Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
21-05-2011
De delicate smaak van lamsvlees
De delicate smaak van lamsvlees
Een lam mag je culinair gezien niet met een schaap vergelijken, net zo min als je kalfsvlees en rundvlees met elkaar mag verwarren. Een lam is lam tot de leeftijd van een jaar. Daarna is het schaap en is het vlees veranderd van wit en zacht naar bleekroze en vervolgens naar rood en is de smaak uitgesproken en minder aantrekkelijk.
De leeftijd van het dier komt via het vet goed tot uiting : het laagje vet bij jonge lammeren smelt op de tong en heeft een delicate smaak, vooral wanneer het op een vakkundige manier is gebakken. Het vet van een volwassen schaap is bijna penetrant van smaak en stevig van textuur.
Lammeren worden in het voorjaar geboren en horen daardoor bij de lente en vooral bij Pasen. Er zijn in de wereld heel wat landen die op grote schaal lamsvlees produceren, zoals Australië en Nieuw-Zeeland. Daardoor is het mogelijk om ook buiten de Belgische lente vers lamsvlees te degusteren. De rassen verschillen en de voeding verschilt. Beide hebben invloed op de kwaliteit en het karakter van het vlees.
Beroemd is het Nederlandse lam van het eiland Texel en het Franse lam van Pauillac en Sisteron. Ook uit Wales komt lamsvlees van hoogstaande kwaliteit.
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:lamsvlees,
Havermoutpap is terug
Havermoutpap is terug
Het waren Amerikaanse boeren - quakers - die in 1850 de kwaliteiten van havermoutpap als ontbijtgraan ontdekten. De vlokken werden de jongste decennia verdrongen door de samengestelde mueslis, maar zijn nu weer terug.
Nooit eerder werden er wereldwijd meer havermoutvlokken verkocht als nu. In het Verenigd Koninkrijk verdubbelde de verkoop van havermout in één jaar tijd. Ook in België stijgt de verkoop. Studies wijzen uit dat havermout een positief effect heeft op het cholesterolgehalte. Bovendien geeft haver zijn energie maar langzaam vrij.
Quaker is marktleider en lanceert nieuwe, individuele zakjes voor mensen die snel en gezond willen ontbijten. De hoeveelheid melk hoef je niet meer af te meten. Quaker voegt met Quaker Oats Express twee smaken toe: Quaker Oats Express Cassonade en Quaker Oats Express Multifruit. Beide varianten kan je zowel koud als warm eten. Prijs: 2,69 euro.
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:havermoutpap, havermout,
Gevulde champignons met koriander
Gevulde champignons met koriander
De delicate smaak van haver past uitstekend bij de stevige aroma's van de mediterrane keuken
voor 4 personen;
8 grote Parijse champignons om te vullen, 3 rode paprika's 5 uien, 1 eetlepel korianderpoeder, 80 g Quaker Oats havermout 10 cl room, 2 eetlepels olijfolie, peper en zout
Bereiding< 25-35 min.
Schil de paprika's, verwijder de zaadjes en snijd ze in blokjes. Hak de voet van de champignons fijn.
Schil de uien en hak ze fijn.
Verwarm de oven voor op stand 5 (150°C). Fruit de groenten in een pan met olie. Voeg zout en peper toe en laat 5 minuten sudderen op een zacht vuurtje.
Voeg de koriander, de Quaker Oats havermout en de room toe.
Plaats de champignons op een groot bord en verdeel de vulling over de champignons.
Laat 25 minuten bakken in de oven.
Tip; Proef deze gevulde champignons en serveer met een gemengde groene salade besprenkeld met olijfolie en citroen.
Ik ben gek op kippenlevers. Maar omdat ik niet precies weet hoe dat het zit met de hoeveelheid medicijnen en antibiotica die zich met name in levers ophopen, eet ik het hooguit tweemaal per jaar.Vandaag dus.
voor 4 personen:
500 gr kippenlevers, 1 kleine ui, gesnipperd, 3 tenen knoflook, geperst
300 boschampignons, in schijfjes, 400 gr courgette, in blokjes
1 groene chilipeper, zonder pitjes, ragfijn, ½ citroen, uitgeperst
200 gr tomatenstukjes uit blik, versgemalen peper.
Foto: Frank van der Vleuten
Bereidingswijze:
Bak de levers, heel rustig, anders knallen ze, in wat boter samen met de gesnipperde ui en uitgeperste knoflook. Schep ze uit de pan als ze bruin zijn en bak in het achtergebleven vet de champignons en de courgette. Nu de groene chilipeper erbij. Even hoog zetten tot je de peper ruikt. Nu mogen de levers er weer bij, even doorwarmen en dan de tomatenpulp er overheen. Scheppen, het citroensap er door, zout en peper, beetje oregano en op het einde wat blaadjes basilicum. Eten, en genieten geen zorgen maken, want dit smaakt meer.
Tip; als je minder vet wil gebruiken, het vet van de levers weggooien en olijfolie of magarine/becel nemen. Lekker met grof brood.
4 kippenpoten, zout, gemalen verse peper, 6 citroenen, het sap
0.5 dl olijfolie classico, 1 el Aceto Balsamico de Modena
1 teentje look, 1 el gedroogde oregano
0.5 bosje fijngehakte peterselie, 1 el kappertjes
Bereiding< 60min.
Verwarm de oven voor op 240ºC of op de grillstand. Halveer de kippenpoten (in 4 drumsticks en 4 billetjes) en bestrooi ze met zout en peper. Meng in een kom het citroensap met de olie, balsamico azijn, uitgeperste knoflook en oregano.
Leg de stukken kip met de velkant naar beneden op een ingevette bakplaat en rooster de kip ca. 15 minuten. Draai de kipdelen om en rooster ze nogmaals 15 minuten totdat het vel lekker krokant is.
Meng de kipdelen met het citroenmengsel. Haal ze uit het mengsel en leg de kip met de velkant naar boven, terug op de bakplaat in de oven en houd ze warm op 160ºC.
Kook intussen het citroenmengsel tot de helft in en voeg de peterselie en de kappertjes toe. Leg de kipstukken op een serveerschaal en schenk de citroensaus erover.
Een gepensioneerde Amerikaanse gevangenisbewaker heeft dinsdag zijn 25 duizendste Big Mac gegeten. Precies 39 jaar eerder at hij de eerste, waarna hij verknocht raakte aan de hamburger van McDonald's. De prestaties van Dan Gorske (57) werden drie jaar en tweeduizend hamburgers geleden reeds onderkend door Guinness World Records.
"Ik ben van plan Big Macs te eten tot mijn laatste snik", zei Gorske, die doorgaans twee hamburgers per dag eet. Tweemaal per week rijdt hij langs McDonald's om een voorraadje voor enkele dagen in te slaan. Thuis vriest hij ze in en warmt ze op wanneer hij trek heeft.
Gorske verwierf bekendheid in de documentaire Super size me, waarin de uitwerking van fastfood op het menselijk lichaam tegen het licht wordt gehouden. De man lijkt in niets op het stereotiepe beeld van een fastfood-verslaafde. Hij is dun en wandelt om in conditie te blijven. Een medisch onderzoek wees onlangs uit dat hij in goede gezondheid verkeert en een laag cholesterolgehalte heeft.
Tara Gidus, diëtist in Florida, zegt het dieet van Gorske niet aan te raden. Een Big Mac bevat zo'n 540 kilocalorieën, bijna een kwart van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voor een volwassen man. Hoewel de hamburger granen en proteïnen bevat, voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft, bevat de burger ook veel vet en zout. Gidus zegt zich echter 'minder zorgen te maken over het slechte spul in een Big Mac dan over het goede spul dat hij mist', zoals fruit en groente.
Dat weerhoudt Gorske er niet van iedere dag hetzelfde maal tot zich te nemen. "Ik geniet echt van elke Big Mac", zei hij.
bron; nieuws.nl
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Big Mac,
Komkommer met haring en rode ui
Komkommer met haring en rode ui
voor 10 stuks; 2 zoute haringen in smalle reepjes , 1 kleine komkommer met schil in stukken van 3 cm, 1 rode ui - fijngesnipperd, 2 eetlepels peterselie - fijngehakt; vers of diepvries.
Bereiding<20 min.
Halveer de komkommerstukken in de lengte en hol ze uit met een spits lepeltje. Bestrooi ze met zout en zet ze omgekeerd weg. Meng de ui met peterselie. Dep de komkommer droog met keukenpapier. Leg de reepjes haring erop en verdeel het uimengsel erover. Fris op dienen.
1 bosje peterselie, enkele zwarte olijven, 4 preistengels
300 g erwtjes, 3 eetlepels boter, 8 kleine stukken zeeduivel
Bereiding< 30 minuten
Hak de peterselie fijn. En snij ook de olijven in stukjes. Verwijder de donkergroene bladeren van de prei en snij het overgebleven gedeelte fijn. Spoel grondig af onder stromend water.
Bak de prei samen met de erwtjes en wat zout in een pan met boter. Laat zo'n 15 minuten sudderen terwijl je vaak omroert. Leg nu de stukken vis in de pan en laat nog 5 minuten garen.
Voeg er tenslotte de peterselie, zwarte olijven en wat peper aan toe. Dien onmiddellijk op.
Meer en meer mensen bakken hun brood zelf. Het is niet alleen een stuk goedkoper maar ook heerlijk om de geur van vers gebakken brood in huis te hebben. Al gehoord van spelt? Het is een gezonde graansoort die vroeger vaak gegeten werd en een tijdlang in de vergeethoek raakte.
Zorg ervoor dat het meel op kamertemperatuur is. Meng alle ingrediënten door elkaar. De suiker of honing wordt toegevoegd voor meer korstkleur maar die kan je ook laten vallen. Kneed het deeg ongeveer een half uur. Laat het een uur rusten en dek het af met een natte doek of een stuk plastic. Druk het daarna plat, vouw het in de vorm van een envelop in de bakvorm en zet het een uur weg op een tochtvrije plaats op kamertemperatuur. Dek het opnieuw af. Bak het deeg 50 minuten in een voorverwarmde oven op 225°C. Smakelijk!
Naar een recept van Chef-patissier Gunther Van Essche en eigenaar-patissier Bernard Proot van Del Rey.
voor 10 stuks voor de jocondebiscuit: 125 g amandelpoeder,160 g suiker,165 g eieren 105 g eiwit,35 g bloem,25 g gesmolten boter rode voedingskleurstof (natuurlijk)
Bereidingswijze: Klop 125 g suiker samen met de eieren en het amandelpoeder schuimig. Klop het eiwit en de rest van de suiker op. Meng deel 1 met deel 2. Doe er voorzichtig de bloem bij en daarna de boter.
Kleur een klein gedeelte van de biscuit met enkele druppels rode kleurstof. Strijk daarna de rest van het biscuit erop. Bak 4 à 5 min. in een voorverwarmde oven op 180 °C. Houd het in de gaten, want het gaat bijzonder snel.
Steek na het bakken ronde bodempjes uit de biscuit en hou de rest voor de zijkantjes.
Voor de mascarponecrème: 90 g mascarpone,20 g eidooier,20 g bloemsuiker 60 g room, opgeklopt,1 blaadje gelatine, geweekt in koud water
Bereidingswijze: Klop de eidooiers op met de bloemsuiker en meng er de mascarpone onder. Knijp de gelatine lichtjes uit en smelt in de microgolfoven op ca. 50 °C. Meng door het mascarponemengsel en spatel er de room onder. Giet in een laag van ongeveer 1,5 cm op flexipans.
Voor de aardbeienframbozencrème: 40 g aarbeienpuree,15 g frambozenpuree,10 g limoensap 25 g bloemsuiker,100 g room, opgeklopt 2 blaadjes gelatine, geweekt in koud water
Bereidingswijze: Knijp de gelatine lichtjes uit en smelt in de microgolfoven op ca. 50 °C. Breng de fruitpurees even aan de kook. Mix er de bloemsuiker door, voeg de gelatine toe, laat afkoelen tot 30 °C en meng er de room onder.
Opbouw: Bekleed inox cirkeltjes (3,5 cm) met een bandje biscuit tot ca. 0,5 cm onder de rand.
Leg onderin een rondje jocondebiscuit. Vul tot de helft met mascarponecrème, leg daarop de aardbeien-frambozencrème en strijk gelijk met de rand. Vries in voor 24 uur.
Met de lancering van Soyjoy op de Belgische markt, krijgen de tussendoortjes er een concurrent bij: de eerste en enige sojareep boordevol fruit. Laat je verrassen door de kleurrijke repen en ontdek één voor één de verschillende smaken.
Soyjoy werd geboren in Japan. Het vernieuwende recept op basis van soja viel meteen in de smaak en won snel aan populariteit in Azië en Amerika. Nutrition & Santé, een belangrijke Europese speler in gezondheidsvoeding, lanceert de fruitige sojareep nu ook in België.
Soyjoy is dan ook de eerste en enige fruitreep op basis van sojameel, gewonnen uit de sojaboon. De reep zit boordevol vezels, eiwitten en fruit. Een gezonde bron van energie dus (130 kcal), zonder kleurstoffen of bewaarmiddelen. Elke reep bevat minstens 34% zachte en malse vruchten met een intense smaak.
Soyjoy is er in 7 smaken: bosbes, banaan, appel, pruim, gojibes, sinaasappel en aardbeien.
bron; skynet.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Soyjoy, soja, fruit,
18-05-2011
Barbecue sardines met tomatensaus
Barbecue sardines met tomatensaus
Voor 4 personen: 12 verse sardines, 50 g grijze garnalen 1 pak Heinz Gezeefde Tomaten met Stukjes Tomaat 1 dl droge witte wijn, 1 fijngesnipperde sjalot 2 fijngesnipperde knoflookteentjes, olijfolie, cayennepeper, peper en zout fijngesnipperde verse kruiden (basilicum, peterselie, dragon,...)
Bereidingswijze
Doe de sjalot en de look met een beetje olijfolie in een kom. Stoof 1 minuut in de microgolfoven op middelhoge kracht. Giet de wijn erbij en zet nog 1 minuut in de oven. Meng er nu de tomaten onder en zet 2 minuten in de microgolfoven. Roer de garnalen door de saus. Kruid de saus met peper, zout en cayennepeper.
Borstel een beetje olijfolie op de sardientjes, leg ze op de barbecue of de grill en laat ze aan elke kant ± 2 minuten garen. Strooi de fijngesnipperde kruiden op de saus en serveer het geheel met partjes citroen.
Voor 4 personen; 2-3 el citroensap, 1 el druivenpitolie, 4-6 blaadjes ijsbergsla 100 g groene druiven, 100 g blauwe druiven,300 g gekookt/gestoomd witte vis, 250 g gekookte penne, uitgelekt en afgekoeld, 50 g maïskorrels uit blik, uitgelekt 4 el remouladesaus, witte peper van de molen en zout
Bereidingswijze
Maak een vinaigrette met het citroensap met de druivenpitolie, peper en zout. Was de slablaadjes en scheur ze in hapklare stukken. Halveer en ontpit de druiven. Trek de vis in stukjes. Meng de penne met de ijsbergsla, druiven en maïskorrels. Giet er de vinaigrette over en laat afgedekt 30 min. koel marineren. Schep er nadien voorzichtig de vis onder. Schik de pastasalade op 4 borden en leg er een lepel remouladesaus bij.
Schil en snij de tomaten in blokjes. Spoel de mosselen in ruim water. Haal de mosselen die drijven, wijd openstaan of kapot zijn eruit, want die zijn slecht. Verhit de margarine in een hete pan. Voeg de schoongemaakte mosselen toe en roer om tot ze openen. Voeg alle kruiden, specerijen en de tomatenblokjes toe. Kruid naar smaak met peper en zout en dien ten slotte op in kleine kommetjes.
Tips; Kies voor trostomaten. Laat je neus je daarbij leiden, want ze moeten sterk geparfumeerd zijn. Geen mosselliefhebber? Vervang door zalm, met een witte-wijnsaus erbij.
100 g Nazareth Classic,20 g paneermeel,5 g boter, 2 cl olijfolie (extra vierge),50 g bloem (tarwebloem)
50 g boter,5 dl melk (halfvol),peper, zout en nootmuskaat
Bereiding;
De prei schoonmaken, wassen en in fijne rondjes snijden. Ongeveer 10 minuten in een nootje boter gaarstoven en kruiden met peper en zout. Intussen de deegwaren beetgaar koken in kokend gezouten water met olie. Afgieten en met de prei mengen. Voor de saus de boter smelten, de bloem erdoor mengen en tot een gladde roux roeren. De melk er al roerend bijgieten en laten indikken. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. De tagliatelle met prei in een ovenschotel doen en de in reepjes gesneden ham erop schikken. Overgieten met de saus en bestrooien met geraspte kaas en paneermeel. Er een paar vlokjes boter op leggen en goudbruin laten gratineren in een op 180°C voorverhitte oven of onder de gril.
bron; kazenvanbijons.be
Categorie:KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, Tags:prei, pasta, ham, kaas,
16-05-2011
Zalmtaartje met gorgonzola
Zalmtaartje met gorgonzola
200 g verse zalmfilet
5 plakjes roomboter bladerdeeg ontdooid
150 g gorgonzola op kamertemperatuur
3 bosuitjes in dunne ringetjes
4-5 eetlepels olijfolie extra vierge met kruiden
Bereiding< 20 min.
Verwarm de oven voor op 225 ºC. Snijd de zalmfilet in dunne plakjes. Snijd de plakjes bladerdeeg in vieren en leg de vierkantjes op een ingevette bakplaat. Bestrijk ze met gorgonzola en leg de plakjes zalm erop.
Strooi zout en peper over de zalm en verdeel de bosuitjes erover. Besprenkel het geheel kruidenolie erover. Bak de taartjes in de oven in 10 minuten goudbruin en gaar. Serveer ze lauwwarm.
250 g kipfilet,1 pot Pesto alla Calabrese, 400 g tagliatelle
250 g sperzieboontjes, 2 paprika's (geel en rood), 8 takjes peterselie,
6 el Olijfolie, 2 el balsamicoazijn, 150 g gemengde salade
Bereiding< 20 min.
Snijd de kipfilet in 20 plakjes. Bestrijk ze aan beide kanten met in totaal 2 el pesto en marineer 5-10 min. Maak de sperzieboontjes schoon en snijd ze in dunne schuine plakjes.
Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de sperzieboontjes de laatste 4 min. mee. Giet de tagliatelle en sperzieboontjes af. Spoel met koud water af tot ze koud zijn. Laat goed uitlekken.
Maak de paprika's schoon en snijd ze in stukjes. Hak de peterselie fijn. Meng de olijfolie met de balsamicoazijn, de paprika, ¾ van de peterselie, de tagliatelle met sperzieboontjes en de rest van de pesto. Hussel vlak voor het eten de gemengde salade erdoor. Verdeel de salade over borden.
Gril de plakjes kipfilet op de hete barbecue, grill of grillpan aan beide kanten bruin en gaar in ca. 5 min. Leg de kip op de salade. Bestrooi met de rest van de peterselie
Tip; verse erwtjes of uit de diepvries, fijngesneden sjalotje, een knoflook teentje, kunnen een lekkere aanvulling zijn.
Aardbeien zijn niet alleen heerlijk, ze zijn ook supergezond én ze helpen je afvallen. Uit recent onderzoek blijkt dat in aardbeien stoffen zitten die je metabolisme stimuleren en je hongergevoel onderdrukken.
Een bakje aardbeien van een halve kilo heeft minder dan 100 calorieën. Wie 100 gram aardbeien eet, heeft bovendien z'n hoeveelheid vitamine C voor één dag binnen. Er zit ook maar 7 gram koolhydraten in 100 gram aardbeien.
Het ellaginezuur en de anthocyanen die ontdekt zijn in aardbeien helpen ook nog eens bij het afvallen. Op drie manieren zelfs: ze werken als een ontstekingsremmer, en deblokkeren zo de hormonen die je gewicht doen verliezen. Ze stimuleren bovendien de aanmaak van het hormoon adiponectine, dat je metabolisme stimuleert en je hongergevoel onderdrukt. En ze vertragen de opname van zetmeel, en gaan zo de stijging van je bloedsuikerspiegel tegen. Dat laatste maakt dat aardbeien een goeie keuze zijn voor mensen met diabetes type 2.
Ellaginezuur voorkomt ook de binding van carcinogenen aan DNA en versterkt bindweefsel, wat de verspreiding van kankercellen kan voorkomen.
Het aardbeienseizoen loopt van eind april tot augustus. Smullen maar!
Laat de gambas eventueel ontdooien, spoel ze met koud water en dep ze droog. Pel de gambas en verwijder het zwarte rugadertje. Pel en snipper de ui en de teentjes knoflook. Verhit de olie in een wok en bak de garnalen op matig hoog vuur in ongeveer 2 minuten gaar. Schep ze op een bord.
Fruit de ui, knoflook en kerrie zachtjes in het bakvet. Bak de tomaatstukjes met vocht 2 minuten mee. Voeg de kokosmelk toe en kook het geheel in ongeveer 5 minuten zachtjes in tot een dikke saus. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de garnalen door de curry en warm het gerecht nog 2 minuten zachtjes door.
Energie:340 kCal | 1420 kJ
Lekker met (basmati)rijst en verse korianderblaadjes.