Voor vier personen;

1 varkensgebraad uit het ribstuk van ongeveer 800 g,
8 middelgrote bintjes, 2 bosjes waterkers, melk, boter,
nootmuskaat, peper en zout, Voor de korst 3 eetlepels mosterd,
2 eetlepels sinaasappelmarmelade, 1 koffielepel komijnzaad,
1/2 koffielepel anijszaad, 4 kruidnagels,
3 eetlepels amandelschilfers, 4 eetlepels broodkruim.

                                

bereiding;


Verwarm de oven voor op 160 °C.
Doe voor de korst de mosterd en de marmelade in een kom. Vijzel de specerijen tot een niet te fijn poeder. Doe er de amandelschilfers bij en breek ook die nog wat. Doe dit mengsel bij de mosterd en de marmelade en meng goed.

Kruid het vlees met peper, zout en nootmuskaat. Korst het rondom in hete boter en strijk het mosterdmengsel op de bovenkant. Strooi er het broodkruim over en bedruip met het braadvocht. Dit zal ervoor zorgen dat de korst beter aan het vlees blijft kleven. Bak het vlees gaar in de oven. Een beetje afhankelijk van het vlees zal dit 45 minuten tot 1 uur duren.

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar in kokend gezouten water.

Blancheer de waterkers in kokend gezouten water en verfris onmiddellijk onder koud stromend water om de mooie groene kleur te behouden. Laat goed uitlekken en snijd fijn. Giet de aardappelen af en prak ze. Doe er de waterkers bij met een scheutje melk, een klontje boter, peper en zout.

Haal het vlees uit de oven en laat het rusten om de sappen de kans te geven zich mooi over het vlees te verdelen.

Serveer de puree met enkele plakjes vlees en wat van het braadvocht.

Uit: Geert Van Der Bruggen, 'Lekker van bij ons',
Standaard Uitgeverij, 205 blz, 22,50 euro

bron; nieuwsblad.be