Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
05-01-2011
Persillade van boleten en aardappels
Persillade van boleten en aardappels
voor 2 personen:
2 middelgrote vastkokende aardappelen geschild
4-6 middelgrote tot grote boleten, schoongemaakt
handvol platte peterselieblaadjes
2 knoflooktenen, gepeld en licht geplet
3-4 eetlepels olijfolie, zout en versgemalen peper
Bereiding:
Snijd de aardappelen in fijne reepjes (eventueel met een keukenmachine), was ze onder de koude kraan tot het water helder is. Laat de reepjes uitlekken en droog ze met een theedoek.
Snijd de boleten in schijfjes. Hak de peterseliesamen metde knoflook fijn. Let op: dit geeft een heel ander resultaat dan wanneer u peterselie en knoflook afzonderlijk fijnhakt.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en bak de boleten kort met een beetje zout en peper tot ze gaan verkleuren. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord. Doe nog een eetlepel olie in d epan en bak de aardappelen met een beetje peper en zout.
Doe de boleten weer in de pan en meng de peterselie en knoflook erdoor.
Zet het vuur even flink hoog en roer alles goed door elkaar.
Sommige groenten zijn ideaal om te grillen. Met paprikas, courgettes en aubergines lukt het perfect. Haal kant-en-klaar bladerdeeg, mozzarella en verse kruiden in huis, en je hebt alles om een heerlijke groententaart te bereiden. Een eenvoudige kruidenolie zorgt voor extra smaak.
Voor 4-6 personen; 1 kg groentemix (broccoli, raap, courgette,wortelen,bloemkool, aardappelen, champignons), 1 ajuin fijngesneden, 4 teentjes look; fijngesneden, 4 groene chilipepertjes; fijngesneden, 1.5 theelepel geraspte gember, een bosje verse koriander; fijngesneden, 1/2 theelepel mosterdzaad, 1 eetlepel ajowanzaadjes (kleine komijnachtige zaadjes de smaak doet aan tijm denken; verkrijgbaar in oosterse speciaalzaak), 1/2 theelepel kurkuma, 1 theelepel komijnpoeder, 2 theelepels korianderpoeder, zout naar smaak, 4 à 5 eetlepels ghee (indische variant van geklaarde boter) of plantaardige olie, 1 kop water, enkele plukjes shiso.
Bereiding : 1 Verhit de ghee of olie in een diepe braadpan en doe er de ui,look,chilipepertjes, gember, mosterdzaadjes en ajowanzaadjes bij. Laat stoven. 2 Voeg dan de kurkuma, komijn, koriander en het zout toe en laat even geuren. 3 Doe alle groenten bij in de pan samen met het water en roer even om en laat een vijftiental minuten afgedekt stoven op een laag vuur. 4 Roer er de verse koriander door. Werk af met plukjes shiso en serveer meteen. bron; skynet.be
500 gram kastanje champignons, 1 pakje Boursin Knoflook & Fijne kruiden,2 bosuitjes, 50 gram parmezaanse kaas,75 gram veldsla of rucola, 2 el balsamico azijn,2 el olijfolie,kersttomaatjes,
Bereiding; Verwarm de oven voor op 200 graden. Veeg de kastanjechampignons schoon met een stukje keukenpapier en breek de steeltjes eruit. Maak de Boursin in een diep bord met een vork los en meng de in ringen gesneden bosui erdoor. Vul de champignonhoedjes met het Boursin mengsel en zet ze naast elkaar op een bakplaat. Strooi de parmezaanse kaas erover. Bak de champignons in de oven in 20-25 minuten mooi bruin en gaar. Klop de azijn en olijfolie in een kom tot een dressing en schep de veldsla en kersttomaatjes er luchtig door. Verdeel de salade over vier borden en zet de champignons op de salade.
Deze gevulde champignons zijn warm of lauwwarm ook lekker als feestelijk hapje.
125 g bloem,2 eieren,500 ml melk,60 g boter, 1 schaaltje bimi (groente, 200 g),4 sjalotten, gesnipperd, 1 teen knoflook, fijngesneden, paddestoelenmelange (a 150 g), 1 tl gedroogde dragon, 3 takjes platte peterselie, fijngesneden.
Bereiden
1. Zeef de bloem boven een kom en maak in het midden een kuiltje. Breek hier de eieren in, voeg de melk toe. Roer met een garde tot een glad beslag. 2. Verhit 10 g boter in een koekenpan, voeg 1/4 van het beslag toe en bak beide zijden goudbruin. Bak nog 3 crêpes en houd warm onder aluminiumfolie.
3. Breng een pan met water aan de kook. Snijd de harde onderkant van de bimi en kook deze 1 min. Laat uitlekken. 4. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en fruit de sjalotten 3 min. Fruit daarna de knoflook 2 min. mee. Draai het vuur hoog en bak de paddestoelen al omscheppend 4 min. mee. Voeg de bimi en de dragon toe en bak nog 1 min. Laat uitlekken.
5. Leg de crêpes op borden en verdeel er het paddestoelenmengsel over. Vouw dubbel. Bestrooi met peterselie. Lekker met geraspte jong belegen kaas (biologisch).
500 g geschilde aardappelen, (Fontenay, Pompadour) 500 g geschilde pompoen in fijne plakjes, peper en zout, 5-kruidenpoeder (ras-el-hanout), 150 g cheddar, 4 dl room.
Foto: Philippe Desnerck
Bereidingswijze;
Leg de geschilde aardappelen en de geschilde pompoen in een grote kom en kruid ze rondom met peper, zout en 5-kruidenpoeder ( niet te veel). Leg de helft van de groenten in een ingevette ovenschaal. Strooi er 75 g cheddar over en giet er dan 2 dl room bij. Leg de rest van de groenten in de ovenschaal en doe er nog eens dezelfde hoeveelheid cheddar en room over. Zet 45 minuten in een voorverwarmde oven op 200° C.
bron; libelle.be
Categorie:VEGETARISCH, Tags:aardappelen,pompoen,ras el hanout,cheddarkaas,room,
11-10-2010
Linguine met kastanjes
Linguine met kastanjes
Voor 4 personen:
8 grote, tamme kastanjes, 3 teentjes knoflook, 500 g pasta, eetlepel olijfolie, 125 g hazelnoten, 6 blaadjes verse salie, peper en zout, parmezaan.
Bereidingswijze;
Pel 8 grote, tamme kastanjes en snij ze in fijne plakjes. Snij 3 teentjes knoflook in fijne plakjes. Kook 500 g pasta beetgaar, giet af en spoel even onder koud water. Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en fruit de kastanjes, look en 125 g grof gehakte hazelnoten. Doe er 6 blaadjes verse salie (in stukken) bij en laat alles even stoven. Meng de pasta met de saus. Meng wat extra olijfolie onder de pasta, kruid alles met wat peper en zout en werk af met geraspte Parmezaan.
Tip Dit gerecht kan zonder vlees, maar is natuurlijk ook lekker met wat krokant gebakken spekjes.
1 kruidnagel, 1 rode ui 1 steranijs, 3 korianderzaadjes, 1 eetlepel arachideolie, 200 g basmatirijst, fleur de sel, 200 g bruine champignons, peper van de molen, 2 kardemomzaadjes.
Bereiding;
Pel de ui en hak fijn. Giet de olie in een kookpan en stoof er de ui in aan. Haal van het vuur en doe er de rijst bij. Meng zodat de rijst de olie opneemt. Voeg vervolgens de kruiden toe en overgiet met water. Laat 8 min. koken met gesloten deksel. Voeg de schoongemaakte en in stukken gesneden champignons toe. Laat op een zacht vuurtje koken en roer regelmatig tot de rijst gaar is. Voeg bij een te snelle verdamping tijdens het koken eventueel een beetje water toe. Breng op smaak met peper en zout.
Tip; Dit vegetarische gerecht met zachte kruiden past ook perfect bij wild of gevogelte. Voeg op het einde een doosje uitgelekte tonijn toe om er een volwaardig gerecht van te maken.
6 eieren,1 el olijfolie,1 ui gesnipperd,600 g, verse spinazie of diepvries, 600 g, aardappelschijfjes ,1 pot bechamelsaus (400 g), 3 tomaten, in plakjes,1 tl oregano (potje 10 g).
Bereiden;
1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de eieren in 7 min. hard, pel en snijd in plakjes. Verhit ondertussen de olie in een ruime koekenpan en fruit de ui 2 min. Voeg steeds een portie spinazie toe en laat al omscheppend slinken voordat je een nieuwe portie toevoegt. Herhaal tot alle spinazie geslonken en het vocht volledig verdampt is. Breng de spinazie op smaak met peper en zout.
2. Leg 200 g van de aardappelschijfjes in de ovenschaal. Bedek met de helft van de spinazie en de helft van de plakjes ei. Bestrooi met peper en zout naar smaak. Herhaal dit met weer 200 g van de aardappelschijfjes, de rest van de spinazie en de rest van de plakjes ei. Bestrooi met peper en zout naar smaak. Eindig met de rest van de aardappelschijfjes. Verdeel de bechamelsaus en de tomaten erover. Bestrooi met de oregano.
3. Bak de spinazieschotel in de oven in 25-30 min. gaar. Tip; De aangegeven oventijd is een indicatie en bedoeld voor een elektrische oven. De temperatuur kan per oven verschillen; met een oventhermometer kunt u de exacte temperatuur bepalen.
Bereiding; Snijd één tomaat en een halve courgette in dunne plakjes. Snipper 1 sjalot fijn. Meng de fijngesnipperde sjalot met 1 eetlepel olijfolie, 1 koffielepel notenolie, 1 koffielepel balsamico-azijn, 1 geperst knoflookteentje, 1 eetlepel pijnappelpitten,peper en zout. Schik de plakjes groenten op een bord, overgiet ze met de dressing en laat 5 minuten trekken in de koelkast.
bron; starttoeat.be
Categorie:VEGETARISCH,
14-05-2010
Fusilli met groente-kaassaus
Vegetarische pasta; Fusilli met groente-kaassaus
nodig 4 pers;
300 g fusilli pasta,2 el olijfolie,400 g grofgesneden wokgroenten, 2 tenen knoflook, gesnipperd,1 el Italiaanse kruiden, 250 g vegetarische balletjes,500g passata di pomodoro, 150 g gemalen kaas
Bereiden;
1 Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2 Verhit de olie in een wok en roerbak hierin de wokgroente 8 min. Voeg de laatste minuut de knoflook toe. Voeg de Italiaanse kruiden, de vegetarische balletjes en de passata toe en breng de saus al roerend aan de kook. Warm de saus 3 min. door en breng op smaak met peper en zout. Roer de helft van de kaas erdoor.
3 Verdeel de pasta over 4 borden. Schep de groente-kaassaus erop en serveer met de rest van de kaas.
bron; ah.nl
Categorie:VEGETARISCH,
10-05-2010
Gevulde groene paprika's met ansjovis en rozijnen
Gevulde groene paprikas met ansjovis en rozijnen
Ingrediënten voor 4 pers;4 tot 8 kleine groene paprikas, boter, olijfolie, eventueel rodepaprikacoulis
Voor de vulling: 150 g droog wit broodkruim (bij voorkeur geraspt oud wit brood, zeker geen paneermeel!) 75 g donkere rozijnen 16 fijngehakte zwarte olijven 10 fijngehakte ansjovisfilets (op olie, maar uitgelekt) 2 el kappers 2 el fijngehakte peterselie 1 el fijngesneden basilicum 6 el olijfolie peper en zout
Bereidingswijze;
Meng de ingrediënten voor de vulling. Kruid goed af met peper en zout. Snij een hoedje van de paprikas en snij voorzichtig de zaadlijsten uit. Vul de paprikas op met de vulling en druk goed aan. Leg bovenop een klont boter en zet de hoedjes er weer op. Zet de parikas in een met olijfolie ingewreven ovenschotel. Druppel wat olijfolie erover en giet een kleine scheut water eromheen. Zet gedurende 1 uur in een oven van 200°C. Serveer eventueel met rodepaprikacoulis.
De olijfolie verwarmen en er de fijngesneden uien in fruiten.
De aubergines in blokjes, de courgetten in dikke plakken en de paprika's in reepjes snijden.De groenten bij de uien voegen en even laten stoven. Kruiden met peper, basilicum en geperste knoflook.De tomaten pellen, in vieren snijden en ze bij de andere groenten voegen.
Alles ongeveer 15 minuten laten stoven. Opdienen met vlees en rijst of bruin brood.
bron;skynet.be
Categorie:VEGETARISCH,
12-04-2010
Saladeboeket met gemarineerde tofu en witloof
Saladeboeket met gemarineerde tofu en witloof
Ingrediënten voor 4 personen:
400 g tofu ½ krop lollo bionda ½ krop lollo rossa ½ krop eikenbladsla 2 trostomaten 1 komkommer 1 stronkje witloof olijfolie extra vergine gehakte peterselie peper zout.
Bereiding;
Snijd de tofu in plakjes. Overgiet ze met olijfolie, kruid goed met peper en zout en laat ze een nacht trekken. Haal de bladeren van de drie slasoorten uit elkaar (snijd zo nodig eerst de wortelkluit weg). Spoel ze in ijskoud water en sla of draai ze droog. Snijd de trostomaten in partjes. Snijd de uiteinden van de komkommer en verdeel hem in 4 gelijke cilinders. Hol elke cilinder uit. Snijd de bittere kern uit het witloofstronkje en haal de blaadjes van elkaar.
Leg voor elke portie blaadjes lollo bionda en lollo rossa op elkaar, rol ze op en steek ze rechtop in de komkommercilindertjes. Zo verkrijgt u een decoratief 'boeket'. Versier het boeket eventueel verder met een aspergepunt en scheutjes. Laat de tofu uitlekken. Schik plakjes tofu en een 'boeket' op elk bord. Versier het verder met blaadjes eikenbladsla, partjes trostomaat en blaadjes witloof. Besprenkel royaal met olijfolie van de marinade en bestrooi met gehakte peterselie.
Tip voor de versiering: gekookte aspergepunten, en/of een handvol scheutjes (luzerne, prei, kool.)
bron; flandria.vlam.be
Categorie:VEGETARISCH,
17-03-2010
Courgetterolletjes met feta
Courgetterolletjes met feta
ingrediënten voor 4 personen:
2 courgettes 2 ½ el olijfolie 1 rode ui 1 teen knoflook ½ tl gedroogde oregano 2 pruimtomaten 100 g feta 3 zongedroogde tomaten 6 zwarte olijven 1 el wit broodkruim 2 el tapenade zout en zwarte peper
Bereidingswijze;
Was de courgettes en verwijder het uiteinde met de steel. Snij elke courgette in de lengte in zes dunne plakken. Snij de rest van de courgettes in blokjes. Bestrijk de courgetterepen met olijfolie en rooster ze aan beide kanten onder een hete grill: 5 à 10 minuten.
Snipper de ui en knoflook. Verhit een eetlepel olijfolie in een pan en fruit de ui, knoflook, oregano en courgetteblokjes. Dompel de tomaten onder in kokend water en verwijder de schil en pitjes. Snij het vruchtvlees in blokjes. Snij de feta eveneens in blokjes en hak de tomaten en olijven fijn.
Voeg deze ingrediënten toe aan de ui en courgette. Kruid met zout en peper. Leg een theelepel vulling op een smal uiteinde van elke courgettereep en rol de repen op. Verhit de rest van de olijfolie in een pan en bak het broodkruim goudbruin. Werk de courgetterolletjes af met het broodkruim.
Serveer drie rolletjes per persoon en geef er tapenade bij.
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:VEGETARISCH,
30-11-2009
Noten eierschotel
Noten eierschotel
Vegetarisch, ik geef toe het is lastig. Per kind heb ik natuurlijk een paar maanden tot hooguit een jaar vegetarisch gekookt. Maar kennelijk niet goed genoeg want na enige tijd waren de plakjes worst toch te verleidelijk en werd het dierenleed vergeten. Het probleem met vegetarisch is natuurlijk dat je heel anders over een maaltijd moet denken. Dit is een gouden ouwe. De tamme kastanjes zijn een optie. Je moet er maar aankomen. Maar de noten een must. Een beetje vegetariër zorgt voor een goed adres waar je noten kunt kopen. En waar is dat dan? Juist voor een fractie van de prijs bij de Marokkaanse en Turkse winkels.
Foto: Frank van der Vleuten
Nodig: 1 grote ui, gesnipperd, 200 gr champignons, in grove stukken, 200 gr tamme kastanjes, 2 eieren, geklopt, 1 theel. zeezout, 1 volle theel marjolein, 1 eetl sesamzaad, 1 kop broodkruim, even geroosterd, ½ kop gehakte noten (walnoten, hazelnoten, amandelen), geraspte kaas
Ideaal natuurlijk met rijst erbij. Zet de kastanjes op in licht gezouten water. Laat ze een kwartier koken en maak ze schoon. Ja, ook het bruine velletje er af. Je moet er iets voor over hebben. Klop zout en marjolein door de eieren. De noten, de kastanjes,de champignons, de ui, allemaal in een ingevette ovenschaal. Dan het ei er over gieten, daar bovenop een mengsel van geraspte kaas, het broodkruim en het sesamzaad. Nu drie kwartier in de oven op 180°C. En weer een vegetarische dag. Salade erbij, met druiven er in, beetje camembert?
Felix Wilbrink bron; telegraaf.nl
Categorie:VEGETARISCH,
24-11-2009
Tomaten met kaas
Tomaten met kaas
Ik blijf het een lekker idee vinden. Een mooi schotel voor vegetariërs.
Snij de tomaten in plakjes en leg ze in een beboterde ovenschaal. Bedek met de kaas. Klop de eieren los en schenk ze over de kaas.Roer nu de zure room met de mosterd en de bieslook, en breng dat op smaak met zout en peper. Dit giet je weer over de losgeklopte eieren. De oven stond natuurlijk al op 220°C. En daar gaat de schaal twintig minuten tot een half uur in. Snij de ansjovis in reepjes en leg die over de schotel. Of alleen de kappertjes natuurlijk. Heerlijk bij gebakken aardappels.