Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
31-10-2011
Groenteglaasje met worstjes
Groenteglaasje Boel
Voor 8 personen: 150 g prinsessenboontjes, 2 tomaten, 2 hardgekookte eieren 5 Weense worstjes, peper en zout, mayonaise, bieslook en peterselie
Bereidingswijze
Kook de boontjes beetgaar in gezouten water, verfris onder koud water en snij in stukjes. Pel en plet de gekookte eieren. Snij de tomaten in 4 stukken, verwijder de zaden en snij het vruchtvlees in blokjes. Snij de worstjes in stukjes.
Verzamel boontjes, tomatenblokjes en worstjes in een kom. Roer er de geplette eieren bij. Breng op smaak met peper en zout en serveer de mengeling in rechte waterglaasjes. een klein lepeltje mayonaise er boven op. Steek als versiering een stengel bieslook in elk glas en strooi er wat fijngehakte peterselie over.
3 bosjes radijs, 1 el fijngesneden peterselie 1 el versnipperde bieslook, 1 el gehakte kervel 1/2 tl fijngesneden dragonblaadjes, 6 el ricotta 1 tl citroensap, enkele druppels worcestersaus
Bereidingswijze
Haal het groen van de radijzen. Was de radijzen en snij in plakjes. Meng de ricotta met de tuinkruiden en breng op smaak met citroensap, worcestersaus, peper en zout. Meng alles al kloppend en voeg de radijzen toe.
Zet de sla een half uurtje in de koelkast en dien op.
Tip: Spoel radijzen kort onder water. Laat ze niet in water staan want dan verliezen de knolletjes kraak en smaak.
een bakje oesterzwammen, 2 grote wortelen enkele roosjes broccoli, een paar roosjes bloemkool 1 courgette, 2 kopjes bloem een kopje ijskoud spuitwater, plantaardige olie
Bereidingswijze
Snijd de groenten in hapklare stukken (niet te klein). Voeg aan de bloem kleine beetjes water toe. Roer goed en blijf spuitwater toevoegen tot u een stevig, niet té vloeibaar beslag hebt. Verhit de olie tot 180° C. Haal de groenten door het beslag en frituur ze in kleine porties goudbruin. Serveer met een beetje sojasaus als dip.
12 sint-jakobsschelpen, 2 el bloem, 4 teentjes knoflook
1 snee oud brood, 4 verse tomaten, (zoete) ontveld en in blokjes gesneden
margarine, 1 el olijfolie, het sap van 1 citroen
1 handvol fijgehakte verse peterselie, vers stokbrood
Bereiding
Was de sint-jakobsschelpen en dep ze droog. Snij ze overlangs in tweeën. Kruid de bloem met versgemalen peper en zout en rol hierin de sint-jakobsschelpen. Plet twee knoflookteentjes en hak de andere fijn. Verkruimel het brood.
Laat de tomaten 15 minuten op een zacht vuurtje stoven in wat margarine en olijfolie (met de deksel op de pot). Kruid met versgemalen peper en zout.
Verhit een beetje margarine in een pan. Bak de sint-jakobsschelpen in circa 30 seconden per kant aan. Voeg er de geplette knoflook aan toe, zet het deksel op de pan en laat enkele minuten op een heel laag pitje stoven.
Meng de broodkruim, de gehakte knoflook en peterselie en stoof 2-3 minuten aan in wat margarine. Haal de sint-jakobsschelpen uit de pan en schik ze in potjes. Besprenkel met citroensap en overgiet met de tomatencoulis. Bestrooi met het mengsel van brood en peterselie. Dien op met kleine sneetjes vers stokbrood.
Breng de pastasaus met 4 dl water aan de kook. Pureer 2 min. met een staafmixer. Voeg naar smaak peper en zout toe. Hak de peterselie fijn. Halveer de plakjes ham en draai ze om de bovenkant van de soepstengels.
Schenk de soep in 6 soepkommen of 12 kleine glaasjes. Schenk in elk een theelepel olijfolie en bestrooi met de peterselie. Zet de soepkommen of glaasjes op bordjes en leg de soepstengels erbij.
Tip; Deze soep is op een warme zomerdag ijskoud ook heel lekker.
Serveer ze op de salontafel of op een bijzettafeltje. U kunt ze ook aan tafel serveren als een eerste voorgerecht. Voor 6 personen: het beslag voor de blini's: 4 dl melk, 15 g verse gist, 250 g tarwebloem, 100 g boekweitbloem 3 eieren, een snuifje zout, 50 g gesmolten boter, olie om te bakken.
75 g kaviaar, 1 potje zure room, 12 vrij kleine plakjes gerookte zalm
foto; libelle.be Bereidingswijze
Los de gist op in een beetje warme melk. Meng de twee bloemsoorten, breek er de eieren in en voeg het zout toe. Voeg beetje bij beetje de opgeloste gist en de rest van de melk toe en roer alles tot een glad beslag. Voeg daarna de gesmolten boter toe, dek het beslag af met een doek en laat het 2 uur rijzen op een warme plaats.
Bak van het beslag pannenkoekjes in een kleine koekenpan en houd ze warm. Serveer de pannenkoekjes dampend warm op een schaal. Geef er apart de kaviaar, de licht opgeklopte zure room en de gerookte zalm bij. Iedere gast belegt zijn blini's met een garnituur naar keuze.
Tip; Blini's kunnen dienen als een uitgebreide aperitiefhapje De kaviaar kunt u uiteraard vervangen door zalm- of lompviseitjes. In de betere supermarkt vindt u ook kant-en-klare blini's die u alleen moet opwarmen.
Andere mogelijke garnituren: reepjes gerookte haring of forel, takjes dille, gebakken paddestoelen...
De schappen liggen er vol mee: chips! In alle smaken, soorten en vormen. Chips is overal. Zelf chips maken is helemaal niet moeilijk.
Was de aardappelen goed, schillen hoeft niet per se. Maak dunne schijfjes met behulp van een kaasschaaf, dunschiller of rasp. Spoel de schijfjes nog eens goed af en droog ze dan (of leg ze even op keukenpapier).
Je aardappelschijfjes kunnen zo in de friteuse. Zorg dat de frituurpan op 190 graden staat. Bak ze 2 à 3 minuutjes. Let op: om te voorkomen dat de olie spat, bak je best in kleine hoeveelheden. Laat de chips goed uitlekken.
Als ze uitgelekt zijn, dan kan je gaan variëren met smaken. Zout, paprikapoeder, chilipoeder, knoflookpoeder... de mogelijkheden zijn eindeloos!
Pintxos zijn het Baskische antwoord op tapas. In Baskenland hebben ze hun eigen versie van tapa's, de pintxos. Deze kunstig belegde stukjes brood zijn dubbel aantrekkelijk: voor het oog én voor de smaak. Lekker!
Stokjes
De naam pintxo' betekent in het Baskisch letterlijk doorn', of prikker, een verwijzing naar de stokjes die gebruikt worden om het beleg (één of meerdere vaak typische steekingrediënten) op de stukjes brood op hun plaats te houden. Een extra functie van de stokjes is om te tellen hoe veel hapjes de klant gegeten heeft. Een pintxo is doorgaans een aperitiefhapje dat geserveerd wordt bij bier of wijn, maar je kan ook een maaltijd maken met allerlei verschillende pintxos.
Zelf pintxos maken
Een pintxo kan heel eenvoudig zijn, gewoon wat brood met kaas en een olijf, of heel gesofisticeerd, met tomaat, aardappel, gamba en tonijn. Je beslist natuurlijk zelf wat je op je brood wil, maar dit zijn alvast een paar ideetjes:
Gerookte vis met vers fruit: gerookte zalm, makreel, kabeljauw en forel kan je heerlijk combineren met kiwi, druiven, olijven en bessen. Verder kan je afwerken met tomaat.
Ook lekker en heel simpel is chorizo met gewone basilicum of rucolapesto. Andere klassiekers, jamón iberico (met of zonder meloen) en queso manchego (eventueel met een zoete confituur) zijn ook makkelijk en lekker. Kies wel voor goede kwaliteit!
- Wil je iets gesofisticeerder gaan, dan kan je het brood beleggen met artisjokmousse, ansjovis en gekookt ei.
Tip; een pintxo=pincho (in Spaans) is prikker, die zo'n montadito (het woord dat in de rest van Spanje gebruikt wordt) bij elkaar houdt.
250 g zalmfilet, 2 el tequilla, 3 limoenen, 2 takjes verse dille
versgemalen peper, zeezout, prikkers, mayonaise.
Bereiding<30 min.
Snijd de zalm in stukjes en schep ze om met de tequilla. Marineer ze ca. 20 minuten.
Boen de limoenen schoon en snijd 2 ervan in kleine stukjes. Rasp de schil van 1 limoen (alleen het groene deel, het witte eronder is bitter van smaak) en pers de vrucht vervolgens uit. Hak de dille.
Roer de dille, limoenrasp, en naar smaak het limoensap en versgemalen peper door de mayonaise. Bestrooi de zalm met zeezout en peper en rijg de stukjes met een stukje limoen aan de prikkers.
Rooster de spiesjes op de BBQ of grillpan in ca. 3 minuten rondom gaar. Serveer ze met de rest van de limoenstukjes en de limoenmayonaise
Was en snijd de aubergine in schijfjes. Gril de aubergine in de pan, samen met zout, peper en thijm.
Mix vervolgens de aubergine met 2 blokjes groentenbouillon, het citroengras, de thijm, peper, zout, paprika, wat water en olijfolie. Doe alles in een kom en voeg de geitenkaas eraan toe. Zet weg in de koelkast.
In het Midden-Oosten wordt de kaas veelal rauw gegeten, maar halloumi is dé barbecuekaas bij uitstek. In Libanon staat de kaas ook wel bekend als kebabkaas. Het wordt er op straat verkocht, in blokjes gesneden aan spiezen en ter plaatse gegrild op een houtskoolvuurtje. De kaas wordt aan de buitenkant namelijk snel krokant en goudbruin, terwijl de binnenkant een beetje smelt. De kaas smaakt heerlijk met pitabrood, sla en houmous.
Voor 4 personen
2 velletjes filodeeg (of loempiadeeg), olijfolie, 100 g haloumi (kaas)
4 kerstomaatjes, stukje komkommer, sap en rasp van een halve citroen
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180ºC. Knip of snijd het deeg in kleine vierkantjes van ca. 9 bij 9 cm en bestrijk ze royaal met olie. Bekleed 8 vuurvaste eierdopjes (of kleine schaaltjes) met het deeg en zet ze ca. 10 minuten in de oven.
Bestrijk de haloumi heel lichtjes met olie en gril ze in een hete grillpan. Snijd de overige ingrediënten klein, verbrokkel de gegrilde kaas erdoor en breng alles op smaak met citroensap en rasp, de rest van de olijfolie, zout en peper.
Neem de gebakken deegbakjes voorzichtig uit de eierdopjes en vul ze met de salade.
Tip; Halloumi is een witte verse kaas, vergelijkbaar met feta. Het wordt verkocht als kleine rechthoekjes.
Smaak; De kaas is romig, wat rubberachtig en over het algemeen steviger en minder broos dan feta. Halloumi is doorgaans ook een stuk minder zout, ondanks de pekelbehandeling die het krijgt tijdens de bereiding.
Garnaalbootjes Lekker hapje, en vlug klaar. Voor 4 personen 2 struikjes witloof, 150 gram verse grijze garnalen, vers gemalen peper, een takje platte peterselie.
Bereiding;
Snij voorzichtig het hart uit de witloofbotten en maak de blaadjes los. Leg die op een schotel en vul ze met de verse garnalen. Sprenkel er de fijngehakte peterselie over en geef er een draai van de pepermolen over.
Tip; enkele druppels olijfolie en een zeer fijn gesneden sjalotje geven dit hapje net iets exstra.
Verwijder de pitjes uit de tomaat en snijd deze in dunne reepjes. Snijd de lente-uitjes in lange schuine plakjes. Verwijder de staarten van de haringen en snijd de haringfilets in dunne reepjes. Meng de tomaten met de lente-uitjes, de haring en de dressing. Was de komkommer, snijd deze in de lengte doormidden en schep de pitjes eruit. Snijd de komkommerhelften in 6 stukken. Vul elk komkommerschuitje met de haring en lente-uisalade. Bestrooi de schuitjes met wat paprikapoeder en verdeel ze over 4 kleine bordjes.
Lekker met roggebroodrondjes.
Tip: Maak de dressing zelf met 4 eetlepels yoghurt, 1 eetlepel citroensap, ½ eetlepel tuinkruiden (gedroogd of vers), zout en peper.
Enkele blaadjes roquettesla, 1 tomaat, 1 eetlepel kappertjes, 8 ansjovisfilets op olie, boter, 4 eieren.
bereiding;
1. Was en droog de roquettesla, en hak hem grof.
2. Dompel de tomaat enkele seconden in heet water en pel ze. Haal de zaadjes eruit en snijd in stukjes.
3. Laat de kappertjes uitlekken. Was de ansjovis, droog hem met keukenpapier en snijd in tweeën.
4. Boter ovenschaaltjes in en breek in elk schaaltje een ei. Klop het lichtjes los.
5. Vul een braadslee met water en zet er de ovenschaaltjes in. Laat ongeveer 10 minuten bakken in een oven van 200°C. Haal de schaaltjes uit de oven van zodra het wit vast wordt.
4 middelgrote ongepelde knoflookbollen een scheut olijfolie, toast naar keuze, peper en zout
Bereidingswijze
Zet de knoflookbollen in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en laat zacht garen in een oven van 180°C (ongeveer 45 min.). Duw de knoflookzalf met een vork uit de tenen en smeer op toast. Kruid met olijfolie, peper en zout.
voor 10 stuks; 2 zoute haringen in smalle reepjes , 1 kleine komkommer met schil in stukken van 3 cm, 1 rode ui - fijngesnipperd, 2 eetlepels peterselie - fijngehakt; vers of diepvries.
Bereiding<20 min.
Halveer de komkommerstukken in de lengte en hol ze uit met een spits lepeltje. Bestrooi ze met zout en zet ze omgekeerd weg. Meng de ui met peterselie. Dep de komkommer droog met keukenpapier. Leg de reepjes haring erop en verdeel het uimengsel erover. Fris op dienen.
Verwarm de oven voor op 225 ºC. Snijd de zalmfilet in dunne plakjes. Snijd de plakjes bladerdeeg in vieren en leg de vierkantjes op een ingevette bakplaat. Bestrijk ze met gorgonzola en leg de plakjes zalm erop.
Strooi zout en peper over de zalm en verdeel de bosuitjes erover. Besprenkel het geheel kruidenolie erover. Bak de taartjes in de oven in 10 minuten goudbruin en gaar. Serveer ze lauwwarm.
Glacé van erwtjes met munt Een lekker verfrissend drankje.
voor 4 personen;
1 sjalot, 500 g verse erwtjes, 1 el boter, 0.5 l gevogeltefond
1 el verse, gehakte munt, 1 flesje kookroom
Bereiding
Pel en snipper de sjalot. Verhit de boter in een hete pan en bak de sjalot en de erwtjes. Voeg de gevogeltefond en de munt toe en laat ongeveer 20 minuten garen. Voeg de kookroom toe. Breng het geheel aan de kook en laat daarna anderhalf uur in de koelkast afkoelen.
serveer tip; Dien op in een wijnglas.
Tip; Vervang de erwtjes eens door wortelen. Ook venkel is enorm geslaagd ter vervanging.