt oplevert? Probeer het zelf!
Veel mensen op dieet doen onbewust al hun harde werk teniet door bij hun maaltijd hun favoriete drank te nemen. Uit een recente enquête blijkt namelijk dat twee op de drie Britten geen idee heeft hoeveel calorieën er in hun favoriete drankje zitten, hoewel velen proberen af te vallen.
Drie vierde van de 2.000 Britse ondervraagde volwassenen wilde de komende maand afvallen. De helft van hen lette hierbij niet op wat ze drinken, aldus de organisatie Drinkaware die het onderzoek liet uitvoeren. Slechts een op de tien is van plan bij te houden hoeveel alcohol ze drinken. Alcohol bevat bijna evenveel calorieën als puur vet, maar de meeste beseffen niet hoeveel hun favoriete drankje bevat. Koffiekoek Minder dan een derde beseft niet dat er in een glas van 175 ml wijn 134 calorieën zitten, dat is bijna de helft van wat een cheeseburger bevat. Een glas bier met vier procent alcohol staat gelijk aan een koffiekoek. Een glas champagne is goed voor 95 calorieën, dat is evenveel als een stukje taart. Geen besef Recent onderzoek bracht drinken in verband met obesitas aan de buik, wat bijdraagt tot een verhoogde kans op hartziekten en diabetes. Chris Sorek van Drinkaware: "Veel mensen op dieet beseffen niet dat enkele drankjes hen dik kunnen maken. Hoewel ze gezonde keuzes in levensstijl kunnen maken, weten ze niet dat ze door hun glas wijn evenveel calorieën binnenkrijgen als door een stuk kaastaart te eten."
Het eten van zuivelproducten verhoogt je risico op je hartaanval niet. Dat blijkt uit recent onderzoek.
Voedingsexperts volgden 3.630 mannen uit Costa Rica. Daaruit blijkt dat de zuivelopname bij mensen die een hartaanval kregen niet anders was dan bij mensen die dit niet meemaakten. Er bestaat geen verband tussen de consumptie en het risico op een hartaanval, zelfs bij degenen die meer dan 593 gram per dag opnamen. De onderzoekers geloven niet dat de verzadigde vetten in zuivelproducten onschuldig zijn, maar andere bestanddelen als calcium, vitamine D en kalium kunnen beschermen tegen hartziekten bij degenen die hier het meeste van aten.
Eerdere studies hadden er namelijk voor gezorgd dat verzadigd vet tot een hartaanval kan leiden. Onderzoekster Stella Aslibekyan: "Voedingsmiddelen als melk en kaas zijn erg complex."
(ep) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:boter, kaas,
De aardbei is met zijn vrolijke kleur, frisse smaak en onweerstaanbaar parfum het lievelingsfruit van jong en oud. Zelfs voor wie op de lijn let, zijn ze geen verboden vruchten. Want dit fruit is zo arm aan calorieën dat het eten meer energie vraagt dan de vruchten opleveren.
Om optimaal te zijn, moeten de sappige rode vruchten een uitgebalanceerde combinatie vertonen van kleur, smaak, parfum en textuur. Door de zon gerijpte aardbeien uit de koude, Vlaamse grond hebben deze karakteristieken en hebben niets gemeen met de flauw smakende en sponzig aanvoelende ingevoerde aardbeien die al vroeger op de markt verschijnen.
Aardbeien laten zich gewillig combineren met vanille-ijs en opgeklopte room, waaraan lekkerbekken een scheutje cream sherry toevoegen zodat de room een karamelsmaakje krijgt. Je kan aardbeien mixen tot coulis en opdienen met een mengeling van plattekaas, tot sneeuw opgeklopt eiwit en poedersuiker. In champagne gemacereerde aardbeien vormen een zomerse punch.
Van aardbeien maakt men ook een koude nagerechtsoep, geparfumeerd met munt. Warm kan je aardbeien opdienen als onderdeel van een verrukkelijke soufflé.
bron; knackweekend.rnews
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:Aardbeien,
Soep van aardbeien
Soep van aardbeien
voor 4 personen
500 g aardbeien, 4 dl lichte suikersiroop, 1 glas witte wijn een scheut eau de vie van aardbeien 4 takjes munt, 4 bolletjes vanille-ijs
Bereidingswijze
Mix de helft van de aardbeien met de suikersiroop, de witte wijn en de eau de vie.
Dien koud op met enkele halve aardbeien, een bolletje vanille-ijs en munt.
Tip: De eerste en beste manier om aardbeien te eten, is recht van de plant. Er moet niets aan worden toegevoegd : pluk de aardbei, veeg er het zand af en steek de sappige rode vrucht in één keer in uw mond.
1 kg nek, schouder of borst van lam, versneden in grove stukken 150 g boter, 300 g ui, 300 g aardappelen Tijm, Laurier, Peterselie, 2 teentjes knoflook
Bereidingswijze
Bak het vlees aan beide kanten in boter. Dek af met versneden ui en een laag geschilde en in plakken gesneden aardappelen. Sluit af met tijm, laurier, peterselie en geplette knoflook en bevochtig met water tot de hoogte van de ui. Kruid met peper en zout en sluit de pan goed af.
Laat het vlees anderhalf uur stoven op zacht vuur.
Dien op met fijn geknipte peterselie en een variatie aan primeurgroenten (jonge wortelen, sluimerwten).
Tip: Water kan vervangen worden door een groenten/vlees boillon.
Een lam mag je culinair gezien niet met een schaap vergelijken, net zo min als je kalfsvlees en rundvlees met elkaar mag verwarren. Een lam is lam tot de leeftijd van een jaar. Daarna is het schaap en is het vlees veranderd van wit en zacht naar bleekroze en vervolgens naar rood en is de smaak uitgesproken en minder aantrekkelijk.
De leeftijd van het dier komt via het vet goed tot uiting : het laagje vet bij jonge lammeren smelt op de tong en heeft een delicate smaak, vooral wanneer het op een vakkundige manier is gebakken. Het vet van een volwassen schaap is bijna penetrant van smaak en stevig van textuur.
Lammeren worden in het voorjaar geboren en horen daardoor bij de lente en vooral bij Pasen. Er zijn in de wereld heel wat landen die op grote schaal lamsvlees produceren, zoals Australië en Nieuw-Zeeland. Daardoor is het mogelijk om ook buiten de Belgische lente vers lamsvlees te degusteren. De rassen verschillen en de voeding verschilt. Beide hebben invloed op de kwaliteit en het karakter van het vlees.
Beroemd is het Nederlandse lam van het eiland Texel en het Franse lam van Pauillac en Sisteron. Ook uit Wales komt lamsvlees van hoogstaande kwaliteit.
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:lamsvlees,
Havermoutpap is terug
Havermoutpap is terug
Het waren Amerikaanse boeren - quakers - die in 1850 de kwaliteiten van havermoutpap als ontbijtgraan ontdekten. De vlokken werden de jongste decennia verdrongen door de samengestelde mueslis, maar zijn nu weer terug.
Nooit eerder werden er wereldwijd meer havermoutvlokken verkocht als nu. In het Verenigd Koninkrijk verdubbelde de verkoop van havermout in één jaar tijd. Ook in België stijgt de verkoop. Studies wijzen uit dat havermout een positief effect heeft op het cholesterolgehalte. Bovendien geeft haver zijn energie maar langzaam vrij.
Quaker is marktleider en lanceert nieuwe, individuele zakjes voor mensen die snel en gezond willen ontbijten. De hoeveelheid melk hoef je niet meer af te meten. Quaker voegt met Quaker Oats Express twee smaken toe: Quaker Oats Express Cassonade en Quaker Oats Express Multifruit. Beide varianten kan je zowel koud als warm eten. Prijs: 2,69 euro.
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:havermoutpap, havermout,
Gevulde champignons met koriander
Gevulde champignons met koriander
De delicate smaak van haver past uitstekend bij de stevige aroma's van de mediterrane keuken
voor 4 personen;
8 grote Parijse champignons om te vullen, 3 rode paprika's 5 uien, 1 eetlepel korianderpoeder, 80 g Quaker Oats havermout 10 cl room, 2 eetlepels olijfolie, peper en zout
Bereiding< 25-35 min.
Schil de paprika's, verwijder de zaadjes en snijd ze in blokjes. Hak de voet van de champignons fijn.
Schil de uien en hak ze fijn.
Verwarm de oven voor op stand 5 (150°C). Fruit de groenten in een pan met olie. Voeg zout en peper toe en laat 5 minuten sudderen op een zacht vuurtje.
Voeg de koriander, de Quaker Oats havermout en de room toe.
Plaats de champignons op een groot bord en verdeel de vulling over de champignons.
Laat 25 minuten bakken in de oven.
Tip; Proef deze gevulde champignons en serveer met een gemengde groene salade besprenkeld met olijfolie en citroen.
Ik ben gek op kippenlevers. Maar omdat ik niet precies weet hoe dat het zit met de hoeveelheid medicijnen en antibiotica die zich met name in levers ophopen, eet ik het hooguit tweemaal per jaar.Vandaag dus.
voor 4 personen:
500 gr kippenlevers, 1 kleine ui, gesnipperd, 3 tenen knoflook, geperst
300 boschampignons, in schijfjes, 400 gr courgette, in blokjes
1 groene chilipeper, zonder pitjes, ragfijn, ½ citroen, uitgeperst
200 gr tomatenstukjes uit blik, versgemalen peper.
Foto: Frank van der Vleuten
Bereidingswijze:
Bak de levers, heel rustig, anders knallen ze, in wat boter samen met de gesnipperde ui en uitgeperste knoflook. Schep ze uit de pan als ze bruin zijn en bak in het achtergebleven vet de champignons en de courgette. Nu de groene chilipeper erbij. Even hoog zetten tot je de peper ruikt. Nu mogen de levers er weer bij, even doorwarmen en dan de tomatenpulp er overheen. Scheppen, het citroensap er door, zout en peper, beetje oregano en op het einde wat blaadjes basilicum. Eten, en genieten geen zorgen maken, want dit smaakt meer.
Tip; als je minder vet wil gebruiken, het vet van de levers weggooien en olijfolie of magarine/becel nemen. Lekker met grof brood.