Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
23-11-2009
Vis eet je beter met sojasaus en tofu
Vis eet je beter met sojasaus en tofu
De manier waarop vis wordt klaargemaakt, bepaalt hoe gezond het is voor je hart. Gefrituurde vis, zoals de Britten die graag eten, is alvast niet de goede manier.
Vis bakken of koken wel, omdat het de gezonde omega-3-vetzuren in stand houdt, en zo het hart beter beschermt. In combinatie met sojasaus en tofu, worden de positieve effecten van vis nog versterkt. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek ma omega-3-consumptie bij 82.000 mannen en 104.000 vrouwen.
Mannen profiteren Het bleek dat mensen tussen 0,8 en 3,3 gram omega-3 opnamen per dag. Vooral in mannen had omega-3 een positief effect. Mannen die er veel van binnen kregen hadden een kwart minder kans om te sterven aan hartproblemen, in vergelijking met mannen die weinig omega-3 opnamen. Voor vrouwen was er ook een positief effect te zien, maar dat was niet statistisch significant.
Bereiding Vervolgens werd ook de bereidingswijze en consumptie van vis in kaart gebracht. Japanners en Hawaïanen aten het meest vis. "Het lijkt erop dat vis koken of bakken met een zoutarme saus, zoals sojasaus, en tofu het meest voordelen biedt. Gefrituurde, gepekelde of gedroogde vis zijn dan weer slechte keuzes. De bereidingswijze speelt dus een belangrijke rol in je risico op hart- en vaatziekten", zo besluit hoofdonderzoeker Lixin Meng van de universiteit van Hawaii. Gegrilde en rauwe vis (sashimi en sushi) werden niet onderzocht.
Gepekeld niet voor vrouwen De onderzoekers moeten wel toegeven dat ze de impact van de verschillende bereidingswijzen niet direct hebben vergeleken. Voor vrouwen bleek wel dat gepekelde vis en gedroogde vis een risicofactor waren in het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.
Het onderzoek zal worden verder gezet, met een focus op voedingspatronen en bloedstalen die het omega-3-niveau meten. (edp)
bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
21-11-2009
Zomerfruit gezonder dan je denkt
Zomerfruit gezonder dan je denkt
Zomerfruit, zoals aardbeien, rode en blauwe bessen, frambozen en bramen is ook in de winter verkrijgbaar. De vruchten leveren tal van belangrijke stoffen die je nodig hebt om gezond te blijven.
Foto: Eck, Akke van
Zomer fruit is gezonder dan menigeen denkt. Het bevat weinig calorieën, maar zit wel boordevol belangrijke stoffen, zoals vezels, anti-oxidanten en vitamine C.
Zo kunnen aardbeien, bessen, bramen en frambozen verkoudheid helpen voorkomen, bijdragen aan mooi haar en een gezonde huid, je helpen scherp te blijven en het risico op hart- en vaatziekten en diverse soorten kanker helpen te verminderen.
In blender en wok
Met een blender en wok kun je van aardbeien, frambozen, bramen en bessen tal van verrassende heerlijkheden bereiden. Bijvoorbeeld een heerlijke smoothie gemaakt van frambozen en vruchtensap. Zo simpel, maar o zo lekker. Probeer zelf maar eens.
Smoothie
Voor 2 personen, bereiding ca. 10 minuten
Nodig:
- 200 gram frambozen
- 4 dl vruchtensap (aardbeien)sinaasappel
- 2 takjes rode bessen en
- enkele frambozen als garnering
Maak de frambozen schoon. Spreid ze uit in een bakje of op een bord en plaats de frambozen ongeveer 1 uur in de vriezer. Doe de bevroren frambozen met het vruchtensap in een blender. Laat de blender circa 15 seconden draaien, wacht 15 seconden en laat weer 15 seconden draaien. Schenk de smoothie in mooie hoge glazen. Garneer met de takjes bessen en enkele frambozen. Serveer met een rietje.
Tip: Maak ook eens een smoothie van bevroren aardbeien, melk en vanillesuiker of een scheutje aardbeiensiroop of sinaasappelsap.
Fruit per persoon: circa 110 gram (exclusief vruchtensap)
bron; telegraaf.nl
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
20-11-2009
Bereidingswijze vis essentieel voor omega-3-vetzuren
Bereidingswijze vis essentieel voor omega-3-vetzuren
Vis eten is gezond, dat klopt, maar toch moet je uitkijken hoe je die vis precies bereidt om van de voordelen te kunnen genieten. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek over omega-3-vetzuren.
Mensen nemen gemiddeld tussen de 0,8 en 3,3 gram omega-3-vetzuren per dag op. Vooral mannen zijn gevoelig voor de effecten van deze vis. De vetzuren zorgen er namelijk voor dat je risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk daalt.
Toch lijken veel mensen te denken dat elke bereidingswijze van vis ok is. Wat ze niet weten is dat vis frituren alle goede omega-3-vetzuren teniet doet. De voordelen van vis eten gaan met andere woorden volledig verloren. Vis bakken of koken mag wel, maar best maak je een bereiding met sojasaus en tofu. Dan bleken de voordelen van omega-3-vetzuren het grootst te zijn.
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
16-11-2009
Britten slikken Fisherman's Friend tegen Mexicaanse griep
Britten slikken Fisherman's Friend tegen Mexicaanse griep
In Groot-Brittannië is de kwakkel dat pastilles van Fisherman's Friend beschermen tegen de Mexicaanse griep een eigen leven gaan leiden. Het gevolg: de verkoop van het snoepje is op korte tijd met 40 procent gestegen. Britten zijn blijkbaar kuddedieren.
De fabrikant van de pastilles benadrukt dat er geen enkel bewijs is dat het zou helpen. Het volksgeloof ziet dat anders, omdat anijs zowel in Fisherman's Friend zit als in het vaccinatiemiddel Tamiflu.
Fisherman's Friend is al 65 jaar op de markt en kan de vraag nu amper bijhouden.
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
Iedereen mag dagelijks 400 calorieën meer eten
Iedereen mag dagelijks 400 calorieën meer eten
Mannen en vrouwen zouden eigenlijk 400 calorieën per dag meer mogen innemen dan eerst aangenomen. Het aantal komt daarbij voor vrouwen op 2000 calorieën, mannen stranden op 2500 calorieën.
Een nieuw onderzoek naar vetverbranding door beweging leidde tot een opvallende conclusie. Zo mogen we dagelijks eigenlijk heel wat meer calorieën innemen dan aanvankelijk aangenomen. Volgens de onderzoekers kan het aantal extra calorieën tot 400 oplopen. Diëtisten waarschuwen echter al voor de negatieve gevolgen en vrezen dat mensen nu denken veel meer te kunnen eten dan ze eigenlijk mogen.
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
13-11-2009
Koffie beter voor kinderen dan fruitsap
"Koffie beter voor kinderen dan fruitsap"
De meeste ouders zouden er nog niet over dénken om hun kinderen koffie of thee te geven, maar diëtiste Carrie Ruxton zegt dat dat best mag. "Het is zelfs gezonder dan fruitsap", zegt ze.
Onterecht gedemoniseerd Ruxton doet haar uitspraken naar aanleiding van haar literatuurstudie over de effecten van cafeïne. Drankjes met cafeïne in worden onterecht afgeschilderd als ongezond, beweert Ruxton. "Vooral thee heeft een goede invloed op de gezondheid."
47 studies Ruxton analyseerde 47 gepubliceerde studies over cafeïne en kwam tot de conclusie dat 400 mg cafeïne per dag voordelen biedt voor hersenen en hart zonder neveneffecten.
Alert Koffie, cola, thee en warme chocolademelk zorgen er elk voor dat de alertheid wordt verhoogd, het welzijn verbeterd en het kortetermijngeheugen aangescherpt.
Sterfte Regelmatig thee drinken verkleint de sterftekans en de kans op een hartaanval. Bovendien verlaagt het ook de cholesterol. "Wie nooit iets drinkt met cafeïne, mist de belangrijke gezondheidseffecten", besluit de diëtiste. (edp)
bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
12-11-2009
Maagvullend en gezond
Maagvullend en gezond
Een appel bevat ongeveer 10 mg vitamine C en 60 kcal per 100 gram. Daarnaast levert hij talrijke mineralen zoals calcium, kalium en ijzer. Appelen hebben een stevige structuur, vullen de maag en passen daarmee uitstekend in het menu van lijners.
NVT - bron; nieuwsblad.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
11-11-2009
Spruitjes gezonder dan sinaasappels
Spruitjes gezonder dan sinaasappels
Het is niet de meest favoriete groente, maar spruitjes bevatten meer vitamine C dan sinaasappels. Nu alleen nog de spruitjeslucht in huis voorkomen. Lees hier hoe.
Foto: ALLESSIE, ALDO
Wil je een spruitjeslucht voorkomen in huis? Kook een uitje mee of doe wat melk door het water!
Let wel: een groot deel van de vitamine C gaat verloren bij het koken. Het is dan ook het beste om de spruitjes zo kort mogelijk te koken: acht tot tien minuten is voldoende.
In spruitjes zit niet alleen vitamine C, maar de groente is ook rijk aan kalium, magnesium en vezels. Spruitjes eten is dus een goede manier om extra weerstand op te bouwen deze winter.
Gezondheidsnet.nl bron telegraaf.nl
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
05-11-2009
Oostenrijkse apotheken bieden ook zalmforel aan
Oostenrijkse apotheken bieden ook zalmforel aan
Vanaf maandag kunnen Oostenrijkers in verschillende apotheken naast geneesmiddelen ook vis kopen. Dat meldt APA vandaag. In 15 apotheken over het hele land wordt koudgerookte zalmforel aangeboden, die als zeer gezond bestempeld wordt.
Een testfase in een apotheek in Judenburg werd door klanten zeer positief ontvangen en nu wordt het initiatief dus uitgebreid. (afp/adv)
bron; demorgen.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
04-11-2009
Aardbeien beschermen tegen dementie
Aardbeien beschermen tegen dementie
Aardbeien zijn goed voor de hersenen. Een aantal recente studies toont aan dat de consumptie van aardbeien een eenvoudige manier is om dementie tegen te gaan.
Foto: ANP
Zo hebben onderzoekers van het Chicago Healthy Aging Project vastgesteld dat oudere mensen een tragere cognitieve achteruitgang kennen indien ze minstens één keer per maand aardbeien eten. Vrouwen die nog meer aardbeien verorberen vertragen de aftakeling van hun cognitieve capaciteiten met ruim 16 procent ten opzichte van leeftijdsgenoten die zich minder vaak te goed doen aan de rode vruchten.
Onderzoekers van de Tufts University in Medford zijn ook tot de bevinding gekomen dat aardbeien het verouderingsproces in ons lichaam vertragen. De vruchten zijn immers rijk aan antioxidanten die de membranen van zenuwcellen zouden beschermen tegen infecties en oxidatie.
Ook andere bessen, zoals frambozen of bosbessen, zijn overigens goed voor de gezondheid: ze beschermen het hart, verminderen het risico op kanker en werken zelfs als ontstekingsremmer.
bron; telegraaf.nl
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
02-11-2009
Fructose nadelig voor bloeddruk
Fructose nadelig voor bloeddruk
De zoetstof fructose mag dan wel de gedroomde oplossing zijn voor zoetekauwen die op hun lijn letten, uit onderzoek blijkt dat het ingrediënt erg nadelig is voor je bloeddruk.
Fructose zit verwerkt in heel wat 'light'producten en werd lange tijd aanzien als de gezonde zoetstof. Fructose is ook in kleine hoeveelheden te vinden in fruit. Nu blijkt echter dat grote hoeveelheden fructose na een tijdje tot beschadiging van de slagaders kunnen leiden en zelfs een extreem hoge bloeddruk kunnen veroorzaken.
Vooral mensen die 74 gram fructose per dag, of zo'n 2,5 suikerhoudende frisdranken, drinken zijn extra gevoelig voor de nadelen van fructose.
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
31-10-2009
Voedingsmiddelen met een slechte reputatie
Voedingsmiddelen met een slechte reputatie
Wie op dieet is, schrapt uit voorzorg soms voedingsmiddelen met een slechte reputatie die eigenlijk nog niet zo ongezond zijn. Zoals:
Eieren Eieren worden met de vinger gewezen omwille van hun cholesterolgehalte. Maar toch is het geen goed idee om eieren volledig uit je dieet te schrappen: ze bevatten immers ook veel proteïnes en vitamines. Kies voor omega 3-eieren wil je een extra gezondheidseffect. Koffie Koffie is een caloriebom als je deze koopt in koffieshops als Starbucks. De room, suikers en siropen doen daar geen goed aan. Drink je je koffie zwart, dan is koffie calorievrij. Koffie zou zelfs helpen calorieën verbranden: zo'n 50 calorieën per twee koppen op vier uur tijd. Koffie heeft evenwel nog andere nadelen: het werkt dehydraterend en kan een opgejaagd gevoel geven. Rood vlees Rood vlees wordt verguisd omwille van het gehalte aan verzadigde vetten. Kies daarom voor een mager stuk en een kleine portie (maximum 100 gram) als je dit toch wel eten. Schrappen hoeft dus niet, matigen wel.
Varkensvlees Hetzelfde geldt voor varkensvlees. Het vlees is veel minder vet dan 20 jaar geleden, dus in beperkte portie kan een mager stukje varkensvlees zeker wel.
(edp)bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
29-10-2009
Curry doodt kanker
Curry doodt kanker
Pittige kruidenmengelingen als curry kunnen kankercellen doden, zo hebben Ierse wetenschappers aangetoond. De stof curcumin zou daarvoor verantwoordelijk zijn. Diezelfde stof werd ook al in verband gebracht met bescherming tegen alzheimer en artritis. Of het ook echt werkt, wordt op dit moment uitgebreid onderzocht.
Curcumin zou ervoor zorgen dat kankercellen binnen de 24 uur vernietigd worden en dat die cellen zichzelf beginnen verteren. Dat zou komen omdat de stof het signaal zendt dat de cel dood moet gaan.
"Wetenschappers weten allang dat natuurlijke ingrediënten het potentieel hebben om kankercellen te behandelen. Wij vermoeden dat curcumin daarvoor zorgt", aldus onderzoekster Sharon McKenna van de universiteit van Cork. Deze bevindingen kunnen dokters helpen nieuwe behandelingen te vinden, voegt ze er nog aan toe. (edp)
bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
IJs vermindert klachten van kanker
IJs vermindert klachten van kanker
Een ijsje dat de neveneffecten van chemotherapie vermindert, Nieuw-Zeelandse wetenschappers zijn momenteel volop bezig met de ontwikkeling ervan.
Medisch effect De wetenschappers creëren momenteel samen met ijsfabrikant Fonterra een medisch dessert, het bestrijdt namelijk de bijwerkingen van chemotherapie bij kankerpatiënten. Het ijsje gebruikt actieve ingrediënten van zuivelproducten om diarree, bloedarmoede en een gebrek aan eetlust te beperken.
Aardbei-ijs Proefkonijnen die het ijs testten, aten 100 gram aardbei-ijs elke dag. "De twee bioactieve componenten van melk die speciaal voor het ijs ontwikkeld werden, assisteren het lichaam bij het omgaan met de bijwerkingen van chemotherapie", aldus de onderzoekers. (ep)
bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
28-10-2009
Lidl roept Choco Nussa terug wegens sporen van aardnoten
Lidl roept Choco Nussa terug wegens sporen van aardnoten
Wie allergisch is voor aardnoten, zoals pinda's, en de smeerpasta Choco Nussa-Choco Broodsticks onlangs gekocht heeft in een Lidl-winkel, kan dat product naar de winkel terugbrengen. De winkelketen roept het product met de codes L 09-033 tot L 09-278 terug, nadat er sporen van aardnoten gevonden werden in die loten.
Lidl betaalt het product naar eigen zeggen onmiddellijk terug. Op het etiket van de smeerpasta staat namelijk niet vermeld dat er aardnoten in zitten.
In samenspraak met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) besliste Lidl de producten uit voorzorg terug te roepen. Consumenten die niet allergisch zijn voor aardnoten, kunnen het product zonder probleem gebruiken. De smeerpasta in kwestie werd ondertussen uit de rekken gehaald, en vanaf vandaag kan het product opnieuw zonder sporen van aardnoten gekocht worden.
Klanten kunnen met vragen terecht op het telefoonnummer 09/243.74.70.
Net zoals alle vette vis, bevat tonijn een belangrijke hoeveelheid omega 3 vetzuren, bekend om hun effectieve werking tegen depressies. Er zit ook vitamine B6 in tonijn, onmisbaar voor de productie van serotine. Zalm heeft min of meer dezelfde eigenschappen.
Iedereen denkt dat spinazie boordevol ijzer zit maar eigenlijk is het vooral een bron van vitamine B2, B6 en magnesium. Naast het positief effect op het humeur is de dosis vitamine en mineralen van spinazie onevenaarbaar.
bron; skynet.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
26-10-2009
Ontbijtgranen zijn zouter dan pak chips
Ontbijtgranen zijn zouter dan pak chips
Veel ontbijtgranen bevatten meer suiker dan een donut, terwijl anderen nog zouter zijn dan chips. Zo blijkt uit recent Brits onderzoek.
Populaire merken Ten minste zeven van de meest populaire ontbijtmerken, blijken beladen te zijn met meer suiker dan een donut. Eén van de ergste overtreders bleken de Kellogg's Frosties met bijna drie theelepels per kleine kom. Ook hoge niveau's werden gevonden in Nestle Cookie Crisp, de Nestle Nesquik, Cheerios, Sugar Puffs, Kellogg's Coco Pops en Honey Loops.
Zoutvat Andere granen doen het dan weer slecht in de zouthoeveelheden. Zo bevat een kom van 30 g Kellogg's Corn Flakes meer zout dan een zak gezouten chips.
Obesitas Eerder onderzoek, gepubliceerd door de consumentenorganisatie Which? concludeerde al dat ontbijtgranen voor kinderen 'slechte voeding' is. Deze zogezegde 'gezonde voeding' zorgt voor nog meer obesitas bij kinderen.
(lvl)bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
25-10-2009
Twee merken verlagen cholesterol echt
Twee merken verlagen cholesterol echt
Zowel Benecol als Becel Pro.activ mogen blijven zeggen dat ze de cholesterol verlagen. De Europese Unie heeft daartoe het licht op groen gezet. De twee merken bevatten immers plantaardige ingrediënten waarvan experts het er over eens zijn dat ze het risico op hart- en vaatziekten verlagen.
Cholesterol verlagen Een te hoge cholesterol kan leiden tot verstopte aderen, met een aderbreuk, beroerte of hartaanval tot gevolg. Om de cholesterol te verlagen, eet je best gezond en beweeg je voldoende. Maar ook cholesterolverlagende producten met mate gebruiken kan de slechte cholesterol (LDL) al met 15 procent verminderen.
Nu nemen veel mensen pillen om hun cholesterolgehalte onder controle te krijgen, al vertonen die wel vervelende neveneffecten zoals spierpijn. (edp)
bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
24-10-2009
Eet je jong
Eet je jong
Wat je eet beïnvloedt je gewicht, maar het heeft ook een effect op je huid. Via onderstaande tips eet je jezelf een weg naar een jonge en gezonde huid.
Cafeïne droogt je huid uit. Probeer daarom nooit meer dan 2 kopjes koffie per dag te drinken alvorens je overschakelt op een decafeïne versie. Kan je toch niet zonder je dagelijkse hoeveelheid cafeïne? Probeer dan af te wisselen met groene thee. Deze variant bevat namelijk polyphenol, een stof die de vrije radicalen helpt bestrijden.
Antioxidanten
Eet dagelijks je portie antioxidanten. Deze vind je vooral in spinazie, pepers, broccoli, blauwe bessen, braambessen, druiven en aardbeien. Wil je rimpels voorkomen? Dan zoek je je heil best bij etenswaren die vol lycopeen zitten. Tomaten zijn daarbij ideaal. Vetzuren helpen je huid gehydrateert te houden. Probeer daarom dagelijks zalm of walnoten te verorberen.
Yoghurt
Yoghurt is niet alleen goed voor je darmstelsel, dankzij de vele bacteriën helpt het ook de PH-waarden in je huid te reguleren waardoor je uitstraling en glans stukken verbeteren.
Probeer alcohol en rood vlees zoveel mogelijk te vermijden. Alcohol droogt je huid uit terwijl rood vlees vrije radicalen loslaat waardoor je huid begint uit te drogen en rimpels krijgt.
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
22-10-2009
Kebab met een luchtje
Kebab met een luchtje
Kijk uit met het eten van een broodje döner. Aan veel Duitse kip-kebab zit een luchtje. De hygiëne bij de kebabverkopers laat te wensen over.
Bij 30 procent van de 875 gecontroleerde dönersnackbars met dit product, was de hygiëne niet in orde. De bedrijven veronachtzamen de algemeen geldende hygiënepraktijk, maken de zaak onvoldoende schoon en passen in ontoereikende mate desinfecterende maatregelen toe.
Dit wordt mede in de hand gewerkt door onvoldoende scholing van het personeel. 'Weinig bevredigend', constateert de BVL, die ook niet erg blij is met de hygiëne bij de pluimveevleesslachterijen.